Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΩΖΟΥΝ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ. ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΩΘΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΕΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΟΥΝ.

Οι απαιτήσεις των Γερμανών και τα αργά βήματα της ευρωζώνης
H κοινή γαλλογερμανική πρόταση για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη επί τάπητος σήμερα στην Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.

Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθεί η κυβέρνηση Μέρκελ και σε μεγάλο βαθμό συμφωνεί και η Γαλλία. Προβλέπει τον συντονισμό των πολιτικών σε μισθούς, συντάξεις και εταιρική φορολογία. Μεταξύ των άλλων το σχέδιο προβλέπει την προσαρμογή (αύξηση) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής, την κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (υπάρχει σε Κύπρο, Βέλγιο και Ισπανία) και τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα;

Ήδη γίνεται λόγος και στην Ελλάδα για «πανευρωπαϊκό μνημόνιο» ενώ η απαίτηση να αναθεωρηθούν τα συντάγματα των χωρών μελών ώστε να περιλάβουν την υποχρέωση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού έχει προκαλέσει σκεπτικισμό στην ευρωζώνη για τις απαιτήσεις της Γερμανίας.

Σ’ ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα ελληνικά «αιτήματα» όπως προκύπτει από το σχέδιο απόφασης των 17 η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει πριν τον Μάρτιο την απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, ενώ μειώνονται οι ελπίδες για μια γρήγορη απόφαση και για την μείωση των επιτοκίων προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου