Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΧΡΕΟΚΩΠΗΣΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΓΑΠ.

* Τα ξέραμε, δεν είναι νέα. Ο κομματοκρατικός καιροσκοπισμός, ιδιάζον χαρακτηριστικό μεταλλαχθέντων ψευτοαριστερών και άλλων τοιούτων συμπαρομαρτούντων αποτυχημένων ψευτοπροοδευτικών, είναι οικογενειακά μεταδιδόμενος στο προτεκτοράτο μας...

Στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη ο κ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων:
«…Πήραμε και αποφάσεις που δεν θα λαμβάναμε ποτέ σε ομαλές συνθήκες. Γιατί δεν ανταποκρίνονται στη δική μας πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία. Αλλά οι συνθήκες δεν είναι ομαλές. Ζούμε έναν ιδιότυπο πόλεμο. Και όταν έχεις πόλεμο, ζητάς να πάνε στο μέτωπο όλοι, ανάμεσά τους και απλοί άνθρωποι που σε τίποτα δεν φταίνε για το γεγονός ότι προκλήθηκε πόλεμος. Για αυτό και οι αποφάσεις μας ήταν δύσκολες.
Άδικες για πολλούς συμπολίτες μας που δεν ευθύνονται για το που φτάσαμε σήμερα. Αλλά το δίκαιο και το άδικο προσδιορίζεται κάθε φορά από τις συνθήκες και τους κινδύνους…»
Τι ακριβώς προσπάθησε να μας πει ο Πρωθυπουργός με τις λέξεις αυτές;
Ότι η πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ δεν ταιριάζει στα δύσκολα;
Ότι η ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ είναι αλά καρτ;
Ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και τώρα πρέπει να βρει και να εφαρμόσει άλλη ιδεολογία;
Αλλά τότε γιατί «φαγώθηκε» το ΠΑΣΟΚ να ανέβει στην εξουσία;
Το Σύστημα ή καλύτερα το καθεστώς ΠΑΣΟΚ, αν και γνώριζε πριν τις εκλογές την έκταση της επερχόμενης κρίσης, εντούτοις πίεσε να αναλάβει την εξουσία, καθόσον προτίμησε να είναι στην εξουσία και να οδηγήσει εκείνο τις εξελίξεις της κρίσης σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα, παρά να είναι στην αντιπολίτευση, χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο των εξελίξεων….
Η κομματική ελίτ λοιπόν του ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας τις εξελίξεις στη Νέα Εποχή και αδειάζοντας στην κυριολεξία το παλιάς αντίληψης ΠΑΣΟΚ, που της είναι εμπόδιο, σχεδιάζει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Νεοφιλελεύθερη Νέα Κοινωνία που θα δημιουργηθεί για πολλά χρόνια, στηριζόμενο
1) στην άρχουσα τάξη των κρατικοδίαιτων κοινωνικών νταβατζήδων που το στηρίζουν τώρα για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και στην Νέα Εποχή,
2) σε ένα μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που θα παραμείνουν στο Δημόσιο, καθόσον πολλοί θα απολυθούν,
3) σε κάποιους εκπροσώπους της μεσαίας τάξης που θα κερδίζουν κοντά στο ΠΑΣΟΚ και
4) φυσικά στους όψιμους Έλληνες, τους γνωστούς λαθρομετανάστες.
Έτσι το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να αναπτυχθεί και στις τρεις κύριες τάξεις που θα εμφανιστούν. Δηλαδή στην άρχουσα παρασιτική τάξη, στη μεσαία πράσινη τάξη και στους εξαθλιωμένους των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων…
Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να κόψει άμεσα τις γέφυρες που έχει ρίξει το ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Εποχή, αλλά και τα σχέδια του για μια κοινωνία άκρατου Νεοφιλελευθερισμού και πολιτικής εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου.
Η γέφυρα που δεν θέλει με τίποτα να αγγίξει το καθεστώς ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλει να την περάσει με ασφάλεια, είναι το ισχύον σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Όχι μόνο δεν θέλει να το πειράξει, τουναντίον το κάνει πιο συγκεντρωτικό και στα μέτρα του (εκλογικός νόμος, Καλλικράτης κ.λ.π.)…
Οι δηλώσεις αυτές του κυρίου Παπανδρέου αποτελούν ακόμη μια προσπάθεια εξαπάτησης των Ελλήνων. Όπως πρίν 6 μήνες ξεφώνιζε: “ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ”. Μέσα σε αυτό το διάστημα αποκαλύφθηκε η πραγματική του επιθυμία. Οι Έλληνες να εξαθλιωθούν.
Η πολιτική που εφαρμόζει είναι σοσιαλισμός σοβιετίας με ναζιστική ρητορική. Ο λαός μας αντιμετωπίζεται ως η κότα με τα χρυσά αυγά. Ενώ αυτό δεν ισχύει γιατί η ίδια πολιτική και ιδεολογία από το 1981 κατάφερε να καταστρέψει καθε παραγωγική εργασία και να ευννοήσει κάθε παρασιτική.
Προσπαθεί να σωθεί επικαλούμενος μια δύσκολη κατάσταση την οποία ο ίδιος δημιούργησε με την καταστροφολογική του ρητορική και περιοδεύοντας σαν τη Θέκλα με τα γένια ανά την υφήλιο.
Η τωρινή κατάσταση είναι δικό του δημιούργημα και οφείλει να απολογηθεί για αυτό.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΗ

Η Ελληνική Σημαία και τα Ελληνικά χρώματα παραμένουν τα ίδια
από τον καιρό της Ελληνικής Επανάστασης του Έθνους μας
στις 25 Μαρτίου 1821.
Η ελληνική Σημαία μας


H πρώτη Ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό σε γαλανό φόντο, σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στην Μονή Ευαγγελίστριας στη Σκιάθο το 1807.
Σ' αυτή ο μοναχός Νήφωνας όρκισε τους οπλαρχηγούς
Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Γιάννη Σταθά, Νικοτσάρα, τον Σκιαθίτη διδάσκαλο τοu Γένους Επιφάνιο - Στέφανο Δημητριάδη και πολλούς άλλους, μετά από μεγάλη σύσκεψη που έκαναν στο Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας για να καταστρώσουν το σχέδιο δράσης τους.

H ελληνική σημαία με την επίσημη μορφή της οποίας καθορίστηκε το 1822
από το Σύνταγμα της Επιδαύρου, είχε σταυρό, ως σύμβολο της ορθοδοξίας.

Η σημαία αυτή, αποτελούσε την επίσημη Ελληνική σημαία έως το 1978.

Η Επίσημη Σημαία του Ελληνικού κράτους καθιερώθηκε με νόμο στις 21-12-1978
οπότε και υιοθετήθηκε η "ναυτική", αυτή με τις οριζόντιες λευκές και γαλάζιες γραμμές.

Το ριγωτό πρότυπο επιλέχτηκε λόγω της ομοιότητάς του με την
κυματιστή θάλασσα που περιβάλλει τις ακτές της Ελλάδας.

Η εκδοχή του λευκού σταυρού μέσα σε κυανό πλαίσιο χρησιμοποιείται
ακόμα και σήμερα παράλληλα με την πιο διαδεδομένη μορφή με τις ρίγες.

άλλη εκδοχή

Από το 1832 έως το 1974 η μπλε σημαία με τον κεντρικό απλό λευκό σταυρό χρησιμοποιούνταν στο εσωτερικό της χώρας και η σημερινή σημαία, με το σταυρό πάνω αριστερά και τις ρίγες, χρησιμοποιούνταν στο εξωτερικό.
Τα χρώματα της σημαίας, γαλάζιο και λευκό, συμβολίζουν το γαλάζιο της Ελληνικής θάλασσας και το λευκό των αφρισμένων κυμάτων.
Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9, όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης,"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ `Η ΘΑΝΑΤΟΣ".
Ο λευκός σταυρός συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, καθώς και τη συμβολή της Εκκλησίας στο σχηματισμό του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Σε όλους τους αγώνες του `Εθνους, οι `Ελληνες πολέμησαν και υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το ιερό αυτό σύμβολο.
Μπορεί κανείς να ξεχάσει το γενναίο σημαιοφόρο που σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά, τη στιγμή που έστηνε την ελληνική σημαία στην κορυφή του Μπιζανίου το 1912 .
Στη μάχη που ακολούθησε, σκοτώθηκαν δέκα στρατιώτες για να μην πέσει η σημαία στα χέρια του εχθρού. Στο τέλος ο λοχίας, που είχε απομείνει, όρμησε στο ύψωμα, αγκάλιασε τη σημαία, κατρακύλησε αιμόφυρτος στην πλαγιά και όταν έφθασε στο διοικητή του τάγματος, στάθηκε όρθιος χαιρέτησε και ανάφερε στο διοικητή.
"Κύριε διοικητά, έχω την τιμή να σας παραδώσω τη σημαία".
Και έπεσε νεκρός.

άλλη εκδοχή

Οι 9 οριζόντιες γραμμές της Ελληνικής Σημαίας συμβολίζουν
τις εννέα μούσες της Ελληνικής Μυθολογίας.
Την Καλλιόπη (Επική Ποίηση), την Κλειώ (Ιστορία), την Ερατώ (ερωτική ποίηση),
την Ευτέρπη (Μουσική), την Μελπομένη (Τραγωδία),
την Πολύμνια (Ιερή Ποίηση, γεωμετρία, μιμητική και γεωργία),
την Τερψιχόρη (χορός), την Θάλια (κομωδία και ειδυλλικής ποίησης) και
την Ουρανία (αστρολογία).
Οι 9 μούσες ενέπνευσαν ολόκληρο τον Ελληνικό πολιτισμό,
από τον καιρό του Ομήρου μέχρι τον Παλαμά, τον Σεφέρη και τον Ελύτη ως και σήμερα.
Ο Ηρόδοτος έλεγε ότι το γαλάζιο και το λευκό είναι τα χρώματα των Ελλήνων,
που συμβολίζουν το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον, το ομότροπον και το όμαιμό
(κοινό γαλάζιο αίμα) μας.
Ο σταυρός ενώνει το κυανό με το λευκό, το αρσενικό με το θηλυκό, σε ένα υπέρτατο συμβολισμό αγάπης, έρωτα, ανδρείας και θυσίας, συμβολίζει τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο και μετέπειτα τον Χριστό.
Εκτός του ότι συμβολίζει την Ελληνορθόδοξη πίστη μας, το πανάρχαιο αυτό σύμβολο στην ελληνική σημαία, ο ισοσκελής σταυρός είναι η ελληνική Τετράκτυς, το σύμβολο του Δία, του Ήλιου, που μεταλαμπαδεύει Φως και Ζωή.
ΕΛ-ΛΗΝ = ΗΛΙΟΥ ΝΟΩΝ - αυτός που σκέφτεται σωστά, καλά, φωτεινά, καθαρά, ο γνωστικός και σοφός.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ! ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΩΝ "ΑΔΕΡΦΩΝ ΛΟΥΜΠΕΝ"

Στην εκπομπή των «Αδελφών Λούμπεν» στο Ράδιο Άστυ 90,6 (την Τετάρτη 17 Μαρτίου) ακούσαμε το ανήκουστο σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιάννη Παναγιωτακόπουλου και της Αλίκης Γρηγοριάδου με την ΠΑΕ ΑΡΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΕΦΑ… ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΥΨΩΝΕΤΑΙ Ή ΝΑ ΑΝΑΡΤΑΤΑΙ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ»!!!!!! Αυτό απάντησαν live στους παραγωγούς της εκπομπής, από την ΠΑΕ ΑΡΗΣ, όταν οι πρώτοι επικοινώνησαν με τα γραφεία της ΠΑΕ προκειμένου να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν καταγγελίες φιλάθλων του ΑΡΗ. Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, την περασμένη Κυριακή, στον αγώνα ΑΡΗΣ – ΠΑΟΚ, φίλαθλοι του ΑΡΗ ύψωσαν στην θύρα 1 δύο Ελληνικές σημαίες και μία Κυπριακή. Την ίδια στιγμή σε άλλα σημεία του γηπέδου υπήρχαν ανηρτημένες σημαίες της Σενεγάλης, της Αργεντινής κ.α. Μετά από λίγα λεπτά, στελέχη της ΠΑΕ ΑΡΗΣ μαζί με μπράβους, κατέβασαν τις δύο Ελληνικές σημαίες, απαντώντας στις απορίες των φιλάθλων, πως «από τον κανονισμό της ΟΥΕΦΑ απαγορεύεται η ανάρτηση εθνικιστικών συμβόλων στο γήπεδο». Στην τηλεφωνική επικοινωνία που βγήκε ζωντανά στον αέρα του Ράδιο Άστυ, οι υπεύθυνοι της ΠΑΕ επιβεβαίωσαν το γεγονός, επιμένοντας στην άποψη πως… η Ελληνική σημαία αποτελεί εθνικιστικό σύμβολο απαγορευμένο από την ΟΥΕΦΑ. Καλή αρχή!!! Μετά την προσπάθεια αποκαθήλωσης της Ελληνικής σημαίας από τις στολές των αστυνομικών, τώρα έχουμε απαγόρευσή της στο γήπεδο του ΆΡΗ.Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει με την συγκεκριμένη ΠΑΕ ή αν πράγματι ισχύει ο κανονισμός που με ιδιαίτερο ζήλο οι παράγοντες του ΑΡΗ προσπάθησαν να εφαρμόσουν. Από την ΕΠΟ δεν έχουμε ακόμα κάποια τέτοια επιβεβαίωση. Παράλληλα όμως προκαλεί ερωτηματικά η εδώ και ένα χρόνο αποκαθήλωση των θυρεών με τον Μέγα Αλέξανδρο και το Αστέρι της Βεργίνας, από το Αλεξάνδρειο κλειστό γυμναστήριο, που αποτελεί έδρα της ομάδος μπάσκετ του ΑΡΗ. Τι είδους ακριβώς εθνοφοβικά σύνδρομα ακραίας μορφής, έχουν καταλάβει τους παράγοντες μίας ομάδος, που κάποτε χαιρόμασταν να βλέπουμε το γήπεδό της γεμάτο Ελληνικές σημαίες; Το θέμα –εννοείται- δεν θα το αφήσουμε εδώ…
ΣΤΟΧΟΣ

Η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι»

Όσοι εκ των πολιτικών και λοιπών εκπροσώπων της κοινωνικής ελίτ δεν έχουν επαφή με την καθημερινότητα και με τον απλό κόσμο, δεν μπορούν να καταλάβουν αυτό που συμβαίνει γύρω μας και αντιλαμβανόμαστε όλοι οι υπόλοιποι απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Ότι δηλαδή η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι». Ο κόσμος είναι τόσο πολύ απογοητευμένος, τα χρέη συσσωρεύονται, οι δουλειές έπεσαν κατακόρυφα και συνεχίζουν να πέφτουν, ενώ ταυτόχρονα βλέπει κάποιους να κερδίζουν ανερυθρίαστα σε βάρος του (π.χ καύσιμα), σαν να είμαστε σε.....
περίοδο Γερμανικής Κατοχής, χωρίς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μπορεί ή να θέλει να προστατεύσει τους πολίτες από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων.
Γενικότερα πάντως, οι πολίτες είναι πολύ προβληματισμένοι και σε πρώτη φάση αρχίζουν να βρίσκονται μεταξύ τους και να συζητάνε την κατάσταση, κάτι που έλειψε πολύ από αυτή εδώ την κοινωνία, που ετεροκατευθύνεται από τα ΜΜΕ. Στρέφονται αδιακρίτως κατά ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και αν τα πράγματα χειροτερέψουν οικονομικά, τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ τεταμένη. Η απλή συζήτηση θα μετατραπεί σε οργανωμένη οργή και μια σπίθα θα αρκεί για να γίνει κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες.
Κάνουμε έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του τόπου, να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Να παραμερίσει το προσωπικό πολιτικό της συμφέρον και να προχωρήσει άμεσα στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, αλλάζοντας το Σύνταγμα και ξαναρχίζοντας από το μηδέν, μη υπολογίζοντας, έστω για μια φορά, τη δική της πολιτική επιβίωση και μακροημέρευση.
Θα πρέπει, εδώ που φτάσαμε, να αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία του τόπου, όλων των αποχρώσεων, πως η μόνη λύση να επωμιστούμε όλοι μας τα σκληρά οικονομικά βάρη και να βάλουμε πλάτη για να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο, είναι να γίνουμε όλοι οι πολίτες συμμέτοχοι στη διακυβέρνηση της χώρας. Θα σταματήσει πλέον το παραμύθι, κάποιοι να δουλεύουν και κάποιοι να μας δουλεύουν.
Η πλήρης δημοκρατία λοιπόν είναι η μόνη λύση.

Σαμαράς: «Κάθε ευρώ που χάνεται από τους πιο αδύνατους βαθαίνει την ύφεση»

ΣΙΣΣΥ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Κατά μέτωπον επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του 34ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που διεξάγεται στη Χαλκιδική.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς πρότεινε τη σύναψη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που περιλαμβάνει δέκα βήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε μια κίνηση αυτοκριτικής, άφησε αιχμές για την κυβέρνηση Καραμανλή, αναφέροντας ότι όλες οι δυνάμεις αυτού του τόπου έχουν ευθύνες γι’ αυτό το στρεβλό μοντέλο που εδώ και δεκαετίες επιβλήθηκε και σήμερα χρεοκόπησε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το κόμμα μου ευθύνεται γιατί δεν το άλλαξε, όπως υποσχέθηκε. Γιατί δεν τόλμησε να το αλλάξει όταν είχε την ευκαιρία. Γιατί υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού “κυβερνητισμού”. Σε αυτό αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Οσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου, τα χαρακτήρισε «σκληρά, οδυνηρά και αναποτελεσματικά», προέβλεψε νέες σκληρότερες ρυθμίσεις και υπογράμμισε: «Δεν μπορούν να πνίξουν την οικονομία για να την εξυγιάνουν, ούτε να διαλύσουν την κοινωνία για να τη σώσουν».

Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ολιγώρησε απέναντι στην κρίση, τάζοντας στους πάντες τα πάντα κι επισήμανε ότι το μεγάλο μέρος των θυσιών στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός γίνεται όχι για να μειωθούν τα ελλείμματα, αλλά για να καλυφθούν οι νέοι μεγαλύτεροι τόκοι. Ο ίδιος περιέγραψε ως «κόκκινη γραμμή» το εισόδημα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. «Δεν ευθύνονται αυτοί για την κρίση. Και δεν μπορούν να την πληρώσουν αυτοί. Κάθε ευρώ που χάνεται από τους πιο αδύνατους δεν μειώνει τα ελλείμματα, βαθαίνει την ύφεση» πρόσθεσε.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Σπύρου Παπασπύρου, που
τόνισε ότι η κυβέρνηση παγιδεύτηκε σε ένα δρόμο αντικοινωνικών μέτρων, προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να οδηγηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε Ολοκαύτωμα για να εξασφαλιστεί μικρή παράταση ζωής σε ένα χρεοκοπημένο σύστημα.

Μαγειρεύονται εν κρυπτώ νέα σκληρότερα μέτρα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και διαφώνησε ανοιχτά με ενδεχόμενη κυβερνητική επιλογή για προσφυγή στο ΔΝΤ, το οποίο χαρακτήρισε το πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο σύστημα. Συνθήματα κατά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ φώναζαν τα μέλη του ΠΑΜΕ, κατά την έναρξη της ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ. Α. Σαμαρά, ο οποίος απάντησε ότι «οι κοινωνικοί αγώνες επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Μερικές φορές από αλλού το περιμένεις και από αλλού σου έρχεται».

Ενταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν όταν στελέχη του ΠΑΜΕ, τη στιγμή που προσερχόταν στο βήμα για να μιλήσει ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Τoμ Τζένιγκς, του επιτέθηκαν ρίχνοντας ακόμη και το αναλόγιο κάτω και φωνάζοντας στα ελληνικά «έξω οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών» και «έξω οι ρουφιάνοι».

Οταν ο εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών συνδικάτων πήρε το λόγο, σχολίασε με χιούμορ: «Ο προηγούμενος συνάδελφος που είχε έρθει μου είχε πει ότι πάντα στην Ελλάδα περιμένουμε μια θερμή υποδοχή».

Η κυβέρνηση κατέθεσε ξαφνικά πριν λίγο στη Βουλή και με τον χαρακτηρισμό του «έργου μείζονος εθνικής σημασίας», το νομοσχέδιο για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. ΒΕΒΑΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΡΓΟ. ΠΡΙΝ;

Έργο «μείζονος εθνικής σημασίας» χαρακτηρίστηκε ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης
Δέκα ημέρες πριν από το πολύ σημαντικό ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου στην Μόσχα, η κυβέρνηση κατέθεσε ξαφνικά πριν λίγο στη Βουλή και με τον χαρακτηρισμό του «έργου μείζονος εθνικής σημασίας», το νομοσχέδιο για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Το νομοσχέδιο μάλιστα έχει πρόβλεψη για ένα σημαντικό «αγκάθι» του όλου ζητήματος αυτό των απαλλοτριώσεων. Το νομοσχέδιο απέστειλε την Πέμπτη η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ζητώντας του να συγκαλέσει τη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου. Το νομοσχέδιο θεσπίζει τους όρους βάσει των οποίων θα επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση γης και δόμησης και προβλέπει τη διενέργεια απαλλοτριώσεων υπέρ του δημοσίου, χρησιμοποιώντας ειδικό νομικό πλαίσιο που επιλέχθηκε για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ με το νόμο 1929/1991.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο με ταχείς ρυθμούς και σύντομες διαδικασίες, όπως αναφέρει στην επιστολή της η υπουργός. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο θεσπίζει τους όρους βάσει των οποίων θα επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση γης και δόμησης σε ζώνες ορισμένου πλάτους από τον άξονα του αγωγού, σε εκείνες τις περιοχές που θα διέλθει και προβλέπει τη διενέργεια απαλλοτριώσεων υπέρ του ελληνικού δημοσίου με δαπάνες της κατασκευάστριας εταιρίας για τυχόν επιπλέον εκτάσεις, οι οποίες θα είναι απολύτως αναγκαίες για ορισμένες εγκαταστάσεις (πχ αντλιοστάσια κλπ) και οι οποίες θα παραχωρηθούν σε αυτήν κατά χρήση.
Οι περιορισμοί επιβάλλονται κατ' εφαρμογή του άρθρου 18, παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι μπορεί με νόμο να προβλεφθεί και κάθε άλλη στέρηση της ελεύθερης χρήσης και κάρπωσης της ιδιοκτησίας όταν προστρέχουν ιδιαίτερες περιστάσεις. Η διαδρομή του αγωγού θα οριστεί με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετά από την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Το ειδικό νομικό πλαίσιο επιλέχθηκε για τις ανάγκες του Μπουργκάς-Αλεξανδρουπολης στα «πρότυπα ΔΕΠΑ» επειδή ακριβώς έχει κριθεί από σειρά δικαστικών αποφάσεων ως συμβατό με τα άρθρα 17 και 18 του Συντάγματος και το άρθρο 1 του πρόσθετου πρωτοκόλλου των Παρισίων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Βάση του ν.1929/1991, θεσπίζονται ορισμένοι περιορισμοί στη χρήση των ακινήτων σε βάρος των ιδιοκτητών και λοιπών δικαιούχων τους, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 5 του Συντάγματος. Οι περιορισμοί αυτοί, για τους οποίους όμως προβλέπεται αποζημίωση προς τους ιδιοκτήτες, κρίθηκαν από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας ως συμβατοί με το Σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.
Για τους περιορισμούς χρήσης γης και δόμησης οι ιδιοκτήτες, νομείς ή κάτοχοι λαμβάνουν ως αποζημίωση ποσό ανερχόμενο στο 25% της αγοραίας αξίας των ακινήτων τους που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακώλυτα. Την αγοραία αξία καθορίζει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας. Σε περίπτωση διαφωνίας ως προς το ύψος αυτής ο δικαιούχος μπορεί να προσφύγει στο κατά τόπον αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας του ακινήτου για την επίλυση της διαφοράς. Με τις ίδιες διαδικασίες προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους και σε περιπτώσεις ζημίας των ακινήτων από τη διέλευση του αγωγού. Παρέχεται στη διεθνή εταιρεία του έργου, την Trans Balkan Pipeline Oil Company, η δυνατότητα να χρησιμοποιεί χωρίς αποζημίωση δημοτικές ή κοινοτικές εκτάσεις αναγκαίες για την κατασκευή του αγωγού και σε περίπτωση που αυτές είναι κοινόχρηστες να τις επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση με δικές της δαπάνες.
Οι απαλλοτριούμενες αναγκαίες εκτάσεις προβλέπεται, όπως αναφέρεται, να παραδίδονται στην εταιρεία κατά χρήση. Κατά των πράξεων απαλλοτρίωσης προβλέπεται η άσκηση ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας αίτησης ακυρώσεως και η εκδίκαση αυτής εντός σύντομων προθεσμιών.
Για την τοποθέτηση του ακροτελεύτιου τμήματος του αγωγού παρέχεται η δυνατότητα παραχώρησης στην εταιρεία δικαιώματος χρήσης τμημάτων του αιγιαλού και χορήγησης άδειας εγκατάστασης στον θαλάσσιο πυθμένα. Προς διευκόλυνση απόκτησης από την εταιρεία ακινήτων κατά κυριότητα που είναι αναγκαία για το έργο παρέχονται οι παρεκκλίσεις των άρθρων 29 του ν. 1337/1983 και 1 του α.ν 431/1968 καθώς και του άρθρου 25 του ν. 1892/1990 ως προς τις παραμεθόριες περιοχές. Τέλος, για την ανέγερση των αναγκαίων εγκαταστάσεων για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού προβλέπονται ορισμένες παρεκκλίσεις ως προς τους όρους δόμησης κλπ από τις σχετικές ρυθμίσεις του άρθρου 1 του Π.Δ 24/31-05-1982.

Γελούν στην Ευρώπη με τον κύριο Γεώργιο Παπανδρέου, απορούν όμως πως εξακολουθεί να εμφανίζεται “δημοφιλής” στην Ελλάδα

Στην Ευρώπη περίγελος, στην Ελλάδα …Πρωθυπουργός!


Χρησιμοποιεί το ΔΝΤ σα μπαμπούλα στην ΕΕ, ενώ όλοι γνωρίζουν την πρόθεση του να προσδέσει την Ελλάδα στην Αμερικάνικη σφαίρα οικονομικής επιρροής.

Αρκετοί Ευρωπαίοι φιλέλληνες δεν κρύβουν την απορία τους ΠΩΣ ο Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Άντε να τους εξηγήσεις…
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

«E» 18/3
Θυμηδία προκάλεσε στους ηγετικούς κύκλους της Γερμανίας και της ΕΕ η επανάληψη εκ νέου τη Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της υποτιθέμενης «απειλής» ότι η Αθήνα συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο οικειοθελούς προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν γνωρίζουμε ποιος έχει υποβάλει στον πρωθυπουργό την ιδέα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες της ευρωζώνης θα αισθανθούν… πανικό και θα σπεύσουν να ικανοποιήσουν τα ελληνικά δίκαια αιτήματα προκειμένου να αποτρέψουν την κυβέρνηση Παπανδρέου από το να ρίξει τη χώρα μας στα νύχια του ΔΝΤ. Αυτό που όμως γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας είναι πως αυτός ο υποτιθέμενος διαπραγματευτικός εκβιασμός είναι εντελώς ανεδαφικός – για να μην πούμε αφελής. Συνιστά λανθασμένη πολιτική η οποία πρέπει να εγκαταλειφθεί αμέσως.
Οποιοσδήποτε έχει υποτυπώδεις γνώσεις γύρω από το θέμα γνωρίζει ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτελεί το έσχατο σκαλοπάτι διεθνούς εξευτελισμού μιας χώρας, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για τον λαό της όσο και για την κυβέρνηση που αποφάσισε την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Δεν είναι τυχαίο που στο ΔΝΤ προσφεύγουν σχεδόν αποκλειστικά τριτοκοσμικές χώρες. Στην ήπειρό μας, με εξαίρεση τη Βρετανία πριν από… 35 χρόνια, προσέφυγαν την τελευταία εικοσαετία μόνο εξαθλιωμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έπεσαν σε τριτοκοσμικό επίπεδο, μετά την κατάρρευση του «ανύπαρκτου σοσιαλισμού» και την πλήρη αποσύνθεση της οικονομίας τους μέχρι να ανασυγκροτηθεί σε καπιταλιστική βάση: Ουκρανία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Λετονία καθώς και η απολύτως εξαθλιωμένη Ρωσία του Μπορίς Γέλτσιν πριν από 15 χρόνια – τότε που όσα έπαιρνε μια Ρωσίδα πόρνη σε ντισκοτέκ της Κόκκινης Πλατείας για να πάει με έναν δυτικό τουρίστα αντιστοιχούσαν στους μισθούς… ενάμιση χρόνου μιας Ρωσίδας δασκάλας!

Προφανώς δεν έχουν επίγνωση της πραγματικότητας κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι διοχέτευαν μετά της προσήκουσας σοβαρότητος στους Ελληνες δημοσιογράφους που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στο σύντομο ταξίδι του στη Βουδαπέστη την «πληροφορία» ότι ο Γ. Παπανδρέου πήγε στην Ουγγαρία για να «μελετήσει» την πείρα μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης χώρας-μέλους της ΕΕ, αν και όχι και της ευρωζώνης, η οποία προσέφυγε στο ΔΝΤ.

Τι να μελετήσει ο άνθρωπος; Ενώ οι σοσιαλιστές είχαν κερδίσει στην Ουγγαρία τις βουλευτικές εκλογές διά περιπάτου και με ευρεία πλειοψηφία, με το που προσέφυγε η χώρα στο ΔΝΤ έχει ήδη καθαιρεθεί ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, έχει αντικατασταθεί από έναν πολιτικά άσχετο τεχνοκράτη που ήταν… διευθυντής του αεροδρομίου (!) της Βουδαπέστης και αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου οι σοσιαλιστές θα συντριβούν από τη Δεξιά με τουλάχιστον… είκοσι εκατοστιαίες μονάδες διαφορά!

Οι Ούγγροι συνταξιούχοι π.χ. θέλουν να… δαγκώσουν στο λαρύγγι τους σοσιαλιστές οι οποίοι βάσει των εντολών του ΔΝΤ τους έκοψαν εντελώς τη 13η σύνταξη, το Δώρο Χριστουγέννων. Τι πείρα να μεταφέρει από εκεί ο Γ. Παπανδρέου; Μόνο πείρα προς αποφυγήν υπάρχει!

Ανάλογα συμπεράσματα θα βγάλει αν κοιτάξει και προς τη Ρουμανία, η οποία επίσης βρίσκεται σε καθεστώς ελέγχου από το ΔΝΤ. Τα αποτελέσματα; Από 7% αύξηση που είχε το ΑΕΠ της χώρας το 2008, καταβαραθρώθηκε σε μείωση 8% το 2009 που ήρθε το ΔΝΤ!

Σε πολιτικό επίπεδο δύο δεξιές κυβερνήσεις έπεσαν στη Ρουμανία το φθινόπωρο και η σημερινή δεν αισθάνεται καθόλου καλά, καθώς το ΔΝΤ την έχει διατάξει να μειώσει κατά… 100.000 τους δημόσιους υπαλλήλους! Προσφάτως αποφάσισε να απολύσει και 10.000 εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους της χώρας και φυσικά αναμένεται να γίνει κόλαση.

Προς γενική απεργία οδεύουν και οι Ρουμάνοι εκπαιδευτικοί, καθώς η κυβέρνηση τους… έφαγε μισθούς πολλών μηνών, για να βελτιώσει τα νούμερα που παρουσιάζει στο ΔΝΤ και τώρα θέλει να τους ξεπληρώσει όσα τους έκλεψε σε… τρία χρόνια!

Τι να την κάνει τέτοια πείρα ο Γ. Παπανδρέου;

ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Να μην ταυτιστεί με την εξαθλίωση

ΣΥΜΦΟΡΑ για τη χώρα και τον ελληνικό λαό που θα οδηγηθεί στην εξαθλίωση θα αποτελούσε ενδεχόμενη προσφυγή της κυβέρνησης Παπανδρέου στο ΔΝΤ. Ταυτόχρονα, βαρύτατη προσβολή για την ιστορία του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και των ιδανικών του ιδρυτή του, του Ανδρέα Παπανδρέου, θα συνιστούσε μια τέτοια κίνηση. Δεν είναι επιτρεπτό μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής έναν Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα κατά σύμπτωση είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αυτήν την περίοδο, να ταυτιστεί με τον διεθνή διασυρμό της χώρας και την οικονομική και κοινωνική εξουθένωση του λαού μας. Ούτε για διαπραγματευτικούς λόγους δεν θα έπρεπε ποτέ η κυβέρνηση Παπανδρέου να έχει δώσει αυτή την εικόνα.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Σαμαράς: Τέρμα στη δομή “Δωματίου”.

Ραγδαίες αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία.

Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού φαίνεται ότι θα ξεφύγει από τον εγκλωβισμό του σε “σαλόνια” και την “δρομοφοβία”. Οι αλλαγές που προαναγγέλει ο Σαμαράς είναι απαραίτητες για τις καταστάσεις που έρχονται αφού η κρατική τρομοκρατία απαιτεί τον κόσμο στον δρόμο και όχι στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Αναμένουμε λοιπόν τις ίδιες εξελίξεις και στην ΟΝΝΕΔ αφού η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από “Νέους Δωματίου” αλλά από αγωνιστές που δεν θα διστάζουν να πλημμυρίζουν τους δρόμους για τα δίκαια της κοινωνίας και την αντίσταση στις πράσινες μεθοδεύσεις.

Η πρόταση που θα καταθέσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς προς το Προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης με τίτλο «για ένα Ανοιχτό Κόμμα» περιλαμβάνει τα εξής σημεία

1. Αρχές του Ανοιχτού Κόμματος : Αμεσότητα – Συμμετοχή – Λογοδοσία – Αποτελεσματικότητα – Κοινωνική Ευθύνη – Διαφάνεια.

2. Αλλαγή ρυθμίσεων του Καταστατικού προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της Άμεσης Δημοκρατίας : Καθιερώνεται η άμεση εκλογή, με ανοιχτή διαδικασία και με απευθείας προσφυγή στην κοινωνία κυρίαρχων διοικητικών οργάνων του Κόμματος. Έτσι, εκτός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ( που έχει, ήδη, δρομολογηθεί και εφαρμοστεί η εκλογή του από την κοινωνία), θα αναδεικνύονται με άμεση εκλογή και απευθείας από το λαό, τα μέλη του Εθνικού Συνεδρίου, οι Πρόεδροι των ΝΟΔΕ, η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ κ.λ.π.

3. Άνοιγμα στη νέα γενιά, με την καθιέρωση της ακόλουθης καταστατικής δέσμευσης : Το 25% των μελών του Συνεδρίου, όπως και όλων των αιρετών οργάνων, να απαρτίζεται από άτομα μέχρι 35 ετών. Εξακολουθεί να ισχύει η ποσόστωση των γυναικών κατά 30%.

4. Διαδικασία πολιτικής λογοδοσίας του Προέδρου του Κόμματος, σε κάθε Εθνικό Συνέδριο, που θα συνέρχεται ανά διετία.

5. Καθιερώνεται Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα αξιολογεί διαρκώς τις δομές, τις δράσεις και τις λειτουργίες του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Θα καταρτίζει και θα συγκροτεί, επίσης, Εθνικό Μητρώο Στελεχών, ώστε να μην αισθάνονται τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος ότι ο καθημερινός αγώνας που δίνουν και οι προσπάθειες τους δεν τυγχάνουν της σωστής αξιολόγησης και εκτίμησης που επιβάλλεται, από την Κεντρική Διοίκηση.

6. Τοπικές Οργανώσεις του Κόμματος μετεξελίσσονται σε «Οργανώσεις Κοινωνικής και Πολιτικής Πρωτοβουλίας», προσανατολισμένες σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε τοπική κοινωνία. Αξιοποιείται το κίνημα του Εθελοντισμού και εισάγεται ο θεσμός της «Κοινωνικής εργασίας» για το Περιβάλλον, τη Φτώχεια, τη Δημόσια Υγεία, τις Ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες κ.λ.π.

7. Δημιουργείται μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού, στελεχωμένη από ειδικούς επιστήμονες για την επιστημονική ενίσχυση και υποστήριξη του έργου της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και για τη χάραξη των ευρύτερων κατευθύνσεων της εφηρμοσμένης πολιτικής στα θέματα άμεσου ενδιαφέροντος της Ελληνικής Κοινωνίας.

8. Εισάγονται θεσμοί και λειτουργίες «Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας», σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Κόμματος: «Διαδραστικό Κόμμα», με ανοιχτές διαδικασίες ηλεκτρονικής διαβούλευσης, ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων, άμεσης διαδικτυακής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο και τα μέλη της ηγεσίας κ.λ.π.

9. Καθιερώνονται διαδικασίες πλήρους Οικονομικής Διαφάνειας στη λειτουργία και τη διοίκηση του Κόμματος και ιδιαιτέρως στη συλλογή των οικονομικών του πόρων.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ

Σερβία: Η ελληνική κρίση απειλεί τη χώρα;


"Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται στα 2,2 δις. Ευρώ και βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά την Αυστρία".

Θα μπορούσε να επηρεάσει η κρίση της Ελλάδας τη Σερβία;

Η Ελλάδα είναι ένας μεγάλος επιχειρηματικός εταίρος της Σερβίας, και είναι λογικό, μετά από τα άσχημα ακούσματα που έρχονται στη χώρα, να δημιουργείται κάποια ανησυχία για την τύχη των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα.

Το ενδιαφέρον των Σέρβων πολιτών αλλά και του Δημοσίου, προσηλώνονται στην τύχη που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες στη Σερβία, οι οποίες αριθμούνται σε πέντε.

Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας, οι αποταμιεύσεις σε ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστού.


Υπερεκτιμήθηκε ο κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες

Οπωσδήποτε δεν είναι ευχάριστο γεγονός να δημιουργείται μια κρίση τέτοιας κλίμακας στην περιοχή μας, επεσήμανε στην Deutsche Welle, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Megatrend Βλαντιμίρ Βουκόβιτς, ειδικά επειδή είναι μεγάλος επενδυτής στη Σερβία.

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, θεωρείται πως υπερεκτιμούνται οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Αυτές οι τράπεζες λόγω των νομικών ρυθμίσεων και επιχειρηματικών κανόνων δεν μπορούν τόσο εύκολα να αποσύρουν χρήματα από τη Σερβία.

Επισημαίνουμε ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι πρωτίστως κρίση του Κράτους, όχι του χρηματοπιστωτικού τομέα και των επιχειρήσεων, θα τονίσει ο Βουκόβιτς.


Σε πτώση οι ελληνικές επενδύσεις

Ο Οργανισμος Επενδύσεων και προώθησης εξαγωγών, επιβεβαιώνει πως οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία έχουν μια πτωτική τάση τα τελευταία δύο χρόνια σε αντίθεση με την άνοδο που παρατηρήθηκε το 2006 και το 2007.

Το 2008 επενδύθηκαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο διακόσια εκατομμύρια δολάρια. Το 2009 το ποσό αυτό είναι μικρότερο κατά 100 εκατ. δολάρια.

Ο υπεύθυνος του Οργανισμού Δημόσιων Σχέσεων, δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα, στην ενέργεια και στα ακίνητα.

«Αυτοί οι τομείς, ιδιαίτερα των ακινήτων, επηρεάζονται περισσότερο από τη κρίση και από τον τομέα αυτόν παρουσιάζεται η γενικότερη πτώση».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

ΝΕΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΝΤΑΗΛΙΚΗ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΕ;

Οι Τούρκοι...ανενόχλητοι στο Αιγαίο
Δύο μόλις ημέρες μετά το νέο τουρκικό νταηλίκι στο Σούνιο, μια νέα ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ ήρθε να δημιουργήσει σκεπτικισμό στους κόλπους της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας: «Σύμφωνα με καταγραφές στη συχνότητα κινδύνου, από 8:28 έως 9:22 (Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010), έγιναν τρεις συνολικά εκπομπές R/T από ραντάρ Datca προς ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος της FRONTEX, ενώ αυτό βρισκόταν βορειοδυτικά του Φαρμακονησίου σε ύψος 3400 ποδών, εντός ελληνικού εναέριου χώρου. Η κλήση έλεγε ότι ήταν εντός τουρκικού εναέριου χώρου και να εγκαταλείψει την περιοχή άμεσα. Το ελικόπτερο ολοκλήρωσε κανονικά την αποστολή του (Κως-Σάμος-Κως, απογείωση 7:50, προσγείωση 9:34)».
Παρενοχλούν τα αεροσκάφη της FRONTEX
Είχαν προηγηθεί την Τρίτη και άλλες προκλήσεις, με εστίαση στο φρουρούμενο από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας Φαρμακονήσι, όπου οι Τούρκοι στρατιωτικοί προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα γκρίζα ζώνη:

«Σύμφωνα με καταγραφές στη συχνότητα κινδύνου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 25 εκπομπές ασυρμάτου από το ραντάρ της Datca, προς πολωνικό αεροσκάφος της FRONTEX, ενώ αυτό πετούσε βορειοδυτικά του Φαρμακονησίου, σε ύψος 3000 ποδών και εντός του ελληνικού εναέριου χώρου.
Η κλήση έλεγε ότι το αεριοσκάφος βρισκόταν εντός τουρκικού εναέριου χώρου και να εγκαταλείψει την περιοχή. Το αεροσκάφος εκτέλεσε κανονικά την αποστολή του πραγματοποιώντας δύο πτήσεις (πρώτη πτήση δέκα εκπομπές ασυρμάτου-απογείωση από την Κω στις 9:00 και προσγείωση στις 2:58, δεύτερη πτήση 15 εκπομπές ασυρμάτου-απογείωση από την Κω στις 3:58 και προσγείωση στις 6:50)».


Συστηματική υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας μας
Οι Τούρκοι παρενοχλούν σκοπίμως τα διεθνή εναέρια μέσα της FRONTEX, ώστε να δώσουν στους μετέχοντες την αίσθηση μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Την ίδια ώρα, δουλεύουν πυρετωδώς για να βελτιώσουν τα μέσα και τις επιδόσεις τους στον τομέα έρευνας και διάσωσης, που είναι στις μέρες μας το μεγάλο διακύβευμα στο Αιγαίο. Η παραπάνω πρόκληση, δεν ήταν η μόνη της ημέρας:
«Στις 9:30 ελικόπτερο Chinook που εκτελούσε προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτήση (Κω, Κάλυμνο, Φαρμακονήσι, Λειψοί, Λέρο, Πάτμο, Τήλο, Κω) και ενώ βρισκόταν άνωθεν Φαρμακονησίου, κατά τη φάση της προσγείωσης δέχθηκε κλήση ασυρμάτου από το ραντάρ της Datca, που έλεγε ότι το ελικόπτερο βρισκόταν εντός τουρκικού εναέριου χώρου και να εγκαταλείψει την περιοχή. Το ελικόπτερο συνέχισε κανονικά την εκπαιδευτική του πτήση. Το Chinook είχε απογειωθεί στις 8:18 από Κω, ενώ στις 14:35 βρισκόταν στην Πάτμο».

Νέα Τάξη Αρμάτων ...

Η λύτρωση από το πένθος της τραγωδίας με την αναγνώρισή της ως τέτοιας από τους θύτες, είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος συμφιλίωσης ακόμα και συναδέλφωσης των λαών (στον βαθμό που οι λαοί συναδελφώνονται). Οπως οι Γάλλοι με τους Γερμανούς. Και για όσο αυτό κρατήσει, στο μέτρο που παράγει οικονομικά και πολιτικά αποτελέσματα ευνοϊκά και για τους δύο.

Αυτή η διαδικασία όμως προϋποθέτει κατανόηση κι όχι κατασκευή της ιστορίας. Αλλοιώς για τους Πολωνούς, φέρ' ειπείν, για όλα πάντα θα φταίνε οι Ρώσοι, για μας οι Τούρκοι και για τους Φυρόμιους η ίδια τους η καταγωγή...

Τίποτα δεν «πηγαίνει χαμένο» στην Ιστορία. Και πάντοτε η ιστορία «εκδικείται» - συνδέοντας τα πεπραγμένα με τα επίχειρα. Είναι ίσως αυτό το πιο τραγικό στοιχείο της Ανθρώπινης Κωμωδίας· και εις όσα αφορούν τα πρόσωπα, και εις όσα αφορούν τους λαούς.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην αναγνώριση των γενοκτονιών που διέπραξαν οι (κατά τα άλλα πολυπολιτισμικοί) Οθωμανοί είναι στον αντίποδα της παραδοχής (και συνεπώς της λύτρωσης).

Εστιάζεται στην ενοχική εμμονή της άρνησης και στην καλλιέργεια μιας δήθεν παιδαγωγικής λήθης, διότι αλλοιώς ο νεο-οθωμανισμός, που συστηματικώς χτίζεται στις μέρες μας με την πολιτική Ερντογάν - Νταβούτογλου, θα ήταν από χέρι στιγματισμένος.

Προς τούτο η χειραγώγηση της Ιστορίας, η μετάλλαξή της σε ιστορίες, σε απλή «αφήγηση», σε «αλήθειες των άλλων» είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και η πραγματοποίηση αυτού του στόχου ανατίθεται σε χορηγούμενους ιστορικούς. Ιστορικούς, που διάφορα ιδρύματα ή κράτη ή εταιρείες τούς αναθέτουν (και τους χρυσώνουν) για να (ξανα)γράψουν τα πράγματα κατά το δοκούν (των χορηγών).

***

Το πρώτο μέλημα αυτών των αναθεωρητών ιστορικών, των πλήρως εξαρτημένων, είναι να θέσουν υπό αμφιβολία τις έρευνες και τα συμπεράσματα παλαιότερων (ή και συγχρόνων) συναδέλφων τους που απολαμβάνοντας των ακαδημαϊκών ελευθεριών υπηρετούν την επιστήμη τους.

Δεδομένου ότι, στις μέρες μας, οι ακαδημαϊκές ελευθερίες όλο και υποχωρούν, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των εξαρτημένων κι εναντίον των ελεύθερων συνειδήσεων.

Κι έτσι συχνά το μαύρο γίνεται άσπρο, καθώς με τη βοήθεια των ΜΜΕ, η Ιστορία φθάνει στον δημόσιο διάλογο περισσότερο ως προπαγάνδα και λιγότερο ως επιστήμη. Οπως και στο σχολείο, φθάνει περισσότερο ως κατήχηση και λιγότερο ως παιδεία.

Αυτούς τους εξαρτημένους (και χρήσιμους) ιστορικούς φαίνεται να επικαλείται ο κ. Γκιουλ, όταν δηλώνει πως: «οι άνθρωποι (σ.σ.: το Σουηδικό Κοινοβούλιο) που πήραν αυτήν την απόφαση (σ.σ.: για τη γενοκτονία των Αρμενίων) δεν είναι ιστορικοί».

Προφανέστατα ο κ. Γκιουλ δεν αναφέρεται στους εκατοντάδες ιστορικούς κύρους που έχουν αποφανθεί (επειδή έχουν αποδείξει) τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά αντιθέτως επικαλείται τους ιστορικούς του χεριού του, τους εξαρτημένους και χρηματοδοτούμενους.

Στην εποχή μας, της παγκοσμιοποίησης και της ομοιογενούς νεοταξίτικης ρητορικής, περπατάνε πολυ-στηριγμένες στη μεταμοντερνικότητα και την πολιτική ορθότητα- φόρμουλες που αφαιρούν την Ιστορία από την προίκα των λαών και την προσθέτουν στα όπλα της εξουσίας. Υπό μίαν προϋπόθεση: τον εκφυλισμό της σε «αφήγηση», σε «αλήθεια του άλλου», στη δυνατότητα του κώνωπος να αυτοπροσδιορίζεται καμήλα.

Τους ιστορικούς αυτής της τάσης (που σιτίζονται στα Υπουργεία και τα Ιδρύματα) επικαλείται ο κ. Γκιουλ, αυτούς που πρώτη τους δουλειά είναι η αφαίρεση της τραγωδίας από τα ανθρώπινα για το «καλό μας», για να αμβλυνθούν δήθεν το μίσος και οι αντιθέσεις μεταξύ μας. Ομως με αυτή τη μέθοδο της «παιδαγωγικής λήθης» επιτυγχάνεται ακριβώς το αντίθετο: η επανάληψη της τραγωδίας.

Εν προκειμένω (κι προς απόδειξη όλων τούτων) η λήθη για τη γενοκτονία των Αρμενίων υπήρξε θεμελιώδης προϋπόθεση για πολιτικές όπως αυτές του Χίτλερ, όταν, οργανώνοντας το Ολοκαύτωμα, δήλωνε: «ποιος θυμάται το ξεπάστρεμα των Αρμενίων;»...

Τέλος, δηλώνοντας ο κ. Γκιουλ ότι για την Ιστορία δικαιούνται να ομιλούν μόνον οι ιστορικοί (κι όχι ένα Κοινοβούλιο, ένας τσοπάνης ή ένας μαθηματικός) μας θύμισε -υπό κλίμακα βεβαίως- τους καθ' ημάς υπερασπιστές του πονήματος Ρεπούση, όταν, ένεκεν ενδείας άλλων επιχειρημάτων, είχαν φθάσει κι εκείνοι να διακηρύσσουν ότι για την ιστορία έχουν δικαίωμα να ομιλούν μόνον οι ιστορικοί! (Ασχέτως αν ούτε η κυρία Ρεπούση ήταν καν ιστορικός η ίδια) - τι να κάνουμε; ο εθνικός μας πτωχοπροδρομισμός δεν έχει όρια...

...................................

Ομως η ιστορία κι ο τρόπος που την αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης συνιστούν βασικό στοιχείο της ταυτότητάς του, καθορίζουν την πολιτική στάση του και τις επιλογές του. Διότι οι άνθρωποι είναι αυτά που θυμούνται.

Σε μια εποχή που οι εθνικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των εθνικών αστικών τάξεων επανεμφανίζονται κυρίαρχοι (αυτό είναι στην πραγματικότητα ο εθνικισμός), η κυριαρχία των δυνάμεων της εξουσίας πάνω στον τρόπο που προσλαμβάνει ο λαός την ιστορία είναι κρίσιμης σημασίας...

ΥΓ. Επί του πιεστηρίου: Με απέλαση απ' την Τουρκία απείλησε χθες ο κ. Ερντογάν τους 100.000 Αρμενίους που ζουν κι εργάζονται «παράνομα» στη χώρα. Εμ δεν ξεκολλάς εύκολα απ' τα πογκρόμ, αν ουδέποτε έχεις λογοδοτήσει για αυτά.
ΣΤΑΘΗΣ Σ.

Νεοοθωμανισμός και οι Επιπτώσεις του στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις

Aντιστράτηγος ε.α Καναβάκης Εμμανουήλ



Η έννοια του όρου νεοοθωμανισμός εμφανίσθηκε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και είναι διεθνώς πολιτικά και επιστημονικά αποδεκτός. Ο νεοοθωμανισμός εκφράζει τη στρατηγική και την εξωτερική πολιτική της σύγχρονης Τουρκίας. Αποτελεί φυσική εξέλιξη του κεμαλισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε τη δεκαετία του1920, ταυτόχρονα με τη συγκρότηση του Τουρκικού κράτους. Ο κεμαλισμός έθεσε ως μόνο και κύριο στόχο, τη συγκρότηση και συνοχή του κράτους. Από τη δεκαετία του 1970 ο κεμαλισμός αναθεωρεί το δόγμα του και διαμορφώνει μια νέα στρατηγική, η οποία αποσκοπεί στην κατάκτηση ενός κυρίαρχου ρόλου στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα. Η νέα αυτή στρατηγική απορρέει από τη θεωρία και το δόγμα του νεοοθωμανισμού, ο οποίος μεταβάλλει τις ισορροπίες του πολιτικού συστήματος και καθορίζει φιλόδοξους στόχους στην εξωτερική πολιτική.
Αφετηρία και σημείο αναφοράς του νεοοθωμανισμού είναι η πρώην οθωμανική αυτοκρατορία, της οποίας την ισχύ και την γεωγραφική έκταση χρησιμοποιεί ως ορόσημο για τον καθορισμό των στόχων του. Βασικοί στόχοι του νεοοθωμανισμού είναι η αύξηση της εθνικής ισχύος της Τουρκίας και η κατάκτηση κυρίαρχου ρόλου στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα. Η νεοοθωμανική εξωτερική πολιτική διαμορφώνεται και εξελίσσεται σε δύο κυρίους άξονες. Ο ένας οδηγεί στη δύση και ο άλλος στον ισλαμικό κόσμο.
Ο νεοοθωμανισμός μέχρι σήμερα δεν αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας, μελέτης, ανάλυσης, επεξεργασίας και κατανόησης ιδιαίτερα στη χώρα μας, διότι θεωρήθηκε ότι αποτελεί μια απλή πολιτική διακήρυξη ή μια αποσπασματική εξαγγελία, που δεν έχει σημαντικά περιθώρια υλοποίησης στη σύγχρονη εποχή.
Οι κλιμακούμενες προκλήσεις και διεκδικήσεις της Τουρκικής νεοοθωμανικής πολιτικής εις βάρος της Ελλάδας, έχουν δημιουργήσει ανησυχία και σοβαρούς προβληματισμούς στην κοινή γνώμη της χώρα μας Η ανάλυση και ο προσδιορισμός των επιπτώσεων του νεοοθωμανισμού, αποτελεί επιτακτική ανάγκη και καθήκον ιδιαίτερα για όσους διαθέτουν εθνική ευαισθησία.
Ο Σύνδεσμος μας αταλάντευτα ταγμένος στην υπηρεσία της εθνικής άμυνας και του εθνικού προβληματισμού, οργάνωσε τη σημερινή ημερίδα, προκειμένου να συμβάλλει στην καλύτερη γνώση του θέματος. Η παρουσία μου στο βήμα του Συνδέσμου έχει ως σκοπό να αποτυπώσει τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος, να προσδιορίσει τις ενδεχόμενες απειλές και να καταθέσει απόψεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

Κύρια Ιδεολογικά Χαρακτηριστικά του Νεοοθωμανισμού

Ο νεοοθωμανισμός ως πολιτική θεωρία και δόγμα αντιπροσωπεύει μια σύγχρονη ισλαμική αντίληψη και ένα φιλόδοξο εθνικισμό με φιλοδυτικό προσανατολισμό, ο οποίος επιδιώκει τη συνεργασία με τη δύση, ενώ παράλληλα διεκδικεί τη διείσδυση στον ισλαμικό κόσμο. Με βάση την ετυμολογία της λέξεως, νεοοθωμανισμός είναι μια νέα στρατηγική, η οποία είναι συνδεδεμένη με το οθωμανικό παρελθόν. Η σύνδεση της στρατηγικής αυτής με την πρώην οθωμανική αυτοκρατορία οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται για μια πολιτική, που παράγει αλυτρωτισμό, εδαφικές διεκδικήσεις και ηγεμονισμό.
Εμφανίσθηκε το 1974 με την αναθεώρηση της πολιτικής της εσωστρέφειας, που επέβαλε ο κεμαλισμός και την υιοθέτηση μιας επιθετικής εξωτερικής πολιτικής, που συνοδεύθηκε από σειρά διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας και κατέληξε με την εισβολή στην Κύπρο. Αργότερα κατά τη δεκαετία του 1990 εμφανίσθηκε ο ισλαμιστής και σημερινός ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ο οποίος διατύπωσε τη θεωρία του νεοοθωμανισμού, η οποία και στηρίζεται στις απόψεις, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος και η διεθνής θέσης της Τουρκίας». Ο όρος «στρατηγικό βάθος» παραπέμπει στο χρονικό βάθος και το γεωγραφικό βάθος της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το χρονικό βάθος έχει σχέση με τη χρονική διάρκεια και το γεωγραφικό με τη γεωγραφική έκταση της αυτοκρατορίας.
Ο Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται ως αρχιτέκτονας και θεωρητικός εμπνευστής του νεοοθωμανισμού και η επιρροή του είναι καθοριστική στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Είναι πολιτικός επιστήμονας με έντονη θρησκευτική συνείδηση και διετέλεσε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπαχτσέ Σεχίρ της Τουρκίας και το ισλαμικό πανεπιστήμιο της Μαλαισίας. Διαθέτει ευρύτατο φάσμα γνώσεων, συγκροτημένη επιστημονική σκέψη και ένα φιλόδοξο όραμα για ρόλο της χώρας του στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα. Ο Ερντογάν και ο Γκιούλ πρωθυπουργός και πρόεδρος αντίστοιχα, τον αποκαλούν δάσκαλο, ενώ ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Μαρκ Πάρις τον χαρακτήρισε Κίσιγκερ της Τουρκίας.
Ο νεοοθωμανισμός επανέφερε στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας το θρησκευτικό παράγοντα τον οποίο είχε απομονώσει και περιθωριοποιήσει ο κεμαλισμός. Η θρησκεία είναι συστατικό στοιχείο της θεωρίας του νεοοθωμανισμού, διότι ενισχύει την εθνική συνοχή, υπηρετεί τον εθνικισμό, ενισχύει το αίσθημα ανωτερότητας του Τούρκου και τροφοδοτεί τον λαό με ψυχικές δυνάμεις, για την οικοδόμηση της εθνικής ισχύος, της επέκτασης των συνόρων και την απόκτηση κυρίαρχου ρόλου στο παγκόσμιο σύστημα. Για τον Τούρκο, ο οποίος λόγω ιδιοσυγκρασίας είναι μοιρολάτρης και θρησκόληπτος, η θρησκεία αποτελεί αδιαμφισβήτητο στοιχείο της προσωπικότητας του.
Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί, ότι υπήρξε ιστορικός συμβιβασμός κεμαλισμού και ισλαμισμού, με νέα δεδομένα και όρια στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Προηγήθηκε βέβαια από το Τουρκικό ισλάμ η απόρριψη του μανδύα του φονταμενταλισμού και της εχθρικής στάσης έναντι της δύσεως, η υιοθέτηση της μετριοπάθειας και η αποδοχή της ένταξης της χώρας στην Ε Ε. Οι ΗΠΑ και γενικότερα η δύση στηρίζουν τον συμβιβασμό και τη σύμπραξη ισλαμιστών και κεμαλιστών, επειδή εξυπηρετεί τα στρατηγικά τους συμφέροντα.
Επιπλέον η εισαγωγή του ισλαμικού παράγοντα στο πολιτικό σύστημα και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έγινε επιπλέον για να ικανοποιήσει ένα κοινωνικό αίτημα και για να επιτευχθεί η διείσδυση στον ισλαμικό κόσμο, στα πλαίσια των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων. Οι ΗΠΑ και γενικότερα η δύση επιθυμούν την επαναπροσέγγιση του ισλσμικού κόσμου, για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία και να συμμετέχουν στην εκμετάλλευση των ενεργειακών του αποθεμάτων. Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα στους πρώτους μήνες της θητείας του στην Άγκυρα αποδεικνύει την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και τον ζωτικής σημασίας ρόλο της Τουρκίας για τα Αμερικανικά συμφέροντα. Στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι η Τουρκία αποτελεί την γέφυρα συνεργασίας με τον ισλαμικό κόσμο και αξιόπιστο υποστηρικτή των στρατηγικών συμφερόντων της δύσης.
Ο θεσμός του προέδρου της Δημοκρατίας υπήρξε το τελευταίο σημείο, όπου ο κεμαλισμός υπέστη δεινή δοκιμασία, διότι το θεωρούσε αδιαπραγμάτευτο προπύργιο του κοσμικού προσανατολισμού του κράτους. Η εκλογή του σημερινού προέδρου Γκιούλ στο προεδρικό αξίωμα ήταν μια ανεπιθύμητη εξέλιξη για τους κεμαλιστές. Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης των ισλαμιστών υπέρ του Γκιούλ, χαρακτηρίσθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές ως αντικαθεστωτικές και υπήρξε κίνδυνος να τεθεί εκτός νόμου ο Ερντογάν και το κυβερνόν κόμμα. Καταλυτική υπήρξε η παρέμβαση της Ε Ε, αλλά και η προειδοποίηση των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί άλλος ένας συμβιβασμός των δύο ρευμάτων. Παρά το γεγονός, ότι αυτή η εξέλιξη θεωρείται από πολιτικούς παρατηρητές ως νίκη των ισλαμιστών, στην πραγματικότητα ο κεμαλισμός αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ευέλικτος και σύγχρονος ρυθμιστής, αλλά και αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του πολιτικού συστήματος. Οι αλλαγές έρχονται, όταν εμφανίζονται οι κατάλληλοι άνθρωποι την κατάλληλο στιγμή.
Η κεμαλική αντίληψη περί ισχυρού κράτους διατηρείται στη φιλοσοφία του νεοοθωμανισμού, διότι ενσαρκώνει την ιδέα του έθνους και εγγυάται την υπαρξιακή του συνέχεια. Η Τουρκία συγκροτείται από ένα μωσαϊκό 72 εθνοτήτων, με κυρίαρχη την Κουρδική μειονότητα, οι οποίες υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις από τις κρατικές εξουσίες, διότι θεωρούνται ως εν δυνάμει απειλές για την συνοχή του κράτους. Η σύνδεση της έννοιας του κράτους με το οθωμανικό παρελθόν, προσδίδει βαρύτητα στην εθνική ισχύ και προσδιορίζει το όραμα της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας.
Το ισχνό οικονομικό εισόδημα, το χαμηλό πνευματικό επίπεδο, η έλλειψη υποδομών υγείας και πρόνοιας και η εκρηκτική πληθυσμιακή αύξηση, διαμορφώνουν ένα δύσκολο και προβληματικό βιοτικό επίπεδο, το οποίο δημιουργεί και συντηρεί κοινωνικές τριβές και αντιθέσεις. Κάθε χρόνο προστίθεται στον πληθυσμό της Τουρκίας ένα εκατομμύριο ψυχές και εκτιμάται ότι με το σημερινό ρυθμό αύξησης ο πληθυσμός της Τουρκίας θα ανέλθει το 2020 σε εκατό εκατομμύρια.
Παράλληλα οι συχνές εμφανείς ή αφανείς συγκρούσεις κεμαλιστών και ισλαμιστών, συνδυαζόμενες με τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα το οποίο από τον πολιτισμένο και δημοκρατικό κόσμο χαρακτηρίζεται ως υπανάπτυξη και οπισθοδρόμηση. Το εκρηκτικό αυτό μίγμα όμως κατάλληλα καθοδηγούμενο από φιλόδοξες ηγεσίες μεταμορφώνεται σε ισχυρό παράγοντα επεκτατισμού. Κατά τον Μακιαβέλι την αδιάκοπη επέκταση της Ρώμης προκάλεσαν οι συνεχείς διενέξεις πληβείων και πατρικίων. Κατά συνέπεια ο νεοοθωμανισμός εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί το συγκρουσιακό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας για την υλοποίηση των στόχων του.
. Πρώτος εκφραστής του νεοοθωμανισμού ήταν ο Οζάλ πρωθυπουργός και πρόεδρος της Τουρκίας στη δεκαετία του 1980. Η δυναμική όμως μετάλλαξη του νεοοθωμανισμού συνδέεται με την άνοδο στην πρωθυπουργία του Ερντογάν, ο οποίος διατηρεί διαύλους επικοινωνίας και έχει εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της δύσης. Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί, ότι ο Ερντογάν έγινε δεκτός στο Λευκό Οίκο το 2002 αμέσως μετά την εκλογική νίκη του κόμματος του και πριν αναλάβει την πρωθυπουργία.

Ο Ρόλος του Στρατού στη Νεοοθωμανική Εποχή

Ο στρατιωτικός παράγων διεδραμάτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση και υλοποίηση του νεοοθωμανισμού. Ο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου ως πολιτικός επιστήμονας χρησιμοποίησε την επιστημονική του σκέψη, για να διατυπώσει τη θεωρία του νεοοθωμανισμού
Η Τουρκία αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία κράτους, όπου οι Ε Δ αποτελούν τον ισχυρότερο παράγοντα, ο οποίος προσδιορίζει και ελέγχει την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Το στοιχείο αυτό είναι τεκμηριωμένο, ότι αποτελεί κοινό γνώρισμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά και της κεμαλικής Τουρκίας. Διαχρονικά και ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ο ρόλος του στρατεύματος παραμένει καταλυτικός και κυρίαρχος θεσμός στη σύγχρονη Τουρκία. Ο στρατός κατέχει το θεσμικό ρόλο του εγγυητή του κράτους, ο οποίος αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιταγή και κληρονομία του ιδρυτή Κεμάλ Ατατούρκ. Ο ρόλος αυτός παρά τις οποιεσδήποτε κρίσεις ή συγκρούσεις διατηρείται και στη νεοοθωμανική εποχή.
Οι παραχωρήσεις του κεμαλισμού και η προσαρμογή του στις απαιτήσεις και τα πολιτικά δεδομένα της δύσης, δεν συνεπάγεται την πλήρη απομάκρυνση του στρατού από την πολιτική. Αντίθετα η δύση φαίνεται να επιθυμεί τη διακριτική εποπτεία του πολιτικού συστήματος από το στρατό, διότι αυτό αποτελεί εγγύηση και παράλληλα χαλιναγώγηση της ισχυρής πλειοψηφίας των ισλαμιστών, για την αποφυγή μιας ενδεχόμενης μετάβασης της Τουρκίας σε ένα θεοκρατικό καθεστώς. Είναι γνωστό, ότι υπήρξαν ακραία φαινόμενα και στα δύο πολιτικά ρεύματα. Η οργάνωση ΕΡΚΕΝΕΓΚΟΝ, που συγκρότησαν ακραίοι εθνικιστές των Ε Δ, αλλά και ακραίοι ισλαμιστές που επεδίωξαν την ανατροπή της κυβερνήσεως. Όλοι εντοπίσθηκαν και οδηγηθήκαν στη δικαιοσύνη, όπου καταδικάσθηκαν.
Ο Τουρκικός στρατός σήμερα έχει εγκαταλείψει τις πραξικοπηματικές επεμβάσεις και τη βίαιη ανατροπή των κυβερνήσεων, διότι οι πρακτικές αυτές υπονομεύουν το κύρος της χώρας, αλλά και το θεσμικό ρόλο των Ε Δ. Επιβεβαίωση αποτελεί το γεγονός, ότι το 1997 ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ερμπακάν απομακρύνθηκε από την εξουσία με παρασκηνιακό τρόπο, χωρίς να εμφανισθεί στους δρόμους ο στρατός. Η νέα παρεμβατική τακτική, που έχει υιοθετήσει το κεμαλικό διευθυντήριο είναι εξ ίσου αξιόπιστη και αποτελεσματική. Η μακρόχρονη παρουσία στην πολιτική σκηνή και την πρωθυπουργία του ισλαμιστή Ερντογάν και η άνοδος για πρώτη φορά στο προεδρικό αξίωμα ισλαμιστή, του πρώην πρωθυπουργού Γκιούλ, αποδεικνύει τον εκσυγχρονισμό και την έντεχνη διαχείριση της εξουσίας από το κεμαλικό διευθυντήριο και κατ’ επέκταση από το στρατό.
Ο ενεργός ρόλος και η παρουσία του στρατού στο πολιτικό σύστημα της χώρας διακυρήχθηκε και επιβεβαιώθηκε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την 30η Αυγούστου 2009 κατά την επέτειο της «εορτής της νίκης», απότον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ. Μετά την κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Ατατούρκ έγραψε στο βιβλίο συγχαρητηρίων τα εξής: «Τα βασικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας της Τουρκίας που ίδρυσες, η αδιαίρετη ενότητα του κράτους και του έθνους και η μεγάλη αγάπη προς τον Ατατούρκ , θα ζουν αιώνια». Επίσης στην ομιλία του στον ίδιο εορτασμό ανέφερε τα εξής: «Οι Τουρκικές Ε Δ πάντοτε στάθηκαν προστάτης και υποστηρικτής της δημοκρατίας, που μας εμπιστεύθηκαν και της δομής του κράτους μας, ως εθνικό, ενιαίο και κοσμικό. Έτσι θα είναι και στο εξής». Μέχρι σήμερα κανένα πολιτικό κόμμα ή μεμονωμένος πολίτης της Τουρκίας αμφισβήτησε ή εναντιώθηκε σε αυτές τις ιδέες και σκέψεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Ο ανωτέρω εορτασμός υπήρξε ιδιαίτερα εντυπωσιακός, διότι πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 8.881 ανδρών, ενώ κατά το 2008 4.000 άνδρες. Ανάλογος εορτασμός έγινε στην Κύπρο και το Αζερμπαϊζάν.
Η ισχυρή παρουσία του στρατιωτικού παράγοντα στο πολιτικό σύστημα, επιβεβαιώνεται από τη σχεδίαση και την εξέλιξη του εξοπλιστικού προγράμματος των Ε Δ, σε περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσεως. Προ τριμήνου περίπου ο ΥΦΕΘΑ Μπαγιάρ επισκέφθηκε το εργοστάσιο της εταιρείας REYTHEON στις ΗΠΑ, για την αγορά σύγχρονου πυραυλικού συστήματος, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Ρωσικής εταιρείας, που κατασκευάζει τους πυραύλους S-400. Επίσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα επισκεφθεί το εργοστάσιο αντίστοιχης Κινεζικής εταιρείας. Η αγορά του Αμερικανικού πυραυλικού συστήματος δεν εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα. Είναι προφανές ότι, όταν οι εξοπλιστικές δαπάνες δεν περικόπτονται και τα έξοδα για εορτές και τελετές διπλασιάζονται ο προϋπολογισμός των Τουρκικών Ε Δ δεν αντιμετωπίζει περιορισμούς από την κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια διεθνή πρωτοτυπία και χαρακτηριστικό δείγμα της ανεξάρτητης παρουσίας στη δομή και λειτουργία του κράτους.
Η απάντηση, μετά τα προαναφερθέντα, στο ερώτημα αν στη νεοοθωμανική εποχή διατηρεί ο στρατός το θεσμικό του ρόλο στο πολιτικό σύστημα, είναι εύκολη και προφανής.

Επιτεύγματα και Απολογισμός της Νεοοθωμανικής Εξωτερικής Πολιτικής

Ο νεοοθωμανισμός δημιούργησε σημαντική ώθηση και δυναμική στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία έχει αποβάλλει την εσωστρέφεια και επιδεικνύει εξαιρετική ικανότητα προσαρμογής και εκμετάλλευσης των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων. Η Τουρκική εξωτερική πολιτική εμφανίζεται εκλεπτυσμένη, δυναμική, πολυδιάστατη, συντονισμένη και με οργανωμένο σχέδιο δράσης. Ειδικότερα η Τουρκία έχει ενεργό παρουσία σε διεθνές επίπεδο και διαδραματίζει φιλειρηνικό και διαμεσολαβητικό ρόλο, αναπτύσσει πολυδιάστατες πρωτοβουλίες και δημιουργεί συμπληρωματικές παρεμβάσεις για την υποστήριξη της πολιτικής των χωρών της δύσεως. Η επιτυχημένη διεθνής παρουσία έχει αυξήσει σημαντικά το γεωπολιτικό της βάρος και έχει αποκτήσει το ρόλο μιας εν δυνάμει περιφερειακής δύναμης. Αποτέλεσμα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης αλλά και της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης ήταν η ένταξη της στην ομάδα των είκοσι αναπτυσσομένων χωρών (G 20).
Η κατάσταση κατά περιοχή έχει ως εξής:
Μ. Ανατολή
Η Τουρκία επέτυχε να αποκαταστήσει πρόσφατα τις σχέσεις της με τη Συρία μετά από μεγάλη περίοδο ψυχρότητας. Η αναθέρμανση των σχέσεων συνοδεύθηκε από την υπογραφή συμφωνιών οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας και κατάργησης των προξενικών θεωρήσεων. Την περασμένη άνοιξη πραγματοποιήθηκε κοινή στρατιωτική άσκηση μικρής κλίμακας, ενώ το επόμενο έτος θα διεξαχθεί κοινή άσκηση μεγάλης κλίμακας στο Συριακό έδαφος. Παράλληλα η Τουρκία ενδιαφέρθηκε να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για την εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας-Ισραήλ.
Η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ από τη δεκαετία του 1990 δεν επηρέασαν αρνητικά τις σχέσεις της με τον Αραβικό και ισλαμικό κόσμο. Αντίθετα ενίσχυσε τις σχέσεις της με τους Παλαιστινίους και ο αρχηγός της Χαμάς επισκέφθηκε την Άγκυρα. Οι κεμαλιστές εμπνέουν εμπιστοσύνη στο Ισραήλ, ενώ οι κεμαλιστές τον ισλαμικό κόσμο. Η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και περιλαμβάνει τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων των τριών κλάδων των Ε Δ, ενώ ο τομέας της πολεμικής βιομηχανίας παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για κοινή δράση. Η ακύρωση τον περασμένο Οκτώβριο από την Τουρκία της άσκησης «Αετός της Ανατολίας», παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ είχε μεταφέρει τα απαραίτητα υλικά και εφόδια στο αεροδρόμιο του Ικονίου, δημιούργησε σοβαρή κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών. Αν και οι δύο χώρες επικαλέσθηκαν δευτερεύοντα θέματα ως αίτια της κρίσεως, η κύρια πηγή του προβλήματος είναι η μη παράδοση από το Ισραήλ των κατασκοπευτικών αεροσκαφών HERON, τα οποία είχε αγοράσει η Τουρκία και έπρεπε να παραδοθούν εντός του Οκτωβρίου 2009. Ο ΥΕΘΑ του Ισραήλ Μπάρακ υποβάθμισε το γεγονός και το χαρακτήρισε ως μέρος «μιας διακύμανσης» στις διμερείς σχέσεις. Η διμερής συνεργασία, σύμφωνα με δηλώσεις των εκατέρωθεν αξιωματούχων, παραμένει αρραγής και οι δεσμοί είναι σημαντικοί και στρατηγικής σημασίας.
Καύκασος
Η Τουρκία εφαρμόζει ισορροπημένη και προσεκτική εξωτερική πολιτική, για να μη δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις της με τη Ρωσία. Για το σκοπό αυτό η Τουρκία απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσική επέμβαση στο έδαφος της Γεωργίας. Η περιοχή του Καυκάσου είναι προνομιακός χώρος για την Τουρκία, λόγω εγγύτητας αλλά και διότι οι πληθυσμοί των κρατών είναι τουρκογενείς, εξαιρουμένης της Αρμενίας. Για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τα κράτη του Καυκάσου η Τουρκία έχει δημιουργήσει το «Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκικού Κόσμου» με μόνιμη έδρα της γραμματείας του «συμβουλίου» στην Κων/πολη. Τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε η 9η σύνοδος του υπόψη συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγών κρατών στο Αζερμπαϊζάν, κατά την οποία αποφασίσθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με συγκεκριμένα μέτρα. Η υπογραφή τον περασμένο Οκτώβριο στη Γενεύη συμφωνίας Τουρκίας-Αρμενίας για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων είναι μια σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τις ΗΠΑ, οι οποίες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους με την παρουσία της ΥΠΕΞ Κλίντον. Οι ΗΠΑ έχουν επιθυμούν το έδαφος της Αρμενίας ως εναλλακτική λύση για τη διέλευση των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καυκάσου, σε περίπτωση κρίσης στις σχέσεις Ρωσίας-Γεωργίας.
Βαλκανική
Η Βαλκανική αποτελεί χώρο ζωτικού ενδιαφέροντος για τα συμφέροντα της Τουρκίας, διότι αποτελεί τη γέφυρα με την Ευρώπη. Η «εισβολή» στα Βαλκάνια γίνεται με τη χρήση της ισλαμικής και οθωμανικής ταυτότητας. Η Τουρκία επιδιώκει μεθοδευμένα να αφυπνίσει τις μουσουλμανικές- Τουρκικές μειονότητες της Βαλκανικής και να τις επανασυνδέσει με το οθωμανικό παρελθόν.
Με τη ΦΥΡΟΜ διατηρεί στενές σχέσεις οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της ΦΥΡΟΜ Ιβάνοφ επισκέφθηκε την Άγκυρα για να εξασφαλίσει υποστήριξη για τα εθνικά της θέματα. Κατά την επίσκεψη ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, ότι η χώρα του θα υπερασπίζει τα συμφέροντα της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ.
Η Αλβανία αποτελεί προτεκτοράτο της Τουρκίας, λόγω της πολυδιάστατης συνεργασίας, που έχει αναπτυχθεί, αλλά και της μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα. Έχει αναλάβει την αναδιοργάνωση του Αλβανικού στρατού σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, την αναβάθμιση μιας ναυτικής βάσης και της σχολής του ναυτικού, τον εκσυγχρονισμό αεροδρομίου, την εκπαίδευση των Ε Δ και την δημιουργία βάσεως συντηρήσεως πολεμικών αεροσκαφών. Το1994 η Αλβανία έγινε μέλος των χωρών της « ισλαμικής διάσκεψης», με πρόταση της Τουρκίας.
Η Βουλγαρία αποτελεί χώρα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος, διότι έχει κοινά σύνορα και επιπλέον η Τουρκική μειονότητα του ενός εκατομμυρίου, αποτελεί τη γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η μειονότητα έχει ισχυρή και αυτόνομη εκπροσώπηση στη Βουλγαρική βουλή καθώς και συμμετοχές στις κυβερνήσεις.
Η Βοσνία έχει αναπτύξει στενές σχέσεις στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα με την Τουρκία, λόγω της μουσουλμανικής εθνότητας την οποία έχει, αλλά και της ανάγκης να εξασφαλίσει βοήθεια για την επιβίωση της. Η Κροατική και Σερβική εθνότητα έχουν κράτη συγγενικά, την Κροατία και τη Σερβία αντίστοιχα, ενώ η μουσουλμανική δεν έχει. Για τον σκοπό αυτό ανακύρηξε την Τουρκία μητέρα πατρίδα.
Το Κοσσυφοπέδιο επίσης αποτελεί χώρα αμέσου ενδιαφέροντος, λόγω της Τουρκικής μειονότητας που βρίσκεται. στην περιοχή Πριζρένης (Πρίζρεν), η οποία αριθμεί 10.000 πληθυσμό και κατά την Τουρκία 60.000. Η Τουρκία παρέχει οικονομική βοήθεια και κάθε είδους υποστήριξη στο Κοσσυφοπέδιο, λόγω θρησκευτικής συγγενείας. Οι σημαίες που χρησιμοποιήθηκαν για τον εορτασμό της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου κατασκευάσθηκαν στην Τουρκία και μεταφέρθηκαν με Τουρκικό αεροσκάφος 24 ώρες πριν στην Πρίστινα.
Κουρδικό
Η Τουρκική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε φιλοκουρδικές μεταρρυθμίσεις και έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο με την επωνυμία «δημοκρατικό άνοιγμα». Το σχέδιο επιτρέπει την επιστροφή των Κούρδων ανταρτών και αμάχων από το Ιράκ και την ένταξη τους στις Τουρκικές κοινωνίες. Αν και η ηγεσία των Κούρδων έχει απορρίψει την έκκληση της Τουρκίας για επιστροφή και ειρηνική συμβίωση, την πρώτη ημέρα εφαρμογής του σχεδίου (στα μέσα Οκτωβρίου 2009) διήλθαν τα σύνορα 34 άτομα από τα οποία 6 άνδρες και 28 γυναικόπαιδα. Τα συνθήματα ιδιαίτερα δελεαστικά όπως «αυτή τη γη θα τη μοιραστούμε, για να ζήσομε ειρηνικά όπως στο παρελθόν.) Η Τουρκία εκτιμά, ότι με την πολιτική αυτή θα επιτύχει τη διάλυση του ΡΚΚ και θα κλείσει μια σοβαρή πληγή, η οποία προκάλεσε 45.000 νεκρούς από το 1984 και τεράστια οικονομική επιβάρυνση.
Κυπριακό
Η Τουρκία τηρεί αδιάλλακτη στάση και βασικός στόχος της είναι η αποσύνδεση του Κυπριακού από το θέμα της εντάξεως στην Ευρώπη. Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε, ότι μέχρι το τέλος του 2009 είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, έχοντας βέβαια υπόψη του, την αξιολόγηση της χώρας του τον προσεχή Δεκέμβριο από το συμβούλιο κορυφής της Ε Ε . Παράλληλα υποστήριξε, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να αναμειχθεί στην επίλυση του Κυπριακού και ζήτησε ο ρόλος των ΗΠΑ και του ΟΗΕ να καταστεί περισσότερο ενεργός και να καθορισθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον κατά την παρούσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη με αμείωτους ρυθμούς, το σχέδιο ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των μηχανοκινήτων μονάδων των στρατευμάτων κατοχής παρά το γεγονός, ότι από το Σεπτέμβριο του 2008 διεξάγονται οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες Χριστόφια –Ταλάτ. Βασικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος της νεοοθωμανικής πολιτικής, είναι η αποδέσμευση του κυπριακού από την ενταξιακή πορεία και η επίλυση του κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου με γεωπολιτικούς όρους, όπου η χώρα μας υπολείπεται. Παράλληλα εκμεταλλεύεται τις προνομιακές σχέσεις της με τις μεγάλες δυνάμεις για ευνοϊκή επίλυση του Κυπριακού.

Ελληνισμός-Νεοοθωμανισμός

Ελληνισμός και νεοοθωμανισμός είναι δύο ανόμοια και αντίρροπα μεγέθη, με διαφορετικό πνευματικό και πολιτισμικό «βάθος», διαφορετική θρησκεία και αντίθετες επιδιώξεις και στόχους στο παγκόσμιο γεωπολιτικό πεδίο. Με αυτά τα δεδομένα η συνύπαρξη των δύο χωρών ήταν και παραμένει προβληματική. Η εμφάνιση του νεοοθωμανισμού, η οποία εκδηλώθηκε με μια σειρά διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας και την εισβολή στην Κύπρο, επιδείνωσε τις διμερείς σχέσεις και κατέστησε τη συνύπαρξη και τη συνεργασία περίπλοκη, ιδιαίτερα προβληματική και ίσως αδύνατη. Οι Τουρκικές διεκδικήσεις αυξάνονται, η επιθετικότητα κλιμακώνεται και η αδιαλλαξία ενισχύεται, ως φυσικό αποτέλεσμα της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής υπεροχής, που ισχυροποιεί τους συντελεστές ισχύος της. Είναι προφανές, ότι σε οποιαδήποτε μελλοντική Ελληνο-Τουρκική διαπραγμάτευση, βαρύνουσα σημασία υπέρ της Τουρκίας θα έχει ο ενισχυμένος ρόλος στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα.
Η ανεξέλεγκτη ροή προς τη χώρα μας του μεταναστευτικού ρεύματος των χωρών της Ασίας, με τη διευκόλυνση της Τουρκίας, εκτός του ότι δημιουργεί εκρηκτικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, θέτει σε κίνδυνο την εθνική μας συνοχή και ασφάλεια. Η άποψη αυτή αποδεικνύεται από τη συμμετοχή των λαθρομεταναστών σε παράνομες ή εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαια η συμμετοχής σε δίκτυα κατασκοπείας, που δρουν εις βάρος της εθνικής μας ασφάλειας. Κατά συνέπεια η λαθρομετανάστευση με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα, αποτελεί εκδήλωση επιθετικότητας στα πλαίσια της νεοοθωμανικής πολιτικής εις βάρος της χώρας μας, με στόχο την εξασθένηση της εθνικής μας ισχύος και ασφάλειας.
Ο επεκτατισμός και η επιθετικότητα της νεοοθωμανικής πολιτικής εις βάρος της χώρας επιβεβαιώνεται και ενισχύεται καθημερινά, με τις παραβιάσεις του θαλασσίου και εναερίου εθνικού μας χώρου. Η πρακτική αυτή εξελίσσεται στη βάση ενός σχεδίου, που έχει διττό σκοπό. Αφενός στην παγίωση της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και αφετέρου στην κάμψη του ηθικού των Ελληνικών Ε Δ, με ταυτόχρονη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στον πληθυσμό και ιδιαίτερα των παραμεθορίων περιοχών.
Συμπληρωματική επιδίωξη της νεοοθωμανικής πολιτικής είναι η παραπλάνηση της κοινής γνώμης της χώρας μας με τη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την παρουσίαση θεμάτων της Τουρκικής επικαιρότητας και την καλλιέργεια της άποψης, ότι οι ισλαμιστές είναι περισσότερο διαλλακτικοί και ότι επιθυμούν την ειρηνική συνύπαρξη με την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα εκδηλώνεται πράξεις επιθετικότητας και προκλήσεων στο Αιγαίο. Δυστυχώς ορισμένοι στη χώρα μας, απλοί πολίτες αλλά και με επιστημονικό υπόβαθρο και εμπειρία, υιοθετούν αυτήν την άποψη. Ενδεικτικά είναι ορισμένα από τα δημοσιεύματα όπως: «Η Τουρκία αλλάζει», «Απειλείται το κεμαλικό κατεστημένο» και «Η πολιτική Νταβούτογλου έχει ανάγκη την Ελλάδα υπό προϋποθέσεις». Αυτήν ακριβώς την άποψη επιδιώκει να διαδώσει η Τουρκία διεθνώς, δηλαδή ότι αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και ακολουθεί τη σύγχρονη νεοοθωμανική πολιτική.
Ο ανθελληνισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο του νεοοθωμανισμού, διότι ενσαρκώνει το όραμα της μεγάλης Τουρκίας και τον πολυεπίπεδο επεκτατισμό, που δρα εις βάρος της χώρας και αποσκοπεί στη συρρίκνωση του Ελληνισμού, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κατ’ επέκταση της ορθοδοξίας.. Κατά την παρούσα περίοδο κατά την οποία στη χώρα μας επιχειρείται η αναθεώρηση της εθνικής μας ιστορίας, το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας όλων των βαθμίδων «παράγει» ανθελληνικό πνεύμα, διατηρώντας ανέπαφο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την ιστορία της. (Δ: Αρχική) Ουδεμία πληροφορία κυκλοφόρησε, ότι η Τουρκία αναθεώρησε την ιστορία της. Αυτή θα ήταν μια πραγματική αλλαγή, η οποία έπρεπε να προβληθεί. Το μάθημα «Κανονισμοί Διδασκαλίας Γνώσεων Εθνικής Ασφαλείας» συνεχίζει να διδάσκεται στη μέση εκπαίδευση από αξιωματικούς του Τουρκικού στρατού, οι οποίοι εισέρχονται στις αίθουσες διδασκαλίας ένστολοι. Σκοπός του μαθήματος είναι ο εθνικός φρονηματισμός των μαθητών, η ενίσχυση της ιδέας της μεγάλης Τουρκίας και η ανάλυση του θεσμικού ρόλου των Ε Δ στη λειτουργία του κράτους. Επίσης φανατισμός καλλιεργείται και μέσα από το μάθημα των θρησκευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ενδεικτικό είναι το εξής απόσπασμα «Αν αποφύγετε τον πόλεμο, ο θεός θα σας τιμωρήσει με βάσανα πυρός και θα φέρει στη θέση σας άλλο λαό».

Εκτιμήσεις - Συμπεράσματα

Ο νεοοθωμανιςμός είναι φορέας έντονου ανθελληνικού πνεύματος, επιθετικότητας και διαρκούς επεκτατισμού εις βάρος της χώρας μας. Διαθέτει σταθερό στρατηγικό προσανατολισμό και μακροπρόθεσμούς στόχους. Επιδιώκει την ανάπτυξη συνεργασίας με τις μεγάλες δυνάμεις και διεκδικεί ενεργό παρουσία στις γεωπολιτικές εξελίξεις, προκειμένου να επιδιώξει την ευνοϊκή για τα συμφέροντα της ρύθμιση των διεκδικήσεων στο Αιγαίο και το Κυπριακό.
Η νεοοθωμανική εξωτερική πολιτική στη Βαλκανική εξασφάλισε στην Τουρκία ενεργό ρόλο στην περιοχή και ανάπτυξη ιδιαίτερα στενών σχέσεων με τις όμορες χώρες των βορείων συνόρων μας, τις οποίες επηρεάζει αποφασιστικά και είναι βέβαιο ότι θα τις χρησιμοποιήσει εις βάρος μας σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσεως. Παράλληλα η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τα ανοικτά εθνικά θέματα ή τις διεκδικήσεις αυτών των χωρών εις βάρος της Ελλάδας, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, υποδαυλίζει την επιθετικότητα τους και ενισχύει την αδιαλλαξία τους.
Η ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική από τη χώρα μας για την αντιμετώπιση της νεοοθωμανικής επιθετικότητας της Τουρκίας, στηρίζεται στην επίκληση του διεθνούς δικαίου και στη προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ). Η επίκληση του δικαίου και της ηθικής αποτελεί αδυναμία, ενώ η ισχύς είναι εκείνη, που διασφαλίζει τα συμφέροντα των κρατών, κατά τον Θουκυδίδη. Η κατευναστική πολιτική και οι δηλώσεις, ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε Ε, δεν έχουν επιτύχει καμία αλλαγή στον σχεδιασμό και την τακτική της Άγκυρας. Η επίδειξη ψυχραιμίας, όταν δεν συνοδεύεται από δυναμικές πρωτοβουλίες και δράσεις, χαρακτηρίζεται ως αδυναμία. Οι επιλογές και τα διλλήματα για τον Ελληνισμό, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι δύο: Ή θα υποταχθεί στις απαιτήσεις του Τουρκικού ηγεμονισμού. Ή θα αντιτάξει ένα ΟΧΙ και θα αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις, για την διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οι πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας εγράφησαν όταν είπαμε ΟΧΙ σε φίλους και εχθρούς.

ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο καταργείται το αφορολόγητο όριο των 200Μ2 για την πρώτη κατοικία και αντικαθίσταται με αφορολόγητο της τάξης των 100.000,00€ .

Προσωπικά θεωρώ σωστή την κατάργηση της άδικης απαλλαγής με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.
Είναι παράλογο να έχει την ίδια απαλλαγή μία πρώτη κατοικία 200Τ.Μ στα Βόρεια Προάστια και μία ίδιων Τ.Μ στο Λαύριο.

Δυστυχώς όπως και σε άλλους τομείς στην Ελλάδα πάμε από το άσπρο στο μαύρο χωρίς να υπάρχουν ενδιάμεσες αποχρώσεις.
Η κατάργηση της αδικίας δημιούργησε άλλη αδικία.
Όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι με 100.000,00 € δεν είναι δυνατόν να αγοράσεις ένα διαμέρισμα των 100 Τ.Μ σε κάποια περιοχή της Ελλάδας (πόσο μάλλον στην πρωτεύουσα...) παρά μόνο κάποια πολύ παλιά κατοικία σε υποβαθμισμένη περιοχή.
Στην ουσία καταργείται το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας και απλώς απαλλάσσονται οι εκατό πρώτες χιλιάδες της αξίας του.
Ακούγεται πάντως πώς στα "In" νεκροταφεία των Αθηνών και άλλων μεγάλων πόλεων διατίθενται προς πώληση Οικογενειακοί Τάφοι προς αυτό το ποσό...

ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Θα ήθελα να συμπαρασταθώ στον Πρωθυπουργό στην ακαταπόνητη προσπάθειά του να βρει διεξόδους στο δημοσιονομικό και να πείσει τους συνεταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χρηματαγορές ότι είναι αποφασισμένος να λάβει ακόμη σκληρότερα μέτρα προκειμένου να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας μας. Και ακόμη ότι είναι ειλικρινής η βούληση της κυβέρνησής του να νοικοκυρέψει το ελληνικό μπάχαλο και να τα βάλει με κάποιες προνομιούχες ομάδες που λυμαίνονται το υστέρημα των νομοταγών φορολογουμένων. Ηλπιζα μάλιστα ότι το εννοούσε όταν βεβαίωνε ότι δεν χρωστά σε κανέναν και ότι στην κατανομή των βαρών από τα σκληρά μέτρα θα είναι δίκαιος. Αλλωστε μόνον έτσι θα μπορέσει να εξασφαλίσει την κοινωνική ανοχή, αν όχι και τη στήριξη στην εφαρμογή της σκληρής πολιτικής που αποφάσισε να εφαρμόσει για να αποφευχθεί το ναυάγιο του Τιτανικού. Και όμως ξεκίνησε την περίφημη αλλαγή του με τη σκανδαλώδη υποταγή του στις απαιτήσεις των εκβιαστών λιμενεργατών του Πειραιά, η οποία θα στοιχίσει στο υπό χρεοκοπία ελληνικό κράτος 80 εκατομμύρια ευρώ προς χάριν 450 νωχελώς εργαζομένων ή μη εργαζομένων στον ΟΛΠ.

Και πώς μπορεί πια να γίνει πιστευτός όταν το ένα μετά το άλλο εκδηλώνονται τα φαινόμενα που διαψεύδουν τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις.

Γιατί τι άλλο από πρόκληση σε βάρος των εκατομμυρίων Ελλήνων που πλήττονται από τους νέους φόρους και τις περικοπές εσόδων είναι η πανηγυρική μονιμοποίηση των 232 νέων υπαλλήλων στη Βουλή (και με 16 μισθούς που προκαλούν επίσης διαμαρτυρίες), που με καθαρά κομματικά κριτήρια και διακομματική συναίνεση, ασχέτως προσόντων και χωρίς να υπάρχει ανάγκη για το ήδη πλεονάζον προσωπικό; Μπορεί τα κόμματα και τα συνδικάτα να κατάπιαν τη γλώσσα τους γι΄ αυτό το σκάνδαλο. Ομως η αποκάλυψή του από τα ΜΜΕ έθεσε σε δεινή δοκιμασία τη σοβαρότητα του ισχυρισμού περί άδειων ταμείων.

Αντίθετα επιμελώς κρατήθηκε ασχολίαστο ένα ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα στην αξιοπιστία του σχεδίου της κυβέρνησης για νέο ήθος με τα όσα επετράπη να συμβαίνουν στη ΔΕΗ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, που δεν χρωστάει σε κανέναν, έσκυψε το κεφάλι και υπετάγη στις απαιτήσεις της πιο εκβιαστικής συντεχνίας που διοικεί επί χρόνια το μεγαλύτερο κρατικό μονοπώλιο, με τη διαρκή απειλή να μας κόψει το ρεύμα. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο επεβλήθη η κυριαρχία των συνδικάτων τα οποία υποχρέωσαν την κυβέρνηση να παρανομήσει μη εφαρμόζοντας τον νόμο 3429, ο οποίος προβλέπει ότι οι προσλήψεις νέου προσωπικού θα γίνονταν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και όχι με το ειδικό καθεστώς μονιμότητας και προνομίων που ισχύουν για το παλαιό προσωπικό. Και μάλιστα για 2.035 (!) νέες προσλήψεις που φυσικά θα επιβαρύνουν με δυσβάσταχτα ποσά το ήδη υψηλό κόστος της ΔΕΗ.

Και δυστυχώς αυτές οι υποχωρήσεις που υπονομεύουν την αξιοπιστία της εξυγιαντικής πολιτικής του κ. Γ. Παπανδρέου επιβεβαιώθηκαν και με πανικόβλητη υπαναχώρηση από την περικοπή κάποιου επιδόματος των εργαζομένων στο Εθνικό Τυπογραφείο, όταν κάποιοι από το προσωπικό του έκαμαν τριήμερη κατάληψη. Δεν ξέρω αν έχει γίνει κατανοητό, αλλά η ίδια η κυβέρνηση που με αξιομνημόνευτο θάρρος και αποφασιστικότητα ξεκίνησε το αναγκαίο έργο εκλογίκευσης των ισχυόντων στο κράτος-κουρελού με τις χίλιες δυο εξαιρέσεις και προνόμια, υπονομεύει την ούτως ή άλλως δύσκολη προσπάθειά της για να μη δυσαρεστήσει κάποιες πανίσχυρες συντεχνίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αλλά τότε πώς θα πείσει και τους άλλους θιγομένους να μη μιμηθούν τους ευδοκιμούντες εκβιαστές; Και το ακόμη χειρότερο: πώς θα αποδώσουν τα μέτρα για αύξηση εσόδων από τους καραδοκούντες δανειστές μας; Και πού να τολμήσει και τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταβολές.

Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Απαράδεκτες και ενοχλητικές χαρακτηρίζει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ τις δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ περί εξόδου χωρών μελών από την ευρωζώνη.

Ειδικότερα, σε ομιλία του απόψε στο Παρίσι στην ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης «η Ευρώπη μας», το κείμενο της οποίας έχει διανεμηθεί στις Βρυξέλλες από την ομάδα των Φιλελευθέρων, ο Γκ. Φερχόφστατ επισημαίνει ότι «πάνω από όλα αυτές οι δηλώσεις είναι ακατανόητες καθώς η ευρωπαϊκή λύση θα είναι η πιο γρήγορη και λιγότερη δαπανηρή επιλογή» τονίζοντας ότι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδώσει ένα δάνειο για την Ελλάδα αυτό δεν θα κοστίσει ούτε ένα λεπτό του ευρώ για κανέναν.

«Τα πράγματα είναι τόσο απλά αλλά φαίνεται πως η κυρία Μέρκελ δεν επιθυμεί πλέον ευρωπαϊκές λύσεις», τονίζει ο Γκ. Φερχόφστατ ο οποίος επισημαίνει ακόμη ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να προτείνει ευρωπαϊκές λύσεις καθώς, όπως αναφέρει, αρνείται να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αρνείται να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Financial Times:Η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν χρειαστεί οικονομική βοήθεια, .

Η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν χρειαστεί οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι μετά από εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων, οι νομικοί σύμβουλοι της Άνγκελα Μέρκελ την έχουν πείσει ότι οποιαδήποτε άλλη μορφή βοήθειας θα ήταν αδύνατη λόγω των όρων της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του γερμανικού συντάγματος.

Η απόφαση σημαίνει ήττα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και της Bundesbank, οι αξιωματούχοι των οποίων αντιτίθενται σε παρέμβαση του ΔΝΤ εντός της ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, o υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αστειότητες το δημοσίευμα του Dow Jones [.DJI] Σχετικά άρθρα για πιθανή προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ [Βλέπε άρθρο] , λέγοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα για βοήθεια παραμένουν ανοικτά.

«Αυτά είναι αστειότητες», είπε ο υπουργός στο Reuters. «Εξαρχής έχουμε πει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι είμαστε τώρα πιο κοντά στο ΔΝΤ».

«Τα δημοσιεύματα αυτά είναι απλώς ανόητα», πρόσθεσε.

Επικαλούμενο υψηλόβαθμο Έλληνα αξιωματούχο που δεν κατονομάζει, το Dow Jones ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν ελπίζει σε βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας και ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η προσφυγή στο ΔΝΤ πιθανόν στις 2-4 Απριλίου.

Έργο «μείζονος εθνικής σημασίας» χαρακτηρίζει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα κατατεθεί στη Βουλή. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΤΙΝΑΞΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΝΑ ΑΝΑΨΕΤΕ

Το νομοσχέδιο απέστειλε, σήμερα, Πέμπτη η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ζητώντας του να συγκαλέσει τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Το νομοσχέδιο θεσπίζει τους όρους βάσει των οποίων θα επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση γης και δόμησης και προβλέπει τη διενέργεια απαλλοτριώσεων υπέρ του δημοσίου, χρησιμοποιώντας ειδικό νομικό πλαίσιο που επιλέχθηκε για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ με το νόμο 1929/1991.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο με ταχείς ρυθμούς και σύντομες διαδικασίες, όπως αναφέρει στην επιστολή της η υπουργός.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο θεσπίζει τους όρους βάσει των οποίων θα επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση γης και δόμησης σε ζώνες ορισμένου πλάτους από τον άξονα του αγωγού, σε εκείνες τις περιοχές που θα διέλθει και προβλέπει τη διενέργεια απαλλοτριώσεων υπέρ του ελληνικού δημοσίου με δαπάνες της κατασκευάστριας εταιρίας για τυχόν επιπλέον εκτάσεις, οι οποίες θα είναι απολύτως αναγκαίες για ορισμένες εγκαταστάσεις (πχ αντλιοστάσια κλπ) και οι οποίες θα παραχωρηθούν σε αυτήν κατά χρήση.

Οι περιορισμοί επιβάλλονται κατ' εφαρμογή του άρθρου 18, παρ.5 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι μπορεί με νόμο να προβλεφθεί και κάθε άλλη στέρηση της ελεύθερης χρήσης και κάρπωσης της ιδιοκτησίας όταν προστρέχουν ιδιαίτερες περιστάσεις. Η διαδρομή του αγωγού θα οριστεί με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετά από την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Το ειδικό νομικό πλαίσιο επιλέχθηκε για τις ανάγκες του Μπουργκάς-Αλεξανδρουπολης στα «πρότυπα ΔΕΠΑ» επειδή ακριβώς έχει κριθεί από σειρά δικαστικών αποφάσεων ως συμβατό με τα άρθρα 17 και 18 του Συντάγματος και το άρθρο 1 του πρόσθετου πρωτοκόλλου των Παρισίων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Βάση του ν.1929/1991, θεσπίζονται ορισμένοι περιορισμοί στη χρήση των ακινήτων σε βάρος των ιδιοκτητών και λοιπών δικαιούχων τους, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 5 του Συντάγματος. Οι περιορισμοί αυτοί, για τους οποίους όμως προβλέπεται αποζημίωση προς τους ιδιοκτήτες, κρίθηκαν από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας ως συμβατοί με το Σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.

Για τους περιορισμούς χρήσης γης και δόμησης οι ιδιοκτήτες, νομείς ή κάτοχοι λαμβάνουν ως αποζημίωση ποσό ανερχόμενο στο 25% της αγοραίας αξίας των ακινήτων τους που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακώλυτα. Την αγοραία αξία καθορίζει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας. Σε περίπτωση διαφωνίας ως προς το ύψος αυτής ο δικαιούχος μπορεί να προσφύγει στο κατά τόπον αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας του ακινήτου για την επίλυση της διαφοράς. Με τις ίδιες διαδικασίες προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους και σε περιπτώσεις ζημίας των ακινήτων από τη διέλευση του αγωγού.

Παρέχεται στη διεθνή εταιρεία του έργου, την Trans Balkan Pipeline Oil Company, η δυνατότητα να χρησιμοποιεί χωρίς αποζημίωση δημοτικές ή κοινοτικές εκτάσεις αναγκαίες για την κατασκευή του αγωγού και σε περίπτωση που αυτές είναι κοινόχρηστες να τις επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση με δικές της δαπάνες.

Οι απαλλοτριούμενες αναγκαίες εκτάσεις προβλέπεται, όπως αναφέρεται, να παραδίδονται στην εταιρεία κατά χρήση. Κατά των πράξεων απαλλοτρίωσης προβλέπεται η άσκηση ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας αίτησης ακυρώσεως και η εκδίκαση αυτής εντός σύντομων προθεσμιών.

Για την τοποθέτηση του ακροτελεύτιου τμήματος του αγωγού παρέχεται η δυνατότητα παραχώρησης στην εταιρεία δικαιώματος χρήσης τμημάτων του αιγιαλού και χορήγησης άδειας εγκατάστασης στον θαλάσσιο πυθμένα. Προς διευκόλυνση απόκτησης από την εταιρεία ακινήτων κατά κυριότητα που είναι αναγκαία για το έργο παρέχονται οι παρεκκλίσεις των άρθρων 29 του ν. 1337/1983 και 1 του α.ν 431/1968 καθώς και του άρθρου 25 του ν. 1892/1990 ως προς τις παραμεθόριες περιοχές .

Τέλος, για την ανέγερση των αναγκαίων εγκαταστάσεων για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού προβλέπονται ορισμένες παρεκκλίσεις ως προς τους όρους δόμησης κλπ από τις σχετικές ρυθμίσεις του άρθρου 1 του Π.Δ 24/31-05-1982.

Άρχισαν ΑΜΕΣΩΣ να ορκίζονται...Έλληνες οι ΠΑΣΟΚΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Από την ιστοσελίδα της Νομαρχίας Αθηνών,διαβάζουμε:

Ορκίστηκαν σήμερα το πρωί σε ειδική τελετή στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου από το Νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό 94 πολίτες που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Οι 94 πολίτες που ορκίστηκαν προέρχονται από διαφορετικές χώρες, συντριπτικά περισσότεροι αυτή τη φορά από την Αλβανία και λιγότεροι από την Αρμενία, τη Ρουμανία, τη Συρία, τη Σερβία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Κολομβία και τη Βουλγαρία.

Το 87% είναι Αλβανοί και το 95,7%, Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Οι άντρες αυτή τη φορά ξεπερνούν κατά τι τους μισούς και ανέρχονται στο ποσοστό του 52,1%.

Από το 2005 μέχρι σήμερα έχουν ορκιστεί στη Νομαρχία Αθηνών συνολικά 9.794 πολίτες που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια.

Ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός δήλωσε:

«Αγαπητές και αγαπητοί συμπολίτες μας,

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για εσάς και για τη χώρα μας, καθώς 94 ομογενείς και αλλογενείς συμπολίτες μας, ορκίζεστε στη Νομαρχία Αθηνών.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα να δέχεται στους κόλπους της εσάς, ως νέους Έλληνες πολίτες.

Σήμερα, λοιπόν, έχουμε κοντά μας 94 νέους συμπολίτες μας που βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από 10 χρόνια, δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν με επιμονή και υπομονή, στάθηκαν στα πόδια τους, αγάπησαν αυτή τη χώρα και σήμερα ορκίζονται, Έλληνες πολίτες.

16 νέοι συμπολίτες μας βρίσκονται στη χώρα μας πάνω από 20 χρόνια.

Μία, μάλιστα, η Σανχίνες-Ορεχουέλα Μαρία Ντελ Κάρμεν από την Κολομβία, μένει ζει στη χώρα μας, 22 χρόνια.

Θέλω, λοιπόν, να σας συγχαρώ όλους μέσα από την καρδιά μου και να σας πω ότι η σημερινή ημέρα, μαζί με όλα τα άλλα αποτελεί και μια μεγάλη επιβράβευση της αγάπης σας για την Ελλάδα.

Έχουμε, λοιπόν, κοντά μας νέους Έλληνες πολίτες που προέρχονται από 10 χώρες και ασκούν 35 επαγγέλματα.

Θέλω να προσθέσω ότι ο μεγαλύτερος αριθμός, περίπου 82, είναι ομογενείς από τη Β. Ήπειρο, ενώ έχουμε κοντά μας από Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γαλλία, Κολομβία, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Συρία.

Αγαπητές και αγαπητοί νέοι συμπολίτες μας,

Σας καλωσορίζουμε στη μεγάλη οικογένεια των απανταχού Ελλήνων και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών είναι έτοιμες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, για να σας βοηθήσουν σε ό,τι ζητήσετε.

Από τη μεριά μου, ως Νομάρχης Αθηνών, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η πόρτα του γραφείου μου θα είναι πάντα ανοικτή για να σας βοηθήσω όπου μπορώ.

Σας εύχομαι να έχετε υγεία, δύναμη και ευτυχία».

Έτσι “ξεπουλήσαμε” στους Γερμανούς… 1,2 Δις Χαρίζει η “Νέα Διακυβέρνηση”

* Ο ΟΣΕ πλήρωσε το τίμημα για την εξαγορά των Ναυπηγείων από τους Γερμανούς!!
* Οι Γερμανοί των Ναυπηγείων όφειλαν να παραδώσουν τα περιβόητα βαγόνια του ΟΣΕ ως αντισταθμιστικά οφέλη. Αντ’ αυτού, ο ΟΣΕ τα ξαναπλήρωσε!
* Σήμερα παραλαμβάνουμε τα γερμένα υποβρύχια και μεσολαβούμε για να πουληθούν τα ναυπηγεία χωρίς να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα. Τι δουλειά είχε ο κύριος Παμπούκης στο Εμιράτο όπου συζητήθηκε η “πώληση”;
* Μα ο κύριος Παμπούκης ήταν ομόδικος ΚΑΙ στην πώληση των ναυπηγείων στους Γερμανούς!!
* Παμπούκης στα ναυπηγεία, Παμπούκης στην Cosco, Παμπούκης στη Siemens, Παμπούκης ΚΑΙ στο Άμπου Ντάμπι…
* Παλικαρίσια παραδοχή Βενιζέλου στην υποεπιτροπή εξοπλισμών για την τεράστια ζημιά του δημοσίου από την κυβέρνηση Σημίτη, σε επερώτηση του Πάνου Καμμένου.

Έτσι έχουν δυστυχώς τα πράγματα και πλέον στοιχειοθετείται αυτό που φωνάζουμε εδώ και μήνες για την μεγάλη ληστεία των ταμείων από τους Γερμανούς και τους εδώ τσολιάδες τους. Siemens, MAN, Thyssekrupp, όλοι συγκοινωνούντα δοχεία με μοναδικό στόχο τον πλούτο της Ελλάδας. Μίζες που έκαναν βόλτες σε επίορκους υπουργούς για να δίνονται οι συμβάσεις φωτογραφικά. Λεφτά που ποτέ δεν ήρθαν αφού ο ΟΣΕ πλήρωσε το αντίτιμο για την αγορά των ναυπηγείων από τους Γερμανούς, ενώ ο ΓΑΠ ήταν νούμερο δύο στην κυβέρνηση.

Και σα να μη φτάνουν όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση επικαλείται τον “Πατριωτισμό” των Ελλήνων για να περάσει τα δυσβάσταχτα μέτρα, χαρίζει 1,2 δις στους Γερμανούς παίρνοντας το γερμένο υποβρύχιο και βοηθώντας τους Γερμανούς να “γλιτώσουν” από τα ναυπηγεία χωρίς να υλοποιήσουν τις αντισταθμιστικές τους υποχρεώσεις!

Αυτή είναι η “Νέα Διακυβέρνηση” και γι’ αυτό οι συνεργάτες των Γερμανών (όπως ο κύριος Μπόμπολας, συνέταιρος της Ηoechtief) επιθυμούσαν διακαώς να έρθει στην εξουσία.

Διαβάστε ενδεικτικά αποσπάσματα από τις σημερινές αποκαλύψεις και σε λίγο θα τα δημοσιεύσουμε ολόκληρα:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αφήστε με, γιατί στο μάρτυρα το συγκεκριμένο θέλω να δηλώσω πως οφείλω να πω ότι προσπάθησε να με ενημερώσει στο παρελθόν. Εγώ έψαχνα τότε την υπόθεση του Ο.Τ.Ε. και τους είπα: «Μην με μπλέκεις με τον ΟΣΕ, διότι εγώ ψάχνω τον Ο.Τ.Ε. αυτή τη στιγμή και έχω πάρα πολύ δουλειά να κάνω».

Αποδεικνύεται, όμως, πλέον στην Εξεταστική Επιτροπή ότι έχουν άμεση σχέση και είναι τα ίδια πρόσωπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ωραία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το όφειλα αυτό να του το πω δημοσίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και ίδιες πρακτικές, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και ίδιες πρακτικές.

Κύριε μάρτυς, σύμφωνα με την εταιρεία Debevoise & Plimpton με την έκθεση που έχει η Εισαγγελία Αθηνών, η τροποποίηση των ρητρών συνοδεύτηκε το 2001 από εκροή 2.000.000 ευρώ από τα μαύρα ταμεία του Μονάχου προς τη θυγατρική στην Αθήνα για να πληρωθούν πολιτικά πρόσωπα.

Θέλω να σας ρωτήσω ποια ήταν η ρήτρα της καθυστέρησης το 2001 επί υπουργίας Βερελή, νομίζω. Ο κ. Βερελής δεν ήταν Υπουργός το 2001;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι έγινε με τη ρήτρα καθυστέρησης;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Πότε δεν εφαρμόστηκε η σύμβαση όπως έπρεπε. Πληρώθηκε μόνο αυτό που προέβλεπε η σύμβαση. Η σύμβαση προέβλεπε για ρήτρες μέχρι εκατόν πενήντα μία ημέρες. Από τους πέντε μήνες και μετά καθυστέρηση, χαρίστηκαν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πόσο θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει η SIEMENS ή οι ανάδοχοι από τη μη ενεργοποίηση των ρητρών;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Δεν είμαι εύκαιρος να σας πω, αλλά πάρα πολλά λεφτά, διότι οι ρήτρες επιβάλλονταν κλιμακωτά. Στην αρχή ήταν μικρό το ποσοστό. Όσο μεγάλωνε, μεγάλωνε και η ρήτρα. Στις εκατόν πενήντα ημέρες είχε φθάσει σε ένα ποσοστό.

Kάποια στιγμή που με ρώτησε ο ανακριτής γι’ αυτό το θέμα, του είπα: «Το λιγότερο που θα μπορούσε να μπει, είναι όσο έφθασε στις εκατόν πενήντα ημέρες. Ε, ας του βάλουμε το ίδιο συνέχεια».

(PE)

(1TS)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εάν υπολογίσουμε, δηλαδή, το 10% που δινόταν ως μίζα, το οποίο προκύπτει από την Debevoise&Plimpton, μπορεί να κέρδισε η εταιρεία 20.000.000 ευρώ εκείνη την εποχή, από το 1997 έως το 2001;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Μπορεί να κέρδισαν και παραπάνω ή και λιγότερα. Θα σας πω, όμως, κάτι σ’ αυτό που με ρωτάτε, γιατί έχω ένα πολύ ωραίο στοιχείο. Δεν το λέω εγώ. Ό,τι σας λέω εγώ, θα σας το λέω με στοιχεία. Θα σας διαβάσω αυτό που λέει ο πραγματογνώμονας και το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον, διότι κάνει ένα σχολιασμό για τις ρήτρες. Λέει, λοιπόν, τα εξής: «Οι πληρωμές δεν έχουν ολοκληρωθεί για καμμία από τις προγραμματικές συμφωνίες. Η πιο προχωρημένη σε ολοκλήρωση είναι η Προγραμματική Συμφωνία 35, όπου καταφαίνεται ότι ακόμη και με παρακρατήσεις ποινικών ρητρών 7.500.000 ευρώ και τόκων υπερημερίας 1.000.000 ευρώ, το ποσό που τελικά πληρώθηκε, χωρίς να αναφέρεται οριστική εκκαθάριση, είναι 81.857.781 ευρώ, αντί του αρχικά προϋπολογιζομένου ποσού των 68.000.000 ευρώ. Τούτο σημαίνει ότι πληρώνονται πάνω από 33% του αρχικού τιμήματος». Και λέει ακόμα το εξής: «Το αποτέλεσμα τούτο προκαλεί ο προβλεπόμενος από τις συμβάσεις μαθηματικός τύπος μεταχρονολογημένων πληρωμών». Τι σημαίνει αυτό; Έβαζαν μέχρι τις εκατόν πενήντα ημέρες και έφθανε το 7%. Δεν τα πλήρωναν ούτε αυτά και από εκεί και πέρα σταμάταγε, οι καθυστερήσεις έφθαναν μέχρι και τριάντα μήνες, δεν έπεφταν ρήτρες και τι τους ενδιέφερε; Το τίμημα πήγαινε και με την αναθεώρηση ανέβαινε από εργατικά και λοιπά και έχει εδώ το παράδειγμα που σας διάβασα. Αυτό είναι στην έκθεση του πραγματογνώμονα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο μαθηματικό τύπο;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Στο μαθηματικό τύπο, αναπροσαρμογή του τιμήματος. Δηλαδή, ήμασταν διπλά ζημιωμένοι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάντως, στο μαθηματικό τύπο των μιζών υπήρχε 7% με 8% επί των μιζών και ό,τι κέρδιζαν από τους τόκους μισά-μισά. Αυτό δικαιολογεί το ποσό της διαφοράς που είπατε, δηλαδή των 14.000.000, εκ των οποίων οι τόκοι, μαζί με το 7% του κεφαλαίου, φθάνουν στα 2.000.000 που φαίνεται να εκταμιεύθηκαν εκείνη την εποχή.

Στο σημείο αυτό, κύριε Πρόεδρε, θέλω να επικαλεσθώ τη δήλωση του Ράινχαρντ Σίκατσεκ, διαχειριστή του «μαύρου» ταμείου της SIEMENS στη Γερμανία, που λέει ότι εκείνη την περίοδο το τμήμα τρένων της εταιρείας στο Ερλάγκεν, του είχε ζητήσει να βρει 2.000.000 ευρώ που χρειαζόταν, ώστε να προχωρήσουν οι προγραμματικές συμφωνίες στην Ελλάδα. Μέσω του συνεργάτη του, του Αμίνι, στο Ντουμπάι -που έκανε τις «μαύρες» εταιρείες και τον έχουμε ζητήσει για μάρτυρα- ο κ. Σίκατσεκ παρήγαγε 2.000.000 ευρώ σε μαύρο χρήμα, το οποίο ο κ. Αμίνι παρέδωσε στον Γκεμπάουερ στο Αεροδρόμιο της Ζυρίχης, όπως είχε γίνει νωρίτερα σε μία άλλη Σύμβαση, στην οποία συμμετείχε η SIEMENS με τον κ. Λιακουνάκο, εκείνη της κατασκευής του ηλεκτρικού μέρους των πυραύλων PATRIOT.

Κύριε μάρτυς, έρχομαι στη δεύτερη ρήτρα, εάν εδίδετο το δικαίωμα να κατασκευάζουν τροχαίο υλικό στη Γερμανία, ενώ είχαν δεσμευθεί ότι θα το κατασκευάζουν στην Ελλάδα.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ήταν τελείως παράνομο αυτό και το γνώριζετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ το γνωρίζω, αλλά θέλω να καταθέσετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Στο πρακτικό, με νούμερο 559, στις 3 Ιανουαρίου 2003, όταν ήρθαν οι εισηγήσεις για να πάνε στο εξωτερικό, εγώ έγραψα στη σελίδα 42 την τοποθέτησή μου, με την οποία και καταψήφισα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι άλλοι διώκονται;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Σας διαβάζω ακριβώς τι έγραψα: «Διαφωνώ τελείως με την εισήγηση. Η πρόταση του προμηθευτή, για να κατασκευαστεί όλο το υλικό στο εξωτερικό, είναι τελείως απαράδεκτη και καθιστά τη Σύμβαση παράνομη. Η Σύμβαση νομιμοποιείται εντός του νομικού πλαισίου που επέτρεψε την κατάρτισή της και προέβλεψε υποχρεωτικά τη συμμετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας κατά ένα ποσοστό στο κόστος παραγωγής και τη ροή τεχνογνωσίας στην εγχώρια βιομηχανία. Για το σκοπό αυτό, η διαδικασία επιλογής αναδόχου παρέκαμψε τη σχετική νομοθεσία περί διεθνών διαγωνισμών, δημοσιότητος, διασφάλισης των όρων ανταγωνισμού και γενικότερα την κοινοτική νομοθεσία. Επομένως, πρόταση κατασκευών εκτός Ελλάδας σημαίνει μηδενική ωφέλεια τεχνογνωσίας και συμμετοχής στην κατασκευή της Ελληνικής Βιομηχανίας και ισοδυναμεί με συνειδητή καταστρατήγηση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Συνεπώς, το Συμβούλιο, κατά τη γνώμη μου, δεν νομιμοποιείται να συζητήσει την πρόταση του προμηθευτή, πολύ περισσότερο να ζητήσει την αποδοχή της από το μέτοχο». Εδώ έγιναν οι προγραμματικές, για να υπάρχει ελληνική προστιθέμενη αξία, αλλά στο τέλος τι είχαμε; Είχαμε γερμανική προστιθέμενη αξία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πριν προχωρήσετε, θέλω να σας κάνω το εξής ερώτημα: Γνωρίζατε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Σ.Ε. και ως στέλεχος του Ο.Σ.Ε. τόσα χρόνια ότι τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των υποβρυχίων που παρήγγειλε η Ελλάδα, των 214, των στραβών υποβρυχίων «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» κ.λπ., τα οποία συζητούμε σήμερα στην Υποεπιτροπή της Βουλής, περιελάμβαναν την κατασκευή από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βαγονιών για τον Ο.Σ.Ε.;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Μα, ο Ο.Σ.Ε. έχει πληρώσει την τεχνογνωσία με δικά μας λεφτά, για να κάνει τα Ναυπηγεία ναυπηγική εταιρεία. Δεν ήταν να κάνει σιδηροδρομικό υλικό. Την τεχνογνωσία σε προγενέστερες συμβάσεις, από το 1984 ακόμα, την είχαμε πληρώσει εμείς, για να κάνουν εγκαταστάσεις και να φτιάξουν βαγόνια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Φθάνει, μέχρι εκεί. Άρα, τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αυτά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που πληρώθηκαν από το ελληνικό δημόσιο, μέσω του Ο.Σ.Ε., αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού και του ελληνικού δημοσίου.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Και έχει και δικαιώματα και ο Ο.Σ.Ε., κατ’ εμένα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχουν δικαιώματα και ο Ο.Σ.Ε. και το ελληνικό δημόσιο, τα οποία δεν μεταβιβάζονται. Σωστά;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Σωστά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, κύριε Πρόεδρε, εδώ προκύπτει και άλλο θέμα σε σχέση με τη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών. Έχουμε μπροστά μας δύο σημεία. Πρώτον, την πιθανή πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προς την εταιρεία του Αμπού Ντάμπι, που περιλαμβάνει το σύνολο των εγκαταστάσεων. Ένα μέρος των εγκαταστάσεων, αλλά και της τεχνογνωσίας είναι το θέμα του τροχαίου υλικού, το οποίο αποτελεί αντισταθμιστικό ωφέλημα που φαίνεται να πληρώθηκε δύο φορές, μια φορά από τον Ο.Σ.Ε. και μια φορά από το ελληνικό δημόσιο, από τη Γενική Γραμματεία, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε κίνηση πωλήσεως αντισταθμιστικού ωφελήματος οδηγεί σε ακυρότητα της Συμβάσεως. Γι’ αυτόν το λόγο, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι πρέπει να κληθεί άμεσα ο Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αύριο, όπως ξέρετε, έχουμε καλέσει και τον κ. Τραυλό και τον κ. Βασιλάκο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα ήθελα, όμως, να ενημερώσετε και τον Πρόεδρο της Υποεπιτροπής Εξοπλισμών, τον κ. Δαμιανάκη, που συνεδριάζει σήμερα στις 18.00΄ για τα γερμανικά υποβρύχια, σχετικά με την εξέλιξη η οποία υπάρχει σε σχέση με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και τις μαρτυρίες που έχουμε. Για το λόγο αυτό, κύριε Πρόεδρε, θα σας ζητήσω να καταθέσετε και να αποστείλετε άμεσα, πέραν των εγγράφων που ανέφερε η κυρία Τσόνογλου για τις πιθανές διαπραγματεύσεις των κ.κ. Λιάπη, Γκιόλια, Σπυρόπουλου μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο, τον κ. Παναγιωτίδη και τον κ. Μουργέλα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λέτε για το 2003;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 23 Ιουλίου 2004. Μαζί με αυτά να στείλετε το εμπιστευτικό εσωτερικό υπόμνημα της 30ής Αυγούστου 2004, όπως επίσης και την πρώτη σελίδα, που είναι η συμφωνία SIEMENS SHIPYARDS και SIEMENS HELLAS του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος εις προσοχήν του κ. Γιαννακού, το οποίο αναφέρεται στην άμεση εμπλοκή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, των οποίων η συμφωνία ήταν για τα τρία υποβρύχια, σε σύνδεση με τα χρήματα που πλήρωσε ο Ο.Σ.Ε. για την τεχνογνωσία και την οποία έχουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Κύριε Καμμένε, μια και λέτε αυτό το πράγμα, να σας πω και κάτι άλλο, το οποίο εγώ προανήγγειλα με ανακοίνωσή μου; Ξέρετε ποιος έδωσε τα λεφτά, για να αγοράσουν οι Γερμανοί τα Ναυπηγεία; Ο Ο.Σ.Ε. τα έδωσε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πολύ ωραίο αυτό που λέτε! Πείτε το πάλι αυτό.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Και τους έμειναν και χρήματα. Το έχω βγάλει και σε ανακοίνωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επαναλάβετέ το, κύριε μάρτυς.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Στις 22 Μαΐου 2002, κύριε Πρόεδρε, εγώ έβγαλα μια ανακοίνωση, στην οποία έλεγα: «Μέχρι πού ο κατήφορος με τον Σκαραμαγκά;». Είναι δημοσιευμένη στον Τύπο εκείνη την εποχή.

Εμείς εκείνη την περίοδο χρωστάγαμε από παραλαβές στα Ναυπηγεία 4.000.000.000 δραχμές και 1.000.000.000 δραχμές χρώσταγε ο Η.Σ.Α.Π., αλλά τα Ναυπηγεία ήταν στο «κόκκινο» πιστωτικά και δεν μπορούσε η ΕΤΒΑ να τους δώσει αντίστοιχη ισόποση εγγυητική, για να τους δώσουμε τα λεφτά.

(ML)

(2PE)

Εγώ νομίζω ότι σκοπίμως δεν τις αύξαιναν από την ΕΤΒΑ και αυτά παρέμεναν εκεί. Έρχεται ο διευθυντής κατασκευής ο κ. Παλούμπης, τον ανέφερα προηγουμένως και είπε «δώστε μας τουλάχιστον τα λεφτά αυτά για να προχωρήσει η γραμμή παραγωγής» και δεν του τα δίνουν τα λεφτά. Έρχονται, λοιπόν, μετά, ψάχνω εγώ αυτή την ιστορία και τι διαπιστώνω; Στη σύμβαση που ήταν για την εκχώρηση των ναυπηγείων έλεγε ότι το τίμημα θα καταβληθεί αμέσως και αμέσως θα γίνουν κυρίαρχοι αυτοί που θα πάρουν τα ναυπηγεία. Κάνουν έγγραφο οι Γερμανοί με τον τρόπο που έγινε και τα γράφω πλήρως και αναλυτικά εδώ μέσα και λέω και για ευθύνες συνδικαλιστών κ.λπ., πώς βρέθηκε η διαπραγματευτική ομάδα να βρίσκεται μετά στο Διοικητικό Συμβούλιο, που υποτίθεται ότι η διαπραγματευτική εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και χίλια δυο πράγματα, θα τα δείτε όλα αυτά …

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πότε έγιναν αυτά; Πείτε μας χρονολογία.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Το 2001-2002 που γινόταν η διαγωνιστική διαδικασία. Έρχονται, λοιπόν και ζητάνε οι Γερμανοί να γίνουν αμέσως κύριοι, να αποκαθιστούν αμέσως τα δικαιώματα του μετόχου και τα λεφτά να τα φέρουν αργότερα. Η Κυβέρνηση το δέχθηκε. Μπαίνουν, λοιπόν, επάνω, φέρνουν από γερμανική τράπεζα ισόποση εγγυητική, παίρνουν τα λεφτά που τους χρώσταγε ο ΟΣΕ και τα ναυπηγεία, δίνουν τα 2,5 και έγραψα εγώ, πριν γίνουν όλα αυτά, ότι οφείλει άμεσα ο ΟΣΕ και η Κυβέρνηση να ικανοποιήσουν το αίτημα των ναυπηγείων, δηλαδή να δώσουν τα λεφτά για να προχωρήσει, διαφορετικά θα μείνουν τα λεφτά να τα εισπράξει ο υποψήφιος αγοραστής, ο οποίος ως γνωστόν θα καταβάλει ως τίμημα 2 δισεκατομμύρια δραχμές. Αν αληθεύει ότι το τίμημα θα καταβληθεί ένα μήνα μετά την υπογραφή της μεταβίβασης, προλαβαίνει να φέρει την ισόποση εγγυητική –έτσι έγινε- για να εισπράξει τα 5 δισεκατομμύρια, να καταβάλει το τίμημα των 2 δισεκατομμυρίων και θα του μείνουν –έγραφα τότε περιπαικτικά- 3 δισεκατομμύρια για τα μικροπεραιτέρω. Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ «τα μικροπεραιτέρω».

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα πάμε και στα «μεγαλοπεραιτέρω» σ’ αυτή την υπόθεση.

Είχατε υπηρετήσει επί Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ του κυρίου Παπαδημητρίου;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Σας είπα ότι είμαι από το 1985 μέχρι σήμερα συνεχώς. Τώρα, αυτές τις ημέρες θα διωχθώ. Με συμφωνία ΔΑΚΕ και ΠΑΣΠ θα με πετάξουν από το Συμβούλιο. Δεν με νοιάζει.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ, κύριε μάρτυς, θέλω να σας πω ότι αυτή η Εξεταστική Επιτροπή είναι ένα στοίχημα για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και εδώ έχουμε καταθέσει όλοι τις ταμπέλες μας μέχρι τέλους. Εάν δεν στείλουμε στον Εισαγγελέα αυτούς, θα είμαστε κατάπτυστοι από τον ελληνικό λαό. Σε αυτό βοηθάτε και έχετε την απόλυτη προστασία του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Κύριε μάρτυς, σας ρώτησα για τον κ. Παπαδημητρίου. Θυμάστε ποια ήταν η διαβεβαίωση του κυρίου Παπαδημητρίου στις 11 Οκτωβρίου το 2001 που έλεγε ότι η επιχείρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προκειμένου να αγοραστεί είναι καθοριστικό από το γερμανικό οίκο Κάτε Βε Ρονσάρ; Ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος κ. Παπαδημητρίου ζητά να μιλήσει πρώτα με τους πολιτικούς προϊσταμένους του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, Μεταφορών κ. Χρίστο Βερελή και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη, προκειμένου να συμφωνήσει σε λύση του προβλήματος των προγραμματικών συμφωνιών. Αυτό είναι αλήθεια ή όχι;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ξέρω ότι μια από τις ανακοινώσεις μου, η οποία ήταν σκληρή, προκάλεσε την παραίτηση του κυρίου Παπαδημητρίου. Μου το είπε ο ίδιος ο άνθρωπος κατ’ ιδίαν, διότι κάπου τον είχα στριμώξει με την ανακοίνωση, για να είμαι ειλικρινής και παραιτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Ξέρω, όμως, ότι εκείνες τις ημέρες είχε γίνει μια συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και κάπου τον πίεζαν να ενδώσει ή να υποσχεθεί εκ μέρους του ΟΣΕ ότι θα είναι ευνοϊκοί ως προς τις απαιτήσεις και της SIEMENS και των άλλων κοινοπραξιών σε ό,τι έχει να κάνει με τις παραδόσεις, με την αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων κ.λπ..

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, θέλω να προσθέσω ότι εδώ πέρα βλέπουμε πως υπάρχει πιθανή εμπλοκή του πρώην Υπουργού Ανάπτυξης κυρίου Άκη Τσοχατζόπουλου, του πρώην Υπουργού Μεταφορών κυρίου Χρίστου Βερελή και του πρώην Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κυρίου Νίκου Χριστοδουλάκη. Ζητώ, λοιπόν, να κληθεί ο κ. Παπαδημητρίου για να εξεταστεί από την Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή, σε συνδυασμό με την επόμενη ερώτηση στον κύριο μάρτυ.

Κύριε μάρτυς, οι προκαταβολές που είχαν δοθεί από τον ΟΣΕ και τους ΗΣΑΠ στα Ελληνικά Ναυπηγεία ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, όπως αναφέρθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο, είχαν κατασπαταληθεί για λόγους άσχετους με την υλοποίηση των σχετικών έργων; Διότι αυτό αναφέρεται σε αγωγή της εταιρείας που αγόρασε τα ναυπηγεία και της Τραπέζης Πειραιώς που είχε αγοράσει την ΕΤΒΑ, με κύριο μέτοχο των ναυπηγείων. Αληθεύει ότι υπήρχε τέτοια αγωγή και υπήρχε τέτοια κατασπατάληση; Ναι ή όχι;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): θα ενισχύσω αυτό που λέτε. Βεβαίως, έτσι είναι. Θα σας το ενισχύσω, όμως και με κάτι άλλο. Έχω στα χέρια μου το δημοσίευμα της εφημερίδος Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 30ης Σεπτεμβρίου 2006 -είναι η επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων- όταν έγινε η παραπομπή για απάτη του ελληνικού δημοσίου. Την έχω εδώ και περιγράφει μέσα ακριβώς ότι τα λεφτά που δόθηκαν πήγαν για άλλες χρήσεις. Και όχι μόνο αυτό. Λέει και άλλα πολλά …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορούμε να το δούμε αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το έχουμε στη δικογραφία;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το έχουμε, αλλά είναι πολύ σημαντικό να το καταθέσει και ο μάρτυρας τώρα, για να είναι πιο εύκολο.

Κύριε μάρτυς, σε αυτή την αγωγή για απιστία σε βάρος του ΟΣΕ κατά του κυρίου Γιαννακού …

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Σημειωτέον ότι αυτή η αγωγή είναι ένα από τα δεκαοκτώ συνημμένα έγγραφα που λέω στην αναφορά μου ότι κατέθεσα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που πήγε μετά …

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την επικαλούμαι και ζητώ να την καταθέσετε γιατί είναι σημαντικό και για μας.

Κύριε μάρτυς, στην άσκηση διώξεως για απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου κατά του κυρίου Γιαννακού, ποιος ήταν δικηγόρος του κυρίου Γιαννακού, από ποιον πληρώθηκε και αν ο ΟΣΕ παρεστάθη ως πολιτικός ενάγων;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Απ’ ό,τι γνωρίζω, σε όλες του τις υποθέσεις ο κ. Γιαννακός χρησιμοποιεί τον κ. Δημάκη.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ο πατέρας ή ο γιος; Γιατί νομίζω ότι είναι συνέταιρος …

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Νομίζω ότι είναι ένα ενιαίο γραφείο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με τον κ. Γιαννίδη μαζί μήπως; Ξέρετε; Είναι ο Ηλίας Δημάκης και ο Αλέξανδρος Δημάκης.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Θέλω να πω ότι ο κ. Ηλίας Δημάκης είναι ένας δικηγόρος που έχει αναλάβει υποθέσεις του ΟΣΕ –δηλαδή είναι εξωτερικός δικηγόρος- από πριν πάω εγώ στο σιδηρόδρομο, δηλαδή πριν από το 1978.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλά. Και η SIEMENS πλήρωνε από το 1914 Έλληνες πολιτικούς. Δεν έχει σημασία αυτό.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Θέλω να πω πως είναι διαχρονικός με όλες τις διοικήσεις.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι διαχρονικοί μας φοβίζουν εδώ, κύριε μάρτυς.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εν συνεχεία και όταν τα παιδιά του τελειώσανε δικηγόροι, απ’ ό,τι έχω μάθει έχουν κάνει λαμπρές σπουδές, νομίζω ότι και οι γιοί του –αν δεν απατώμαι, το λέω με επιφύλαξη- έχουν …

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι σε άλλες Δ.Ε.Κ.Ο. που ασχολούνται με τη SIEMENS πάλι, στον ΟΤΕ. Αυτό δεν είναι θέμα που αφορά εσάς. Αφήστε το να το ψάξουμε εμείς.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Πάντως, οφείλω να πω ότι είναι ικανότατος δικηγόρος.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς. Αυτός ο ικανός δικηγόρος πληρώθηκε από τον ΟΣΕ για να υπερασπίσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο που κατηγορείτο για απιστία εις βάρος του ΟΣΕ;

(BM)

(2ML)

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Σαφώς πληρώθηκε.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πληρώθηκε από τον ΟΣΕ.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Σαφώς.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο ΟΣΕ παρεστάθη ως πολιτικός ενάγων για την απιστία που πιθανώς να διέπραξε ο κ. Γιαννακός εις βάρος του;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εγώ το ζήτησα αυτό κατ’ επανάληψη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ, γιατί ήμουν εγώ η πολιτική αγωγή. Και το ζήτησα και δίχως δικηγόρο, όπως σας είπα, γιατί κοντεύω να γίνω δικηγόρος με όλα αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι η ιστορία που είπαμε ότι μπήκε στο αρχείο.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Μπήκε στο αρχείο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πήγε στο αρχείο, κύριε Πρόεδρε –και εδώ αυτό το κάνω σαν παρατήρηση- διότι και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην περίπτωση Βουρλούμη, δεν παρεστάθησαν ούτε ο Ο.Τ.Ε. ούτε ο ΟΣΕ ως πολιτική αγωγή για την απιστία, η οποία φέρεται να διαπράχθηκε εις βάρος τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, επαναλαμβανόμεθα. Σας είπα να συνεργαστείτε μεταξύ σας.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ίδιο έγγραφο που κάνατε για τον κ. Βουρλούμη…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επεξεργαστείτε την πρόταση, δείτε το προηγούμενο έγγραφο. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Και θέλω να ανασύρουμε την υπόθεση, η οποία έχει μπει με βούλευμα στο αρχείο. Και να ανασυρθεί και το έγγραφο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι στο αρχείο, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πού είναι; Απαλλάχθηκε δια βουλεύματος; Απορρίφθηκε; Τι έγινε;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι έτσι, κύριε Πρόεδρε. Στην υπόθεση αυτή, από ό, τι φαίνεται, μέχρι σήμερα υπήρχε μεν ένα βούλευμα, αλλά η Αντιεισαγγελέας, η κυρία…

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι, είναι άλλη αυτή η ιστορία. Είναι άλλη υπόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχουμε μπλέξει τις υποθέσεις.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μιλάμε για την υπόθεση…

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Για τα βαγόνια είναι στο αρχείο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για τα βαγόνια είναι αρχείο. Εγώ έμαθα ότι ο κ. Οικονόμου πήρε εντολή από τη δικαιοσύνη –είναι πολύ σοβαρό αυτό- να συνδυάσει τις δύο υποθέσεις.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι, είναι άλλη αυτή η ιστορία.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι άλλη υπόθεση; Είναι ο Προαστιακός, το GSM και τα βαγόνια.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Προσέξτε: Ο Προαστιακός είχε δύο δικογραφίες. Η μία ξεκίνησε από ανώνυμη επιστολή και η άλλη ήταν συνειδητή δική μου μήνυση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι έγινε με αυτά; Συνεκδικάστηκαν;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Στην πορεία έκανα αίτηση εγώ και ζήτησα δύο πράγματα: Οι δύο να ενσωματωθούν. Το αίτημά μου αυτό έγινε δεκτό. Και υπέβαλα και δεύτερο αίτημα, να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής. Το δεύτερο αίτημα δεν έγινε δεκτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι έγινε, λοιπόν;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Είναι μία αυτή η δικογραφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία. Πείτε μας τι έγινε.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αυτή η δικογραφία «βόσκει» επί πέντε χρόνια…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): «Βόσκει»; Τι εννοείτε «βόσκει»; Τρώει χορτάρι, δηλαδή; Αυτό εννοείτε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αιωρείται. Πηγαίνει πέρα-δώθε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε ποιο λιβάδι «βόσκει»;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπερίπταται, κύριε Πρόεδρε, επί της ελληνικής δικαιοσύνης. Είναι ελευθέρας βοσκής η δικογραφία μέχρι της παραγραφής αυτής.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κατά Γιαννακού μπήκε στο αρχείο;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Τώρα όλα τα πλημμελήματα έχουν φύγει.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας το πω ευθέως, κύριε Πρόεδρε: Εδώ υπάρχει σοβαρή ευθύνη για το ποιος έχει βάλει στην άκρη τη συγκεκριμένη δικογραφία και ποιος είναι υπεύθυνος για την πιθανή παραγραφή εγκλημάτων, τα οποία μπορεί αυτή η δικογραφία να ερευνήσει και να καταλογίσει ευθύνες. Πρέπει άμεσα να σταλεί επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για να επισημανθεί πού βρίσκεται η δικογραφία και ποιος την παρακωλύει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμείς θα το κάνουμε.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς λοιπόν να το κάνουμε.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, κατά Γιαννακού…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κυρία συνάδελφε. Θα γίνει το ερώτημα. Εδώ πρέπει να συνεννοηθούμε. Έχουμε μια δικογραφία κατά Γιαννακού, που κατά πάσα πιθανότητα από όσο συμπεραίνω έχει τεθεί στο αρχείο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι η ίδια δικογραφία κατά Γιαννακού, η οποία αναφερόταν σε πολιτικά πρόσωπα και για την οποίαν ο κ. Οικονόμου είπε ότι μετά τις εκλογές θα τη στείλει στη Βουλή. Ουδέποτε έφτασε στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι πήγε για το αρχείο και μαζί με τα ξερά βοηθήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση και τα χλωρά και δεν κάηκαν, οπότε απηλλάγη ο κ. Γιαννακός δια βουλεύματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα.

Πρώτον, λοιπόν, εδώ θα ανασύρουμε αυτή τη δικογραφία -οφείλουμε να το κάνουμε- σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, έστω και αν οι ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και τους συμμετέχοντες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς. Πρέπει να δούμε πώς θα γίνει αυτό. Θα πρέπει λίγο να ασχοληθούμε με τα πολιτικά πρόσωπα, τους συμμετέχοντες. Πρέπει λίγο να βάλουμε την τακτική δικαιοσύνη. Μέχρι να ασκηθεί ποινική δίωξη σε πολιτικά πρόσωπα, οπότε έρχεται όλη η δικογραφία στη Βουλή, μπορεί η τακτική δικαιοσύνη να συνεχίζει το ανακριτικό έργο. Εκεί θα χρειαστούμε ένα συντονισμό. Αυτοί τα δικά τους κι εμείς τα δικά μας, γιατί διαφορετικά θα πελαγώσουμε. Όμως και η δικογραφία που μπήκε στο αρχείο και η άλλη δικογραφία –εγώ δεν τα έχω ξεκαθαρίσει ακόμα, γιατί μου λέτε ότι μπήκε στο ράφι και «βόσκει»- να βρεθούν. Και παρακαλώ, συντάξτε ένα έγγραφο οι νομικοί της παρέας, κύριε Νεράντζη, κύριε Παφίλη, που αρνείστε, κύρια Τσόνογλου…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑNΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, όλοι θα ασχοληθούμε; Ένας θα φτιάξει την επιστολή.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εάν έχει μπει στο αρχείο, τι να ζητήσουμε, κύριε Πρόεδρε; Είναι πράγματα που δικονομικά δεν γίνονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πώς δεν γίνεται; Θα βγει το αρχείο, κυρία συνάδελφε, για την ενημέρωσή μας. Και βεβαίως η δικογραφία που λέτε έχει μπει στο ράφι.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυς, στο αρχείο ποια δικογραφία έχει μπει; Κατά κ. Γιαννακού;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Έχει μπει η δικογραφία που αφορούσε όλα τα της διαδικασίας, που αφορούν τη διαχείριση των συμβάσεων του τροχαίου υλικού, όπου εκεί είναι η καρδία του ζητήματος σε ό,τι αφορά τη SIEMENS, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είναι και ο κ. Γιαννακός κατηγορούμενος εκεί;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εκεί. Από όλο τον κόσμο…

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: … βρήκαν το Γιαννακό.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εγώ πήγα σε αυτό…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μην μας αρχίσετε ιστορίες, κύριε μάρτυς.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αναφέρει μέσα το παραπεμπτικό, επικαλείται τη γνώμη του πραγματογνώμονα, ο οποίος λέει ότι η ζημιά στον ΟΣΕ θα είναι μεγάλη και για πολλά χρόνια. Επειδή όμως λέει ο πραγματογνώμονας «εγώ δεν είμαι σε θέση να βρω τη ζημιά» και επειδή ακριβώς δεν βρέθηκε, την έβαλε στο αρχείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να αναζητηθεί λοιπόν από το αρχείο και να ενημερωθεί η Επιτροπή.

Κυρία Τσόνογλου, παρακαλώ, ετοιμάστε το έγγραφο.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είναι προτιμότερο να γίνει ένα έγγραφο προς την Εισαγγελία, να ενημερωθούμε ποιες υποθέσεις κατά ΟΣΕ εκκρεμούν, για να δούμε τι θα ζητήσουμε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Τι δουλειά έχει ο Υπουργός Δικαιοσύνης; Κατευθείαν στην Εισαγγελία.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κατευθείαν στην Εισαγγελία Αθηνών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία λοιπόν. Το αναλαμβάνετε, συντάξτε το έγγραφο, συμβουλευτείτε τους κυρίους συναδέλφους να είναι με τη δική τους σύμφωνη γνώμη η διατύπωση και να μου το φέρετε. Μην τα περιμένετε από το Προεδρείο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε. Εγώ δεν είμαι νομικός για να πω ακριβώς ποια διαδικασία χρειάζεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γι’ αυτό, κύριε συνάδελφε, το ανέθεσα στην κ. Τσόνογλου. Συνεννοηθείτε, κύριοι συνάδελφοι, μετά των αρνουμένων.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επικαλούμαι του κυρίου μάρτυρος προηγουμένως δύο λέξεις: «Εκεί που μπλέκονται προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει σκοτάδι».

Εδώ, κύριε Πρόεδρε, είναι το μείζον. Διότι, πέραν των επισήμων εγγράφων που μπορούμε να διερευνήσουμε, υπάρχουν τα Α.Ω. Μπορεί δηλαδή να πληρώθηκαν οι ίδιες συμβάσεις δύο φορές.

Και ρωτώ τον κύριο μάρτυρα:

Κύριε μάρτυς, ξέρετε εάν υπήρχε προγραμματική σύμβαση, αντισταθμιστικό ωφέλημα, της συμφωνίας των υποβρυχίων, που να προβλέπει την κατασκευή πεντακοσίων εξήντα βαγονιών από τα Ελληνικά Ναυπηγεία; Και ξέρετε, εάν κατασκευάστηκαν πεντακόσια εξήντα βαγόνια ποτέ από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Πόσα ακριβώς κατασκευάστηκαν δεν είμαι εύκαιρος αυτή τη στιγμή να σας το πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ξέρετε όμως ότι υπάρχει αυτό.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Υπάρχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Σε προγραμματικές δικές μας όμως, όχι του Πολεμικού Ναυτικού.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τις δικές σας.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Τις δικές μας.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ, κύριε Πρόεδρε, είναι αυτό ακριβώς που είπα: Ότι τα πεντακόσια εξήντα βαγόνια προβλέπονται και στις προγραμματικές που πληρώνει ο ΟΣΕ και στα αντισταθμιστικά ωφελήματα που πληρώνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Για πεντακόσια εξήντα βαγόνια που δεν έγιναν ποτέ, πληρώθηκαν δύο φορές. Και τώρα πωλούνται.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Κατά σύμπτωση, κύριε Καμμένο, εδώ στην εφημερίδα το έχω σημειώσει ως S.O.S., διότι στην παραπομπή που έγινε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε ποια εφημερίδα;

(PN)

(2BM)

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Των ευρωπαϊκών κοινοτήτων. Λέει, μία από τις αιτίες που παραπέμπεται η Ελλάδα είναι δι’ επιδότηση μεταξύ των στρατιωτικών και μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων της ΕΝΑΕ. Το είχα βάλει SOS αυτό. Έχω εδώ το κείμενο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να το καταθέσετε.

Πάμε τώρα στην ενοικίαση του τροχαίου υλικού στις αρχές του 2004 πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία γίνεται έναντι συμψηφισμού με ρήτρες καθυστέρησης, χωρίς οι προμηθεύτριες εταιρείες να παίρνουν χρήματα. Είναι αληθές ή ψευδές;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αληθές.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή εδώ έχουμε από τη μια μεριά τις εταιρείες να δίνουν δήθεν δωρεάν βαγόνια σε αντιστάθμισμα όμως της μη ενεργοποίησης των ρητρών, για τις οποίες δόθηκαν μαύρα χρήματα. Κάνω λάθος; Πιθανώς.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Προσέξτε, για να μην βάλω εγώ …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, εάν γνωρίζετε ναι. Εάν δεν γνωρίζετε, όχι.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα μαύρα ταμεία τα ξέρω εγώ.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εγώ δεν τα γνωρίζω.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας το λέω εγώ για τα μαύρα ταμεία. Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς τι γνωρίζετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εγώ γνωρίζω ότι πήραμε βαγόνια, συρμούς σε αντιστάθμιση ποινικών ρητρών και τα είχαμε δυο χρόνια.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μετά υπήρξε προσπάθεια του κ. Λιάπη για την ενοικίαση του προσωρινού τροχαίου υλικού και μετά το 2006; Και αληθεύει ότι αντιδράσατε οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, εσείς και επενέβη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τότε και άλλοι Υπουργοί και σταμάτησε αυτή η δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι ή όχι, κύριε μάρτυς; Τώρα μην μας αρχίσετε ιστορία;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ως προς το ότι έγινε προσπάθεια να ενοικιαστούν, έγινε. Δεν ξέρω όμως ποιος ήταν από πίσω, για την ενοικίαση. Μου λέει ονόματα…

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λέω, από την πολιτική ηγεσία υπήρχε βούληση; Εγώ αυτό που σας διαβάζω είναι έγγραφο της Debavoice & Plimpton, ότι φέρεται εδώ να λέει η Debavoice & Plimpton ότι η πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα ο κ. Λιάπης και μάλιστα υπήρχαν δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ του κ. Λιάπη και εσάς, ότι επιθυμούσε την παράταση της ενοικιάσεως μέχρι το 2006 …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, η ενοικίαση έγινε…

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έγινε.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ακούστε με.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στην ερώτηση του Βουλευτή.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Κάπου διαφοροποιείται. Να πω ακριβώς πώς είναι τα πράγματα. Να μην το πω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να μας πείτε, αλλά μην μας βγάζετε την ψυχή. Εμείς καλοπροαίρερα σας ακούμε.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Κύριε Πρόεδρε, ήλθε ο συνάδελφος χθες και σήμερα άκουσα, μόλις ήλθα, ότι εισέπραξε μια αγωγή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, θα πρέπει να είστε λιτός.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Θέλω να είμαι ακριβολόγος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και λιτός παρακαλώ.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Είμαι μηχανικός και τα γνωρίζω πολύ καλά. Θα τα πω λοιπόν ακριβώς, μην μπουν στο στόμα μου λέξεις που δεν είπα. Εγώ λέω το εξής: Έγινε λοιπόν για δύο χρόνια, μας έδωσαν τροχαίο υλικό για αντιστάθμιση των ποινικών ρητρών. Στη συνέχεια έγινε μια προσπάθεια να επεκταθεί αυτό. Απέτυχε. Εκεί τρώγεται ο Γιαννακός, έρχεται ο κ. Χιόνης μαζί με τον Μπαλτά και λένε, θα κάνουμε απευθείας διαπραγμάτευση να το πληρώσουμε. Εκεί παρεμβαίνουμε εμείς και λέμε, αυτό που θα ενοικιάσουμε, το τίμημα, να βάλουμε ένα πλαφόν. Και λέμε, το ενοίκιο που θα δώσετε, να είναι με το προσδοκώμενο έσοδο, αυτά που θα εισπράξουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βέβαια, αυτονόητο.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αυτό να το βάλουμε ως ρήτρα. Το βάζουμε αυτό και δεν έβγαινε. Και πάμε στην απευθείας διαπραγμάτευση, γίνεται μία φασαρία στη διαπραγμάτευση αυτή τινάχθηκε στον αέρα η υπόθεση. Και πάνε μετά και κάνουν διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός όμως ήταν σικέ, ένας θα ερχόταν. Και ήλθαν μόνοι τους οι κύριοι και δώσανε και παραπάνω τίμημα. Τα νοικιάσαμε για έξι μήνες και είχε option για άλλους έξι μήνες. Και μόλις τελείωσε το εξάμηνο, εγώ βέβαια είχα βάλει τις φωνές …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά όταν ρωτάμε αν το νοικιάσαμε, εσείς λέτε δεν γνωρίζω.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, γνωρίζετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Έγινε τελικά σύμβαση ενοικιάσεως για έξι μήνες και το ακριβοπληρώσαμε. Το ενοίκιο ήταν πάρα πολύ υψηλό. Το ενοίκιο για δυο χρόνια, αγοράζαμε τα βαγόνια.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αληθεύει ότι αγοράσαμε και βαγόνια τα οποία δεν έκαναν στις ελληνικές ράγες;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Το έχω καταθέσει, μάλιστα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν έκαναν σε όλο το δίκτυο ή σε μέρος του δικτύου;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Στην Πελοπόννησο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όπου είναι πιο στενή η γραμμή.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το ξέρω αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, ζητείτε ελαφρυντικά!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν ζητάω ελαφρυντικά. Να στοιχειοθετήσω άλλα θέλω.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Στην Πελοπόννησο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καταλάβατε, γιατί παρεμβαίνω;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Πρέπει να είμαι λίγο ακριβολόγος, γιατί είμαι τεχνικός και στα τεχνικά θέματα εάν τα πω λίγο φάλτσα θα διαβαστούν…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η δυστυχία μου είναι ότι και εγώ είμαι τεχνικός.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ναι, αλλά είναι σιδηροδρομικό καθαρά, είναι της δουλειάς μου και είμαι μηχανικός έλξης.

Πήραμε τα τρενολεωφορεία, τα rail bus που λέγονται, στην Πελοπόννησο, τα οποία ενώ η γραμμή είναι ένα μέτρο, οι άξονες ήταν μικρότεροι, ήταν 0,98 με αποτέλεσμα να κοντράρουν στη γραμμή και τρώγονται οι τροχοί γρηγορότερα.

Δεύτερον, το αξονικό φορτίο στη διακήρυξη επειδή είναι ψηλά τα ράλια στην Πελοπόννησο, θέλαμε να είναι μέχρι δώδεκα συν-πλην κάτι τόνους. Και αυτοί λένε, δεν μπορούμε να δώσουμε τέτοια. Και εκεί εγώ παρενέβην και τους λέω καταργείστε τα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βέβαια, το αυτονόητο.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Δεν το κάνανε και πήραμε αξονικό φορτίο μεγαλύτερο με δεκατέσσερις τόνους, όταν η γραμμή μας ήταν για δώδεκα και δεν περνάνε στα γεφύρια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βεβαίως, με κίνδυνο να έχουμε εκτροχιασμούς.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αργά ή γρήγορα, είχα καταθέσει ότι αυτά θα παροπλιστούν. Έρχεται ο Χιόνης, κάποια στιγμή τα βγάζει off…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε τα πήραμε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Μπορώ να το βρω και αυτό ακριβώς. Μετά όταν κάναμε την τροποποίηση, αυτά έπρεπε να γίνουν εδώ στην Ελλάδα. ήταν η άλλη σύμβαση, αλλά δεν είναι της SIEMENS αυτή, είναι της STANLER που έγιναν στην Ελβετία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Απαντήστε μου στο πρώτο ερώτημα.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ήταν στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και μετά. Ενώ έπρεπε να ξεκινήσουν να έχουν έλθει από το 2001-2002.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να τα έχουμε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Τον Ιανουάριο του 2002 έπρεπε να έχει έλθει το πρώτο και το τελευταίο το Μάιο του 2004.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και ήλθαν.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Άρχισαν από το Μάιο 2004 και έγιναν μέχρι το 2007-2008, κάπου εκεί μέσα, δεν θυμάμαι καλά.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Βερελής ως Υπουργός γνώριζε τα θέματα πολύ καλά και τα υπέγραψε τα περισσότερα.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι οι συμβάσεις αυτές υπεγράφησαν στην περίοδο του κ. Μαντέλη.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αλλά ο κ. Βερελής εν συνεχεία ενημερώθηκε και ο κ. Μαντέλης.

Όταν έγινε Υπουργός ο κ. Λιάπης, υπήρξε κοινοβουλευτικός έλεγχος ή πίεση σχετικά με αυτές τις υποθέσεις ή ουσιαστικά υπήρχε μια πολιτική συμφωνία που θα πρέπει να διερευνήσουμε και δεν υπήρχε καμία αντίδραση γι’ αυτές τις συμφωνίες.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Κάποια στιγμή, με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, -το γνωρίζω, γιατί όπως σας είπα ήμουν στον τομέα και το είχα εισηγηθεί τότε, το θυμάστε πολύ καλά- έγινε επερώτηση, αλλά έγινε όμως η Επιτροπή του άρθρου 41, πώς λέγεται και εκλήθη εδώ η διοίκηση να δώσει εξηγήσεις για τις Δ.Ε.Κ.Ο. Εκλήθησαν εδώ και είχα κληθεί και εγώ τότε και στο τέλος δεν με αφήσατε να μιλήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τώρα παίρνετε την εκδίκησή σας!

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Έγινε μια επερώτηση. Έδωσε εντολή ο Καραμανλής όταν έγινε ολόκληρη ιστορία…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στις 30.9.2003. Εγώ την έχω.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Μάλιστα.

(XA)

Προηγουμένως είχα βγάλει μια ανακοίνωση εγώ, η οποία έγινε πολύ μεγάλος δημοσιογραφικός θόρυβος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε έγινε η ανακοίνωση;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Τον Ιούλιο εκείνης της περιόδου. Έβγαλα μια ανακοίνωση τότε η οποία ήταν αποκαλυπτική στο έπακρο, πιστεύω. Προκάλεσε τεράστιο δημοσιογραφικό θόρυβο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Την ανακοίνωσή σας, θα μας την καταθέσετε.

Εδώ έχω μια ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών στις 16-09-2003 για τα Πρακτικά. Υπογράφουν οι συνάδελφοι Καλογιάννης Σταύρος, Αγγελόπουλος Νικόλαος, Κιλτίδης Κωνσταντίνος, Μπούρας Αθανάσιος, Μπαντουβάς Πέτρος, Κακλαμάνης Νικήτας, Γιακουμάτος Γεράσιμος.