Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΔΕΝ ΠΗΡΑΤΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΙΣΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙΤΑΙ.

Ισχυρή πίεση από τους βουλευτές του κόμματος να επιλέξει τουλάχιστον το «παρών» κατά την αυριανή ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο δέχεται η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Η εικόνα αποτυπώθηκε πλήρως κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» χθες υπήρξε και νέα σύσκεψη υπό την κ. Μπακογιάννη με τη συμμετοχή και των άλλων τεσσάρων βουλευτών της Συμμαχίας.

Οι κ. Λ. Αυγενάκης, Κ. Κιλτίδης (κατά κύριο λόγο), Γ. Κοντογιάννης και Χρ. Μαρκογιαννάκης απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, σενάριο που δεν απέκλειε μέχρι και χθες -ως ένδειξη συνέπειας και παρά τη ρητή διαφωνία με το ακολουθούμενο μείγμα- η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ του «ναι» συντάχθηκαν και οι στενοί συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη, με το σκεπτικό ότι θα σταλεί μήνυμα στο εξωτερικό, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση μοιάζει να χάνει σε αξιοπιστία και η αντιπολίτευση βάλλεται για το «όχι» της, ενώ θα χαραχθεί και μία σαφής γραμμή μεταξύ των «ευρωσκεπτικιστών» και των «φιλοευρωπαϊστών» στο εσωτερικό. Στον αντίποδα, οι βουλευτές -που άλλωστε δέχονται και τις ισχυρότερες πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους- δεν θα απέκλειαν ακόμη και την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, κάτι που αποκλείει η κ. Μπακογιάννη.

Χθες ο νέος γραμματέας της ΔHΣY Γιάννης Οικονόμου (σ. σ. τη θέση του ως υπεύθυνος Tύπου ανέλαβε ο κ. Δημ. Ζαφειριάδης) αποτύπωσε τα διλήμματα που αντιμετωπίζει το νεοσύστατο κόμμα. «Το Μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης είναι ένα αναποτελεσματικό, φορομπηχτικό και μη ρεαλιστικό σχέδιο. Από την άλλη πλευρά, η αποτυχία της όλη την προηγούμενη χρονιά και η μεθοδευμένη καθυστέρηση στον σχεδιασμό και την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου το συνδέουν ενδεχομένως με το διακύβευμα επιβίωσης της χώρας». Με άλλα λόγια, η τελική στάση του κόμματος εξαρτάται και από την εξέλιξη της ψηφοφορίας, καθώς αν υπάρξουν διαρροές από το ΠΑΣΟΚ και απειλείται η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, η κ. Μπακογιάννη προτίθεται να υπερψηφίσει ώστε να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο.