Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.

Ως ολοκληρωτικό καθεστώς ορίζεται η ανελεύθερη πολιτειακή κατάσταση σε ένα κράτος. Το καθεστώς αυτό ελέγχει και κατευθύνει άμεσα ή έμμεσα τις κοινωνικές δραστηριότητες των ατόμων.Η Αρεντ,συγγραφέας του βιβλίου «Το Ολοκληρωτικό Σύστημα» (εκδόσεις Ευρύαλος), ορίζει τον ολοκληρωτισμό ως ριζική καταστολή της πολιτικής και περιφρόνηση εκ μέρους της εξουσίας των ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη. Συγκεκριμένα, καταργείται το κοινοβούλιο, φιμώνεται ο τύπος και επιβάλλεται αυστηρή λογοκρισία. Ολοκληρωτισμός είναι ένας όρος που χρησιμοποιουν οι επιστήμονες για να περιγράψουν το καθεστώς στο οποίο το κράτος ρυθμίζει σχεδόν κάθε πτυχή της δημόσιας και ιδιωτικής συμπεριφοράς. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα κινητοποιούν ολόκληρους πληθυσμούς υπέρ του κράτους και της ιδεολογίας που αυτό εκφράζει, και δεν ανέχονται δραστηριότητες από άτομα ή ομάδες όπως εργατικά συνδικάτα, εκκλησίες και πολιτικά κόμματα που δεν κατευθύνεται προς τους κρατικούς στόχους. Διατηρούνται στην εξουσία με τη βοήθεια της μυστικής αστυνομίας, της προπαγάνδας,με τον περιορισμού της ελεύθερης συζήτησης, του διαλόγου και της κριτικής.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ. ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ;
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

1 σχόλιο:

  1. Αν καταργηθεί και το -ούτως ή άλλως διακοσμητικό- κοινοβούλιο, θα έχουμε ολοκληρωτισμό και τυπικά.
    Τώρα έχουμε ουσιαστικά, αν και ακόμη στα πρώτα στάδια.
    Αλλά με τις επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων προχώρησαν κάνα-δυο σκαλιά παραπάνω.
    Αν ανατρέξουμε στην ιστορία τα ολοκληρωτικά καθεστώτα αναδύθηκαν κατόπιν χρεοκοπιών : Ναπολέων στην Γαλλία και Ναζί στην Γερμανία, για δυο μόνο σχετικά πρόσφατα παραδείγματα.

    Ένας χρεοκωπημένος και πεινασμένος λαός είναι τόσο απελπισμένος που όχι μόνο θα αποδεχθεί δικτάτορες αλλά ενίοτε θα τους δει ακόμη και ως..σωτήρες του. Όσοι κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι αναρωτιούνται ακόμη γιατί οι Γερμανοί εκστασιάζονταν με τις δημόσιες εμφανίσεις του Χίτλερ ας ψάξουν τι συνέβη στην διάρκεια του μεσοπολέμου στην Γερμανία και θα βρουν την εξήγηση μπροστά τους.
    Κοριός

    ΑπάντησηΔιαγραφή