Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΨΗΦΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Στην παρακάτω Αμερικανική Διαδικτυακή Τοποθεσία γίνεται ’’δημοσκόπηση’’ για το αν η Μακεδονία είναι ...ελληνική η, όχι.
http://www.topix.com/forum/world/macedonia/TAAAAFN23PMGMJ147

Δεν χρειάζεται καμία γνώση τελείως ανώνυμα κάνετε ένα κλικ στο Yes και κατόπιν εμφανίζεται αμέσως και το επίκαιρο αποτέλεσμα...!
Οι Σλάβοι της Νότιας Σερβίας, οι Βαρδαροί (VARDARSKA) ψηφίζουν ασταμάτητα.

Εντός 24 ωρών (από χθές) ανατρέψαμε πανηγυρικά την κατάσταση.

«Έρχονται βίαιες αλλαγές και περικοπές»

Γιώργος Λυκουρέντζος

Έτοιμος για τα χειρότερα και για ακόμα σκληρότερα μέτρα θα πρέπει να είναι ο Έλληνας πολίτης μετά τη χθεσινή ομολογία-σοκ του πρωθυπουργού στη Βουλή: «Θα πρέπει να ξεχάσουμε το πολιτικό κόστος και να σκεφτούμε την επιβίωση της πατρίδας. Δεν υπάρχουν light προτάσεις. Οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε βίαιες αλλαγές και περικοπές κεκτημένων».

Απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των αρχηγών του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε για μια ακόμα φορά να συγκεκριμενοποιήσει τα νέα μέτρα που έρχονται, όπως π.χ. η κατάργηση του 14ου μισθού. Η αναφορά του, ωστόσο, σε περικοπές κεκτημένων το φωτογράφισε ξεκάθαρα. Εν όψει μάλιστα και της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας, η ομιλία του πρωθυπουργού δεν άφησε πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Αντίθετα. Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε νέα σκληρά μέτρα κάνοντας λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα προβλήματα «με όποιο πόνο και όποιο κόστος».

«Όσο δίκιο κι αν έχουμε σήμερα δεν είναι η ώρα των συζητήσεων» είπε ο κ. Παπανδρέου αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι γα τα νέα μέτρα ενδέχεται να μην υπάρξει καν κοινωνικός διάλογος. «Είναι η ώρα της δράσης και των αποφάσεων για την πατρίδα. Δεν θα πάρουμε μόνο έκτακτα μέτρα. Να ξεχάσουμε το πολιτικό κόστος και να σκεφτούμε την επιβίωση της πατρίδας. Οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε βίαιες αλλαγές και περικοπές κεκτημένων».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι θέμα τιμής και υπερηφάνειας για τον Έλληνα να διορθώσει μόνος του τα του οίκου του, φόρτωσε και πάλι όμως όλη την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας στην εξαετία της Ν.Δ.

Αντιφάσεις

Οι δύο αναφορές, πάντως, του κ. Παπανδρέου πως «δεν είναι ώρα για συζητήσεις» και «να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί» προκάλεσαν ποικίλα σχόλια από την πλευρά της Ν.Δ. με βουλευτές της να κάνουν λόγο πως ο Γ. Παπανδρέου άλλα λέει ως πρωθυπουργός και άλλα πράττει ως ΠΑΣΟΚ, συνδέοντάς τες με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική. Κι αυτό γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν εξήγησε γιατί το ΠΑΣΟΚ ζητάει εξεταστική, αν δεν είναι ώρα για συζητήσεις. Όπως επίσης δεν εξήγησε γιατί, αφού επιθυμεί τιμωρία όλων των ενόχων, περιορίζει την εξεταστική για την οικονομία μόνο από το 2004 και μετά. «Είναι άτολμοι. Ας ψηφίσουν τώρα το αίτημα της Ν.Δ. για εξεταστική από το 1980, να δούμε ποιοι ήταν πραγματικά οι ένοχοι» έλεγαν χαρακτηριστικά βουλευτές της Ν.Δ. στο περιστύλιο.

« Είναι πρόσχημα για την κυβέρνηση τα σκάνδαλα, οι μίζες και η ρουσφετολογία. Αν θέλετε, κάνετε πολιτικό δικαστήριο γι’ αυτούς που έκλεψαν τα χρήματα από το 1955 και όχι εξεταστικές» είπε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι με την πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων που επιλέγει η κυβέρνηση σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί να βάλει κόκκινη γραμμή ούτε στα εθνικά θέματα.

«Τα μέτρα που παίρνετε δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικα. Είναι αναποτελεσματικά και εγκληματικά. Θα βυθίσετε τη χώρα σε ύφεση. Ξεχάστε την Ελλάδα που ξέραμε» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Πρόεδρε, είσαι πατσαβούρα»! ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΑΝ Η ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΚΑΠΟΥ.

Πρωτοφανής επίθεση σε βάρος του Ραμπούι στην Ευρωβουλή!

Φαράζ προς Πρόεδρο Συμβουλίου: «Ποιος είστε εσείς; Ποιος σας ξέρει; Ποιος σας εξέλεξε; Μοιάζετε με έναν υπαλληλάκο. Να σηκωθείτε και να φύγετε»!

ΡΑΜΠΟΥΪ
Απαξιώ ν’ απαντήσω

Βρυξέλλες
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Πράγματα και θαύματα συνέβησαν χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, με επίκεντρο την Ελλάδα. Όμως, την παράσταση έκλεψε ο ευρωβουλευτής επικεφαλής της Ομάδας «Ευρώπη για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» Νάτζελ Φαράζ, ο οποίος στράφηκε απευθείας εναντίον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ραμπούι, στην παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σήκω και φύγε!
Ο κ. Φαράζ επιτέθηκε φραστικά κατά του κ. Ραμπούι, λέγοντάς του αρχικά ότι δεν θα ήθελε να είναι προσβλητικός και αγενής. Όμως, στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί φραστικά με τον εξής τρόπο: «Ποιος είστε εσείς; Ποιος σας εξέλεξε. Δεν σας ξέρει κανένας στην Ευρώπη; Ποιοι σας ψήφισαν; Κοιτάξετε πώς είστε. Σαν ένας υπαλληλάκος! Σαν πατσαβούρα! Είσαστε εναντίον του έθνους κράτους. Και προέρχεστε από το Βέλγιο, που είναι ένα μη κράτος. Δεν έχετε δικαίωμα να επεμβαίνετε στα εσωτερικά της Ελλάδας και δεν μπορείτε να τη βλέπετε ως προτεκτοράτο. Περιμέναμε κάποιον μεγαλύτερο από τον Ομπάμα. Και τι έχουμε; Εσάς. Να σηκωθείτε και να φύγετε»!

Καβγάς
Ο λόγος δόθηκε ακολούθως στον επικεφαλής του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) Τζόζεφ Ντολ, ο οποίος είπε στον κ. Φαράζ, εάν δεν του αρέσει να είναι η Βρετανία στην ΕΕ, ας επικαλεστεί το άρθρο 9 να εξέλθει της ΕΕ, «για να ησυχάσουμε», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις στον κ. Φαράζ, διότι ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ήταν υβριστικός και απαράδεκτος. Για να απαντήσει ο κ. Φαράζ στον κ. Σουλτς ότι δεν είναι ο ίδιος αγενής, αλλά εκείνοι που κατηγόρησαν τον ίδιο και την πολιτική του Ομάδα, ότι θα ανοίξει το δρόμο στο φασισμό και ότι περίπου είναι νεοχιτλερικός χώρος, επειδή στήριξαν το όχι των Ιρλανδών στο πρώτο δημοψήφισμα επί της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η ένταση κλιμακώθηκε, γεγονός που ανάγκασε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ να παρέμβει και να στραφεί ειρωνικά προς τον κ. Φαράζ, λέγοντας τα ακόλουθα: «Ευτυχώς που είπατε εξ υπαρχής ότι δεν θα είστε αγενής» και τον κάλεσε να χρησιμοποιεί κόσμια γλώσσα, χωρίς προσωπικές επιθέσεις και προσβολές.

Μέτριος παίκτης
Αρκετοί ευρωβουλευτές άσκησαν έντονη κριτική στον κ. Ραμπούι, μεταξύ αυτών και ο Ιταλός Μάριο Μάουρο, ο οποίο παρουσίασε την ΕΕ σαν μια ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία χρειάζεται έναν καλό παίκτη για να πάει μπροστά. Όμως, πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εσείς, με τα όσα μας είπατε, φαίνεστε μέτριος! Και η ΕΕ, τόνισε, χρειάζεται όραμα και καλούς παίκτες για να παίξουμε επιθετικά.
Αυτά συνέβησαν στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της ΕΕ, την οικονομική κατάσταση και δη τα προβλήματα της Ελλάδας. Και ήταν κοινή θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί από τους εταίρους της, διότι έτσι στηρίζεται και η ευρωζώνη, και ότι και η Ελλάδα πρέπει από την πλευρά της να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να εξέλθει από την κρίση.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ... ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΕΙ. ΑΣ ΤΟΥ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ "Θα πω στον επίτροπο να στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό!"

Οι διάλογοι των ελεγκτών με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών αποκαλύπτουν πώς μας αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες

Ενα ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το απαξιωτικό ύφος και την προσβλητική συμπεριφορά που επιφύλαξαν οι ευρωπαίοι ελεγκτές προς τα στελέχη των υπουργείων τα οποία επιθεώρησαν πρόσφατα αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα». Επιχειρώντας να καταστήσουν σαφές ότι πλέον το ελληνικό κράτος διοικείται από τις Βρυξέλλες, οι κοινοτικοί υπάλληλοι που επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησαν από τους γενικούς γραμματείς με τους οποίους συναντήθηκαν να πειθαρχήσουν άμεσα στις εντολές τους, προειδοποιώντας τους μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα πουν του επιτρόπου να γράψει επιστολή στον Πρωθυπουργό» !



του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της συζήτησης αυτής, οι κοινοτικοί υπάλληλοι κατηγορούν την Ελλάδα ότι διασπάθισε κονδύλια του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2007-2013, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, υπονομεύοντας το έργο, το οποίο κινδυνεύει τώρα με ακύρωση.



«Δεν έχετε συναίσθηση σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα σας» επαναλάμβανε καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάντησης ο προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σεσίλιο Ορέλιο, απευθυνόμενος σε πέντε γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Δικαιοσύνης ( Εφη Μπεργελέ, Στ. Γκρίτζαλη , Ν. Γεωργαράκη, Θ. Τσέκο ), στη σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών κυρία Κλαουδάτου και σε μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Θέλω να που πείτε τώρα πού πήγαν τα λεφτά μου» έλεγε με οργίλο ύφος, αφήνοντας παράλληλα υπόνοιες για σκάνδαλα γύρω από τη διαχείριση του Προγράμματος.

O προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απειλούσε μάλιστα τους παρισταμένους ότι θα ζητήσει από τον επίτροπο να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ζητώντας ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας. «Σύμφωνα με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, την εφαρμογή των οποίων πρέπει να παρακολουθώ ως κοινοτικός υπάλληλος» , είπε, «πρέπει να απαντήσετε για την επιτάχυνση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση ως τις 15 Μαρτίου 2010. Αν ως τις 30 Μαρτίου δεν έχω ικανοποιηθεί θα ζητήσω από τον επίτροπο να γράψει στον Πρωθυπουργό σας ότι δεν υπάρχει πρόοδος».

Ο πορτογάλος προϊστάμενος της Επιτροπής, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνάντησης τα οποία έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση διότι το Πρόγραμμα δεν είναι συμβατό με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Στο μέλλον», του είπε, «στις αναφορές για την πρόοδο του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να αναφέρεστε και στο ΠΣΑ επειδή, σύμφωνα με το έγγραφο που υποβάλατε στην ΕΕ, αυτό περιέχει και το αναθεωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και όχι για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η οποία αποτελεί εργαλείο για τη συνολικότερη μεταρρύθμιση της διοίκησης». «Τι γίνεται με τα έργα-σημαίες;» ρωτούσε ο κ. Ορέλιο, ο οποίος μιλούσε συνήθως και εκ μέρους των τεσσάρων ακόμη ελεγκτών που μετείχαν στη συνάντηση. «Μην έλθετε σε πέντε μήνες και μας πείτε ότι θα τα αλλάξετε. Λέτε ότι θα αντικαταστήσετε το έργο για τα Κέντρα Τεκμηρίωσης και τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησηςαλλά δεν γνωρίζετε με τι, ούτε μπορείτε να αναφέρεστε σε δράσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου». «Υπάρχει αντίφαση σε αυτά που λέτε» τόνιζε στους παρευρισκομένους χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι. Και όταν του παρατηρήθηκε ότι η συνάντηση δεν μπορεί να συνεχιστεί σε αυτό το ύφος και ότι το κλίμα που μεταφέρει είναι εχθρικό προς τη χώρα μας, ο προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε σαρκάζοντας: «Θέλετε να σας μιλήσω ευγενικά. Ωραία λοιπόν. Πέστε μου, δημιουργείτε ή όχι πρόβλημα αξιοπιστίας;».

Προς επίρρωση μάλιστα των... ισχυρισμών του, ο κοινοτικός ελεγκτής κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να του απαντήσουν σε συγκεκριμένα παραδείγματα: «Από τη μία “απεντάσσετε” το έργο για τα Κέντρα Τεκμηρίωσης και από την άλλη η πολιτική που παρουσιάζετε είναι προς την κατεύθυνση της υποστήριξης του στρατηγικού σχεδιασμού» τόνιζε. «Από τη μία έχετε σύμβουλο τον ΟΟΣΑ και από την άλλη δεν δίνετε προτεραιότητα στις συστάσεις του». «Μιλάτε για νέα αξιολόγηση και κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και δεν έχετε σχεδιάσει ούτε πρόγραμμα κινητικότητας ούτε πρόγραμμα εκπαίδευσης των προϊσταμένων για το πώς θα διεξάγονται οι αξιολογήσεις». «Μιλάτε για αναθεώρηση του Προγράμματος σε επίπεδο ειδικού στόχου ενώ δεν υπάρχει ανάγκη». «Μιλάτε για λίγους ενδιαφερόμενους δικαιούχους και δεν μας λέτε τι κάνατε για την ενεργοποίηση και πληροφόρηση των υφιστάμενων δικαιούχων». «Κάντε μας πρόταση ποιους δικαιούχους θέλετε να αλλάξετε και γιατί». «Πείτε μας ποια υπουργεία καθυστερούν και δεν θέλουν να μπουν στο Πρόγραμμα».

Οι ελεγκτές δεν δίστασαν ακόμη να αφήσουν υπόνοιες και για σκάνδαλα γύρω από τη διαχείριση του Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά η απορροφητικότητα τα δύο πρώτα χρόνια (2007 και 2008) ήταν μηδαμινή, γεγονός που σημαίνει ότι αν η χώρα μας δεν απορροφήσει ως το τέλος του 2010 περίπου 132 εκατ. ευρώ τότε θα χάσει όλα τα χρήματα που έχουν εγκριθεί ως σήμερα. «Μιλάτε για πρόβλημα ρευστότητας» είπε ο κοινοτικός προϊστάμενος στους παρευρισκομένους, όταν του είπαν ότι το κράτος δεν διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια. «Να μου πείτε εγγράφως τι κάνατε τις προκαταβολές, πού τις χρησιμοποιήσατε». Οι ελεγκτές ζήτησαν από τα κυβερνητικά στελέχη να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των έργων. «Διαφορετικά, κινδυνεύετε να κάνετε έργα και εμείς να μην σας πληρώσουμε» τους είπαν. «Πρέπει να ενημερωθούν οι πολιτικοί σας προϊστάμενοι. Τι μέτρα μπορείτε να πάρετε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Να μου πείτε σήμερα. Γιατί δεν συγκαλείτε την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, το ανώτερο πολιτικό όργανο,περισσότερες φορές τον χρόνο εφόσον βλέπετε ότι υπάρχει πρόβλημα στην υλοποίησή του;Δεν θα δεχτούμε η Ετήσια Εκθεση Εφαρμογής του Προγράμματος να μην συζητείται στην Επιτροπή Παρακολούθησης και να εγκρίνεται με τη γραπτή διαδικασία».

Απέρριψαν τη χρηματοδότηση του «Καλλικράτη»
Το κλιμάκιο των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψε ουσιαστικά και το αίτημα του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση για τη στήριξη του «Καλλικράτη», γεγονός που αποτελεί και το πρώτο σοβαρό εμπόδιο στην αλλαγή του κράτους. Το σκεπτικό που ανέπτυξαν οι ελεγκτές της Ενωσης είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει το αναγκαίο σχέδιο. «Δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» είπαν σε έντονο ύφος προς τα στελέχη της κυβέρνησης. «Μπορεί να στηρίξει ως έχει τις πολιτικές σας. Τι δράσεις θέλετε να αναπτύξετε για να στηρίξετε το πρόγραμμα “Καλλικράτης” που δεν μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση όπως έχει σήμερα; Αφού δεν έχετε πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή του Προγράμματος, πώς ζητάτε τώρα αναθεώρησή του; Είστε ακόμη στον σχεδιασμό. Οι αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν ακόμη κι αν τις έχει λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν θέλουμε πια άλλα σχέδια δράσης ή μελέτες. Είμαστε στη φάση των δράσεων εφαρμογής».
Αναρτήθηκε από ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Οι Γερμανοί μας χρωστάνε λεφτά όχι τόσο λόγω αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσαν κατά την "επίσκεψη" τους στην Ελλάδα , όπου στην περίπτωση του Δίστομου έχει κριθεί νομικά ότι πρέπει να δώσουν τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους . Οι Γερμανοί λοιπόν αρνούνται να δώσουν τα χρήματα αυτά μη πειθαρχώντας στην δικαστική απόφαση έτσι σέβονται τους νόμους , κάτι για το οποίο μας εγκαλούν ότι δεν σεβόμαστε τους νόμους δηλαδή . Αλλά για την σοβαρότατη υπόθεση του κατοχικού δανείου που δώσαμε στους Γερμανούς όσο και αν φαίνεται απίστευτο τους δώσαμε , τώρα πως το δώσαμε η πως το πήραν μόνοι τους είναι άλλο θέμα .Η ουσία είναι ότι ποτέ δεν το επέστρεψαν και μετά λένε εμάς μπαταχτσήδες και κακοπληρωτές . Τα λεφτά αυτά τα πήραν για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κατοχικού Στράτου επειδή η Ελλάδα ήταν "κέντρο διερχόμενων" και υπήρχαν τεραστία έξοδα συντήρησης των "διερχόμενων" στρατιωτικών δυνάμεων .

Η στιγμή που διάλεξε η κυβέρνηση να ανακινήσει τα θέματα αυτά και με την παρότρυνση της αντιπολίτευσης μπορεί να οδηγήσει σε χειροτέρευση των σχέσεων μας με την Γερμανία ,διότι εμείς τους χρειαζόμαστε τώρα και όχι αυτοί . Έχουμε δίκιο βέβαια αλλά το θυμηθήκαμε μετά από εξήντα χρόνια . Τώρα σκεφτήκαμε να πιέσουμε για τα χρέη που έχουν οι άλλοι προς εμάς ελπίζοντας ότι θα "τσιμπήσουν" οι Γερμανοί ,κάτι που δεν πρόκειται να γίνει ,εκτός και αν το λέμε για να το ακούμε εμείς ,για προσωπική εκτόνωση και μετά για ύπνο .
Ας σκεφτούμε και το άλλο εμπνεόμενοι από την γενική συμπεριφορά των πολιτικών μας (των ατόμων ) αν τρελαίνονταν οι Γερμανοί και μας τα έδιναν (τα χρωστούμενα) , με τα ταμεία άδεια και τις τσέπες των δημόσιων αρπακτικών σε αναζήτηση λείας , θα έπεφτε κλέψιμο και φαγοπότι που δεν προλαβαίναμε να τα δούμε ούτε ζωγραφιστά , "εις υγειαν" των θυμάτων του '40 δηλαδή .

Μήνυμα του εκδότη του "ΣΤΟΧΟΥ" μέσα από τη ΓΑΔΑ.

Παραμένω για 3η ημέρα κρατούμενος στη ΓΑΔΑ συνέπεια της ομαδικής προσαγωγής Συναγωνιστών μου, που εκτελέστηκε με διαταγή πολιτικών προϊσταμένων της Κατεχάκη, όμηρος στα χέρια του νομικού συστήματος που αποφυλάκισε με Υπουργική εντολή -για να την κοπανίσει- τον Χιλιανό επίδοξο δολοφόνο, που προφυλάκισε τον Ειδικό Φρουρό που προσπάθησε να αποτρέψει την επίθεσή του.

Του ίδιου νομικού συστήματος που αποφυλακίζει με ευκολία ή δεν προφυλακίζει εγκληματίες και σκληρούς κακοποιούς που συλλαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία.
Παραμένω για 3η ημέρα όμηρος του νομικού συστήματος, αρνούμενος την επί πληρωμή ατιμωτική αποφυλάκισή μου, για πρωτόδικες...

αποφάσεις που αφορούν δημοσιεύματα της εφημερίδας μας για ατιμωτικές πράξεις ατιμωτικών υπαλλήλων και για δημοσιεύματα για τα οποία έχουμε ουσιαστικά δικαιωθεί στα αστικά δικαστήρια.

Παραμένω κρατούμενος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής σήμερα και ίσως αλλού αύριο, αρνούμενος καθ' οιονδήποτε τρόπο να συμβάλω στην πληρωμή των μισθών της Αφρά και κάθε άλλου επίδοξου νεοδυνάστη σαν και αυτούς που αποφασίζουν να επιβάλλουν Διοικητικά πρόστιμα σε Αστυνομικούς που φέρουν την Ελληνική Σημαία στα υπηρεσιακά τους ενδύματα.

Απο αυτή τη θέση καλώ Συμμαχητές, Συνεργάτες και φίλους να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και να πλαισιώσουν κάθε δραστηριότητα του Κοινού Αγώνα, ξεκινώντας απο την εκδήλωση της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας την Δευτέρα 1η Μαρτίου στο ξενοδοχείο Πρέζιντεντ στις 7 το απόγευμα.

Πάντα όρθιος και περήφανος Έλληνας
Σάββας Χατζηπαρασκευάς
Εκδότης εφημερίδας "Στόχος"

Προτεραιότητες και αδικίες

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου


Είναι πια απολύτως σαφές ότι αν δεν μειωθούν πάραυτα τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται αυτήν τη στιγμή η χώρα, θα βρεθούμε γρήγορα σε οδυνηρό αδιέξοδο. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα. Πρακτικά σημαίνει "μέτρα" δημοσιονομικής προσαρμογής και ευρωπαϊκή στήριξη ουσίας.


Οι κοινοτικοί παράγοντες, όπως φαίνεται, στο πλαίσιο της επιτήρησης της χώρας μας, ζητούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, που θα αποδώσουν επιπλέον 3,6 έως 4,8 δισ.!

Και αυτό γιατί πιστεύουν ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί έχουν ξεπεραστεί από τις εκτιμήσεις για βαθύτερη ύφεση από την προβλεπόμενη.

Ο προφανής κίνδυνος είναι να μπούμε σ' έναν "φαύλο κύκλο", τον οποίο η "ύφεση" να τροφοδοτεί με νέα "μέτρα" και με τη σειρά τους τα "μέτρα" να διευρύνουν την ύφεση κ.ο.κ., και έτσι να καταρρεύσει πλήρως η οικονομία μας.

Μέτρα, βέβαια, πρέπει να ληφθούν και κυρίως να αρχίσει η εφαρμογή τους τάχιστα. Το "πάνω χέρι" σ' αυτήν τη διαπραγμάτευση έχουν οι κοινοτικοί παράγοντες, λόγω της αδυναμίας στην οποία βρισκόμαστε.

Παρ' όλα αυτά η διαπραγμάτευση είναι ουσιαστική. Γιατί, αν πάρουμε "μέτρα με το... κιλό", υπάρχει κίνδυνος αντί για καλό, να μας βγουν σε κακό.

Χρειάζεται λοιπόν και τεχνοκρατική και πολιτική προσέγγιση. Κυρίως να αντιληφθούν και οι κοινοτικοί παράγοντες ότι "το πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι" δεν είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης μιας δημοσιονομικής επιτροπής. Πρέπει να διαφυλαχθεί και η "βάση της οικονομίας" από υπερβολές χωρίς προοπτική. Τέτοια περίπτωση λ.χ. είναι η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από 65 στα 67 έτη. Ή οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα χωρίς όριο. Ή το "ξεζούμισμα" των υπαλλήλων του δημόσιου χώρου κ.λπ., που τελικά δεν προσφέρουν, αλλά αφαιρούν.

Αρα, το ένα είναι η γρήγορη διαπραγμάτευση και οι σωστές -δύσκολες- αποφάσεις.

Το άλλο είναι η ευρωπαϊκή στήριξη με τις κατάλληλες "εγγυήσεις" -υπάρχουν πολλές εκδοχές- που θα σταματήσει την απαράδεκτη κερδοσκοπία εις βάρος της χώρας μας. Εχουμε φτάσει στο απαράδεκτο σημείο να "κόβουμε" λ.χ. 100 ευρώ από τους μισθούς και τις συντάξεις για να δανειστούμε και να πληρώσουμε τους μισθούς και στη συνέχεια να δώσουμε για τόκους και τοκοχρεολύσια 150 ευρώ! Χειρότερη μορφή αναδιανομής πλούτου εις βάρος των πολιτών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος δεν υπάρχει...

Δυστυχώς αν δεν υποχωρήσουν τα επιτόκια δανεισμού, ματαιοπονούμε και ως προς την ανάπτυξη και ως προς την κοινωνική δικαιοσύνη...

Σήμερα έχει γίνει εμφανές, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι μας "σπρώχνουν στον γκρεμό" τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που υποτίθεται μας βοηθούσαν στη διαχείριση του χρέους μας...

Σήμερα είναι σαφές, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι μας "σπρώχνουν στον γκρεμό" τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που υποτίθεται ότι μας βοηθούσαν στη διαχείριση του χρέους...

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Η ΤΟΥΡΚΙΑ απελευθερώνει τις θεωρήσεις εν ονόματι της "νέας" πολιτικής της για "μηδέν προβλήματα με τις γειτονικές χώρες" Επισήμανση ευρωβ. ΚΟΠΠΑ για πιθανότητα αύξησης λαθρομεταναστών

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ- Τουρκίας Μαριλένα Κοππά συμμετέχοντας στην 63η Διάσκεψη της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, έθεσε στον Ζαν Κριστόφ Φιλορί, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης για την Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερώτηση σχετικά με τις Συμφωνίες Απελευθέρωσης Θεωρήσεων που συνάπτει η Τουρκία με τρίτες χώρες.

Η κα Κοππά εξέφρασε την ανησυχία της μετά τις υπογραφές συμφωνιών που συνήψε η Τουρκία με το Λίβανο, τη Συρία και το Ιράν για αμοιβαία κατάργηση θεωρήσεων. Η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ΕΕ λόγω του ότι πιθανολογείται αύξηση του κύματος λαθρομεταναστών προς τα τουρκικά παράλια και από εκεί στην Ευρώπη η δε πρακτική της αυτή κινείται σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας να ευθυγραμμίζεται με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο υπεύθυνος της Επιτροπής κ. Φιλορί στην απάντηση του ανέφερε ότι η πολιτική αυτή της Τουρκίας εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής "μηδέν προβλήματα με τις γειτονικές χώρες". Πιστεύει όμως ότι έχει και οικονομική πτυχή λόγω του ότι στην περίπτωση της Συρίας έχουν αυξηθεί οι οικονομικές-εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και, για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα, κρίθηκε αναγκαία η απελευθέρωση θεωρήσεων. Όσον αφορά την ευθυγράμμιση με το κοινοτικό κεκτημένο, είπε ότι είναι απαραίτητη υποχρέωση της για να ενταχθεί και δεν έχει νόημα να συζητείται.

Για τη διασύνδεση της Συμφωνίας Απελευθέρωσης των θεωρήσεων με αυτή της Συμφωνίας Επανεισδοχής μίλησε για καθιερωμένη πολιτική-πρακτική της ΕΕ, η Συμφωνία Επανεισδοχής να αποτελεί προαπαιτούμενο για απελευθέρωση ή διευκόλυνση στην έκδοση θεωρήσεων για μια χώρα. Παρότρυνε δε την τουρκική πλευρά να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας Επανεισδοχής με την ΕΕ αν επιθυμεί αλλαγή στο καθεστώς θεωρήσεων.

Τα άδεια Ελληνικά καρότσια

Η Χογιεσβέρντα, μια γερμανική πόλη στα σύνορα με την Πολωνία, έχασε τον μισό πληθυσμό της τα τελευταία είκοσι χρόνια. Είναι μια γερασμένη πόλη-φάντασμα. Οι νέοι, κυρίως οι γυναίκες, έφυγαν. Και όσοι απέμειναν, εγκατέλειψαν την προσπάθεια της αναπαραγωγής. Η Χογιεσβέρντα μοιάζει με πόλη χωρίς λόγο ύπαρξης, χωρίς μέλλον. Αυτά, περίπου, αναφέρει η έρευνα της Guardian (1/2/10), προβάλλοντας το θέμα της με ένα ερώτημα και μια εικόνα: «Πού πήγαν όλα τα μωρά;». Η φωτογραφία, διπλής όψεως: στη μία πλευρά αξιολάτρευτα βρέφη και στην άλλη ένα άδειο καρότσι.

Η Ευρώπη «μπαίνει σε δημογραφικό χειμώνα» προειδοποιούσαν οι επιστήμονες από τη δεκαετία του ’80 ήδη, θεωρώντας ως βασική αιτία τη στροφή στον υλισμό και στον ατομικισμό. Ο 20ός αιώνας άρχισε με τη δυτική Ευρώπη να γεννά δέκα εκατομμύρια μωρά τον χρόνο και τελείωσε με τον αριθμό αυτό μειωμένο περίπου στο μισό (έξι εκατ.). Και οι προοπτικές είναι όλο και πιο δυσοίωνες. «Δημογραφικά η Ευρώπη ζει με δανεικό χρόνο», υποστηρίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος Fred Pearce και τονίζει ότι χάρη «στα ξένα χέρια εξακολουθούν να λειτουργούν οι κοινωνίες και οι οικονομίες της» και θα πρέπει να σταματήσουμε να υποκρινόμαστε το αντίθετο.

Στην Ελλάδα, η μείωση της γονιμότητας υπολογίζεται σε 41%, ποσοστό που θεωρείται σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πριν από έναν χρόνο, Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι σύντομα οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών θα είναι περισσότεροι από τα παιδιά κάτω των πέντε, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με έκθεση της Απογραφικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω είναι η ομάδα που αυξάνεται ταχύτερα. Παγκοσμίως, ο πληθυσμός των «γηραιότερων ηλικιωμένων» αναμένεται να αυξηθεί κατά 233% έως το 2040.

Στην Ελλάδα, το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο εξαιτίας της υπογεννητικότητας. Το ποσοστό των άνω των 65 αναμένεται να φθάσει το 25% έως το 2050 από το 17% που είναι σήμερα. Η ανησυχητική αυτή πρόβλεψη -λένε οι αρμόδιοι- αμβλύνεται μόνο από την πολυάριθμη παρουσία των μεταναστών στη χώρα. Είναι ομάδα πληθυσμού που εξακολουθεί να κάνει -περισσότερα από ένα- παιδιά.

Να, λοιπόν, πώς συναντιούνται δύο μείζονα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινή γνώμη αυτή την περίοδο: η οξύτατη οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Το «πώς» απαντάται, εν μέρει, από την Guardian: «Οι σκληροί οικονομικά καιροί αναγκάζουν τους ανθρώπους να καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά ή να μην αποκτήσουν κανένα».

Ερημώνουν οι πόλεις, οι οικονομίες, οι επιθυμίες, οι ζωές των ανθρώπων. Καθώς τα κράτη πρόνοιας καταρρέουν, αυξάνουν τα αντικίνητρα για τεκνοποίηση. Οι μετανάστες αποτελούν λύση και μεγεθύνουν ταυτόχρονα μια ανισορροπία: την εξουθενωτική εκμετάλλευση του Τρίτου Κόσμου από τη Δύση. Η αποικιοκρατική αφαίμαξη δεν αφορά μόνο αμιγώς οικονομικά μεγέθη. Οι φτωχότεροι και ασθενέστεροι μεταγγίζουν ζωή στους πλουσιότερους και ακμαιότερους.

Ο πλανήτης βρίσκεται πλέον σε ανοικτή και διαρκή «διαβούλευση». Τα προβλήματα συνδέονται και αλληλοτροφοδοτούνται με τρόπο απρόσμενο. Δεν είναι μόνο η πυραμίδα των αγορών που κινεί τα νήματα, προκαλώντας νέα τραύματα ή βαθαίνοντας τα ήδη υπάρχοντα.

Μία από τις ερμηνείες για την πληθυσμιακή κατάρρευση της Χογιεσβέρντα έχει να κάνει με την πτώση του Τείχους και τις πολλές κοινωνικές αναταράξεις που προκάλεσε.

Στην Ελλάδα, η άσκηση (ή μη άσκηση) πολιτικής άφησε ένα μεγάλο τμήμα της υπαίθρου αδειανό τοπίο, χωριά με έναν (ή και κανέναν) κάτοικο. Και θα ήταν πολύ περισσότερα αν έλειπαν οι μετανάστες. Τα «ξένα χέρια» δίνουν ζωή, η οποία όμως αφαιρείται από τη χώρα προέλευσης.

Τα μέτρα που εξαγγέλλονται για την ανάκαμψη και εξυγίανση της Ελλάδας θα έχουν επιπτώσεις στο δημογραφικό πρόβλημα, αν οι ιθύνοντες λάβουν υπόψη τους μόνο την υγεία των αριθμών και όχι της κοινωνίας.

Και επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να μας κάνει αυστηρές συστάσεις για την υπογεννητικότητα, θα πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη χωρίς κηδεμονίες. Με μόνη έγνοια τα τεράστια οικονομικά ελλείμματα, κινδυνεύουμε να υπονομεύσουμε το μέλλον. Προσβλέποντας μόνο στο αίσιο τέλος, στρέφουμε τα νώτα στην αρχή. Αυτήν που γεννά ζωή και προοπτική.

Μαρία Κατσουνάκη

Το Δίστομο, ο Μουσολίνι, η Μέρκελ, ο Μπερλουσκόνι, η Χάγη κι εμείς.. Το σίριαλ των γερμανικών αποζημιώσεων έχει μια ξεκάθαρη δικαστική και μια θολή ...πολιτική πλευρά.

Η δικαστική απόφαση είναι τελεσίδικη, αμετάκλητη. Η Γερμανία οφείλει πλέον των 30.000.000 ευρώ στους κληρονόμους των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας στο Δίστομο. Η εφαρμογή της απόφασης όμως και η διεκδίκηση των χρημάτων είναι μια άλλη υπόθεση. Όπως εξηγεί στο ellispoint η δικηγόρος Κέλλυ Σταμούλη που κυνηγάει την υπόθεση, με βάση των Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να αρνηθεί την αναγκαστική εκτέλεση μιας δικαστικής απόφασης κατά αλλοδαπού δημοσίου.Σημειωτέτον η διάταξη αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο ισχύει μόνο στην Ελλάδα.
Ως υπουργός Δικαιοσύνης επί πρωθυπουργίας Σημίτη ο κύριος Μιχάλης Σταθόπουλος άσκησε αυτό το δικαίωμα και αρνήθηκε να δώσει την άδεια για την
εκτέλεση της την κατάσχεση των ακινήτων του ινστιτούτου Γκαίτε και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής.
Επίσης το 2001 ο Αρειος Πάγος σε ειδικό δικαστήριο ανέτρεψε προηγούμενη απόφασή του που δικαίωνε την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για καταβολή αποζημίωσης σε συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου και απέρριπτε το δικαίωμα ετεροδικίας που ζητούσε η γερμανική πλευρά.
Το θέμα είναι πλέον, εξηγεί η κυρίας Σταμούλη κόρη του δικηγόρου Ιωάννη Σταμούλη που είχε ξεκινήσει το δικαστικό αγώνα για καταδίκη της Γερμανίας, το θέμα λοιπόν βρίσκεται στα χέρια του υπουργού δικαιοσύνης.
Να σημειωθεί ότι 80.000 αγωγές κατά της Γερμανίας σε όλα τα πρωτοδικεία της χώρας έχουν τεθεί όλες στο αρχείο, στο όνομα των καλών σχέσεων των δύο χωρών και μετά την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου που τασσόταν υπέρ της ετεροδικίας.
Η υπόθεση όμως έχει και μια …ιταλική πλευρά. Όπως μας εξηγεί η κυρία Σταμούλη, ο πατέρας της είχε μεταφέρει την υπόθεση στην Ιταλία, όπου δεν υφίσται το βέτο του υπουργού Δικαιοσύνης, μιας και εκεί η σχετική διάταξη καταργήθηκε ως μουσολινικό κατάλοιπο. Στην Ιταλία λοιπόν η υπόθεση βρίσκεται στον εκεί «Αρειο Πάγο», που ήδη έχει αποφασίσει θετικά για την ελληνική πλευρά σε ζήτημα που αφορούσε μικρότερο ποσό, κίνηση στην οποία προέβη ο εναργής δικηγόρος για να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μιας και το κοινοτικό δίκαιο καλύπτει τέτοιου είδους ετεροδικίες.
Να σημειωθεί επίσης ότι η γερμανίδα Πρωθυπουργός -που εκτός των άλλων έχει ζητήσει και λάβει θετική για τη χώρα της δήλωση Μπερλουσκόνι για την υπόθεση- προσέφυγε στο δικαστηρίο της Χάγης, σχετικά εάν γενικώς έχουν βάση δικαίου οι προσφυγές κατά της Γερμανίας για εγκλήματα του Τρίτου Ράιχ.
Μέχρι τότε η απάντησή της είναι ότι «δεν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω αποζημιώσεις πέραν των ήδη καταβληθέντων ποσών».
Το παιχνίδι στην υπόθεση παίζεται πολύ ψηλά αλλά σε κάθε περίπτωση είναι θέμα λήθης και μνήμης, όσο και να κοστίζει…
video


Αναρτήθηκε από Sourta - Ferta

Μας έπιασε στο δούλεμα η Χίλαρι

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Τζέφρι εξέφραζε θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης!


Την πίστεψε ο Άντρος Κυπριανού και εκφράζει ικανοποίηση για τη δήλωσή της.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΕΝΕΝΤΕΖ
Επί των επάλξεων υπέρ της Κύπρου

Στο δούλεμα μάς έπιασε η Χίλαρι Κλίντον. Ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις που έκαμε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα, Τζέιμς Τζέφρι, ότι η Τουρκία είναι φιλειρηνική χώρα και δεν κατέχει εδάφη γειτόνων της, αποτελούν "δεδηλωμένες θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και όχι της αμερικανικής", προφανώς αγνοώντας ότι αυτές οι προκλητικές δηλώσεις κατέστησαν επίσημες θέσεις του Υπουργείου της μετά τη στήριξή τους από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.
Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις αυτές συνιστούν κοροϊδία, αφού κανείς δεν είναι δυνατόν να πιστέψει ότι ένας Αμερικανός πρεσβευτής εκφράζει θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και όχι της αμερικανικής. Το πιο γελοίο, όμως, είναι ότι η δήλωση-εμπαιγμός της Χίλαρι έτυχε επιδοκιμασίας από την Κυβέρνηση, το ΑΚΕΛ, και το ΔΗΚΟ, που εξέφρασαν ικανοποίηση! "Έχει απαντήσει η κ. Κλίντον στον Αμερικανό πρέσβη με έναν τρόπο ξεκάθαρο και χαίρομαι γιατί η κ. Κλίντον έχει τοποθετήσει τα ζητήματα πάνω σε σωστή βάση", δηλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Έσπευσε, πάντως, να τονίσει ότι "έγινε εισβολή από την Τουρκία, υπάρχει κατοχή που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν 36 χρόνια και οι ΗΠΑ έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τον τερματισμό αυτής της κατοχής. Και εάν θέλουν να διαδραματίσουν αυτόν το ρόλο, θα πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους ο Αμερικανός πρέσβης και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ".
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση της κ. Χίλαρι Κλίντον.
Αντίθετα με τον κ. Κυπριανού, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση της Κλίντον. «Η "διορθωτική" δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Κλίντον, δεν αποτελεί ικανοποιητική διάψευση των δηλώσεων των δύο Αμερικανών αξιωματούχων, αφού είναι γενικόλογη και εκτός θέματος», ανέφερε.
Υποθέτω ότι...
Η δήλωση της κ. Κλίντον έγινε ύστερα από ερώτηση που υπέβαλε ο γνωστός υποστηρικτής της Κύπρου, δημοκρατικός γερουσιαστής Νέας Ιερσέης Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αφού αναφέρθηκε στην παρουσία 40 χιλιάδων τουρκικών στρατιωτών στην Κύπρο, διερωτήθηκε εάν ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα υποστηρίζει τη λογική της διατήρησης των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο ή υπέπεσε σε γλωσσικό ολίσθημα.
Η κ. Κλίντον απάντησε ως εξής: "Έχουμε εγκαρδιωθεί από ορισμένες από τις εντατικές διαβουλεύσεις που συνεχίζονται μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ηγετών, αλλά υπολείπεται ακόμη πολύς δρόμος. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του πρέσβη μας στην Άγκυρα, αλλά υποθέτω ότι εξέθετε τη γνώμη της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί σε μας γιατί εμείς επιθυμούμε να δούμε την κατάσταση σε ολόκληρη την Κύπρο να επιλύεται, αλλά ασφαλώς αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή ήταν δεδηλωμένη θέση της τουρκικής κυβέρνησης και όχι της αμερικανικής".

Δεν σας χρωστάμε δεκάρα , οι συζητήσεις αυτές δεν συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων σας ! ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΕΙΠΑΝΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΑΚΙΑ, ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΧΡΩΣΤΑΤΕ Η ΟΧΙ.

Ξεχάστε τις πολεμικές αποζημιώσεις τις έχετε ήδη εισπράξει εδώ και χρόνια

Δήλωση "βόμβα" εκτόξευσε απο το Βερολίνο ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την Ελληνική κυβέρνηση οτι κοροϊδεύει τους Έλληνες.




Η Γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις όποιες κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία εξακολουθεί ακόμη να οφείλει στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ...

"Οι όποιες συζητήσεις για το παρελθόν δεν συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ."

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν απο χθες στο ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ και επιβεβαιώθηκαν πριν απο λίγο , ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφερώμένος στα "σενάρια" όπως χαρακτήρισε τις Γερμανικές αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο προς την Ελλάδα δήλωσε :

"Οφείλω να απορρίψω τις κατηγορίες αυτές. Με βάση τη συμφωνία αποζημιώσεων του 1960, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατέβαλε αποζημίωση στην Ελλάδα ύψους 115 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (περί τα 58,8 εκατ. ευρώ) για τη ζημία που προκλήθηκε από τον ναζισμό".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών , οι Έλληνες που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία υπό το ναζιστικό καθεστώς αποζημιώθηκαν επίσης στο πλαίσιο του ιδρύματος "Μνήμη, ευθύνη και μέλλον", το οποίο κατέβαλε περί τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 1,7 εκατομμύριο πρώην εργαζόμενους σε καταναγκαστικά έργα σε περισσότερες από εκατό χώρες.

Όπως τόνισε η Γερμανία χορήγησε μετά το 1960 βοήθεια ύψους ,
"περίπου 32 δισεκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (16,3 δισεκατομμύρια ευρώ) στην Ελλάδα σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα."

Ο εκπρόσωπο του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε σκληρό ύφος συμβουλεύει την Ελληνική κυβέρνηση : "Μια συζήτηση για το παρελθόν δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή Ελληνική κρίση"

"Η συμβουλή μας είναι να μην συσχετίζονται μεταξύ τους θέματα που δεν έχουν καμία συνάφεια. Δεν νομίζουμε ότι συζητήσεις για το παρελθόν είναι χρήσιμες στη σημερινή κατάσταση και ότι συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα " ήταν η επίσης αυστηρή απάντηση του Ουλριχ Βίλεμ.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης Ουλριχ Βίλεμ, απαντώντας σε έντονο ύφος στον δήμαρχο της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους για την προσβλητική στάση γερμανικών μέσων ενημέρωσης απέναντι στην Ελλάδα, επικαλέσθηκε "την ελευθερία του Τύπου" που ισχύει , όπως τόνισε ειρωνικά , στη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, επανέλαβε σήμερα τον ισχυρισμό ότι η εθνική κόκκινη γραμμή της Ελλάδας για το θέμα του ονόματος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την επίτευξη συμβιβασμού από την μεριά της χώρας του, τονίζοντας ότι καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ζητήματος της ονομασίας θα παίξει η επίσκεψη Νίμιτς στην Αθήνα.

Ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε ερώτηση, σήμερα στη Βουλή, του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ίμερ Σελμάνι, σχετικά με το τί νεώτερο υπάρχει από την τελευταία επίσκεψη στα Σκόπια του μεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Οι συνομιλίες με τον κ. Νίμιτς ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα, ενώ καθοριστικό θα είναι το αποτέλεσμα από την επίσκεψη του κ. Νίμιτς στην Ελλάδα, η οποία, υπογραμμίζει την κόκκινη γραμμή της, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις».

«Η Ελλάδα διατυπώνει δημόσια τη θέση της για αλλαγή της ονομασίας της χώρας μας με την προσθήκη γεωγραφικού προσδιορισμού στον όρο Μακεδονία. Αναφέρει συχνά τους όρους “Βόρεια” ή “Άνω”, ενίοτε και τον όρο “Νέα”. Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις που προσφέρουν. Πέραν αυτού, η θέση της είναι ότι το όνομα που προτείνει πρέπει να ισχύει έναντι όλων: τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της Μακεδονίας. Παράλληλα αμφισβητεί την μακεδονική εθνική ταυτότητα, και αρνείται να αποδεχθεί την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

«Από την πλευρά μας ενδιαφερόμαστε να βρούμε λύση, διότι αυτό θα δώσει ώθηση στις διαδικασίες ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κάτι που αποτελεί το στρατηγικό μας στόχο. Ταυτόχρονα, προσέχουμε ώστε επιλύοντας ένα πρόβλημα να μην δημιουργήσουμε άλλο, μεγαλύτερο» πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Νέα απίστευτη πρόκληση από το περιοδικό Focus. Η επίθεση κατά της Ελλάδας συνεχίζεται!

Οι γερμανικές θηριωδίες ήταν ένα τίποτα μπροστά στους νεκρούς του εμφυλίου γράφει σήμερα το περιοδικό. Την ώρα που ακόμα και η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το ατόπημα και δηλώνει θλίψη για το δημοσίευμα μέσω του γερμανού πρέσβη, το Focus ξαναχτυπά με ακόμα πιο προσβλητικά σχόλια αλλά και ιστορικές ανακρίβειες! Το περιοδικό αναρωτιέται αν μπορεί κανείς να καταλάβει τους Έλληνες λέει οτι κανείς στην Ελλάδα παθαίνει πολιτισμικό σοκ και ο κ. Klaus Botig γράφει στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού: «Οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν ποτέ και πουθενά προβλήματα ενσωμάτωσης. Παντού νοιώθουν σαν στο σπίτι τους. Το συμπαθητικό αυτό μικρό έθνος μοιάζει να μην έχει έγνοιες και να χορεύει πάντα σαν τον Αλέξη Ζορμπά. Οι Έλληνες αισθάνονται σαν πατέρες των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών και δεν θα είχαν καμία δυσκολία να ζήσουν και χωρίς κυβέρνηση.

Γιατί να αλλάξει κάποιος, που είναι ήδη τέλειος; Οι Έλληνες αποτελούν μοναδικό είδος, γιατί μόνο αυτοί χρησιμοποιούν την ελληνική γραφή. Η διαγραφή των αρχαίων ελληνικών δεν τίθεται καν ως θέμα. Η προφορά και η σημασία των λέξεων έχουν, ωστόσο, αλλάξει. Τα αρχαία ελληνικά είναι υποχρεωτικό μάθημα από την Α’ Γυμνασίου. Σαν να λέμε ότι οι Γερμανοί μαθητές θα πρέπει να μάθουν γοτθικά. Τα τοπωνύμια στις πινακίδες των δρόμων γράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες. Ενιαίοι κανόνες, όμως, δεν φαίνεται να υπάρχουν και το ίδιο τοπωνύμιο μπορεί κανείς να το συναντήσει γραμμένο και με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Οι κανόνες υπάρχουν, άλλωστε, για να παραβιάζονται.
Περισσότεροι σκοτώθηκαν στον εμφύλιο απ' οτι στην Κατοχή
Τα καλύτερα όμως τα λέει παρακάτω :«Δεν είναι τυχαίο ότι ο εμφύλιος πόλεμος (1944 - 1949) κόστισε τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος!»
'Οποιος τρώει πολλά γερμανικά λουκάνικα γίνεται γουρουμούτσουνος, δήλωσε στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βαϊτσης Αποστολάτος. Να σημειωθεί οτι τόσο οι βουλευτές που βρίσκονταν στην αίθουσα όσο και κοινοβουλευτικοί συντάκτες άκουσαν όχι την λέξη γουρουνομούτσουνοι, αλλά γουρουνοτσούτσουνοι, κι επειδή δεν πίστευαν στ' αυτιά τους χρειάστηκε να ανατρέξουν στα πρακτικά της Βουλής για να το επιβεβαιώσουν....
Την ίδια ώρα, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωνε πως η κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας είναι ένα επικίνδυνο γεγονός για την πορεία του ευρώ.

newsit

ΤΟ ΕΥΡΩ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ.

Η κατάσταση για το ευρώ είναι δύσκολη για πρώτη φορά μετά τη «γέννησή» του, αλλά θα καταφέρει να ανταπεξέλθει, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, κυρία Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε χθες. Παράλληλα, καλωσόρισε τις κινήσεις της Αθήνας για δημοσιονομική εξυγίανση.
Οι κερδοσκοπικές κινήσεις που έχουν γίνει σε βάρος κάποιων χωρών αποτελούν επικίνδυνη εξέλιξη, τονίζει η Γερμανίδα καγκελάριος και προσθέτει ότι τα μέλη της Ευρωζώνης με προβλήματα χρέους, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνα τους τα προβλήματά τους.
«Για πρώτη φορά από την υιοθέτησή του, το ευρώ βρίσκεται τώρα σε δύσκολη κατάσταση, αλλά θα αντέξει», σχολιάζει η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και προσθέτει: «Νομίζω ότι η πραγματική εμπιστοσύνη στο ευρώ μπορεί να επιτευχθεί στις χρηματοοικονομικές αγορές μόνο εάν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί στη ρίζα του στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη με πολύ υψηλά ελλείμματα».
Στη συνέντευξή της, η κυρία Μέρκελ καλωσόρισε τις κινήσεις της Αθήνας για δημοσιονομική εξυγίανση και τόνισε ότι είναι σημαντικό η χώρα να πετύχει τους στόχους της. Πρόσθεσε ότι η βάση για την εθνική οικονομική πολιτική είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς δεν υπάρχει πολιτική ένωση που να στηρίζει το ευρώ.
«Με αυτό το σύμφωνο, έχουμε ένα διατηρήσιμο εργαλείο που διασφαλίζει τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την σταθερότητα του ευρώ» σχολίασε η κυρία Μέρκελ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Γερμανία θα επιδιώξει σθεναρά τη σταθερότητα του ευρώ.
«Θα ήταν λάθος να έχουμε μια συντονισμένη πολιτική για την ζώνη του ευρώ και οι άλλοι να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, γιατί, φυσικά, είμαστε στενά συνδεδεμένοι με τους γείτονές μας μέσω του εμπορίου» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Κέρδος online

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΦΑΡΑΚΟΣ Και μετά, όλοι γυρίσαμε από το άλλο πλευρό, κάποια στιγμή μισο-ξυπνήσαμε, αλλά τελικά, όπως θέλουμε... Των οικιών ημών εμπιπραμένων

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΦΑΡΑΚΟΣ
Και μετά, όλοι γυρίσαμε από το άλλο πλευρό, κάποια στιγμή μισο-ξυπνήσαμε, αλλά τελικά, όπως θέλουμε να λέει το παραμύθι, ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλυτέρα. Σε αυτήν την ιστορία, που πολλοί, πάρα πολλοί, προσφυέστατα ίσως, τη συγκρίνουν με το ναυάγιο του «Τιτανικού», ουδείς τολμά να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια - πολύ περισσότερο, αποφεύγει να την εκστομίσει. Φοβάται, διστάζει, ίσως και να ντρέπεται. Διότι μπορεί η χώρα να θυμίζει «Τιτανικό», εκείνο το μοιραίο, το παρθενικό, αλλά και τελευταίο ταξίδι του, όμως όλοι εμείς μοιάζουμε να είμαστε τα μέλη της ορχήστρας του άμοιρου εκείνου υπερωκεανίου. Που εξακολουθούσε να παίζει χαρούμενα βαλς, όταν πια το πλοίο άρχιζε τη μοιραία βουτιά του για το βυθό του Ατλαντικού.
Στο φαύλο κύκλο της ανερμάτιστης ανευθυνότητας, της εσκεμμένης οικονομικής (αλλά και πολιτικής) τρομοκράτησης και της διαμόρφωσης ενός σκοτεινού σκηνικού κατάρρευσης και καταστροφής, μπορεί μεν να τρίβουν τα χέρια τους οι διάφοροι οικονομικοί και πολιτικοί κερδοσκόποι μετρώντας τα κέρδη τους, αλλά. Αλλά, αυτή η χώρα και οι άνθρωποι που την κατοικούν είναι ήδη χαμένοι από χέρι. Και πρέπει να αρχίσουν από τώρα να μετρούν τις πληγές τους, που δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι έχουν αρχίσει να κακοφορμίζουν. Οσο νωρίτερα ξυπνήσουμε, όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε τι συμβαίνει και τι μας περιμένει, όσο πιο έγκαιρα αντιδράσουμε και πολεμήσουμε τόσο με λιγότερες ωδίνες θα βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη. Σημασία δεν έχει ποιος φταίει και ποιος χειροτέρεψε τα πράγματα, πόση ήταν η μια ευθύνη και πόση άλλη βαρύνει τον επόμενο. Γιατί υπάρχει το χειρότερο: όλοι εξακολουθούμε να νομίζουμε ότι όλα αυτά είναι ένα κακό όνειρο, ένας πικρός εφιάλτης, από αυτούς που ούτε να βλέπουμε θέλουμε ούτε να αντιμετωπίσουμε μπορούμε. Οτι ο εφιάλτης αυτός μας καταδιώκει εβδομάδες, μήνες τώρα και, πιθανότατα, αυτό που εκφράζει και τις συνέπειές του θα τα πληρώνουμε για τα επόμενα χρόνια δεν είναι κάτι που μας απασχολεί, ούτε δείχνει να μας νοιάζει. Το σπίτι μας καίγεται. Ε, ας ζεσταθούμε!

«Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης» το μήνυμα Σαμαρά σε Μπαρόζο

ΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

Συγκεκριμένα και όχι θεωρητικά μέτρα στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέβη στις Βρυξέλλες με δική του πρωτοβουλία, προκειμένου με την παρέμβασή του σε επίπεδο θεσμικής ηγεσίας της Ε.Ε. να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια να δοθεί βοήθεια στην ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, ώστε η χώρα μας να αποφύγει την επικίνδυνη και άκρως αντιευρωπαϊκή προοπτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μία στάση η οποία, όπως τόνιζαν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τους επιβαρυντικούς για την εικόνα της χώρας χειρισμούς της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πνεύμα, ο κ. Σαμαράς τόνισε στον κ. Μπαρόζο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει άμεσα και να βοηθήσει την Ελλάδα, με μέτρα συγκεκριμένα και όχι θεωρητικά, διότι διαφορετικά -όπως χαρακτηριστικά είπε- οι αγορές δεν πρόκειται να ησυχάσουν.

«Λάθη έγιναν. Δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Σήμερα, όμως, απαιτείται να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για το καλό –θα έλεγα- ολόκληρης της Ευρωζώνης», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε στον κ. Μπαρόζο συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους η Ε.Ε. θα μπορούσε να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δοθεί κάποιας μορφής εγγύηση, ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει ποτέ την Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, κάποιας μορφής πιστωτική διευκόλυνση, να λεχθεί επίσημα ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέχρι και το τέλος του 2011, χωρίς πρόβλημα ή ένας συνδυασμός όλων αυτών των παρεμβάσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόζο είπε ξεκάθαρα ότι από τη μία πλευρά απαιτείται η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά στα μέτρα που έχουν θεωρηθεί από όλους αναγκαία και από την άλλη διαβεβαίωσε τον κ. Σαμαρά ότι η Ε.Ε. θα δείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (τον πρόεδρο Βίλφρεντ Μάρτενς και το γενικό γραμματέα Αντόνιο Λοπέζ- Ιστουρίζ), το οποίο ουσιαστικά διοικεί τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη και διαδραματίζει συνεπώς τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας για μια χώρα.

ΠΑΝΑΘΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Σειρά έχει ο επόμενος,στην συγκεκριμένη περίπτωση η Σταντάρ Λιέγης.Ο ΠΑΟ πέρασε σαν σίφουνας μέσα από τη Ρώμη στήνοντας ρωμαϊκό θρίαμβο στην αρένα του Ολύμπικο.Νίκησε για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα τη Ρόμα με 3-2 και πέρασε πανηγυρικά στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ.Δυο γκολ σημείωσε ο Σισέ κι ένα ο Νίνης.Επόμενος αντίπαλος η Σταντάρ Λιέγης που πέρασε την αυστριακή Σάλτσμπουργκ.

ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ενημερωθεί από το ανώτατο οικονομικό επιτελείο του για τις εξελίξεις στην Ευρώπη ευρύτερα, αλλά και ειδικότερα για το «ελληνικό ζήτημα».

Του Δ. Π. ΔΗΜΑ

Αν και διαψεύστηκε απ' όλες τις πλευρές το σενάριο για στήριξη της Ελλάδας με 20-25 δισ. ευρώ, από τις χώρες της ευρωζώνης («Der Spiegel»), στην Ουάσιγκτον φαίνεται να υπήρξε, προ ημερών, σχετική συζήτηση στον Λ. Οίκο περί «διαφαινόμενης προοπτικής απτής στήριξης» της Ελλάδας από τους εταίρους της.

Υπενθυμίζεται πως, κατά τον εκπρόσωπο του Λ. Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ενημερωθεί από το ανώτατο οικονομικό επιτελείο του για τις εξελίξεις στην Ευρώπη ευρύτερα, αλλά και ειδικότερα για το «ελληνικό ζήτημα».

Η μέσω «Der Spiegel» νεότερη, τώρα, διαρροή συντεταγμένη στο πνεύμα προηγούμενων παρόμοιας φύσεως διαρροών, εγκύρως εκτιμάται πως ενδεχομένως να εντάσσεται σε σχεδιασμένη προσπάθεια που αποβλέπει στην προετοιμασία της κοινής γνώμης χωρών της ευρωζώνης, και πρωτίστως της Γερμανίας, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι μέχρι τώρα διαρροές που προεξοφλούσαν ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα έχουν ανωνύμως προέλθει από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Βερολίνο και έχουν προβληθεί σε έγκυρα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, λέγεται ενισχυτικά.

Ωστόσο, «παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες οι προθέσεις των Ευρωπαίων για το πώς θα "χειριστούν" την ελληνική υπόθεση...», έλεγε πρόσφατα Αμερικανός αξιωματούχος σε σχετική επιλεκτική ενημέρωση, γενικότερα για την τύχη του ευρώ, την ευρωζώνη και για τα όσα διακυβεύονται σ' αυτή τη χρονική συγκυρία.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όπως ελέχθη, με δεδομένη την ανάγκη να ξεπεραστεί η σοβαρή αντίδραση της γερμανικής κοινής γνώμης, το πιθανότερο είναι πως ένα πακέτο στήριξης των άμεσων ελληνικών αναγκών θα 'ναι πρωτίστως υπό μορφή εγγυήσεων.

Αυτό συμπίπτει, τώρα, με το «πνεύμα» του δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού πως η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα θα συνίσταται εν μέρει από πιστώσεις και εν μέρει από εγγυήσεις που θα συνοδεύονται από αυστηρούς όρους.

Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνεται από τον Αμερικανό παράγοντα, αδυναμία της Ελλάδος να εξοφλήσει κεφαλαιακές υποχρεώσεις της μέχρι τον Μάιο της τάξεως των 23 περίπου δισ. ευρώ (σ.σ. όση περίπου και η, μάλλον όχι τυχαία, αναφορά του «Der Spiegel» για το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας), θα 'χει πολύ μεγαλύτερης εκτάσεως επίπτωση στην ευρωζώνη, και αυτό είναι ορατό στους Γερμανούς.

Πάνω απ' όλα, πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα ο κάθε «Ευρωπαίος» για το τι σημαίνουν όλα αυτά και πρωτίστως για τον ίδιο και, έτσι, απαιτείται λίγος χρόνος.

Η Ελλάδα οδηγείται σιδηροδέσμια από εκείνους που έριξαν τις μάσκες... * Επιτέλους! * Ώρα να γκρεμίσουμε τις δουλείες... * Όλοι ξέρουμε πως! Ίσως τώρα είναι H ώρα.

Δεν θα έχουμε ξανά άλλη τέτοια ευκαιρία να ανασυνθέσουμε με πραγματικούς όρους την κοινωνική συνοχή, να κοιταχτούμε στα μάτια με την αλληλεγγύη του χαμένου, να αποτινάξουμε δουλείες και να προτάξουμε δυναμικά αξίες που είχαν βρει καταφύγιο στα βαθιά μας φυλλοκάρδια, στο έσω της συνείδησης.
Αξίες που έβρισκαν δίοδο και διοχετεύονταν σε μοναχικές διαδρομές, σε ατέρμονες σκέψεις, σε σκόρπιες επιμέρους αλλά συνειδητές πράξεις και κινήσεις, αξίες που ξέρω πολύ καλά ότι διατηρήσαμε ανέπαφες για όσο χρειάστηκε με πολύ φροντίδα και επιμέλεια, όχι σε ψυγείο, αλλά σε ένα “προστατευμένο με χίλιες προφυλάξεις μυστικό κήπο της Εθνικής ψυχικής μας ακεραιότητας“.
Η γνώμη μου είναι ότι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία στη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία να κάνουμε πράξη εκείνη την Εθνική Παλιγγενεσία και εκείνη την Εθνική Αντίσταση που δεν τελεσφόρησαν τότε, τότε που έπρεπε και όπως έπρεπε και για τους όποιους λόγους.
Ξέρω επίσης πολύ καλά ότι όλοι μας σχεδόν, γνωρίζουμε με ποιο τρόπο και πως πρέπει πορευτούμε από τώρα και στο εξής για να ανακτήσουμε την ταπεινωμένη Εθνική μας αξιοπρέπεια και την de facto τρωθείσα Εθνική μας κυριαρχία.

Οι μάσκες έπεσαν. Επιτέλους!
Ελλάδα, ιδού οι “εταίροι” σου
Τη στιγμή της κρίσης φαίνεται η αντοχή του οικοδομήματος· εν προκειμένω, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εγχειρήματος μείζονος ιστορικής σημασίας.
Τη στιγμή της κρίσης εκλείπουν η πολιτική βούληση, η αίσθηση των ιστορικών μεγεθών, η πρόνοια για συνοχή – δηλαδή, ακριβώς τα θεμέλια επί των οποίων οικοδομήθηκε η ενωμένη Ευρώπη μετά το πέρας του ολέθριου Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Πενήντα τρία χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης, οι οραματιστές ευρωπαϊστές πολιτικοί εξέλιπαν.

Δεν υπάρχουν Ντε Γκωλ, Αντενάουερ, Βίλυ Μπραντ, Μιτεράν, Σμιντ, Ντελόρ.
Τη θέση τους έχουν πάρει αδύναμοι ή καιροσκόποι πολιτικοί, ασήμαντοι διαχειριστές, τραπεζίτες, τεχνοκράτες.
Η οικονομική κρίση των πιο αδύναμων χωρών-μελών, των PIGS, από την Ιρλανδία έως τις μεσογειακές χώρες και την Ελλάδα βέβαια, αντιμετωπίζεται με όρους χρηματοπιστωτικούς και όχι όρους πολιτικούς.
Διάτρητοι οίκοι αξιολόγησης και κερδοσκοπικά funds, επικουρούμενα από μονομερή μίντια, επηρεάζουν, αν δεν ορίζουν ολοκληρωτικά, τη συμπεριφορά των Βρυξελλών έναντι των εταίρων που τελούν εν αδυναμία.
Είναι λοιπόν η σειρά μας να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας απέναντί τους.
“Έλληνες όλων των χωρών, ενωθείτε!“
Ανάλυση της γερμανικής JungeWelt, του Werner Rügemer. Οι αμερικανικές τράπεζες, οι γερμανικοί όμιλοι (εννοεί τις βαριές τους βιομηχανίες) και η ΕΕ συνυπεύθυνοι για την υπερχρέωση της Ελλάδας.
Οι ΜΗ νομιμοποιημένες υποχρεώσεις ΔΕΝ πρέπει και ΔΕΝ επιτρέπεται να αποπληρωθουν.
Ποια είναι τα Κριτηρια υπαγωγής ενος κρατικού χρέους στην κατηγορία ΑΘΕΜΙΤΟ ΕΠΑΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ.

Η ΕΕ απαιτεί από την Ελλάδα αιματηρές περικοπές, για να μπορέσει να αποπληρωθεί το κρατικό χρέος. Όμως η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή. Η συνέχιση της προσπάθειας διάσωσης των ΤΡΑΠΕΖΩΝ θα απαιτήσει και στην Γερμανία θυσίες από τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν αποδυθεί προ πολλού σε μια σκυταλοδρομία μειώσεων αμοιβών και προσωπικού. Οι κοινωνίες θα έχουν πλέον περιορισμένα έσοδα στη διάθεσή τους για ασφάλιση και περίθαλψη. Διακυβεύονται τα τελευταία απομεινάρια του κοινωνικού κράτους ακόμα και στις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ.

“Μια Ελλάδα είναι παντού“ - Το πειραματόζωο Hellas
Η Ελλάδα δεν περιήλθε στη θέση του υπερχρεωμένου κράτους μόνο υπ’ευθύνη της.
»Πως εξηγούνται οι επιθέσεις των αγγλο-αμερικανικών σπεκουλαδόρων των αγορών κατά της Ελλάδας όταν παράλληλα οι ίδιοι οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί έχουν υψηλό τρέχον κρατικό έλλειμμα πάνω από 10%, και δεν προσπαθούν καν να το μειώσουν άμεσα στο 3%?«
(Financial Times Deutschland, 12.2.2010).

Η αύξηση του δημόσιου χρέους από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2007 σύμφωνα με τα στοιχεία του OECD είναι:
* Ελλάδα 19,4 %
* Γαλλία 22,6 %
* Ιαπωνία 30,1 %
* ΗΠΑ 30,6 %
* Μ.Βρετανία 36,2 %
* και στο πρώην πρότυπο κρατίδιο της Ιρλανδίας [η οποία μυστηριωδώς είναι στο απυρόβλητο της κριτικής] 53 %

Ούτε στις χώρες αυτές προβλέπεται τόσο σύντομα μια ανάταξη της οικονομίας, που θα μείωνε το δημόσιο χρέος τους. Δεν πρόκειται λοιπόν εδώ για μια κλασική εφαρμογή της οικονομικής θεωρίας.
Η Ελλάδα πρέπει να ταπεινωθεί και να δυσφημιστεί με όλα τα διαθέσιμα μιντιακά και ψυχολογικά μέσα. Ξαφνικά μιλούν όλοι για τον πονηρό Βαλκάνιο, τη διαβόητη διαφθορά του και την εκ παραδόσεως συνήθειά του παραποίησης των στατιστικών του χρέους. Η “ασθένεια” εξαπλώθηκε ταχύτατα και στις άλλες μεσογειακές χώρες, που αναφέρονται ως τέσσερα χοντρόπετσα γουρούνια PIGS Portugal, Italien, Griechenland, Spanien που περιμένουν σειρά για να σφαγιαστούν.
Τυπικά από μιντιο-ψυχολογική άποψη αυτή είναι μια εξαιρετική υλοποίηση ψυχολογικής επιχείρησης κατά μίας ολόκληρης χώρας.

Κριτήρια υπαγωγής ενος χρέους στην κατηγορία Αθέμιτο Επαχθές Χρέος
Tα κριτήρια που παρατίθενται αφορούν στο “παράδειγμα” της Ελλάδας. Τα στοιχεία είναι προς το παρόν αποσπασματικά και χρειάζονται συμπλήρωση.

Κριτήριο 1: Η συνδρομή των τραπεζών στην παραποίηση των στατιστικών: η επενδυτική Goldman Sachs “βοήθησε” το 2001/2002 την Ελλάδα να παρουσιάσει στατιστικά μειωμένο κρατικό χρέος για να εισέλθει στην ευρωζώνη και να αποκρύψει την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση. Η τράπεζα που αποκόμισε προμήθειες 300 εκ. δολ. από τη συναλλαγή αυτή αγόρασε από την Ελλάδα κρατικό χρέος σε δολάρια και γιεν σε ύψος 10 δισ. δολ. και το γύρισε μακροπρόθεσμα σε ευρώ. Αυτό το Cross Currency Swap ήταν ένα κεκαλυμμένο δάνειο που δεν εγγράφηκε στον προύπολογισμό. Η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα JP Morgan και η United Bank of Switzerland (UBS) αγόρασαν την ίδια χρονική στιγμή από το ελληνικό κράτος τα μελλοντικά έσοδα τυχερών παιχνιδιών-λόττο και έσοδα αυτοκινητοδρόμων Autobahngebühren – έτσι εισέρρευσε για λίγο διάστημα ρευστό στα κρατικά ταμεία εις »ανταλλαγή« για τα μειωμένα έσοδα αργότερα: ο κρατικός προϋπολογισμός “σενιαρίστηκε” κατά την ημερομηνία της αγοράς και το χρέος κρύφτηκε προσωρινά.

Κριτήριο 2: Συνδρομή της ΕΕ στην παραποίηση των στοιχείων: αυτό έγινε εν γνώσει της ΕΕ, για την οποία αυτές οι πρακτικές ανήκουν στο προωθούμενο απορρυθμισμένο χρηματοοικονομικό σύστημα. Ο επίτροπος κος Αλμουνια ήθελε το 2005 να ελέγξει τα ελληνικά στοιχεία, αλλά ο πρόεδρος της επιτροπής, κος Μπαρόζο ήταν αντίθετος. Πριν από το 2004 η Eurostat αμφισβητούσε τα ελληνικά στοιχεία και το Goldman-Deal. Αλλά για πολιτικούς λόγους δεν επιτρεπόταν να κλονιστεί το μέλος Ελλάδα. Η Αθήνα είχε ήδη το 2003 την προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ, κάτω από τον Ιερό Βράχο έγινε η διεύρυνση προς ανατολάς και η υποδοχή δέκα νέων κρατών μελών.

Κριτήριο 3: Διαφθορά: Σωστά στην Ελλάδα επικρατούσε και επικρατεί κρατική διαφθορά. Αυτό είναι το ένα μέρος της εξίσωσης. Το άλλο μέρος είναι οι μεγάλες ξένες επιχειρήσεις, που διασφάλιζαν θηριώδεις κρατικές συμβάσεις με δωροδοκίες.
Π.χ. Siemens, σύστημα ασφαλείας ΟΑ 2004, ΟΤΕ, Thales. Όλα αυτά ήταν γνωστά σε τραπεζικούς κύκλους που ενέκριναν πιστώσεις για αυτά τα έργα.
[Η πρακτική αυτή επιβεβαιώθηκε κιόλας από τον Jorgo Chatzimarkakis, ευρωβουλευτή και μέλος του προεδρείου του FDP, και ταυτόχρονα προέδρου της γερμανο-ελληνικής[?] οικονομικής ένωσης[?], ο οποίος δήλωσε για την κριτική στη Siemens: »Αυτό ήταν ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΡΕΑΛ ΠΟΛΙΤΙΚ! Αν η ΓΕΡΜΑΝΙΑ… θέλει να παραμείνει ΗΓΕΤΙΔΑ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΧΩΡΑ, πρέπει να βγάλει τα ρόζ γυαλιά της.« Η δωροδοκία ΕΠΡΕΠΕ να επιτραπεί και να ενισχυθεί φορολογικά (Süddeutsche Zeitung, 15.12.2006) …][βλέπε και: η δωροδοκία ως »επιχειρηματική ρεάλ πολιτίκ«: Jorgo Chatzimarkakis, βουλευτής του FDP, για ένα μείζον θέμα των γερμανο-ελληνικών οικονομικών σχέσεων].

Κριτήριο 4: Εξαπάτηση των επενδυτών-μεγάλων πελατών της τράπεζας όσον αφορά στην ικανότητά της επαναγοράς: Η Goldman Sachs οργάνωνε για την Ελλάδα από το 2002 συνεχώς την πώληση κρατικών τίτλων συνολικού ύψους 15 δις δολαρίων. Η τράπεζα γνώριζε την εύθραυστη οικονομική θέση της Αθήνας, αλλά δεν ενημέρωνε τους αγοραστές στα φυλλάδια στα οποία διαφήμιζε τα προϊόντα της. Η Goldman Sachs προήγαγε έτσι εμμέσως την υπερχρέωση της Ελλάδας, συγκάλυπτε την πραγματική της θέση και έθετε σε κίνδυνο την πληρωμή των τίτλων στους κατόχους τους. Προφανώς η προμήθεια του ενός δις ήταν για την Goldman πολύ πιο σημαντική.
Οι μεγάλοι καταθέτες ελέγχουν τώρα τις διαδικασίες που ακολούθησε η Goldman Sachs, είναι πιθανόν να ακολουθήσουν αγωγές και μηνύσεις – η ΕΕ όμως δεν ελέγχει.
Η Ελλάδα είναι χρεωμένη ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ – ΜΕΣΩ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ. Οι δανειστές από την Γερμανία είναι κυρίως η Deutsche Bank και η Allianz, εκτός από τις πτωχευμένες Commerzbank, Eurohypo και Hypo ­Real Estate (HRE). Όλες οι ανωτέρω έδιναν δάνεια, χωρίς να ελέγχουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Κριτήριο 5: Απορρύθμιση: την 8.12.2009 η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού κράτους από »A-« σε »BBB+«, και μετά από μία εβδομάδα ακολούθησε η Standard & Poor’s.
Η ΕΕ δεν προβαίνει σε δική της ξεχωριστή αξιολόγηση των μελών της, αλλά στηρίζεται όπως και πριν στην κρίση των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι λειτουργούν προς το συμφέρον των δανειστών. Η υποβάθμιση σήμαινε για αυτούς άμεσο κέρδος γιατί το επιτόκιο δανεισμού αυξήθηκε κατά 2,9%, στο διπλάσιο αυτου που δανείζεται η Γερμανία.

Ταυτόχρονα αυτό σήμαινε: ελευθερία δράσης για τα Hedgefunds και την κερδοσκοπία με τα CDS. Οι σημερινοί δανειστές και κάτοχοι κρατικών ομολόγων αγοράζουν CDS και οι τράπεζες που τα πωλούν εισπράττουν αυξημένα πριμ.
Όσο αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού αυξάνεται η χρέωση της Ελλάδας, η οποία αναγκάζεται να συνάπτει και άλλα δάνεια για να αποπληρώσει τα προηγουμενα κοκ. Ταυτόχρονα οι κερδοσκόποι προτιμούν να επενδύουν στο κρατικό χρέος, γιατί το κέρδος που αποφέρει είναι υψηλότερο και έτσι κλείνει η στρόφιγγα δανείων προς τις επιχειρήσεις (Börsenblatt, 19.2.2010). Η οικονομική ανάπτυξη φρενάρεται, το κράτος δεν εισπράττει φορους.
Στο παιχνίδι συμπράττει πάντα η American International Group (AIG), η οποία ασφάλισε δεκάδες χιλιάδες επισφαλή δάνεια και εισέπραξε υψηλότατα πριμ, αλλά δεν διέθετε επαρκή αποθεματική βάση.
Για το λόγο αυτό το αμερικανικό κράτος “έπρεπε” να τη διασώσει, ώστε να μπορέσει η Deutsche Bank να εισπράξει με τη σειρά της τα 11 δισ. δολ. για τα δάνεια τα οποία είχε χορηγήσει χωρίς δικές της ασφαλιστικές αποθεματικές δικλείδες.

Η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι συμμετέχουσες κυβερνήσεις με τις εθνικές τράπεζες (π.χ. Deutsche Bundesbank) δεν φρόντισαν επίσης μετά από την οικονομική κρίση να ρυθμίσουν τους οίκους αξιολόγησης και τα Hedgefunds, και έτσι γίνονται συνυπεύθυνες στην αυξανόμενη υπερχρέωση της Ελλάδας.

»Η κατάσταση δεν θα είχε φθάσει έως εδώ, αν η γερμανίδα καγκελάριος και οι συν αυτή είχαν ξεκαθαρίσει ήδη από το φθινόπωρο, ότι απαιτούν μεν από την ελληνική κυβέρνηση μια εύλογη μείωση του κρατικού ελλείμματος, αλλά θα αντιταχθούν κατά τα άλλα σε κάθε κερδοσκοπική προσπάθεια που θα επιχειρήσει να οδηγήσει τη χώρα αυτή στην καταστροφή« (Financial Times Deutschland, 12.2.2010).

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Σε κρίσιμη καμπή το Σκοπιανό. Ο Ομπάμα θα πάρει πρωτοβουλίες. ΥΠΕΡ ΠΟΙΟΥ ΑΡΑΓΕ;

Επαφές Νίμιτς με Ιβάνοφ και Μιλοσόσκι. Σήμερα βλέπει Γκρούεφσκι και στη συνέχεια μεταβαίνει, μέσω Θεσσαλονίκης, στην Αθήνα. Σε κρίσιμη καμπή περνούν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η επίσκεψη του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην περιοχή, κατόπιν πολύμηνης αποχής από τη διαδικασία, σηματοδοτεί την έναρξη νέας πρωτοβουλίας, η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Στην εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ συμφώνησαν ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων.
Δύο λακωνικά και στεγνά ανακοινωθέντα
Μετά τις χθεσινές του συνομιλίες στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ και τον ΥΠΕΞ Αντ. Μιλοσόσκι εκδόθηκαν δύο λακωνικά και στεγνά ανακοινωθέντα, τα οποία δεν αποκαλύπτουν την ουσία των διαβουλεύσεων. Δεν έγιναν διαρροές, όπως συνηθίζεται, στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, γεγονός που δείχνει την ευαισθησία της συγκυρίας αλλά και το αίτημα του κ. Νίμιτς για εχεμύθεια. Ο ίδιος, πριν από τις συναντήσεις του, είχε δηλώσει ότι δεν κομίζει νέα πρόταση αλλά θα καταθέσει νέες ιδέες.

Σήμερα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι και στη συνέχεια θα μεταβεί οδικώς στη Θεσσαλονίκη, απʼ όπου θα ταξιδέψει στην Αθήνα, για να συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Μακεδονίας”, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι αποδέχεται το όνομα “Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας” υπό την προϋπόθεση της διαφύλαξης του συνταγματικού ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και με τον όρο ότι θα προστατευθεί η “μακεδονική ταυτότητα”.
Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τον γεωγραφικό προσδιορισμό ως πρόθεμα ή επίθεμα (δέχεται δηλαδή το Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή κάτι ανάλογο), ενώ ζητά χρήση έναντι όλων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα Ηνωμένα Εθνη, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι προκρίνουν τον τεμαχισμό της διαδικασίας, ώστε να συμφωνηθεί πρώτα ένα όνομα για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, και στη συνέχεια να συζητηθούν όλα τα άλλα (εύρος χρήσης, προσδιορισμός εθνικότητας και γλώσσας).
Σύμφωνα με ανακοινωθέν του γραφείου του προέδρου της ΠΓΔΜ, “ο κ. Ιβάνοφ και ο πρέσβης κ. Νίμιτς είχαν μια περιεκτική συζήτηση σχετικά με την υπέρβαση των διαφορών γύρω από το ζήτημα της ονομασίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο πρόεδρος κ. Ιβάνοφ γνωστοποίησε στον πρέσβη κ. Νίμιτς τις θέσεις και τους τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπογράμμισε την ετοιμότητα της ΠΓΔΜ για εντατικοποίηση της διαδικασίας για την υπέρβαση των διαφορών με τον νότιο γείτονα. Ο πρέσβης κ. Νίμιτς παρουσίασε ορισμένες ιδέες για τη συνέχιση των συνομιλιών, με στόχο να επιτευχθεί λύση”.


Εσωτερικές εντάσεις
Η παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια συμπίπτει με μια συγκυρία σοβαρών εσωτερικών εντάσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται και επιχείρημα από εταίρους και συμμάχους για να ενθαρρυνθεί λύση του προβλήματος της ονομασίας τώρα, προκειμένου να αποφευχθεί αποσταθεροποίηση της γειτονικής χώρας.
Το κυβερνητικό σχέδιο ανάπλασης και μνημειοθέτησης “Σκόπια 2014”, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανέγερση ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία, συνεχίζει να απασχολεί τις διεθνοτικές σχέσεις με το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI να ενίσταται.
Σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Dnevnik, επικαλούμενο εσωκομματικές πηγές, αναφέρει ότι πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των δύο κομμάτων, Ν. Γκρούεφσκι και Α. Αχμέτι, δεν οδήγησε σε κάποια συμφωνία απεμπλοκής για την υλοποίηση του σχεδίου. Μάλιστα, αξιωματούχος του DUI δήλωσε στην εφημερίδα ότι η σύλληψη του συγκεκριμένου σχεδίου συνιστά ευθεία επίθεση στην κοσμική αντίληψη του κράτους και επαναφορά των σχέσεων εθνοτικής κυριαρχίας εις βάρος των Αλβανών.
Τέλος, σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Utrinski Vesnik ανέφερε ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, VMRO-DPMNE και DUI, είναι πολύ δύσκολο να τεθεί σε συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ το σχέδιο “Σκόπια 2014”.
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DPA, Μ. Θάτσι, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Α1, αρνήθηκε απολύτως οποιαδήποτε πιθανότητα επιστροφής του ίδιου και των βουλευτών του κόμματός του στην κοινοβουλευτική διαδικασία, από την οποία απέχουν εδώ και έξι μήνες με την αιτιολογία ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υιοθετεί αντισυνταγματικούς νόμους και, εν γένει, προσβάλλει την εθνική αξιοπρέπεια των Αλβανών.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΤΟ ΖΩΟΝ......... ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Βρε ζωον θα κάνεις απεργία ; Είπε η κυρα Μαρία στο «ζωον» όπου ζωον ο σύζυγος .

Και γιατί να κάνω ; Αντιλόγησε αυτός που καθόλου δεν τον πήγαινε τον «Γιωργάκη» αλλά δεν απεργούσε ποτέ για να μην χάσει το μεροκάματο .

Και ποιον πήγαινε θα μου πεις, μόνο τον Βγενοπουλο που είναι και παναθηναϊκός.

Βέβαια τον μπέρδεψε λίγο όταν τον άκουσε να λέει ότι είναι κατά των αποκρατικοποιήσεων ,υπέρ του κρατικού καπιταλισμού , και στηρίζει τον πρωθυπουργό με την λογική του: ευτυχώς όπου βρέθηκε ένας άνθρωπος να αναλάβει στα δύσκολα να μας σώσει και μάλιστα με το ζόρι .Αυτός ξέρει πόσο ξύλο έτρωγε μικρός μέχρι να μάθει να γίνει πρωθυπουργός .

Έτσι «το ζωον» ανησυχούσε μήπως είχε δίκιο η γυναίκα του , γιατί τώρα τελευταία όλο και πιο πολλοί τον λένε ζωον στα φανάρια .Λες και δεν οδηγεί τέλεια, μπορεί καλύτερα και από τον Σουμαχερ, τον έβαζε σε σκέψεις ομως ότι δεν τον λέγανε μαλάκα όπως όλον τον κόσμο αλλά ζωον .Α δεν πάει άλλο «θα πάω να την ρωτήσω» σκέφτηκε .

Δεν μου λες γιατί με αποκαλείς ζωον ,είπε και με το "αποκαλείς" για να δώσει σοβαρότητα στη συζήτηση .

Βρε βόδι θα σου κόψουν τον μισθό δεν ακούς τίποτα ,δεν βλέπεις τα νέα και αν σου κόψουν τον μισθό χαίρεται . Τι νομίζεις ότι έφαγα τα νιάτα μου για την ομορφιά σου , που με κεράτωνες και έκανα το κορόιδο για αυτόν τον κωλομισθο και για την κωλοσυνταξη το έκανα , ας οψεται (τι είναι πάλι αυτό ;) που διορίστηκες εσύ και όχι εγώ να βλέπε . Αλλά βλέπεις στο γλείψιμο δεν πιάνεσαι , ενώ εγώ ντρέπομαι να το παίζω ,όλους σας αγαπάω όλους σας ψηφίζω στον καθένα χωριστά .

Και τώρα που σφίξανε τα πράγματα και οι ευρωπαίοι μας ζητάνε τα κλεψιμαίικα πίσω κάθεσαι εκεί και κοιμάσαι όρθιος ,μέχρι να σε πηδήξουνε , που ήθελες και γκόμενες τρομάρα σου .

Λοιπόν αντιλόγησε ο «αυτός» (εκτός από ζωον στους άλλους τον έλεγε «αυτός» , σπάνια χρησιμοποιούσε το όνομα του άντρα της η κυρα Μαρία) τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι . Μόνο αυτό είπε και έφυγε να πάει στον καναπέ , σκεπτόμενος ότι τώρα τον έλεγε και βόδι ,που και αυτό ζωον είναι .Στο κάτω κάτω δεν πιστεύω ότι θα έχουμε πρόβλημα με τις περικοπές ,δεν θα μας πειράξουνε ,είμαστε πολλοί στο δημόσιο . Ας πληρώσουνε αυτοί που χρωστάνε , λένε πως δεν έχουνε και ότι τα χρέη στο δημόσιο είναι από χρεοκοπημένους και φτωχομικρομαγαζα τι με νοιάζει ας τους γδάρουνε και ας τους κλείσουνε «μέσα» , ας κλείσουνε και άλλοι τέτοιοι μόνο να προλάβει το κράτος να αρπάξει ότι τους έχει απομείνει , αυτοί δεν είναι κράτος εμείς είμαστε και πρέπει να πληρωθούμε .
Τις σκέψεις του διέκοψε γι άλλη μια φορά η φωνή της κυρα Μαρίας … σήκω πάνω βρε , έχεις κάνει τρυπά στον καναπέ …. Μάζεψε τα πόδια σου Θέλω να βάλω σκούπα .

Αναρτήθηκε από -eleutheri politiki

Η ηγεσία της ΕΕ φταίει για την κρίση αλλά και ότι οι γερμανοί επί ναζιστικής εποχής διέλυσαν την ελληνική οικονομία.

Θεόδωρος Πάγκαλος


Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του BBC ο Θεόδωρος Πάγκαλος είπε ότι η οικονομικοί κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ οφείλεται στην ανεπαρκή ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ιταλία έκανε περισσότερα από την Ελλάδα για να αποκρύψει την κατάσταση των οικονομικών της, προκειμένου να διασφαλίσει την είσοδό της στην ευρωζώνη, είπε ο κ.Πάγκαλος, προσθέτοντας ότι η κριτική της Γερμανίας καθίσταται άστοχη λόγω της ιστορίας της.
«Απλά βάζεις κάποια ποσά χρημάτων στην επόμενη χρονιά... αυτό το έκαναν όλοι και η Ελλάδα το έκανε σε μικρότερο βαθμό από ό,τι η Ιταλία για παράδειγμα» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της...

κυβέρνησης.
Ο κ.Πάγκαλος επέκρινε και την στάση της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κρίση, λέγοντας ότι η Αθήνα ποτέ δεν έλαβε αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Πήραν τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, πήραν τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί» έιπε και προσέθεσε: «Δεν λέω ότι αναγκαστικά πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να πουν 'ευχαριστώ' και «δεν θα πρέπει να παραπονιούνται τόσο πολύ για κλοπές και ασάφειες στις οικονομικές συναλλαγές».

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είπε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα έφθανε σε αυτό το σημείο αν υπήρχε ισχυρότερη ηγεσία εντός της ΕΕ. «Η ποιότητα ηγεσίας σήμερα στην Ένωση είναι πολύ, πολύ φτωχή πραγματικά» ανέφερε, παρατηρώντας πως ήταν καλύτερα την δεκαετία του '80, όταν ο Ζακ Ντελόρ ήταν επικεφαλής της Ευρωπαίκής Επιτροπής, ενώ τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας είχαν οι Χέλμουτ Κολ, Φρανσουά Μιτεράν και Μάργκαρετ Θάτσερ.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των ελληνικών συνδικάτων με αφορμή τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είπε ότι οι αντιδράσεις θα είναι πολύ ήπιες.

Πηγή ΝewsIt

Από την εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής η Ιταλία απεργαζόταν την «αυτονόμηση» ελληνικών εδαφών Οι Εξι στου Γουδή και στο βάθος Μακεδονικό! Ο χορός των κατασκόπων, το όργιο της προπαγάνδας και τα εγκληματικά σχέδια ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΟΜΑΗ

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ απόφαση του Αρείου Πάγου για επανάληψη της δίκης των Εξι προκάλεσε το ενδιαφέρον για ανάσυρση των οικείων φακέλων βάσει του συστήματος ηλεκτρονικής
διαχείρισης του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου ΥΠΕΞ. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα νέα στοιχεία που οδήγησαν απογόνους των θυμάτων να προσφύγουν στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας προκειμένου να κρίνει την αθωότητα
των κατηγορουμένων, γιατί αγνοούμε το περιεχόμενο των δικαστικών φακέλων της πολύκροτης εκείνης δίκης. Εκείνο που εντοπίσαμε, πάντως, και έρχεται για πρώτη φορά στο φως είναι ότι σε εκείνη την ιδιαίτερα κρίσιμη από κάθε άποψη περίοδο για τη
χώρα μας οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα επεξεργάζονταν από τότε αυτονόμηση της Μακεδονίας. Η δεύτερη έκπληξη οφείλεται στο γεγονός ότι τα σχέδια αυτά προέρχονταν από την εταίρο μας σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ιταλία...

Τα πυκνογραμμένα Δελτία Πληροφοριών του 2ου Γραφείου της Επαναστατικής Επιτροπής (η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ιδρύθηκε 30 χρόνια αργότερα, το 1953) κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 1922 που προηγήθηκε της δίκης είναι αποκαλυπτικά του απροκάλυπτου τρόπου με τον οποίο δρούσαν μυστικοί πράκτορες κάθε προέλευσης που είχαν διεισδύσει στη χώρα στοχεύοντας στο φρόνημα λαού και στρατού. Από όλους ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούσαν οι Ιταλοί που διέθεταν τεράστια ποσά προσηλυτίζοντας ακόμη και Ελληνες στο δίκτυο πρακτόρων που έστηναν με τόση σπουδή, αδιαφορώντας σε πολλές περιπτώσεις να κρατήσουν κάποια έστω προσχήματα, όπως για παράδειγμα σε επενδύσεις στις οποίες προέβαιναν. «Πληροφορούμαι» έγραφε στις 22 Οκτωβρίου 1922 ο διευθυντής του 2ου Γραφείου, λοχαγός Ματθιός, «ότι η ενταύθα ιταλική προπαγάνδα λόγω των μεγάλων προσπαθειών άς καταβάλλει πρόκειται να εισδύση εις το Σώμα των αγροτών. Προς τούτοις ηγοράσθησαν τα πιεστήρια της “Εσπερινής” αντί 450 χιλιάδων δραχμών και ενοικιάσθη οικία αντί πέντε χιλιάδων δραχμών μηνιαίως. Εις την ως άνω προπαγάνδαν έχουσι ήδη διατεθή 2 εκατομμύρια λιρέττες».

«Πράκτωρ ημών μεταδίδει...»
Από την ελληνική αντικατασκοπία, η οποία, όπως φαίνεται, ενεργούσε με υποδειγματικό ζήλο και υπευθυνότητα, δεν εξαιρούνταν ούτε τα μέλη της κυβέρνησης, ακόμη και η ίδια η βασιλική οικογένεια, κυρίως όμως οι αξιωματικοί του Στρατού, ιδιαίτερα εκείνοι που προσκαλούνταν σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες από τις ξένες πρεσβείες. Σε ένα πολυσέλιδο τέτοιο δελτίο, που άρχιζε όπως όλα ανωνύμως, «Πράκτωρ ημών μεταδίδει...» διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, για το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνομιλίας Κοτζιά- Μεταξά περί εκλογών, την προσπάθεια τούρκων αιχμαλώτων στον Πειραιά και κεμαλικών πρακτόρων να διεισδύσουν στους εξουθενωμένους πρόσφυγες που έφταναν με τα καράβια για να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες, το στέκι όπου σύχναζαν γάλλοι και ιταλοί κατάσκοποι και δεν ήταν άλλο από το ζαχαροπλαστείο «Ηνωμένα Βουστάσια» κτλ. Για τους τελευταίους έγραφε χαρακτηριστικά η έκθεση: «Σχεδόν άπαντες οι πράκτορες του Γραφείου παρατηρούσιν εις Πειραιά από τριών ημερών εξαιρετικήν κίνησιν πλήθους πρακτόρων Ιταλών αφικνουμένων εκ Σμύρνης και αναχωρούντων μετά τρεις έως τέσσαρας ημέρας. Μεταφέρουσι χρηματικά ποσά. Υποδεικνύεται ανάγκη παρακολουθήσεως τούτων». Μεγαλύτερη ανησυχία ωστόσο προέδιδε η «Εκθεσις Πληροφοριών της 30ής Σεπτεμβρίου 1922». Αναφέρονται αποσπασματικά: «Μεγίστη κίνησις παρετηρήθη χθες και σήμερον εν τη ενταύθα Ιταλική Πρεσβεία. Διάφοροι πράκτορες έλαβον εντολήν να παρακολουθούν αγρύπνως τας κινήσεις των δρώντων Δωδεκανησίων. Οι εν τη Ιταλική Πρεσβεία φοβούνται έκρηξιν επαναστάσεως εις τα Δωδεκάνησα.Τέσσαρες πράκτορες [...] απεσπάσθησαν εις το εν Πειραιεί Γραφείον Ιταλικής προπαγάνδας με εντολήν να συλλέγουν πληροφορίας διά τας κινήσεις των εν Πειραιεί Δωδεκανησίων και ειδικώς διά την ενεργουμένην λαθραίαν αλληλογραφίαν δρώντων ενταύθα Δωδεκανησίων μετά διαφόρων συμπολιτών των μέσω πληρωμάτων των ελληνικών ατμοπλοίων. Εις την διάθεσιν του Γραφείου Ιταλικής Προπαγάνδας Πειραιώς ετέθησαν 1.000.000 δραχμαί. Επίσης εγκατεστάθη και ειδική υπηρεσία φωτοτυπίας επιστολών. (Πληροφορία απολύτως βεβαία)» . Με την ένδειξη αυτή, που σε άλλες περιπτώσεις παρελείπετο, διαπιστωνόταν από τον υπογράφοντα ο βαθμός αξιοπιστίας.

Στο ίδιο δελτίο μεταξύ πολλών άλλων αναφέρονταν δύο ακόμη σημαντικές πληροφορίες: «Διάδοσις μη εξηκριβωμένη φέρει ότι η Ιταλική Πρεσβεία καταβάλλει προσπαθείας προς εξαγοράν Αθηναϊκών εφημερίδων και συγκεκριμένως την “Νέαν Ημέραν” και “Ελεύθερον Τύπον”. Η Γαλλική Πρεσβεία θεωρεί βεβαίαν την πληροφορίαν της εξαγοράς του “Ελευθέρου Τύπου” υπό της Ιταλικής Πρεσβείας», και: «Η Ιταλική Κυβέρνησις εξακολουθεί θέτουσα εις την διάθεσιν της ενταύθα Ιταλικής Πρεσβείας πάντα τα δυνατά μέσα, χρηματικά και άλλα,προς παρεμπόδισιν της ανασυγκροτήσεως του Ελληνικού Στρατού.Διότι κυρία βάσις εφ΄ ης η Αγγλία και Γαλλία θα στηρίξουν την ενδεχόμενην μεταστροφήν της Ανατολικής Πολιτικής είναι ο Ελληνικός Στρατός».

Η κυρία Φωτεινή Τομαή είναι ιστορικός, Πρεσβευτής Σύμβουλος Α' στο υπουργείο Εξωτερικών. «Ινα δημιουργηθή σφην μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας»
Τα γεγονότα επιδέχονταν κάθε φορά διαφορετικές ερμηνείες. Ετσι, για παράδειγμα, τη μη καταδίκη των κριθέντων ως ενόχων η Αγγλία επεδίωκε για δικούς της λόγους και κυρίως για τη διάσωση της συγγενικής με το βρετανικό στέμμα ελληνικής βασιλικής οικογένειας, η Γαλλία προκειμένου να αποφευχθούν τα πάθη και ο βαθύτερος διχασμός του ελληνικού στρατεύματος, ενώ η Ιταλία, σύμφωνα με όσα μεγαλοφώνως στους διαδρόμους της πρεσβείας διατύπωνε ο επιτετραμμένος Μοντάνια, για έναν και μοναδικό λόγο: η αθώωσή τους θα λειτουργούσε ανασταλτικά στην επανασυγκρότηση του Στρατού και θα ενθάρρυνε την ανυπακοή και διάλυση συμμόρφωσης στην ιεραρχία. Ο Μοντάνια εξάλλου εμφανιζόταν μέσα στα έγγραφα ως πρωταγωνιστής σε εγκληματικά σχέδια της Ιταλίας περί της Μακεδονίας. Ανέφερε το Δελτίο Πληροφοριών της 28ης Οκτωβρίου 1922: Τηλεγράφημα της ιταλικής πρεσβείας λέγει ότι «η δημιουργία αυτονόμου Μακεδονίας είναι απολύτως αναγκαία διά την Ιταλικήν πολιτικήν ίνα δημιουργηθή σφην μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας. Το Κράτος αυτό θα ηνούτο βραδύτερον μετά της Ιταλίας και θα ετέλει υπό Ιταλικήν επιρροήν. Η Ιταλική Κυβέρνησις ζητεί όπως ο κ. Μοντάνια ορίση ποίων μέσων έχει ανάγκην διά την πραγματοποίησιν του σκοπού τούτου. Ηδη συνέστη εις Κορυτσάν παράρτημα του Μακεδονικού κομιτάτου, το οποίον θα κατευθύνη την συμμοριακήν δράσιν διά την αυτονόμησιν. Η Ιταλική Κυβέρνησις διατάσσει όπως ο κ. Μοντάνια αποστείλη διά του Προξενείου Ιωαννίνων εις το κομιτάτον όλας τας πληροφορίας των πρακτόρων του».

Επιστολή του Γεωργίου Βλάχου, ιδιοκτήτη και διευθυντή της εφημερίδας «Η Καθημερινή», με την οποία γνωστοποιούσε στον έλληνα πρεσβευτή στη Ρώμη Δ. Μεταξά την πρόθεσή του να επιστρέψει στην Αθήνα.

«Ανεχώρησα όπως αποφύγω την κατά τας πρώτας ώρας ανεύθυνον βίαν, ης δείγμα υπήρξεν η κατά του οίκου και των γραφείων μου επιδρομή» έγραφε, προσθέτοντας:

«Μανθάνω παρά των εδώ εφημερίδων ότι καταζητούμαι υπό της Επιτροπής της αναλαβούσης την τιμωρίαν των ενόχων της εθνικής συμφοράς». Αριστερά, ακόμη και οι εξουθενωμένοι πρόσφυγες έγιναν στόχος δράσης των κάθε λογής πρακτόρων που οργίαζαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Εκτακτον Δελτίον Πληροφοριών»
(24 Οκτωβρίου 1922, ώρα 17.10)
«ΧΘΕΣ εσπέραν ανεχώρησε διά Θεσσαλονίκην νέα αποστολή οκτώ (8) ατόμων εκ μέρους της Ιταλικής προπαγάνδας. Τα πρόσωπα ταύτα είναι Ελληνες, τα δε ονόματα τούτων θα γνωσθώσιν ημίν ίσως μέχρις αύριον πρωΐας. Εντολή δοθείσα εις αυτούς είναι άμεσος επαφή αυτών μετά των εν Θεσσαλονίκη Κωνσταντινικών Αξιωματικών προς δημιουργίαν φαινομενικώς μεν στρατιωτικού κινήματος αντιεπαναστατικού, πραγματικώς δε ίνα εκρηγνυομένου του κινήματος τούτου δοθή ευκαιρία εις τα Τουρκοβουλγαροαλβανικά στοιχεία ν΄ αναλάβωσιν ενεργητικήν δράσιν καθ΄ άπασαν την Μακεδονίαν προς επίτευξιν της αυτονομίας. Είς εκ των Κωνσταντινικών Αξιωματικών ούς θα συναντήση η άνω προπαγανδιστική αποστολή φέρεται ο Λοχαγός του Πεζικού Αναστασόπουλος. Ετερος γνωστός πράκτωρ εξ άλλης πηγής μάς πληροφορεί σήμερον ότι εντός δεκαημέρου επίκειται εισβολή εις Μακεδονίαν και Δυτικήν Θράκην τριών συμμοριών εκάστη περίπου 100μελής ως εξής: Μία Αλβανοτουρκική εκ Κορυτσάς. Ετέρα Τουρκοβουλγαρική εκ του Τομέως Δεμίρ- Ισσάρ. Τρίτη Τουρκοβουλγαρική διά των συνόρων της Δυτικής Θράκης. Εντολή των συμμοριών: Διανομή όπλων εις τα ανθελληνικά στοιχεία της Μακεδονίας».

“Οι Γερμανοί έβαλαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ με την ελπίδα ότι δεν θα τα πιάσετε”, λέει στη “Μ” ο γερμανός καθηγητής διεθνούς οικονομίας Σ. Ντούλιεν.

Νέα ρουκέτα από το γερμανικό περιοδικό “Focus”.

Ενταση στις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου πυροδοτούν οι συντονισμένες ανθελληνικές επιθέσεις γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Τους ενοχλούν τα... αρχαία ελληνικά, οι εικόνες των αγίων και η βυζαντινή σημαία. Τον γερμανό πρεσβευτή κάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος. Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων εγείρει η Νέα Δημοκρατία.

“Οι Γερμανοί έβαλαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ με την ελπίδα ότι δεν θα τα πιάσετε”, λέει στη “Μ” ο γερμανός καθηγητής διεθνούς οικονομίας Σ. Ντούλιεν.

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

(Πριν κοπάσει ο θόρυβος του πρωτοσέλιδου με την Αφροδίτη της Μήλου σε χυδαία χειρονομία -φωτ.- το γερμανικό περιοδικό “Focus” επανήλθε χθες με νέο σκληρό δημοσίευμα.)


Στα όρια του ρατσισμού κινούνται οι ανθελληνικές επιθέσεις κυρίως γερμανικών μέσων ενημέρωσης, πυροδοτώντας ένταση στις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου.


Νέο δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού “Focus” περνάει γενεές δεκατέσσερις τον ελληνικό λαό, πριν καν κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε το πρωτοσέλιδο με την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει χυδαία χειρονομία.

Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με αμηχανία το πρόβλημα, έχοντας επίγνωση του καθοριστικού ρόλου της γερμανικής κυβέρνησης στις κυοφορούμενες αποφάσεις για την παροχή οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα. Από τη μία πλευρά γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί ένα διπλωματικό επεισόδιο και από την άλλη μεταφέρεται μήνυμα ενόχλησης για την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί τη Γερμανία σε βάρος τη χώρας.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος κάλεσε τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα, για να διαμαρτυρηθεί, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφέρθηκε σε “συντηρητικούς πολιτικούς στη Γερμανία που πυροδοτούν αυτό το κλίμα”. Αίσθηση προκαλεί η απόφαση της ΝΔ να εγείρει τις επόμενες ημέρες θέμα γερμανικών αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε τη συμβολή της Ελλάδας στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον ναζισμό.

Αν και δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση μεταξύ των δημοσιονομικών αλχημειών επί κυβέρνησης Καραμανλή και των αμαρτιών του ναζιστικού παρελθόντος, η χρονική σύμπτωση της απόφασης για εξεταστική σχετικά με τα παραποιημένα στοιχεία και της επιστροφής στο 1940 που επιχειρεί η ΝΔ δημιουργούν εύλογους συνειρμούς για προσπάθεια υπεκφυγής μέσω... Ολοκαυτώματος.

Η ένταση στις ελληνογερμανικές σχέσεις για την ώρα εκδηλώνεται σε επίπεδο δημοσιευμάτων από γερμανικής πλευράς και πολιτικών δηλώσεων από ελληνικής. Διπλωματικές πηγές εκφράζουν την ανησυχία της για την έκβαση που μπορεί να έχει η ανταλλαγή σκληρών μηνυμάτων μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, έστω και αν η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη για τις επιθέσεις εκ μέρους μέσων ενημέρωσης και δεν δείχνει κατά κανέναν τρόπο να τα υιοθετεί.

Άξια….!

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.


.....Εκεί που έφτασες, βρε, ανθρωπάκο….,
τρικλίζοντας…., ‘’με το στανιό’’….,
ήταν μεταίχμιο λιμάνι….,
μουράγιο οριοθετικό….!

Και σου φτιάξανε πιο πέρα
οι Θύτες Πειραματσιτές
μια θάλασσα ξεχειλωμένη…..
και σου ‘παν οι δαιμονισμένοι….:
«Βαδίζουμε, ακίνδυνα, μπροστά….!»….,…..
κι ήταν, κι αυτό, απ’ τα πονηρά….!

Και ναύτης άπειρος…., δίχως πυξίδα….,
σ’ αντάρια θάλασσα, να, πας….,
έρμαιο, άξια, των κυμάτων….,
που, ακόμα, Θύτες προσκυνάς….!.....

Γεια….: Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.alexandros-zivas.gr
….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

«Εγώ δεν θα έφευγα από την Ελλάδα» O κ. Φόλκερ Γιουνγκ, πρώην στέλεχος της Siemens, εκτιμά ότι η ανάκριση δεν γίνεται στα πρότυπα μιας ευρωπαϊκής χώρας. ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΩΝΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ

Συνέντευξη στον Τασο Tελλογλου

«Αποφάσισα να αναλάβω τις ευθύνες μου και να παρουσιαστώ στον ανακριτή…» λέει στην «Κ» ο μοναδικός Γερμανός κατηγορούμενος στην υπόθεση Siemens στην Ελλάδα Φόλκερ Γιουνγκ, στην πρώτη και μοναδική συνέντευξη που έχει δώσει στα 2,5 χρόνια της όλης υπόθεσης, σε διεθνές Μέσο Ενημέρωσης. Ο ίδιος τονίζει στην «Κ» ότι εάν βρισκόταν στη θέση του Μιχ. Χριστοφοράκου δεν θα έφευγε αλλά αντιλαμβάνεται ότι η ανάκριση στην Ελλάδα δεν γίνεται στα πρότυπα μιας ευρωπαϊκής χώρας. Η συνέντευξη του Φόλκερ Γιουνγκ στην «Κ» δόθηκε στην Πάρο όπου πρέπει να παραμένει και να εμφανίζεται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

- Κύριε Γιουνγκ βρίσκεστε σε αυτό το νησί για πολλοστή φορά. Aλλαξε κάτι από την προηγούμενη διαμονή σας;

- Κάτι άλλαξε. Μου προκαλεί κάποια έκπληξη το γεγονός ότι η τωρινή παραμονή μου έχει συνδεθεί με περιορισμούς που μου είναι ανεξήγητοι. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή μου. Αντίθετα υπάρχουν πάρα πολλές αποδείξεις για την αθωότητά μου και αυτές αγνοούνται. Ηρθα οικειοθελώς από το Μόναχο την προηγούμενη εβδομάδα και εμφανίστηκα στον ανακριτή. Στο Μόναχο η εισαγγελία δεν μου προσάπτει το παραμικρό, παρά το γεγονός ότι τα γεγονότα εκεί ερευνήθηκαν πολύ εντατικότερα από ό,τι από τους Ελληνες. Εθελοντικά, επειδή είμαι συνταξιούχος, εμφανίστηκα και κατέθεσα επί 5 1/2 ώρες στους δικηγόρους της αμερικανικής εταιρείας Debevoice & PlimptoLLP. Μετά την εξέταση αποφάσισαν να μην εγείρουν αγωγή αποζημίωσης εναντίον μου.

- Δεν γνωρίζατε λοιπόν το παραμικρό για τα «μαύρα ταμεία»;

- Δεν γνώριζα το παραμικρό για τα «μαύρα ταμεία». Στη Siemens για την κάθε πληρωμή έπρεπε να δοθεί γραπτή εντολή που έφερε διπλή υπογραφή. Ουδείς μπορούσε να εξαναγκαστεί να κάνει κάτι παράνομο. Ουδέποτε έδωσα εντολή να γίνουν παράνομες πληρωμές.

- Καταλαβαίνετε γιατί ο Χριστοφοράκος εγκατέλειψε τη χώρα; Τι πιστεύετε γι' αυτόν;

- Αποφάσισα να αναλάβω τις ευθύνες μου και να παρουσιαστώ στον ανακριτή και τον εισαγγελέα. Δεν γνωρίζω αν ισχύουν όσα του προσάπτουν. Εγώ δεν θα έφευγα αλλά εν τω μεταξύ παρατηρώ ότι οι ανακριτές εδώ δουλεύουν υπό μεγάλη δημόσια πίεση. Ισως γι' αυτό τον λόγο να μην περίμενε πια να έχει δίκαιη δίκη, σε τελευταία ανάλυση είναι Ελληνας και μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση πολύ καλύτερα. Τον θεωρώ ακόμα έναν εξαιρετικό άνθρωπο.

Στο τιμόνι της θυγατρικής

- Το 2006 ο δικηγόρος του κ. Χριστοφοράκου έγραψε ότι οι παλιές ιστορίες με τις υπεξαιρέσεις των χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» αποτελούσαν οριστικά παρελθόν. Οταν αναλάβατε το 1999 την προεδρία στην ελληνική θυγατρική δέν συζητήσατε γι' αυτές τις «παλιές ιστορίες»;

- Οχι. Δεν γνώριζα το παραμικρό. Οταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου πληροφορήθηκα ότι το 1997 η Siemens A.E. είχε κερδίσει την προγραμματική συμφωνία από κοινού με την ΕΡΙΚΣΟΝ. Ανεξάρτητοι εκτιμητές θα έπρεπε να εκτιμούν τις τιμές για το κάθε επιμέρους τμήμα των εκτελεστών συμφωνιών.

- Ελέγχατε την καταβολή «προμηθειών» ή δεν σας ενδιέφερε αφού οι προμήθειες ήταν ήδη ενσωματωμένες στην τιμή;

- Δεν το γνώριζα. Με τις δεκάδες χιλιάδες των παραγγελιών που είχαμε, το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να εξετάζει κάθε επιμέρους υπολογισμό. Το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο ήταν υπεύθυνο για τη στρατηγική της επιχείρησης, ενώ οι τομείς με τις θυγατρικές για το επιχειρησιακό σκέλος. Ο καθένας στο κεντρικό διοικητικό συμβούλιο έπρεπε να έχει την προσοχή του στραμμένη σε τέσσερα μεγέθη: Τον όγκο των παραγγελιών που κλείνονταν, τον κύκλο εργασιών, το αποτέλεσμα (κέρδος) και το returointerest (απόδοση κεφαλαίων). Με το επιχειρησιακό κομμάτι δεν ήταν δυνατόν να ασχολούμαστε εξαιτίας των υποχρεώσεών μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

- Αλλά σε αυτό το σύστημα ήταν δυνατόν να γράφει κάποιος ότι δίνει 8,5% προμήθεια, να δίνει 8% και να βάζει το 0,5% στην τσέπη του...

- Αν ισχύουν τα όσα διαβάζω για την Ελλάδα για τα χρήματα που έχουν κάποιοι πρώην συνεργάτες της Siemens, και τις περιουσίες τους, ε τότε εκπλήσσομαι. Διαθέτω ένα σπίτι στο Μόναχο και ένα εδώ στην Πάρο που στοίχισε 270.000 ευρώ.

Συναντήσεις με πολιτικούς

- Είχατε συναντήσει Ελληνες πολιτικούς;

- Ηταν το 2002/2003 όταν η Ελλάδα είχε δεχθεί την «κίτρινη κάρτα» για την καθυστέρηση των ολυμπιακών έργων, εγώ έπρεπε να διαβεβαιώσω τους πολιτικούς στην Αθήνα ότι η μητρική Siemens θα βοηθούσε την θυγατρική της εταιρεία με προσωπικό και τεχνογνωσία στην περίπτωση που αυτή το χρειαζόταν για να γίνουν όλα στην ώρα τους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Επισκέφτηκα τους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών και τη δήμαρχο Αθηναίων και τους διαβεβαίωσα ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τηρηθούν οι προθεσμίες. Και οι αγώνες του 2004 ήταν μια πολύ πετυχημένη στιγμή για τη χώρα, κάτι που με χαροποίησε πολύ. Αυτό που ενδιέφερε εκείνη τη στιγμή όλους του συνομιλητές μου ήταν να μην εκτεθεί η Ελλάδα. Και επιτρέψτε μου μία κουβέντα, ήταν εκπρόσωποι δύο κομμάτων εξουσίας που έχουν κάνει πολλά γι' αυτή τη χώρα και απολαμβάνουν εκτίμησης και στο εξωτερικό. Δυστυχώς συμβάλλει στην απάθεια ως προς την πολιτική και την αποχή από τις εκλογές, όταν τώρα τα δύο κόμματα εξουσίας εκτοξεύουν το ένα στο άλλο χαρακτηρισμούς σαν κι εκείνους που ακούστηκαν στην προεκλογική περίοδο. Αυτό εξασθενεί την πολιτική σταθερότητα. Φυσικά και θα πρέπει όλες οι παράνομες δραστηριότητες να ελεγχθούν από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Ενισχύσεις κομμάτων

- Ενισχύθηκαν από τη Siemens μέσω του Χριστοφοράκου τα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο των ενισχύσεων που δίνονταν «για τη Δημοκρατία», όπως υποστηρίζει ο Κουτσενρόιτερ στις καταθέσεις του;

- Δεν το γνωρίζω. Στη Γερμανία οι εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να ενισχύουν τα κόμματα οικονομικά με την τήρηση των όσων προβλέπει ο νόμος.

- Στην Ελλάδα πάλι αυτό δέν επιτρέπεται για τις εταιρείες αλλά κάθε μεγάλη εταιρεία το κάνει...

- Ούτε αυτό το γνωρίζω. Δεν πιστεύω ότι ο Χριστοφοράκος θα έκανε κάτι παράνομο. Αλλά αν το έκανε, που δεν το πιστεύω, δεν είναι πάλι τόσο χαζός ώστε να δώσει εντολή να ενισχυθεί με χρήματα ένα μόνο από τα κόμματα εξουσίας.

- Ηταν η Siemens Hellas ιδιαίτερα κερδοφόρος;

- Οταν διαβάζεις τις ελληνικές εφημερίδες, είναι δυνατόν να πιστέψεις ότι η Siemens στην Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου της εταιρείας. Θέλω να ξεκαθαρίσω, οι δουλειές της Siemens στην Ελλάδα αποτελούν μόλις το 1% του συνολικού τζίρου. Οι δουλειές μας στη Γερμανία είναι 30 φορές πιο μεγάλες σε όγκο και κέρδη. Αποφάσισα το 1997 να αγοράσω ένα σπίτι στην Πάρο. Και τότε μου συνέστησε ο υπεύθυνος για την Ευρώπη και την Ελλάδα συνάδελφος στο κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο, να αναλάβω την προεδρία του Δ.Σ. της Siemens A.E. Με την ευκαιρία των δύο συνεδριάσεων θα είχα τη δυνατότητα να βλέπω το σπίτι μου στην Ελλάδα.

Γνωριμία με τον Κόκκαλη

- Και πώς πήγατε στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ;

- Το 2003 είπα σε μία συνέντευξη στη Sueddeutsche Zeitung ότι ήταν ώρα να σταματήσω να δουλεύω. Ο Κόκκαλης μου τηλεφώνησε και με ρώτησε αν θα μπορούσα να βοηθήσω με τις γνώσεις μου στο να γίνει η εταιρεία του πιο εξωστρεφής. Επρεπε να ρωτήσω τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου Μπάουμαν και τον πρόεδρο του κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου φον Πίρερ αν μου επέτρεπε η Siemens κάτι τέτοιο επειδή η ΙΝΤΡΑΚΟΜ ήταν ανταγωνιστική εταιρεία. Μιας και η ΙΝΤΡΑΚΟΜ δέν είχε το μέγεθος μιας ΕΡΙΚΣΟΝ ή μιας ΑΛΚΑΤΕΛ, στην παγκόσμια αγορά είναι μία μικρή εταιρεία, μπορούσα να αναλάβω και αυτή την αποστολή στο Δ.Σ. της ΙΝΤΡΑΚΟΜ ως συνταξιούχος. Οι τεχνολογικές εξελίξεις έκαναν τις δουλειές στο σταθερό δίκτυο πολύ δύσκολες. Είπα στον Κόκκαλη ότι η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΟΜ ήταν πολύ μικρή, δεν είχε πια μέλλον. Του κανόνισα μία συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της ρώσικης ΣΙΣΤΕΜΑ. Οταν η ΣΙΣΤΕΜΑ αγόρασε την ΙΝΤΡΑΚΟΜ δεν είχα πια ρόλο στο Δ.Σ. και έφυγα. Από τότε δεν ξανάδα τον Κόκκαλη. Ακόμα μου χρωστάει μία πρόσκληση σε ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού.

- Στο «Σπίγκελ» διαβάσαμε ότι ήσασταν η επαφή της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών με το κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Siemens...

- Το οποίο ο ελληνικός Τύπος το μετέφρασε ότι ήμουνα πράκτορας της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Να τι είχε συμβεί: Δύο υπάλληλοι της Thysseκαι της Siemens είχαν απαχθεί στο Λίβανο. Τότε η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών μας βοήθησε. Αργότερα μας παρακάλεσαν να ορίσουμε έναν άνθρωπο στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο που θα μπορούσε να μιλά μαζί τους σε περίπτωση ανάγκης. Tότε συναντιόμουν τακτικά με τον πρώην Διευθυντή της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, τον κ. Hanning, ο οποίος τώρα είναι Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, υπεύθυνος για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Αυτό συνέβαινε με όλες τις γερμανικές επιχειρήσεις με έντονη διεθνή παρουσία.

«Μπλέχθηκα στην κομματική αντιπαράθεση»

- Αισθάνεστε ότι η ελληνική δικαιοσύνη σας έχει κρίνει δίκαια;

- Στη Γερμανία μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον μόνο αν είσαι σε θέση να αποδείξεις την ενοχή του. Εδώ μπαίνουν όλοι σε ένα καλούπι, δεν καταλογίζονται ατομικές ευθύνες. Τα χαρτιά που δείχνουν την αθωότητά μου δέν λαμβάνονται υπ' όψιν. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί δεν είμαι σε θέση να φύγω από τη χώρα. Πιστεύω ότι οι περιοριστικοί όροι και οι εναντίον μου κατηγορίες θα αποδειχθούν αβάσιμες. Παρέδωσα στους ανακριτές οικειοθελώς όλους τους λογαριασμούς μου. Ως πρόεδρος της εταιρείας στην Ελλάδα έπαιρνα 17.000 ευρώ για τη συμμετοχή μου στο Δ.Σ. που κατά τα άλλα αποτελούνταν από Ελληνες συναδέλφους. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χριστοφοράκος ίσως και να έβγαζε 30 φορές παραπάνω χρήματα. Δεν είχα γραμματέα, οδηγό ούτε υπηρεσιακό όχημα, δεν είχα γραφείο.

Από αυτό και μόνο βλέπει κανείς ότι δεν ήμουν πρόεδρος κατά τις ελληνικές συνήθειες. Για τη Siemens στη Γερμανία ήμουν πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Siemens A.E. Αυτό συνεδρίαζε μόνο δύο φορές τον χρόνο. Για όλες τις συνεδριάσεις υπάρχουν πρακτικά.

Δεν ήμουν σε θέση να εκπληρώσω τα καθήκοντα ενός προέδρου πλήρους απασχόλησης καθώς έπρεπε να παρακολουθώ τρεις γιγάντιους τομείς της Siemens καθώς και τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Χωρών, της Αφρικής, της Μέσης και Απω Ανατολής. Γι' αυτό έπρεπε διαρκώς να ταξιδεύω. Πέραν αυτών, το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο συνεδρίαζε 50 φορές τον χρόνο για ολόκληρη μέρα κάθε φορά στη Γερμανία. Στην Ελλάδα για το επιχειρησιακό κομμάτι ήταν υπεύθυνο το τοπικό μάνατζμεντ που συνεργαζόταν στενά με τους υπεύθυνους των τομέων στη Γερμανία.

Εχω λογαριασμούς μόνο στην Ελλάδα και τη Γερμανία και πουθενά αλλού. Στον μοναδικό λογαριασμό που έχω στην Ελλάδα, έχω 3.000 ευρώ, από τον Ιανουάριο η ελληνική δικαιοσύνη μπορεί να δει ότι δεν υπάρχουν σε αυτόν «μαύρα χρήματα», παρ' όλα αυτά παραμένει μέχρι σήμερα «παγωμένος». Πώς να πληρώσω ρεύμα, νερό και τους άλλους λογαριασμούς για το καλοκαιρινό μου σπίτι που «σηκώνονταν» μέχρι σήμερα με πάγια εντολή;

Πώς είναι δυνατόν στην Ευρώπη να παγώνεις 6 μήνες έναν λογαριασμό στον οποίο αποδεδειγμένα ουδέποτε διακινήθηκαν «μαύρα χρήματα»;

Πώς είναι δυνατόν στην Ευρώπη να εμποδίζεις κάποιον που οικειοθελώς εμφανίστηκε σε κάθε κλήση των Δικαστικών Αρχών και θα το κάνει και στο μέλλον, να βγει από τη χώρα;

Πώς είναι δυνατόν στην Ευρώπη να καταλογίζεις σε κάποιον σοβαρότατα αδικήματα χωρίς την παραμικρή απόδειξη;

Αυτά όλα με απογοητεύουν πολύ και το γεγονός ότι μπλέχτηκα σαν αλλοδαπός στον μύλο της ελληνικής κομματικής αντιπαράθεσης με απογοητεύει, ως εκ πεποιθήσεως Ευρωπαίο, ακόμα περισσότερο.

Για τις εξελίξεις εδώ μιλάω καθημερινά με τον δικηγόρο μου και την εισαγγελία στο Μόναχο.

Ποιος είναι

Γεννημένος το 1939 στο Νους ο μηχανικός Φόλκερ Γιουνγκ ξεκίνησε να δουλεύει το 1964 στη Siemens, ενώ από το 1984 έως το 1991 εργάστηκε για την εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. To 1991 έγινε μέλος του κεντρικού προεδρείου της μητρικής εταιρείας και το 1999 ανέλαβε πρόεδρος του Δ.Σ. της ελληνικής εταιρείας. Ο κ. Γιουνγκ συνταξιοδοτήθηκε από τη Siemens το 2003. Στην υπόθεση του Μονάχου εξετάστηκε ως μάρτυρας. Αντίθετα, στην Ελλάδα είναι κατηγορούμενος για ενεργητική δωροδοκία από κοινού και «ξέπλυμα χρήματος». Η συνέντευξή του στην «Κ» δόθηκε αυτή την εβδομάδα παρουσία των συνηγόρων του Β. Καρκαζή και Π. Κατσαρού.

Ρωσικός αντιπερισπασμός-Επίσκεψη Μεντβέντεφ - απάντηση στους αγγλοαμερικανούς

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ




Επιστολή του Ρώσου Προέδρου στον Πρόεδρο Χριστόφια, με μήνυμα αντίδρασης στις «εξωτερικές πιέσεις».

ΜΟΣΧΑ
Εκτίμηση στις προσπάθειες Χριστόφια

Αντιπερισπασμό στις αγγλοαμερικανικές παρεμβάσεις στο Κυπριακό επιχειρεί η Μόσχα, σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο, στέλλοντας εδώ τον ανώτατο κρατικό ηγέτη της. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο στις 7 και 8 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι ο κ. Μεντβέντεφ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Χριστόφια, σε απάντηση της επιστολής που ο Πρόεδρος Χριστόφιας τού είχε αποστείλει τον περασμένο Ιανουάριο, με αφορμή τις τουρκικές προτάσεις.
Στην επιστολή του ο Ρώσος Πρόεδρος εκφράζει την εκτίμηση της Ρωσίας για τη στάση του Προέδρου Χριστόφια στις συνομιλίες, η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής λύσης, που να είναι σύμφωνη με τις πρόνοιες των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στην επιστολή, επαναλαμβάνεται η υποστήριξη της Ρωσίας στη θέση ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να εξευρεθεί μόνο από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, και πως οι οποιεσδήποτε προσπάθειες να επιβληθούν έτοιμες συνταγές για λύση, περιλαμβανομένου του τεχνητού διαπραγματευτικού πλαισίου και της άσκησης εξωτερικών πιέσεων πάνω στις δύο κοινότητες, είναι αντιπαραγωγικές.
Ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ επιβεβαιώνει τη στάση αρχής που τηρεί η Ρωσία όσον αφορά στο Κυπριακό, όπως αυτή έχει επανειλημμένα εκφραστεί σε διάφορα επίπεδα και στις επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και, επίσης, την πρόθεση της Ρωσίας να παράσχει πρόσθετη βοήθεια για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, για την επιτυχία των απευθείας δικοινοτικών διαπραγματεύσεων.
Ο Ρώσος Πρόεδρος θεωρεί συμβολικό το γεγονός ότι η επίσκεψη θα λάβει χώρα κατά την 50ή επέτειο της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της τότε Σοβιετικής Ένωσης, εξέλιξη η οποία θα συμβάλει περαιτέρω στην προώθηση της ρωσοκυπριακής συνεργασίας και στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.

Περιμένοντας το ΔΗΚΟ
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε χθες ότι σύντομα ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα λάβει απόφαση για την πλήρωση των θέσεων των Υπουργών της ΕΔΕΚ Μιχάλη Πολυνείκη και Νίκου Νικολαΐδη.
Είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιμένει την επίσημη απόφαση του ΔΗΚΟ για παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να παραχωρήσει το ένα ή και τα δύο Υπουργεία στο κόμμα, ανταμείβοντάς το για την παραμονή στην Κυβέρνηση.
Απαντώντας σε ερώτηση, μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, τι θα γίνει με τους Υπουργούς της ΕΔΕΚ, ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «πρέπει να αναμένουμε τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, και πιστεύω ότι σύντομα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τις λάβει». Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους δύο Υπουργούς της ΕΔΕΚ να παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «απλώς είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι εκεί μέχρις ότου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάρει τις αποφάσεις του».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έστρεψε τα βέλη του κατά του Κινήματος Οικολόγων, για το γεγονός ότι απέσυρε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση Χριστόφια, εκφράζοντας απαρέσκεια για την απόφαση.
Ξεχνώντας ότι οι ψήφοι των Οικολόγων δόθηκαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στον Δημήτρη Χριστόφια τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο Στέφανος Στεφάνου διερωτήθηκε «πότε πρόσφερε στήριξη το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για να την αποσύρει τώρα;»
Και πρόσθεσε: «Αποσύρεις κάτι και το αναιρείς όταν το προσφέρεις και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι οι Οικολόγοι δεν είχαν προσφέρει τη στήριξή τους, άρα τι θα αποσύρουν;».
Ανέφερε ότι είναι δικαίωμα των Οικολόγων και του κάθε κόμματος να αποφασίζουν και ανάλογα να τοποθετούνται με τις αποφάσεις τους».

Οι γκρίζοι λύκοι με τον Ταλάτ

Ο Ταλάτ, την «υποψηφιότητα» του οποίου υποστηρίζουν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ζήτησε την υποστήριξη των Γκρίζων Λύκων για να εκλεγεί.
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα», η ενέργεια αυτή του Ταλάτ προκάλεσε τη μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των οπαδών του κόμματός του (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα).
Η «Αφρίκα» γράφει ότι άτομα του στενού περιβάλλοντος του Ταλάτ τον συμβούλευσαν να μη θέσει υποψηφιότητα. Σημειώνει ότι η πιθανότητα επιτυχίας του Ταλάτ μειώνεται συνεχώς, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Όραμς, το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για το θέμα των εγγυήσεων.

Εκβιάζουν την Ελλάδα για συμπλοκή με την Τουρκία αν δεν δώσει την φύλαξη του Αιγαίου στους μεσάζοντες

Διχοτόμηση του Αιγαίου με διπλωματικό τρόπο...!
Περαιτέρω πιέσεις προς την Αθήνα προδικάζονται μέσω «εντατικοποίησης» των προσπαθειών της Ουάσιγκτον, για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, γιατί -όπως εξηγείται σε ημιεπίσημη αμερικανική έκθεση- κινδυνεύουν από ανεπιθύμητες περιπλοκές τα ευρύτερα αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά γεωπολιτικά συμφέροντα.
Βερσμπάου - Ράσμουσεν Οι σχετικές υποδείξεις γίνονται σε έκθεση της χρηματοδοτούμενης από το αμερικανικό Πεντάγωνο εταιρείας RAND, στην οποία επισημαίνεται η αυξημένη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για τα αμερικανικά συμφέροντα - στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο / Κεντρική Ασία και Περσικό- κι αποφαίνεται πως σε όλες αυτές τις περιοχές «η συνεργασία της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της αμερικανικής πολιτικής».
«Σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στη συνοχή του και στην αποστολή του στο Αφγανιστάν και στον μετα-σοβιετικό χώρο, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια διχάζουσα κρίση στο Αιγαίο», αναφέρεται στην έκθεση της RAND που κατ' ουσίαν αναζητεί τρόπους βελτίωσης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.
Πίεση για Αγκυρα
Εξ αντικειμένου αυτό σημαίνει πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Αγκυρας στα ζητήματα του ενδιαφέροντός της προκειμένου να διασφαλίσει την τουρκική συνεργασία, και αυτό είναι διάχυτο στην έκθεση της RAND, η οποία μιλάει και για «παρασκηνιακή» και όχι δημόσια πίεση στην Ευρώπη για να δεχθεί τη γείτονα στους κόλπους της.
Γίνεται, συνεπώς, αντιληπτό πως η προτεινόμενη αυξημένη παρέμβαση της Ουάσιγκτον και στο Αιγαίο θα περνά πρωτίστως μέσα από την ικανοποίηση των τουρκικών συμφερόντων και οι πιέσεις θα κατευθύνονται προς Αθήνα.
Η γενόμενη, δε, συνάρτηση επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο με τα αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς σε υπό ΝΑΤΟϊκό μανδύα εξεύρεση λύσης στο Αιγαίο, κάτι που, κατά πληροφορίες της «Ε», έχει μετ' επιτάσεως εισηγηθεί η αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή πολιτική ηγεσία στην Αθήνα.
Οπως λέγεται εγκύρως, κατά την παρουσία του στην Αθήνα τον Νοέμβριο, για την τακτική συνάντηση της Υψηλού Επιπέδου Συμβουλευτικής Επιτροπής (HLCC) ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Βερσμπάου «χειρίστηκε» τα ελληνοτουρκικά στο Αιγαίο ως «διμερή ζητήματα» και πρότεινε ΝΑΤΟϊκή λύση.
Κατά τον κ. Βερσμπάου, θα ήταν επιθυμητό για το «καλό της Συμμαχίας» να βρεθεί διευθέτηση ΝΑΤΟϊκή που να ελαχιστοποιεί τα προβλήματα, ώστε να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤΟ, και με αυτό το σκεπτικό οι ασκήσεις στο Αιγαίο να μπουν κάτω από ΝΑΤΟϊκό μανδύα.
Κάτι, τέτοιο, βέβαια, όπως λέγεται εγκύρως, θα έθετε την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο κάτω από ΝΑΤΟϊκή κάλυψη κι έτσι, θα ανέθετε στη Συμμαχία ντε φάκτο ρόλο μεσολαβητή.
Οπως σημειώνεται από ενημερωμένο παράγοντα, οι Αμερικανοί που προσεγγίζουν τις διαφορές στο Αιγαίο με τις βολικά απλοποιημένες υποδείξεις του στιλ «βρείτε τα», φέρεται να εξεπλάγησαν όταν άκουσαν στην Αθήνα πως τα ζητήματα αυτά, αν και εκ του ασφαλούς χαρακτηρίζονται ελληνοτουρκικά, δεν είναι διμερή γιατί οι κρατικές υποστάσεις Ελλάδας και Τουρκίας διέπονται από συνθήκες που έχουν συνομολογηθεί και λειτουργούν erga omnes (έναντι πάντων) κι έχουν καθολική ισχύ και όχι διμερή.
Συνεπώς, δεν είναι αποδεκτή η κατά την αμερικανική αντίληψη διμερής διευθέτηση, γιατί αυτό (σ.σ. όπως γίνεται εμφανές και με το πνεύμα της έκθεσης της RAND) εκ των πραγμάτων θα σήμαινε υποχωρήσεις για την Ελλάδα και πολύ περισσότερο διευθετήσεις ΝΑΤΟϊκές προς όφελος πρωτίστως των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων.
Ας σημειωθεί πως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες της «Ε», στην ίδια λογική φέρεται να 'χει κινηθεί και σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν, ο οποίος εν χορώ με τους Αμερικανούς (Βερσμπάου) υπαινίσσονται και υποδεικνύουν έναν «οδικό χάρτη» («road map») στα ελληνοτουρκικά ζητήματα του Αιγαίου.
Εξάλλου, στην αμερικανική έκθεση αναφέρεται πως «παρά το γεγονός ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις έχουν σημαντικά βελτιωθεί από το 1999, οι διαφορές στο Αιγαίο εξακολουθούν να καταστρέφουν τις διμερείς σχέσεις κι αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο».
Κίνδυνος εμπλοκής
«Μέχρις ότου οι διαφορές αυτές επιλυθούν, υπάρχει κίνδυνος πως κάποιο επεισόδιο (όπως το 2006) θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να οδηγήσει σε σύγκρουση, όπως σχεδόν συνέβη για τις βραχονησίδες Ιμια/Καρντάκ τον Φεβρουάριο του '96», σημειώνεται.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα «οι Ην. Πολιτείες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους να κάνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο», λέγεται από τη RAND και σημειώνεται πως ο αριθμός των παραβιάσεων και επεισοδίων έχει αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό τα τελευταία χρόνια (σ.σ. παρέχονται στοιχεία αναχαιτίσεων τουρκικών αεροσκαφών που ανέρχονται σε 161 φορές το πρώτο εξάμηνο του 2009 και ελληνικών παραπόνων για υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά).
Από Αμερικανό παράγοντα με διαχρονική αντίληψη των πραγμάτων σημειώνεται πως με την τακτική αυτή η Αγκυρα προσπαθεί να εξωθήσει την Αθήνα σε υπό ΝΑΤΟϊκό μανδύα διάλογο και συνεννόηση, γιατί γνωρίζει πως εκεί θα βρει «ανταπόκριση» λόγω της χρησιμότητάς της στους Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκούς.
Ας σημειωθεί ότι προ μηνών αμερικανικοί κύκλοι διέψευδαν κατηγορηματικά πως η Ουάσιγκτον προέβη σε διαβήματα προς την Αγκυρα για να σταματήσει τις υπερπτήσεις της πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τις τουρκικές αρχές (σ.σ. ο πρέσβης τους στην Αγκυρα Τζέφρι), πως ουδέποτε ο Φιλ Γκόρντον, υφ. Εξωτερικών για ευρωπαϊκά, είχε προβεί σε σχετικές δηλώσεις (σ.σ. ένα άλλο δείγμα της «αγωνίας» τους να μην «παρεξηγηθούν» από τους Τούρκους).
http://www.anixneuseis.gr/