Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΙΘΑΣΕΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ. ΝΟΜΙΖΕΙ Ο ΓΑΠ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ;;;;

Xρήσιμη αυτογνωσία (περί Ελλήνων): Ο αείμνηστος σύγχρονος φιλόσοφος και πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας μετά τη Μεταπολίτευση Κωνσταντίνος Τσάτσος πριν από κάποιες δεκαετίες έδωσε στη δημοσιότητα μετάφραση αποσπασμάτων από επιστολές του ρωμαίου συγκλητικού Μενένιου Απιου προς τον φίλο του Ατίλιο Νάβιο, ο οποίος επρόκειτο να τον διαδεχθεί στη διακυβέρνηση της Αχαΐας. Σ΄ αυτές τον συμβουλεύει για το πώς μπορεί να χειριστεί τους Ελληνες αξιοποιώντας κυρίως τα ελαττώματά τους. Οι πάπυροι αυτοί με την αλληλογραφία των εν λόγω ρωμαίων αξιωματούχων βρέθηκαν στην τοποθεσία Οξύρρυγχος της Αιγύπτου και ονομάστηκαν ''Οξυρρύγχειοι Πάπυροι'':
«Ο Ελληνας είναι πιο εγωιστής από εμάς και συνεπώς από όλα τα έθνη του κόσμου. Το άτομό του είναι ''πάντων χρημάτων μέτρον'' κατά το ρητό του Πρωταγόρα. Αδέσμευτο, αυθαίρετο και ατίθασο, αλλά και αληθινά ελεύθερο, ορθώνεται το ''εγώ'' των Ελλήνων. Χάρις σε αυτό σκεφθήκανε πηγαία,πρώτοι αυτοί, όσα εμείς αναγκαζόμαστε σήμερα να σκεφθούμε σύμφωνα με τη σκέψη τους. Χάρις σε αυτό βλέπουν με τα μάτια τους και όχι με τα μάτια εκείνων που είδαν πριν από αυτούς.
'Ομως ήρθανε καιροί όπου ο ελληνικός εγωισμός ξέχασε την τέχνη που οικοδομεί τους ιδανικούς κόσμους, αλλά δεν ξέχασε την τέχνη που γκρεμίζει τις πραγματικές πολιτείες. Και εμείς τους συναντήσαμε σε τέτοιους καιρούς και γι΄ αυτό η κρίση μας γι΄ αυτούς συμβαίνει να είναι τόσο αυστηρή που κάποτε καταντά άδικη. Η μοίρα μας έταξε νομοθέτες του κόσμου και το ελληνικό άτομο περιφρονεί τον νόμο. Δεν παραδέχεται άλλη κρίση δικαίου παρά την ατομική του, που δυστυχώς στηρίζεται σε ατομικά κριτήρια. Απορείς πώς η πατρίδα των πιο μεγάλων νομοθετώνέχει τόση λίγη πίστη στον νόμο. Πείθονται μόνο στα ρήματα τα δικά τους και ή αλλάζουν τους νόμους κάθε λίγο ανάλογα με τα κέφια της στιγμήςή,όταν δεν μπορούν να τους αλλάξουν, τους αντιμετωπίζουν σαν εχθρικές δυνάμεις και τότε μεταχειρίζονται εναντίον τους ή τη βία ή τον δόλο. Α! πόσο την χαίρεται ο Ελληνας την εύστροφη καταδολίευσή τους, τους σοφιστικούς διαλογισμούς που μεταβάλλουν τους νόμους σε ράκη! Ο Ελληνας έχει την πιο αδύναμη μνήμη από μας, έχει λιγότερη συνέχεια. Θες να σαγηνεύσεις την εκκλησία του δήμου σε μια πόλη ελληνική; Πες τους: ''Σας υπόσχομαι αλλαγή''. Πες τους: ''Θα θεσπίσω νέους νόμους''.
Οι Ελληνες λίγα πράγματα σέβονται και σπάνια όλοι τους τα ίδια. Και προς καλού και προς κακού στέκουν επάνω από τα πράγματα. Για να κρίνουν αν ένας νόμος είναι δίκαιος θα τον μετρήσουν με το μέτρο της προσωπικής τους περίπτωσης, ακόμα κι όταν υπεύθυνα τον κρίνουν στην εκκλησία ή στο δικαστήριο. Ο Ελληνας ζητεί από τον νόμο δικαιοσύνη για τη δική του προσωπική περίπτωση. Εάν τύχει και ο νόμος, δίκαιος στην ολότητά του και δεν ταιριάζει σε λίγες περιπτώσεις όπως η δική του, δεν μπορεί να το παραδεχθεί. Δεν δέχεται να θυσιάσει την δική του περίπτωση, το δικό του εγώ σε έναν νόμο σκόπιμο και δίκαιο στη γενικότητά του...
Κινημένος από την ίδια εγωπάθεια, τη ρίζα αυτή του κάθε ελληνικού κακού, ο Ελληνας δεν συγχωρεί στον συμπολίτη του καμιά προκοπή. Οποιος τον ξεπεράσει, ο Ελληνας τον φθονεί με πάθος και αν είναι στο χέρι του να τον γκρεμίσει από εκεί που ανέβηκε θα το κάνει.Μα το πιο σπουδαίο,για να καταλάβεις τον Ελληνα, είναι να σπουδάσεις τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνει τον φθόνο του, τον τρόπο που εφηύρε για να γκρεμίζει καλύτερα. Είναι ένας τρόπος πιο κομψός από το δικό μας γέννημα σοφιστικής ευστροφίας και διανοητικής δεξιοτεχνίας. Δεν του αρέσει η χοντροκομμένη δολοφονία στους διαδρόμους του παλατιού, αλλά η λεπτοκαμωμένη συκοφαντία, ένα είδος αναίμακτου, ηθικού φόνου, ενός φόνου διακριτικότερου και εντελέστερου που αφήνει του δολοφονημένου τη σάρκα σχεδόν ανέπαφη, να περιφέρει την ατίμωση και τη γύμνια της στους δρόμους και στις πλατείες. Γιατί και τη συκοφαντία, αγαπητέ μου, την έχουν αναγάγει σε τέχνη οι θαυμάσιοι, οι φιλότεχνοι Ελληνες, οι πρώτοι δημιουργοί του καλού και του κακού λόγου. Η τέχνη είναι να βρίσκεις τον διφορούμενο λόγο, που άμα σε ρωτήσουν γιατί τον είπες, να μπορείς να πεις πως τον είπες με την καλή σημασία, και πάλι εκείνος που τον ακούει να αισθάνεται ότι πρέπει να τον εννοήσει με την κακή του σημασία. Αυτό είναι το αγχέμαχο όπλο με το οποίο πολεμάει ο Ελληνας τον Ελληνα, ο ηγέτης τον ηγέτη, ο φιλόσοφος τον φιλόσοφο, ο ποιητής τον ποιητή αλλά και ο ανάξιος τον άξιο, ο ουσιαστικά αδύνατος τον ουσιαστικά δυνατό».

ΤΟ 2009 ΚΑΙΓΟΤΑΝΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ. ΦΕΤΟΣ Ο ΓΑΠ ΤΟΥΣ ΕΛΙΩΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΡΜΑ. ΟΥΣΤ

Ολοκληρωμένη ενημέρωση-ρεπορταζ από ΔΕΘ 2009


Τι έγινε στη φετινή ΔΕΘ.

Όλα τα καλέσματα ήταν για 6 η ώρα. Έχω εικόνα κυρίως από την ανεξάρτητη ταξική πορεία της Καμάρας και λίγο από ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα στην Καμάρα μαζεvόταν κόσμος ήδη από 5 η ώρα ενώ από το μεσημέρι είχε στηθεί μικροφωνική από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Τα πανό που υπήρχαν στην συγκέντρωση της Καμάρας πολλά. ΠΕΚΟΠ-ΕΥΑΘ-ΑΚ-ΕΕΚ-ΚΚΕ(μ-λ)-ΕΣΕ-ΝΕΑ ΒΑΡΔΙΑ-ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΛΠ.

Με προσυγκεντρώσεις και οργανωμένα ήρθαν στις 5.ξ0 η ΑΚ και στις 5.45 οι φοιτητικοί σύλλογοι.
Η πορεία ξεκίνησε στις 7 παρά, αφού τελείωσε κα η ΠΕΚΟΠ την ομιλία της στη μικροφωνική.

Μπροστά ήταν το πανό της ΠΕΚΟΠ με καμιά ξ0 άτομα μέσα στο βλόκ της ΠΕΚΟΠ ήταν και άτομα από την ΚΟΝΤΡΑ που δεν είχε κατεβάσει πανό. Απο πίσω το σωματείο καθαριστριών βόλου με καμιά 10 άτομα. Ακριβώς πίσω ήταν οι δυνάμεις του ΕΕΚ που συσπείρωσαν καμιά 50αριά άτομα, ακριβώς από πίσω τους ένα πανό του σωματείου της ΕΥΑΘ. Πίσω ακριβώς από την ΕΥΑΘ ήταν η ΑΚ και οι δύο συνελεύσεις της Θεσσαλονίκης σε ένα ενιαίο βλόκ με ξ πανό και υπολογίζω εγώ περίπου 2000 άτομα αν και δεν βορώ να είμαι σίγουρος καθώς άλλοι ανεβάζουν πολύ αυτόν τον αριθμό ενώ τα ΜΜΕ λένε για 1500 και ξέρουμε ότι πάντα μικραίνουν το νούμερο. Θα περιμένουμε και φωτό για να δούμε. Μέσα στην ΑΚ ήταν η ΕΣΕ που κατέβασε πανό και την πορεία έκλειναν προς τιμήν τους οι διαφωνούντες του ΝΑΡ με το πανό "ΝΕΑ ΒΑΡΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ" καμιά 50αριά άτομα που επέλεξαν μαχητικά και ταξικά και όχι ΓΣΕΕ.

Τα μπλόκ των φοιτητικών συλλόγων των ΝΑΡ-ΝΚΑ-ΚΚΕ ΜΛ Ξ Ε Π Ο Υ Λ Η Σ Α Ν ξεκάθαρα το ανεξάρτητο κάλεσμα και την πορεία χωρίς ντροπή...ξεκίνησαν μετά αφού εφυγε η ΠΕΚΟΠ και οι άλλοι κρατούσε μια απόσταση 50 μέτρων από την πορεία και όταν η πορεία ΠΕΚΟΠ-ΑΚ κλπ κατέβηκε από Αγ.Σοφίας αυτοί μείνανε στην Εγνωτία για να περιμένουν στωικά την ΓΣΕΕ ενώ 2.500 κόσμος τους κουνούσε το μαντήλι. Τελικά ούτε καν η ΓΣΕΕ δέχτηκε να πάει φυσικά με κορυφή τους αριστεριστές και ενώ πολύ θα θέλανε να ενωθούν με την ΓΣΕΕ πορεύτηκαν μόνοι μπροστά από αυτή σε συννενόηση όμως μαζί τους...ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ, πραγματικά όποιος ήταν εκεί το είδε και δεν υπάρχει οποιαδήποτε γελοία δικαιολογία. Τα μπλόκ των αριστεριστών πρέπει να είχαν γύρω στα 700-θ00 άτομα κυρίως φοιτητές.

Το ΠΑΜΕ έκανε την συγκέντρωση του στο Συντριβάνι φέτος και απο το μέγεθος της προσυγκέντρωσης που πέρασε από Καμάρα υπολογίζω πρέπει να είχε γύρω στα 2500-ξ000 άτομα.

Γενικά ήταν ίσως η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση που έχει γίνε στη ΔΕΘ στην Καμάρα και μια από της πιο μαζικες πορείες με παρουσία εργαζόμενων και μαλιστα χωρίς τους αριστεριστές.

Στην πορεία τώρα υπήρχε γενικά ηρεμία, ξηλώθηκαν μόνο κάποιες κάμερες από τράπεζες ενώ μερικοί πιτσιρικάδες σπασαν μια τράπεζα στην Τσιμισκή αλλά μαζεύτηκαν από κόσμο της ΑΚ γιατί οι μπάτσοι είχαν αρχίσει να πλησιάζουν επικύνδινα και γιατί οι καθαρίστριες της ΠΕΚΟΠ τρομοκρατηθήκαν αρκετά. Ενώ αυτό είχε και προσωρινά διαλυτικές συνέπειες για την πορεία καθώς κάποιος κόσμος ακόμα και αφτός που χειροκροτούσε στο ξύλωμα των καμερών φοβήθηκε και απλώθηκε. Όμως τα πανό δεν μαζεύτηκαν, ξανά συσπειρώθηκε η πορεία η οποία ανέβηκε την Αγγελάκη και έληξε στην Καμάρα. Με την λήξη της πορείας μια ομάδα 40 περίπου ατόμων με κουκούλες και κράνη πέταξε δυο φωτοβολίδες σε μια δημιροία στο υψος της ΕΥΑΘ στην Εγνατία, οι μπάτσοι πετάξαν για γελοία αφορμή πολλά δακρυγόνα και ο κόσμος διαλύθηκε κυρίως προς Ροτόντα, όπου συνεχίστηκε το κυνηγητό στα στενά για αρκετή ώρα.

13 άτομα από την Αλληλενγύη-ΑΚ τα οποία δεν είχαν καμιά σχέση με το γεγονός και απλά γυρνούσαν στο στέκι τους στη Διαλέττη για να αφήσουν τα πανό της πορείας κλπ δέχτηκαν απρόκλητα επίθεση από μπάτσους (40 Δελτα-Ζήτα) και αρκετούς ακόμα ασφαλίτες οι οποίοι τους βάλανε σε βανάκι και τους μετέφεραν στη ΓΑΔΘ. Μετά από λίγη ώρα η ίδια ομάδα Δ-Ζ (;) έκανε επίθεση με δακρυγόνα και στο άλλο στέκι της ΑΚ στη Βενιζέλου έχοντας σκοπό να μαζέψει κι από κει άσχετο κόσμο αλλά η επίθεση αποκρούστηκε.

Αμέσως μαζεύτηκε κόσμος έξω απο τη ΓΑΔΘ περίπου 150 άτομα και τουλάχιστον 4-5 δικηγόροι για αλληλεγγύη στους προσαχθέντες, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού οι μπάτσοι δεν μπορούσαν να τους κατηγορήσουν για τίποτα. Μαζί αφήσαν και μερικούς ακόμα προσαχθέντες που τους είχαν μαζέψει πρίν ξεκινήσουν οι πορείες.

Γενικά στην πόλη τεράστια μπατσοκρατία κλεισμένα τα πανεπιστήμια απο κλούβες απο ΕΥΑΘ εως Τσιμισκή σε όλη την Αγγελάκη και 50 ζητάδες να αλωνίζουν στην πόλη.

Ο τρίτος πόλος μακριά από ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ έκανε ξεκάθαρα αισθητή την παρουσία του και μύριζε ΔΕΚΕΜΒΡΗ. Όταν όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί κάνουν ξεκαθαρη δεξιά στροφή, (βλ. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) κάποιοι επιμένουν εξεγερσιακά, κι από ότι φαίνεται δικαιώνονται γιατί υπάρχει φοβερή πόλωση και μισές κουβέντες δεν χωράνε...

Αντε και του χρόνου...

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΓΑΠ ΠΟΥ ΖΕΙ; Τα μέτρα έχουν την υποστήριξη των πολιτών. ΠΕΙΝΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ

"Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, έχουν την υποστήριξη των πολιτών", δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου , από το Όσλο, όπου μετέβη για να παραστεί σε Συνδιάσκεψη με θέμα την ανάπτυξη και την ανεργία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνησή του πήρε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέτρα δεκαετιών , ενώ αναφερόμενος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ανέφερε πως αποτελούν "μέρος της δημοκρατίας μας, ίσως κι εγώ να ήμουν με τους διαδηλωτές". Ακόμη, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι κάποιες φορές τα ΜΜΕ διογκώνουν ορισμένες πλευρές των διαδηλώσεων και προέταξε την πάταξη της φοροδιαφυγής ως μία από τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της εξόδου από την κρίση.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Παπανδρέου, μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη, ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό ότι: «Αν η Ελλάδα πατάξει τη φοροδιαφυγή δεν θα έχει ανάγκη νέων δανείων και θα επιταχυνθεί η πορεία εξόδου της από την κρίση»,.
Αναφερόμενος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, υπογράμμισε πως η πλευρά της τρόικας αποτιμά πολύ θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας , σημειώνοντας πως η υστέρηση που παρουσιάζεται στα έσοδα δεν αλλάζει τον στόχο που έχει τεθεί για φέτος.
Μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική την απόφαση που ελήφθη στο Όσλο για την συνεργασία ΔΝΤ - ILO, ώστε να υπάρξει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία, όπως είπε, «θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τους δείκτες».
Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, είπε ότι το παράδειγμα των σκανδιναβικών και γενικότερα των βόρειων χωρών είναι χαρακτηριστικό, καθώς συνδυάζουν και τα δύο.
Ερωτηθείς σχετικά με την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, Γιενς Στόλτενμπεργκ, αναφέρθηκε στα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας και διεθνώς και διμερώς στα ναυτιλιακά, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη «πράσινης» τεχνολογίας.
Όπως γνωστοποιήθηκε, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη για τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ενώ τον προσκάλεσε στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με θέμα την εκλογή νέου γραμματέα.