Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη παίζεται αυτήν την εποχή στα ζάρια από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, Έλληνες πολιτικούς και πολιτευτές που έχουν μετατραπεί σε πιόνια του (προξενείου).

Αυτή η φοβερή καταγγελία έρχεται από έναν πρώην αντιπρόεδρο της βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, κ. Παναγιώτη Σγουρίδη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος εκλεγόταν για πολλά χρόνια βουλευτής Ξάνθης, παρά τον πόλεμο που δεχόταν από τους «σκληροπυρηνικούς» μουσουλμάνους κάνει λόγο για συνδιοίκηση του Τουρκικού Προξενείου με τοπικούς πολιτικούς και πολιτευτές της Θράκης και για κέντρα, που μας παίζουν στα ζάρια, για μια χούφτα μειονοτικούς πελατειακούς ψήφους.....

Το όνομα του κ.Σγουρίδη είχε ακουστεί έντονα ως υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για την 1η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τελικά δεν επιλέχθηκε με τη δικαιολογία ότι «δεν τα πάει καλά με το μουσουλμανικό στοιχείο». Για να μην προκληθούν υποτίθεται αντιδράσεις στη μειονότητα ο κ. Σγουρίδης δεν επελέγη. Αποτέλεσμα να κατέβουν στις εκλογές σε Ξάνθη και Κομοτηνή δύο ανεξάρτητοι συνδυασμοί, οι οποίοι εκπροσωπούν το «σκληρό» κομμάτι της μειονότητας.
Στη δήλωσή του – που θα προκαλέσει πολιτικό σάλο – ο πρώην αντιπρόεδρος της βουλής κ.Π. Σγουρίδης τονίζει τα εξής: «Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις μου με το μουσουλμανικό στοιχείο είναι καλές έως πολύ καλές. Είναι κακές με τους ανθρώπους του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και τους εξαρτώμενους από αυτούς πολιτικούς και πολιτευτές. Διότι δεν δέχομαι στην ακριτική και ευαίσθητη 1η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. τη συνδιοίκηση με το Τουρκικό Προξενείο. Δεν δέχομαι για μια χούφτα μουσουλμανικούς ψήφους να οδηγείται η περιοχή σε επικίνδυνα μονοπάτια. Δεν δέχομαι να υψώνεται η σημαία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης σε κάθε εκδήλωση παρουσία του Προξένου και σε κάθε επίσκεψη των επικεφαλής των γκρίζων λύκων, και βέβαια δεν δέχομαι με τίποτα Έλληνες πολιτικούς να φωτογραφίζονται δίπλα σε αυτήν»

newsbomb

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΠΙΜΥΚΗΝΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ;

Θα μπορεί το 2012 η Ελλάδα να εξυπηρετεί τα δάνειά της, να χρηματοδοτεί κρατικές λειτουργίες, να επιδοτεί τις συντάξεις και να μειώνει τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές; Καθόλου σίγουρο. Η συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων επιδιώκει να αλλαξει την προηγούμενη απάντηση σε θετική.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η κρίση θα έχει μικρή διάρκεια. Η πλειοψηφία των πολιτικών μας, όλοι οι συνδικαλιστές, η κρατική γραφειοκρατία, οι προστατευόμενοι επαγγελματίες και ο Αντώνης Σαμαράς. Καθόλου σίγουροι δεν νιώθουν: άνεργοι, νέοι άνθρωποι, επιχειρήσεις του ανταγωνιστικού τομέα, μικροί επιχειρηματίες που δεν ζουν με τα λεφτά της εφορίας, ανώτατα στελέχη τραπεζών, αναλυτές επενδυτικών οίκων, εμπειρογνώμονες της Eurostat, οι τρεις της τρόικας, όλοι οι πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και ο Κώστας Μητσοτάκης.

Η σκέψη και μόνον ότι το πολύ μέχρι τις αρχές του 2012 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην πρότερη κατάστασή της αποτελεί αυτοεκπληρούμενη ανοησία. Θα το καταλάβαινα, αν όσοι συσπειρώνονται εναντίον του Μνημονίου εννοούν την επιστροφή σε ένα κράτος που χρεώνεται χωρίς να λογαριάζει. Πάντως, μακάρι να επιστρέψουμε νωρίτερα στις αγορές κεφαλαίων. Η αναχρηματοδότηση της εσωτερικής αποταμίευσης από τη μεγάλη πισίνα της ευρωζωνικής αποταμίευσης θα επιτρέψει σε όλους μας -κράτος, επιχειρήσεις, νοικοκυριά- να επιμηκύνουμε τα σωρευμένα ανεξόφλητα χρέη μας. Και να μας μείνουν και για επενδύσεις!

Η Ελλάδα χρησιμοποιεί ήδη την πρώτη επιμήκυνση χρέους. Είναι αυτή που μας δόθηκε με τη μορφή του Μνημονίου. Επί τρία χρόνια και ένα τρίμηνο, αρχίζοντας τη μέτρηση από τη στιγμή που εκταμιεύεται κάθε μια δόση, επιμηκύνεται, σε αναλογία κάθε ενός ποσού, το δημόσιο χρέος της χώρας. Μεταξύ ανάληψης της πρώτης δόσης και εξόφληση της τελευταίας θα έχουν μεσολαβήσει κοντά έξι χρόνια. Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, πιστεύει ότι το διάστημα αυτό, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά το Ταμείο, μπορεί να ανοίξει περισσότερο.

Η δεύτερη και πολύ σοβαρή επιμήκυνση χρέους είναι αυτή που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τα ιδιωτικά δάνεια έναντι των τραπεζών. Οι σχετικές ρυθμίσεις γίνονται εδώ και αρκετούς μήνες και θα γίνουν πολύ εντονότερες τους αμέσως επόμενους. Στην πράξη, ολόκληρο το χρέος του ιδιωτικού τομέα έναντι των τραπεζών θα βρεθεί σε αναδιαπραγμάτευση με σκοπό την επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης, με σοβαρή περίοδο χάριτος και ακόμη σοβαρότερες διαγραφές. Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ήταν σημαντική ακόμη και γι’ αυτόν τον λόγο, αφού πρώτη αυτή θα χρειαστεί να συντονίσει την επιμήκυνση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Αυτά όμως είναι στοιχεία από το καλό σενάριο. Και για την ώρα, ούτε το είδαμε ούτε δεδομένο το έχουμε. Για να αρχίσει να μοιάζει ρεαλιστικό, θα πρέπει, κατά πρώτο λόγο, ήδη τους πρώτους μήνες του 2012 οι λογαριασμοί του κράτους να εγγράψουν πρωτογενές πλεόνασμα (η διαφορά εσόδων από τα έξοδα, πριν από την πληρωμή των τόκων επί του χρέους). Ακόμη και μετά τη μεταφορά της σχετικής αποτυχίας των στόχων του 2010 στη χρήση 2011, η κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει πως θα τα καταφέρει. Να ξεκαθαρίσουμε με την ευκαιρία ότι η φετινή απόκλιση δεν είναι αμαρτία και είχε πρακτικώς προβλεφθεί στον σχεδιασμό του προγράμματος εξυγίανσης, το οποίο δεν «ζητάει» παρά ένα μικρό ακόμη βήμα μείωσης του συνολικού ελλείμματος μέσα στους προσεχείς μήνες.

Η (αρχική) άρνηση σύσσωμων των Γερμανών να δεχτούν ακόμη και τη συζήτηση της ιδέας να επιμηκυνθεί το ελληνικό χρέος αποτελεί έναν ακόμη δογματισμό στον οποίο αισθάνονται υποχρεωμένα να προστρέχουν τα μεγάλα κράτη. Στην πράξη, η διευκόλυνση της Ελλάδας ως προς τον χρόνο εξόφλησης των ευειδών χρεών της όχι μόνον δεν μειώνει αλλά αλματωδώς αυξάνει το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους και, μαζί με αυτό, ολόκληρης της οικονομίας. Υπάρχει βεβαίως η δικαιολογημένη (όπως τα καταφέραμε!) ανησυχία των Γερμανών ότι εμείς οι Ελληνες, εφόσον μας προσφερθεί μια ανάσα, θα ρουφήξουμε το οξυγόνο ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Είναι όμως αυτονόητο ότι η επιμήκυνση της περιόδου εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα αυξήσει τις πιθανότητές μας να επιτύχουμε την έξοδο από την κρίση. Γι’ αυτό, μεταξύ άλλων λόγων, τα περιθώρια επί των δεκαετών ομολόγων (spreads) άρχισαν να μειώνονται. Υπό δύο μάλιστα προϋποθέσεις, θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει ταχύτερα από τη συμφωνία του περασμένου Απριλίου. Πρώτη είναι να προστεθούν, στα ήδη συμφωνημένα δάνεια του Μνημονίου, όσα παλαιότερα ελληνικά δάνεια βρίσκονται στα βιβλία κρατικών ή ημικρατικών φορέων των κρατών της Ευρωζώνης. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση για την επιμήκυνση έχει ήδη προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι σημαντικότερη. Είναι προφανές ότι αν συνεχίσουμε να εκτελούμε με ικανοποιητική επιτυχία τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο, ο καλύτερος τρόπος να πείσουμε τους πιστωτές μας είναι ένα Μεγαλύτερο Μνημόνιο, το οποίο θα έχει την εγγύηση όσων περισσοτέρων πολιτικών δυνάμεων έχουν την εθνική ντομπροσύνη να βάλουν την υπογραφή τους δίπλα στο μέλλον αυτού του τόπου. Κάντε όση συζήτηση θέλετε (για τους επόμενους 2 - 4 μήνες), ελάτε όμως σε μια εθνική συμφωνία για την επιμήκυνση της οικονομικής λογικής. Η πατρίδα θα το θυμάται για πολύ καιρό!

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

75% των Αλβανών θέλουν τη “Μεγάλη Αλβανία”

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σέρβικης καθημερινής εφημερίδας “Glas Javnosti” που εκδίδεται στο Βελιγράδι, το 70% των Αλβανών υποστηρίζουν την ιδέα της μεγάλης Αλβανίας. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων το 74,2% των Κοσσοβάρων και το 70,5% των Αλβανών τάσσονται υπέρ της δημιουργίας της “Μεγάλης Αλβανίας”. Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό όσων πιστεύουν πως η δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας” θα γίνει πραγματικότητα στο κοντινό μέλλον.

Συγκεκριμένα το 43,3% των Κοσοβάρων και το 39,5% των Αλβανών θεωρούν πως σε δέκα χρόνια θα έχει δημιουργηθεί η “Μεγάλη Αλβανία”. Η ιδέα της “Μεγάλης Αλβανίας” έχει πολλούς υποστηρικτές στην Αλβανία και σημαντική έκφραση στην πολιτική σκηνή της χώρας. Οι θιασώτες της ιδέας, πιστεύουν στην ένωση όλων των περιοχών των Βαλκανίων που “ανήκουν” στο αλβανικό έθνος, σε ένα κράτος. Στις περιοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται το προσφάτως ανεξαρτητοποιημένο Κόσοβο, περιοχές του κράτους των Σκοπίων, του Μαυροβουνίου και βέβαια της Ελλάδος.



Θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό αν δούμε τι μαθαίνουν τα παιδιά στην Αλβανία.

Διαβάστε το παρακάτω.


Στη Γεωγραφία Γ’ Λυκείου των Αλβανικών σχολείων διδάσκονται ότι οκτώ νομοί της Ελλάδος είναι Αλβανικοί!!!


Στη «Γεωγραφία της Αλβανίας» που διδάσκεται στην Γ’ Λυκείου των σχολείων της χώρας, οι μαθητές δε μαθαίνουν μόνο για τα σημερινά όρια του Αλβανικού κράτους αλλά, και για τις περιοχές που «αδίκως» - όπως λέει αρκετές φορές στο βιβλίο – το Συμβούλιο των Πρεσβευτών του 1913 άφησε εκτός των ορίων του κράτους Αλβανικές περιοχές (TrevaShqiptare). Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται 3 νομοί του Μαυροβουνίου, όλο το Κόσσοβο και άλλες τρεις περιοχές της Σερβίας, το μεγαλύτερο μέρος του κράτους των Σκοπίων και 8 νομοί της Ελλάδος. Το βιβλίο αυτό που διδάσκονται και τα Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, έχει εξώφυλλο το χάρτη της Αλβανίας να πλαισιώνεται από τις «Αλβανικές περιοχές» (treva shqiptare) εκτός συνόρων.


Εικόνα

Στο ξεχωριστό κεφάλαιο με τίτλο «Οι Αλβανικές Περιοχές στην Ελλάδα», σελ. 198 στην εισαγωγή με τίτλο «Σύνθεση και θέση των Αλβανικών περιοχών» αναφέρει: Είναι Αλβανικές περιοχές που αδίκως προσαρτήθηκαν στο Ελληνικό κράτος το 1913 από το Συμβούλιο των Πρεσβευτών. Οι ιστορικές εξελίξεις, οι μαζικές βίαιες μετακινήσεις των αυτοχθόνων αλβανικών πληθυσμών και η έλλειψη επίσημων στοιχείων, δυσκολεύουν των προσδιορισμό των αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα και κυρίως των προσδιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων αυτών των περιοχών. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στη βορειοδυτική Ελλάδα, νότια των περιοχών της ΦΥΡΟΜ και νοτιοανατολικά του Αλβανικού κράτους μέχρι τον κόλπο της Άρτας (εννοεί τον Αμβρακικό)και αποτελείτε από τις περιοχές, Τσαμουριά, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Κόνιτσα κλπ.

Η προπαγάνδα των αλβανών για να γίνει ποιο πειστική, στο υποκεφάλαιο «Πληθυσμός και οικονομία» , χρησιμοποιεί τις αρχαιολογικές «ανακαλύψεις» και διαφορά ιστορικά έγγραφα - χωρίς να αναφέρει κανένα - σύμφωνα με τα οποία αυτές οι περιοχές κατοικούνταν από την αρχαιότητα από Αλβανο-ιλλυρικά φύλα, ενώ υπήρχαν και λίγοι Έλληνες!!! Ενώ όταν αναλύει τους νομούς εντός της Αλβανίας όπως του Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Δελβίνου δεν αναφέρει πουθενά την ύπαρξη των Ελλήνων σε αυτές τις περιοχές που είναι πλειοψηφία. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι αυτό είναι το τελευταίο μάθημα της Γεωγραφίας, το μάθημα με το οποίο οι μαθητές αποχαιρετούν το Λύκειο.


Δε χρειάζεται κανείς να έχει ιδιαίτερες ιστορικές γνώσεις για να αποκρούσει αυτές τις γελοιότητες. Όσοι γνωρίζουν λίγη ιστορία ξέρουν ότι πολλές πόλεις της Αρχαίας Ηπείρου υπέφεραν από τις επιδρομές των Ιλλυριών, ενώ η πόλη της Χαονίας Φοινίκης ,που ήταν κάποτε πρωτεύουσα της Ηπείρου, καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ιλλυριούς. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι τι κάνει η Διακρατική Επιτροπή των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών που είχε συσταθεί επί υπουργίας Αρσένη ακόμα, για την εξάλειψη εθνικιστικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια. Εκτός και αν τα συγκεκριμένα κείμενα απαλλάσσονται λόγο βλακείας γιατί τα όρια του εθνικισμού τα ξεπερνούν!!!

ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ, ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ. ΛΑΜΟΓΙΑΑΑ. ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΛΠ!

Σύμφωνα με την εγκύκλιο εφαρμογής του νέου φορολογικού νόμου που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, προκύπτει ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για πλήρη άρση του φορολογικού απορρήτου. Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προβλέπεται να ζητήσει την Άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προκειμένου να υλοποιήσει αυτόν τον επαίσχυντο σχεδιασμό.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών, αφορά τα κάτωθι στοιχεία:1. το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου ή την επωνυμία της επιχείρησης

2. το καθαρό εισόδημα ανά κατηγορία (πχ από εμπορική επιχείρηση, από ελευθέριο επάγγελμα κλπ) και το φορολογητέο εισόδημα

3. τον φόρο που αναλογεί στο ως άνω εισόδημα

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που διαρρέουν στον τύπο, δεν είναι ξεκάθαρο το εύρος αυτής της οργουελικού τύπου παρέμβασης.

Το ίδιο το κείμενο του νόμου, αντισυνταγματικώς, προβλέπει τη δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία αυτά μόνο για όσους έχουν "έννομο" συμφέρον (πχ τράπεζες, επιχειρήσεις και δικηγορικά γραφεία), σμπαραλιάζοντας ουσιαστικά κάθε έννοια φορολογικού απορρήτου και κράτους δικαίου. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Οικονομικών, προσανατολίζεται ακόμα και στην πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία αυτά για οποιονδήποτε υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωσή του μέσω του συστήματος TAXIS.

Υπενθυμίζεται πάντως πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έχει ήδη απαγορεύσει τη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών στο site της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η Κυβέρνηση προχωρήσει, με την ανοχή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, θα πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας συνταγματικής νομιμότητας και αποπροσανατολισμού των πολιτών πάνω στα πραγματικά αίτια της φοροδιαφυγής. Θα πρόκειται για άλλο ένα βήμα στη δημιουργία «προσωπικών φακέλων», που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες πληροφόρησης των μεγάλων επιχειρήσεων εντείνοντας παράλληλα τον έλεγχο και το αίσθημα διάχυτου φοβου πάνω στους πολίτες.

Η φοροδιαφυγή, που αφορά κατά κύριο λόγο τις προνομιούχες τάξεις, δεν χτυπιέται ούτε με μέτρα τύπου «1984» ούτε φυσικά με επιχειρήσεις μετατροπής των πολιτών «σε χαφιέδες του γείτονα». Χτυπιέται με πολιτική βούληση για ενίσχυση των ΔΟΥ με προσωπικό και με τη δημιουργία δίκαιης προοδευτικής φορολογικής κλίμακας που να ρίχνει τα φορολογικά βάρη στο κεφάλαιο και όχι σε μισθωτούς και συνταξιούχους!

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΚΙΝΕΖΟΥΣ, ΙΝΔΟΥΣ ΚΑΙ ΡΩΣΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Κ. ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ. ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ,ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΚΑΡΥΔΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ.

Κατάργηση της βίζας για Ρώσους, Ινδούς και Κινέζους τουρίστες πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης.

Συγκεκριμένα ο Έλληνας υφυπουργός Τουρισμού πρότεινε την υιοθέτηση κοινής στρατηγικής από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οριστική αντιμετώπιση του θέματος της βίζας, προκειμένου να διευκολυνθούν εκατομμύρια ταξιδιώτες που θέλουν να ταξιδέψουν στις χώρες μας, αλλά διστάζουν λόγω της μακρόχρονης γραφειοκρατικής διαδικασίας, κατά τη διάρκεια του 5ου Εθνικού Συνεδρίου Τουρισμού, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στο Κόμο της Ιταλίας.

Και ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο Επίτροπο για τον Τουρισμό, κ. Antonio Tajiani, να συγκαλέσει όλους τους αρμοδίους υπουργούς των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να επιτραπεί σε πρώτη φάση η ελεύθερη μετακίνηση των επισκεπτών από Ρωσία και στη συνέχεια από την Κίνα και την Ινδία.

Στο συνέδριο όπου συμμετείχαν υπουργοί και υφυπουργοί Τουρισμού 15 χωρών (Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Ινδία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Τουρκία, Αλβανία, Μονακό, Βοσνία Ερζεγοβίνη) συζητήθηκε η χάραξη ενιαίας στρατηγικής για την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και την ανάπτυξη των χωρών.

Μάλιστα, στο περιθώριο του συνεδρίου σε συνομιλία που είχε ο κ. Antonio Tajiani με τον κ. Νικητιάδη, συμφώνησαν στην ανάπτυξη κοινής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης βίζας.

Ακόμα, ο Έλληνας υφυπουργός είχε ιδιαίτερες συνομιλίες για το θέμα με την υπουργό Τουρισμού της Ιταλίας Μικαέλα Βιτόρια Μπραμπίλα, τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Κίνας, κ. Du Jang, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας, κ. Anatoliy Yarochkin και την Ινδή υπουργό Τουρισμού, κ. Kumari Selja, με τους οποίους συζήτησε διεξοδικά τρόπους για την επίλυση του προβλήματος που αφορά στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση βίζας.


Πηγή:www.capital.gr

ΜΥΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΨΗΤΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ.ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΖΑΜΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Τούρκος πρωθυπουργός θα βρεθεί στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα για το συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, καθώς αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού.



Θετική ήταν η απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συμμετάσχει στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο που θα διεξαχθεί στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα, γράφει την Πέμπτη η εφημερίδα «Σαμπάχ».

Η εφημερίδα που επικαλείται πηγές από το περιβάλλον του κ. Ερντογάν, σημειώνει ότι στο συνέδριο έχει προσκληθεί και το Ισραήλ ως παράκτια χώρα της Μεσογείου, αλλά δεν έχει ακόμα απαντήσει αν θα αποδεχθεί την πρόσκληση.

Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια και για την συμμετοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρει ή εφημερίδα, που σημειώνει ότι αν το Ισραήλ απαντήσει θετικά, θα είναι η πρώτη φορά που οι δυο πρωθυπουργοί, της Τουρκίας και του Ισραήλ, θα συναντηθούν μετά την επίθεση από το Ισραήλ, στο τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για την Γάζα.

Στο μεταξύ, ο βασικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει ότι: «Κανένας στην Τουρκία και την Ελλάδα -σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία- δεν θεωρεί ότι τα προβλήματα είναι άλυτα. Αντίθετα και οι δύο χώρες υπό τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που έδειξαν ιδιαίτερη ηγετική ικανότητα αντιμετωπίζοντας τα θέματα αυτά, επιδιώκουν τώρα να διαμορφώσουν μια κοινή περιφερειακή προοπτική από το Αιγαίο στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή».

«Η θέση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να βελτιωθούν οι σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες και δεν θέλουμε οι γείτονές μας να είναι ασταθείς και ασθενείς. Νομίζω ότι όλο και περισσότερο οι Έλληνες αντιλαμβάνονται το μήνυμα αυτό», γράφει ο κ. Καλίν στην εφημερίδα «Ζαμάν».

«Τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, εξακολουθούν να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Τα δικαιώματα της τουρκικής -μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και της ελληνικής-χριστιανικής ορθόδοξης στην Τουρκία παραμένουν αποφασιστικά. Τέλος, υπάρχει πάντα το θέμα της Κύπρου από το οποίο, ορισμένοι - τουλάχιστον - Έλληνες θέλουν να αποστασιοποιηθούν» γράφει ο κ. Καλίν, συγκρίνοντας τον κατάλογο των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΠΕΡΠΑΤΕΙ ΛΑΣΠΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΤΑ ΠΑΤΕΙ. ΚΥΡΙΑ ΝΤΟΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΤΕΙ ΑΛΛΑ ΠΕΦΤΕΙ ΜΕΣΑ. Ο ΛΑΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Αναφερόμενη στην πολιτική φυσιογνωμία του νέου φορέα η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει ότι στόχος είναι "ένα κίνημα που θα καλύψει ένα πολιτικό και ιδεολογικό χώρο που σήμερα δεν αντιπροσωπεύεται από κανέναν". Επίσης τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, καθώς αναφέρει ότι "υπάρχει η ανάγκη εθνικής συνεννόησης στη βάση προγραμματικών συμφωνιών".
Θέτοντας τις διαχωριστικές γραμμές με το υπάρχον πολιτικό σύστημα άσκησε σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε "ανεπαρκές και κατώτερο των περιστάσεων", καθώς και στη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, για την οποία σημείωσε πως "καθοδηγείται από εμμονές και δόγματα ενός ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού πυρήνα".
"Το Μητσοτακαίικο από φυλή έγινε κόμμα" θα λέγανε αν ο Κυριάκος με ακολουθούσε από την πρώτη στιγμή
Με την επισήμανση ότι οι πολιτικοί, ακόμη και της ίδιας οικογένειας, έχουν τις δικές τους προσωπικές πολιτικές διαδρομές και τα δικά τους πολιτικά πιστεύω, η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε τη "διαφοροποίηση" του αδελφού της Κυριάκου Μητσοτάκη και τη "συμφωνία" του με τον Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τελικά να συμπορευτούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως "η απόφαση για πολιτικές ρήξεις είναι πάντοτε προσωπική απόφαση του καθενός". Ταυτόχρονα προσθέτει ότι στην περίπτωση που την ακολουθούσε ευθύς εξ' αρχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ανεξάρτητο πολιτικό δρόμο "οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα λένε ότι δεν μπορεί ναπείσει ούτε τον αδελφό της θα έλεγαν ότι το Μητσοτακαίικο από φυλή έγινε κόμμα".
Κριτική στον Αντώνη Σαμαρά - Σύμπλευση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Η Ντόρα Μπακογιάννη επανέφερε τις ενστάσεις της για την αντιμνημονιακή πολιτική που προτάσσει ο Αντώνης Σαμαράς. "Το μεγάλο αστικό κόμμα της χώρας - η Νέα Δημοκρατία - όφειλε την ώρα της κρίσης να στηρίξει το πακέτο δανειοδότησης και να διαφωνήσει με τα επιμέρους μέτρα", σημειώνει χαρακτηριστικά. Δηλώνει, δε, ότι συμμερίζεται απόλυτα την άποψη του Κωνσνταντίνου Μητσοτάκη, περί "λαϊκισμού του κ. Σαμαρά", διευκρινίζοντας πως "καμία σχέση δεν έχει με τη σοβαρότητα και την αλήθεια η θέση του Σαμαρά για μηδενισμό του ελλείμματος σε 1 - 1,5 χρόνο".

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ, ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Απορρίπτει κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης και συμμετοχής της Ν.Δ σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ο Αντώνης Σαμαράς, με συνεντευξή του στην εφημερίδα « Real Νews». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιμμένει στην υπεράσπιση της αντιμνημονιακής πολιτικής και χαρακτηρίζει «πολιτικούς φεουδάρχες» και «σωσίβια» του ΠΑΣΟΚ τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.Ταυτόχρονα το «διαζύγιο» Ρηγίλλης - Μητσοτάκη, το «χρεώνει» στον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ.

"Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε συνένοχοι , θέλουμε να αποτρέψουμε το ναυάγιο" δηλώνειο Αντώνης Σαμαράς, κληθείς να σχολιάσει πως αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας να απαιτήσει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. "Η συγκόλληση τόσο αντίθετων πολιτικών δεν είναι εθνική ενότητα, είναι αναζήτηση συνενόχων πριν το ναυάγιο", υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ασκεί σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και την Ντόρα Μπακογιάννη, απορρίπτοντας καθε ενδεχόμενη συνεργασία ή συμμαχία."Παλεύουν για την προσωπική του πολιτική επιβίωση. Ταυτόχρονα κάνουν ότι μπορούν για να ακυρώσουν την προσπάθεια της Ν.Δ, δουλεύοντας για λογαριασμό του κ. Παπανδρέου", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με το "καληνύχτα σας κ. Μητσοτάκη", που αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Ρηγίλλης, ως απάντηση στην κριτική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει:"Εμείς δεν έχουμε αντίπαλο τον κ.Μητσοτάκη. Εκείνος έχει αναδείξει σε αποκλειστικό του αντίπαλο τη Ν.Δ".

Όσον αφορά στην εξεταστική επιτροπή για τα παραποιημένα δημοσιοινομικά στοιχεία και τις ευθύνες για την οικονομία, ο Αντώνης Σαμαράς τονιζει πως "η Ν.Δ θα "φωτίσει" πως "φούσκωσε " τεχνητά το έλλειμμα και γιατί δεν πήρε η κυβέρνηση έγκαιρα μέτρα.

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ: ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΡΕΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΟΦΑΝΤΙΚΑ.

Η επόμενη φάση της κρίσης που διανύουμε έχει μια ουσιαστική διαφορά από εκείνες που προηγήθηκαν. Να θυμίσω ότι σε μια πρώτη φάση, με την πτώση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο 2008, χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί η εξαφάνιση της διατραπεζικής αγοράς και να εγγυηθεί το κράτος τη ρευστότητα των τραπεζών. Το σχέδιο Αλογοσκούφη έδωσε ανάσα 28 δισεκατομμυρίων, εναρμονισμένο με ανάλογες αποφάσεις της Ευρώπης και της Ομάδας των 20.

Στη δεύτερη περίοδο της κρίσης, στην οποία μπήκαμε με δεδομένο τον απότομο περιορισμό νέων δανείων, η ύφεση προκάλεσε αυξανόμενες δυσκολίες στις επιχειρήσεις, λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών και αυστηρότατου των πιστωτικών διευκολύνσεων. Το κράτος χαλάρωσε κι άλλο τα λουριά του προϋπολογισμού, προσέφερε εγγυήσεις πιστώσεων για τις μικρότερες επιχειρήσεις και μείωσε χωρίς λόγο τις εισπράξεις φόρων.

Η τρίτη περίοδος της κρίσης ξεκίνησε με μια ασθενική προσπάθεια συγκράτησης του ελλείμματος (Ιούνιος 2009) η οποία κατέληξε στο Μνημόνιο (Απρίλιος 2010) λίγο πριν από την πτώχευση. Hδη έχουμε μπει στην επόμενη φάση. Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ήδη βουλιάξει πρέπει να προετοιμαστούν για την έξοδο από την κρίση. Θα το επιτύχουν μόνον όσες πάρουν μέτρα αυστηρά, καλά οργανωμένα και, σίγουρα, οδυνηρά. Το σήμα το έριξε το ίδιο το κράτος, δημοσιεύοντας αυτήν την εβδομάδα μια τρομοκρατική έκθεση για την κατάσταση στις 11 μεγαλύτερες ΔΕΚΟ.

Τα πραγματικά κανόνια, όμως, θα ακουστούν όταν οι τράπεζες θα κάνουν το καθήκον τους. Σε όλες τις προηγούμενες περιόδους, οι τράπεζες φρόντισαν να αποφύγουν τα χειρότερα. Με κάθε τρόπο απέφυγαν να εγγράψουν στα βιβλία τους τις πραγματικές ζημίες που ενδεχομένως θα έπρεπε να πάρουν από τους πελάτες τους. Προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να αποκρύψουν ότι πολλές εταιρείες, κάποτε και μεγάλα κομμάτια σημαντικών κλάδων, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ενώ και οι τράπεζες δεν μπορούν να «διευκολύνουν» τις ίδιες εταιρείες με νέο δανεισμό.

Με δύο λόγια, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια πρόκληση παρόμοια με εκείνη που αντιμετώπισε το 1979 - 1983. Και τότε είχαμε υπερχρεωμένες και πολλαπλώς προβληματικές επιχειρήσεις. Και τώρα έχουμε βαρύτατα δανεισμένες και με προβληματική διοίκηση εταιρείες. Τότε, το κράτος πήρε πάνω του τις ζημίες, μέσω της ιδεοληψίας των δήθεν κοινωνικοποιημένων επιχειρήσεων. Θα γίνει το ίδιο και αυτή τη φορά; Επειδή κανείς λογαριασμός δεν μένει, τελικά, απλήρωτος, ας προσέξουμε, αυτή τη φορά, να πληρώσουν και εκείνοι που έχουν τις πραγματικές ευθύνες.

Για να επανέλθουμε σε όσα αναμένεται να συμβούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, πρέπει να θεωρείται απολύτως σίγουρο ότι πολλοί μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν θα μείνουν όπως είναι σήμερα. Πιθανόν να διαιρεθούν. Να απομακρυνθούν οι σημερινές διοικήσεις. Να πωληθούν κάποιες δραστηριότητές τους ή τμήματα της περιουσίας τους. Το ίδιο, με διαφορετικό τρόπο, θα συμβεί και στις μεσαίες μονάδες, κυρίως μέσω πολλαπλών συγχωνεύσεων και μερικών πτωχεύσεων.

Οι τράπεζες έχουν τη μεγάλη ευθύνη να συντονίσουν προσεκτικά την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι στον τουριστικό κλάδο χρειάζεται επείγουσα αναδιάρθρωση χρεών και, ταυτοχρόνως, αλλαγή μάνατζμεντ, όπως φάνηκε και από τη δικαστική διαμάχη μελών γνωστής οικογενείας των ξενοδοχειακών μπίζνες. Οι ενθουσιώδεις αποφάσεις της Αθήνας των Ολυμπιακών Ημερών δεν περπάτησαν. Οι δαπάνες ανακατασκευής ήσαν πληθωρικές. Και καθώς όλα τούτα χρηματοδοτήθηκαν στην προοπτική μιας συνεχούς επέκτασης της οικονομίας, που θα υποστηριζόταν από συνεχώς αυξανόμενες αξίες ακινήτων και άλλες υπεραξίες, οδηγήθηκαν οι τράπεζες σε δυσθεώρητα χρέη.

Εκεί όμως που τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τις τράπεζες είναι στον κλάδο των μίντια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κλασικοί τραπεζικοί ακολουθούν μια πολύ σοβαρή αρχή: «Μη δανείσεις ποτέ χρήματα σε νοσοκομεία και Mέσα Eνημέρωσης, γιατί δεν μπορείς να διεκδικήσεις την επιστροφή τους». Δυστυχώς, οι ελληνικές τράπεζες δεν τήρησαν τον κανόνα. Στην περίπτωση των Μέσων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε την προηγούμενη Κυριακή η «Κ», μόνον στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, τα δάνεια είχαν φτάσει (στις 30/6/2010) τα 664 εκατομμύρια ευρώ!

Ηδη ζητούν κάποιοι, στο όνομα της... Δημοκρατίας, να διασώσουν οι φορολογούμενοι τα Μέσα. Αν η κυβέρνηση συμφωνήσει, θα πρέπει να φροντίσει για την πλήρη διαφάνεια. Και, προφανώς, για την απομάκρυνση των διοικήσεων που τα έφαγαν ή τα έχασαν. Και, πριν απ' αυτό, οι τράπεζες οφείλουν να ανακοινώσουν την πλήρη εικόνα. Οι πολίτες, οι φορολογούμενοι, οι καταθέτες και οι μέτοχοι έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν. Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ γιατί οι τραπεζίτες ήσαν τόσο... χαλαροί όταν δάνειζαν τα μίντια, είναι όμως απαραίτητο να μάθουμε με ποιον τρόπο θα μαζέψουν τώρα τον τραχανά που άπλωσαν.
Του Μπαμπη Παπαδημητριου