Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ = ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΕ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΕΤΣΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΣΑΜΑΡΑ.

Έκκληση για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην Αθήνα πάνω στα μέτρα που κρίνονται αναγκαία για τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας έκανε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Όλι Ρεν.

“Δεν πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι αλλά για τη μοίρα μίας χώρας” τόνισε, τη στιγμή που εντείνεται δραματικά η πίεση προς την Ελλάδα για Μεσοπρόθεσμο και αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, οι αποφάσεις που θα παρθούν “πρέπει να είναι σαφείς και αποτέλεσμα συζήτησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και διακομματικής συναίνεσης”.

Χαρακτήρισε δε τη συναίνεση στους στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος “απαραίτητη προϋπόθεση για τα επόμενα βήματά του”, θέτοντας δηλαδή ουσιαστικά ζήτημα συνέχισής του.”

Δεν πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι αλλά για τη μοίρα ενός έθνους” τόνισε ο κ. Ρεν, εκφράζοντας τις ανησυχίες της ΕΕ για πολιτική κρίση – “σκόπελο” για το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ανακοινώσει τις ερχόμενες ημέρες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου ύψους 15 δισ. το 2011 και το 2012 είναι αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τόνισε και ανέφερε ότι στόχος είναι η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου ύψους 50 δισ. τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όταν ληφθούν αυτά τα μέτρα, το Eurogroup θα εξετάσει ενδεχόμενα επόμενα βήματα.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα, είπε ότι δε θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ.

O Επίτροπος Ρεν επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δε βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημείωσε, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μία αναμόρφωση, στη βάση της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών, που θα αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των κρατικών ομολόγων.

“Παράθυρο” για ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άφησε την ίδια ημέρα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θέτοντας ως προϋπόθεση την εφαρμογή από την Αθήνας ενός διευρυμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου