Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΛΗΡΙΣΤΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΕΜΠΕΙΡΑ ΣΤΕΛΕΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών έχει μπει το ασφαλιστικό καθεστώς των ένστολων με πρωταρχικό στόχο, όπως αποκάλυψε χθες η «Α» την ένταξη τόσο των στρατιωτικών όσο και εκείνων που προέρχονται από τα σώματα ασφαλείας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι επικεφαλής των τεσσάρων υπουργείων που σχετίζονται με το θέμα -Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας- έχουν δώσει εντολή να υπάρξει διακριτικός χειρισμός του ζητήματος της υπαγωγής των ένστολων στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς πρόκειται για μια επαγγελματική τάξη με την οποία δεν επιθυμούν τη σύγκρουση. Επίσης, το τελευταίο πράγμα που θέλουν αυτή τη στιγμή είναι να πυροδοτηθεί ένα νέο κύμα φυγής από το Δημόσιο που θα προκαλούσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στα ασφαλιστικά ταμεία των ένστολων. Πάντως, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα καταγράφεται μεγάλη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, αφού οι ένστολοι οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν είχαν θιγεί φοβούνταν τις επικείμενες παρεμβάσεις. Οι αρμόδιοι υπουργοί δεν παίρνουν δημοσίως θέση, αλλά παρασκηνιακά εμφανίζονται να είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να τίθενται σαφώς υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος των ένστολων και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη να ζητούν ήπιες παρεμβάσεις. Η πρόταση που συζητείται είναι οι ένστολοι να ενταχθούν στη νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2011.

Οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τους παλαιούς ασφαλισμένους, αλλά θα αγγίξουν όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από το 2011 ή θα πιάσουν τους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όσους έχουν ασφαλισθεί από το 1993 και μετά. Με το νέο καθεστώς θα απαιτείται οι ένστολοι ή να έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και να συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας ή να παίρνουν σύνταξη στα 55 τους χρόνια ανεξαρτήτως χρόνων υπηρεσίας.

Οι ασφαλισμένοι μετά το 1993 που απασχολούνται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και έχουν 15 συντάξιμα χρόνια, από τα οποία τα 3/4 να έχουν πραγματοποιηθεί στα ΒΑΕ, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 60 ετών. Ασφαλισμένοι που απασχολούνται σε ΥΠΕΡΒΑΡΕΑ επαγγέλματα και έχουν 15 συντάξιμα χρόνια από τα οποία τα 3/4 να έχουν πραγματοποιηθεί στα Υ/ΒΑΕ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία 55 ετών.

Οι ασφαλισμένοι των παραπάνω κατηγοριών μπορούν να αποχωρήσουν με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας τους με μειωμένη σύνταξη κατά 1/200 για κάθε μήνα που λείπει από τη συμπλήρωση του απαιτουμένου ορίου ηλικίας και μέχρι 60 το πολύ μήνες.

Οι ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ ή Υ/ΒΑΕ ακολουθούν το όριο ηλικίας που ισχύει κατά τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου, εκ του οποίου τα 4/5 να έχουν διανυθεί σε εργασίες που καλύπτονται από τον ΚΒΑΕ και να έχουν πραγματοποιηθεί 1.000 ημερομίσθια στα ΒΑΕ ή Υ/ΒΑΕ την τελευταία δεκαετία πριν από τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας.

Δεν ισχύουν τα μειωμένα όρια ηλικίας στην περίπτωση που γίνει χρήση του δικαιώματος αναστολής καταβολής σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου