Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΔΝΤ ΖΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΑΡΙΣΤΕΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ.

Εντολή στην κυβέρνηση να πατάξει τη φοροδιαφυγή δίνει το ΔΝΤ.Θεωρεί ότι είναι η βασική αιτία υστέρησης εσόδων και κυρίως διαπιστώνει ότι παρά τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς οι φοροφυγάδες συνεχίζουν ακάθεκτοι να κλέβουν την εφορία.«Είστε πίσω από το χρονοδιάγραμμα» προειδοποιεί το ΔΝΤ την κυβέρνηση, και μάλιστα αυτή τη φορά εγγράφως. Και ζητεί πρωτίστως να πιάσουν αμέσως δουλειά οι 250 «ράμπο» του ΣΔΟΕ (όπως ανακοινώθηκε το καλοκαίρι) και να ελέγξουν καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, δηλαδή όλους τους πολίτες που κατέχουν πισίνες, σκάφη, μεγάλη ακίνητη περιουσία, πολυτελή αυτοκίνητα και στις φορολογικές δηλώσεις τους εμφανίζονται φτωχοί.

Το ΔΝΤ επιπλέον ζητεί «να καταστεί δυνατή» η αυτόματη βεβαίωση φόρου εφόσον ο φορολογούμενος παραλείπει να υποβάλει δηλώσεις, η πλήρης αξιοποίηση εμμέσων μεθόδων ελέγχου του πραγματικού πλούτου έναντι του δηλωμένου εισοδήματος αλλά και όλων των καταγγελιών των πολιτών για φοροδιαφυγή και για παράνομο πλουτισμό συμπολιτών τους. Με δυο λόγια, το ΔΝΤ παροτρύνει την κυβέρνηση να αρχίσει να συγκεντρώνει αμέσως λεφτά και να δημιουργήσει μηχανισμούς για τη συμμόρφωση των πολιτών να υποβάλλουν δηλώσεις.

«Εδώ και τώρα», και συγκεκριμένα πριν από το τέλος του έτους, ζητεί την ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων, άρση των εμποδίων που θέτει η Δικαιοσύνη στις φορολογικές εκκρεμότητες και καλύτερη λειτουργία στους μηχανισμούς φορολογικού ελέγχου, που σημαίνει ειδικά φροντιστήρια στους ελεγκτές για να έχουν καλύτερη απόδοση και πειθαρχία στην είσπραξη φόρων. Το ΔΝΤ ωστόσο προειδοποιεί ότι αν αποτύχει αυτό το σχέδιο τότε χάνεται ο στόχος του 2011: «Πρέπει να διασφαλιστεί η έγκαιρη άρση όλων των εμποδίων που ανακόπτουν την είσπραξη φόρων, ώστε να διασφαλιστείτο σωστό αποτέλεσμα στα έσοδα του 2011» σημειώνουν.

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2010 και αφορά μόνο τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής. Την ίδια ημέρα τα δύο βασικά στελέχη του νεοϊδρυθέντος γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, ο Ολλανδός κ. Μπομπ Τράα και η Γερμανίδα κυρία Στέφανι Εμπλε, προχώρησαν σε αναλυτική παρουσίαση του εγγράφου σε μέλη της κυβέρνησης, ζητώντας παράλληλα την άμεση εφαρμογή των όσων προβλέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου