Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΟΙΟΝ; ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΟΛΙΣ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.

Άμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, άμεση κατάργηση φορέων του Δημοσίου, διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε όλο τον δημόσιο τομέα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά και το τελεσίγραφο των Βρυξελλών για την 6η δόση.


Επίσης, κλείνουν όλα τα κενά στα «κλειστά» επαγγέλματα, επιταχύνεται η λίστα των ΒΑΕ, αναμορφώνεται η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση με στόχο την αύξηση των επιχειρήσεων που την εφαρμόζουν.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι επείγει να προχωρήσουν οι παραπάνω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στη χώρα.

Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και τώρα είναι η ευκαιρία να αλλάξει η φυσιογνωμία της χώρας και να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική, αλλιώς η χώρα θα παραμείνει καθηλωμένη, τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε ο «παρίας», ούτε η «πληγή», ούτε ένα «διαρκές πρόβλημα» της ΕΕ, αλλά ένα ισότιμο μέλος, που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, που οφείλε να ξεπεράσει. Υποστήριξε δε ότι με αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές «θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά».

Αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε πολλά λεφτά και πρέπει να συμφωνούμε και με τους δανειστές το πλαίσιο της δημοσιονομικής μας προσαρμογής, είπε προϊδεάζοντας για τα μέτρα.

Ωστόσο, τόνισε, οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν υπαρξιακή ανάγκη και υπαγορεύονται από εσωτερική ανάγκη της χώρας και όχι από το μνημόνιο ή την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ακόμη ότι οι αποφάσεις αυτές του Υπουργικού είναι «οριστικές» και τελεσίδικες.

Εργασιακή εφεδρεία

Η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρούνται από τη δυνατότητα υπαγωγής στην εργασιακή εφεδρεία μόνο οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα, δηλαδή διευρύνεται άμεσα η εφαρμογή του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων που θα βγουν στην εφεδρεία αλλά και στην κατάρτιση του πίνακα με το πλεονάζον προσωπικό.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο δημόσιος υπάλληλος που τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία δεν αποδεχθεί θέση εργασίας που πιθανώς του προταθεί, τότε θα απολύεται.

Αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις, σε μια διαδικασία που συντόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ο κ. Βενιζέλος αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία απάντησε κατ' αρχήν ότι θα υπάρχει κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για όλους.

Εξήγησε ότι θα είναι στην «διάθεσή μας όλη η δεξαμενή του δημοσίου τομέα», ενώ επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή θα είναι διαρκής, καθώς, όπως ανέφερε «μπορεί κάποιος να είναι τώρα σε μια κατάσταση "άλφα" και μετά να αποδειχθεί ότι δεν έχει αντικείμενο ή δεν έχει διάθεση ή άλλαξαν τα δεδομένα στην οικονομία ή στην αποστολή ενός οργανισμού».

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι η «εφεδρεία θα είναι περιορισμένη» σε ό,τι αφορά το αριθμητικό της μέγεθος.

Ερωτηθείς σχετικά με τους ΟΤΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι γι' αυτούς ισχύει ότι ορίζει το Σύνταγμα για τα ΝΠΔΔ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών διερευνούν το ύψος του πλεονάζοντος προσωπικού στις δημοτικές επιχειρήσεις.

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν επιβάλλονται έξωθεν, αλλά είναι αναγκαίες οίκοθεν» επανέλαβε, επισημαίνοντας ότι στον βαθμό που μέσω διαρθρωτικών αλλαγών η χώρα επιλύει σοβαρά προβλήματα τέτοιου είδους, ταυτόχρονα προσδιορίζεται και το ύψος, εύρος και ποιότητα των πραγματικών της αναγκών.

«Αν πείσουμε μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών, τότε θα λειτουργήσουμε στο κατάλληλο κλίμα για τις ανάγκες μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Καταργήσεις οργανισμών

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι συνενώσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και φορέων θα γίνουν άμεσα και όχι στο διάστημα των εννέα μηνών που προβλεπόταν αρχικώς. Μάλιστα, θα γίνει ταυτόχρονα από όλα τα υπουργεία, τα οποία θα προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτούνται.

Πρώτοι στη λίστα ΕΡΤ και Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ), Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ), Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ΕΟΜΜΕΧ, Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), κ.λπ.

Ενιαίο μισθολόγιο χωρίς προσωπική διαφορά

Για το ενιαίο μισθολόγιο προβλέπεται ενιαίος μισθός για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια εργασίας.

Επίσης, καταργείται η προσωπική διαφορά, η οποία σε ένα βαθμό αντικαθίσταται, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, από το πριμ παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας για οποιαδήποτε θέση ευθύνης και όχι μόνο για διευθυντές.

Για τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας) σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθείται ο θεσμός του «κρατικού υπαλλήλου», οποίος θα μπορεί να μετακινείται σε υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες.

Κλειστά επαγγέλματα

Κλείνουν όλα τα κενά, προκειμένου να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα αφού παρά το ότι έχουν ψηφιστεί τα σχετικά νομοσχέδια παραμένουν σοβαροί περιορισμοί, που τα καθιστούν ανενεργά.

Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, όπως το Δικαιοσύνης (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι), το Μεταφορών (ταξί, ιδιοκτήτες φορτηγών) και το Υγείας (φαρμακοποιοί) θα προωθήσουν άμεσα τις σχετικές ενέργειες.

Για όποια επαγγέλματα υπάρχουν μακρινές προθεσμίες, αυτές θα επισπευσθούν, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.