Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Ο ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΔΕΝ ΕΠΙΑΣΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΦΑΓΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΑ.

Πανικό προκαλούν στο κυβερνών κόμμα οι εκτιμήσεις και οι αναλύσεις που καταδεικνύουν ότι το εκβιαστικό δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή εθνικές εκλογές» δεν απέδωσε τους καρπούς, που προσδοκούσε το Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά από μία σειρά αποτυχημένων προεκλογικών συγκεντρώσεων ανά την Περιφέρεια, όπου ο «μπαμπούλας» των εθνικών εκλογών δεν κατάφερε να κινητοποιήσει ούτε τον κομματικό μηχανισμό, ο πρωθυπουργός έριξε την αυλαία της προεκλογικής του προσπάθειας με την ομιλία του στο κομματικό ακροατήριο της Αθήνας, στο οποίο επανέλαβε ότι δεν μπλοφάρει όταν μιλά για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στην περίπτωση που οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν του δώσουν μία καθαρή νίκη.
Κατά την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε νέα, σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και των κομμάτων της Αριστεράς, σε μία ύστατη προσπάθεια να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο, το οποίο ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, συνεχίζει να αρνείται τη χορήγηση «λευκής επιταγής» στον πρωθυπουργό για να συνεχίσει την πολιτική που έως τώρα ακολουθεί.
Πλέον τα βλέμμα όλων στρέφονται στα «μυστικά» της αυριανής κάλπης, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Αν και πολλοί εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για να συσπειρώσει το κόμμα του, δηλαδή ως «μπλόφα», η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει κινητοποίηση για εθνικές εκλογές, τις οποίες μάλιστα ορισμένοι εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού θεωρούν «μονόδρομο».
Διότι, η αλήθεια είναι πως ανεξάρτητα από το αν η διαφορά ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη του 5%, ποσοστό στο οποίο το ΠΑΣΟΚ τοποθετεί τελευταία τον πήχη, ο κ. Παπανδρέου αντιμετωπίζει τόσα πολλά ρήγματα στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, ώστε αν δεν ανανεώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του, θα δυσκολευτεί να υλοποιήσει τους μετέπειτα σχεδιασμούς του.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως αν βγει σοβαρά «λαβωμένος» από την κυριακάτικη αναμέτρηση, τότε θα δυσκολευτεί -και ίσως να μην καταφέρει- να περάσει στη Βουλή τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση και, κυρίως, το νέο προϋπολογισμό, που αναμένεται να είναι κατά πολύ σκληρότερος από το προσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί και προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Υπό τον φόβο λοιπόν ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα δεν θα στηρίξει τη μετέπειτα πολιτική του κι ενδεχομένως τον φέρει αντιμέτωπο με σημαντικά δυσάρεστες εκπλήξεις, ο κ. Παπανδρέου έφερε τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο τον «μπαμπούλα» των πρόωρων εκλογών, σε μία απέλπιδα προσπάθεια αφενός να συσπειρώσει τον κομματικό μηχανισμό -που προφανώς και δεν θέλει να απολέσει την εξουσία- και αφετέρου να στείλει μήνυμα σε όσους βουλευτές του κόμματός του διαφωνούν με την πολιτική του -και ήδη προαναγγέλλουν ότι δεν θα ψηφίσουν τον νέο προϋπολογισμό- ότι δεν θα διασφαλίσει την πολιτική επιβίωσή τους.
Σε κάθε περίπτωση το «χαρτί» των εθνικών εκλογών που ο κ. Παπανδρέου έχει βγάλει στο τραπέζι θεωρείται «υψηλού ρίσκου» ακόμα και από προβεβλημένα στελέχη του κόμματός του, τα οποία εξ άλλου αρνούνται να το υποστηρίξουν δημοσίως και κρατούν διακριτικά αποστάσεις από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου