Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΑ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ.

Ενα δυσεπίλυτο παζλ έχει μπροστά του το ΠΑΣΟΚ, που ετοιμάζεται για την εκλογή νέου αρχηγού, εν μέσω κατακλυσμιαίων εξελίξεων.

Μπορεί τα μηνύματα από το Eurogroup να είναι θετικά, αλλά η χώρα διά της κυβέρνησης έχει αναλάβει σοβαρές υποχρεώσεις με τη δέσμευση καταρχάς ότι μέχρι στις 29 Φλεβάρη θα έχει προωθήσει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ανά υπουργείο.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, δεν δήλωσε τυχαία προχθές ότι όσο έχει την ευθύνη εθνικής ατζέντας δεν ασχολείται με άλλα θέματα και δη κομματικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ έχουν οι περισσότεροι πάρει «φωτιά» εν όψει των εσωκομματικών και των εθνικών εκλογών, ενώ η δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος προκαλεί έντονη ανησυχία σε στελέχη και βουλευτές.

Ιδιαίτερες ζυμώσεις δε προκαλεί όχι τόσο η πιθανή αναβολή λίγων ημερών της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος, όσο οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών για την «επόμενη μέρα» των εκλογών και το ενδεχόμενο κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Είναι αυτονόητο ότι τα ευρήματα στα γκάλοπ δείχνουν ότι η ΝΔ δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία - κάτι που εξετάζουν στο ΠΑΣΟΚ.

Χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τάχθηκε σε συνέντευξή του στον Real υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας και ρωτήθηκε δύο και τρεις φορές αν αποδέχεται και πρωθυπουργό τον κ. Αντ Σαμαρά.

«Δεν μπορώ να το πω αυτό, γιατί να το πω από τώρα;», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος εξηγώντας τη διαφορά μιας οριακής πλειοψηφίας και μιας ευρείας πλειοψηφίας που προσεγγίζει την αυτοδυναμία.

Οπως πρόσθεσε, όλα θα εξαρτηθούν και θα συζητηθούν με βάση το αποτέλεσμα της Κυριακής των εκλογών. Οι σχετικές αναφορές του κ. Λοβέρδου προκάλεσαν πάντως έντονες συζητήσεις σε όλες τις «τάσεις» του ΠΑΣΟΚ, αν και ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται εγώ να κάνω τον υποβολέα του μελλοντικού αρχηγού».

Στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου έλεγαν εν τω μεταξύ ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει συγκεκριμένο πλαίσιο και θα μιλήσει επ' αυτού όταν έρθει η ώρα. Στελέχη δε που τον στηρίζουν επεσήμαναν επίσης ότι μετά τις 2 Μάρτη και τη Σύνοδο Κορυφής, ο Β. Βενιζέλος ουσιαστικά αποδεσμεύεται και μπορεί να ασχοληθεί και με τα εσωκομματικά, όμως αυτό δεν συνεπάγεται -πρόσθεταν- αυτόματη παραίτησή του από την κυβέρνηση, καθώς μπορεί να χρειαστεί να μείνει κάποιες εβδομάδες.

Διερεύνηση
Το επιτελείο του πάντως διερευνά ήδη τη συγκέντρωση υπογραφών, όπως λέει το καταστατικό (είτε δηλαδή από το Εθνικό Συμβούλιο, είτε από τις Οργανώσεις για ευρύτερη νομιμοποίηση). Ο οιονεί νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να επιζητεί εκλογή από τη βάση και όχι από ένα πιο «στενό» κομματικό ακροατήριο, χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη κάθε άλλη υποψηφιότητα και κατά πληροφορίες τονίζει ότι αυτό αφορά αυτόν που επιλέγει να θέσει υποψηφιότητα.

«Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον Αντ. Σαμαρά. Θα αγωνιστώ για να μην είναι ο επόμενος πρωθυπουργός», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, σε γαλλική εφημερίδα, θέλοντας εν τω μεταξύ να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να πάρει παράταση, γιατί αλλιώς η χώρα θα βυθιστεί στο χάος.

Την ίδια άποψη έχει και την εκφράζει σε ξένα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως και η Αννα Διαμαντοπούλου, που χθες στο Mega επανέλαβε την ανάγκη παράτασης της θητείας της κυβέρνησης και της μη επιστροφής των διαγραφέντων στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου