Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΔΥΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΜΟΝΟ Η ΜΙΑ.

Είναι αυτονόητο ότι σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου η διαφάνεια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ακώλυτη άσκηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Προκειμένου να ανταποκριθούμε στο γενικότερο αίτημα για θωράκιση της διαφάνειας και πάταξη της διαφθοράς, είναι απόλυτο αναγκαίο να αναληφθούν άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της συνταγματικής κατοχύρωσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, σε μια μελλοντική αναθεώρηση θα πρέπει να υιοθετηθούν οι ακόλουθες προτάσεις: 1) Διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των συνδυασμών. 2) Διαφάνεια στις προεκλογικές, αλλά και στις εν γένει λειτουργικές δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών, οι οποίες -ορισμένες, έστω και μεμονωμένες φορές- δημιουργούν αμφιβολίες στην κοινωνία. 3) Διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών και των μελών της Κυβέρνησης, με ουσιαστική κατοχύρωση του «πόθεν έσχες» και πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων. Μάλιστα, θα ήταν σκόπιμο να ανατεθεί ο σχετικός έλεγχος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε η Βουλή να μην εμφανίζεται -από πλευράς ελέγχου- ως ελεγχόμενη και ελέγχουσα.

Με τον τρόπο αυτό θα συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που εισήχθη κατά την προηγούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, ιδίως όσον αφορά τα οικονομικά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων μαζικής ενημέρωσης (άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος), καθώς και τις Ανεξάρτητες Αρχές. Η εμπειρία, άλλωστε, του παραπάνω θεσμικού πλαισίου και οι όποιες αδυναμίες αναδείχθηκαν κατά την εφαρμογή του, αποτελούν χρήσιμο οδηγό για μια μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αποτελεί, ωστόσο, κοινή παραδοχή ότι η υιοθέτηση ακόμη και του πιο σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου δεν είναι αποτελεσματική, όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση εφαρμογής του. Και προς αυτή την κατεύθυνη θα πρέπει να δοθεί καθημερινή μάχη για την εδραίωση της διαφάνειας, ιδίως μέσα από τη θωράκιση των αντίστοιχων θεσμών και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Πρέπει να υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση προκειμένου να έρθουν όλα στο φως, να πληροφορηθεί δηλαδή ο πολίτης για όλα όσα κατά το παρελθόν άφησαν σκιές αμφιβολίας και μείωσαν την αξιοπιστία των πολιτικών και της πολιτικής.

Ο αγώνας για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο πρέπει να είναι διαρκής. Πρέπει ως κοινωνία να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην κάθαρση, να περιφρουρήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Ελληνικής κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.
www.tsigris.gr

Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΚΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΛΟΝΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΩΦΑΝΤΙΚΟΣ.

Αν κοιτάξει κανείς την οικονομική ιστορία των 500 τελευταίων χρόνων, θα διαπιστώσει ότι αυτή είναι γεμάτη από φούσκες και κραχ.

Το μόνο που αλλάζει είναι οι πρωταγωνιστές, δηλαδή οι θύτες και τα θύματα.

Μετά από το ΄99 και έχοντας πέσει ο ίδιος θύμα της χρηματιστηριακής φούσκας, ένας ήταν μετέπειτα οικονομικός μου στόχος. Να μπορώ πάντα να αναγνωρίζω έγκαιρα τα σημάδια μιας φούσκας.

Έτσι το ΄08 διέκρινα έντονα τα σημάδια της φούσκας στα αυτοκίνητα. Αυτό που δεν διέκρινα όμως ήταν ότι από πίσω κρυβόταν μια ακόμη μεγαλύτερη φούσκα. Αυτή της ίδιας της Ελληνικής οικονομίας με τα δανεικά.

Τελευταία λοιπόν βλέπω ότι όλοι μιλάνε για την φούσκα του χρυσού. Αυτό που δεν βλέπουν όμως κατά τη γνώμη μου, είναι η μεγαλύτερη φούσκα που κρύβεται πίσω από αυτή του χρυσού. Την φούσκα της ίδιας της Αμερικανικής οικονομίας. Μιας οικονομίας που πλέον δεν στηρίζεται στην παραγωγή, αλλά μόνο στην κοπή του "άκοπου" χρήματος από τον θείο Μπεν.

Οι περισσότεροι λοιπόν τώρα προβλέπουν την κατάρρευση του ευρώ και της Ευρωζώνης. Θα πάρω λοιπόν το ρίσκο μου και θα πω ότι είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτή που θα καταρρεύσει πρώτη θα είναι η Αμερική και το νόμισμά της, το δολάριο.

Το μόνο που δεν ξέρω είναι το πότε θα γίνει αυτό. Σε 6 μήνες, σε 1 χρόνο ή σε 10 χρόνια. Αλλά έχω μια διαίσθηση ότι η ώρα αυτή είναι σχετικά κοντά.

Και αυτοί που κρατάνε την "βελόνα" είναι οι τωρινοί μεγαλύτεροι "υποστηρικτές" της Αμερικανικής οικονομικής πολιτικής. Οι Κινέζοι.

Αυτοί οι οποίοι σήμερα θεωρούν ότι έχουν ανάγκη τους Αμερικανούς για να διοχετεύουν την παραγωγή τους. Αλλά σύντομα πιστεύω ότι θα καταλάβουν (αν δεν το έχουν καταλάβει ήδη) ότι η λύση βρίσκεται μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

Αν λοιπόν οι Κινέζοι στρέψουν την παραγωγή τους μέσα στην ίδια τους τη χώρα και σταματήσουν να την διοχετεύουν στην Αμερική για να παίρνουν την χαρτούρα χωρίς αντίκρυσμα που τους πασάρουν, τότε η Αμερικάνικη φούσκα θα σπάσει άμεσα και το δολάριο θα καταρρεύσει.

Όταν η Κινεζική ηγεσία καταλάβει ότι οι καλύτεροι πελάτες για να διοχετεύσουν την παραγωγή τους είναι οι ίδιοι οι κάτοικοί της χώρας τους, και ότι το μόνο που τώρα κάνουνε είναι να ταΐζουν με την σκληρή τους εργασία τους ήδη "καλοταϊσμένους" και "λαίμαργους" Αμερικανούς, τότε θα καταφέρουν να ανεβάσουν ραγδαία το βιοτικό επίπεδο του λαού τους, βουλιάζοντας ταυτόχρονα τον Αμερικανικό "Γίγαντα", που τώρα πατάει επάνω στις τρόμπες του Θείου Μπεν.

Και έτσι οι Αμερικάνοι θα αναγκαστούν επιτέλους, όπως έκαναν και οι Έλληνες, να έρθουν αντιμέτωποι με το τεράστιο χρέος τους. Ο μόνος τρόπος που βρίσκω για να μην καταρρεύσουν, είναι να μπορέσουν να δημιουργήσουν ελεγχόμενο πληθωρισμό για να "σβήσουν" μακροπρόθεσμα το χρέος τους. Αλλά αυτό είναι τόσο δύσκολο να το καταφέρεις, όσο το να κατεβάσεις από μια απότομη κατηφόρα το φορτίο ενός τριαξονικού, χρησιμοποιώντας μόνο έναν γάιδαρο.

Λυπάμαι αλλά οι Αμερικανοί είχαν την κότα (δολάριο) με τα χρυσά αυγά (παγκόσμιο συναλλαγματικό νόμισμα) και κατάφεραν να την "σφάξουν". Η επόμενη κρίση λοιπόν προβλέπω ότι θα έχει ως θύματα το δολάριο και τους Αμερικάνους πολίτες.

Αλλά όσο ο θείος Μπεν έχει ακόμη την τρόμπα (πιεστήριο) του και τυπώνει "αβέρτα κουβέρτα", η μουσική του φουσκώματος θα παίζει και το πάρτι θα συνεχίζεται. Και βέβαια τόσο ο χρυσός όσο και τα άλλα υλικά αλλά και τα χρηματιστήρια θα φουσκώνουνε συνεχώς. Αλλά το μόνο που καταφέρνει ουσιαστικά ο θείος Μπεν με την τρόμπα του είναι απλώς να "κερδίζει χρόνο".

Αυτό που γνωρίζω όμως με από την μικρή μου ενασχόληση με τις αγορές, είναι ότι όσο πιο ψηλά ανέβουν όλα αυτά με την "τρόμπα του θείου Μπεν", τόσο πιο πολύ "φασαρία" θα κάνουνε όταν θα πέσουν.


Πηγή:www.capital.gr

Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ.

Το σκοτεινό παρασκήνιο γύρω από τον ορυκτό μας πλούτο
Με αποκαλυπτική έγγραφη αναφορά του, στον δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλλα, ο πρώην υπουργός Βορείου Ελλάδος, επί κυβερνήσεων Κων/νου Καραμανλή, κ. Νικόλαος Μάρτης, φέρνει στην επιφάνεια το σκοτεινό παρασκήνιο στην χώρα μας, γύρω από τον ορυκτό πλούτο, που διαθέτουμε. Όπως τονίζεται στο έγγραφο «το 1981, έτος αφετηρία της εισόδου της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ως δεκάτου μέλους, ο τότε πρόεδρος της ΕΟΚ, Γκαστόν Τορν, δήλωνε ότι «η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρώπη με 3 πλεονεκτήματα: 1) την Εμπορική Ναυτιλία, 2) τον Ορυκτό της πλούτο και 3) το επιχειρησιακό δαιμόνιο των Ελλήνων»!

Επισημαίνεται, δε, πως «σε άρθρο των FINANCIAL TIMES του 1978 (Βιομηχανική Επιθεώρηση, τεύχος Απριλίου 1978, σελίδα 257), γράφεται: «Όταν η Ελλάδα γίνει το δέκατο μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος (!) Ορυκτός της πλούτος, θα προμηθεύσει την Κοινή Αγορά, με μια μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας (!) της Κοινότητος ως προς πολλά προϊόντα». Είναι γεγονός ότι με εξαίρεση τα πετρέλαια της Αγγλίας και του γαιάνθρακος, η χώρα μας είναι η πλουσιώτερη χώρα της ΕΟΚ, σε μεταλλεύματα οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα (!), ορισμένα δε από αυτά, είναι και στρατηγικής σημασίας (ουράνιο, νικέλιο, βωξίτης, χρώμιο)»!
Υπενθυμίζει χαρακτηριστικώς ότι «εάν θεμελιωνόταν το βιομηχανικό συγκρότημα της Αμφιπόλεως (Στρυμώνος), όπως άλλως τε είχε αναγγελθεί, ως οριστική (!) απόφαση και ανακοινωθεί την 9η Νοεμβρίου 1982, από τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας, κ. Γεράσιμο Αρσένη και την 4η Μαρτίου 1983, από τον τότε Διοικητή της ΕΤΒΑ, κ. Κουμπή, θα είχαμε από την δημιουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος, πλην άλλων προϊόντων, 3 τόνους χρυσού ετησίως και 15 τόνους αργύρου ετησίως»! Αυτό σημαίνει ότι «σήμερα θα είχαμε τουλάχιστον 60 τόνους χρυσού, 300 τόνους αργύρου, αλλά και πολλούς τόνους, άλλων προϊόντων»!
Και συνεχίζει λέγοντας, «η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος θα ήταν διαφορετική, η Μονάδα που ανέφερα, θα αντλούσε κοιτάσματα από την Χαλκιδική, την Θάσο και την Θράκη, το ΙΓΜΕ ανακάλυψε μεικτά θειούχα στο Παγγαίο, στο Κιλκίς και στην Λακωνία, συνεπώς θα ήταν δυνατή, η ανέγερση και δευτέρου συγκροτήματος, εκτός από αυτό του Στρυμώνος». «Αν συνεπώς στα μεταλλεύματα που αποδεδειγμένα υπάρχουν στην χώρα και, κατά πληροφορίες, δεν υπάρχουν όλα σε άλλες χώρες της ΕΟΚ, όπως βωξίτες, λευκόλιθοι, νικέλιο, χρώμιο, να προστεθούν το ουράνιο και τα μεικτά θειούχα, η Ελλάς μόνον με τον ορυκτό πλούτο, θα είναι στην πρωτοπορία της Ευρώπης, οι επιπτώσεις από το Μνημόνιο, δεν θα ήταν οδυνηρές και το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδος, δεν θα απασχολούσε εντόνως τρίτους, αλλά και Ελληνες».
Το 1981 επισκέφθηκαν την Θεσσαλονίκη, 75 Γάλλοι δημοσιογράφοι, επαρχιακών Γαλλικών εφημερίδων, τους κατατόπισα πάνω στον χάρτη του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος, για την Πολιτιστική Ιστορία της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, με ιδιαίτερα έμφαση στον Ορυκτό πλούτο, τόσο της Βορείου Ελλάδος όσο και ολοκλήρου της χώρας». Καταλήγοντας αναφέρει πως «μετά από μικρό χρονικό διάστημα, επισημάνθηκε σε ελληνική εφημερίδα πως οι γαλλικές εφημερίδες είχαν γράψει ότι «η Ελλάδα θα γίνει Μεταλλουργία της Ευρώπης!». Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις του καθηγητού Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, κ. Αντωνίου Φώσκολου, στην τηλεοπτική εκπομπή «ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» του «ΑΛΤΕΡ», της 23ης Νοεμβρίου, ανέφερε ότι, στην θαλάσσια λεκάνη νοτίως της Κρήτης, υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου μεγέθους ίσου, με το κοίτασμα της Αλάσκας!
Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως «τα κοιτάσματα αυτά, τα κλέβουν Αιγύπτιοι, Λίβυοι και Αλγερινοί, με εξέδρες εξορύξεως που ήδη έχουν στηθεί, ενώ η Ελλάδα κρύβει ακόμα και τις μελέτες των επιστημόνων στην περιοχή»!
Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Συμφώνως με δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου, επισημάνεται ότι, τον περασμένο Ιούνιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών, δημοσιοποίησε διεθνώς, μια έρευνα – μελέτη του, που αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της νήσου Γαύδου. Σημειώνεται πώς η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η μελέτη αυτή ανέφερε ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα μεθανίου καθαρού, κατά 99%, δηλαδή δεν απαιτείται καν επεξεργασία, τονίζοντας ότι το πολύτιμο μεθάνιο ρέει ελεύθερο στην θάλασσα, όπου και χάνεται (!), εδώ και εκατομμύρια χρόνια και όσοι περνούν από το συγκεκριμένα σημεία, το βλέπουν και με γυμνό οφθαλμό!
Τον Ιούλιο εφέτος, το Γαλλικό Ινστιτούτο, ζήτησε και πάλι άδεια από την ελληνική κυβέρνηση, για θαλάσσιες έρευνες για πιθανή εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου. Δυστυχώς και πάλι, η ελληνική κυβέρνηση ήταν αρνητική, τοποθετώντας μάλιστα τις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος (Απούλεια Λεκάνη, Λεκάνη Ηροδότου και Λεκάνη Σύρτης), σε γκρίζες ζώνες από μόνη της, βάζοντας όμως έτσι ουσιαστικώς, στο παιχνίδι εκμεταλλεύσεως κοιτασμάτων, τους Τούρκους και τους Λίβυους!
Δεν πρέπει να παραληφθεί πως, η αναφορά της νορβηγικής εταιρεία TGF – MOR, που κάνει σεισμικές έρευνες για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, μιλάει για κοίτασμα 6 δισεκατομμυρίων βαρελιών φυσικού αερίου, μόνον στην Κρήτη, όσον δηλαδή τρεις φορές της Αλάσκας και μισή φορά του συνόλου της Σιβηρίας!


ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για όλα τα παραπάνω καυτά θέματα έχει υποβάλει ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ποιοι είναι άραγε οι παράγοντες εκείνοι, που εμπόδισαν και σταμάτησαν, μέχρι και τις ημέρες μας ακόμη, την όποια επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα εκμετάλλευση; Τι πρόκειται να πράξουν τα συναρμόδια Υπουργεία στο εξής, για την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου; Πώς θα αξιοποιηθούν, τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Γαύδου; Γιατί επιτρέπουμε τα πλουσιότατα κοιτάσματα πετρελαίου νοτίως της Κρήτης να τα κλέβουν οι Αιγύπτιοι, οι Λίβυοι και οι Αλγερινοί;
Για ποιους λόγους, με την παγίως αρνητική στάση που τηρούμε, βάζουμε επικίνδυνους «τρίτους» (όπως οι Τούρκοι» στο «παιχνίδι»; Γιατί δεν προχωρούμε άμεσα, σε εκμετάλλευση όλων αυτών των απολύτως βεβαιωμένων, από Ελληνες και ξένους ειδικούς, κοιτασμάτων; Τι «περιμένουμε»; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα του κ. Βελόπουλου, που έχουν μια και μοναδική απάντηση: Τη Σύμβαση «Cooper»!

ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΛΑΚΟ ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΦΤΩΧΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΦΤΩΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ.

Η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στη σκληρή της στάση και απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση για τη θέσπιση ευρω-ομολόγου. Αυτό διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ, αντικρούοντας και την κριτική που ασκεί επί του ζητήματος αυτού στην κυβέρνηση Μέρκελ, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει το ευρω-ομόλογο τόσο για οικονομικούς όσο και για νομικούς λόγους, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για τη θέσπιση του ευρω-ομολόγου απαιτούνται βαθιές αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών "τις οποίες κανείς δεν επιθυμεί". Σε οικονομικό επίπεδο δε εκτιμά ότι θα μειώσει την πίεση στις χώρες-μέλη για την άσκηση περιοριστικής πολιτικής.
Το θέμα του ευρω-ομολόγου εξετάστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση "για μεγάλο διάστημα και σε βάθος" είπε ο εκπρόσωπος διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αλλάξει τη θέση της εντός των επόμενων εβδομάδων. Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό "μπορεί να παίξει εκ νέου ένα ρόλο στο Συμβούλιο των ηγετών της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα".

Με τις δηλώσεις αυτές ο κ. Ζάιμπερτ αντέκρουσε την έντονη κριτική που ασκεί ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την απόρριψη της πρότασής του για το ευρω-ομόλογο. Η γερμανική κυβέρνηση έχει "έναν μη ευρωπαϊκό τρόπο να διεκπεραιώνει ευρωπαϊκές υποθέσεις", λέει ο κ. Γιούνκερ στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit" . Ο κ. Γιούγκερ επικρίνει τη Γερμανία ότι "σκέφτεται στο θέμα αυτό κάπως απλοϊκά" και προσθέτει ότι προξενεί απορία "αυτός ο τρόπος να δημιουργούνται ζώνες ταμπού στην Ευρώπη και να μην ασχολείται κάποιος με τις ιδέες άλλων".
Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο είπε ότι "δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικές οι αλληλοκατηγορίες για μη ευρωπαϊκή στάση". Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Γερμανία δίνει "πλήρη και αμέριστη στήριξη στο ευρώ, το ένα ευρώ", όπως είπε.

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΣΚΑΤΑ ΤΟ 80 Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΣΚΑΤΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΡΟΥΜΠΙΝΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΩΣ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ. 150 ΔΙΣ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ 80 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΕΤΙΑ 2013-15. ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ;;;;

H Eλλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις...

οι οποίες δεν τελειώνουν με την εξασφάλιση της επόμενης δόσης του δανείου από την τρόϊκα τον προσεχή Μάρτιο, όπως κάποιοι, εσφαλμένα, ισχυρίζονται. Το 2011 θα είναι αναμφίβολα μια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά δεν θα είναι η τελευταία. Το μέλλον προοιωνίζεται εξαιρετικά δυσχερές κι αβέβαιο γιατί σαν τον τζίτζικα του γνωστού μύθου, δεν φροντίσαμε στο παρελθόν να μαζέψουμε αλλ’ αντιθέτως σπαταλήσαμε υποθηκεύοντας το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Ακόμα κι αν η χώρα καταφέρει να ξεπεράσει την τεράστια δοκιμασία των διαρθρωτικών αλλαγών αλώβητη κι εξασφαλίσει την ομαλή ροή των δανείων από την τρόϊκα μέχρι το 2013 οπότε και λήγει τυπικά η ισχύς του μνημονίου, έχει μια μεγαλύτερη πρόκληση, που την περιμένει το 2014 και 2015. Οπότε και λήγουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 150 δις ευρώ, δηλαδή πολύ παραπάνω από το σύνολο των δανείων, που παίρνουμε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης κι επί του παρόντος δεν υπερβαίνουν τα 110 δις ευρώ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το σύνολο σχεδόν αυτών των ομολόγων είναι 30ετούς και 25ετούς διαρκείας, δηλαδή είχαν δοθεί στη χώρα μας την αλήστου μνήμης δεκαετία του 1980. Όταν δηλαδή οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, προκειμένου να κάνουν «φιλολαϊκή πολιτική» δανείζονταν αφειδώς για να υπερδιπλασιάσουν εν μια νυκτί τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις, να δώσουν διάφορες έκτακτες επιδοτήσεις, συνήθως κάτω από το τραπέζι στους αγρότες, να βολέψουν την κομματική τους πελατεία, να κερδίσουν ψήφους εις βάρος του μέλλοντος του δικού μας και των παιδιών μας. Τότε θα θυμάστε ότι στην συλλογική μας συνείδηση ο Ανδρέας, που σπατάλησε με περισσή ευκολία τα τρομακτικά δάνεια, που έλαβε η Ελλάδα («Τσοβόλα δώστα όλα»), τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, το πρώτο και το δεύτερο πακέτο Ντελόρ, καταγράφηκε ως ο πιο πετυχημένος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Ακόμα και τώρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις η εντύπωση αυτή επικρατεί μεταξύ των πολιτών. Και τούτο διότι με δανεικά μοίρασε χρήματα στον κόσμο, που ουδέποτε αναρωτήθηκε από πού προέρχονταν όλες αυτές οι παροχές. Και τώρα δυστυχώς πλησιάζει η ώρα, να πληρώσουμε με οδυνηρό τρόπο για όλες αυτές τις υπερβολές, που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ 25 και 30 χρόνια πριν.

Το δυστύχημα είναι ότι ακόμα και τότε υπήρχαν ορισμένοι αναλυτές, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους, που μεγαλώνει αποκλειστικά και μόνον για να εξυπηρετήσει τις πελατειακές σχέσεις των κυβερνώντων, αποτελεί έγκλημα κατά της κοινωνίας μας, που τις επόμενες δεκαετίες επρόκειτο να πληρώσει με οδυνηρό τρόπο τα δανεικά, που μόνον αγύριστα δεν ήταν. Αλλά οι αναλυτές στην καλύτερη περίπτωση αγνοήθηκαν. Στην χειρότερη προπηλακίστηκαν κι αποκλήθηκαν, κατά την ιψενική έννοια, «εχθροί του λαού».

Με τον ίδιο τρόπο, που σήμερα όσοι προειδοποιούμε για την επερχόμενη καταστροφή και για την ανάγκη μεγάλων αλλαγών, κυρίως νοοτροπίας και συμπεριφοράς, στην κοινωνία και κυρίως στον δημόσιο τομέα, αντιμετωπιζόμαστε ακόμα αρνητικά. Η συκοφαντία συνεχίζει να χρησιμοποιείται από τους βολεμένους κι εκείνους, που κάθε τρόπο επιχειρούν να γαντζωθούν από τα προνόμια τους, για να ευτελιστούν όσοι λένε και γράφουν αλήθειες. Όπως θα έλεγε κι ο μέγας ναζί προπαγανδιστής Γκαίμπελς: «Αν η αλήθεια δεν μας βολεύει, τότε πολύ κακό για την αλήθεια».

Το βράδυ της Τρίτης μίλησε σε κλειστή εκδήλωση και αυτό που τόνισε με έμφαση ήταν το εξής: «Η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη λύση για την ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με TO BHMA ο διάσημος οικονομολόγος, θεωρεί ότι όσο απαραίτητη και ορθή να είναι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτείνει το πρόβλημα, καθώς πλήττει την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η διαδικασία μείωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ να υπονομεύεται. Η επιβολή φόρων φέρνει ύφεση και παγιδεύει τη χώρα σε υψηλό χρέος, εξήγησε.

Προς την ίδια κατεύθυνση επισήμανε ότι λειτουργούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες όπως είπε βραχυπρόθεσμα δημιουργούν μείωση εισοδημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αύξηση της ανεργίας, πτώσης της κατανάλωσης και της ζήτησης.

"Η χώρα κινδυνεύει να πέσει σε οικονομική στασιμότητα και υψηλή ανεργία", τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η μόνη λύση για να ανακτήσει η Ελλάδα μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητάς της, σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο, είναι η υποτίμηση του νομίσματός της πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση και την επιστροφή στη δραχμή.

Ωστόσο και ο ίδιος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και πως προϋποθέτει αποχώρηση και από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία εξόδου από το ευρώ.

Η ΜΕΡΚΕΛ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ.

Συνθήκες μόνιμου αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές δημιουργεί η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης – Έρχονται νέα «χτυπήματα» από τους οίκους αξιολόγησης, λόγω του αυξημένου ρίσκου αναδιάρθρωσης χρέους: πρώτο μήνυμα από την S&P – Αρχίζουν στο παρασκήνιο οι συζητήσεις Παπανδρέου με Στρος Καν και Μπαρόζο για νέο δάνειο (και μνημόνιο…) στην Ελλάδα

Οι ελπίδες ομαλής εφαρμογής του μνημονίου, με επιστροφή στις αγορές από το 2012 και βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους μετά το 2013, χωρίς τη «βόμβα» χρεολυσίων για τα 110 δις. ευρώ του διεθνούς δανείου, εξανεμίζονται από τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας, που «φωτογραφίζει» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσα από τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Οι συνθήκες μακροχρόνιου αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές που διαμορφώνονται επισφραγίζονται από τα «χτυπήματα» των οίκων αξιολόγησης, με πρώτη την S&P, ενώ η κυβέρνηση στο προσκήνιο δηλώνει «έκπληξη», αλλά στο παρασκήνιο αρχίζει διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ και Κομισιόν για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του «εμπάργκο» των αγορών.

Έχει ενδιαφέρον, ότι ο Πρωθυπουργός τροποποίησε το πρόγραμμά του για την επόμενη εβδομάδα: ενώ αναμενόταν να φθάσει στην Αθήνα την Δευτέρα ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα έλθει τελικά την Τρίτη, ενώ την Δευτέρα προγραμματίσθηκε συνάντηση του Γ. Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.

Στις συναντήσεις αυτές, ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει να δημιουργήσει συμμαχίες, με την πρότασή του για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το γερμανικό σχέδιο για νέο μηχανισμό στήριξης και ελεγχόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους: ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιπροτείνει εκδόσεις ευρωομολόγων και πανευρωπαϊκό φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, από τον οποίο θα αντλούνται περίπου 200 δις. ευρώ το χρόνο, έσοδα που θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη των ασθενών οικονομιών.

Όμως, πέρα από τις προτάσεις του Πρωθυπουργού για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, οι οποίες φαίνεται εκ προοιμίου απίθανο να επηρεάσουν αποφασιστικά την έκβαση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αρχίζει ήδη, σε πολύ υψηλό επίπεδο, να αναζητεί λύσεις για το πρόβλημα αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές το 2012, όταν θα είναι υποχρεωμένη βάσει του μνημονίου, ακόμη και αν εγκριθεί η επιμήκυνση του δανείου, να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των δανειακών αναγκών από τις αγορές, με εκδόσεις ομολόγων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση επιζητεί να διαμορφώσει έγκαιρα μια συναίνεση στους κόλπους της τρόικας, ώστε να προστατευθεί η χώρα από τις «ορέξεις» των αγορών, σε περίπτωση που, όπως αναμένεται, το spread παραμείνει και το 2011 σε επίπεδα απαγορευτικά για δανεισμό από το 2012. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, η λύση που φέρεται να συζητείται, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε πρόσφατα με δηλώσεις του και ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είναι να εγκριθεί ένα πρόσθετο δάνειο για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας χωρίς προσφυγή στις αγορές, το οποίο θα πρέπει να προέλθει από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης και, μετά το 2013, να μεταβιβασθεί στο μόνιμο μηχανισμό (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας – European Stability Mechanism, ESM).

Η επιμήκυνση δεν σώζει…

Η κυβέρνηση διαπιστώνει, ότι παρά την επιμήκυνση του δανείου, ο μηχανισμός που δημιουργείται στην Ευρωζώνη μετά το 2013, βάσει των γερμανικών προτάσεων, «φωτογραφίζει» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας αξεπέραστα προβλήματα στις σχέσεις της χώρας με την αγορά ομολόγων. Όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή από το Eurogroup, το νέο πλαίσιο θα έχει τα ακόλουθα, εξαιρετικά «εχθρικά» για την Ελλάδα, χαρακτηριστικά:

n Από το 2013, ενσωματώνονται σε όλες τις εκδόσεις ομολόγων της Ευρωζώνης οι ρήτρες συλλογικής δράσεις, που θα καθορίζουν εκ των προτέρων τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους (με «κούρεμα» επιτοκίου, επιμήκυνση διάρκειας, ή ακόμη και «κούρεμα» ονομαστικής αξίας χρέους). Ταυτόχρονα, ορίζεται ότι στη σειρά προτεραιότητας των πιστωτών θα προηγούνται το ΔΝΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και θα έπονται οι ιδιώτες πιστωτές, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την αξιολόγηση του κινδύνου των ομολόγων χωρών που λαμβάνουν επίσημη βοήθεια, όπως η Ελλάδα.

n Επιπλέον, η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους, που συνοδεύει τη δημιουργία του ESM, διαμορφώνει αρνητικά δεδομένα για την Ελλάδα: προβλέπεται ότι οι χώρες που λαμβάνουν στήριξη θα εξετάζονται ξεχωριστά (με «ενδελεχείς ελέγχους φερεγγυότητας από την Κομισιόν και το ΔΝΤ») για να διαπιστώνεται αν έχουν δυνατότητα βιώσιμης εξυπηρέτησης του χρέους τους. Σε περίπτωση που βρεθεί ότι αυτό είναι αδύνατο (πράγμα πολύ πιθανό για την Ελλάδα, με το χρέος να ξεφεύγει από το 150% του ΑΕΠ το 2011 και τα κόστη δανεισμού από τις αγορές να είναι απαγορευτικά υψηλά), η χώρα θα χρηματοδοτείται μεν από τον ESM, αλλά θα αρχίσει και η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Κλείνει ο δρόμος προς την αγορά

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, αν επιβεβαιωθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και στις τελικές αποφάσεις για την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας μέχρι τον Μάρτιο, αποτρέπουν κάθε σκέψη ομαλής επιστροφής της χώρας στις αγορές το 2012, όπως ισχυριζόταν αρχικά, μόλις ανακοινώθηκε η κατ' αρχήν συμφωνία επιμήκυνσης του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών.

Η Standard & Poor's, ο μεγαλύτερος οίκος πιστοληπτικών αξιολογήσεων, έγινε ο πρώτος που συνέδεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων με τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, εντάσσοντας ήδη από την Παρασκευή την Ελλάδα σε αξιολόγηση με προοπτική υποβάθμισης ("negative credit watch") από την ήδη χαμηλή κατηγορία όπου βρίσκεται (ΒΒΒ+, δηλαδή κατηγορία "junk", που αποκλείει κάθε δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων από συντηρητικά χαρτοφυλάκια).

Με τους νέους κανόνες αυξάνεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να στραφεί σε βάρος των ιδιωτών που κατέχουν κρατικά ομόλογα, τονίζει η S&P, επιβεβαιώνοντας τις καταστροφικές παρενέργειες των γερμανικών προτάσεων: "Πιστεύουμε ότι μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στο αν οι ιδιώτες κάτοχοι κρατικού χρέους θα πληρώνονται στο ακέραιο και εγκαίρως", δήλωσε ο αναλυτής της S&P, Μορίτς Κρέμερ. Ο οίκος αξιολόγησης ανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει στους επόμενους τρεις μήνες αν θα προχωρήσει στην υποβάθμιση, όταν οι νέοι κανόνες θα έχουν αποσαφηνιστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει έκπληκτος από την ενέργεια της S&P, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως να υπαγορεύεται από ύποπτες σκοπιμότητες, αφού, όπως λέει το υπουργείο Οικονομικών, αγνοούνται οι «επιτυχίες στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και των μεταρρυθμίσεων», αλλά και το «θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της αβεβαιότητας», που θα έχει η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Όμως, ανεξάρτητα από υπαρκτές ή όχι σκοπιμότητες, γεγονός είναι ότι η S&P απλώς διαπιστώνει το αυτονόητο: η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από τις αγορές μόνο προς το χειρότερο μπορεί να μεταβληθεί, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης, όταν θα υπάρχει θεσμική δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας. Το πρόσθετο ρίσκο δεν μπορεί παρά να αξιολογηθεί αρνητικά από τους οίκους αξιολόγησης και, όπως όλα δείχνουν, στην ίδια κατεύθυνση με την S&P θα υποχρεωθούν να κινηθούν η Moody's και η Fitch, ακόμη και πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις επί των γερμανικών προτάσεων

ΕΙΡΩΝΑΣ Ο ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΑΣ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ.

«Μη νομίζετε πως τα χειρότερα έχουν περάσει» δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Περιέγραψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως τον γιατρό που μπορεί κάποια φορά να δίνει δυσάρεστη φαρμακευτική αγωγή, αποδεχόμενος ότι ο κόσμος σε αρκετές χώρες δεν βλέπει με καλό μάτι τον ρόλο που έχει ο οργανισμός. Μιλώντας στη Βουλή ζήτησε μείωση μισθών ενώ σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας, τόνισε πως, από τη μεριά του ΔΝΤ, είναι κάτι που μπορεί να γίνει, χωρίς να τεθούν νέοι όροι.

"Το 2010 και το 2011 θα μείνουν στη μνήμη των πολιτών ως κακά χρόνια αλλά και ως χρόνια που έβαλαν τη βάση στο μέλλον της Ελλάδας" εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, που παράλληλα έθεσε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. "Χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα της χώρας" τόνισε.

Ο Στρος-Καν επιχείρησε να υπεραμυνθεί του ρόλου του ΔΝΤ. "Το ΔΝΤ είναι εδώ για να βοηθήσει, ξέρω πως πάρα πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως είμαστε οι κακοί - είμαστε συνηθισμένοι σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς, όμως δεν είμαστε εμείς η αιτία των προβλημάτων..."

"Μη μάχεστε εναντίον του γιατρού, ο γιατρός μπορεί καμιά φορά να δίνει δυσάρεστη φαρμακευτική αγωγή..." πρόσθεσε.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ επανέλαβε και ενώπιον των δημοσιογράφων όσα είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σχετικά με τη συμμετοχή των ισχυρότερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, μιλώντας για "σωστές και δίκαιες παρεμβάσεις. Ολοι πρέπει να μετάσχουν στην προσπάθεια και οι πιο εύρωστοι οικονομικά που θα πρέπει να έχουν και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Πρέπει να υπάρξει προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, θα πρέπει οι εύποροι να αναλάβουν ένα βάρος..."

Αναφερόμενος στο θέμα περί επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ο Στρος-Καν έσπευσε να διευκρινίσει πως "δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στο πρόγραμμα", προσπαθώντας να κλείσει τη συζήτηση περί ενδεχόμενης επιβολής νέων μέτρων. "Επιταχύναμε το πρόγραμμα και μετά είδαμε πως υπάρχει πρόβλημα με τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους, νομίζω πως πρέπει να επιμηκύνουμε την περίοδο αποπληρωμής. Νομίζω πως όλο και περισσότεροι στην Ε.Ε. κατανοούν πως υπάρχει τέτοια ανάγκη...".

Στο ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σημείωσε πως ο Στρος-Καν ήταν ο πρώτος που "τοποθετήθηκε δημόσια για την επέκταση αυτού του χρόνου". Χαρακτήρισε ως "μικρό άθλο" τις "προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων" επαναλαμβάνοντας πως το 2011 θα είναι χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών.

«Ναι» σε επιμήκυνση -από την πλευρά του ΔΝΤ- χωρίς νέους όρους
Μείωση μισθών ζητάει ο Στρος Καν

Την μείωση των μισθών ζήτησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, στην ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής. Τόνισε ότι θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την παραγωγικότητα έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η οποία κατά τον ίδιο έχει χάσει 25% την τελευταία πενταετία.

Όπως δήλωσε στην ομιλία του "χρειάζεται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού αλλά και να ευθυγραμμιστούν οι μισθοί με την παραγωγικότητα".

Σχολίασε ότι το 25% της ανταγωνιστικότητας της τελευταία πενταετία έχει απολεστεί.

Σχετικά με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου από την Ελλάδα, τόνισε ότι από τη μεριά του ΔΝΤ, την οποία και εκπροσωπεί, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να τεθούν νέοι όροι.

"Το πρόγραμμα είναι στο σωστό δρόμο" πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό σύστημα είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ελέγχων.

Για αυτόν το λόγο, χαρακτήρισε δύσκολο έργο την επίτευξη των στόχων του 2011 την ώρα που οι δαπάνες συνεχίζουν να τρέχουν και οι έλεγχοι να είναι περιορισμένοι.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η βία αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία. Στις μέρες μας, όμως, η κατάσταση είναι σαφώς βεβαρημένη. Η αποθέωση της βίας και η διαρκώς αυξανόμενη προβολή της, η αποπροσωποποίηση των σχέσεων, η κοινωνική αναλγησία, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ο ανταγωνισμός, η αποθέωση του ατομικού επιτεύγματος και η μοναχική πορεία χωρίς οράματα, στόχους και ιδανικά καθιστούν το σύγχρονο άνθρωπο ευάλωτο στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών.

Για μια ορθολογική πολιτική αντιμετώπισης της κλιμακούμενης βίας απαιτείται επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της αποστολής της Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, μεταρρύθμιση στην οργάνωση και τη λειτουργία της, αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες και σαφής καταγραφή της πραγματικών διαστάσεων του τρομοκρατικού φαινομένου που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των διωκτικών αρχών απαιτείται: 1) αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων, 2) προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 3) δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) ενίσχυση των πεζών περιπολιών, 5) πάταξη της διαφθοράς και ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση, 8) ανανέωση και εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) εκπαίδευση του προσωπικού σε ζητήματα προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 10) ενδυνάμωση της συνεργασίας των σωμάτων δίωξης της εγκληματικότητας και 11) δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων.

Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού φαινομένου. Απαιτείται, όμως, πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης και η απομάκρυνσή μας από το απόλυτα κατασταλτικό μοντέλο, το οποίο έχει αποτύχει διεθνώς.

Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει τα επίπεδα της βίας που της αξίζουν. Οι δείκτες των επιπέδων της βίας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας. Συνεπώς, προκειμένου να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της φαινομένων βίας θα πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια για τη μείωση των δεικτών κοινωνικής παθογένειας που ενδημούν στο σύγχρονο κόσμο.

Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για να παταχθεί η διαφθορά, να μειωθεί η ανεργία, κυρίως των νέων ανθρώπων, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να αμβλυνθούν οι ανισότητες, να ενσωματωθούν οι κοινωνικά αποκλεισμένες και οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού. Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ

ΔΕΝ ΕΣΚΥΨΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΟΝ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΗΚΩΣΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.

Την θέση του για το μνημόνιο ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στην συνάντηση που είχε στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε την άποψή του γιατί το μνημόνιο, εκτός από κοινωνικά άδικο, είναι και οικονομικά αναποτελεσματικό. Υποστήριξε ότι δεν οδηγεί σε αποτελέσματα και επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής πορείας με ανάκαμψη και ανάπτυξη γιατί αν δεν υπάρξουν αυτά θα προκύψουν μεγαλύτερα αδιέξοδα τα οποία δεν αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι τα αδιέξοδα αυτά δεν μπορεί να τα αποτρέψει από μόνη της η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου. Η ΝΔ συμφωνεί στην επιμήκυνση αρκεί να περιλαμβάνει όλο το ποσό του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ και να μην περιέχει νέα επαχθή μέτρα.

Στην συνάντηση με τον κ.Ντομινίκ Στρος-Καν παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας, οι αρμόδιοι τομεάρχες οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΙΝΑΞΟΥΝ ΤΟ ΖΥΓΟ:Οι Έλληνες Ζητούν Αλλαγή των Όρων του Μνημονίου

Με το συντριπτικό 91,1% οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την κυβέρνηση αλλαγή πλεύσης. Το μνημόνιο με τη μορφή που ψηφίστηκε την προηγούμενη Άνοιξη δεν οδηγεί πουθενά.

Οι θυσίες δεν πιάνουν τόπο και η χώρα οδηγείται στη χρεοκοπία. Αυτή είναι η γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου.

Στην ίδια έρευνα βεβαιώνεται, επίσης, η σημαντική μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας “Rass” (εφημερίδα “Παρόν της Κυριακής”, σε δείγμα 2.000 ατόμων) το 91,1% πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει αλλαγές και διορθώσεις στους όρους του μνημονίου, έναντι μόλις του 5,4% που διαφωνεί.

Το 69,6% άλλωστε πιστεύει, επίσης, ότι οι θυσίες του Ελλήνων πολιτών δεν έχουν πιάσει τόπο, με μόνο το 27,8% να απαντά το αντίθετο, ενώ στο πολύ κρίσιμο ερώτημα, τι είναι πιθανότερο να συμβεί με τους χειρισμούς που κάνει η κυβέρνηση, το 53,3% θεωρεί ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία και μόνο το 39,9% ελπίζει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση.

Είναι σαφές ότι, στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, η πολιτική της κυβέρνησης και οι προβλέψεις του μνημονίου έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής, το «άλλο μείγμα» που από την αρχή υποστήριξε η ΝΔ.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι επίσης σαφές ότι η ελληνική κοινωνία αρχίζει να στρέφει την προσοχή της στις προτάσεις της ΝΔ και να την εμπιστεύεται ολοένα περισσότερο.

Στην πρόθεση ψήφου η ψαλίδα μειώνεται στο 4,3% (Ν.: 23,1% - ΠΑΣΟΚ: 27,4%) με μόνο το ΚΚΕ (8,2%) και το ΛΑΟΣ (4,1%) να συγκεντρώνουν ποσοστά πάνω από το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή με κάποια άνεση σήμερα. Όλα τα άλλα κόμματα βρίσκονται στο όριο αυτό ή ακόμα παρακάτω (Οικολόγοι-Πράσινοι: 3,1%, ΣΥΡΙΖΑ: 3,0%, Δημοκρατική Συμμαχία: 2,4%, Δημοκρατική Αριστερά: 2,2%, Λοιπά κόμματα: 1,8%).

Μετά το καταλυτικό επίσημο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και τη καταγραφή συντριπτικής μείωσης της διαφοράς ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο όριο των 2 μονάδων, οι δημοσκοπήσεις πλέον -συμπεριλαμβάνοντας την αποχή και τη λεγόμενη απροσδιόριστη στάση- συμφωνούν, ότι η διψήφια διαφορά των τελευταίων βουλευτικών εκλογών έχει πλήρως ανατραπεί.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΟΥ ΦΙΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ.

Φθάνει σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος-Καν για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και τους κοινωνικούς εταίρους. Βασικά θέματα συζήτησης θα είναι το σχέδιο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του μηχανισμού στήριξης των 110 δισ. ευρώ και η πορεία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Το σημερινό πρόγραμμα του γάλλου επικεφαλής του ΔΝΤ περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο και τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, ο κ. Στρος Καν θα μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο.

Αύριο Τετάρτη, στις 10.00 το πρωί, ο κ. Στρος Καν θα περάσει την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών και θα έχει εφ’ όλης της ύλης συνομιλία με τον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο γραφείο του τελευταίου. Στη συνέχεια οι δυο άνδρες θα εμφανιστούν ενώπιον των εκπροσώπων του τύπου. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναμένεται να κάνει τοποθέτηση (statement) για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Το αυριανό πρόγραμμα του κ. Στρος Καν περιλαμβάνει επίσης ραντεβού με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαρά και τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.

Ακολουθεί την Πέμπτη ο Ολι Ρεν

Τον κ. Στρος Καν θα διαδεχθεί την Πέμπτη στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαικής Ενωσης κ. Ολι Ρεν. Στις 09.00 το πρωί ο κ. Ρεν θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στο Συνέδριο που οργανώνει ο Economist με θέμα «Διατηρώντας ζωντανό το ευρώ και η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας».

Στη συνέχεια ο Επίτροπος κ. Ρεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον τύπο. Το μεσημέρι ο κ. Ρεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Φ. Πετσάλνικο και θα ακολουθήσει ομιλία του στα μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Αμέσως μετά ο ευρωπαίος επίτροπος θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Π. Θωμόπουλος. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Ρεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου ενώ θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Επίτροπος θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα των επαφών του στην Αθήνα συμμετέχοντας σε δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς.

«Τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί να διασώσει μία τράπεζα;» αναρωτιέται ο Έλληνας επενδυτής. «Ποιος θα πληρώσει τότε το τίμημα και πώς θα αποφευχθεί μία μεγαλύτερης κλίμακας τραπεζική κρίση;»

Παρά την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και τον μηχανισμό στήριξης και παρά την ανακοίνωση περί επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, το επιτόκιο των δεκαετών ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στο 11,56%, με την τρέχουσα τιμή των ομολόγων στην αγορά στα 69 σεντς στο ευρώ. Την ίδια στιγμή το επιτόκιο των ομολόγων επταετίας κυμαίνεται στο 12,51% και το επιτόκιο των ομολόγων τριετίας στο 12,89%.

Οι τιμές επιτοκίων και ομολόγων μας δείχνουν ότι επενδυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη την αδυναμία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της. Πέρα από αυτό, ωστόσο, η σύγκριση των επιτοκίων ομολόγων διαφορετικής διάρκειας λήξης μας φανερώνει πως, όσο μικραίνει ο χρονικός ορίζοντας λήξης τους, τόσο μεγαλώνει το επιτόκιό τους.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι επενδυτές θεωρούν πως το ρίσκο πτώχευσης είναι μεγαλύτερο στο διάστημα των επόμενων 3 ετών απ' ό,τι σε αυτό των 7 ή των 10 ετών, παρόλο που και στα τρία αυτά διαστήματα το ρίσκο εκτιμάται εξαιρετικά υψηλό. Προκειμένου να συναντήσουμε επιτόκιο κάτω από το 10% πρέπει να κοιτάξουμε τα 30ετή ομόλογα (ανέρχεται στο 9%), όμως και αυτά πωλούνται στην αγορά στα 54 σεντς στο ευρώ.

Την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι μπορεί να περιορίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο ΒΒ-, εάν καταστεί σαφές ότι ο προτεινόμενος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα ευνοήσει τους δημόσιους πιστωτές σε βάρος των ιδιωτών που κατέχουν κρατικά ομόλογα. Ο οίκος είπε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα, ως δυνητικός αποδέκτης της χρηματοδότησης του ESM, μπορεί να τύχει αρνητικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας».

Είναι ξεκάθαρο από την παραπάνω ανακοίνωση ότι ο οίκος Standard & Poor’s θεωρεί πως η Ελλάδα είναι πιθανό να προσφύγει στον ESM προκειμένου να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg ο οίκος θεωρεί πως η Ελλάδα δε θα καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της και θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση νωρίτερα από το τέλος της περιόδου αποπληρωμής των δανείων στο ΔΝΤ.

Τα δάνεια από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., η επιμήκυνση και ακόμη και το ενδεχόμενο νέου δανείου δεν λύνει το διαρθρωτικό πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, εκτιμούν, το οποίο θα διογκώνεται όσο περνούν τα χρόνια και κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αναδιάρθρωση.

Αναλυτές στη Γερμανία θεωρούν ότι η Μέρκελ είχε στο μυαλό της πρώτα την Ελλάδα, όταν πρότεινε τη δημιουργία του σχετικού μηχανισμού σταθερότητας, και μετά τις υπόλοιπες προβληματικές χώρες και θεωρούν σχεδόν δεδομένη την ανάγκη χρήσης του από τη χώρα στα επόμενα χρόνια.

Αναλυτές, επενδυτές και traders σε Λονδίνο και Μόναχο, ωστόσο, βλέπουν πέρα από την κρατική κρίση χρέους και μία εκκολαπτόμενη τραπεζική κρίση στην Ελλάδα καθώς και μία προσπάθεια αυτή να μείνει κρυφή, κάτι το οποίο προβλέπουν πως δύσκολα θα μπορέσει να συμβαίνει για πολύ καιρό ακόμη. «Γιατί να θέλει οποιοσδήποτε να δανείσει στην Ελλάδα;» αναρωτιέται χρηματομεσίτης στο City σε συνέντευξη του στους Financial Times (FT).

«Όσο η ευρωπαϊκή κρίση συνεχίζεται είναι απίθανο να βρεθεί κανείς να δανείσει χρήματα στις ελληνικές τράπεζες. Η ελληνική οικονομία είναι η ασθενέστερη στην Ευρώπη και θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη».


Οι ελληνικές τράπεζες περνούν τη χειρότερη κρίση τους των τελευταίων δεκαετιών και ας γίνονται πολιτικές δηλώσεις που προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο. «Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένος με το κράτος απ' ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως» είπε Έλληνας επενδυτής με συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με τις σημαντικότερες ελληνικές τράπεζες. «Τράπεζες και κράτος σε πολλές περιπτώσεις είναι ένα και καλύπτουν ο ένας τον άλλον».

Παρόμοια διαπίστωση έκανε πρόσφατα και ο οίκος αξιολόγησης Fitch τονίζοντας ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει συνδεθεί με το κράτος σε μεγάλο βαθμό και επισημαίνοντας επιπλέον ότι τα επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον έως τα μέσα του 2011. Δυσμενέστερη σχετικά με το θέμα αυτό είναι η πρόβλεψη της UBS, που υπολογίζει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κυμανθούν στο 15% το 2012.

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανειστεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου από την ΕΚΤ 92,4 δισ. ευρώ και η εξάρτησή τους από την ΕΚΤ παραμένει κοντά στο 100%. Η ΕΤΕ και η Eurobank μπόρεσαν να δανειστούν 4,7 και 3 δισ. ευρώ αντίστοιχα με repos, αλλά, όταν αυτά καλύπτονται από κρατικά ομόλογα, δέχονται περικοπή στην ονομαστική τους αξία τουλάχιστον της τάξης του 20%.

Τα κέρδη των τραπεζών στο εννεάμηνο έχουν μειωθεί κατά μέσον όρο 80%, κατάσταση η οποία είναι συνδεδεμένη με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αναμένεται να χειροτερέψει. Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 26,7 δισ. στο 10μηνο του έτους, μείωση της τάξης του 11% επί των συνολικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, με μερικούς τραπεζίτες να προβλέπουν περαιτέρω μείωση της τάξης του 20% το 2011, σύμφωνα με τους FT.

«Η κατάσταση μερικών ελληνικών τραπεζών είναι δραματική» ανέφερε Έλληνας επενδυτής με επένδυση πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ υπό έγκριση. «Έχω έγκριση για δάνειο 45 εκατ. ευρώ από μεγάλη ελληνική τράπεζα, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει υπό τις τρέχουσες συνθήκες καθώς δεν υπάρχουν χρήματα. Οι τράπεζες δεν έχουν ρευστό και χρησιμοποιούν το ενεργητικό τους για να δανειστούν. Όλα τα προηγούμενα δάνεια που είχα έχουν τιτλοποιηθεί και πουληθεί ή έχουν μπει ως εγγύηση για να πάρουν οι τράπεζες δανεικά» συμπλήρωσε.


Υπό την πίεση της κατάστασης οι τράπεζες που έχουν τη δυνατότητα προβαίνουν σε έκδοση καλυμμένων ομολόγων υποθηκεύοντας ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει στο ενεργητικό τους. Η πτώση των τιμών στην αγορά κατοικίας, ωστόσο, προκαλεί μείωση της πραγματικής αξίας του ενεργητικού των τραπεζών.

Η εκκολαπτόμενη κρίση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο για μερικούς είναι ήδη ένα γεγονός. Το σίγουρο είναι πως επηρεάζει καταλυτικά την αγορά, αφού η χορήγηση των δανείων έχει στεγνώσει. Ο ρυθμός ανόδου των χορηγήσεων δανείων θα είναι αρνητικός το 2011 ή, στην καλύτερη περίπτωση, μηδενικός σύμφωνα με την πρόβλεψη του οίκου Fitch.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών μειώνονται παράλληλα με τη μείωση του εισοδήματος και το τελευταίο αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το 2011.

Όσον αφορά την επιστροφή των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά, αυτό είναι ακόμη μακρινό σενάριο σύμφωνα με την UBS, που προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν απόλυτα εξαρτημένες από την ΕΚΤ.

Παρόλα τα παραπάνω, αλλά και τις δεινές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών θεώρησε «έκπληξη» την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's να θέσει την Ελλάδα υπό παρακολούθηση με αρνητική προδιάθεση. «Η προσέγγιση της S&P αφορά μόνο χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές μετά το 2013 και δεν μπορεί να ισχύει για την Ελλάδα» συμπλήρωσε το υπουργείο.

«Αν η προσέγγιση της S&P δεν ισχύει για την Ελλάδα, τότε για ποιον ισχύει;» σχολίασαν με έκπληξη αναλυτές στο Λονδίνο μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

Με την κρίση ρευστότητας να μεγαλώνει, το υπουργείο Οικονομικών εξασφάλισε ένα νέο πακέτο 20 δισ. για τη στήριξη των τραπεζών, από τα οποία αναμένεται να λάβουν 3 με 4 δισ. η ΕΤΕ, η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς. Αυτό μπορεί να δώσει χρόνο στον τραπεζικό κλάδο, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, ενώ τις συνδέει ακόμη περισσότερο με το κράτος κάνοντας μία ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης σε ένα από τα δύο μαχαίρι και για το άλλο.

«Τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί να διασώσει μία τράπεζα;» αναρωτιέται ο Έλληνας επενδυτής. «Ποιος θα πληρώσει τότε το τίμημα και πώς θα αποφευχθεί μία μεγαλύτερης κλίμακας τραπεζική κρίση;»

Αν η ελληνική κυβέρνηση παραδεχτεί ότι υπάρχει τραπεζική κρίση, τότε θα προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση στους πολίτες και θα κινδυνεύσει να επιδεινώσει το πρόβλημα. Όμως ο χρόνος που μπορεί να κρύψει το πρόβλημα κάποια στιγμή θα τελειώσει και, αν το μόνο στοίχημά της είναι ότι μέχρι τότε η Ελλάδα θα έχει καταφέρει, άγνωστο πώς, να έχει λύσει το πρόβλημα του κρατικού χρέους, τότε είναι καλό να ξεκινήσει άμεσα η κατάρτιση ενός σχεδίου Β».
Του Πάνου Παναγιώτου*
* Χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής, διευθυντής GSTA/EKTA

ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΠΙ ΣΦΑΓΗ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. ΑΛΛΑ Η ΑΝΟΧΗ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ.

- Πλαφόν στους μισθούς και κατάργηση υπερωριών και εκτός έδρας
- Τέλος τα μπόνους, ενσωματώνονται στους μισθούς ελάχιστα επιδόματα
- Γίνονται υποχρεωτικές οι μετατάξεις και οι μετακινήσεις
- Δείτε ποιοι οργανισμοί επηρεάζονται

Διαδικασίες εξπρές και αλλαγές σοκ προβλέπει ο νέος νόμος που φέρνει η Κυβέρνηση. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες θα καθοριστεί ανώτερο πλαφόν στις αμοιβές, τα ελάχιστα επιδόματα (ένα το πολύ δύο) θα ενσωματωθούν στο μισθό, ενώ οποιοδήποτε άλλο “μπόνους” καταργείται, μαζί με τις υπερωρίες και τα εκτός έδρας.
Οι μετακινήσεις στο εσωτερικό των οργανισμών, αλλά και οι μετατάξεις από οργανισμό σε οργανισμό γίνονται υποχρεωτικές.
Οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι θα περνούν υποχρεωτικά από περίοδο μαθητείας πριν την πρόσληψή τους.
Παράλληλα και για τον περιορισμό των δαπανών κόβονται κονδύλια για τη διαφήμιση, τα έξοδα λειτουργίας αλλά και οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ.
Οι αλλαγές αφορούν χιλιάδες υπαλλήλους που ήδη υπηρετούν σε:
HELEXPO
ΑΓΡΟΤΗΜΑ
ΑΕΛΙΚ Α.Ε.
ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.
ΔΕΘ Α.Ε.
ΔΕΠΑΝΟΜ
ΕΑΒ
ΕΑΣ
ΕΔΙΣΥ
ΕΘΕΛ
ΕΚΕΒΥΛ ΑΕ
ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΕΛΚΑ ΑΕ
ΕΛΚΕΑ ΑΕ
ΑΛΥΚΕΣ ΑΕ
ΕΛ. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ
ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ
ΕΠΑΓ. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΕ
ΕΛΟΤ ΑΕ
ΕΤΑ ΑΕ
ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ
ΗΔΙΚΑ
ΗΛΠΑΠ
ΗΣΑΠ
ΚΕΓ
ΚΕΛ
ΙΦΕΤ
ΚΑΘ
ΚΟΙΝ. ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
ΜΒΗ
ΟΑΣΑ
ΟΔΔΥ
ΟΔΙΕ
ΟΚΑΑ
ΟΠΕ
ΟΣΕ
ΟΣΚ
ΠΑΕΠ
ΤΕΟ
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΨΗΦ. ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

400 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΝΤ.

Μέχρι τώρα όλοι γνώριζαν ότι οι Έλληνες μετέδωσαν τη Δημοκρατία και τον πολιτισμό. Μέχρι σήμερα όλοι γνώριζαν ότι ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός έχει ως βάση του τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Μέχρι τώρα ολόκληρη η ανθρωπότητα γνώριζε ότι και ο σύγχρονος ελληνικός λαός είναι υπερήφανος και αδούλωτος. Η επανάσταση του 1821, οι βαλκανικοί πόλεμοι, το ΟΧΙ, η συντριβή της Ιταλίας και στη συνέχεια η Εθνική Αντίσταση, ο μέχρι τώρα φόβος της Τουρκίας να αμφισβητήσει ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία, ήταν τα τελευταία παγκόσμια λαμπρά παραδείγματα της ελληνικής ψυχής, που δικαιολογούσαν την αρχαία ιστορία μας και μας νομιμοποιούσαν ως γνήσιους κληρονόμους του αρχαιοελληνικού θαύματος. Μέχρι τώρα έλεγαν ότι οι «Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Και τώρα τι γίνεται;; Τώρα ποιοι είμαστε; Έχουμε άραγε καμία σχέση εμείς οι σημερινοί φοβισμένοι Έλληνες με τα προηγούμενα λαμπρά παραδείγματα; Τι είμαστε λοιπόν; Έχουμε άραγε άξια πολιτική ηγεσία; Έχουμε άραγε άξια κοινωνική ηγεσία;. Έχουμε άραγε άξια πνευματική ηγεσία; Τι στην ευχή, τέλος πάντων, έχουμε που να αξίζει σήμερα;

Η Νέα Τάξη των διεθνών τοκογλύφων διάλεξε να κτυπήσει το Έθνος μας, όχι τυχαία. Το επέλεξε για διεθνή παραδειγματισμό. Δεν είμαστε βέβαια ο ομφαλός της γης, ειδικά σήμερα που κυριαρχούν τα κράτη «κολοσσοί». Είμαστε όμως το έθνος εκείνο το οποίο σε όλα τα διεθνή ιστορικά συγγράμματα, κατέχει εξέχουσα θέση. Ήμαστε κάπου στο παγκόσμιο υποσυνείδητο το ιστορικό παράδειγμα του πολιτισμού, της γενναιότητας και της αυταπάρνησης.

Όμως η Νέα Τάξη γνώριζε πολύ καλά που καταντήσαμε στην πραγματικότητα σήμερα. Διαβρωθήκαμε παντού και…. διαφθαρήκαμε μέχρι το κόκαλο. Η Νέα Τάξη γνώριζε ότι σήμερα είμαστε εύκολος στόχος, χωρίς εσωτερικές αντιστάσεις. Μια κοινωνία σε αποσύνθεση. Τα διάφορα κατά καιρούς πολιτικοοικονομικά λαμόγια που αναγεννά το πολιτικό μας σύστημα, με τη συνεργασία των ξένων κέντρων εξουσίας έχουν φροντίσει για το σημερινό μας κατάντημα. Πέραν όλων των άλλων μας δημιούργησαν μια φούσκα τεχνικής ευμάρειας με δανεικά. Μια διαλυμένη κοινωνία καταχρεωμένη στις τράπεζες. Αυτό το γνώριζαν οι Νεοταξικοί και αποφάσισαν να μας χρησιμοποιήσουν ως πειραματόζωα.

Κτύπησαν λοιπόν το ελληνικό Έθνος και περίμεναν με ανυπομονησία τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας. Η πέρα από κάθε πρόβλεψη ανοχή μας, έδωσε χαρά σε όλους τους παράγοντες της σημερινής κατάστασης. Ακόμα και Έλληνας υπουργός έφτασε στο σημείο να πει ότι δεν ενέμεναν τέτοια ανοχή από πλευράς της ελληνικής κοινωνίας.

Με όπλο λοιπόν το ελληνικό παράδειγμα «συνέτισαν» στη συνέχεια εύκολα τον Ιρλανδικό λαό, έναν επίσης υπερήφανο και μαχητικό λαό και θα προχωρήσουν πολύ σύντομα, τώρα που το πράγμα είναι «ζεστό» και σε άλλους συνετισμούς.

Είναι ντροπή μας.

Εμείς που υπερηφανευόμασταν ότι δώσαμε τα φώτα μας στον υπόλοιπο κόσμο, εμείς οι ίδιοι σήμερα χρησιμοποιούμαστε ως παράδειγμα υποταγμένων για διεθνή σκοταδισμό.

Αν μη τι άλλο, είναι ντροπή μας, που παίρνουμε και άλλα Έθνη στο λαιμό μας.

Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010

ΖΗΤΗΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ.

Χθες έγινε διάσκεψη των Προέδρων των Νομαρχιακών Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του Πρόεδρου του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στην εισήγησή του ο κ. Σαμαράς, κάλεσε τον κομματικό μηχανισμό σε εγρήγορση και εκλογική ετοιμότητα, καθόσον υποπτεύεται ξαφνική προσφυγή στις κάλπες από τον κ. Παπανδρέου. Αυτό κάνει, κατ’ αρχήν, εμάς να πιστεύουμε ότι ο κ. Σαμαράς δεν προτίθεται να παράσχει συναίνεση στην σχετική πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει ο κ. Παπανδρέου.

Πέρα όμως από αυτό έκανε άνοιγμα προς τη βάση του κόμματος, δηλαδή προς τα 800.000 κομματικά μέλη, που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές και ζήτησε να δημιουργηθούν ευκαιρίες συμμετοχής των μελών του κόμματος σε διάφορα θέματα, όπως στο σχεδιασμό του προγράμματος του κόμματος, στα τοπικά προγράμματα, σε θεματικές συζητήσεις και πρωτοβουλίες. Προανήγγειλε μάλιστα το τέλος της ξύλινης κομματικής οργάνωσης και ζήτησε όργανα που να προέρχονται, να ανήκουν και να υπηρετούν την κοινωνία.

Πίσω δε από το προεδρείο της συνδιάσκεψης υπήρχε μεγάλο πανό με το λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας και από κάτω το σύνθημα «ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ».

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το σύνθημα είναι συντηρητικό και δεν εκφράζει τις…. σημερινές κοινωνικές απαιτήσεις. Συγκεκριμένα: Δίνει την εντύπωση ενός κόμματος που αφ’ υψηλού βλέπει την κοινωνία και αποφάσισε να κάνει και κάποια κοινωνικά ανοίγματα. Όμως αυτό ακριβώς είναι το λάθος μήνυμα που στέλνει η σημερινή Νέα Δημοκρατία. Είναι αυτό ακριβώς που δεν θέλει η κοινωνία σήμερα και ιδιαίτερα η κομματική βάση που κινηματικά στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά.

Εμείς πιστεύουμε ότι το σύνθημα πρέπει να αλλάξει και να γίνει «Νέα Δημοκρατία: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ». Όμως για να υιοθετηθεί αυτό το σύνθημα θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να το πιστεύει, διαφορετικά καλύτερα να μείνει στο ανώδυνο «Άνοιγμα στην κοινωνία». Και όταν λέμε να το πιστεύει, εννοούμε να το δείξει και την πράξη. Να μην συνεχίζει δηλαδή να παραμένει αυτόνομη η κομματική ολιγαρχία από την κομματική βάση την οποία και ελέγχει, αλλά η κομματική βάση να είναι εκείνη που θα μοιράζει τα κομματικά αξιώματα και θα ελέγχει την κομματική ελίτ.

Για να γίνει αυτό πράξη, θα πρέπει, εκτός της εκλογής του Προέδρου από τη βάση:

Α) Και οι υποψήφιοι βουλευτές, καθώς και οι υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες να χρίζονται υποψήφιοι έπειτα από προκριματικές εκλογές της κοινωνικής βάσης και

Β) Να γίνονται εσωκομματικά δημοψηφίσματα (με τη βοήθεια και της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας) για μείζονος σημασίας θέματα, π.χ. Μνημόνιο, Ονομασία Σκοπίων, Συνταγματικές Αλλαγές κ.λ.π.

Αυτό ναι, θα είναι πραγματική συμμετοχή της κοινωνίας στην πολιτική εξουσία, αρχίζοντας μέσα από το ίδιο το κόμμα, κάτι το οποίο είναι πλέον, εκτός από σύγχρονο κοινωνικό αίτημα και αδήριτη πλέον ανάγκη ανάληψης, από την ίδια την κοινωνία, του κόστους εξόδου από την κρίση.

Διαφορετικά θα κόμματα θα συνεχίσουν να απαξιώνονται στην κοινωνική συνείδησ

ΜΕ ΤΙ ΧΡΗΜΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ:oι καταστηματάρχες έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες για ανάκαμψη στην αγορά στις ημέρες των Χριστουγέννων.

Οι καταστηματάρχες έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες για ανάκαμψη στην αγορά στις ημέρες των Χριστουγέννων. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία στην ατμόσφαιρα, αφού οι καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί φέτος.

Τις γιορτινές ημέρες περιμένουν με αγωνία φέτος οι καταστηματάρχες για να δουν κίνηση στις επιχειρήσεις τους και το τζίρο τους να ανεβαίνει, την ώρα που τα λουκέτα στα καταστήματα πληθαίνουν και οι επιχειρηματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Τα λουκέτα δεν αφορούν πλέον μόνο στις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και σε μεγάλες αλυσίδες που δεν είναι πλέον κερδοφόρες.

Οι πωλήσεις πέφτουν από την αρχή του έτους ακόµη και κατά 40%, ενώ οι δυσοίωνες προβλέψεις για βαθύτερη ύφεση τους επόµενους µήνες αυξάνουν την ανησυχία. Λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα καταναλωτές δηλώνουν ότι φέτος θα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι.

Οι επιχειρηματίες αναζητούν νέους τρόπους για να προσελκύσουν πελάτες. Μεγάλα εμπορικά κέντρα και συνοικιακά καταστήματα προχωρούν σε προσφορές του τύπου «πληρώνεις ένα, παίρνεις δύο», προσφορές ταξιδίων αλλά και μειώσεις τιμών ως και 70%, προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές, οι οποίοι δηλώνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί να προβούν σε αγορές.

Οι περικοπές των μισθών και η δύσκολη οικονομική συγκυρία έχουν μειώσει δραστικά την αγοραστική δύναµη των καταναλωτών, κάτι άλλωστε που φάνηκε και στα κακά αποτελέσµατα των θερινών εκπτώσεων. Ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και η έκρηξη που σημειώνεται στον αριθμό των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους κάνει τους εμπόρους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για καλύτερες ημέρες στην εορταστική περίοδο.