Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΠΑΜΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΔΝΤ, ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ, ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ, ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΟΙ.

Eξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό - Πιθανές ακόμα και νέες εθνικές εκλογές

Εξελίξεις και ανατροπές στο πολιτικό τοπίο είναι σφόδρα πιθανές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα χωρίς - στην κυριολεξία - να αποκλείεται τίποτα, ακόμα και το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εθνικών εκλογών! Τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους σε κατ’ιδίαν συζητήσεις για την εξέλιξη της κατάστασης σε περίπτωση λήψης νέων μέτρων που θα υπαγορευθούν προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης.

Η λύση της κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» μπορεί να φαίνεται ελκυστική, αλλά μόνο εύκολο εγχείρημα δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος.

"Η νομιμοποίηση των μέτρων", λένε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, "μπορεί να περάσει μόνο μέσω νέων εθνικών εκλογών". Βέβαια όσοι ξέρουν τον χαρακτήρα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, διαβεβαιώνουν ότι "Αποκλείεται να πάει σε εκλογές. Θα μείνει έστω και αν χρειαστεί να κάνει ... εισαγωγή υπουργών από το εξωτερικό"!

Σε ότι αφορά τυχόν κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας" το ερώτημα είναι ποιος θα δεχθεί να μπει σε μία τέτοια κυβέρνηση, ειδικά από τους «επαγγελματίες» πολιτικούς χωρίς να κινδυνεύσει να «καεί»; Ήδη δύο κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές του defencenet.gr, έχουν αρνηθεί συμμετοχή σε μία τέτοια κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά πως μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση τεχνοκρατών τουλάχιστον στα σημαντικά υπουργεία χωρίς «πολιτική νομιμοποίηση»; Η Ελλάδα είναι «ειδική» περίπτωση. Δεν είναι ούτε Ουγγαρία, ούτε Ρουμανία, ούτε Λετονία. Ούτε βέβαια και Τουρκία, όπου το ΔΝΤ έχει μόνιμη παρουσία

Στις δημοσκοπήσεις των ημερών για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση δείχνει να χάνει έδαφος με το ποσοστό της να πέφτει κάτω από το 28% και της Ν.Δ. να ανεβαίνει ελαφρά στο 22%, αποτέλεσμα κυρίως της στάσης της σε ότι αφορά την πολιτική απόρριψη του ΔΝΤ.

Eκτός ελέγχου η κατάσταση και σε ότι αφορά τον εξωτερικό δανεισμό της χώρας με το spread να φτάνει τις 600 μονάδες βάσης για το 10ετές ομόλογο και απλά περιμένουμε την αίτηση για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, σε μία πορεία εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένη. Να σημειώσουμε ότι η Ουγγαρία λίγο πριν στείλει την αίτηση για ένταξη στον μηχανισμό του ΔΝΤ είχαν ξεπεράσει τα ομόλογά της τις 900 μονάδες βάσης.

Κατά μία βαθμίδα, από Α2 σε Α3 με αρνητική προοπτική, υποβάθμισε την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος Moody's, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αναγκαστεί να πληρώσει το χρέος της πολύ πιο ακριβά απ’ό,τι υπολογιζόταν.

Δεν απέκλεισε, εμμέσως πλην σαφώς, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν το ενδεχόμενο η ΕΕ να δώσει παράταση ενός έτους στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική της προσαρμογή.

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟ 2011.

Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών αλλά και ΤτΕ καθώς και τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες





Του Θανάση Παπαδή

Σε διπλό κλοιό ΔΝΤ και αγορών βρίσκεται η Ελλάδα, με το Ταμείο να θέτει μία σειρά από σκληρούς όρους και τις αγορές να φράζουν ακόμη και τη σκέψη για προσφυγή σε δανεισμό με τα επιτόκια να εκτινάσσονται στο 8,21% (!).

Ξεκίνησαν χθες οι συζητήσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Παπακωνσταντίνου και το κλιμάκιο ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έθεσαν από την πρώτη σχεδόν στιγμή τους όρους τους, προκειμένου η Ελλάδα να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης και έτσι να εξασφαλίσει την απαραίτητη κεφάλαια.

Επαναδιαπραγμάτευση
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε χθες πως δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει πρώτα η συμφωνία και μετά να κατατεθεί το αίτημα για χρήση του μηχανισμού. Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, χαρακτηρίζοντάς τες... ανοησίες.

Αν και δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, όπως είναι λογικό, τέθηκαν ή θα τεθούν επιτακτικά στο τραπέζι μία σειρά ζητημάτων που έχουν όμως κοινό παρονομαστή. Η τρόικα ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ απαιτεί από την ελληνική πλευρά να δεσμευθεί σε μειώσεις κόστους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό ζητείται η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν απαιτήσεις για περαιτέρω συρρίκνωση μισθών και συντάξεων. Ο υπουργός μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό τόνισε αναφορικά με το ενδεχόμενο να απολυθούν εργαζόμενοι από οργανισμούς που καταργούνται, πως κάτι τέτοιο προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Το κλιμάκιο που βρίσκεται στην Αθήνα, θα ζητήσει ύστερα από ενημέρωση που θα έχει, παρεμβάσεις (μαχαίρι) και στα κονδύλια που σχετίζονται με την υγεία, την ασφάλιση, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μισθοί
Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, το κλιμάκιο θέτει ως όρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, που την θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο για τη επιτυχία του προγράμματος, τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Εκεί αναμένεται να γίνουν οι πιο σημαντικές διαβουλεύσεις, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στις δύο πλευρές και να μπει η υπογραφή στο κείμενο.

Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών, ενώ θα υπάρχουν επαφές με κοινωνικούς εταίρους, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, καθώς και την ΤτΕ και τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στις επόμενες δύο εβδομάδες και πάντως πριν από τις 15 Μαΐου, θα υπάρχει έτοιμο το κείμενο που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά προς υπογραφή. Βέβαια, θα είναι προϊόν των διαπραγματεύσεων και θα ενέχει χαρακτήρα δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η χώρα μας, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων. Οι άξονες που θα κινείται το συγκεκριμένο κείμενο είναι δύο. Οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν, κυρίως για τα έτη 2011 και 2012- 3ετές θα είναι το πρόγραμμα, αλλά και οι όροι χρηματοδότησης. Ο υπουργός δεν απέκλεισε το κείμενο να πάει στη Βουλή, όχι για έγκριση, αλλά για ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων.

Ο υπουργός επανέλαβε πως το κείμενο δεν ξεκινάει από μία λευκή κόλλα χαρτί, αλλά θα έχει ως βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που συμφωνήθηκε στο Ecofin. Ο υπουργός είχε χθες την πρώτη συνάντηση με το κλιμάκιο και οι συζητήσεις είχαν αρχικά τεχνικό χαρακτήρα, ενώ εν συνεχεία εισήλθαν και στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν. Θα υπάρχει και σήμερα συνάντηση πριν από την αναχώρηση του Γ. Παπακωνσταντίνου για την Ουάσιγκτον, όπου το Σάββατο θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Στρο Καν.

«Ανοησία»
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας και εφόσον υπάρξει κοινός τόπος στους βασικούς άξονες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πηγές από το ΔΝΤ σημείωναν, πως είναι ανοησία για την Ελλάδα να καθυστερεί την είσοδό της στον μηχανισμό και θα πρέπει να ξεχάσει σκέψεις για αποφυγή του εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, υπονοώντας τον «τοίχο» που χτίζουν οι αγορές στη χώρα μας.

Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα: Η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!

Αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας βρίσκονται σε τόσο απελπιστική κατάσταση ώστε προσελκύουν πλέον τους παγκόσμιους καρχαρίες που «μυρίζονται αίμα» και συρρέουν για να μας κατασπαράξουν, απομυζώντας όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τα σχεδόν άδεια ταμεία μας.

Εμείς καταθέτουμε την δική μας απλή και πρακτική λύση, η οποία δεν είναι δυνατόν (για πολλούς, ευνόητους και απόλυτα κατανοητούς λόγους) να διατυπωθεί από καμιά επίσημη ελληνική αρχή:

Εάν οι μισοί Έλληνες επέλεγαν για τις καθημερινές τους ανάγκες προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα όχι μόνο θα λύναμε το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας, αλλά θα εξασφαλίζαμε απασχόληση τόσο για τους Έλληνες.

Η απλή αυτή αλήθεια έχει σχέση με τις καθημερινές μας συνήθειες που μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης πρέπει να αλλάξουν αμέσως:

Υπάρχει πλέον εθνική ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε σαν καταναλωτές και να εξετάζουμε σχολαστικά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε από τις αλυσίδες λιανικής. Υπάρχει πλέον εθνική ανάγκη να προτιμάμε τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα έστω και αν πρέπει να τα πληρώσουμε ακριβότερα!

Αντίθετα, θεωρούμε μεγάλη επιπολαιότητα (που σήμερα βλάπτει τα μέγιστα την Εθνική μας οικονομία, τον εαυτό μας, την οικογένεια και την κοινωνία μας) την επιλογή προϊόντων που παράγονται στο εξωτερικό και πλημμυρίζουν τα ράφια των αλυσίδων λιανικής.

Αγοράζοντας προϊόντα που εισάγονται έτοιμα στην Ελλάδα προσφέρουμε χρήματα και εργασία σε ξένες οικονομίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν αντιμετωπίζουν τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.

Με τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες αποτελεί υποχρέωση μας να εξετάζουμε σχολαστικά τις ενδείξεις που υπάρχουν στην ετικέτα των προϊόντων που αγοράζουμε:

Παράγεται στην Ελλάδα, έχει καλώς! Αν μάλιστα πρόκειται για κάτι παραδοσιακό, ακόμα καλύτερα! Και προσοχή: Ας είναι πιο ακριβό! Δεν πειράζει, ένα μεγάλο μέρος της αξίας που θα πληρώσουμε επιστρέφει με πάρα πολλούς τρόπους σε εμάς τους ίδιους!

Εισάγεται έτοιμο από το εξωτερικό, μην το αγοράζετε - και ας είναι φθηνότερο! Βρείτε κάποιο Ελληνικό υποκατάστατο ή έστω κάποιο υποκατάστατο που παράγεται στην Ελλάδα.

Κάνοντας μια δειγματοληπτική έρευνα στις κορυφαίες αλυσίδες λιανικής, μας σηκώθηκε η τρίχα της κεφαλής μας:

Είναι απίστευτο με πόση επιπολαιότητα πλουτίζουμε άλλες χώρες την στιγμή που εμείς κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να υποστούμε βαρύτατες οικονομικές συνέπειες στο εισόδημα και στην καθημερινή μας ζωή.Τα εισαγόμενα προϊόντα που επιπόλαια αγοράζουμε -ενώ θα μπορούσαμε να τα υποκαταστήσουμε με αντίστοιχα που παράγονται στην Ελλάδα- είναι χιλιάδες!

Δεν είναι φυσικά δυνατόν να απαριθμήσουμε ένα προς ένα τα εισαγόμενα προϊόντα που μπορούμε να υποκαταστήσουμε, αλλά μπορούμε κάλλιστα να δώσουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Γιατί άραγε να τρώμε φασολάκια Κίνας, ρεβίθια Τουρκίας, φακές Καναδά, ρύζι Ινδίας, πατάτες Αιγύπτου, φιστίκια Συρίας, μακαρόνια Ιταλίας, σοκολάτες Ελβετίας, Ιταλίας ή Ισπανίας και χιλιάδες άλλα προϊόντα που αγοράζουμε από τις αλυσίδες λιανικής χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να βλέπουμε που «στέλνουμε» τα λιγοστά χρήματά μας;

Γιατί να αγοράζουμε εισαγόμενα νερά, αναψυκτικά και δεκάδες μπύρες από την Γερμανία, την Αμερική ή το Μεξικό; Χάθηκαν τα αναψυκτικά, τα νερά ή οι μπύρες που παράγονται στην Ελλάδα, με επενδύσεις που έκαναν ακόμα και ξένες (πολυεθνικές ή μη) εταιρίες που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους στην χώρα μας; (Μην ακούτε φωνές που σας καλούν να μην αγοράζετε προϊόντα πολυεθνικών που παράγονται στην Ελλάδα γιατί όχι μόνο δεν βοηθάτε την εθνική οικονομία αλλά και γιατί κλονίζετε τις προοπτικές ξένων επενδύσεων στην χώρα μας τις οποίες χρειαζόμαστε σαν τον διψασμένο που βρίσκεται στην έρημο).

Γιατί στέλνουμε τα χρήματα μας, στο (δήθεν αυθεντικό) Βαλσαμικό Ιταλίας, λες και το περίφημο Βαλσαμικό Παπαδημητρίου δεν είναι και καλύτερο και φθηνότερο;

Γιατί πληρώνουμε χρήματα για να αγοράσουμε εισαγόμενα κρασιά από την Χιλή, την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία (και δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου) όταν έχουμε πλούσια εγχώρια παραγωγή και μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων;

Γιατί να αγοράζουμε επιπόλαια εισαγόμενα τυριά και γαλακτοκομικά, όταν η δική μας γαλακτοβιομηχανία προσφέρει εξαιρετικά προϊόντα που τα ζηλεύουν ακόμα και οι ξένοι;

Γιατί (όσοι έχουν την κακή συνήθεια του καπνίσματος) να αγοράζουν εισαγόμενα τσιγάρα - χάθηκαν οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες που είναι και φθηνότερες;

Ακόμα και τους ηλιόσπορους τους εισάγουμε από την Αμερική (εμείς που έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια της Ευρώπης), ακόμα και το χαμομήλι που αγοράζουμε από τις αλυσίδες λιανικής είναι εισαγόμενο (αν είναι δυνατόν!), ακόμα και το φαγητό που δίνουμε στα ζώα μας (ζωοτροφές) εισάγεται από την Ολλανδία! Είμαστε ή όχι άξιοι της τύχης μας;

Ας μην προβληματιζόμαστε λοιπόν, ας μην διαμαρτυρόμαστε με διάφορα συλλαλητήρια του «πάμε» και του «ερχόμαστε» που επιβάλλουν οι διάφοροι επαγγελματίες εργατοπατέρες, αλλά ας στρωθούμε σοβαρά στα πρακτικά, απαραίτητα και στοιχειώδη που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων μας - είναι στο δικό μας χέρι!

Αφού σήμερα δεχόμαστε μια μαζική επίθεση από επικίνδυνους μεγαλοαπατεώνες (μπροστά στους οποίους ακόμα και η Μαφία μοιάζει με ερασιτεχνική παρέα μικροκλεφτών) ας χρησιμοποιήσουμε τα «όπλα» που έχει ο κάθε ένας από εμάς υπερασπίζοντας με τον δικό μας τρόπο την χώρα μας, την οικογένεια μας και τον ίδιο μας τον εαυτό!

Για προϊόντα που δεν παράγουμε καθόλου ή δεν παράγουμε αρκετά για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, ας επιλέγουμε προϊόντα χωρών (όπως η Γαλλία) που μας υποστήριξαν ή μας υποστηρίζουν σε δύσκολες στιγμές.

Συμπέρασμα: Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα γιατί είναι η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!

λοιπόν! Ας δραστηριοποιηθούμε αμέσως και ας διαδώσουμε το μήνυμα αυτό σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας!

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΠΟΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΝΟΨΕΙ ΔΝΤ

Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος


Oι πρώτες καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων, σύμφωνα με τις εντολές του Πρωθυπουργού, άρχισαν ήδη να υλοποιούνται. Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την συγχώνευση δημόσιων οργανισμών υπό την προεδρεία του κ. Θ. Πάγκαλου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί που έχουν στην αρμοδιότητά τους τέτοιους οργανισμούς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες καταρτίστηκε συγκεντρωτικός κατάλογος με τις υπηρεσίες που... θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν. Ο κατάλογος θα παραδοθεί και στο κλιμάκιο των επιτηρητών του Δ.Ν.Τ. που βρίσκεται στην Αθήνα. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώθηκε, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η κατάργηση των 55 Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ στο υπουργείο Υγείας προτάθηκε η συγχώνευση προνοιακών ιδρυμάτων και νοσοκομείων του ΕΣΥ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα χέρια του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σωτ. Λύτρα βρίσκεται νομοσχέδιο για την κατάργηση ή συγχώνευση δεκάδων δημοσίων υπηρεσιών.
Καταργούνται με απόφαση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κυρίας Κατερίνας Μπατζελή τα 55 συνολικά Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤοΚΑΑ) σε όλη τη χώρα: «Πρόκειται για υπηρεσίες που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς ποτέ να παραγάγουν έργο» δηλώνει στο «Βήμα» η υπουργός, η οποία αναφέρει ότι στα κέντρα αυτά (τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση παρουσίαζε περίπου ως ΚΕΠ Αγροτών), απασχολούνται συνολικά 403 άτομα, τα οποία θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες, αλλά με διαφορετικό μισθό, ανάλογα δηλαδή με τις απολαβές που θα έχουν οι υπόλοιποι υπάλληλοι της υπηρεσίας όπου πρόκειται να μεταταχθούν.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η μισθοδοσία των 403 υπαλλήλων επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 5,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος λειτουργίας των 55 καταστημάτων ξεπερνά τα 1,4 εκατ. ευρώ. Ο μέσος βασικός μισθός των υπαλλήλων είναι 2.766 ευρώ, όπως αναφέρει η υπουργός, και στα χρήματα αυτά περιλαμβάνονται 14 μισθοί, ανθυγιεινό επίδομα (για το οποίο εξετάζεται με ποια δικαιολογία δόθηκε), οικογενειακό επίδομα κτλ.
Τα ΤοΚΚΑ είχε εξαγγελθεί ότι θα λειτουργήσουν το 2005, πλην όμως άρχισαν να λειτουργούν το 2007, αμέσως μετά τις εκλογές. Μέσα σε λίγες ημέρες, όπως αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαν βρεθεί τα κτίρια για να στεγαστούν, έγιναν εξπρές αποσπάσεις από όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου για τη στελέχωσή τους, αλλά και νέες προσλήψεις, γεωπόνων, κτηνιάτρων, ιχθυολόγων, δασολόγων κ.λπ. Το περίεργο είναι ότι πολλά κτίρια που βρέθηκαν για να στεγάσουν τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ετοιμόρροπα και απαιτήθηκαν αρκετά χρήματα για την ανακαίνισή τους, καθώς και κονδύλια για λειτουργικά έξοδα, όπως για υπολογιστές, γραφεία, καρέκλες, φωτοτυπικά μηχανήματα κτλ. Κατά τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου τα κέντρα αυτά, τα οποία είχαν ελάχιστη επισκεψιμότητα από αγρότες, χρησιμοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους, αφού πολλές φορές εμφανίστηκαν στην τηλεόραση πολιτικοί να κόβουν κορδέλες και να τα εγκαινιάζουν.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και της πολιτικής της κυβέρνησης για την κατάργηση ή τη συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, η κυρία Μπατζελή προγραμματίζει, με νομοσχέδιο που θα φέρει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, και την κατάργηση της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, που σήμερα απασχολεί 296 υπαλλήλους των οποίων η μισθοδοσία φθάνει τα 8,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Η κυρία Μπατζελή είχε χαρακτηρίσει «νομικά κενές» τις 296 προσλήψεις που είχαν γίνει από τη ΝΔ προκαλώντας την αντίδραση του τότε υπουργού κ. Σωτ. Χατζηγάκη.