Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΚΟΥΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2014 ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΣΕ ΤΙ.

Το 2013 η Ελλάδα συνεχίζει τον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων ετών, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι στο τέλος του έτους η ελληνική οικονομία θα παρουσιάζει ύφεση της τάξεως του 4,2%.

Πάντως, στην ετήσια έκθεση του διεθνούς οργανισμού εκτιμάται ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 0,6%, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του ίδιου χρόνου (2014) ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2%.

Την ίδια ώρα το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι το 2014 θα μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με το 2013, και θα διαμορφωθεί στο 26%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «οι προβλέψεις για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προϋποθέτουν νέο κούρεμα του χρέους (με ανάμειξη του επίσημου φορέα), προκειμένου να μειωθεί στο επίπεδο του 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020», ενώ επισημαίνεται ότι οι προβλέψεις, για το 2013, είναι στο πλαίσιο των πολιτικών που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους τους.

Σε τροχιά ύφεσης παραμένει και η Κύπρος και μάλιστα σε ποσοστό 8,7% για το 2013 και εκτιμήσεις για ύφεση 3,9% το 2014. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στο 17% το 2013 και στο 19,5% το 2014. Η Τουρκία αντιθέτως εκτιμάται ότι το 2013 θα έχει καταγράψει ανάπτυξη της τάξεως του 3,8%, το 2014 όμως ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας αναμένεται να μειωθεί στο 3,5%.

Σε διεθνές επίπεδο το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στο ρυθμό ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,9% φέτος και στο 3,6% το 2014.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρντ, προειδοποίησε για σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν αυξήσουν το όριο χρέους τους, τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να δηλώσουν αδυναμία κάλυψης των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Το αμερικανικό δημόσιο είναι κλειστό για όγδοη συνεχόμενη ημέρα και την ίδια στιγμή τα ταμεία της χώρας αδειάζουν.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το Κογκρέσο θα πρέπει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου να αυξήσει το όριο χρέους πάνω από τα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να δανειστεί χρήματα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της και να πληρώσει τα επιτόκια ασφαλίστρων που έχουν στην κατοχή τους η Κίνα, η Ιαπωνία και άλλες ισχυρές οικονομίες.

Ο κ. Μπλανσάρντ τόνισε ότι το κλείσιμο του αμερικανικού δημοσίου, εάν δεν τραβήξει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, εάν όμως οι ΗΠΑ δεν αυξήσουν το όριο χρέους οι συνέπειες θα είναι άμεσες και πολύ έντονες.     

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,6% φέτος και κατά 2,6 το 2014, ωστόσο και τα δύο αυτά ποσοστά είναι μικρότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Συνολικά στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση της τάξεως του 0,4% φέτος και ανάπτυξη 1% το 2014. Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολο της είναι μεγαλύτερη από την αμερικανική και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους για πολλές χώρες του κόσμου, ωστόσο οι υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν προκαλέσει ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία τους τελευταίους 18 μήνες.

Για την Κίνα, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 7,3% το 2014 μετά από ρυθμό ανάπτυξης 7,6% που σημείωσε φέτος. Για την Ινδία το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 5,1%, ποσοστό μεγαλύτερο από το φετινό, αλλά μικρότερο από ότι προβλεπόταν, ενώ για την Βραζιλία ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα παραμείνει στο 2,5% όπως ήταν και φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου