Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ. ΕΝΑ ΓΟΥΔΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ.

- Αν δεν "πέσουν" οι υπογραφές των τριών κομμάτων δεν υπάρχει λόγος να γίνει
- Το απόγευμα θα αποφασίσει ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ
- Aύριο το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο
- Το επόμενο 48ωρο θα κριθούν όλα - Αν δεν συμφωνήσουν οδηγούμαστε σε χρεοκοπία
- H τρόικα πιέζει για: - Λουκέτα σε οργανισμούς και απολύσεις στο Δημόσιο - Μειώσεις μισθών και απολύσεις σε ΔΕΚΟ-Τράπεζες
- Απελευθέρωση απολύσεων, ελαστικό ωράριο και τσεκούρι στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων
- Αυξήσεις-φωτιά στις αντικειμενικές - “Τσεκούρι” στις δόσεις για τα χρέη

Οι πιέσεις πλέον είναι αφόρητες από όλες τις πλευρές για να κλείσουν όλα μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Ακόμα και το όπλο της αναβολής του Eurogroup έβγαλαν από την φαρέτρα τους οι εταίροι μας με τον ίδιο τον Πρόεδρο του Eurogroup να λέει ότι είναι όλα στον αέρα.

Αυτό που θέλουν να έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι τίποτε άλλο από τις υπογραφές των τριών κυβερνητικών εταίρων οι οποίοι θα δίνουν την συγκατάθεσή τους για όλα τα σκληρά μέτρα που θα ψηφισθούν για να κλειδώσει το PSI και κατ' επέκτασιν η δανειακή σύμβαση.

Έτσι φτάσαμε να έχουμε τον εκπρόσωπο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να διαψεύδει από την μια τις φήμες περί αναβολής του Eurogroup της Δευτέρας, όπου πρόκειται να συζητηθεί η συμφωνία για το ελληνικό PSI.

Από την άλλη όμως δήλωσε ο κύριος Γκι Σίλερ, ότι το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του Eurogroup ίσως ανακοινώσει αν θα αναβληθεί ή όχι η προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα συνεδρίαση.

«Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τη συνεδρίαση», είπε χαρακτηριστικά ο Σίλερ.

Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση καταδεικνύει το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων χωρών της Ευρωζώνης με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (ΑΑΑ) - Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου - θα συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο.

Το 48ωρο που θα τα κρίνει όλα - Ποιές είναι οι απαιτήσεις της τρόικας

Οι δανειστές απαιτούν:

- Κλείσιμο φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με άμεσες απολύσεις,. Λουκέτο δηλαδή σε όσους φορείς κρίνονται ανενεργοί και απολύσεις στο προσωπικό με πρώτο στόχο ΝΠΙΔ και δημοτικές εταιρείες.

- Μισθολογικές περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια. Ουσιαστικά ζητούν ρυθμίσεις για μείωση των μισθών 20% κατά μέσο όρο.

- Αυστηρότερος έλεγχος του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και αυστηρότερος έλεγχος στις εισαγωγές στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

- “Μαχαίρι” στις πρόσθετες αμοιβές και αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας στις ΔΕΚΟ. Δηλαδή μειώσεις μισθών-επιδομάτων και ελαστικό ωράριο.

- Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τη διευκόλυνση των απολύσεων και την μείωση των αμοιβών στον τραπεζικό κλάδο.

- Δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου και μείωση των επικουρικών συντάξεων. Σε όσα Ταμεία είναι στο “κόκκινο” η μείωση θα είναι 15% κατά μέσο όρο.

- Παράλληλα ζητούν μείωση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%. επικαλούμενοι την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

- Επιμένουν στη μείωση ως 25% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με παράλληλη κατάργηση 13ου και 14ου ή μείωση ως 40% σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά επιμείνει στη διατήρηση δώρων και επιδομάτων

- Αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25% από τον Ιούνιο με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο.

- Αναστολή των ευνοϊκών ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, μείωση δηλαδή των δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών (το πολύ ως 24).

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΛΙΠΟΘΥΜΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΟΥΤΖΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΟΝΕΣΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;

Ακούμε πάλι σήμερα, τις απειλές των υπάλληλων της τρόικα, των «υψηλόβαθμων» όπως λένε. Η θα κάνετε αυτά λένε, αλλιώς τέλος τα δανεικά, δε θα πάρετε ούτε ευρώ από δω και πέρα μας λένε. Μέτρα, που ούτε ο εμπνευστής του εναγκαλισμού μας με την τρόικα (πρωθυπουργός-ταξιδευτής των πέντε ηπείρων) δεν είχε φανταστεί.
Οι κυβερνώντες πάλι πανικόβλητοι, κάναμε ότι μας ζήτησαν, δηλώνει ο τελευταίος στη λίστα των Financial Times, Υπουργός Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευάγγελος Βενιζέλος, οι συζητήσεις για το PSI (και όχι PSA!!) πάνε καλά. Οι κυβερνώντες για άλλη μια φορά μας τρομοκρατούν. Τα μέτρα που ζητά η τρόικα είναι φοβερά, ζητούν αίμα από
τον Ελληνικό λαό, ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας τώρα φαίνεται ξεκάθαρα, ζητούν ακόμα την μείωση του αριθμού του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, και να διοικηθεί η Ελλάδα από ευρωπαίο επίτροπο ο οποίος θα ελέγχει τα πάντα και θα έχει λόγο πάνω σ’ αυτά, η κυβέρνηση καταργείται. Να μην αναφερθούμε τις περικοπές μισθών, συντάξεων (κύριων και επικουρικών) κλπ
Καμία αντίσταση, καμία αντίδραση, όπως πάντα, οι δικοί μας κάθονται και τους ακούν πάνε στις συζητήσεις με άγραφα χαρτιά, καμία πρόταση, καμία διεκδίκηση καμία απαίτηση από μέρους μας, υπακούμε στα πάντα αισθανόμαστε σαν κακοί μαθητές, που μας αξίζει η τιμωρία και πρέπει να τιμωρηθούμε. Η Ελλάδα δε μπόρεσε να κατακτηθεί από τους γερμανικά όπλα και θα την κατακτήσουν τώρα αφού μας έφτασαν στο κατώτατο σημείο της εξαθλίωσης, με τα χρήματα τους (που είναι όμως και δικά μας).
Δε μιλώ πάλι γι’ αυτόν τον εγκάθετο, που μας έβαλαν για πρωθυπουργό (οικονομολόγος με πτυχίο φυσικής), τα έχω πει, αλλά για όλους τους άλλους που κλαίγονται τόσες μέρες (δε διάβασα, δεν πρόλαβα, δεν είχα καιρό, είχα άλλες δουλειές κλπ) οι οποίοι διεκδικούν και θέσεις στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας. Εδώ κύριοι σας δίνεται η ευκαιρία να αντιδράσετε, να διορθώσετε το λάθος σας.
Πείτε ένα όχι, ζητείστε επιτέλους τις γερμανικές αποζημιώσεις, δείξτε ότι υπάρχει ακόμα Ελλάδα εδώ ο Γερμανός καθηγητής Ιστορίας-Οικονομίας Albrecht Ritschl μίλησε στο Spiegel για το ελληνικό χρέος με σκληρή γλώσσα για τη Γερμανία. Είπε μεταξύ των άλλων «Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και το ρόλο του «Δασκάλου της Ευρώπης» η Γερμανία τα χρωστάει… στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον Α΄ αλλά και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμά τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό το ξεχνούν όλοι». Και συνεχίζει «Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την εχθρική στάση των γερμανικών ΜΜΕ. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις! Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα».
Φανταστείτε Γερμανός δίνει στην Ελλάδα, οδηγίες συμπεριφοράς απέναντι στην Γερμανία, η Γερμανία ζει και υπάρχει χάρη στη μεγαλοθυμία των ΗΠΑ και μείς αντί να ζητήσουμε αυτά που μας χρωστάει δε μιλάμε καθόλου. Αλλά ποιος να τα πει όλα αυτά, ποιος θα τα χρησιμοποιήσει; ο «πρωθυπουργός», οι «ηγέτες» των κόμματων της συγκυβέρνησης, ποιος; Εδώ οι κάτοικοι του Δίστομου προσέφυγαν στο Δικαστήριο της Χάγης και το Ελληνικό Κράτος ήταν απών.
Τι κάνουν όμως οι τρεις της συγκυβέρνησης; (μάλλον δυο, γιατί ο ένας σκόπιμα έχει βγει από το κάδρο), ο ένας προσπαθεί να στήσει παγίδα στον άλλο (δε ψηφίζω εγώ αν δε ψηφίσει ο άλλος κλπ), προκειμένου να έχουν, τις μικρότερες το δυνατόν επιπτώσεις στα κόμματα τους και να χρεωθούν το μικρότερο πολιτικό κόστος, ενώ η Ελλάδα χάνεται. Εθνική συνείδηση δεν υπάρχει πλέον; Δεν καταλαβαίνετε ότι αν υπογράψετε τώρα όλα τα αιματηρά μέτρα που μας ζητιάνε, οι εκλογές (όποτε και αν γίνουν) θα έχουν καθαρά τυπικό χαρακτήρα, χωρίς να έχει η νέα κυβέρνηση καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης;
Αλλά δεν αλλάζει τίποτα οι πολιτικοί μας στον κόσμο τους, διαβάσατε τις δηλώσεις Βενιζέλου για την τοποθέτηση ευρωπαίου επιτρόπου στην Ελλάδα; Διακόσιες πενήντα έξι λέξεις και δεν καταλαβαίνεις, αν συμφώνησε η όχι. Αφήνει να έχει διπλή ανάγνωση οι Ευρωπαίοι να το ερμηνεύουν ως ναι και οι Έλληνες ως όχι. Πάλι ψέματα, πάλι στο δούλεμα ο Ελληνικός λαός, ούτε αυτή την υστάτη ώρα δε μπορεί ένας πολιτικός να μας κοιτάξει στα μάτια και να μας πει την αλήθεια. Τίποτα.
Ενώ ο «πρωθυπουργός» μετά τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς είπε «Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε». Αφού συμφώνησαν λοιπόν όλοι στα νέα μέτρα, θα βγαίνει ο καθένας από τους τρεις ξεχωριστά και θα μιλά για κόκκινες γραμμές που έβαλε τάχα, για την προστασία των εισοδημάτων, του λαού. Περιμένετε να τα ακούσετε.
Τουλάχιστον, από όσα γνωρίζω σαν απλός πολίτης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δευτέρα, στην οποία θα συμμετάσχει ο «πρωθυπουργός» δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις, αποφασίζονται πράγματα τα οποία έχουν συμφωνηθεί από πριν, ή γίνονται μικρορυθμίσεις που δεν αλλάζουν όμως την ουσία των συμφωνημένων. Και εκτός των άλλων δε μπορώ να φανταστώ τον «πρωθυπουργό» να λέει όχι στους φίλους του για τίποτα.
Μιλήστε κύριοι, αντιδράστε, δώστε μας μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον. Είστε Έλληνες; Κάντε κάτι, συζητήστε δείτε επιτέλους τα λάθη σας και διορθώστε τα, δε μπορεί να μην υπάρχει άλλη λύση. Συνέχεια ακούω τον κ. Καρατζαφέρη να λέει «έχει κανένας άλλη λύση»; Εγώ θα βρω τη λύση κ. Καρατζαφέρη εσείς και οι υπόλοιποι τι στο διάολο κάνετε εκεί που βρίσκεστε; Δε σκέπτεται κανένας εθνικά;
Το άσχημο είναι ότι και εμείς ως λαός κοιμόμαστε Τους ανεχόμαστε, νομίζουμε ότι είναι ένα κακό όνειρο και θα περάσει. Δεν είναι όνειρο είναι πραγματικότητα αυτοί οι πολιτικοί μας οδηγούν στον όλεθρο. Μας έχουν προδώσει, είναι δοσίλογοι, μας παραδίδουν δεμένους χειροπόδαρα στον εχθρό. Μήπως είναι καιρός να ξυπνήσουμε και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις;
Μακάρι να είχα τη δύναμη να βγάλω τον κόσμο στον δρόμο, να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι υπάρχει αντίδραση, ότι δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή τη συμπεριφορά τους, να κουνηθούμε από τη σιγουριά (μέχρι πότε άραγε;) του σπιτιού μας, ότι υπογράψουν τώρα θα μας υποθηκεύσει για πολλά πολλά χρόνια, μετά απλά οι πολιτικοί μας θα εφευρίσκουν δικαιολογίες για δείχνουν ότι αγωνίστηκαν για μας. Ας ξεσηκωθούμε να προλάβουμε, τα δύσκολα χρόνια είναι μπροστά μας

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΑΓΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ. ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ; ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΔΡΑΧΜΗ.

Σχεδόν τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δεν έκαναν δηλώσεις μετά τη λήξη της συνάντησης.

Λίγα λεπτά αργότερα ο πρωθυπουργός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζει ότι υπάρχει απόλυτη σύγκλιση με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα αλλά και για τα μέτρα που ζητάει η τρόικα. Μάλιστα είπε ότι σύντομα οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν.

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

“Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.

Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους.

Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε.”

"Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η σύγκλιση στα κυριότερα θέματα της διαπραγμάτευσης η οποία εκτιμήθηκε από όλους ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σκληρή.", ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενοι στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.


Τι λένε από το ΠΑΣΟΚ

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, προσήλθε με τις γνωστές του θέσεις για τα δημοσιονομικά, τα εργασιακά, τις διαρθρωτικές αλλαγές και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, η διαπραγμάτευση αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σύνολο και ως εκ τούτου ενιαία θα κριθεί και το αποτέλεσμα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι, η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων είναι ενισχυτικός παράγοντας της διαπραγμάτευσης καθώς αυξάνει την αξιοπιστία της χώρας και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για στήριξη "αλά καρτ".

Διαπράγματευση με τους εταίρους και όχι άλλη ύφεση η θέση της ΝΔ

Την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση με όλους τους εμπλεκόμενους και βεβαίως στην Ευρωπαική Ένωση τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την σύσκεψη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από πηγές της λεωφόρου Συγγρού ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα πρέπει να προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση και ότι αντίθετα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού αφού ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση. 'Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δεχθεί πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων εφόσον συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι. Πάντως αρνήθηκε πρόταση του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διαπραγματευθούν τα κόμματα με τους κοινωνικούς εταίρους για τα ανοικτά εργασιακά ζητήματα.

Τάχθηκε κατά της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και αντιπρότεινε μία σειρά ισοδύναμα μέτρα που θα έχουν το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα όπως υποστήριξε με την περικοπή. Μεταξύ αυτών ανέφερε:

--Οι προσλήψεις στο δημόσιο από ένα προς πέντε να γίνουν ένα προς δέκα

--Παράλληλα μεγαλύτερη μείωση στις προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο από το 10% σε 20%

--καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

--έλεγχο στις συντάξεις "μαιμού"

--αύξηση των εσόδων του δημοσίου από τις άδειες και την λειτουργία του ηλεκτρονικού τζόγου και των νέων τυχερών παιχνιδιών

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε κατά την διάρκεια της σύσκεψης έντονες επιφυλάξεις για την μείωση του κατώτερου μισθού υποστηρίζοντας ότι μειώσεις μισθών χωρίς πτώση των τιμών δεν οδηγεί σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Έγινε όμως και γενικότερη συζήτηση για την λειτουργία της κυβέρνησης και ο κ. Σαμαράς είπε ότι μία μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν μεταβατική και να μην εκφεύγει του ειδικού σκοπού της που έχει συναποφασιστεί. Είπε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και έφερε το θέμα που προέκυψε πρόσφατα στην δικαιοσύνη με τους εισαγγελείς, καθώς επίσης το νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις, τις κρίσεις στα σώματα ασφαλείας αλλά και τους διορισμούς γενικών διευθυντών.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δοθεί μία γενική πολιτική εξουσιοδότηση για συμφωνία από τους πολιτικούς αρχηγούς στον κ. Παπαδήμο (όπως προσφέρθηκε να δώσει ο κ. Παπανδρέου) αλλά να δοθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για να διαπραγματευθεί και να υπάρξει και περαιτέρω συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με τις πηγές της λεωφόρου Συγγρού ο κ. Παπαδήμος στην συνάντηση έθεσε το θέμα των υπογραφών σε κοινό κείμενο αλλά όχι πιεστικά και ότι διαφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης.

Γ.Καρατζαφέρης: "Δεν κάνω τίποτα αν δεν έχω απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προτίμησε να κάνει δήλωση τελικά στα ΜΜΕ έξω από τα γραφεία του κόμματος του.

"Έχουμε μπροστά μας τις απαιτήσεις, το νέο πρόγραμμα όπως περιγράφεται, της τρόικα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δει η Ελλάδα, εάν αυτό είναι σύννομο με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας και αν συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Είπα λοιπόν στον Πρωθυπουργό και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς ότι προτίθεμαι να το πάω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δει ακριβώς το θέμα και να αποφανθεί για τα πράγματα που είπα. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα το δώσει στον κ. Σούλτς, το νέο Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχουμε χρόνο, εγώ είπα ότι πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδος, μπορεί να γίνει εξοικονόμηση χρόνου. Δεν θα κάνω τίποτε εάν δεν έχω απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.


Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Ο κ. Παπαδήμος αναχώρησε ήδη για τις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται ήδη στη βελγική πρωτεύουσα, όπου θα βρεθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου, για τη σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Οι ιδιώτες πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται "κοντά" στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) που σημειώνει ότι αναμένει η συμφωνία να ολοκληρωθεί "την επόμενη εβδομάδα". Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος αναχώρησε ήδη το πρωί για τις Βρυξέλες.

Αργά χθες το βράδυ όμως ο πρωθυπουργός είχε άλλη μια συνάντηση. Με τους επικεφαλής της τρόικας που από το πρωί του Σαββάτου είχαν συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Οικονομικών.

Το θέμα για τις περικοπές μισθών και δώρων δεν έχει κλείσει και σύμφωνα με πληροφορίες φρόντισαν να περάσουν το μήνυμα αυτό στον πρωθυπουργό που ίσως αναλάβει πλέον αυτός τις βασικές διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά το δημοσίευμα των Financial Times για επίτροπο στην χώρα μας που θα ελέγχει και θα αποφασίζει για τον προϋπολογισμό μας αλλά και τις δαπάνες μας ήρθε να ανάψει κι άλλες φωτιές στην κυβέρνηση που είπε ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

Το σίγουρο είναι όμως πως οι αποφάσεις για το κούρεμα θα παρθούν ίσως και αύριο ενώπιον όλο των ηγετών της Ευρωζώνης ενώ δεν αποκλείεται η τελική ανακοίνωση να γίνει αύριο το βράδυ από τις Βρυξέλλες αφού όλοι μαζί καταλήξουν σε συμφωνία για το πόσο θα είναι τελικά το κούρεμα...

Πάντως χθες η Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη της στην γερμανική εφημερίδα Bild τόνισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και σύντομα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα αυξηθούν!