Διπλό μήνυμα προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, στην μεν πρώτη να υλοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, στη δε δεύτερη να εγκαταλείψει το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού», γιατί θα έχει υψηλό κόστος για την ίδια, έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μήνυμα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των διεργασιών στην ΕΕ για τις σχέσεις των γειτονικών μας χωρών με την Ένωση.
Μιλώντας στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του πρόεδρου της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνωφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε αναφορικά με την Τουρκία:
«Το Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει και κρίνεται. Η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Εάν δεν το πράξει, στοιχειώδης συνέπεια επιβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να λάβει αποφάσεις που δεν θα είναι προσχηματικές».
Ο πρόεδρος επανέλαβε τη θέση υπέρ της εντάξεως στην Ε.Ε. των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά αποσαφήνισε πως «η στήριξη δεν είναι χωρίς προϋποθέσεις», υπενθυμίζοντας ότι «η ΠΓΔΜ αποδέχθηκε την υποχρέωση να διαπραγματευτεί για να εξευρεθεί ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα. Σύμφωνα και με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το όνομα αυτό δεν θα είναι μόνο για διεθνή ή για μερική χρήση. Θα είναι ένα όνομα οριστικό, για όλες τις χρήσεις».
«Θέλω να είμαι σαφής», συνέχισε ο Κ. Παπούλιας, «γιατί η θέση αυτή είναι εθνική: Η εμμονή της κυβέρνησης των Σκοπίων στο ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού» θα έχει υψηλό κόστος γι' αυτό το κράτος. Η μονοπώληση του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του στο όνομα του κράτους, της εθνότητας και της γλώσσας δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της περιοχής. Είναι καταχρηστική. Όσο τα Σκόπια επιμένουν τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη».
Ο πρόεδρος υπενθύμισε πως στο παρελθόν τα Βαλκάνια «δοκιμάσθηκαν σκληρά»: «Αν και σήμερα δεν υπάρχουν συγκρούσεις, πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν για να δημιουργηθούν συνθήκες πραγματικής σταθερότητας στην περιοχή. Έχει καίρια σημασία να επιλυθούν οι εκκρεμότητες με τη σφραγίδα βέβαια της διεθνούς νομιμότητας», επεσήμανε ο πρόεδρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου