Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΒΛΕΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΑΛΛΟΥ.

Ανάπτυξη δυνάμεων στο βόρειο Κόσοβο
Στις διαβάσεις στο βόρειο Κόσοβο, στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία, βρίσκονται από χθες μέλη της αστυνομίας του Κοσόβου και τελωνειακοί μαζί με μέλη της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex), δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Μπαϊράμ Ρετζέπι. Οι τελωνειακοί και οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στις διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ στο βόρειο Κόσοβο με ελικόπτερα από τη βάση της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), που βρίσκεται στο Λεπόσαβιτς, συνοδεία μελών της Eulex.

H Eulex, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, θα αναλάβει το επιχειρησιακό τμήμα στις διαβάσεις και οι υπάλληλοι θα έχουν τεχνικό ρόλο. Ο κ. Ρετζέπι τόνισε ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα.

Γερμανοί στρατιώτες της KFOR που βρίσκονταν στη διάβαση Γιάρινιε, δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι θα παρέμενε κλειστή για χθες η διάβαση, αν δεν διαλύονταν οι συγκεντρωμένοι Σέρβοι που πέρασαν τη νύχτα σε οδοφράγματα κοντά στη διάβαση, διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάσταση αστυνομικών και τελωνειακών στην περιοχή. Σέρβοι κάτοικοι του δήμου Λεπόσαβιτς άρχισαν να συγκεντρώνονται το πρωί στη διάβαση Γιάρινιε.

Γερμανοί στρατιώτες της KFOR διασφαλίζουν τη διάβαση πλήρως εξοπλισμένοι και με συρματόπλεγμα, στο οποίο αναγράφεται στα Αγγλικά και στα Σερβικά η προειδοποίηση «Σταματήστε, αλλιώς θα ανοίξω πυρ».

«Μεγάλη ανησυχία» στον ΟΗΕ προκαλεί το κλείσιμο δύο φυλακίων, του Γιάρινιε και Μπρνιακ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του οργανισμού.

"Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε βιαιότητες", δήλωσε ο επικεφαλής των Σέρβων Μπράνκο Νίνιτς στο δίκτυο Belgrade TV.

Στο μεταξύ, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι παρουσίασε την Τετάρτη τις λεπτομέρειες σχεδίου για την απόκτηση του ελέγχου των δύο συνοριακών φυλακίων, ενώ κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι ετοιμάζει νέα βίαια επεισόδια. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του Βελιγραδίου, που δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ζήτησε τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη στήριξη της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν προειδοποίησε το Κόσοβο εναντίον κάθε προσπάθειας για τον έλεγχο των συνοριακών φυλακίων.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και συγκράτηση στο βόρειο Κόσοβο και τόνισε ότι τα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου