Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΤΩΝΗ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΟΣΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ. ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ.

Με σαφείς θέσεις, προσέρχεται την Τρίτη στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, δηλώνει αποφασισμένος να πετύχει του στόχους του, αφού όπως λέει «για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση».

Η Συγγρού μάλιστα έχει χαράξει τις τελευταίες ώρες -και μετά την πρώτη πεντάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, το απόγευμα της Κυριακής- ξεκάθαρο πλαίσιο, από το οποίο διαμηνύει πως δεν μπορεί να ξεφύγει, βυθίζοντας περεταίρω τη χώρα σε ύφεση.

Το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, ανοίγει μάλιστα τα χαρτιά του για έξι κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ των οποίων τα δώρα και το επίδομα αδείας, ο κατώτατος μισθός αλλά και οι Επικουρικές.

Για 13ο και 14ο μισθό

«Για πρώτη φορά έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση και δεν θα πειραχτούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, γεγονός που διπλασίαζε την ύφεση και θα γονάτιζε ακόμα περισσότερο την οικονομία», σημειώνουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, που εκτιμούν πως μια αντίθετη εξέλιξη θα εκτόξευε κατά 3,5 μονάδες την ύφεση.

Αντικειμενικές αξίες

Οι ίδιες πηγές, μεταφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς «στην προσπάθειά του να σταματήσουν να μπαίνουν νέοι φόροι, παλεύει να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες».

Όπως εξηγούν τα αρμόδια στελέχη της παράταξης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκαλούσε νέα φοροεπιδρομή, καθώς θα αυξανόταν το χαράτσι της ΔΕΗ, 16 φόροι στα ακίνητα καθώς και οι φόροι μεταβίβασης και γονικών παροχών.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει πως μια τέτοια απόφαση θα επέφερε τη διάλυση σεό,τι έχει απομείνει στην αγορά ακινήτων και στην οικοδομή.

Επικουρικές Συντάξεις

Η ΝΔ, τάσσεται κατά της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και με αυτή τη θέση κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μέχρι αυτή την ώρα.

Ωστόσο, προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να βάζει ως πλαφόντα 300 ευρώ, την ώρα που ο Υπουργός Εργασίας, όπως σημειώνουν από τη Συγγρού, θέτει ως όριο τα 100 ευρώ.

«Το όριο των 300 ευρώ καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα τους 7 στους 10. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κουτρουμάνης πίεζε από τον περασμένο Δεκέμβρη, για νέα οριζόντια περικοπή, την 3η, μέσα στο 2011, την οποία μάλιστα θεωρούσε απαραίτητη, διότι -όπως έλεγε- τον Απρίλη τα Ταμεία δεν θα έχουν να πληρώσουν συντάξεις», σημειώνουν κύκλοι της ΝΔ.

Κατώτατος μισθός

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει βάλει «κόκκινη γραμμή» στην μείωση του κατώτατου μισθού και όπως εδώ και ημέρες έχουν μεταφέρει στο newsbomb, επιτελικά στελέχη του κόμματος, αυτό το αίτημα της τριμερούς δεν είναι ικανό από μόνο του να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο.

Στη Συγγρού πάντως επιμένουν πως η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς να προσαρμόζονται σε αυτό οι υπόλοιπες αμοιβές.

Μείωση εργοδοτικών εισφορών

«Για πρώτη φορά, τίθεται θέμα μείωσης εργοδοτικών εισφορών», πρόταση που η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο", η σχετική αποστροφή, στελεχών που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά.

Εσωτερικό χρέος

Όσον αφορά στο εσωτερικό χρέος, τα κεντρικά της ΝΔ, φροντίζουν να καταστεί σαφές πως στην πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης θα περιλαμβάνονται και 6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου