Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς με το «συνταγματικό της όνομα» ζητά η Τουρκία

Σκόπια: Τη σταθερή υποστήριξη της Τουρκίας στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του στην ΠΓΔΜ. Ο Αχμ.Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό της ΠΓΔΜ «από την πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας της και υποστηρίζει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς με το συνταγματικό της όνομα». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιθυμεί όλες οι χώρες των Βαλκανιών να αναπτύξουν στενότερη συνεργασία μεταξύ τους και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Ο Αχμ.Νταβούτογλου επισκέφθηκε την πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), όπου επισκέφθηκε τον τόπο στον οποίο πέρασε ένα μέρος των μαθητικών του χρόνων ο Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς και την Οχρίδα, όπου εγκαινίασε επίτιμο Προξενείο της Τουρκίας.

Την Παρασκευή θα συναντηθεί στα Σκόπια με τον Αντόνιο Μιλόσοσκι, ενώ θα έχει συναντήσεις και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στις συναντήσεις του κ. Νταβούτογλου με αξιωματούχους της ΠΓΔΜ θα συζητηθούν η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, η ενταξιακή πορεία των δύο χωρών στην ΕΕ, καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

Φιλελεύθερος

Ακόμη και η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, θα συμβάλλει στη βοήθεια προς την Ελλάδα."Πακέτο" ύψους 22 δισ ευρώ.

Βρυξέλλες: "Πακέτο" ύψους 22 δισ ευρώ, η βοήθεια προς την Ελλάδα-το 1/3 θα είναι από το ΔΝΤ

Ακόμη και η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, θα συμβάλλει στη βοήθεια προς την Ελλάδα. Αυτό δήλωσε μετά τη Σύνοδο στην οποία επήλθε συμφωνία, ο πορτογάλλος πρωθυπουργός κος Ζοζέ Σόκρατες, δίνοντας έτσι μια χαρακτηριστική εικόνα του πνέυματος που επικράτησε.

Το συνολικό πακέτο της βοήθειας προς την ελληνική οικονομία, αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 20 και 22 δισ. ευρώ, με τα 2/3 απ' αυτό να προέρχονται από τις χώρες της ευρωζώνης και το 1/3 από το ΔΝΤ.

Μένει ωστόσο, να γίνουν γνωστές και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ώστε να γνωρίζουμε, το μηχανισμό ελέγχου και επιτήρησης, αλλά και τιμωρίας των χωρών που λαμβάνουν τη βοήθεια, αλλά δεν εφαρμόζουν πιστά τους κανόνες.
Είναι σαφές, ότι αναβαθμίζεται -αν και δεν είναι προς ώρας γνωστό σε ποιό βαθμό- ο ρόλος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, που θα ελέγχει την οικονομική πολιτική των χωρών που έχουν δεχτεί τη βοήθεια, όπως δεν είναι γνωστός και ο ρόλος του ΔΝΤ.
Για το τελευταίο, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, έκανε σε όλους του τόνους σαφές, ότι δεν θα ήθελε να αναμιχθεί στα οικονομικά πράγματα της ευρωζώνης

Πώς φτάσαμε στον εθνικό ευτελισμό

Ήδη κλείνει σήμερα στις Βρυξέλλες ένας κύκλος εξευτελισμού για το ελληνικό κράτος και ανοίγει ένας άλλος, που μόνο τυπικά μπορεί να χαρακτηρίζει μια κυρίαρχη ελληνική δημοκρατία. Με την εφαρμογή του ειδικού άρθρου για τη μεγίστη επιτήρηση, στην ουσία η ελληνική οικονομική πολιτική έχει παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ecofin.

Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους. Πρώτον διότι οι κυβερνήσεις από το 1981 και μετά έκαναν πολιτική σπατάλης… δανεικών (!) για να στηρίξουν το πελατειακό, κομματικό οικοδόμημα, σε συνέργεια με τα συνδικάτα, ενώ τη σπατάλη συμπλήρωνε η μίζα σαν άγραφος θεσμός, χωρίς την οποία τίποτα δεν κινείται ακόμα στα δημόσια έργα και με την οποία επιβάλλεται η υπερτιμολόγηση και τα πολλαπλά κέρδη εκείνων που κατέβαλαν τις μίζες σε πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες.

Δεύτερο, διότι, για να κρύψουμε τις πομπές μας, τρέξαμε στην Ευρώπη και φωνάζαμε πως είμαστε κράτος κλεφτών και απατεώνων, για να ενισχυθούμε… ως θύματα των παρανομιών μας!

Τρίτον επειδή η κυβέρνηση «μαθητευόμενων μάγων» περπατάει σαν τον κάβουρα εδώ και πεντέμισι μήνες, έτσι, χωρίς πρόγραμμα.

Τώρα οι Ευρωπαίοι κυβερνήτες μας, με αρχηγό τη Γερμανία, μας θυμίζουν: «Οι Συνθήκες προβλέπουν τη ρήτρα μη διάσωσης και οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί». Και εμείς με το χέρι απλωμένο, χωρίς να το ομολογούμε (!) και την τσέπη άδεια, δεν έχουμε άλλη επιλογή από την επαιτεία.

Ποιοι έφταιξαν; Ποιοι έφαγαν; Ποιοι σπατάλησαν; Έχει σημασία τώρα πια;

ΠΗΓΗ: «Α»

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΤΟΥΡΚΟΙ:Δεν έχουν το Θεό τους... Οι Τούρκοι βεβηλώνουν τους ιερούς ναούς μας στα κατεχόμενα

ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ-ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΖΑ



Εκκλησίες μετατρέπονται σε νυχτερινά κλαμπ και πιτσαρίες, εκκλησιαστικές ιδιοκτησίες καταπατώνται με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. και ελληνικοί τάφοι απομακρύνονται από κοιμητήρια.

ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Τοποθέτησαν φωτορυθμικά και πολύχρωμα φώτα που αναβοσβήνουν στις μεσαιωνικές τοιχογραφίες

Τρομακτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η βεβήλωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, καθώς συνεχίζονται με αυξανόμενους, μάλιστα, ρυθμούς οι καταστροφές και οι λεηλασίες των χριστιανικών ναών της Αμμοχώστου. Σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, που δόθηκε στο Παλαιό Συνοδικό Μετοχίου Κύκκου, παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία, που καταδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής, και που για κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, Διευθυντή του Προγράμματος Καταγραφής των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, ευθυνόμαστε και εμείς. Είτε, όπως είπε, λόγω της δικής μας ολιγωρίας, είτε επειδή δεν καταφέραμε να είμαστε όσο διεκδικητικοί θα μπορούσαμε. «Ελπίζω και εύχομαι να είναι η τελευταία φορά που σας καλούμε σε μια τέτοια διάσκεψη και σύντομα να βρεθεί μια λύση, μέσα από την οποία θα βρουν και τα μνημεία έναν καλύτερο δρόμο για το μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής του Μουσείου Ιεράς Μονής Κύκκου Στέλιος Περδίκης.

Μπιραρίες και πιτσαρίες
Συγκεκριμένα, μετά την περίπτωση του ρωμαιοκαθολικού-γοτθικού ναού του Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε μπιραρία-πιτσαρία, μετατράπηκε τώρα και ο δίδυμος ναός των Ιωαννιτών ιπποτών σε νυκτερινό μπαρ, με φωτορυθμικά και πολύχρωμα φώτα να αναβοσβήνουν στις μεσαιωνικές τοιχογραφίες του και στο Ιερό Βήμα του, ενώ κάθε νύχτα ροκ συγκρότημα να παίζει μουσική.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται και οι περιπτώσεις λαθρανασκαφών εντός των ιερών ναών στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου, σύμφωνα με τον δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου. Πρόσφατο παράδειγμα είναι ο ναός της Παναγίας Τραπέζης στην Αχερίτου. «Στο δάπεδο, που προφανώς υπήρχαν μεσαιωνικές ταφές, βρέθηκε κατά τόπους ανεσκαμμένο και στα διανοιχθέντα ορύγματα εντοπίσθηκαν θραύσματα από μεσαιωνικά αγγεία», ανέφερε ο δρ Χοτζάκογλου, προσθέτοντας πως αρχαιοκάπηλοι κατεδάφισαν, επίσης, μερικώς το βόρειο τοίχο του πολύπαθου ναού του Οσίου Ευφημιανού στη Λύση και ανέσκαψαν το δάπεδο. Ως εκ τούτου, κατεστράφησαν τα τελευταία τοιχογραφικά σπαράγματα που είχαν απομείνει στο ναό, μετά την απογύμνωσή του από τις τοιχογραφίες του τρούλου και του τεταρτοσφαιρίου της αψίδας, που διενήργησε ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν.

«Λόγω της ανοχής μας…»
Σύμφωνα με στοιχεία του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, ο ναός της Παναγίας του Τράχωνα στην κατεχόμενη Λευκωσία, πλέον, δεν χρησιμοποιείται ούτε σαν χοροδιδασκαλείο του κατεχόμενου Δήμου.
«Πριν από μικρό χρονικό διάστημα, με πρόφαση έργα οδοποιίας στην περιοχή, καταπατήθηκε ολόκληρος ο περιβάλλον χώρος και το προαύλιο του ναού της Παναγίας του Τράχωνα», δήλωσε ο δρ Χοτζάκογλου, παρουσιάζοντας ακόμα και φωτογραφίες που αποδεικνύουν τις καταστροφές του. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκσκαφές μπροστά ακριβώς από τη δυτική είσοδο του ναού προκάλεσαν τριγμούς στη στατική κατάσταση του μνημείου, με αποτέλεσμα ο Τούρκος εργολάβος να προχωρήσει σε άμεσα έργα υποστήριξης του μνημείου με τοιχίο, για να μην καταρρεύσει. Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα όποια προγράμματα οδοποιίας στα κατεχόμενα, τα οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποβάλλονται εκ των προτέρων και στην Κυπριακή Δημοκρατία για να εκφράσει τυχόν ενστάσεις, ενώ επιβάλλεται ρητώς η προστασία των δικαιωμάτων κατοχής και ιδιοκτησίας φυσικών και νομικών προσώπων. «Η περιουσία των θρησκευτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αναπαλλοτρίωτη», υπενθύμισε ο δόκτωρ, προσθέτοντας πως το κατοχικό καθεστώς, με την ανοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλυπτόμενο πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προχώρησε στην καταπάτηση της εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας και στην πρόκληση ζημιών στο μνημείο, οι οποίες ενδεχομένως στο μέλλον να το καταστήσουν κατεδαφιστέο.

«Πετάχτηκαν ελληνικοί τάφοι»
ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ και οι προσβολές συνεχίζονται, αφού μεγάλος αριθμός ταφών Κερυνειωτών στο κοιμητήριο της Κερύνειας ανασκάφηκε με μηχανικά μέσα και οι σπασμένοι τάφοι και σταυροί πετάχτηκαν στην περιφέρεια του κοιμητηρίου. «Στο χώρο που κενώθηκε θάπτονται, πλέον, Βρετανοί κάτοικοι της Κερύνειας, οι οποίοι προφανώς ανήκουν στην αγγλικανική κοινότητα της περιοχής, που εδρεύει στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα στην Κερύνεια και δεν χωράνε πλέον στο παρακείμενο βρετανικό κοιμητήριο», ανέφερε ο δρ Χοτζάκογλου. Για να τονίσει ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μόνο μίαν απαράδεκτη προσβολή της μνήμης των κεκοιμημένων, αλλά και μίαν ανεπίτρεπτη ενέργεια της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Κύπρο, η οποία στις ελεύθερες περιοχές απολαμβάνει πλήρους ελευθερίας και παροχών από την Εκκλησία της Κύπρου και την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Απαγορεύεται η ελεύθερη θρησκευτική έκφραση»
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ έκφραση θρησκευτικών πεποιθήσεων και «πιστεύω» απαγορεύεται από το κατοχικό καθεστώς, δημιουργώντας πρόβλημα σε χιλιάδες αλεβίτες μουσουλμάνους, που θέλουν ένα δικό τους μέρος έκφρασης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ιεράς Μονής Κύκκου, οι μουσουλμάνοι αλεβίτες της Κύπρου ανέρχονται, πλέον, σε αρκετές χιλιάδες. «Ως γνωστόν, οι αλεβίτες δεν γίνονται αποδεκτοί ως θρησκευτική μειονότητα από την Τουρκία και δεν τους επιτρέπεται η ανέγερση ευκτήριων οίκων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να συγκεντρώνονται μυστικά για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Μέχρι το 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία παρείχε στους αλεβίτες της Κύπρου ευκτήριο οίκο στην περιοχή της Τύμβου, σεβόμενη πλήρως την ελευθερία έκφρασής τους. Από τον ευκτήριο αυτό οίκο τους εκδιώχθηκαν και διετάχθη το κλείσιμό του μετά την τουρκική εισβολή», υπογράμμισε ο δρ Χοτζάκογλου.

BRAVO -foreign(er) minister- YORGOS... Kαι ''γιά λόγους συμβολισμού'' (μην ''ενοχληθεί'' η Τουρκία;) Ακυρώνονται εκδηλώσεις σε πρεσβείες-προξενεία γιά την εθνική επέτειο 25ης Μαρτίου 1821

Γιά ''εξοικονόμηση χρημάτων, που θα διετεθούν γιά άλλες συναφείς εκδηλώσεις'', δηλ. τις καθιερωμένες γιά το... Ολοκαύτωμα ή γιά δεξιώσεις προς τιμήν...Ελλήνων διεφθαρμένων και μη πολιτικών! Γιατί δεν κόβουν χρήματα από την απάτη, το ΣΑΕ;... Το ''Κ'' επισημαίνει, γιά 5 χρόνια, ότι πρεσβεία-προξενεία στις ΗΠΑ είναι κλειστά, τις περισσότερες φορές, στις επετείους γιά 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου. Επισημαίνει ακόμα, την μη αναφορά (σε Τουρκία, οθωμανική αυτοκρατορία κλπ) τα τελευταία 6-7 χρόνια, στα μηνύματα γιά την εθνική επέτειο, της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Ελλάδας. Καμία αναφορά δηλ. εναντίον ποιών ξεσηκώθηκαν οι 'Ελληνες στα 1821... Tα περί ''εξοικονόμησης χρημάτων'' τώρα, είναι γιά αφελείς...
(Μπορούσαν να κάνουν έρανο οι Οργανώσεις μας να καλυφθεί το -πολύ μικρό- κόστος και να γίνουν οι εκδηλώσεις γιά την εθνική επέτειο, ειδικά εφέτος).

Οι δουλοπρεπείς ψευτοηγέτες του ΣΑΕ γιατί δεν λένε κουβέντα; Mην χάσουν το χρήμα;
Πως, πρόεδροι-παράγοντες ομογενειακών Οργανώσεων ΗΠΑ, σχολιάζουν την απόφαση του ΥΠΕΞ, ανταλλάσσοντας απόψεις (ΔΙΑΒΑΣΤΕ)

Εξελίξεις: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (Παπανδρέου-Δρούτσας), με εγκύκλιο του διευθυντή της ΣΤ' Γεν. Διεύθυνσης Προσωπικού, πρέσβη Γ. Παίζη, απορρίπτει το αίτημα πολλών πρεσβευτών και προξένων να διοργανώσουν, χωρίς δαπάνη γιά το ελληνικό Δημόσιο, την καθιερωμένη δεξίωση γιά την εθνική μας εορτή, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία εικόνα σε όλες τις διπλωματικές μας αποστολές... (Mήπως, οι Ομογενείς, πρέπει να εορτάσουμε την εθνική μας επέτειο με διαδηλώσεις, στις πρεσβείες και στα προξενεία του GAP;)
''Παπαγαλάκια'' στην Ομογένεια ΗΠΑ διαδίδουν σε αφελείς: ''Καλά κάνουν και καταργούν τις εκδηλώσεις, δηλ. τα τραπεζώματα με...αστακούς''
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟ, ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ;

Διαμαρτυρία στον πρωθυπουργό από Ομοσπονδία Ιλλινόις
''ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΙΛΛΙΝΟΙΣ «Η ΕΝΩΣΗ»
Σικάγο, 5 Μαρτίου 2010
Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας
κ. Γεώργιο Παπανδρέου, Αθήνα
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ:
Θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για την απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να αναστείλει τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου στις διπλωματικές αποστολές της Ελλάδος στο εξωτερικό, με πρόσχημα τη δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση, και με την αόριστη επίκληση «συμβολικών λόγων», δια των οποίων αφήνεται να εννοηθεί πως στην κυβέρνηση υπάρχουν θεωρήσεις, που αμφισβητούν την αξία και το νόημα της Εθνικής μας Επετείου.
Αν τα πράγματα είναι όπως παρουσιάζονται στον τύπο, φοβούμαστε ότι η πολιτική συναίσθηση και η φιλοτιμία των διαχειριστών του Ελληνικού κράτους τελούν μάλλον εν συγχύσει.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με την εμμονή του στην ακύρωση του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στις διπλωματικές αποστολές του εξωτερικού, και την απόρριψη εισηγήσεων πρεσβευτών και προξένων για την άνευ δαπάνης διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, εμφανίζεται να δυναμιτίζει αυτή καθαυτή την πολιτική σημασία και την υπόσταση της εθνικής μας επετείου.
Θεωρούμε ότι ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στις ελληνικές διπλωματικές αντιπροσωπείες δεν αποτελεί προαιρετική επιλογή για την Κυβέρνηση αλλά χρέος τιμής προς τους προγόνους μας, οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους και την περιουσία τους για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία του λαού μας.
Είναι χρέος της να διατηρεί αλώβητη τη συλλογική μνήμη και την ιστορική συνέχεια του ελληνικού λαού και να διατρανώνει τη λαϊκή κυριαρχία. Αποτελεί, ασφαλώς, και στοιχειώδη υποχρέωση της Ελληνικής κυβερνήσεως προς τους κατά τόπους Έλληνες μετανάστες, ομογενείς και φιλέλληνες, οι οποίοι έχουν με τον τρόπο αυτό την ευκαιρία αφ' ενός να συνεορτάσουν με τους εκπροσώπους της πατρίδος μας την ιερότερη στιγμή της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας και αφ' ετέρου να τιμηθούν από την πατρίδα για τη συνεχή προσφορά τους προς αυτήν.
Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι το Υπουργείο Εξωτερικών παραβλέπει το χρέος τιμής της σύγχρονης Ελλάδος προς τους αγωνιστές του 1821, επικαλούμενο «συμβολικούς λόγους» και οικονομικές δυσχέρειες για την ακύρωση των καθιερωμένων δεξιώσεων εορτασμού της εθνικής μας επετείου.
Αν πράγματι τα δημόσια οικονομικά είναι σε τέτοια οικτρή κατάσταση ώστε το Ελληνικό κράτος να μην δύναται να διοργανώσει λιτές δεξιώσεις τιμής της 25ης Μαρτίου στις διπλωματικές του αποστολές -όπως έπραξε σε πολύ χαλεπότερους καιρούς, όταν η Ελλάδα τελούσε υπό ξένη κατοχή και οι Ελληνικές κυβερνήσεις βρίσκονταν εξόριστες στο εξωτερικό- θα αναμέναμε ότι θεσμοί που φέρουν κατά τεκμήριο τη βασική ευθύνη για την οικτρή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών (κόμματα, διοίκηση, κοινοβούλιο) θα έβρισκαν τρόπους να εξοικονομήσουν τα όσα ελάχιστα χρειάζονται για την κάλυψη των εξόδων τιμητικών της 25ης Μαρτίου εκδηλώσεων στις κατά τόπους διπλωματικές αποστολές της Ελλάδος.
Αν και αυτό θεωρείται αδύνατο, είμαστε σίγουροι ότι οι ομογενειακές οργανώσεις του εξωτερικού θα ήταν πρόθυμες να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην πραγματοποίηση των εορτασμών της Εθνικής μας Επετείου στο εξωτερικό.
Για τους ανωτέρω λόγους ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την άρση της απαράδεκτης αυτής απόφασης.
Για την Ομοσπονδία
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Ν. Γεωργακόπουλος Γεώργιος Τσιαγγούρης''

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, έκανε το ακόλουθο σχόλιο (2 Μαρ.'10):
«Με το πρόσχημα της ''εξοικονόμησης πόρων'' αλλά και την ανενδοίαστη επίκληση λόγων ''συμβολισμού'' διετάχθη η κατάργηση του Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στις πρεσβείες μας του Εξωτερικού. Η απόφαση προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και εξεγείρει τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Ο εορτασμός δίνει πάντοτε την ευκαιρία στους Ομογενείς μας να ανανεώνουν τα αισθήματα σεβασμού και αγάπης τους για την πατρίδα και στις διπλωματικές μας αποστολές να εμπλουτίζουν τις χρήσιμες επικοινωνίες με τους ομολόγους τους προωθώντας τα συμφέροντα της χώρας.
Το σχετικό έγγραφο του γ.γ. του ΥΠΕΞ επικαλείται για την ακύρωση του εορτασμού την αιτιολογία ότι ''κρίνεται σκόπιμη προς εξοικονόμηση πόρων αλλά και λόγους συμβολισμού'' (sic!). Πίσω από τον όρο ''συμβολισμού'' κρύβονται πιθανότατα εθνομηδενιστικές αντιλήψεις αρμοδίων καθώς έγινε γνωστό ότι το ΥΠΕΞ απέρριψε αιτήματα πολλών πρεσβευτών και προξένων να οργανώσουν την εκδήλωση αδαπάνως για το ελληνικό κράτος με έξοδα των Ομογενειακών Οργανώσεων.
Τα αιτήματα απερρίφθησαν με το κωμικό ευφυολόγημα ''να μην διασπασθεί η...ομοιομορφία''!
Τελικά είμαστε το μόνο κράτος που δεν θα γιορτάσει στα ανά τον κόσμο διπλωματικά του Γραφεία την Εθνική του Επέτειο. Επιβάλλεται η άμεση ανάκληση της απόφασης».

....................................................................

Επιστολή-καταπέλτης στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, από ομογεν. Οργάνωση, γιά συμπεριφορές βουλευτών
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΙΛΛΙΝΟΙΣ «Η ΕΝΩΣΗ»
κ. Πρόεδρε,
Η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων του Ιλλινόϊς «Η ΕΝΩΣΗ», κατ' αρχήν εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την Βουλή των Ελλήνων για την αποστολή της Διακομματικής Αντιπροσωπίας, αποτελούμενης από τους Βουλευτές Στ. Κελέτση, Παν. Σγουρίδη και Αντωνία Αντωνίου, στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας μας (5 Απρ. 2009) για την επέτειο της Εθνικής μας Εορτής του 1821. Επίσης αναγνωρίζουμε τις οικονομικές θυσίες στις οποίες υπόκειται η Γενέτειρα, για να ικανοποιήσει το αίτημα της Ομογένειας και του Απόδημου Ελληνισμού.
Η Ομοσπονδία μας, όταν πληροφορήθηκε από τον Γεν. Πρόξενο κ. Πέτροβα την αποστολή της Διακομματικής, και την παράκληση να καταρτίσουμε το πρόγραμμα τους, εμείς αμέσως, επίσημα στείλαμε το επισυνημμένο πρόγραμμα.
Η Ομοσπονδία μας, τίμησε τους βουλευτές, παραθέτοντας Δεξίωση το Σάββατο βράδυ και τους απένειμε πλακέτες για την παρουσία τους.
Την Δευτέρα το πρωΐ σύμφωνα με το πρόγραμμα έπρεπε να επισκεφθούν το ημερήσιο Ελληνοαμερικανικό σχολείο του Πλάτωνα, ενώ το βράδυ θα έπρεπε να παραστούν στην συνεδρίαση της Ομοσπονδίας.
Δυστυχώς, οι κύριοι βουλευτές, δεν πήγαν στο σχολείο, ενώ τα παιδιά, οι δάσκαλοι και οι γονείς, τους περίμεναν μέχρι που απαγοητεύθηκαν. Σας επισυνάπτομε το γράμμα τους.
Το ίδιο έπραξαν και το βράδυ. Δεν παρουσιάστηκαν στην προγραμματισμένη συνάντηση, με το Δ. Σ. της Ομοσπονδίας. Αλλά προτίμησαν να παραβρεθούν σε κλειστές κομματικές συγκεντρώσεις, παρ' ότι τους έγινε υπενθύμιση από τον Πρόεδρο, την Κυριακή. Ο κ. Κελέτσης πήγε στη συγκέντρωση της Ν. Δ. και η κ. Αντωνίου στα γραφεία του Πασοκ, ενώ ο κ. Σγουρίδης ανεχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας από το Σικάγο.
κ. Πρόεδρε, είμαστε στη δυσάρεστη θέση και εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας και την βαθύτατη λύπη μας, για την παρουσία της Διακομματικής Aντιπροσωπεία, η οποία δεν εξεπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, όπως όριζε το πρόγραμμα, και αιωρείται έντονα ο προβληματισμός μας, αν θα πρέπει να καλούμε βουλευτές από την Γενέτειρα.
κ. Πρόεδρε, η παροικία μας έχει μείνει άναυδη από τις προαναφερόμενες παραλείψεις των αντιπροσώπων μας, που υποτίθεται ήρθαν εδώ να μας μεταφέρουν τις ανησυχίες του γενέθλιου τόπου μας, αλλά και να εισπράξουν και τις δικές μας ανησυχίες και προβληματισμούς. Δεν νομίζουμε ότι τους κάλεσαν οι κομματικές οργανώσεις!
κ. Πρόεδρε, με όλο το σεβασμό ζητάμε να διερευνήσετε τα παραπάνω, για να αποδοθεί η δικαιοσύνη, ώστε να πληροφορηθεί και η παροικία μας την αλήθεια.
Περιμένοντας τις δικές σας ενέργειες, διατελούμε με τον προσήκοντα σεβασμό.
Για την Ομοσπονδία: ο Πρόεδρος, Δημήτριος Ν. Γεωργακόπουλος... Ο Γεν. Γραμματέας, Γεώργιος Τσιαγγούρης (9 Απρ. 2009)
ΠΗΓΗ: ΚΑΛΑΜΙ

Σκοπιανή εφημερίδα: Οι Έλληνες υποχώρησαν από τις θέσεις τους για το όνομα...

Επικαλούμενη ανώνυμους διπλωμάτες η σκοπιανή εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ γράφει σήμερα, πως κυκλοφορεί ένα πακέτο προτάσεων για μια πιθανή λύση στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, σε κύκλους οι οποίοι ασκούν επιρροή στη διεθνή κοινότητα.

« Δεν πρόκειται για μαξιμαλιστική θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε για παράδειγμα τον περασμένο Νοέμβριο από τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη προς τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς. Αλλά πρόκειται για μια θέση που η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει πιο κάτω το όριο που είχε αναγγείλει» γράφει η σκοπιανή εφημερίδα.

Αυτή όμως η θέση, που χαρακτηρίζεται ως χαλαρή, δεν είναι κάτι το νέο.

Και αυτό το γνωρίζουν και στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι εξοικειωμένες με την ‘χαλαρή’ θέση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. Η οποία θέση, σε τελική ανάλυση, είναι ταυτόσημη και συνέχεια της προηγούμενης του Κώστα Καραμανλή όπως διατυπώθηκε, άλλωστε, ένα περίγραμμά της, τότε, και από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς προετοίμαζε μια άτυπη πρόταση προς τον Νίμιτς.

Στο επίκεντρο του πακέτου, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα, είναι το όνομα ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’ για διεθνή χρήση. Σύμφωνα με την πρόταση η ονομασία αυτή θα ισχύει στον ΟΗΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς καθώς και διεθνή φόρα.

Η Ελλάδα, μάλιστα, ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ψήφισμα του ΟΗΕ ώστε να επικυρωθεί η νέα διεθνή ονομασία που θα χρησιμοποιείται στις διμερείς σχέσεις αλλά και σε τρίτες χώρες.

Οι διπλωμάτες, ωστόσο, που κρατούν την ανωνυμία τους, σχολιάζουν προς την σκοπιανή εφημερίδα, πως η πρόταση είναι μέρος της τελικής απόφασης, αλλά υπάρχει ένας δισταγμός για την επιβολή της υιοθέτησης της απόφασης αυτής στα αντιπολιτευτικά κόμματα των Σκοπίων. Πως δηλαδή θα μπορέσουν να τα πείσουν στο νέο όνομα και σε μια αμφίδρομη σχέση με το συνταγματικό όνομα της χώρας;



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Κ. Μητσοτάκης: ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΟΥΝΤΑ;

Η σημερινή εποχή θυμίζει τις παραμονές της δικτατορίας



Φόβο για το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής, λόγω της σημερινής κατάστασης στην οικονομία, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, λέγοντας μάλιστα ότι η σημερινή εποχή θυμίζει τις παραμονές της δικτατορίας, όταν ο πολιτικός κόσμος δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος του και να εμποδίσει την επιβολή της χούντας, που όλοι έβλεπαν να έρχεται.

Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε, συνεπώς, ότι τα κόμματα πρέπει να ξεχάσουν προσωρινά τουλάχιστον τις διαφορές τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού την οικονομική κρίση.

«Αν η Ελλάς πτωχεύσει αύριο, αν υπάρχει βαθιά κοινωνική αναταραχή, την οποία όλοι πρέπει να βοηθήσουμε να αποφευχθεί, θα θυμάται κανείς τα κόμματα; Θα αποτελούν θλιβερή ανάμνηση», σχολίασε χαρακτηριστικά, κάνοντας έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σκεφθούν τις ευθύνες τους.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε περισσότερο αισιόδοξος παρά απαισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει τη χώρα μας, τόνισε ωστόσο ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν θα το λύσουμε στο εξωτερικό, θα το λύσουμε στο εσωτερικό, παίρνοντας τα μέτρα που χρειάζονται για να προσαρμοστούμε προς τα σημερινά δεδομένα».

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι τα αντιφατικά μηνύματα της κυβέρνησης είναι που εμποδίζουν το δανεισμό και εξέφρασε την άποψη ότι και η Ν.Δ. έκανε λάθος, διότι δεν έπρεπε να προκηρύξει εκλογές, αλλά να πάρει τα επώδυνα μέτρα που χρειαζόταν, ώστε ακόμη και εάν έπεφτε η κυβέρνηση να είχε προετοιμάσει το έδαφος.

Η Μέρκελ εκβιάζει Ελλάδα και Ευρώπη...Και ποιά είναι η Μέρκελ!

Σε αδιέξοδο οδηγεί με τη στάση της η γερμανίδα καγγελάριος Ανγκελα Μέρκελ τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης το διήμερο 25-26 Μαρτίου. Η άρνησή της να συγκαταθέσει σ' ένα σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα δυναμιτίζει τη Σύνοδο Κορυφής και διχάζει τους ευρωπαίους ηγέτες. Είναι προφανές ότι από τη στάση που θα τηρήσει θα κριθούν πολλά όχι μόνο για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας και τη μορφή που θα έχει, αλλά και για το το μέλλον Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προέδου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενέτεινε χθες την πίεση προς το Βερολίνο για να υπάρξει συμφωνία σε ένα μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό παράθυρο για τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Μπαρόζο υποστήριξε ότι οι «27» πρέπει να καταλήξουν την Πέμπτη σε συμφωνία γιατί σε διαφορετική περίπτωση η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί και θα απειλήσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Η επιλογή του μέσου ενημέρωσης δεν ήταν τυχαία. Η πίεση που δέχεται η Μέρκελ από την κοινή γνώμη και τα κόμματα στη Γερμανία είναι τεράστια. Φάνηκε από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των βουλευτών του γερμανικού κοινοβουλίου όταν «φωτογράφισε» την Ελλάδα ως τη χώρα που θα έπρεπε να αποβληθεί από την ευρωζώνη. Το δυσμενές κλίμα καταγράφηκε χθες και σε δημοσκόπηση που δημοσίευσαν οι «Financial Times» στην οποία το 62% των Γερμανών αντιτίθεται στην οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα και ένας στους τρεις πιστεύει πως πρέπει να αποβληθεί από την ευρωζώνη. Υπέρ ενός σχεδίου στήριξης της Ελλάδας τάσσεται μόλις το 20% των Γερμανών. Είναι σαφές ότι η αυστηρή στάση προς την Ελλάδα «πουλάει» -με όρους πολιτικού μάρκετινγκ- στη Γερμανία. «Η βασική απειλή αφορά το πόσο αυστηρή και με πρόθεση τιμωρίας αισθάνεται υποχρεωμένη να είναι απέναντι στην Ελλάδα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ» επεσήμανε στο «Βήμα» ο καθηγητής του London School of Εconomics, Κέβιν Φέδερστοουν, ο οποίος μετέχει στην «επιτροπή σοφών» για την αναμόρφωση της λειτουργίας του Μεγάρου Μαξίμου και ανήκει στον κύκλο των καθηγητών που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
Η γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε χθες ότι το θέμα δεν θα πρέπει να τεθεί καν στην Σύνοδο εφόσον η χώρα μας δεν έχει ζητήσει επισήμως βοήθεια. «Η Ελλάδα δεν αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της και ως εκ τούτου δεν πρέπει να συζητήσουμε τώρα το θέμα της βοήθειας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος του Μπαρόζο σημείωσε ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με το Βερολίνο και «αισιοδοξεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία». Στον αντίποδα, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε ότι «η Άνγκελα Μέρκελ θα εξέταζε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να λάβει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» και πρόσθεσε ότι έλληνας Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές σε συνομιλίες που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται βοήθεια».
Οσον αφορά την περίπτωση διμερούς βοήθειας προς την Ελλάδα, το Βερολίνο συνδέει ανοιχτά πλέον ένα τέτοιο ενδεχόμενο με την κήρυξη στάσης πληρωμών. Στην ακραία και απευκταία αυτή περίπτωση, την οποία δεν συζητά καν η Αθήνα, αναφέρθηκε και ο «σκληρός» υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε. «Θα προχωρήσουμε σε συντονισμένη διμερή ενίσχυση και σε εθελοντική βάση» δήλωσε και συμπλήρωσε δηκτικά ότι «η Ελλάδα, ως μέλος του ΔΝΤ, έχει πρόσβαση σε βοήθεια από αυτό».


Στήριξη από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία
Ενστάσεις για την εμπλοκή του ΔΝΤ, εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενδέχεται να προκύψουν και από τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, από τους χειρισμούς του οποίου θα εξαρτηθούν πολλά ανήμερα της εθνικής μας εορτής. Η Γαλλία τάσσεται σταθερά υπέρ της Ελλάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ προχώρησε χθες σε σειρά επαφών και δήλωσε εμφατικά ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρεθεί λύση για τους φίλους μας τους Ελληνες». Ανεπιφύλακτα «στο πλευρό» της Ελλάδας τάχθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι που ζήτησε «οικονομική στήριξη», αλλά δήλωσε άγνοια για το αν θα τεθεί τελικά το θέμα στη Σύνοδο. Από την πλευρά της, η ισπανική προεδρία της ΕΕ μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος τόνισε ότι εργάζεται στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας λύσης και έκανε λόγο για «αλληλεγγύη την οποία αξίζει η Ελλάδα».

Ολοι Σημαία στο μπαλκόνι.

Ας κλείσουμε τα ματια κι ας προσπαθήσουμε έστω για λίγα λεπτά να καταλάβουμε και να νοιώσουμε το μεγαλείο της ψυχής των αγωνιστών του 1821.
Ας κλείσουμε τα μάτια κι ας βρεθούμε με τα παλικάρια μέσα στην Αγία Λαύρα μπροστα στον Παλαιών Πατρών Γερμανό και το Λάβαρο της Επαναστάσεως την στιγμή που ψέλνουν το "Τη Υπερμάχω Στρατηγώ".....
Ας κλείσουμε τα μάτια κι ας βρεθούμε μπροστά στον Αθανάσιο Διάκο την στιγμή που, μπροστά στη μεγάλη θυσία, απαντά στον Ομέρ Βρυώνη, "Εγώ Γρεκός γεννήθηκα, Γρεκός θε να πεθάνω"..........
Ας κλείσουμε τα μάτια κι ας βρεθούμε στο διάσπαρτο από πτώματα Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων, πεδίο της Μάχης στο Μανιάκι, την στιγμή που σηκώνουν τον νεκρό Παπαφλέσσα κι ο Ιμπραήμ σκύβει και τον φιλά στο μέτωπο από θαυμασμό....
Ας κλείσουμε τα μάτια κι ας βρεθούμε στην Βιέννη όπου ανάμεσα σε δακρυσμένα ματια ο Ρήγας Φερραίος λέει "Καλύτερας μιας ώρας Ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή"....
Ας κλείσουμε τα μάτια κι ας βρεθούμε με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο μέσα στο χάνι της Γραβιάς με τα 120 παλικάρια του περικυκλωμένος από 8000 Τουρκαλβανούς του Ομέρ Βρυώνη, την στιγμή που φωνάζει "Φωτιά" δίνοντας το έναυσμα του άρξασθε πύρ...........
Ας κλείσουμε τα μάτια κι ας βρεθούμε με τον Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια λίγο πριν την μάχη να λέει : "Είδα ένα όνειρο, τον Θεό να υπογράφει ένα χαρτί. Την ελευθερία των Ελλήνων. Και την υπογραφή του ο Θεός δεν την παίρνει πίσω"..................
Ας κλείσουμε τα μάτια κι ας βρεθούμε με τον Καραϊσκάκη στην Αράχωβα την στιγμή που λέει στους άλλους οπλαρχηγούς "όποιος αγαπάει την πατρίδα, θα υποφέρει".............
Ας κλείσουμε τα μάτια κι ας βρεθούμε μέσα στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, απλοί στρατιώτες πάνω στις επάλξεις, να σημαδεύουμε τους εχθρούς.........
Ας κλείσουμε τα μάτια κι ας βρεθούμε στο πυρπολικό του Κανάρη που πλέει μέσα στην νύχτα προς το λιμάνι της Χίου, λίγο πρίν ανατινάξει την ναυαρχίδα του σφαγέα Καρά Αλή.........
Ας κλείσουμε τα μάτια κι ας βρεθούμε πάνω στο καράβι της Μπουμπουλίνας την στιγμή που βλέποντας τους άντρες της να δειλιάζουν σε μια επίθεση φωνάζει " Είσθε λοιπόν γυναίκες κι όχι άντρες; Εμπρός".............

Αδέρφια Ελληνες,
Ας υψώσουμε την Ελληνική Σημαία στα μπαλκόνια μας και στις αυλές μας.
Ας τιμήσουμε τα παλικάρια που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία μας.
Ας κρατήσουμε αναμένη την φλόγα της Ελλάδας στην ψυχή μας.
Ας δείξουμε σε όλους τους λαούς της Γης, ότι σ' αυτήν την γωνιά κατοικεί το ενδοξότερο και πιο υπερήφανο Γένος. Το Γένος των Ελλήνων. Το Γένος των Ηρώων.


ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Όταν το κράτος έκλεψε την εκκλησιαστική περιουσία δεσμεύτηκε να πληρώνει τους ιερείς.ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ.

"Με την από 18/9/1952 "Σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάστασιν ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων", η Εκκλησία της Ελλάδος υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στο Κράτος το 80% της καλλιεργούμενης ή καλλιεργίσιμης αγροτικής περιουσίας της με αντάλλαγμα να λάβει κάποια αστικά ακίνητα και 45.000.000 δραχμές νέας (τότε) εκδόσεως. Στη σύμβαση του 1952 περιέχεται η διακύρηξη του κράτους ότι η απαλλοτρίωση αυτή είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να υπάρξει νεότερη στο μέλλον, ενώ υπάρχει και η δέσμευση ότι η Πολιτεία θα παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη (υλική και τεχνική), ώστε η Εκκλησία να μπορέσει να αξιοποιήσει την εναπομείνουσα περιουσία της. Στην ίδια σύμβαση καθιερώθηκε και η "μισθοδοσία" των κληρικών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό - του δε Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών από το έτος 1980 - ως υποχρέωσις του Κράτους έναντι των μεγάλων παραχωρήσεων γης στις οποίες είχε προβεί η Εκκλησία της Ελλάδος κατά την δεκαετία 1922-32. Δηλαδή, επειδή το Κράτος αδυνατούσε να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο - όπως προέβλεπε ο νόμος του 1932 - συνεφωνήθη να μισθοδοτούνται επ' άπειρον οι κληρικοί και...

το Κράτος δεσμεύθηκε επ' αυτού. Καταρρίπτεται έτσι ο μύθος που προσπαθεί μάταια να διαιωνίσει ο κ. Πάγκαλος με τις αναφορές του σε "δημόσιους υπαλλήλους". Όταν η άγνοια συναντά τη θρασύτητα, το αποτέλεσμα είναι επικίνδυνο για τους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Όταν το 1987 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος 1700/87 (νόμος Τρίτση) που αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια για την οριστική αποψίλωση της εκκλησιαστικής περιουσίας, δόθηκε αφορμή να δημοσιευθούν σημαντικά κείμενα. Μεταξύ αυτών και ένα υπό τον τίτλο "ιδιοκτησιακό καθεστώς και αξιοποίηση της αγροτικής γης στην Ελλάδα" (περιοδικό "Εκκλησία" 1-15/4/1987, σελίδες 254-55). Με αναμφισβήτητα στοιχεία, στηριγμένο σε μελέτη των Θ. Τσούμα και Δ. Τασιούλα που εκδόθηκε επίσημως από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος λίγο αργότερα, το 1988, αποδεικνύεται ότι στο σύνολο της αγροτικής γης της Ελλάδος ανήκουν.

ΔΗΜΟΣΙΟ


43.598.000 στρέμματα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


15.553.200 στρέμματα

ΕΚΚΛΗΣΙΑ


1.282.300 στρέμματα

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ


1.098.400 στρέμματα

Από αυτά τα 1.282.300 στρέμματα ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, τα 367.000 είναι δασικές εκτάσεις, τα 745.400 βοσκότοποι και μόνο τα 169.900 γεωργική καλλιεργίσιμη γη. Δηλαδή οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της αντιστοιχούν μόλις στο 0.48% του συνόλου της γεωργικής γης της χώρας μας!

Και να ληφθεί υπόψη ότι κατά τη δεκαετία 1974-1983 "εγκαταλείπονται κάθε χρόνο από τους αγρότες και κτηνοτρόφους κατά μέσο όρο 162.400 αγροτικής γης ακαλλιέργητα και ανεκμετάλλευτα". Το 1983 υπολογίστηκαν ως 4.380.000 στρέμματα οι εγκαταλελειμμένες εκτάσεις γης (σχεδόν 3.5 φορές μεγαλύτερες από το σύνολο της γης που ανήκει στην εκκλησία, ενώ σήμερα θα είναι ασφαλώς πολύ περισσότερο).

Παρά ταύτα, στα μάτια κάποιων και η εναπομείνασα περιουσία φαντάζει μεγάλη. Δε λαμβάνεται όμως υπόψη ότι αυτή δεν ανήκει στην Κεντρική Διοίκηση (Ιερά Σύνοδο), αλλά σε περισσότερα από 10.000 εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα (Μητροπόλεις, Ναούς, Μονές, Προσκυνήματα, Ιδρύματα, Κληροδοτήματα και άλλα) το καθένα από τα οποία αγωνίζεται - μέσα από τον κυκεώνα των νομικών και διοικητικών δεσμέυσεων - να διαφυλάξει την κυριότητα και να αξιοποιήσει τα όσα του ανήκουν περιουσιακά στοιχεία, για το καλό του πληρώματος και της εκκλησίας.

Δηλαδή κάθε Μονή και κάθε Ιερός Ναός που είναι ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), μεριμνούν για τη συνήθως μικρή περιουσία που έχουν, φροντίζοντας για την έντιμη διαχείρισή της και τηρώντας τις αυστηρές διατάξεις που ισχύουν για τα νομικά πρόσωπα. Η διαχείριση αυτή υπόκειται σε τακτικό έλεγχο τόσο από την Εκκλησία όσο και από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς, όχι και το μοναδικό, αποτελεί η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη (Αθήνα). Έχοντας στην κατοχή της σημαντική περιουσία που την απέκτησε κατά τον 17ο και 18ο αιώνα με αγορές των ηγουμένων της (σώζονται στο αρχείο της τα σχετικά έγγραφα), αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος κοινωνικός ευεργέτης των Αθηνών. Σε δωρηθέντα ακίνητά της έχουν ανεγερθεί:

* η Ριζάρειος Σχολή,
* η Ακαδημία Αθνών,
* το Αιγινήτειο Νοσοκομείο,
* το Μετσόβειο Πολυτεχνείο,
* το Σκοπευτήριο,
* το Πτωχοκομείο,
* η Μαράσλειος Ακαδημία,
* το Θεραπευτήριο "Ευαγγελισμός",
* το Αρεταίειο νοσοκομείο,
* η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή,
* οι Αστυνομικές Σχολές στην οδό Μεσογείων,
* το Νοσοκομείο Παίδων,
* το Νοσοκομείο Συγγρού,
* το Λαικό Νοσοκομείο "Σωτηρία",
* το Ασκληπείο Βούλας,
* η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη,
* το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης,
* το ΠΙΠΚΑ Βούλας
* Ιπποκράτειο Νοσοκομείο,
* Γηροκομείο,
* Εθνική Βιβλιοθήκη,
* Πανεπιστήμιο Αθηνών
* 142 Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής

και πολλά άλλα...

Βεβαίως, κανείς δε φρόντισε να μνημονεύονται αυτά, έστω σε μία επιγραφή επί των ανεγερθέντων κτιρίων.

Το δε Δημόσιο έχει γίνει πολλές φορές αποδέκτης εκτάσεων μεγάλης αξίας, τις οποίες παραχώρησε η Εκκλησία προκειμένου να λειτουργήσουν κατασκηνώσεις, να ανεγερθούν σχολεία, ιδρύματα, γυμναστήρια, στρατόπεδα ή να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι για την αναψυχή του λαού. Αυτή, εν συντομία, είναι η αλήθεια.

Η Εκκλησια δικαιούται να έχει περιουσία, όπως δέχθηκαν με πληθώρα αποφάσεών τους όχι μόνο ελληνικά δικαστήρια, αλλά και η Ευρωπαική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία προσέφυγαν Ορθόδοξες Μονές κατά του νόμου 1700/87. Και είναι σε θέση να την αξιοποιήσουν επωφελώς για τον ελληνικό λαό, αρκεί να αφαιρεθούν τα νομικά και διοικητικά δεσμά που της έχουν κατά καιρούς επιβληθεί.

Υφαλοκρηπίδα έχει και το Καστελόριζο. ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε αυτοβούλως στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να βελτιώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα να λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα το θέμα αυτό, μέσω των προσεχών ελληνοτουρκικών συναντήσεων, να οδηγηθεί προς επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Επεσήμανε, μάλιστα, ο πρωθυπουργός ότι μόνος του ήγειρε το θέμα αυτό στον αμερικανό πρόεδρο κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Ανάλογη δέσμευση-επιθυμία έχει εκφράσει ο κ. Παπανδρέου και στην απαντητική επιστολή του στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, προσκαλώντας τον να επισκεφθεί την Αθήνα τον Μάιο.

Ετσι, η ελληνική κυβέρνηση αυτοδεσμεύεται αυτή τη στιγμή να λύσει μόνον... ένα μέρος του μεγάλου προβλήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δηλαδή το Αιγαίο, αφήνοντας στην τύχη του το εξίσου σημαντικό, ίσως και σημαντικότερο, θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, αλλά και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν η τοποθέτηση της κυβέρνησης πηγάζει από κεκτημένη ταχύτητα του παρελθόντος ή γίνεται συνειδητά, ώστε να μην μπερδευτεί η υπόθεση ακόμα περισσότερο και εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να μπει στα πολύ βαθιά και ενδιαφέροντα ύδατα της νοτιοανατολικής Μεσόγειου και των εκεί εθνικών και ζωτικών συμφερόντων της.

Από το 1974, όταν ηγέρθη το πρόβλημα, μέχρι σήμερα, η Αθήνα συστηματικά αλλά μονότονα επαναλαμβάνει τα «προβλήματα στο Αιγαίο» που δημιουργεί η Τουρκία και αγωνίζεται για τη λύση τους. Σε όλες τις επίσημες και μη, δηλώσεις, συμφωνίες και μνημόνια, η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνον θέμα υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, με κορυφαία την απόφαση του Ελσίνκι.

Αμυντική στάση

Από το 1974 μέχρι και το 2000 μπορεί να «συγχωρεθεί» η κοντόφθαλμη και αμυντική στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Στο κάτω κάτω της γραφής, η Αγκυρα πάντοτε δημιουργούσε και εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα στο Αιγαίο...

Ομως είναι άξιον περιεργείας γιατί καμία πολιτική διπλωματική και στρατιωτική ηγεσία δεν έχει τολμήσει να στρέψει τη μάτια της στο σύνολο της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και να επανατοποθετήσει το θέμα στο σύνολό του.

Η ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν είναι μόνο το Αιγαίο. Το Αιγαίο πράγματι αποτελεί ένα μέρος της υφαλοκρηπίδας, που εκτείνεται όμως και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το σημαντικότατο αυτό σημείο η Αθήνα κάνει ακόμα και σήμερα ότι δεν το βλέπει.

Και όμως, αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία δικαιολογία ολιγωρίας, αφού μάλιστα η Τουρκία πιέζει τώρα όλο και πιο δυναμικά την Ελλάδα να «ξεχάσει» το Καστελόριζο, που αποτελεί εκ των πραγμάτων το σημείο αναφοράς, αλλά και κατοχύρωσης στον υπολογισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, σε ειδική συνεδρίασή του και σχετική ανακοίνωση, εστίασε το ενδιαφέρον του «στα προβλήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Περιττό να υπενθυμίσει κανείς ότι η Αγκυρα έχει εμπράκτως, τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια, δείξει το «ειδικό ενδιαφέρον της» για την περιοχή αυτή: Ερευνες του νορβηγικού σκάφους το 2008 μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Καστελόριζου, επανειλημμένες τουρκικές ανακοινώσεις αμφισβήτησης του Καστελόριζου και, συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις νοτίως της Ρόδου, μέσα στο FIR Αθηνών.

Η τουρκική πρακτική

Συστηματικά η Τουρκία δεσμεύει περιοχές για ασκήσεις της νοτίως της Ρόδου στη νοητή γραμμή Ντάλαμα-Ρόδος-Ηράκλειο, δίνοντας έτσι στίγμα ότι κατά την Αγκυρα το FIR Αθηνών αλλά και η ελληνική κυριαρχία (όπου αυτή δεν αμφισβητείται) τελειώνει κάπου εκεί.

Το πλέον σοβαρό είναι ότι η Αθήνα μπορεί να διαμαρτύρεται στην Αγκυρα για τις ασκήσεις αυτές, που γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια τους έτους, ακόμα και την περίοδο της «θερινής παύσης», αλλά οι διαμαρτυρίες αυτές δεν έχουν αντίκρισμα επί της ουσίας. Η Αθήνα μπορεί να επικαλείται την παραβίαση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ και να νομίζει ότι κατακεραυνώνει την Τουρκία, αλλά οι βολές είναι άσφαιρες.

Και τούτο διότι το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ αναφέρεται σε απαγόρευση ασκήσεων που απαιτούν έκδοση Νοταμ στα διεθνή ύδατα και τον εναέριο χώρο του Αιγαίου (σ.σ.: και όχι στο FIR Αθηνών). Η Τουρκία, επομένως, με τη συστηματική παραβατική συμπεριφορά της θεωρεί ότι η περιοχή νοτίως και ανατολικά της Ρόδου ανήκει στην Α. Μεσόγειο και επομένως μπορεί να γράφει στα παλιά υποδήματά της το μνημόνιο.

Ετσι, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία να μην αντιμετωπίσει το σύνολο του μεγάλου προβλήματος της ρύθμισης της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Οι μονότονες και ξεπερασμένες αναφορές της Αθήνας στο θέμα του εναέριου χώρου και της υφαλοκρηπίδας «του Αιγαίου» δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων (Μεγίστη/Καστελόριζο) αλλά και εθνικών δικαιωμάτων που έχουν παραχωρηθεί από διεθνείς οργανισμούς μας.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ-ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τα μεγάλα ψυχοκοινωνικά φαινόμενα, αυτά που με την ολοκλήρωσή τους μορφοποιούν νέα σχήματα και δομές σε θεσμούς και θεσμικά όργανα είναι δύσκολο, εάν όχι καθαρά ακατόρθωτο, να τα μελετήσει και να τα αξιολογήσεις κανείς με επιτυχία την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εδώ στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παραθέσω στατιστικά στοιχεία που αφορούν στο πόσα εκατομμύρια Έλληνες ζούνε ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας, πόσες εκατοντάδες χιλιάδες είναι επίσημα γραμμένοι στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ και πόσοι είναι άνεργοι χωρίς να είναι…δηλωμένοι, ούτε ότι ενώ το 2009 ΕΞΙ στους ΔΕΚΑ δεν έκαναν καλοκαιρινές διακοπές λόγο…ανέχειας, το 2010 το νούμερο μπορεί να πλησιάσει το 10 στους 10!…

Διαλύθηκε πριν χρόνια η αγροτική μας υποδομής, θρυμματίστηκε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας που αποτελούσαν στον ευρύτερο Βόρειο-Ελλαδικό χώρο οι Μικρό –Μεσαίες – Επιχειρήσεις και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο μεσαίου μεγέθους βιομηχανικές μονάδες που αφού είχαν μεταναστεύσει σε Βουλγαρία και FYROM τώρα παράγουν στην μακρινή Κίνα.

ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ξανά ΠΑΣΟΚ γιγάντωσαν δραματικά τα ελλείμματα του Εθνικού ισοζυγίου εισαγωγών – εξαγωγών, ενώ οι ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ παρείχαν στους αφελείς Έλληνες ως ΗΡΩΙΝΗ την ψευδαίσθηση της εφήμερης οικονομικής επάρκειας που στηρίχθηκε στα καταναλωτικά δάνεια που έγιναν τώρα θηλιά και πνίγουν τεράστιους αριθμούς ελληνικών οικογενειών.

Πόσες πινακίδες που αναγράφουν «επιδιορθώνονται ρούχα» ή «παπούτσια» και πόσοι τσαγκάρηδες και ράφτες αρσενικού ή θηλυκού γένους είχαν ξεπροβάλλει στη δική σας γειτονιά τα τελευταία χρόνια;

Μετά μετρήστε πόσες καφετέριες ξεφυτρώνουν από το πουθενά καθημερινά, εκεί όπου από το πρωί μέχρι το βράδυ οι νέοι μας, σκοτώνουν την ανία και κουβεντιάζουν τα πτυχία τους που δεν αξίζουν πλέον ΤΙΠΟΤΕ σε μια ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ οικονομία πίνοντας …φραπέ, ενώ οι ενδεείς και άνεργοι γονείς, παππούδες και γιαγιάδες παρακολουθούν από τα χαράματα μέχρι το βράδυ ραδιοτηλεοπτικά «σκουπίδια» σε οθόνες 30 ιντσών που αγόρασαν με…δόσεις( ενώ οι παρουσιαστές τους ζούνε σε βίλες, οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα και κάνουν διακοπές σε Μύκονο και Πάρο παρέα με Βουλευτές και Υπουργούς!…

ΒΟΥΛΙΑΞΑΜΕ με γοργούς ρυθμούς στην ανέχεια, κάλπαζε η ανεργία και θα φουντώσει πολύ περισσότερο στο εγγύς μέλλον στους πτυχιούχους νέους, στους νέους και τις νέες χωρίς πτυχία, στις ηλικίες εκείνων που δεν πρόλαβαν και δεν θα προλάβουν την συγκομιδή των απαραίτητων για συνταξιοδότηση ενσήμων…

ΤΥΛΙΧΘΗΚΑΜΕ σε συμβολικό «σάβανο» αναπτυξιακής απραξίας και αφαίμαξης εισοδημάτων κεντημένο με απελπισία και απόγνωση…

Και σε αυτό ακριβώς το σημείο αυξήθηκαν σε πανελλαδική κλίμακα τα δωρεάν συσσίτια Δήμων και Εκκλησιών!…

Και τώρα, καθώς μετά το ΨΕΜΑ (ή επρόκειτο για εγκληματική ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ;) της «δήθεν» θωρακισμένης ελληνικής οικονομίας της Κυβέρνησης Καραμανλή, περάσαμε στις ΑΦΕΛΕΙΣ ή (επρόκειτο για ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΨΕΥΔΕΙΣ;) υποσχέσεις με στόχο της κατάληψη του θώκου εξουσίας τύπου «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» της Κυβέρνησης Παπανδρέου ΕΧΟΥΜΕ μπροστά μας Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πίσω μας…πτώχευση!…

Τι να πούμε;

Παναγιά μου, και μη χειρότερα!…

Γιατί, ειλικρινά δεν θα το κρύψω, φοβάμαι ότι η επόμενη ΕΞΕΓΕΡΣΗ των καταπιεσμένων και στερημένων λαϊκών μαζών θα κάνει εντός Ελλάδος τον Οκτώβρη του 2008, και εκτός Ελλάδος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Γαλλική και τη Ρωσική Επανάσταση να φαντάζουν ως «παιδικά πάρτι….»

Μεταξύ μας, πήγε ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΥΛΑΚΗ;;;

25 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ ΜΕ ΑΠΛΥΤΑ ΧΕΡΙΑ

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΗΜΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ ΠΟΥ ...ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΟΡΑΝΙ.

Χριστιανός στο Πακιστάν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αφού ένας γείτονας , με τον οποίον είχε διαφωνία για επαγγελματικά θέματα, τον κατηγόρησε ότι ‘δυσφήμησε’ το Κοράνιο, ενώ ένας άλλος χριστιανός μαζί με την σύζυγό του καταδικάσθηκαν σε ποινή φυλάκισης 25 ετών με την κατηγορία ότι ακούμπησαν το ιερό βιβλίο του Ισλάμ ‘χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους’.


Σύμφωνα με το ‘Compass Direct News’, η εξοντωτική ποινή επιβλήθηκε στον 22χρονο Imran Masih, από την πόλη Faisalabad, αφού καταδικάστηκε στα πλαίσια του διαβόητου Τμήματος 295-Β του νομικού κώδικα του Πακιστάν, με το οποίο καταδικάζεται την «βλασφημία» κατά του Ισλάμ.
Το δικαστήριο βασίστηκε στην καταγγελία που έγινε από έναν ανταγωνιστή του καταστηματάρχη, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έκανε χρήση του μεγάφωνου του τζαμιού για να παρακινήσει τον όχλο να χτυπήσουν στον Masih.


Ο Masih κατηγορήθηκε από τον Hajji Liaquat Abdul Ghafoor, τον γειτονικό μαγαζάτορα, ότι «έσκισε σελίδες από το Κοράνιο και τις έκαψε». Όμως ο Masih εξήγησε ότι αυτό που έκαψε ήταν κάποια παλιά λογιστικά έγγραφα του καταστήματός του, που τα είχε μαζέψει ενώ καθάριζε το κατάστημά του.


Η οικογένεια του Masih ισχυρίστηκε ότι Ghafoor επινόησε αυτήν την κατηγορία περί ‘βλασφημίας’ εξαιτίας επαγγελματικών διαφορών που είχε με τον Masih. Άλλοι καταστηματάρχες ανέφεραν ότι είδαν τους δύο άντρες να διαφωνούν για επαγγελματικά ζητήματα δύο μόλις ημέρες πριν από την κατηγορία.
"Ο Ghafoor άρχισε να φωνάζει ότι ο Masih βεβήλωσε το Κοράνιο και έκανε βλάσφημα σχόλια για το Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ», είπε ένας από τους καταστηματάρχες. "Ο Ghafoor άρχισε να διαδίδει συκοφαντίες για τον Imran Masih, και ένας οργισμένος όχλος μουσουλμάνων που δεν ήξεραν τι έγινε, επιτέθηκαν στον Masih και τον χτύπησαν βίαια, λεηλάτησαν το μαγαζί του και αργότερα τον παρέδωσαν στην αστυνομία."

Προβλέπεται να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτερο Δικαστήριο της Λαχώρης.

(Σχόλιο: Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέθοδο χρησιμοποιούσαν και πολλοί ειδωλολάτρες τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όταν εκμεταλλευόμενοι τις βαριές ποινές κατά των χριστιανών, οι οποίες προέβλεπαν και δήμευση της περιουσίας των χριστιανών, κατήγγειλαν σωρηδόν στις αρχές γείτονες και γνωστούς ως χριστιανούς, πολλές φορές χωρίς κανένα στοιχείο, μόνο και μόνο για να αποκτήσουν τα υπάρχοντα αυτών που ‘είχαν βάλει στο μάτι’)

Ένα δεύτερο επεισόδιο έγινε, όταν ο Munir Masih και η Ruqqiya Bibi κατηγορήθηκαν ότι ακούμπησαν ένα Κοράνιο χωρίς να έχουν πλύνει τα χέρια τους.
Η οργάνωση δήλωσε ότι ο σύζυγος και η σύζυγος καταδικάστηκαν γιατί "μόλυναν" το Κοράνιο με το που το άγγιξαν.

Η ομάδα, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των φτωχών και περιθωριοποιημένων στο Πακιστάν, είπε ότι το συμβάν χρονολογείται από τα τέλη του 2008, όταν οι κατηγορίες προκάλεσαν την οργή ισλαμιστών εξτρεμιστών. Η CLAAS ανέφερε ιστορίες που λένε οι ντόπιοι, σύμφωνα με τις οποίες δόθηκαν λεφτά σε πράκτορες της αστυνομίας για να ‘ανακαλύψουν’ συμπληρωματικά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καταδικάσουν το ζευγάρι.

Ο Munir Masih κλείστηκε στη φυλακή της περιοχής Kasur, και η σύζυγός του πήγε στη γυναικεία φυλακή στην Multan.
Έχουν και αυτοί ασκήσει έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λαχώρης.
Οι Χριστιανών στο Πακιστάν λένε ότι ο ισλαμικός νόμος, όσον αφορά την ‘βλασφημία κατά του Κορανίου’, συνήθως χρησιμοποιείται για να παρενοχλούνται τα μέλη των άλλων θρησκειών. Ο Tahir Naveed Chaudhary, χριστιανός και μέλος της Νομοθετικής Συνέλευσης του Πουντζάμπ, ανέφερε ότι οι κατηγορίες αυτές χρησιμοποιούνται για ‘τακτοποιήσουν’ προσωπικές κακίες κατά των χριστιανών.
Το WND αναφέρει ότι τα περιστατικά με επιθέσεις κατά χριστιανών στο Πακιστάν έχουν αυξηθεί - τόσο μέσω καταγγελιών που καταλήγουν στα δικαστήρια όσο και με βίαιες επιθέσεις.

Το σπίτι μίας οικογένειας χριστιανών στο Πακιστάν, κάηκε από μουσουλμάνους αφού το λεηλάτησαν.
Ο αναλυτής Jonathan Racho του ‘International Christian Concern's Pakistan’ περιέγραψε τον ποινικό κώδικα της χώρας του ως ακραίο.
"Αν πω ότι ως χριστιανός, δεν πιστεύω ότι ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του Θεού, το κράτος στο Πακιστάν λέει ότι θα πρέπει να θανατωθώ», είπε.
«Η πακιστανική νομοθεσία περιορίζει την ικανότητά μου να μιλήσω για αυτό που πιστεύω," εξήγησε. "Ο πακιστανικός ποινικός κώδικας είναι κυριολεκτικά σε πλήρη αντίθεση με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ο οποίος λέει ότι πρέπει να έχω την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης."

Ο πακιστανός αναλυτής προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.
"Αν κάποιος θέλει να περάσει το μήνυμα του Ευαγγελίου στο Πακιστάν, το πρόσωπο αυτό αυτομάτως θεωρείται ότι κινείται εναντίον πακιστανικού κράτους», είπε. "Αυτό λέει ο ποινικός τους κώδικας."

Μερικά κράτη προσπαθούν να πείσουν το Πακιστάν να καταργήσει τις ακραίες διατάξεις του ποινικού κώδικα. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε μια έκθεση το 2008, που ασκεί κριτική για τον Φάκελο ‘Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πακιστάν’, το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση σχετικά με το πως αντιμετωπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πακιστάν και ο Καναδάς έχει και αυτός ασκήσει πιέσεις για το θέμα αυτό.

Στην φωτογραφία καμένο και λεηλατημένο σπίτι χριστιανών στο χωριό Korian.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Πακιστάν έχει ασχοληθεί επίσης με το θέμα της πλήρους υιοθέτησης του ισλαμικού νόμου, καθώς φαίνεται ότι οι Ταλιμπάν και άλλες ακραίες ομάδες συνεχίζουν να αποκτούν επιρροή στο εσωτερικό του Πακιστάν.
«Το Πακιστάν», κατά τον εμπειρογνώμονα Michael Rubin, «μετατρέπεται γρήγορα σε μια ‘καταβόθρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων’».
Στην πόλη Gojra, μια σειρά επιθέσεων άφησε νεκρούς 11 χριστιανούς και περισσότερα από 40 σπίτια χριστιανών καταστράφηκαν.


Το WND αναφέρει επίσης, ότι η οργάνωση ‘Ευρωπαϊκό Κέντρο για το Νόμο και τη Δικαιοσύνη’ (European Center for Law and Justice), κατέθεσε αναφορά με την ειδική εισήγηση του ΟΗΕ, ζητώντας την δίωξη στο Πακιστάν των υπευθύνων για τις επιθέσεις και τις δολοφονίες των χριστιανών.
"Θα πρέπει η πακιστανική κυβέρνηση να ασκήσει δίωξη για τις πράξεις βίας που έχουν θρησκευτικά αίτια", δήλωσε ο Jay Sekulow, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης.
"Οι Χριστιανοί απομονώνονται και δολοφονούνται εξαιτίας της πίστης τους. Μόνο όταν η πακιστανική κυβέρνηση διώξει αποτελεσματικά τους υπεύθυνους για τις πράξεις βίας, θα σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των χριστιανών», είπε.
Το ECLJ προτρέπει τον ΟΗΕ να ζητήσει από το Πακιστάν να ασκήσει δίωξη κατά των δραστών των επιθέσεων που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 60 χριστιανών κατά τα τελευταία χρόνια.

ΠΗΓΗ: http://www.wnd.com
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Τι ακριβώς «παίζεται» στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Γιατί οι Γάλλοι θέλουν να μας βοηθήσουν και οι Γερμανοί όχι; Αφενός οι Γερμανοί έχουν σοβαρότατο πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας τους αφού οι εργαζόμενοι ζουν διαρκώς σε ένα καθεστώς λιτότητας και δεν ανέχονται τα χρήματα που στερούνται οι ίδιοι να δίνονται ως ενίσχυση στους «καλοπερασάκηδες» Ελληνες. Δεν είναι όμως αυτός ο μόνος λόγος. Με αφορμή την Ελλάδα παίζεται το παιχνίδι της ευρωζώνης δύο ταχυτήτων.

Οι διαφορές στα βασικά οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή δικαιολογούν την ύπαρξη δύο νομισμάτων ευρώ.

Οι οικονομίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου δικαιολογούν το σημερινό ισχυρό ευρώ.

Για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, το ευρώ είναι υπερτιμημένο τουλάχιστον κατά 20%. Για τις περισσότερες από τις χώρες της διεύρυνσης τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι, αν δεν βρεθεί μια κοινή συνιστώσα, αν δεν αλλάξει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αν δεν προχωρήσει η οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, θα απαιτηθεί ενδεχομένως το σπάσιμο του ευρώ σε δύο νομίσματα και η κατάργηση τελικά της ευρωζώνης. Θα πρέπει, δηλαδή, ή να συγκλίνουν όλες οι χώρες στα ίδια οικονομικά μεγέθηπράγμα το οποίο ως σήμερα δεν φαίνεται εφικτό- ή να σπάσει η ευρωζώνη σε δύο ταχύτητες.

Οι Γάλλοι βρίσκονται στο όριο. Θα μπορούσαν να συμμετέχουν είτε στο σκληρό ευρώ είτε στο ευρώ των νοτίων χωρών. Εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας τους. Η Γαλλία όμως είναι βασικό ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια οικονομική, πολιτική και πολιτιστική υπερδύναμη, μια χώρα που δεν μπορεί να ενταχθεί στο γκρουπ των «πτωχών συγγενών» αλλά ούτε μπορεί να ανεχθεί τη γερμανική πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτόν προσπαθεί να διατηρήσει την ευρωζώνη ενιαία και να χαλαρώσει τις απαιτήσεις των Γερμανών.

Το παιχνίδι λοιπόν που παίζεται με αφορμή την Ελλάδα είναι ένα γαλλογερμανικό παιχνίδι εξουσίας, ένα παιχνίδι που θα καθορίσει την ύπαρξη και το μέλλον της ευρωζώνης.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει εμείς να περιμένουμε σημαντική βοήθεια από πλευράς ΕΕ. Η πολυαναμενόμενη στήριξη μπορεί να μην έρθει ποτέ και τότε πλέον ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να αποφασίσει προς τα πού θα πάει τη χώρα. Το ΔΝΤ είναι μεν μια λύση αλλά δεν είναι βέβαιον ότι είναι η ενδεδειγμένη. Αν την υιοθετήσουμε σύντομα θα είμαστε η χώρα που τελικώς, αφού προσέφυγε, δεν υλοποίησε τα μέτρα του ΔΝΤ. Διότι, ας μη γελιόμαστε, τα μέτρα αυτά θα είναι καταστροφικά για το εισόδημα όλων μας αλλά και για την περιουσιακή κατάσταση του ελληνικού κράτους.

Αν η Γερμανία τελικά βοηθήσει, θα πρέπει να περιμένουμε ότι τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει θα είναι τρομερά. Και αν δεν προσαρμοστούμε, οι ποινές θα είναι πολύ δυσάρεστες. Ηδη η κυρία Μέρκελ δήλωσε για πρώτη φορά δημοσίως ότι, αν υπάρξει μηχανισμός στήριξης των αδύναμων οικονομιών, θα πρέπει να δημιουργηθεί και μηχανισμός αποπομπής τους από το ευρώ εφόσον δεν πετύχουν τη μείωση του ελλείμματος. Είναι προφανές σε ποια χώρα αναφέρεται η κυρία Μέρκελ.

Το ζήτημα πάντως είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία σήμερα περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από ιδρύσεώς της. Μια κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση, σε διάσπαση ή ακόμη και σε πλήρη διάλυση της ευρωζώνης.

Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν μεγαλυτερο πρόβλημα απο την Έλλαδα

Οι αχαλίνωτες κερδοσκοπικές επιθέσεις στις διεθνείς αγορές προξενούν πρόβλημα, βέβαια, και στην ισπανική οικονομία. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε πρόσφατα, από τη Μαδρίτη, «πλήρη εμπιστοσύνη στην ισπανική οικονομία», όσον αφορά το σημαντικό δημόσιο έλλειμμα της χώρας αυτής και τους πρόσφατους φόβους των αγορών για τη μη δυνατότητα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της.

«Δεν θέλω να συμβάλω με τις εικασίες μου στις εικασίες των κερδοσκόπων. Θέλω να κάνω μόνον ένα σχόλιο: Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ισπανική οικονομία», υπογράμμισε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Η Ισπανία δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει επιπτώσεις από την αύξηση του δημόσιου ελλείμματός της, σημείωσε ο Μπαρόζο. «Υπάρχουν, σήμερα, 20 ευρωπαϊκές χώρες με υπερβολικό έλλειμμα και για όλες αυτές ξεκινήσαμε μια διαδικασία, για να επιστρέψουν σε υγιή δημόσια οικονομικά τα προσεχή χρόνια» δήλωσε. Αυτά, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ισπανίας φτάνει το 11,4% του ΑΕΠ.

«Η κρίση σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία είναι πιο ανησυχητική απ’ ό,τι την Ελλάδα» υποστήριξε τον τελευταίο καιρό, από την πλευρά του, ο Ισπανός καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Διεθνές Ινστιτούτο Διοίκησης της Λωζάννης, το IMD, Αρτούρο Μπρις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Temps».Ο Μπρις δήλωσε ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι το κόστος του δανεισμού, ότι η ελληνική κρίση δεν οφείλεται στους κερδοσκόπους, αλλά στην κακή δημοσιονομική κατάσταση, όπως ακριβώς και στις περιπτώσεις της Ασίας το 1997 και της Λατινικής Αμερικής το 2002 κι επίσης υπογράμμισε ότι η Goldman Sachs πούλησε στην Ελλάδα «ένα προϊόν νόμιμο στην εποχή του».

Ο ίδιος τάσσεται κατά της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ενώ για το ΔΝΤ βλέπει απλώς ένα ρόλο επιτήρησης του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας.

Σε ερώτηση αν φοβάται τη μετάδοση της «ελληνικής ασθένειας» σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, επισημαίνει ότι «η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική, γιατί η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη γλώσσα της αλήθειας κι ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Αντίθετα, στην Ιταλία, την Ισπανία και στην Πορτογαλία τα προβλήματα δεν αναγνωρίζονται δημόσια». «Απ’ αυτή την άποψη, η κατάσταση στις τρεις αυτές χώρες είναι πιο ανησυχητική απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

Αυτό που πρέπει να πράξουν οι ηγέτες τους είναι να χρησιμοποιήσουν την γλώσσα της αλήθειας και να υιοθετήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες έχουν απέναντί τους ένα παγόβουνο και μαθαίνουν, τώρα, το πώς θα το αποφύγουν.

Οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, πλέουν στο σκοτάδι, αγνοώντας ότι ένα παγόβουνο βρίσκεται στο δρόμο τους».

«Πρέπει, επίσης, να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους, γιατί οι πολιτικοί δεν μπορούν να στέλνουν αντιφατικά μηνύματα και να δίνουν μη ρεαλιστικές υποσχέσεις. Οι αγορές δεν κρίνουν δηλώσεις προθέσεων, αλλά μέτρα συγκεκριμένα».

Η απειλή γεωστρατηγικής χρεοκοπίας της Ελλάδας - Ποιοι θέλουν να "σβήσουμε" ως δύναμη και ποιοι όχι

Με γεωπολιτική/γεωστρατηγική «πτώχευση» απειλείται άμεσα η χώρα ως αποτέλεσμα της άθλιας πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης που επιφύλασσε στην Ελλάδα η ελίτ που κατέχει την διαχείρισή της. Η Γιουγκοσλαβία - στην καλύτερη περίπτωση η Βουλγαρία - είναι ορισμένα από τα παραδείγματα χωρών που «έδυσαν» γεωστρατηγικά γιατί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον σχεδιασμό που υπήρχε σε βάρος τους. Από τα οικονομικά προβλήματα μπορείς να ξεφύγεις (ειδικά όταν δεν είναι στον βαθμό που περιγράφονται, τραγικά). Από την "γεωστρατηγική πτώχευση", ποτέ... Πρακτικά ζούμε την «Ώρα Μηδέν» της μεταπολεμικής Ελλάδας: Μία διακριβωμένη συνολική χρεοκοπία του συστήματος, δηλαδή της πολιτικής και οικονομικής ελίτ που κυβερνούσε την χώρα από το 1944 μέχρι σήμερα (με εξαίρεση της επτάχρονη δικτατορία 1967-74), ένα διαρκές πολιτοκοοικονομικό έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας που μας οδηγεί σε καταστάσεις για τις οποίες ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν είναι η προβολή της πατριωτικής συνείδησης του καθενός, η αντίληψη του καθενός μας για τον ρόλο του ως Έλληνα στην Ιστορία.

Στην καλύτερη η «βουλγαροποίησή» της, στην χειρότερη η «γιουγκοσλαβοποήσή της»: Η άλλοτε «Πρωσσία των Βαλκανίων», η πανίσχυρη Βουλγαρία της εποχής του Συμφώνου της Βαρσοβίας, σήμερα έχει εξαφανιστεί από τον γεωπολιτικό χάρτη. Ουσιαστικά χωρίς ένοπλες δυνάμεις, με την μισή βιομηχανία από αυτή που είχε πριν από 20 χρόνια, με απώλεια πληθυσμού 30% μέσα σε 20 χρόνια, με το μουσουλμανικό στοιχείο να στηρίζει ή να αποσταθεροποιεί κυβερνήσεις, ανάλογα με τις επιθυμίες της Άγκυρας.
Όσοι μιλούν για «χρεοκοπία» της χώρας και για απώλεια της εθνικής κυριαρχίας παίζουν, ηθελημένα ή άθελά τους, το παιχνίδι των ξένων συμφερόντων που μοναδικός στόχος τους είναι η εξουδετέρωση της Ελλάδας από το στρατηγικό παίγνιο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Τα κράτη καμιά φορά προσωρινά χρεοκοπούν οικονομικά. Όχι συνολικά. Χρεωκοπούν όμως μόνιμα γεωστρατηγικά-γεωπολιτικά και αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία. Η Αργεντινή, η Ισλανδία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, ακόμα και η Τουρκία και πολλές άλλες χώρες έχουν χρεωκοπήσει πρακτικά σε οικονομικό επίπεδο. Η σχέση Τουρκίας και ΔΝΤ είναι μόνιμη εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά η χώρα αντί να υποχωρεί έχει ισχυροποιηθεί γεωπολιτικά.
Η Σοβιετική Ένωση χρεοκόπησε όχι σε οικονομικό επίπεδο, αλλά σε γεωστρατηγικό, το ίδιο ακριβώς και η πρώην Γιουγκοσλαβία. Από την οικονομική χρεοκοπία διασώζεσαι, από την γεωστρατηγική, ποτέ! Και η Γερμανία αυτή την στιγμή ακολουθεί έναντι της Ελλάδος συνταγή πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που δίνει το μέτρο των κρίσιμων στιγμών, αλλά και εκδικείται την απληστία της εγχώριας οικονομικής ελίτ, είναι η στάση των ελληνικών τραπεζών απέναντι στο ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Ο απόλυτος πανικός!
Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους για την διαμόρφωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα σήμερα, δίνουν αγώνα χαρακωμάτων για να ξεφύγουν από το ΔΝΤ, αλλά φαίνεται ότι είναι μάλλον αργά: Πιθανότατα θα ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος να αναλάβει την διοίκηση και τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών, όπως έγινε και στην Ουγγαρία, το μοντέλο χρηματοδότησης της οποίας επιλέγεται για να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά την πολιτική ηγεσία, ουδείς μπορει να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που ανέλαβε τις τύχες της χώρας τον Οκτώβριο έχει πετύχει στην αποστολή της. Αν μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης το μόνο που πετυχαίνει μία κυβέρνηση κράτους-μέλους της ευρωζώνης, είναι να οδηγήσει την χώρα στο ΔΝΤ (έστω και σε «μικτή» λύση με διμερείς συμφωνίες χρηματοδότης με άλλα μέλη της ευρωζώνης), τότε δεν έχει πετύχει την αποστολή της: Όλα δείχνουν ότι το πρώτο μετεκλογικό τρίμηνο της ευφορίας, χάθηκαν όλα.
Αλλά ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή γίνονται τεράστια λάθη: Ο, κατά τεκμήριο σοβαρός, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή του στην κυβέρνηση για τις «βλακείες που λέγονται για πιστόλια πάνω στο τραπέζι και τις φανφάρες περί ΔΝΤ».
Έτσι αναγκάστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου την Παρασκευή να πάρει πίσω όσα έλεγε περί ΔΝΤ, αλλά μάλλον είναι αργά. Γενικά στην ΕΚΤ, κανείς δεν θέλει το ΔΝΤ, για έναν απλό λόγο: Είσοδος του ΔΝΤ στην ευρωζώνη σημαίνει αποτυχία της ευρωζώνης. Αυτό θα πιέσει το ευρώ (κάτι που επιθυμεί διακαώς η Γερμανία άσχετα με τις δημόσιες δηλώσεις Μέρκελ, Σόϊμπλε κλπ).
Κι εδώ αρχίζει το γεωπολιτικό παιχνίδι: Η Γερμανία σύρει την Ευρώπη σε μία συμπεριφορά έναντι της Ελλάδος, όπως έπραξε και το 1990-1991 με την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η Γαλλία, όπως και τότε διαφωνεί, αλλά δεν μπορεί να επιβάλλει την θέση της. Η Ρωσία είναι κάθετα αντίθετη στην πίεση που ασκείται στην Ελλάδα. Ανησυχεί ότι η αποδυνάμωση της Ελλάδας θα ισχυροποιήσει την Τουρκία στο Αιγαίο, αλλά και σε άλλες περιοχές ρωσικού ενδιαφέροντος.
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν χωρίς να έχουν συγκεκριμένη στρατηγική. Το πλήγμα που δέχθηκαν οι ΗΠΑ με την οικονομική κρίση του 2008-2009 είναι τόσο βαρύ που το «θηρίο» ακόμα δεν έχει σταθεί στα πόδια του. Σε άλλες εποχές το «Ζήτω η Ελλάς» που ανέκραξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα θα είχε σεισμικά, θετικά, αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Τώρα ακούστηκε περισσότερο σαν γραφική κορώνα Ελληνοαμερικανού συνταξιούχου γερουσιαστή σε συγκέντρωση επαρχιωτών ομογενών.
Σε σύσκεψη που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου στην Μόσχα, εν αναμονή της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, συζητήθηκε σε υψηλό επίπεδο η πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ελλάδος, αλλά και συνολικά στην περιοχή αυτή. Υπήρξαν τεκμηριωμένες εκτιμήσεις ότι «Η Ελλάδα καταρρέει» και όταν λέμε «καταρρέει» δεν εννοούσαν οικονομικά, αλλά γεωστρατηγικά. Αυτές οι εκτιμήσεις ακολουθήθηκαν από σενάρια όπως η απόκτηση του ελέγχου του Α. Αιγαίου από την Τουρκία και η γεωστρατηγική εξουδετέρωση της Ελλάδας. Η απόκτηση του ελέγχου του Α. Αιγαίου από την Τουρκία θα σήμαινε ότι «Ο έλεγχος των Στενών από την Άγκυρα θα επεκταθεί μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο».
Οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις ήταν αρκετές για να καμφθούν οι αντιρρήσεις εκείνων των κύκλων της Μόσχας που ήθελαν το «πάγωμα» των ελληνορωσικων σχέσεων με αφορμή της αναβλητική συμεριφορά των δύο τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα των αγωγών και της διακρατικής συμφωνίας για τα BMP-3HEL.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ισχυροί κύκλοι στη Μόσχα που ευνοούν αρνητικές συμπεριφορές προς την Ελλάδα θεωρώντας την χώρα «αδύναμο κρίκο». Η ρωσική πολιτική σχολή είναι καθαρά «ψυχρή» και πραγματιστική σε αντίθεση π.χ. με την αμερικανική που πολλές φορές κατά την ιστορική διαδρομή αποδείχθηκε ότι επηρεαζόταν από «συναισθηματικούς» παράγοντες.
Αποκαλύπτουμε ότι τέθηκε στις αρχές Μαρτίου ακόμα και θέμα ματαίωσης από ρωσικής πλευράς της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Μόσχα στις 29-31/03/2010, λόγω «μη ικανοποιητικής εξέλιξης βάσει των υποσχέσεων που δόθηκαν για το πρόγραμμα του BMP-3HEL» του οποίου η διαπραγμάτευση κοντεύει να κλείσει τριετία!
Με προσωπική απόφαση του Β. Πούτιν η επίσκεψη τελικά θα πραγματοποιηθεί, όπως και με προσωπική του απόφαση εκδόθηκε η πρωτοφανής ανακοίνωση της Παρασκευής που χαρακτηρίζεται η Ελλάδα «Βασικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Ρωσίας». Στην Μόσχα κρίθηκε ότι θα έπρεπε άμεσα να υπάρξει ένα αντίβαρο στην γερμανική στάση που απειλεί και στην περίπτωση της Ελλάδας τα πάγια συμφέροντα της Ρωσίας, όπως συνέβη το 1991 και με την πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι Ρώσοι δεν είναι αρνητικοί για το ΔΝΤ, για τον λόγο ότι το χρηματοδοτούν και έχουν ισχυρό λόγο στις αποφάσεις του.
Την ίδια θέση με αυτή της Ρωσίας έχει και η Γαλλία. Για την κυβέρνηση Σαρκοζί Ελλάδα και Κύπρος είναι τα μοναδικά αναχώματα σε μία Τουρκία που εκτινάσσεται σαν ελαττήριο. Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, κατά έναν παράξενο τρόπο, μία χώρα με την οποία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δεν είχαμε ούτε διπλωματικές σχέσεις, λόγω μιάς "ανίερης" "συμπαράταξης" συντηρητικών νεοορθόδοξων κύκλων και αριστεράς, αυτή η χώρα, το Ισραήλ, σε αυτή την στιγμή του μείζονος γεωστρατηγικού κινδύνου για την Ελλάδα, έχει συμπήξει μία στενή συμμαχία με την Αθήνα. Για λόγους καθαρού κρατικού συμφέροντος του, το Τελ Αβίβ, στηρίζει την Ελλάδα με διάφορους τρόπους...
Το ζήτημα λοιπόν είναι κατά πόσον η χώρα μέσα σε κλίμα οικονομικής χρεοκοπίας θα μπορέσει να αποφύγει την γεωστρατηγική χρεοκοπία. Από τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο τον τελευταίο μήνα, φαίνεται ότι η Άγκυρα εκτιμά ότι τώρα είναι η ώρα να προωθήσει τις επιδιώξεις της.
Εντελώς ψυχρά, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή από το 1974 και μετά για την Τουρκία από την σημερινή. Απλώς περιμένουν τα χειροτερεύσουν τα πράγματα. Για την ώρα η ελληνική στρατιωτική ισχύς δεν τους επιτρέπει να έχουν την «σιγουριά» που θα ήθελαν στην επίτευξη των στόχων τους. Θα περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία...
Θα τους την δώσουμε;

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Χάος χωρίζει τους πολίτες αλβανικής και σλαβικής καταγωγής στα Σκόπια.

Ένα αξιόλογο πρωτοσέλιδο έχει η σκοπιανή εφημερίδα «Ντνέβνικ» στο φύλλο που κυκλοφορεί. Δημοσιεύει μια δημοσκόπηση που έγινε για την εφημερίδα όπου επισημαίνονται αλήθειες που τείνουν να καλυφθούν από τις προτεραιότητες της εθνότητας που πλειοψηφεί στη χώρα.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας τιτλοφορείται: «Ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους».
Και αυτή είναι μια πραγματικότητα.

Το 93 τοις εκατό των Αλβανών δεν εγκρίνει την πολιτική που ασκεί και ακολουθεί στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός της χώρας.

Το σύνολο των Αλβανών θεωρεί πως ζει στην ανασφάλεια εθνικών συγκρούσεων, ενώ τα δύο τρίτα των κατοίκων σλαβικής καταγωγής είναι πεπεισμένα ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

Οι κάτοικοι που είναι σλαβικής καταγωγής βλέπουν την ηγεσία της χώρας τους να αγωνίζεται να τους κρατήσει την ονομασία «Μακεδόνες», ενώ οι αλβανικής καταγωγής αδιαφορούν τελείως για αυτήν την κυβερνητική προτεραιότητα και επιζητούν να εισέλθει η χώρα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για να έχουν περισσότερη ασφάλεια και επαγγελματική εξασφάλιση.

Μόνο το 17 τοις εκατό των κατοίκων σλαβικής καταγωγής πιστεύει πως υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων.

Το ποσοστό που έχει αντίθετη άποψη υπερβαίνει το διπλάσιο – 38 τοις εκατό.

Στην ερώτηση της συνύπαρξης των δύο κύριων εθνοτήτων της χώρας, των σλαβικής και αλβανικής καταγωγής πολιτών, οι απαντήσεις μοιράζονται στα τρία.

Το 33 % θεωρεί πως δεν υπάρχει κάποια διαφορά από το παρελθόν, το 31% πως έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις και το 33% ότι έχουν επιδεινωθεί αρκετά οι σχέσεις των δύο εθνοτήτων, τα δύο τελευταία χρόνια.

Ορατός ο κίνδυνος συγκρούσεων

Οι κάτοικοι σλαβικής καταγωγής θεωρούν κατά ένα ποσοστό 28% πως υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ των εθνοτήτων, ενώ ένα ποσοστό 24% βλέπει ότι ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ υψηλός.

Και όλα αυτά είναι απόρροια της ανισότητας που υπάρχει στο κοινωνικό σύνολο. Την ανισότητα αυτήν την βλέπει μόνο η αλβανική πλευρά σε ένα ποσοστό τρομερό. Φθάνει το 92% των ερωτηθέντων. Γεγονότα τα οποία έχουν συνδράμει αρκετά στην αύξηση αυτού του ποσοστού, όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι η έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας, το έργο της πόλης των Σκοπίων 2014, η αναγκαστική εκμάθηση της σλαβικής γλώσσας κ.α.

Οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό της χώρας στα ζητήματα των διεθνικών σχέσεων και το ποσοστό αυτό στη δημοσκόπηση που έγινε, φθάνει το 93% των ερωτηθέντων.

Η θρησκευτική διαφορά

Οι Αλβανοί των Σκοπίων κατά πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι, ενώ οι σλαβικής καταγωγής χριστιανοί.

Το 34% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αν οικοδομηθεί μια εκκλησία θα πρέπει να χτιστεί και ένα τζαμί. Από τους χριστιανούς συμφωνεί ένα 15% με την λογική αυτή, ενώ από την πλευρά των αλβανών μουσουλμάνων το ποσοστό είναι ...μηδέν.

Το άρθρο ασχολείται κατόπιν για την αναδιαμόρφωση της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων και τα εθνικά στοιχεία που θα πρέπει να τοποθετηθούν σε αυτή (αγάλματα κλπ) και αν θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για αυτό.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως μεταξύ των εθνοτήτων που απαρτίζουν το σύνολο της κοινωνίας της γειτονικής χώρας υπάρχει ιδεολογικό και θρησκευτικό χάσμα και μόνον μια ευφυής κυβέρνηση θα μπορούσε, ίσως, να τους ενοποιήσει. Οι εθνικισμοί και οι ακρότητες του Γκρουέφσκι έχουν ανοίξει την ψαλίδα της αποξένωσης και του διαχωρισμού. Και οι δημοσκοπήσεις, όπως η παρούσα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου...

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος