Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΘΕΛΕΙ ΜΕ 180 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ < ΚΟΥΡΕΜΑ> ΠΟΥ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ,ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο η νέα συμφωνία να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία, κάτι που μπορεί να φέρει σε νέες περιπέτειες την κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν η Κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την υπερψήφιση του σχήματος που θα διαμορφωθεί ως προς την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους με αυξημένη πλειοψηφία, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, δήλωσε τα εξής:

«Ενημέρωσα, κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα πάντα: Για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τους βασικούς αριθμούς, τα κρίσιμα ερωτήματα, τις προτεραιότητες, τους κινδύνους.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».

Αυτή ακριβώς η δήλωση του κ. Βενιζέλου δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεσή του η νέα συμφωνία για το κούρεμα να υπερψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία δηλαδή 180 ψήφους από τους βουλευτές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός, κ. Σκανδαλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

Μία τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει πολιτικές αναταραχές στη χώρα, καθώς είναι πολύ πιθανό πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα υπερψηφίσουν κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο των εκλογών των πρόωρων να είναι πλέον πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η ελληνική Κυβέρνηση διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στην ομάδα που διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, σύμφωνα με τις ρητές αποφάσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Δεν κινούμαστε, όμως, μονομερώς, αλλά πάντα ως μέλος της Ευρωζώνης και στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων της, στα οποία παρουσιάζουμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, γιατί γνωρίζουμε τη σημασία που έχουν οι θεσμικές εγγυήσεις και συμπεριφορές στα θέματα αυτά».

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΜΟΝΙΜΑ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ OI ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Η σύνοδος κορυφής την Κυριακή ή την Τετάρτη αναμένεται να αποφασίσει τη μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας στην Αθήνα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» το σχέδιο προβλέπει τη μόνιμη εγκατάσταση στελεχών της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Θα έχουν ρόλο συμβούλου του υπουργού και θα αναφέρονται στο γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στην τρόικα.

Στην πράξη, τα στελέχη της τρόικας που θα έρθουν στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και θα αναλάβουν ενεργό ρόλο τόσο στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης όσο και στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι, με έμφαση σε πρώτη φάση τη Δημόσια Διοίκηση.

Πάντως, υπήρχαν και προτάσεις για τη δημιουργία ενός κεντρικού διευθυντηρίου από πλευράς τρόικας που θα εποπτεύει την ελληνική οικονομία, αλλά φαίνεται ότι έχουν μείνει στο «συρτάρι» , αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Το πλέον πιθανό είναι τα νέα κλιμάκια να βρεθούν κάτω από τον έλεγχο της ομάδας δράσης της Κομισιόν, που έχει ήδη πιάσει δουλειά και τελεί υπό την καθοδήγηση του Χ. Ράιχενμπαχ, ενώ και ο ρόλος του ίδιου αναμένεται να αναβαθμιστεί