Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Η ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ,ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΛΕΝΕ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΔΟΣΗ.

- Η καθυστέρηση της 6ης δόσης έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη χρηματοδότηση του κράτους
- Νέα σύσκεψη την Τετάρτη για να βρουν λύση για το πώς θα βρουν λύση
- Πάνω από 2 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
- Εκκρεμούν πάνω από 43.000 αιτήσεις για εφάπαξ - Πάνω από δύο χρόνια η αναμονή

Η καθυστέρηση της εκταμίευσης της έκτης δόσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή να επιλυθεί, καθώς η χώρα στο τέλος του μήνα κινδυνεύει να κηρύξει έστω και για λίγες ημέρες στάση πληρωμών, καθώς τα κρατικά ταμεία έχουν κυριολεκτικά αραχνιάσει.

Τόσοι οι μισθοί στο δημόσιο όσο και οι συντάξεις κινδυνεύουν ακόμα και να μην καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα και μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι διοικήσεις των ταμείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αναζητούν άμεσα 450 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν στην ώρα τους οι συντάξεις του Δεκεμβρίου αλλά και τα δώρα των Χριστουγέννων.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στο ΙΚΑ και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ενώ το θέμα εξετάσθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας υπό την προεδρία του υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της οικονομικής επάρκειας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δεν αποκλείεται η συνδρομή εναλλακτικών λύσεων, όπως η μετατροπή ομολόγων σε ρέπος ή ο εσωτερικός δανεισμός μεταξύ των Ταμείων.

Εν τω μεταξύ, στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου το έλλειμμα υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την καταβολή του εφάπαξ έχει φθάσει τα 2 χρόνια ενώ εκκρεμούν περίπου 43.000 αιτήσεις για την έκδοση εφάπαξ.

Μάλιστα, μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, την Τετάρτη αναμένεται να γίνει και νέα σύσκεψη του κ. Κουτρουμάνη αυτή τη φορά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, προκειμένου να αναζητηθούν κονδύλια για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, στην πρώτη σύσκεψη ο κ. Σαχινίδης αποσαφήνισε πως προς το παρόν δεν βρίσκει λύση για το συγκεκριμέρνο θέμα και θα πρέπει πρωτίστως να ερευνήσει όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού.

Άλλωστε ακόμα και ο διοικητής του ΙΚΑ, κ. Σπυρόπουλος σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει επισημάνει πως κάθε μήνα δίνουν μάχη για να πληρωθούν οι συντάξεις και έχει χαρακτηρίσει το 2011 το χειρότερο έτος στην ιστορία του ιδρύματος.

2 σχόλια:

  1. Πώς τα βλέπεις τα πράγματα εκεί με τη νέα κυβέρνηση; Θα φτιαχτουν τα πιο πάνω προβλήματα που αναφέρεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κάτι είπαν απόψε ότι στις 15 δεκεμβρίου αν δεν έχουμε πάρει την δόση τότε βαράμε κανόνι, εδώ κάτι γίνεται τώρα μήπως θα το βαρέσουμε κανονικά και αυτός ήταν ο λόγος για την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας;;; το μετά είναι γνωστό δραχμή και έχει ο θεός ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή