Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ.

Δεν νομίζω να ακούσαμε άλλα πράγματα και πώς μπορούσαμε άλλωστε, στην κατάσταση που είναι η οικονομία της χώρας. Ακούσαμε το αυτονόητο, όσο και αν δεν μας αρέσει, ότι «διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή έστειλε τα δικά του μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος, δείχνοντας την ανησυχία του για την κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε και λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται στη δυσκολότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας της.

Παρόλο που όλοι περιμέναμε να ακούσουμε μια τεχνοκρατική ομιλία, εντούτοις ακούσαμε μια καθαρά πολιτική ομιλία σε χαμηλούς τόνους προσπαθώντας να δώσει την αίσθηση στους Έλληνες της σιγουριάς.

Κύριο συστατικό της ομιλίας ήταν οι διαβεβαιώσεις - δηλώσεις υποταγής προς τους δανειστές της χώρας ότι θα τηρηθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, για την εφαρμογή της οποίας, άλλωστε, συγκροτήθηκε αυτή η κυβέρνησή. Παράλληλα ζήτησε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και συγκεκριμένων ομάδων της κοινωνίας, όπως αυτών των εφοριακών και εκπαιδευτικών λέγοντας χαρακτηριστικά «να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, για να μην πάνε χαμένες οι δικές τους θυσίες, αλλά και επειδή η συμβολή τους είναι καθοριστική για την ευόδωση της κοινής προσπάθειας».

Άσκησε έμμεση κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου που περιείχε στοιχεία από την κριτική που έχει ασκήσει η Ν.Δ.. Ο κ. Παπαδήμος παρόλο που αναγνώρισε μεν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε σημαντική μείωση του ελλείμματος, αλλά παρατήρησε με νόημα ότι η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση έφερε «ύφεση πέραν του αναμενομένου», με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας.

Ενοχλημένος εμφανίστηκε και με τις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ σχετικά με την άρνησή του να δώσει έγγραφη δέσμευση για τήρηση των συμφωνιών ανέφερε ότι :

«Η δέσμευση της κυβέρνησης και των αρχηγών των κομμάτων που τη στηρίζουν δεν είναι απαίτηση μιας γραφειοκρατίας ή μιας απρόσωπης εξουσίας».

ασική και πρωταρχική του προτεραιότητα όπως ανέφερε είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης του αρχικού δανείου το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ μίλησε για την «ταχεία και αποτελεσματική» εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, συγκεκριμένα του νέου βαθμολογίου -μισθολογίου, της εργασιακής εφεδρείας- αναδιάρθρωσης φορέων και προσωπικού του Δημοσίου, του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, την ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, των αλλαγών στην αγορά εργασίας,

Για να μην τον αδικήσουμε έκανε και κοινωνικές αναφορές όπως για την «διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων» και στη «στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού».

Με δύο λόγια ο νέος Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα καινούριο και ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένος και συντεταγμένος με τις πολιτικές τις ευρωπαϊκής ένωσης.

Έδωσε διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης σε αυτούς που τον επέλεξαν. Αυτός ήταν χθες ο κ. Παπαδήμος... όσοι πίστεψαν ότι θα ήταν κάτι άλλο γελάστηκαν οικτρά, καμία αντίρρηση, καμία αλλαγή στην μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική και φυσικά καμιά αναφορά για την τοκογλυφική συμπεριφορά των εταίρων, απλούστατα, διότι ο κ. Παπαδήμος . είναι επιλογή των εταίρων μας είναι δεδομένος όπως και όσο και ο προκάτοχός του. Βέβαια το παράλογο του πράγματος είναι ότι ο κόσμος είναι τόσο μπερδεμένος, που πίστεψε ότι ο νέος Πρωθυπουργός θα μπορούσε-ήθελε να αλλάξει την μέχρι σήμερα πολιτική του Μνημόνιο Παπανδρέου.

Στο δια ταύτα ο λαός τίποτα δεν θα πρέπει περιμένει από τούτη την Κυβέρνηση. Ίσως πολύ πιθανόν να περιμένει νέα μέτρα όπως απολύσεις, μειώσεις μισθών, υψηλοτέρα ποσοστά ανεργίας, και περαιτέρω ύφεσης στην οικονομία της χώρας κ.ά..

Είναι μια κυβέρνηση από αυτούς για αυτούς. Είναι μια κυβέρνηση που πρωτίστως την ενδιαφέρει η σωτηρία του Ευρώ και ελάχιστα για την σωτηρία του Έλληνα πολίτη.

Γράφει ο Επιμηθέας

1 σχόλιο: