Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

15 ΝΟΕΜΒΡΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ.......

Πριν αλέκτορα φωνήσαι και γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έστειλε το δικό του μήνυμα στον ελληνικό λαό για το 2011: πρόσθετα μέτρα λιτότητας σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις...

Μιλώντας χθες στην επιτροπή των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζ.-Κ. Γιουνκέρ εξέφρασε την άποψη ότι οι ελληνικές αρχές θα μπορέσουν να διορθώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και πως θα σεβαστούν τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2011.

Το αυστηρό πρόγραμμα του Μνημονίου, είπε, εξακολουθεί να είναι αξιόπιστο. Αλλά «η ύφεση στην Ελλάδα το 2010 θα είναι πολύ μεγάλη». Και «αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναληφθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2011»...

Αντίθετα, ο πρόεδρος της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ήταν σχετικά πιο αισιόδοξος στο θέμα της Ιρλανδίας, εκτιμώντας ότι θα αποφύγει να ζητήσει βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης αν μειώσει το έλλειμμά της έως το 2014.

Ερωτηθείς για το σχέδιο περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας στην Ε.Ε. και τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Γιουνκέρ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης. «Η ελληνική κρίση δεν μας έπιασε εξαπίνης, αλλά δεν είχαμε προετοιμάσει το μηχανισμό», παρατήρησε.

Συνεπώς, «όλα αυτά μπορεί να ξανασυμβούν και γι' αυτό πρέπει να συστήσουμε το μόνιμο μηχανισμό». Για τον πρόεδρο της ευρωζώνης, πρέπει να εξεταστούν καλύτερα οι πλευρές του μηχανισμού και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο ιδιωτικός τομέας

Επίσης, ανέφερε ότι «πρέπει να σκεφθούμε αν πρέπει να συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας». Το ΔΝΤ, είπε, δεν το προβλέπει και «πρέπει να εξετάσουμε καλύτερα αν οφείλουμε να επιβάλουμε εκ των προτέρων στον ιδιωτικό τομέα τη συμμετοχή του».

Κατά τον Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, οι εταίροι «πρέπει να ακούσουν προσεκτικά τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ.-Κ. Τρισέ, διότι γνωρίζει καλύτερα τη λειτουργία των αγορών».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει ταχθεί κατά της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και στην τελευταία σύνοδο κορυφής ήρθε σε σύγκρουση με τον Νικολά Σαρκοζί και την Ανγκελα Μέρκελ για το θέμα αυτό.

Σε άλλη ερώτηση «πώς η Ελλάδα υπό αυτές τις καταστάσεις μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», ο Ζ.-Κ. Γιουνκέρ είπε ότι δεν φταίει η ευρωζώνη για το γεγονός ότι οι Ελληνες είναι υπερχρεωμένοι.

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι το προκάλεσαν μόνοι τους και τώρα είναι πρόβλημα για όλους μας...». Εξήρε το «θάρρος» της κυβέρνησης, «η οποία συμφωνεί με τους όρους του Μνημονίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο».

Για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, είπε ότι «δεν το σκέφτονται ούτε οι ελληνικές αρχές ούτε κανείς άλλος στην Ευρώπη». Γενικότερα, «δεν το σκέφτεται κανείς αξιόπιστος και έξυπνος άνθρωπος».

Γι' αυτό, είπε, «είμαστε διστακτικοί όσον αφορά την ελεγχόμενη χρεοκοπία στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού».

Και κατέληξε: «Δεν πρέπει να δώσουμε στους επενδυτές την εντύπωση ότι θα εγκλωβιστούν σε ένα σύστημα που αν βγει εκτός ελέγχου τότε θα εξαναγκαστούν να συμμετέχουν... Το κεφάλαιο πρέπει να είναι υπεύθυνο, αλλά δεν πρέπει να διώξουμε τους επενδυτές από την Ευρώπη»... *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου