Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΗΤΡΟΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΛΙΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ.

Τι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν όσοι αναλάβουν
Την υπογραφή τους θα πρέπει να βάλει με το… «καλημέρα» ο νέος πρωθυπουργός και τα μέλη της νέας κυβέρνηση στο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης που θα πρέπει να επικαιροποιηθούν άμεσα και με τις αυστηρές επιταγές που θέτει η τρόικα για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Το συνολικό πακέτο των μέτρων, που θα πρέπει να περάσει «ασυζητητί» από τη νέα κυβέρνηση, για να εισπράξουμε παλιά και νέα δάνεια, φτάνει τα 28,4 δισ. ευρώ.

Η τρόικα όμως έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη χώρα ειδικά στις παρεμβάσεις που αφορούν στη διετία 2013-2014. Συγκεκριμένα, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 5,4 δισ. το 2012 και 2,5 δισ. για το 2013 και το 2014. Με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του AEΠ από το 2012 η τρόικα έχει ετοιμάσει λίστα με τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών:

1. Η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στα σώματα ασφαλείας, αλλά και η εφαρμογή του στις ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, όπως είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Ειδικά για τις δημόσιες επιχειρήσεις, οι ελεγκτές ζητούν άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις για την κατάργηση επιδομάτων και υπερωριών υπαλλήλων δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί σε συλλογικές συμβάσεις.

2. Η επέκταση του μέτρου της «εφεδρείας» σε πάνω από 30.000 υπαλλήλους, ενδεχομένως ακόμα και σε 50.000 και η απόλυση των υπαλλήλων από υπηρεσίες που συγχωνεύονται ή καταργούνται, ώστε να υπάρξει άμεση ελάφρυνση των δημοσίων δαπανών. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιτροπής αναμένεται να έχουν και πάλι συναντήσεις με την ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να γίνουν νέοι υπολογισμοί για τη επίδραση του μέτρου στις δαπάνες.

3. Η επανεξέταση του συστήματος δαπανών στο σύστημα υγείας, ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 6 δισ. ευρώ έως το 2014, κάτι που περιλαμβανόταν στο μνημόνιο του Μαρτίου, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.

4. Στα φορολογικά, το μόνο που συζητά η τρόικα με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2012, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

5. Στα εργασιακά -εκτός από την απελευθέρωση των επιχειρησιακών συμβάσεων- η τρόικα ζητά με όλο και περισσότερη επιμονή την κατάργηση των κατώτερων μισθών που ορίζει η ΣΣΕ, με στόχο την κινητικότητα των εργαζομένων και την αύξηση της απασχόλησης.

6. Στις αποκρατικοποιήσεις αναμένει δεσμεύσεις για την αξιοποίηση 2.000 ακινήτων μέχρι και το 2014, με στόχο έσοδα ύψους 24 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι μέχρι και τις αρχές του 2012 θα έχει έτοιμο ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο από 2.000 ακίνητα του Δημοσίου, μεταξύ αυτών και το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, που θα διατεθούν στους ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου