Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΜΠΑΡΟΖΟ: ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΠΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΜΩΣ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΠΩΣ ΜΠΗΚΕ;;

Δεν πληρούσε τα κριτήρια, λέει ο Μπαρόζο
Μέσω πολιτικών πιέσεων έγινε τελικά δεκτή η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τονίζει ότι ο Επιτροπή είχε ξεκαθαρίσει ότι η χώρα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την ένταξη της.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταστήσει σαφές με έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την ένταξη.

«Αλλά υπήρξε πολιτική βούληση για την αποδοχή της Ελλάδας. Ασκήθηκε τεράστια πολιτική πίεση από τις χώρες μέλη για την εισδοχή», λέει τώρα ο κ. Μπαρόζο.

Αναφερόμενος στη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι εμπόδισαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις, όταν οι δύο αυτές χώρες παραβίασαν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης , όταν υπερέβησαν τα όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2003-2006.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηγορεί τις αγορές ότι «καλλιεργούν τον πανικό» κατά τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους της ευρωζώνης. Οι αγορές δεν είναι «άμεμπτες», δηλώνει ο Ζοζέ Μπαρόζο. «Προηγουμένως οι εμπειρογνώμονες και οι αγορές μάλλον υποτιμούσαν τα προβλήματα χρέους. Τώρα ορισμένες φορές υπερβάλλουν για τους κινδύνους και καλλιεργούν τον πανικό», αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου