Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ 700.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ. ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.

Απόλυτη συνέπεια στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της χώρας και άμεση διόρθωση των αποκλίσεων -όπου προκύπτουν- ζήτησε από τους υπουργούς ο Γ. Παπανδρέου στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι επώδυνες αλλά απαραίτητες για να «ξεκλειδώσουν» -όπως είπε- οι προοπτικές που ανοίγει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Υπό το στενό κλοιό της τρόικας, η οποία είναι εκείνη που θα ανάψει το «πράσινο φως» στο έκτακτο Eurogroup για την εκταμίευση της έκτης δόσης, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε για πολλοστή φορά τους υπουργούς να κλείσουν τις εκκρεμότητες και να μην τις αφήνουν να χρονίζουν.

Το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε την τελική έγκριση στο νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο του Δημοσίου, το οποίο και διαγράφεται από τη λίστα εκκρεμοτήτων που διατηρεί το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ελέγχει την πορεία υλοποίησης των μέτρων που εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο. Την Κυριακή σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού αναμένεται -θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση με την τρόικα- να κλείσει και το ζήτημα της εφεδρείας, ενώ θα εγκριθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Φορολογία
Καθώς το επίμαχο θέμα της εργασιακής εφεδρείας δεν ετέθη, η συζήτηση στο τραπέζι του Υπουργικού επικεντρώθηκε στα φορολογικά, με αφορμή και τις ανακοινώσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου για τις αποδείξεις, που δημιούργησαν προς στιγμή θολή εικόνα.

Η γενική συνισταμένη των απόψεων που εξέφρασαν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα των αποδείξεων και της υιοθέτησης ενός συστήματος καθολικού «πόθεν έσχες» κινήθηκε στο ότι αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, όπως ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος. Η κοινή αυτή διαπίστωση των υπουργών δεν ήταν αρκετή να καλύψει τη σφοδρή αντιπαράθεση Βενιζέλου- Παπαϊωάννου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να είπε ότι η «σύγχυση είναι ο χειρότερος εχθρός μας» και ο υπουργός Οικονομικών να διαμαρτύρεται εντόνως ότι οι ατεκμηρίωτες επικρίσεις των ΜΜΕ μεταφέρονται στο Υπουργικό.

«Είναι αίτημα του ελληνικού λαού να αντιμετωπιστεί το θέμα της φοροδιαφυγής». «Όποιος έχει εισοδήματα από πολύ καθαρές πηγές δεν έχει να ανησυχεί για τίποτα», έλεγε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ο Ηλ. Μόσιαλος. Η κυβέρνηση σκοπεύει το προσεχές διάστημα να δημοσιοποιήσει στατιστικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει -όπως είπε ο κ. Μόσιαλος- ότι το 85% του εισοδήματος κατευθύνονται στην κατανάλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου