Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.

Χιλιάδες Αλβανοί διεκδικούν ελληνική ιθαγένεια δικαστικά!
Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες να γίνει η επικείμενη απογραφή
240.000 Βορειοηπειρώτες με ταυτότητα ομογενούς…

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθεται η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας αυτή την περίοδο, λόγω της επικείμενης απογραφής που είναι προγραμματισμένη να γίνει φέτος την Άνοιξη.
Η εύθραυστη πολιτική κατάσταση με τα τελευταία αιματηρά γεγονότα, αλλά και τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνουν λόγο για μια χώρα που έχει ακόμη να κάνει πολλά βήματα για τον πλήρη εκδημοκρατισμό της, προσθέτουν έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι διακατέχονται από αίσθημα ανασφάλειας, αλλά και στο κατά πόσο θα είναι αντικειμενική η καταγραφή του πληθυσμού. Μέσα σ’ όλα αυτά ένα νέο δεδομένο έρχεται να ταράξει ακόμη περισσότερο την κοινωνική ζωή της Αλβανίας.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «borioipirotis.blogspot.com» χιλιάδες πολίτες της Αλβανίας ζητούν ν’ αλλάξουν την αλβανική εθνικότητά τους σε ελληνική, προκαλώντας αντιδράσεις στην Αλβανική πλευρά. Η πλειοψηφία των αιτήσεων προέρχονται από την περιοχή της Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα από το Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα, την Πρεμετή και την Κορυτσά όπου οι περισσότεροι ζητούν να καταγραφούν με Ελληνική εθνικότητα, ενώ αντίθετα λίγες είναι οι αιτήσεις για άλλες εθνικότητες.
Η ελεύθερη απογραφή με δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού της εθνικότητας και θρησκείας, που αναμένεται να γίνει φέτος, θορύβησε τους αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους, που τάχτηκαν εξ’ αρχής κατά αυτής της απογραφής, εκφράζοντας φόβους για πλασματική εικόνα μειονοτήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βορειοηπειρώτες που σήμερα κατέχουν Ειδικό Δελτίο - Ταυτότητα Έλληνα Ομογενούς ανέρχονται στις 240.000.

«ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΣΑΣ…»
Οι δηλώσεις του Έλληνα Πρόξενου στην Κορυτσά, σε εκδήλωση των 20 χρόνων της «Ομόνοιας» που ζήτησε από τους «μη αναγνωρισμένους» Έλληνες της Κορυτσάς, να μη φοβηθούν να δηλώσουν την Ελληνική καταγωγή τους, έγινε πρώτο θέμα και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ζήτησε εξηγήσεις από τον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα, ενώ ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ξεκίνησε έρευνα για όλες τις δικαστικές αποφάσεις αλλαγής εθνικότητας.

Η «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Για τις δηλώσεις του Έλληνα Προξένου στην Κορυτσά αναφέρθηκε με χθεσινή ανακοίνωσή της και η «Ομόνοια», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η παρουσία του Ελληνισμού στην Κορυτσά και τη Μοσχόπολη είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη και ιστορικά τεκμηριωμένη. Παρόλο που η περιοχή δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις αφομοίωσης στο παρελθόν, κανένας δεν μπορεί να τους εμποδίσει σήμερα να δηλώσουν αυτό που αισθάνονται. Οι άμεσοι και έμμεσοι εκβιασμοί, δεν έχουν καμία σχέση με το σύγχρονο πνεύμα και δε συνάδουν με την Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας…».

«ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ»…
Η πολυαναμενόμενη απογραφή στην γειτονική μας χώρα χαρακτηρίζεται από την Ελλάδα ως ένα πολύτιμο «εργαλείο». Ζητά να διενεργηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας από την αλβανική πλευρά συνιστά βαρόμετρο των διμερών σχέσεων των δυο Κρατών και αποτελεί κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία είχε πραγματοποιηθεί το 1989-90, πριν την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και, σύμφωνα με αυτήν, οι Έλληνες τότε υπολογίστηκαν μόνο σε 60.000, ένας αριθμός όμως που απέχει… παρασάγκας από την πραγματικότητα, αφού τότε η απογραφή διεξήχθη μέσα σε κλίμα εκφοβισμού και νοθείας.

ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΕΛΙΔΑ…
Η επικείμενη απογραφή στην Αλβανία είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει η γειτονική μας χώρα, ότι είναι διατεθειμένη να κάνει ένα βήμα προς τον πλήρη εκδημοκρατισμό της, να γυρίσει δηλαδή σελίδα. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως ακόμη η Αλβανία δεν έχει ωριμάσει για κάτι τέτοιο. Η πολιτική αστάθεια που υπάρχει, σε συνδυασμό με τις αλυτρωτικές τάσεις που εμφανίζουν εθνικιστικοί κύκλοι της γείτονος, κάνουν αυτή την προσπάθεια ακόμη πιο δύσκολη. Γι΄ αυτό για να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις η παρουσία παρατηρητών του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και άλλων διεθνών Οργανισμών ίσως αποδειχθεί πολύτιμη…

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας και να πυροδοτήσει επικίνδυνα τον κοινωνικό αυτοματισμό με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών, η απεικόνιση της πραγματικής οικονομίας είναι αμείλικτη.

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκτούν πλέον εφιαλτική διάσταση και διαψεύδουν, με δραματικό τρόπο, οποιαδήποτε κυβερνητική παραποίηση της αλήθειας.

Ο τομέας των επαγγελματοβιοτεχνών όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), δίνει απελπισμένο αγώνα επιβίωσης, καθώς το 2010 δέχθηκε συντριπτικά πλήγματα.
Συγκεκριμένα:
• 8 στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης,
• 4 στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους,
• 1 στις 4 επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα, δηλαδή περίπου 225.000 «λουκέτα»,
• άλλες 215.000 επιχειρήσεις δηλώνουν δυσκολίες συνέχισης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
• 320.000 θέσεις απασχόλησης υπολογίζεται ότι θα χαθούν.

Τα ποσοστά της ανεργίας, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, εξακολουθούν να καλπάζουν:
• Το Νοέμβριο του 2010 η ανεργία καταγράφεται στο 13,9%, έναντι 13,5% τον προηγούμενο μήνα.
• Οι άνεργοι έφθασαν τους 692.577, αυξημένοι κατά 160.624 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 (αύξηση 30,2%).

Δυσθεώρητα εξακολουθούν να παραμένουν και τα μεγέθη του πληθωρισμού, ο οποίος τον Ιανουάριο καταγράφεται στο 5,2%, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Τα έσοδα από τη φορολογία αναμένεται να έχουν σημαντική υστέρηση, εξαιτίας της λανθασμένης οικονομικής συνταγής και της εμμονής της κυβέρνησης να υιοθετήσει υπέρμετρους φορολογικούς συντελεστές. Εξέλιξη που θα οδηγήσει αναγκαστικά στην ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων και θέτει ουσιαστικά εκτός στόχου την υλοποίηση του Προϋπολογισμού για το 2011.

Σε αυτό το ζοφερό κοινωνικοοικονομικό κλίμα η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών, ανακοίνωσε την πρόθεσή της για επιβολή νέου Μνημονίου μέχρι και το 2011.

Για το λόγο αυτό, ο κυβέρνηση ρίχνει για ακόμη μια φορά στο τραπέζι το χαρτί της δήθεν διακομματικής συναίνεσης. Μια προσχηματική πρόσκληση που έχει ήδη επαναληφθεί και στο παρελθόν, από μια κυβέρνηση που έχει πάρει τις αποφάσεις της, και επιδιώκει άλλοθι για την αποτυχημένη πολιτική της.

Για τη Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν υπάρχουν διλήμματα. Η κυβέρνηση γνωρίζει τις προτάσεις της, τις οποίες έως σήμερα επέλεξε να αγνοεί και έχει καταδικάσει τον εγκλωβισμό της οικονομίας σε μόνιμη ύφεση, χωρίς καμία αναπτυξιακή διάσταση. Εφόσον η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συναίνεση ας εφαρμόσει τα μέτρα που προτείναμε από το καλοκαίρι του 2010. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις που δεν πείθουν την κοινωνία.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ. ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ........

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΑΤΡΙΣ
Είναι ο τίτλος βιβλίου που έγραψε ο Κυριάκος Διακογιάννης. Το βιβλίο γράφτηκε στα 1977, αλλά ο τίτλος είναι επίκαιρος και σήμερα μετά από 33 χρόνια. Είναι επίκαιρος διότι με κάθε μέσο και τρόπο επιχειρείται και μέχρι σήμερα επιτυγχάνεται με απόλυτη επιτυχία το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Μιας περιουσίας που χτίστηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του Ελληνικού λαού. Στο όνομα της εξυγίανσης της Εθνικής οικονομίας ξεπουλιούνται τα πάντα. Και όχι μόνο ξεπουλιούνται αλλά σιγά σιγά γίνεται και ένας αφελληνισμός των πάλαι ποτέ ελληνικών επιχειρήσεων. Το πρώτο στάδιο είναι να αποκρατικοποιηθούν, να περάσουν δηλαδή στα χέρια των ιδιωτών. Μετά σπεύδουν οι «ξένοι» και τα εξαγοράζουν όλα. Κι όταν φτάσουν να έχουν ξεπουληθεί όλες οι επιχειρήσεις, θα ακολουθήσει το ξεπούλημα γης, ελληνικής γης που χύθηκε αίμα για να απελευθερωθεί από τους τούρκους αλλά και για να μείνει αδούλωτη στους Γερμανούς.

Θα τρίζουν τα κόκαλα των ηρώων του 1821, του 1897, του 1912-13, του 1919-23, του 1940-45.