Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΝΟΜΟΙ ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ  Ν. 3386/2005 (ΦΕΚ Α΄ 212)  Ν. 3448/2006 (ΦΕΚ Α΄ 57)  Ν. 3536/2007 (ΦΕΚ Α΄ 42)  Ν. 3613/2007 (ΦΕΚ Α΄ 263)  Ν.3731/2008 (ΦΕΚ Α΄ 263)  Ν.3772/2009 (ΦΕΚ Α΄ 112)  N.3801/2009 (ΦΕΚ Α΄ 163)

ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 3386/23/8/2005: ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΜΕΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ 31/12/2004 ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ Η ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Η ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ Η ΚΑΙ ΑΠΟ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΣΗΜΩΝ.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΞΕΔΩΣΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Η ΑΛΛΟΥΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ; ΤΟ ΑΦΜ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΕΒΡΙΣΚΕ ΕΝΑΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΑ Ο ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΣ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΠΑΛΙ ΖΕΙ ΑΠΛΩΣ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΑΛΙ, ΑΧΜΕΤ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ. ΕΝΣΗΜΑ ΠΩΣ ΘΑ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ; ΑΛΛΑ ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΟΧΙ ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΦΑΚΕΛΛΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΤΑΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ. ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗς ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΘΕΩΡΗΣΕ ΝΟΜΙΜΟΣ. ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΕ ΠΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΙΧΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ, ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΣΕΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣΕΙΣ ΠΛΑΣΤΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΛΟΓΩ ΔΗΘΕΝ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΑΥΤΗΣ; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΝΕΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΦΑΚΕΛΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ: ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΑΛΟΔΑΠΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΟΥ ΘΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 100 ΦΑΚΕΛΛΟΙ ΑΛΟΔΑΠΩΝ ΜΕ ΕΛΛΙΠΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ.

ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΟΣΟΙ ΣΥΝΕΤΑΞΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ. AYTH EINAI ΟΙ NOMIMH METANΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.
ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ.
ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια
http://www.synigoros.gr/allodapoi/pdfs_01/8425_1_Kodikopoihsh_nomothesias.pdf

Αποκάλυψη σοκ! Τύμπανα πολέμου στο Αιγαίο εντός του πρώτου τριμήνου του 2010!!! Σύμφωνα με έγκυρες πληρο-φορίες το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα δοκιμαστούν οι εθνικές αντοχές Ελλάδος και Τουρκίας.

Η Τουρκία προχώρησε σε ανακοίνωση άσκησης που υποδηλώνει με σαφήνεια συγκρουσιακή τάση...Σε μια άκρως επικίνδυνη προκλητική ενέργεια καταφεύγει η Άγκυρα στο Βόρειο Αιγαίο και μάλιστα ακριβώς στην περιοχή όπου υπάρχουν εξακριβωμένα πετρελαϊκά κοιτάσματα. Η Τουρκία πιέζει για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο !!! Όλες οι μέχρι στιγμής ενέργειές της τον τελευταίο χρόνο υπερπτήσεις, παραβιάσεις, είσοδος σε δεσμευμένες από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περιοχές, αποστολή σκαφών επιφανείας πολύ κοντά στα Ελληνικά νησιά αυτό καταδεικνύουν. Για πρώτη φορά καταφεύγουν σε μία ενέργεια που σε οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε θερμό επεισόδιο: Η Τουρκία αποφάσισε να διεξαγάγει σειρά ασκήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε μια περιοχή του Βόρειου Αιγαίου (Ίμβρος Λήμνος -Σαμοθράκη-Θάσος-Άγιο Όρος) στο μεγαλύτερο τμήμα της οποίας έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αντίστοιχη ελληνική αεροναυτική άσκηση!

Φανταστείτε δηλαδή μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά σκάφη επιφανείας των δύο χωρών να συνασκούνται στην ίδια περιοχή με χρήση πραγματικών πυρών.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΥΠΑΡΚΤΟΣ

_____________Π Ρ Ο Σ Ε Ξ Τ Ε !!!____________
Η Τουρκία ζήτησε από την Ελληνική υπηρεσία να εκδόσει ΝΟΤΑΜ για άσκηση με πραγματικά πυρά στην προαναφερθείσα περιοχή ενώ ήδη γνώριζε ότι είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ για την ελληνική άσκηση. Ήταν δηλαδή αυτονόητο ότι η Υ.Π.Α. δεν θα επέτρεπε την τουρκική άσκηση αφού το μεγαλύτερο μέρος της αιτηθείσας περιοχής είχε δεσμευτεί από τις Ελληνικές Ε.Δ.
Μόλις κοινοποιήθηκε η άρνηση της ΥΠΑ στην Τουρκία, αμέσως εκδόθηκε η παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ. Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι στην ευρύτερη περιοχή αν κάτι δεν αλλάξει, Ελληνικές και Τουρκικές δυνάμεις θα σταθούν η μία απέναντι στην άλλη με χρήση πραγματικών πυρών επί δύο ολόκηρους μήνες.
Το θέμα είναι ποιοί είναι οι άμεσοι στόχοι της Άγκυρας από μία τέτοια κατάσταση.
Σε ότι αφορά τους απώτερους, είναι γνωστοί και διακριβωμένοι:
Δεν αναγνωρίζει γενικώς τις Ελληνικές ΝΟΤΑΜ όταν περιλαμβάνουν περιοχές που κατ’αυτήν θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένες. Απο την άλλη δεν αποκλείεται η κίνηση της Τουρκίας να έχει σχέση με την επικείμενη έναρξη πετρελαϊκών ερευνών από την «Ενεργειακή Αιγαίου» στο βόρειο τομέα της ίδιας περιοχής Θάσος-Μπάμπουρας-Άγιο Όρος.
Η Ενεργειακή Αιγαίου είναι εταιρεία που συγκρότησαν Έλληνες εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και οι οποίοι εξαγόρασαν την Ευρωτεχνική (Καβάλα Oil) από τη Regal Petroleum και διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία στοχεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου των 100 και πλέον εκατ. ευρώ για την άντληση του κοιτάσματος στη περιοχή της άσκησης και που υπολογίζεται ότι μπορεί να διασφαλίσει τη λειτουργία της εταιρείας για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έλεγε ο σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ επί προεδρίας Κάρτερ Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι "Όλοι οι πόλεμοι σήμερα γίνονται για το πετρέλαιο ενώ αύριο θα γίνονται για το νερό"
Μάλιστα, σε μια σειρά διαλέξεών του που αποτέλεσαν και υλικό για το βιβλίο του
«Η μεγάλη σκακιέρα», είχε συνδυάσει την ανακάλυψη πετρελαίου στο Αιγαίο το 1972 με τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν, δηλαδή το πραξικόπημα των συνταγματαρχών κατά του Μακαρίου και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, την παραλίγο σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας και την πολιτική αστάθεια που ακολούθησε με άξονα πάντοτε τη γραμμή του Αιγαίου, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τις δήθεν «γκρίζες ζώνες» που εφηύραν οι γείτονες για να συντηρήσουν την αντιπαράθεση στην περιοχή.

Χρήστος. Κουτσογιαννόπουλος
Ταξίαρχος(εα)
Πρώην Δντής Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ε. Βενιζέλος συνοδεία τουρκικών μαχητικών

Προκλητική και αλαζονική συμπεριφορά επέδειξε σήμερα η Άγκυρα στο Αιγαίο, με την εισβολή μιας οκτάδας μαχητικών στη περιοχή της Χίου, την ώρα που το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο πετούσε με κατεύθυνση την…Κωνσταντινούπολη! Τα τουρκικά μαχητικά μπήκαν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο στις 10:30 το πρωί και περιπολούσαν στο κεντρικό τμήμα παρακολουθούμενα από ελληνικά μαχητικά. Το αεροσκάφος ΕΒΜ-145 που μετέφερε τον υπουργό και την δεκαμελή συνοδεία του στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχουν στην σύνοδο ων υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ απογειώθηκε περίπου 15 λεπτά πριν τις 11:00. Όταν απογειώθηκε το ελληνικό αεροσκάφος στο κεντρικό Αιγαίο βρισκόντουσαν τα οκτώ μαχητικά τα οποία "παρακολούθησαν" από απόσταση και εν συνεχεία έκαναν και αυτά στροφή και ενώ το ΕMΒ-145 κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, επέστρεψαν και αυτά στην περιοχή της Χίου εξερχόμενα από τον ΕΕΧ.

Το μεσημέρι άλλος ένας σχηματισμός εισήλθε στο βόρειο Αιγαίο. Συνολικά σήμερα είχαμε 5 παραβιάσεις του ΕΕΧ από 15 τουρκικά μαχητικά από τα οποία τα έξι ήταν οπλισμένα.
Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο είναι ο προϋπολογισμός και οι χρηματοδοτικές προτεραιότητες της Συμμαχίας, η αμυντική πτυχή του μετασχηματισμού της διοίκησης του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στο Αφγανιστάν (ISAF), και στο Κόσσοβο (Κ4), καθώς και τα θέματα που αφορούν τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ.
Στο πλαίσιο της Συνόδου ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Mehmet Vecdi Gönül που φιλοξενεί την σύνοδο και άλλους ομολόγους του.
Οπωσδήποτε κατά την συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του θα τεθούν τα θέματα της συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο, η οποία επιδεινώνεται έναντι της χώρας μας συνεχώς…

defencenet

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Ανάλυση και Διάλυση του Σκοπιανού Μύθου απο τον Μ.Β. Σακελλαρίου

Macedonian History,
Του Καθηγητή Μ. Β. Σακελλαρίου, π. Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών,

Οι Σκοπιανοί Ισχυρισμοί

Οι Σκοπιανοί διεκδικούν το όνομα της Μακεδονίας για τη χώρα τους και το όνομα των Μακεδόνων για τον εαυτό τους, επίσης δικαιώματα επί της ελληνικής Μακεδο­νίας με τους εξής ισχυρισμούς:

1) Το έδαφος της σκοπιανής δημοκρατίας είναι μέρος του εδάφους της αρχαίας Μακεδονίας.

2) Η αρ­χαία Μακεδονία καταλήφθηκε ολόκληρη από σλαβικά φύλα, τα οποία αναμείχθηκαν με απογόνους των αρχαίων Μακεδόνων, ενός λαού άσχετου με τους Έλληνες. Αυτοί είναι οι σημερινοί «Μακεδόνες».

3) «Μακεδόνες” είναι α) οι σλαβόφωνοι πληθυσμοί της Μακεδονίας και β) οι ελληνόφωνοι που ζούσαν στη Μακε­δονία πριν από το 1912. Aυτοί, λένε πάντα οι Σκοπιανοί, είναι απόγονοι Σλάβων που εξελλη­νίσθηκαν από τον ελληνικό κλήρο και τα ελλη­νικά σχολεία. Όλοι οι άλλοι κάτοικοι της ελληνικής Μακεδονίας είναι ξένοι και πρέπει να φύγουν.

Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί μας οδηγούν στο ιστορικό παρελθόν. Έτσι και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αναδράμουμε στο παρελ­θόν,για να εξετάσουμε αν αυτοί οι ισχυρισμοί στέκουν ή όχι. Αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμισθεί και σε ξένους και σε Έλληνες που λένε ότι δε χρειάζεται η παρελθοντολογϊα. Το παρελθόν είναι παρόν στη σκοπιανή επιχει­ρηματολογία. Πρέπει λοιπόν να είναι παρόν και στη δική μας.

1. Τα όρια της Μακεδονίας: Η σκοπιανή δημοκρατία εκτείνεται ως επί το πλείστον εκτός Μακεδονίας. Τα βόρεια σύνορα του βασιλείου των Μακεδόνων επί Φιλίππου Β’, επί Μεγάλου Αλεξάνδρου και επί των μεταγε­νεστέρων βασιλέων περνούσαν περίπου στη γραμμή Μοναστηρίου – Δοϊράνης. Βορειότερα ήταν το βασίλειο των Παιόνων (που κατά διαστήματα ήταν υποτελές στους Μακεδόνες) και ακόμη βορειότερα το κράτος των Δαρδάνων. Τα Σκόπια βρίσκονται σε έδαφος των Δαρδανων, οι οποίοι ήσαν εχθροί των Μακε­δόνων.

2. Οι αρχαίοι Μακεδόνες και οι Σλάβοι: Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήσαν Έλληνες. Βέβαια Ο Δημοσθένης τους αποκαλούσε «βαρβά­ρους». Αλλά αυτός ο χαρακτηρισμός δεν έχει ισχύ αξιόπιστης μαρτυρίας. Από τη μια μεριά γνωρίζουμε ότι εκφραζόταν από το Δημοσθέ­νη σε λόγους που εκφωνούσε στην αθηναϊκή εκκλησία του δήμου εναντίον του Φιλίππου. Από την άλλη μεριά έχουμε μεγάλο αριθμό αξιόπιστων μαρτυριών, που συμφωνούν οτι οι Μακεδόνες ήσαν Έλληνες. Έρευνες που διεξάγονται στο «Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊ­κής Αρχαιότητος» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών προσκομίζουν νέες αποδείξεις της ελληνικότητας των Μακεδόνων. Είναι αποδεί­ξεις που προκύπτουν από πολύχρονες μελέτες αρχαίων κειμένων έξη χιλιάδων επιγραφών , με αντικείμενα τη γλώσσα αυτών των επιγρα­φών,τα ονόματα των 10.000 περίπου αρχαίων Μακεδόνων που έχουν καταγραφεί, και τους θεσμούς του μακεδόνικου κράτους.

Η αρχαία Μακεδονία δεν καταλήφθηκε από Σλάβους. Σλαβικά φύλα εισχώρησαν σε μερι­κές περιοχές της Μακεδονίας, και εγκαταστά­θηκαν σ’ αυτές. Η Μακεδονία παρέμεινε τμή­μα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η οποία επέτυχε να εξασθενήσει τις σλαβικές εγκατα­στάσεις μεταφέροντας Σλάβους από τη Μακε­δονία στη Μ. Ασία και Έλληνες από τη Μ. Ασία στη Μακεδονία Η χώρα παρέμεινε βυζα­ντινή, μ’ όλο που μερικά τμήματα της καταλή­φθηκαν στρατιωτικά για σύντομα χρονικά διαστήματα από Βούλγαρους (894 – 900, 979 -1018, 1195, 1205 – 1212) ή Σέρβους (1351 – 1371). Η περιοχή της θεσσαλονίκης διασώθηκε και στις πιο κρίσιμες περιστάσεις και η πόλη διατήρησε συνεχώς τη θέση της δεύτερης πό­λης του κράτους. Πριν από τη σερβική προέ­λαση σε μακεδόνικα εδάφη ο Νικόλαος Καβάσιλας εξυμνούσε την αρχαία ελληνική καταγωγή και τον συνεχώς ελληνικό χαρακτήρα της θεσσαλονίκης- Ο Μανουήλ Παλαιολόγος, κυ­βερνήτης της θεσσαλονίκης πριν φορέσει το αυτοκρατορικό στέμμα χαρακτήριζε τη Μακε­δονία «πατρίδα του Φιλίππου και του Αλεξάν­δρου».

3. Συνεχής παρουσία Ελλήνων στην τουρκο-κρατούμενη Μακεδονία: Ο ισχυρισμοί των Σκοπιανών ότι, όταν οι Τούρκοι κατέλα­βαν τη Μακεδονία, οι σημερινές ελληνικές πε­ριοχές της είχαν σλαβικό πληθυσμό και ότι οι Έλληνες που ζούσαν στη Μακεδονία ως το 1912 ήσαν Σλάβοι που εξελληνίσθηκαν, δια­ψεύδονται από γεγονότα που:

* Μαρτυρούν συνέχεια ελληνικής παρουσίας στη Μακεδονία (αλλά και μέσα στη σημερινή σκοπιανή δημοκρατία).

* Μαρτυρούν ότι τα ελληνικά σχολεία της Μακεδονίας ιδρύονταν και συντηρούνταν, όχι από κάποιο ελληνικό κέντρο, αλλά από τοπι­κές ελληνικές κοινότητες που καμμιά φορά ενισχύονταν με δωρεές και κληροδοτήματα. Αυτές οι κοινότητες και οι δωρητές και κληρο-δότες συγκροτούν ένα μέρος από τις ενδείξεις της παρουσίας ζωντανών και συνειδητών ελ­ληνικών πληθυσμών σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας.

Ελληνικά σχολεία:

Κατά τους αιώνες της Τουρκοκρατίας οι Έλληνες δεν ήσαν κύριοι των γειτόνων λαών, αλλά στέναζαν κάτω από τον ίδιο ζυγό. Δεν ήσαν λοιπόν σε θέση ούτε να απαγορεύσουν στους γείτονες να ιδρύουν δικά τους σχολεία, ούτε να τους αναγκάζουν να στέλνουν τα παιδιά τους σε ελληνικά σχο­λεία. Τα ελληνικά σχολεία ιδρύονταν και συν­τηρούνταν από τις τοπικές κοινότητες με πολ­λούς μόχθους, γιατί οι άνθρωποι ήσαν φτω­χοί. “Οσες πόλεις απέκτησαν ελληνικά σχολεία είχαν σημαντικό ελληνικό πληθυσμό. Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις με ελληνικό πληθυσμό δεν απέκτησαν σχολεία, γιατί δεν είχαν τα μέσα. Επειδή τα ελληνικά σχολεία συντηρού­νταν από φτωχές κοινότητες και δωρεές ή κληροδοτήματα δεν ήσαν μακρόβια. Στις αρ­χές του 19ου αιώνα, όταν τα ελληνικά σχολεία ήσαν περισσότερα από πριν, & όλη τη Μακε­δονία λειτουργούσαν είκοσι περίπου σχολεία συγχρόνως. Το καθένα από αυτά είχε μερικές δεκάδες μαθητών. Οι μη Έλληνες μεταξύ αυ­τών αποτελούσαν μια μικρή μειονότητα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι μεγάλο θράσος να λέγεται ότι οι Έλληνες Μακεδόνες είναι εξελληνισμένοι Σλάβοι.

Ελληνικά σχολεία μαρτυρούνται στην τουρ­κοκρατούμενη Μακεδονία από το 1460 ως το 1912.

• Ανώτερη μόρφωση: Η συνεχής παρουσία Ελλήνων στη Μακεδονία αποδεικνύεται όχι μόνον από την ύπαρξη σχολείων και απλών δασκάλων, αλλά και από το γεγονός ότι η Μακεδονία αφενός γέννησε λογίους, αφετέρου διάφορες μακεδόνικες κοινότητες κάλεσαν λο­γίους από άλλα ελληνικά μέρη, για να διδά­ξουν στα σχολεία τους. Λόγιοι και των δύο κατηγοριών μαρτυρούνται από την αρχή σχε­δόν της τουρκοκρατίας ως το τέλος.

Οι Μακεδόνες λόγιοι της τουρκοκρατίας συ­νέγραψαν ελληνικό έργα και έχουν δώσει απο­δείξεις των ελληνικών αισθημάτων τους. Επιλέ­γω μερικά δείγματα: Ο Ιωάννης Κωττούνιος (1572 – 1657), από τη Βέροια, καθηγητής ιταλι­κών πανεπιστημίων, με ποιήματα που συνέταξε στα λατινικά, στα ιταλικά και στα ελληνικά, προσπάθησε να κάμει γνωστή στη Δύση την κατάσταση που επικρατούσε στην υπόδουλη Ελλάδα. Ο Αναστάσιος Μιχαήλ (+ μετά το 1722), μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών του Βερο­λίνου, εξέφρασε θερμή πίστη στην Ελλάδα σε ένα από τα βιβλία του, που επιγράφεται «Βασιλικόν θέατρον». Το πρώτο νεοελληνικό έργο αναφερόμενο στην αρχαία ελληνική ιστορία, «Ιστορίαι παλαιαί και πάνυ ωφέλιμοι της περί­φημου πόλεως Αθήνης», γράφηκε από Μακε­δόνα, τον Γεώργιο Κονταρή, από τα Σέρβια, μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης (1673), έπει­τα

Αθηνών, και τέλος Σμύρνης (1690). Σε Μακε­δόνες οφείλονται επίσης τα δύο επόμενα νεοελ­ληνικά αρχαιογνωστικά έργα. Ο Γεώργιος Ζαβίρας (1744 -1804), από τη Σιάτιστα, έμπορος στη Βουδαπέστη, συνέθεσε μια «Επιτομή της Ιστο­ρίας των Ελλήνων από της πρώτης αρχής της γενέσεως αυτών ως τον θάνατον της τελευταίας βασιλίδος Κλεοπάτρας». Ο Κοζανίτης Γεώργιος Σακελλάριος (1765 – 1838) δημοσίευσε «Αρχαιο­λογία συνοπτική των Ελλήνων» (17%) και μετέ­φρασε το γαλλικό ιστορικό μυθιστόρημα «Πε­ριήγησις του νέου Αναχάρσιδος στην Ελλάδα» (1797) που έκανε τους Έλληνες αναγνώστες να κλαίνει. Και άλλοι Μακεδόνες λόγιοι συνέγρα­ψαν ή μετέφρασαν, προ του 1821, διδακτικά και ηθοπλαστικά έργα εμπνευσμένα από την αρ­χαιότητα. Ο Γεώργιος Ζαβίρας είναι επίσης συγγραφέας του πρώτου νεοελληνικού έργου με θέμα τους μετά την άλωση της Κωνσταντι­νουπόλεως Έλληνες λογίους: «Νέα Ελλάς ή Ελληνικόν θέατρον, ήτοι Ιστορία των πεπαιδευ­μένων Ελλήνων των μετά την θλιβεράν του γένους ημών κατάστασιν ακμασάντων».

• Ο μακεδόνικος Ελληνισμός της διασποράς:

Οι Μακεδόνες μιλούσαν και έγραφαν ελληνικά όχι μόνο στη Μακεδονία, αλλά και στη διασπορά, και μάλιστα εν μέσω σλαβικών πληθυσμών (στη βόρεια Σερβία, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στην Κροατία, στη Βοημία). Οι ίδιες κοινότητες, καθώς και οι πολυάριθμες και πολυάνθρωπες μακεδόνικες κοινότητες, στην Ουγγαρία, είχαν ακμαίο ελληνικό φρόνημα. Οι μεγαλύτερες από αυτές ανέπτυξαν αξιόλογη πνευματική δραστη­ριότητα. Τρία ελληνικά περιοδικά εκδόθηκαν από Μακεδόνες, στη Βιέννη: η «Εφημερίς» των αδελφών Μαρκιδών από τη Σιάτιστα (1790 -1979), οι «Ειδήσεις από τα Ανατολικά μέρη» του Κοζανΐτη Ευφρόνιου Πόποβιτς (1811), η «Καλ­λιόπη» του Αθανάσιου Σταγειρίτη (1819 -1821). Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος (1772 – 1847) ο ποιητής που θαυμάσθηκε και αγαπήθηκε από τους Πανέλληνες στις αρχές του 19ου αιώνα, ήταν από την Καστοριά.

Οι εκτός Μακεδονίας εγκατεστημένοι Μακε­δόνες πρόκοψαν σε διάφορους τομείς. Μερικοί από αυτούς αναδείχθηκαν ως δωρητές και ευεργέτες. Για ποιους σκοπούς; Για ελληνικά σχολεία στις κοινότητες της ξενητειάς, στις μακεδόνικες πατρίδες τους, αλλά και σε άλλα ελληνικά μέρη. Από τους τελευταίους ας μνημο­νευθούν μερικοί: Ο Μανολάκης Καστοριανός συνέδραμε οικονομικά τη Μεγάλη του Γένους σχολή (1663) και το μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πόλη και ίδρυσε σχολεία στη Χίο (1661), στην Άρτα (1666), στο Αιτωλικό, στην Πάτμο (1669). Ο Ιωάννης Κωττούνιος, που αναφέρθη­κε πιο πάνω, ίδρυσε στην Πάδοθα το «Ελληνο-μουσείον», φροντιστήριο και οικοτροφείο για ελληνόπουλα (1653). Ο Κωνσταντίνος Μπέλλιος (1779 -1838), από το Λιγοτόπι, υπήρξε από τους ιδρυτές της Αρχαιολογικής Εταιρίας, μέγας ευεργέτης του δήμου Αθηναίων και του δημοτι­κού νοσοκομείου «Ελπίς». Επίσης, συνέστησε κληροδότημα με το οποίο μορφώθηκαν εκατο­ντάδες Μακεδόνων στην Ελλάδα και το εξωτερι­κό. Ο θ. Μανούσης από τη Σιάτιστα (1793-1858), από τους πρώτους καθηγητές του Πανε­πιστημίου Αθηνών, άφησε κληροδότημα για σπουδές Μακεδόνων στο εξωτερικό.

Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, τεύχος της 16ης Απριλίου 1992

[Αρχείο Σοφίας Φ.]

Σήμερα στην βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, σύμφωνα με την "Καθημερινή

Σχόλιο ΕΨ: Το δημοσιεύω με κάθε επιφύλαξη. To σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνεται στην ημερίσια διάταξη της ολομέλειας της Βουλής. Επίσης σύμφωνα με τον Κώστα Σκανδαλίδη που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Ανατροπή του Γιάννη Πρετεντέρη (1/2/2010), η "πρόταση" θα έρθει για εξέταση στην διαρκή κοινοβουλευτική ομάδα την επόμενη εβδομάδα. Η ίδια εφημερίδα είχε γράψει ότι θα ερχόταν στην βουλή την προηγούμεν εβδομαδα.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο δεν αφορά την "ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ" μεταναστών όπως ψευδώς γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αλλά την ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ των νομιμοποιημένων λαθρομεταναστών.

Πάντως κρίνοντας από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να μεταβάλει κάποιους όρους του νομοσχεδίου (οι δήθεν "ουσιαστικές αλλαγές" κατα την "Κ"), είναι εμφανές ότι οι πιέσεις φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα. Θα πρέπει όμως να ενταθούν για να αποτραπεί τελείως η ψήφηση αυτού του νομοσχεδίο-έκτρωμα! Πιέσεις που θα πρέπει να προέρχονται και από τα κράτη της Ε.Ε. τα οποία θα πληγούν άμεσα από τις επιπτώσεις.


Καίριες αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια
Κατατίθεται, ίσως σήμερα, στη Βουλή

Σε ουσιαστικές αλλαγές του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των μεταναστών που αποβλέπουν εμφανώς να αποδυναμώσουν τα αντεπιχειρήματα, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, προχωρεί η κυβέρνηση.

Κατά πληροφορίες της «Κ», στο νέο σχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, θα καθίσταται πλέον σαφές ότι η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας για τους ενήλικες μετανάστες θα αφορά αποκλειστικώς και μόνον εκείνους που διαμένουν με οριστικούς και όχι προσωρινούς τίτλους παραμονής, προϋπόθεση η οποία αποκλείει τους αιτούμενους πολιτικό άσυλο προτού αυτό τους χορηγηθεί οριστικά.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να αυξάνει και τον απαιτούμενο χρόνο σε περισσότερα από πέντε έτη νόμιμης παραμονής (όπως αρχικώς ανακοινώθηκε). Επίσης για τα παιδιά των ενηλίκων μεταναστών η ελληνική ιθαγένεια θα χορηγείται, αφού παρακολουθήσουν απαραιτήτως έξι χρόνια ελληνικού σχολείου (από 3 που προβλεπόταν αρχικώς), αλλά η ιθαγένεια θα τους δίδεται και πριν από τα 18 τους χρόνια, σημείο στο οποίο αντιδρά η Νέα Δημοκρατία.

Τέλος, η κυβέρνηση προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην υποχρέωση των Αρχών να απαντούν υποχρεωτικώς, απολύτως αιτιολογημένα και σε εύλογο χρόνο στις σχετικές αιτήσεις των ενδιαφερομένων μεταναστών.

Τετραετής Αμυντική Αναθεώρηση των ΗΠΑ: Το Δόγμα του Υβριδικού Πολέμου Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρθηκε τον Απρίλιο του 2009 στους Υβριδικούς Πολέμους: "Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα έναν αυτονομιστή με Καλάσνικοφ και μια επίθεση βαλλιστικού πυραύλου προηγμένης τεχνολογίας".

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσημα τη Τετραετη Αμυντική Αναθεώρηση (Quadrennial Defense Review), η οποία εξετάζει τις μελλοντικές απειλές και τις στρατιωτικές στρατηγικές που χρειάζεται να εφαρμοστούν για να μετριαστούν ή να αποτραπούν οι οποιεσδήποτε εξωτερικές απειλές. Η αναθεώρηση του δόγματος ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα που παρουσιάστηκε ο Προϋπολογισμός του 2011 και αντικαθιστά το παρωχημένο στρατιωτικό δόγμα που προέβλεπε τη διεξαγωγή δύο πολεμικών συγκρούσεων ταυτοχρόνως και προετοιμάζει τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο μέλλον για πολλές και μικρότερες αναμετρήσεις σε διαφορετικά επίπεδα και χώρους.
Η τελευταία σημαντική αναθεώρηση έγινε το 2006 και η άποψη του Πενταγώνου για τον κόσμο έχει αλλάξει δραματικά μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια. Η μεταβολή αυτή αποσκοπεί να εξασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ευρύ φάσμα πιθανών απειλών, που περιλαμβάνουν επιθέσεις μέσω του κυβερνοχώρου, απόπειρες παρεμβολής σε δορυφόρους εντοπισμού γεωγραφικού στίγματος, πλήγματα με πυραύλους ακριβείας και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, υβριδικές αντάρτικες εξεγέρσεις, ακόμα και απειλές απ' τις κλιματικές αλλαγές. Η νέα στρατηγική θα επηρεάσει καθοριστικά τις μεθόδους εκπαίδευσης και ανάπτυξης στρατευμάτων, τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και κάθε έκφανση του στρατιωτικού σχεδιασμού.


Υβριδικός Πόλεμος: Προτεραιότητα στις Ειδικές Δυνάμεις
Oι Υβριδικοί Πόλεμοι θα είναι πολυμορφικοί από τη φύση τους και θα μπορούν να διεξαχθούν μεταξύ δύο κρατών ή αλλά και μεταξύ ενός μίγματος μη κρατικών δρώντων. Οι Υβριδικοί Πόλεμοι ενσωματώνουν ένα φάσμα διαφορετικών μεθόδων πολέμου όπως συμβατικές δυνατότητες, μη συμβατικές τακτικές και σχηματισμούς, τρομοκρατικές ενέργειες, βία και εγκληματικότητα. Η Αναθεώρηση του 2010 προβλέπει αύξηση του αριθμού των αεροσκαφών που επιχειρούν πάνω από ζώνες πολέμου, αύξηση της χρήσης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV/UCAV) καθώς και των ελικοπτέρων. Βιολογικά, χημικά και πυρηνικά όπλα θεωρούνται απ' τις μεγαλύτερες απειλές της σύγχρονης εποχής, ενώ οι επιθέσεις από τον κυβερνοχώρο επιβάλλουν βελτιωμένη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και χρήση όλων των νέων τεχνολογιών.
Παράλληλα, οι Ειδικές Δυνάμεις (Special Forces) όπως και στην αναθεώρηση του 2006, θα συνεχίσουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος. H χρηματοδότηση των Ειδικών Επιχειρήσεων θα αυξηθεί κατά σχεδόν 6% και θα φτάσει τα $6,3 δισ. για το Οικονομικό Έτος (FY) 2011, επιτρέποντας τη πρόσληψη 2.800 επιπλέον επίλεκτων στρατιωτών. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση για το Πεντάγωνο είναι η πρόβλεψη ότι οι ΗΠΑ θα έρθουν αντιμέτωπες με συγκρούσεις εξαιτίας περιβαλλοντικών καταστροφών. Το σχέδιο αποκαλεί τα σενάρια για τις κλιματικές αλλαγές «επιταχυντές αστάθειας» και προτείνει ο αμερικανικός στρατός να προνοήσει ώστε να προετοιμαστεί για πολεμικές επιχειρήσεις με σκοπό να επέμβει εκεί όπου η αύξηση της στάθμης της θάλασσας ή το λιώσιμο των πάγων θα προκαλέσουν εξάπλωση ασθενειών, μαζική μετανάστευση και έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης

Κινητικότητα γύρω από το θέμα της ονομασίας

Μαίρη Παραπονιάρη
Αθήνα



Νίκολα Γκουέφσκι
Με επιστολές, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, σχέδια συναντήσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο αλλά και ξένες παρεμβάσεις προωθείται αυτές τις μέρες το Σκοπιανό ζήτημα λιγότερο θεαματικά βέβαια αφού η ελληνική οικονομία και η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Κομισιόν μονοπώλησε και πάλι την πολιτική επικαιρότητα.

Όμως από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ανακοινώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κ. Νίκολα Γκρουέφσκι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με στόχο την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και την ώθηση της διαδικασίας για την εξεύρεση της αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Στην ανακοίνωση μάλιστα σημειώνεται ότι η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Σκοπιανού Πρωθυπουργού και ύστερα από επιστολή που έστειλε προχθές στον κ. Παπανδρέου με την οποία τον προσκαλούσε να συναντηθούν είτε στα Σκόπια, είτε σε άλλο μέρος, το οποίο θα μπορούσε να προσδιοριστεί από κοινού για να συζητηθεί το μοναδικό ανοιχτό, ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών.

Από τα Σκόπια, εξ άλλου έκανε σχετική δήλωση και ο Φιλανδός υπουργός εξωτερικών Αλεξανταρ Στούμπ υποστηρίζοντας τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας και προτείνοντας σαν ιδέα την μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας.

Πριν μερικές μέρες στο Στρασβούργο το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την θετική έκθεση της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καλεί το Συμβούλιο τον Μάρτιο να δεχτεί την εισήγηση της επιτροπής για έναρξη διαπραγματεύσεων.
Ο σλοβένος εισηγητής της έκθεσης Ζόραν Τάλερ μάλιστα δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι « το ψήφισμα συνιστά ακόμη ένα ισχυρό κάλεσμα και στην ελληνική κυβέρνηση να απαλλαγεί επιτέλους από αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ειλικρινά ότι η διατήρηση αυτού του προβλήματος δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας»

ΟΙ ΠΕΡΙΒΟΗΤΕΣ "ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ" Η πληροφόρηση που έδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 σχετικά με τις περιβόητες και πολυδιαφημισμένες συγκλίσεις του προέδρου Χριστόφια και του εγκάθετου της Άγκυρας που επιτεύχθηκαν στις εντατικές διαπραγματεύσεις είναι η εξής:

1. Σύγκλιση στην ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ με 4 χρόνια Ε/Κ και 2 χρόνια Τούρκο (περιλαμβάνει και εποίκους ο όρος) πρόεδρο.
2. Σύγκλιση στον τρόπο εκλογής, δηλ. στη ΣΤΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ, η οποία θα ισχύσει μόνο για τους Ε/Κ!
3. Σύγκλιση στη σύνθεση του ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με 8 Ε/Κ και 5 Τούρκους.
4. Σύγκλιση στη μη υιοθέτηση του ΒΕΤΟ για τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο, με αντάλλαγμα να απαιτούνται 2 θετικές ψήφοι εκ των 5 των Τούρκων υπουργών.
5. Σύγκλιση στην υιοθέτηση της ΝΙΚΩΣΑΣ ΨΗΦΟΥ του εκάστοτε προέδρου ως μηχανισμού επίλυσης διαφορών.
6. Σύγκλιση στις συνθέσεις της ΒΟΥΛΗΣ (75-25%) και της ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ (50-50%).
7. Σύγκλιση στον έλεγχο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από το κεντρικό Ομοσπονδιακό Κράτος.
8. Σύγκλιση στη δημιουργία δύο ξεχωριστών ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, μία για τους Ε/Κ και μία για τους Τούρκους.

Είναι σημαντική η αναφορά ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι κατά τα άλλα "απαράδεκτες" (έτσι τις κατονόμασε και ο Χριστόφιας!) προτάσεις του εγκάθετου της Άγκυρας. Στο τραπέζι συζητούνται μετά από τουρκική απαίτηση τα ξεχωριστά FIR και οι παρεκκλίσεις για τους Ελλαδίτες (Έλληνες πολίτες) για να υπάρχει περιορισμός στην ελεύθερη εγκατάστασή τους στην Κύπρο, μιας και το δικαίωμα τους παρέχεται ως μέλη της Ε.Ε.

Ετοιμάζουν δικό τους κόμμα οι μετανάστες

Πολλά έχουν ακουστεί και άλλα τόσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες για την ορθότητα του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, τo οποίο προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, οι κακές γλώσσες, οι οποίες τυγχάνει να γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, υποστηρίζουν το εξής σενάριο:

H κυβέρνηση θέλει να περάσει όσο πιο σύντομα γίνεται το νέο νομοσχέδιο. Οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου των Μεταναστών κανονικά διεξάγονται στις 12 Μαρτίου. Φέτος, γίνονται σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα. Γιατί; Μα, για να προλάβουν οι μετανάστες να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, καθότι τον ερχόμενο Οκτώβριο έχουμε εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και εδώ έρχεται το καλύτερο…

Η δική μας «πηγή» ισχυρίζεται πως οι μετανάστες το περιμένουν πώς και πώς, αλλά είναι προετοιμασμένοι να σκάσουν τη δική τους «βόμβα» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μόλις ενταχθούν, λοιπόν, στους εκλογικούς καταλόγους, δεν θα τρέξουν σαν τα πρόβατα να φιλήσουν το χέρι του ευεργέτη τους και να ρίξουν το ψηφαλάκι τους στην κάλπη. Αντιθέτως, θα διασπαστούν αριστερά-δεξιά και οι περισσότεροι θα πάνε για τη δημιουργία δικού τους κόμματος. Και δεν θα είναι αλβανικό…
zougla

Εκδήλωση στο Μόναχο για τα 60 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου έλληνα μαθηματικού, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

Εκδήλωση για τον μεγάλο έλληνα μαθηματικό, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, διοργανώνεται στις 4 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο.

Χθες, με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Καραθεοδωρή στο Μόναχο, όπου αναπαύονται η σύζυγός του Ευφροσύνη και ο υιός του Στέφανος.

Στην επιμνημόσυνη δέηση, που τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, κ. Απόστολος Μαλαμούσης, παρέστησαν δύο φιλέλληνες καθηγητές της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου, ο Δρ. Ρούντολφ Φριτς και ο Ακαδημαϊκός, Δρ. Ρόλαντ Μπούρλισχ, ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, μηχανολόγος-μηχανικός, Κωνσταντίνος Μουτάφης, κ.ά..

Ο Δρ. Ρόλαντ Μπούρλισχ, έχει χαρακτηρίσει τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή ως τον μεγαλύτερο Έλληνα μαθηματικό, όλων των εποχών. Άλλωστε, ο ίδιος ο Αϊνστάιν είχε εκφραστεί εγκωμιαστικά για τον Καραθεοδωρή, τον οποίο αποκαλούσε μεγάλο του δάσκαλο, ενώ όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του (2.2.1950) μίλησε για «μια μεγάλη απώλεια για τη μαθηματική επιστήμη, τη φυσική και τη σοφία του αιώνα μας».

Τιμώντας τον μεγάλο επιστήμονα, η Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου ονόμασε το 2002 τη μεγαλύτερη αίθουσα διδασκαλίας του Μαθηματικού Ινστιτούτου «Αίθουσα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή».

Τους δεσμούς του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με την ελληνική παροικία του Μονάχου επισημαίνει ο πατέρας Μαλαμούσης.

«Ο Καραθεοδωρής διετέλεσε επί σειρά ετών Μέλος του προεδρείου της Εκκλησιαστικής Κοινότητας Μονάχου και Εκκλησιαστικός Επίτροπος του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της ιστορικής Σαλβάτορκιρχε Μονάχου», σημειώνει ο πατέρας Μαλαμούσης. «Στα δύσκολα χρόνια της ναζιστικής κατοχής μπόρεσε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του εν λόγω ναού, την εποχή που ο τότε εφημέριός της, ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος, βρισκόταν έγκλειστος από τους ναζιστές στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην πόλη Νταχάου. Ο π. Μελέτιος είχε παραδώσει τα κλειδιά του Ναού στον μακαριστό Καραθεοδωρή, από τον οποίο και τα παρέλαβε μετά την απελευθέρωσή του».

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=8841

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί εν μέσω μιας κρίσιμης ιστορικά στιγμής λόγω της οικονομικής κρίσης, που τους επόμενους μήνες θα δοκιμάσει τις αντοχές και τις ανοχές του κοινωνικού μας ιστού, να δημιουργεί πρόσθετες εστίες “κρίσης” φέρνοντας στο προσκήνιο νομοσχέδια όπως αυτό για την ιθαγένεια των μεταναστών.

Η Ελλάδα δεν έχει λύσει ούτε φαίνεται να έχει σχέδιο λύσης για το μεταναστευτικό, δεν έχει καταμετρήσει καν τους μετανάστες, νόμιμους ή παράνομους, δεν μπορεί να ελέγξει την αθρόα λαθρομετανάστευση κυρίως από τα ανατολικά μας σύνορα, δεν έχει καν μεριμνήσει για το αυτονόητο: τη νομιμοποίηση με άδεια παραμονής μακράς διάρκειας των νομίμως διαβιούντων και εργαζομένων στη χώρα μας μεταναστών και των παιδιών τους.


Να έχουν δηλαδή ένα είδος επίσημης “ταυτότητας”, με ανάλογη “πράσινη κάρτα εργασίας”, ώστε να μην ταλαιπωρούνται αλλά και να μην πλαστογραφούνται τα έγγραφα από κυκλώματα. Αντί αυτών των κινήσεων, φέρνει το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ιθαγένειας με τους ελαστικότερους πανευρωπαϊκά όρους χορήγησης… Γιατί το κάνει;

Για αντιπερισπασμό, λένε κάποιοι, εννοώντας ότι είναι μια “προοδευτική” πινελιά εν μέσω “αντιδραστικών” πολιτικών στην οικονομία.
Για τις ψήφους στις δημοτικές εκλογές, υποστηρίζουν άλλοι…
Γιατί είναι προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου, αντιτείνουν κάποιοι τρίτοι.

Όπως και να έχει, όλες οι συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα είναι απολύτως διχαστικές, φορτισμένες και άκρως προβληματικές. Υπάρχει πράγματι λόγος να δημιουργηθεί στην παρούσα συγκυρία μια νέα εστία έντασης στα σπλάχνα της κοινωνίας;

Και η εκκλησία;
Προς επίρρωση των παραπάνω, το θέμα αρχίζει να δημιουργεί ρήγματα μέσα στην ιεραρχία, καθώς εμφανίζονται οι ιεράρχες, και μάλιστα οι κορυφαίοι, να στέλνουν αντιφατικά μεταξύ τους μηνύματα.

Την Πέμπτη ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα πάνε στην Ομόνοια, στους μετανάστες που τρέφονται από τα συσσίτια της αρχιεπισκοπής στην οδό Σοφοκλέους. Στόχος, να δώσουν ένα μήνυμα κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Τυχαία; Όχι βέβαια…

Άλλωστε στενοί συνεργάτες του αρχιεπισκόπου σχολιάζουν το θέμα της ιθαγένειας λέγοντας: “Το θέμα αφορά την κυβέρνηση. Είναι πολιτικό. Εμείς ως κληρικοί οφείλουμε να παρέχουμε στους ανθρώπους που στερούνται τα προς το ζην”. Αλλά δεν σταματούν εκεί. Σχολιάζουν και το κήρυγμα και τις θέσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου τονίζοντας: “δεν μπορεί να λες ότι θα γεμίσει η χώρα μαυράκια…”, παίρνοντας όμως και κάποια εύλογη απόσταση από το νομοσχέδιο: “ούτε να τάσσεσαι υπέρ της παροχής ιθαγένειας και υπηκοότητας σε όλους ανεξαιρέτως τους μετανάστες που καταφθάνουν καθημερινά στη χώρα μας”.

Αλλά στο θέμα παρενέβη και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος μίλησε για “ηθελημένη ή αθέλητη παρερμηνεία” των θέσεών του και τόνισε ότι οι φόβοι του αφορούν και στο θρήσκευμα των μεταναστών, διότι, όπως είπε, “η μουσουλμανική παραδοχή, η θρησκευτική, έχει μια φονταμενταλιστική αντίληψη. Δεν ενσωματώνεται ποτέ. Φοβάμαι ότι θα έχουμε γκετοποιήσεις και τέτοια προβλήματα”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο ορυκτός και ανεκμετάλλευτος πλούτος της Ελλάδας Το πετρέλαιο υπάρχει άφθονο στο Αιγαίο. Στην ίδια διάλεξη για τα στρατηγικά ορυκτά του κυρίου Παπαγεωργίου έγινε εκτενής λόγος για τα πετρέλαια στο Αιγαίο.

Καμία κυβέρνηση δεν είχε μέχρι τώρα το θάρρος να παραδεχθεί την ύπαρξη πλουσιοτάτων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και ότι το παιχνίδι με την Τουρκία στην ουσία εκεί παίζεται. Υπάρχουν εδάφια του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου που κάνει λόγο για την "εύφλεκτη πίσσα". Είναι ακόμη γεγονός γνωστό ότι οι Γερμανοί επί κατοχής είχαν ήδη χαρτογραφήσει όλη την Ελλάδα, αφού άμεσα τους ενδιέφεραν και τότε οι όποιες πηγές ενέργειας για την στρατιωτική τους μηχανή. Με την πτώση του Χίτλερ, οι σχετικοί χάρτες και πληροφορίες έφτασαν και στα χέρια των Αμερικανών της εποχής. Τα τελευταία χρόνια και με την βοήθεια ειδικών δορυφορικών φωτογραφήσεων είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ύπαρξη πλουσίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Ο πρώην πρεσβευτής της Αμερικής στην Ελλάδα Nicholas Burns σε ζωντανή εκπομπή στο κανάλι MEGA είχε κι αυτός επισήμως παραδεχθεί ότι υπάρχει όντως πετρέλαιο στο Αιγαίο και ότι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που στηρίχτηκαν σε δορυφορικούς χάρτες είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο ότι: Τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στην Ζάκυνθο και στην Φλώρινα.

Επίσημη δήλωση του καθηγητή πυρηνικής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρίου Παπαστεφάνου, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: "Από παλιά διέβλεπα ότι, όπως και στην υπόθεση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο, έτσι και στην υπόθεση του ουρανίου, ίσως να μην δόθηκαν ποτέ στις ελληνικές κυβερνήσεις τα πλήρη αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών που έκαναν στην Δράμα και τη Θράκη οι Αμερικανοί ερευνητές..."

Ένα εύλογο ερώτημα είναι το γιατί η Ελλάδα να έχει πετρέλαιο και σημαντικά ορυκτά σε τέτοιες ποσότητες. Σε αυτό απαντούν οι γεωλόγοι λέγοντας τα εξής.
Όσον αφορά το πετρέλαιο είναι γνωστό στους γεωλόγους ότι ολόκληρο σχεδόν το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος ήταν κάποτε μία απέραντη πεδιάδα με πλούσια βλάστηση η οποία στην πορεία κατεποντίσθη για να δημιουργήσει μετά από χιλιάδες χρόνια το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος. Οι υδρογονάνθρακες των δασών έγιναν πετρέλαιο. Όσον αφορά τα σπάνια μέταλλα, εξηγείται εύκολα κι αυτό την στιγμή που ως γνωστόν καθώς η τεκτονική πλάκα της Αφρικής υποχωρεί κάτω από αυτήν της Ευρώπης, δημιουργεί μεταξύ άλλων και κατάλληλες προϋποθέσεις δημιουργίας τέτοιου είδους μεταλλευμάτων.
Υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για άλλα "περίεργα" και πανάκριβα συστατικά στο υπέδαφός μας, όπως το ΟΣΜΙΟ, ο κόκκινος υδράργυρο κ.ά. για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται. Κλείνοντας το θέμα των πετρελαίων στο Αιγαίο, παραθέτω τον καταμερισμό των χώρων ευθύνης των πετρελαϊκών καρτέλ ανά την Ελλάδα, όπως έχουν συμφωνηθεί από το 1975:


α') Ανατολικά της Θάσου (OXYDENTAL, του τεξανού Α. Χάμμερ),
β') Κρητικό Πέλαγος, μεταξύ Κάσου και Κρήτης (CHEVRON, συμφερόντων Ροκφέλλερ),
γ') Κατάκωλλο Ζακύνθου (ESSO, επίσης του Ροκφέλλερ),
δ') Επανομή - Σιθωνία - Θερμαϊκός (αμερικανική TEXACO και αγγλοολλανδική SHELL).
Πηγές: Δημοσιεύματα του τύπου, Forum Μ.Π.Ε. , ΙΟΑΝΝΙS


Χρυσός: Μπορεί να αποφέρει κρατικά έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως και να εξασφαλίσει πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας.
Γεωθερμικά πεδία: Αν αξιοποιούνταν η ενέργεια που θα προέκυπτε, θα ισοδυναμούσε με 160.000 τόνους πετρελαίου ετησίως.
Πετρέλαιο: Ένα δισ. βαρέλια είναι τα πιθανά απολήψιμα αποθέματα αργού στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Ουράνιο: 10.000 τόνοι στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας.

Ανεκμετάλλευτα δισεκατομμύρια περιμένουν στο υπέδαφος
Του Ευκλείδη Καραγιαννίδη (Εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ")
Η Βόρεια Ελλάδα είναι η περιοχή πού χτυπήθηκε ίσως περισσότερο από όλες τις άλλες από τη διεθνή κρίση, λόγω της φύσης της οικονομίας της και κυρίως της έντονης εξωστρέφειας των επιχειρήσεών της.
Χιλιάδες λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εφαρμογή ελαστικής εργασίας στις μεγάλες βιομηχανίες, μείωση ή και εγκατάλειψη παραδοσιακών αγροτικών καλλιεργειών, πτώση της τουριστικής κίνησης συνθέτουν ένα “εφιαλτικό” σκηνικό, οι συνέπειες του οποίου σύμφωνα με αναλυτές θα φανούν από το τέλος του καλοκαιριού και μετά, επιδεινώνοντας την ήδη άσχημη εικόνα.
Την ίδια στιγμή στο υπέδαφος της ευρύτερης περιοχής υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους μένουν ανεκμετάλλευτοι κυρίως λόγω αντιδράσεων σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών που δημιουργεί το πολιτικό κόστος, το οποίο καμία κυβέρνηση δεν θέλει να επωμισθεί. Και εννοούμε πετρέλαιο, χρυσό, γεωθερμία, ακόμη και το ουράνιο που παραμένει ένα θέμα ταμπού για την ελληνική πραγματικότητα.
Τα νούμερα είναι πράγματι εντυπωσιακά : Ένα τεράστιο γεωθερμικό ενεργειακό δυναμικό, της τάξης των 150 μεγαβάτ το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 114.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου, αξίας που ξεπερνά τα 33.455.000 ευρώ, μένει ανεκμετάλλευτο εδώ και πολλά χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι τρεις επενδύσεις χρυσού μπορούν να αποφέρουν άμεσα ή έμμεσα πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας και έσοδα 500 εκατ. ευρω τουλάχιστον από άμεση φορολογία στο ελληνικό κράτος ετησίως, ενώ φέρουν ξένα κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον στη χώρα.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χώρα θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε πετρέλαιο, εκτιμώντας ότι τα κοιτάσματα του ελλαδικού χώρου και κυρίως στο βορειοελλαδικό μπορεί να περιέχουν από ένα έως και τρία δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Όσο για το ουράνιο, οι ειδήμονες λενε ότι η αξιοποίηση μέρους των βεβαιωμένων κοιτασμάτων του Παγγαίου θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της χώρας “εν μια νυκτί”. Φαίνεται ιδιαίτερα παράδοξο σε μια εποχή όπου όλοι μιλάνε για χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εγκατάλειψη των ορυκτών να θίγουμε ένα τέτοιο ζήτημα. Από την άλλη θεωρούμε ότι χρήσιμο θα ήταν να αναλογιστούμε τι χάσαμε, τι χάνουμε και τι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε έστω και σήμερα με το λιγότερο δυνατόν κόστος σε επίπεδο ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος. Απλά αναρωτιόμαστε αν ήρθε πλέον η ώρα για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του τεράστιου αυτού θέματος, η οποία και θεμιτή είναι αλλά και αναγκαία προκειμένου με τις σωστές δράσεις και ενέργειες η Βόρεια Ελλάδα και η χώρα στο σύνολό της να μπορέσει να εκμεταλλευτεί έστω ένα μέρος αυτού του τεράστιου κρυμμένου της θησαυρού.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ -Την αύξηση της απασχόλησης κατά 1.500 άτομα πρωτογενώς και κατά τουλάχιστον 6.000 δευτερογενώς προβλέπει η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.
-Για την ίδρυση μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή του Μάντεμ Λάκκου, η Ελληνικός Χρυσός σχεδιάζει να επενδύσει 800 εκατ.ευρώ, ενώ άλλα τόσα θα δαπανηθούν τα πρώτα 20 χρόνια λειτουργίας των μεταλλείων σε μισθούς. -Οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί από το 2006, οπότε κατατέθηκε το επενδυτικό σχέδιο στο υπουργείο Ανάπτυξης , αλλά και η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, έχουν ως συνέπεια το όλο σχέδιο να έχει υπερβεί κατά δύο χρόνια τα χρονοδιαγράμματα αλλά και τις συμβατικές προβλέψεις. ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ -Τη δημιουργία 200 άμεσων θέσεων εργασίας και περίπου 800 έμμεσων προβλέπει η επένδυση της Χρυσωρυχεία Θράκης στο Πέραμα, που βρίσκεται στα όρια των νομών Ροδόπης και ΄Εβρου. -Η άμεση προτεινόμενη επένδυση εκτιμάται στα 100 εκατ.ευρώ και σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή επιπλέον 158 εκατ.ευρώ. Το 70% των κεφαλαίων αυτών θα επενδυθεί στην περιοχή της Θράκης, -Υπολογίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει εισροές από την άμεση φορολογία της εταιρείας άνω των 200 εκατ.ευρώ.
-Το έργο φτάνει “αισίως” τα 9 χρόνια καθυστέρησης σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.
ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ -Εκατόν τριάντα θέσεις εργασίας με τη λειτουργία και 200 κατά τη διάρκεια της κατασκευής της μονάδας προβλέπει το επενδυτικό πλάνο της Μεταλλευτικής Θράκης για τα κοιτάσματα χρυσού της περιοχής Σαπών του νομού Ροδόπης.
-Η επένδυση των 90 εκατ.δολ. βρίσκεται σήμερα στο σημείο που βρισκόταν πριν από εννέα χρόνια, οπότε είχε λάβει προέγκριση για τη χωροθέτησή της. Οι τότε διοικούντες θεωρούσαν πως το 2004 με 2005 η μονάδα θα ήταν έτοιμη να λειτουργήσει. Σήμερα ουσιαστικά η επένδυση ξεκινά από την αρχή.
Τα ορυκτά και τα μεταλλεύματα
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Καβαλόπουλο, γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, η ελληνική φύση και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα έδωσε σημαντικό ορυκτό πλούτο, ο οποίος συνίσταται σε μεγάλη ποικιλία ορυκτών και μεταλλευμάτων, με σημαντικά βιομηχανικό ενδιαφέρον και πολλαπλές εφαρμογές.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα που περιγράφουν τη δυναμική παρουσία του κλάδου της εξόρυξης στη Βόρεια Ελλάδα είναι: Λιγνίτης, Λευκόλιθος-Μαγνησία, Μεικτά θειούχα, Μάρμαρα Ασβεστολιθικά αδρανή Άστριοι Ατταπουλγίτης Ολιβινίτης Ποζολάνη Χαλαζίας Χουντίτης Χρυσός.
Εξάλλου, σημαντικά κοιτάσματα ουρανίου, που υπολογίζεται ότι φτάνουν 10.000 τόνους, εντόπισε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στο υπέδαφος των νομών Δράμας και Σερρών αλλά και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΓΜΕ, τα κοιτάσματα μεταλλευμάτων ουρανίου στη Δράμα, τις Σέρρες και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας υπολογίζονται στους 10.000 τόνους, ενώ τα βεβαιωμένα αποθέματα είναι 1.525 τόνοι.
Bookmark and Share
Αναρτήθηκε από GREECE

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Την επομένη της απόφασης της Χάγης θα ξυπνήσουμε με τα Ελληνικά νησιά να «επιπλέουν» στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα... Του Νίκου Κουρή

Πριν από πολλά χρόνια απέκτησαν οι υπηρεσίες μας ένα απόρρητο κείμενο του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, το οποίο περιείχε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της τουρκικής στρατηγικής στην περιοχή μας.

Ήταν γραμμένο σε απλοϊκή γλώσσα, αλλά τα όσα ανέφερε ήταν πολύ σοβαρά και δεν άφηναν αμφιβολίες για τους στόχους της πολιτικής της Άγκυρας σε σχέση με την Ελλάδα ούτε για την αυθεντικότητά του.

Έγραφε το τουρκικό εγχειρίδιο:

«Τα ανατολικά νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) περικλείουν τα παράλια της Ανατολίας στο Αιγαίο. Τα νησιά αυτά κατέχουν θέσεις στις προσβάσεις εισβολής στην Ανατολία και αποτελούν προφυλακή για την άμυνά της σε περίπτωση επίθεσης...».

Και συνέχιζε το κείμενο του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου:

«... Οι παρακάτω πραγματικότητες αποδεικνύουν ότι σ' έναν πόλεμο η ελληνική αντίσταση θα είναι αδύνατη. Τα νησιά βρίσκονται πολύ μακριά από την Ελλάδα και η αποστολή δυνάμεων από τη μητέρα πατρίδα για την προστασία τους θα είναι πολύ δύσκολη. Ακόμη περισσότερο αφού, με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης, είναι ανοχύρωτα...».

Και καταλήγει η ανάλυση του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας: «Από απόψεως ασφάλειας της Τουρκίας, εκτός των σημερινών συνόρων, υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας που να συμπεριλαμβάνει και τα κοντινά νησιά».

Σαφές το κείμενο... Εξάλλου, μιλώντας από χειρογράφου, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Οζάλ, σε λόγο του στη Βουλιαγμένη στις 13 Ιουνίου 1988, ανέλυσε τα αίτια της Ελληνοτουρκικής διαμάχης, όπως τα αντιλαμβάνεται η Τουρκία!

«Το κύριο χαρακτηριστικό», είπε, «του εθνικού κράτους (της Τουρκίας) είναι η ευαισθησία στα εθνικά του συμφέροντα. Η περίοδος Βενιζέλου - Ατατούρκ, στην οποία οικοδομήθηκε το σημερινό στάτους κβο, δεν έχει ομοιότητα με τη σημερινή εποχή».

Επομένως, συμπληρώνουμε εμείς, πρέπει να αλλάξει...

Ανατρέχοντας στην Ιστορία, διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία καταβάλλει αυτήν την προσπάθεια από την εποχή του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά το διάστημα της κατοχής της χώρας μας από τις δυνάμεις του Άξονα, η Άγκυρα ζήτησε από τους εμπόλεμους να στείλει στρατό στα ανατολικά νησιά μας για να τους... απαλλάξει από τη δουλεία της φύλαξής τους! Στη διάρκεια των εργασιών για τη σύναψη της Συνθήκη Ειρήνης στο Παρίσι το 1947, προσπάθησε να ματαιώσει την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Εκμεταλλευόμενη το φιάσκο της απόσυρσης των δυνάμεών μας από την ενοποιημένη δομή της Συμμαχίας το 1975 αρνήθηκε να αποδεχθεί την επάνοδό τους αν δεν συμφωνούσαμε στην αναδιάταξη των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο.

Την προσπάθεια της Άγκυρας την υποστήριζαν οι ΗΠΑ με τους εκπροσώπους τους στο ΝΑΤΟ. Η προσπάθεια της Άγκυρας δεν απέδωσε γιατί συνάντησε την αντίσταση ενός πατριώτη πολιτικού, του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ, τον οποίο υποστήριξαν στον αγώνα του αξιωματικοί του Επιτελείου υπό τον Α’ Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ο Αβέρωφ συγκρούστηκε με τον Μητσοτάκη, υπουργό Εξωτερικών τότε, ο οποίος συμφωνούσε με τους ΝΑΤΟϊκούς και ήθελε την εγκατάσταση των στρατηγείων στη χώρα μας χωρίς προηγουμένως να καθοριστούν τα όρια ευθύνης των ελλήνων (ΝΑΤΟϊκών) διοικητών, κάτι που ήταν αντίθετο με την εθνική μας πολιτική.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, μετά τις εκλογές του 1981 είχε καταστήσει σαφή την ελληνική θέση πάνω στο θέμα αυτό. Στις προγραμματικές δηλώσεις της 23ης Νοεμβρίου 1981 είπε: «Στο θέμα του Αιγαίου πρέπει να καταστήσουμε σαφές τόσο προς τους γείτονές μας όσο και προς την Ατλαντική Συμμαχία πως τα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια σύνορά μας καθώς και τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Κατοχυρώνονται από διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες και από τη διεθνή πρακτική».

Για την επίτευξη των επεκτατικών της σχεδίων η Άγκυρα «κατασκεύασε» στο παρελθόν διάστημα έναν αριθμό τεχνητών προβλημάτων για να συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο και να προβάλλει τις απαιτήσεις της στο διεθνές περιβάλλον.

Τα προβλήματα αυτά κατά τους Τούρκους είναι:

• Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.
• Ο εθνικός μας εναέριος χώρος.
• Το εύρος των χωρικών μας υδάτων.
• Ο αφοπλισμός των νησιών μας στο Αιγαίο.
• Η εναέρια κυκλοφορία, η έρευνα - διάσωση.
• Οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες».

Η εθνική μας πολιτική αναγνωρίζει ως υπαρκτό πρόβλημα μόνο εκείνο της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, που είναι νομικό θέμα.

Παρά την πίεση που δεχθήκαμε μετά την επανένταξη, δεν καμφθήκαμε και δεν συμφωνήσαμε στον επανακαθορισμό των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης. Όμως τον Δεκέμβριο του 1992, χωρίς να υπάρχει απόφαση του ΚΥΣΕΑ για αλλαγή της εθνικής πολιτικής που ακολούθησαν επί σειρά ετών μεγάλοι έλληνες πολιτικοί, η αντιπροσωπεία μας στη Σύνοδο της DPC στις Βρυξέλλες, στις 11 Δεκεμβρίου 1992, δέχθηκε πρόταση του ΝΑΤΟ για κατάργηση των ορίων στη Νότια Περιοχή, γεγονός που υλοποιούσε τη θέση του Μητσοτάκη που είχε το 1981 προκαλέσει την οργή του Αβέρωφ.

Θα επαναλάβουμε εδώ ότι στο θέμα αυτό υπήρχε πλήρης συμφωνία δύο πολιτικών ανδρών διαφόρου ιδεολογικής τοποθέτησης, που όμως τους ένωνε ο αγνός πατριωτισμός.
Επακολούθησε σχεδόν μια δεκαετία διαβουλεύσεων για το νέο καθεστώς του Αιγαίου, στη διάρκεια της οποίας η Ουάσινγκτον πρόσφερε βοήθεια στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση των στόχων της.

Είναι γνωστή η ιστορία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Σώφλυ το 1977 «περί ασυνήθων γεωγραφικών ρυθμίσεων του παρελθόντος στο Αιγαίο», που ανάγκασε τον Γεώργιο Ράλλη να τον χαρακτηρίσει «persona non grata», ως και οι πρόσφατες δηλώσεις του State Department περί της ανάγκης «εκ νέου ανάγνωσης των κειμένων που καθορίζουν το καθεστώς του Αιγαίου».

Επαναλαμβάνεται ότι η εθνική πολιτική που εγκαινίασε ο Ε. Αβέρωφ στο θέμα της υλοποίησης της συμφωνίας επανένταξης και γενικότερα τα θέματα του Αιγαίου, υπήρξε εθνική ομοφωνία και συνεχίστηκε η ίδια πολιτική από τον Ανδρέα Παπανδρέου, πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας.

Επανερχόμαστε στα τωρινά.

Αν δεχθούμε συζητήσεις εφ' όλης της ύλης, ποιο θα είναι το αντιστάθμισμα των απαιτήσεων της Τουρκίας, που σε τελευταία ανάλυση επιδιώκει την απόκτηση ελληνικών εδαφών στο Αιγαίο και στον Έβρο;

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης; Είναι αυτή ικανή παραχώρηση της Τουρκίας για ό,τι αυτή ζητά από εμάς;

Οι Τούρκοι ζητούν εθνικό μας χώρο, έδαφος, χωρικά ύδατα και αρμοδιότητες αεράμυνας πάνω από ελληνικά εδάφη. Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Έχοντας οι Τούρκοι εξασφαλίσει την ευθύνη αεράμυνας στο ανατολικό Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα ακολουθήσει αναπόφευκτα η αναδιάρθρωση των FIR Αθηνών - Κωνσταντινούπολης.

Έχοντας επικρατήσει από πλευράς αρμοδιοτήτων στο ανατολικό Αιγαίο, δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Ελλάδας. Πιθανόν να επιχειρήσουν εναντίον μικρονησίδων. Τη στρατιωτική τους δύναμη οι γείτονες τη χρησιμοποιούν για την άσκηση πολιτικής κανονιοφόρων εναντίον μας και για επίδειξη δύναμης. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν άλλα πιθανά σενάρια για τη συνέχιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Τις μέρες αυτές στάλθηκε επιστολή από τον πρωθυπουργό μας στον τούρκο ομόλογό του, με περιεχόμενο την προσεχή συνάντησή τους και τις σχετικές συνομιλίες. Από τη διατύπωση της επιστολής, του μέρους που δόθηκε στον Τύπο, δεν είναι σαφές αν οι συνομιλίες θα αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μόνο ή και άλλα «προβλήματα» του Αιγαίου, όπως τα εννοούν οι Τούρκοι.

Προσωπικά έχω επιφυλάξεις για την αντικειμενικότητα των διεθνών διαιτητικών οργάνων. Εκτιμώ ότι στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας θα λάβουμε πολύ λιγότερα απ' ό,τι προσδοκούμε και ότι την επομένη της απόφασης του δικαστηρίου θα ξυπνήσουμε με τα ελληνικά νησιά να «επιπλέουν» στην τουρκική υφαλοκρηπίδα! Το αίσθημα της ανησυχίας που με διακατέχει για την αντικειμενικότητα της Χάγης βασίζεται στη στάση των «φίλων» μας μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο απέναντι στη χώρα μας, στα χρόνια της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ και, τελευταία, με τον τρόπο αντιμετώπισης της Ελλάδας στην πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση.

Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν, για την ολοκλήρωση των επεκτατικών της οραμάτων, η Τουρκία χρησιμοποιούσε σαν «πολιορκητικό κριό» την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν οι γείτονές μας επιτύχουν πλήρη ένταξη. Σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Τουρκία, λόγω πληθυσμιακού μεγέθους, θα έχει ανάλογη ποσόστωση στα όργανα της Ένωσης.

Αυτό θα της δίνει τη δυνατότητα σύναψης συμμαχιών στους μηχανισμούς της Ένωσης για την εξυπηρέτηση των στόχων της. Επομένως δεν θα είναι ακατόρθωτο να επιτύχει, σαν «προσφορά» της στην ασφάλεια και στην αναχαίτιση της λαθρομετανάστευσης, τη συγκρότηση μιας δύναμης Ακτοφυλακής για τον έλεγχο των κινήσεων στο στενό μεταξύ Ανατολίας και ελληνικών νησιών. Η δύναμη αυτή θα επιδιωχθεί να είναι μεικτή, από Έλληνες και Τούρκους.

Σε μια τέτοια (υποθετική) περίπτωση, εκτός από τη θάλασσα και τον αέρα του ανατολικού Αιγαίου, οι γείτονές μας θα αποκτήσουν και έδαφός μας. Την παρουσία τούρκων ενόπλων στο έδαφός μας θα ακολουθήσει έφοδος πλήθους «ευρωπαίων» Τούρκων από την απέναντι ακτή, μαζί με άφθονο χρήμα. Έτσι, η Τουρκία θα βρεθεί σε απόσταση αναπνοής από τον τελικό της στόχο.

Δεν θα κουραστούν να μας περιμένουν οι Τούρκοι δεκαετίες πολλές. Μας έχουν μάθει. Απλώς θα μας περιμένουν να διαπράξουμε το επόμενο σφάλμα...

Νίκος Κουρής
Τέως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Απειλεί τον Σαμαρά ο Μητσοτάκης Το «φάντασμα του ΄93» ξυπνά στη ΝΔ η επιθυμία του πρώην πρωθυπουργού να καταθέσει «για όλα» στην Εξεταστική Επιτροπή

ΣΧΟΛΙΟ: ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΣΑΜΑΡΑ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1993.

ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ

Παγίδα στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά στήνει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης με αφορμή τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens. «Θα ξυπνήσουν μνήμες από το 1993» προέβλεψε χθες το μεσημέρι κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, μόλις πληροφορήθηκε ότι από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη έλεγαν πως ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος εμφανίζεται αποφασισμένος, εφόσον προσκληθεί, να παραστεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και να καταθέσει.

Ο κ. Μητσοτάκης με την κίνηση αυτή ουσιαστικά προκαλεί την κλήτευσή του. Το κάνει γιατί επιθυμεί να πάει στη Βουλή και να μιλήσει «για όλους και για όλα» και ετοιμάζεται κατά τους συνομιλητές του να «αποκαλύψει» νέα στοιχεία. Επιθυμεί να επαναλάβει το πώς έπεσε κυβέρνησή του το 1993 και δείχνει διατεθειμένος να υπερασπιστεί την πολιτική τιμή της οικογένειάς του, του ιδίου και των παιδιών του, της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη .

Επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης απειλεί τον κ. Σαμαρά και του στέλνει μήνυμα ότι μπορεί να πλήξει με... ρουκέτες τη Ρηγίλλης και να θρυμματίσει την εικόνα της ΝΔ, ξύνοντας πληγές από το παρελθόν. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ορισμένα κομματικά στελέχη που είναι κοντά στον κ. Σαμαρά θα επιχειρήσουν με αφορμή και τις εργασίες της Εξεταστικής να αποδυναμώσουν και να ρίξουν λάσπη στα παιδιά του.

Ετσι o πρώην πρωθυπουργός επιλέγει τη στρατηγική της δημιουργίας κλίματος σύγκρουσης, ώστε να αναγκάσει τον πρόεδρο της ΝΔ να ανοίξει πολιτική ομπρέλα στην κυρία Μπακογιάννη και στον κ. Μητσοτάκη, αν επιχειρηθεί η πολιτική τους αποδυνάμωση με διάφορες καταγγελίες, με αντάλλαγμα τη σιωπή του.

O κ. Σαμαράς δεν δείχνει διατεθειμένος να πέσει στην πολιτική «παγίδα» του κ. Μητσοτάκη και χθες στη Βουλή επανέλαβε «όλα στο φως». Η γραμμή του είναι ότι δεν θα καλυφθεί πολιτικά κανένας και «ας ματώσει το κόμμα του». Η στάση του προέδρου της ΝΔ θεωρείται εχθρική για την οικογένεια Μητσοτάκη, γι΄ αυτό και ο πρώην Πρωθυπουργός έστειλε τα μηνύματά του, «διά παν ενδεχόμενο».

Η πληροφορία για την κίνηση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε πολλαπλά ερωτήματα στη Ρηγίλλης. «Πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων» σημείωναν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά και παρέμεναν αρκετά ψύχραιμοι. «Ας πράξει ό,τι θέλει» έλεγαν υποστηρικτές του κ. Σαμαρά και προεξοφλούσαν πως και να εμφανιστεί στην Επιτροπή ο κ. Μητσοτάκης δεν θα προχωρήσει σε ανοιχτή ρήξη με τη νέα ηγεσία. «Δεν τον συμφέρει» τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι έχει να πει πάρα πολλά για τα αίτια της πτώσης της κυβέρνησής του το 1993. Θα δώσει τη δική του εκδοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εύθραυστες ισορροπίες στο κόμμα. «Γιατί να γίνει η συγκεκριμένη κίνηση;» ρωτούσαν «ουδέτερα» στελέχη της ΝΔ και υπογράμμιζαν ότι αν ο κ. Μητσοτάκης παραστεί και επιτεθεί στη νέα ηγεσία θα προκαλέσει απαντήσεις από τους «σκληροπυρηνικούς» του κ. Σαμαρά. Σε μια τέτοια περίπτωση η ΝΔ θα θυμίσει αρένα με απρόβλεπτες συνέπειες για τη «γαλάζια» ενότητα.

Στο πλευρό του προέδρου ο Π. Μολυβιάτης
Ενας ακόμη ακραιφνής «καραμανλικός», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης, βρίσκεται στο πλευρό του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά. Ο κ. Μολυβιάτης, με όπλο του την πολύτιμη και πολυετή εμπειρία του, αν και δεν θα αναμειγνύεται ενεργά, θα αποτελέσει για τον κ. Σαμαρά τον καλύτερο «άτυπο» σύμβουλό του για μείζονα πολιτικά θέματα και κυρίως για την εξωτερική πολιτική. Ουσιαστικά, ο πρώην υπουργός αποτελεί και την καλύτερη πολιτική «γέφυρα» του κ. Σαμαρά με τους «καραμανλικούς». Ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να συναντά ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον κ. Μολυβιάτη και να συζητεί μαζί του, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συμβουλές του. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν προ ημερών και συζήτησαν εφ΄ όλης της ύλης, με έμφαση και στα εθνικά θέματα, στα οποία ο κ. Σαμαράς θα σηκώσει τους τόνους της αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης, από τη στιγμή που εμφανίζεται πιο συναινετικός στα θέματα της οικονομικής πολιτικής.

Στη συνάντησή τους έγινε αναφορά και στο επικείμενο- περί τα μέσα Φεβρουαρίου- ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Κύπρο, όπου βρέθηκε χθες ο κ. Μολυβιάτης και μίλησε στο πολιτικό μνημόσυνο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

.

Επανεκλογή του Κάρουλου Παπούλια στην Προεδρία της Ελλάδος ΠΑΣΟΚ για 4 χρόνια ψήφισαν σήμερα οι 266 βουλευτές.

Επανεκλογή του Κάρουλου Παπούλια στην Προεδρία της Ελλάδος


ΠΑΣΟΚ για 4 χρόνια ψήφισαν σήμερα οι 266 βουλευτές.

Ανανεώθηκε η θητεία του Κάρολου Παπούλιας για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ειδική συνεδρίαση τηςΟλομέλειας της Βουλής.

Η υποψηφιότητα του Καρολου Παπούλια συγκέντρωσε 266 ψήφους, καθώς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την επανεκλογή του στήριξαν η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ, με το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν «παρών».

Ο ΛΑ.Ο.Σ. είχε προτείνει στην ΝΔ να μην στηρίξη την επανεκλογή του, πράγμα που θα οδηγούσε την χώρα σε εκλογές, με σκοπό να ανατραπούν τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ για την παροχή της Ελληνικής ιθαγενείας σε νομιμοποιημένους λαθρομετανάστες. Η ΝΔ δεν ακολούθησε, και ο ΛΑ.Ο.Σ. στήριξε τον Παπούλια όπως είχε ανακοινώσει ότι θα πράξει μετά τις εκλογές.

Τώρα οι επιλογές πίεσης προς το ΠΑΣΟΚ στενεύουν. Εν ολίγης είναι στο χέρι όλωνς τνω Ελλήνων πολιτών να αντισταθούν στο εθνοκτόνο σχέδιο αλλά και τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έρχεται να επιβάλει το ΠΑΣΟΚ για να καλύσει τις δικές του αμαρτίες του παρελθόντος...

Ανεπιθύμητος πλέον στην Κύπρο

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Το ότι ο Νοτιοκορεάτης γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θεωρείται από τους πάντες ως η πλέον ανεπαρκής προσωπικότητα που πέρασε ποτέ από αυτό το αξίωμα στα εξήντα πέντε χρόνια ύπαρξης του οργανισμού αυτού, αποτελεί κοινό τόπο για τους επαΐοντες. Το ότι ο άνθρωπος αυτός είναι τυφλό όργανο της αμερικανικής πολιτικής χωρίς ίχνος δικής του γνώμης ή παρέκκλισης από τη γραμμή που απαιτεί η Ουάσιγκτον, είναι επίσης πασίγνωστο. Το ότι θα έφτανε, όμως, μέχρι του σημείου να πραγματοποιήσει ταξίδι στην Κύπρο με μοναδικό στόχο να προβεί σε πράξεις έμμεσης αναγνώρισης του παράνομου κατοχικού καθεστώτος του «Αττίλα», αυτό δεν μπορούσε να το φανταστεί ούτε καν η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία κατελήφθη εξαπίνης.


Υπερέβη κάθε όριο προκλητικότητας ο Μπαν Κι Μπουν με την εσκεμμένη κίνησή του να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ αλί Ταλάτ όχι στο σπίτι του τελευταίου, όπως είχαν ψευδώς ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση οι ανέντιμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, αλλά στο «προεδρικό μέγαρο» του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος.

Κάτω από τα σύμβολα του ψευδοκράτους και εν μέσω επίσημης τελετής με κόκκινα χαλιά κ.λπ., που προσδίδουν κρατική υπόσταση σε ό,τι αφορά το συμβολικό, τελετουργικό μέρος.

Δεν ωφελεί η απόκρυψη της αλήθειας. Η επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο αποτέλεσε συντριπτικό διπλωματικό και πολιτικό πλήγμα κατά της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης και σοβαρότατη υποστήριξη προς τους Τούρκους εισβολείς και κατακτητές του 37% του κυπριακού εδάφους. Αντικειμενικά η στάση του γ.γ. του ΟΗΕ ενθαρρύνει την Αγκυρα να απαιτήσει ακόμη περισσότερα στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ, αφού με τις πράξεις του ο Μπαν Κι Μουν επιβράβευσε την τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία.

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποδείχτηκε ανίκανος να προστατεύσει τη μαρτυρική χώρα από τον εκτελούντα αμερικανική αποστολή Μπαν Κι Μουν, ο οποίος μπορεί εν γένει να είναι ανίκανος αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχτηκε εξαιρετικά επικίνδυνος για τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα.

Γιατί, βεβαίως, όταν ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο κατ’ εξοχήν θεματοφύλακας των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού που καθορίζουν ρητά ως παράνομο το τουρκοκυπριακό καθεστώς, συναινεί να γίνει δεκτός με «κρατικές τιμές» στο «προεδρικό μέγαρο» αυτού ακριβώς του παράνομου καθεστώτος, είναι προφανές ότι αφενός παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και αφετέρου προσφέρει έμμεση, ντε φάκτο νομιμοποίηση στο κατοχικό ψευδοκράτος.

Η ζημιά που έκανε ο Μπαν Κι Μουν δεν τελειώνει στους συμβολισμούς της πράξης του. Οταν ο ΟΗΕ μέσω του γενικού γραμματέα του αναγνωρίζει ντε φάκτο κάποιες κρατικές λειτουργίες στο καθεστώς των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, αντικειμενικά ενθαρρύνει με τη στάση του τα διάφορα κράτη να πράξουν κι αυτά το ίδιο, αποκαθιστώντας σχέσεις με το τουρκοκυπριακό παράνομο ψευδοκράτος.

Το ζήτημα, όμως, δεν είναι πλέον η ζημιά που προκάλεσε στην Κυπριακή Δημοκρατία ο Μπαν Κι Μουν, τον οποίον φυσικά ούτε ζωγραφιστό δεν θέλουν πια να ξαναδούν στο νησί τους οι Ελληνοκύπριοι. Το ζήτημα τώρα είναι η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της ζημιάς. Αποστολή δύσκολη, γιατί ούτως ή άλλως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει άλλο πλαίσιο διαπραγμάτευσης επίλυσης του Κυπριακού πέραν εκείνου του ΟΗΕ, όσο και αν το τελευταίο καθίσταται συνεχώς όλο και πιο ναρκοθετημένο.

Οι αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης στην πρόκληση του γ.γ. του ΟΗΕ με το «προεδρικό μέγαρο» του κατοχικού καθεστώτος υπήρξαν ανεπαρκέστατες. Τόσο υποτονικές που είναι βέβαιο ότι είτε ο ίδιος ο Μπαν Κι Μουν είτε επόμενος γ.γ. του ΟΗΕ θα επαναλάμβαναν την πρόκληση με την πρώτη ευκαιρία, βέβαιοι όντες ότι ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας ούτε καν να τους καταγγείλει δημόσια θα τολμούσε!

Εχουν δίκιο στην εκτίμησή τους. Γι’ αυτό και υπάλληλοι του ΟΗΕ «κόλλησαν στα μούτρα» της κυπριακής κυβέρνησης το γεγονός ότι πρόσφατα έγινε δεκτός και ο πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, ο Μπαρόζο, στο τουρκοκυπριακό «προεδρικό μέγαρο» χωρίς να τολμήσει να αντιδράσει η Λευκωσία!

Οι ηγέτες
Ανυπομονούν να τον ξεφορτωθούν

Αρνητικά έως πλήρως απαξιωτικά είναι σχεδόν όλα τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τον Μπαν Κι Μουν. «Δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να διατηρήσει την ανεξαρτησία και τη νομιμότητα του ΟΗΕ», έγραφε η ισπανική «Ελ Παΐς» και συνέχιζε: «Οι άνθρωποι του Μπους που ήθελαν να μειώσουν τον ρόλο του γ.γ. του ΟΗΕ, βρήκαν στο πρόσωπο τον άνθρωπο που χρειάζονταν»! Πρόκειται επίσης για ξεροκέφαλο, αυταρχικό άτομο που «γίνεται έξω φρενών τις λίγες φορές που οι διεθνείς βοηθοί του στη γενική γραμματεία τολμούν να του προτείνουν κάτι αντίθετο προς τη γνώμη του», υπογραμμίζει, τονίζοντας ότι σχεδόν όλοι οι ηγέτες του κόσμου θέλουν να τον ξεφορτωθούν μόλις λήξει η θητεία του.

75% των Αλβανών θέλουν "Μεγάλη Αλβανία"

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σέρβικης καθημερινής εφημερίδας "Glas Javnosti" που εκδίδεται στο Βελιγράδι, το 70% των Αλβανών υποστηρίζουν την ιδέα της μεγάλης Αλβανίας.

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων το 74,2% των Κοσσοβάρων και το 70,5% των Αλβανών τάσσονται υπέρ της δημιουργίας της "Μεγάλης Αλβανίας".

Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό όσων πιστεύουν πως η δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας" θα γίνει πραγματικότητα στο κοντινό μέλλον.
Συγκεκριμένα το 43,3% των Κοσοβάρων θεωρούν πως σε δέκα χρόνια θα έχει δημιουργηθεί η "Μεγάλη Αλβανία".

Η ιδέα της "Μεγάλης Αλβανίας" έχει πολλούς υποστηρικτές στην Αλβανία και σημαντική έκφραση στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Οι θιασώτες της ιδέας, πιστεύουν στην ένωση όλων των περιοχών των Βαλκανίων που "ανήκουν" στο αλβανικό έθνος, σε ένα κράτος.

Στις περιοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται το προσφάτως ανεξαρτητοποιημένο Κόσοβο, περιοχές του κράτους των Σκοπίων, του Μαυροβουνίου και βέβαια της Ελλάδος.

Εγκληματικότητα Πολιτικές Ελέγχου της Εγκληματικότητας

www.tsigris.gr

Εγκληματικότητα ονομάζουμε το σύνολο των εγκλημάτων που τελούνται σε ένα κράτος για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος. Τα τελευταία στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δείχνουν μια ραγδαία αλλαγή του χάρτη της εγκληματικότητας στη χώρας κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.
Η βία και το έγκλημα αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά της συγκρότησης των ανθρωπίνων κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία. Στις μέρες μας, όμως, η κατάσταση είναι σαφώς βεβαρημένη. Η αποθέωση της βίας και η διαρκώς αυξανόμενη προβολή της, η αποπροσωποποίηση των σχέσεων, η κοινωνική αναλγησία, η οικονομική δυσπραγία, οι κοινωνικές ανισότητες, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ο ανταγωνισμός, η αποθέωση του ατομικού επιτεύγματος και η μοναχική πορεία χωρίς οράματα, στόχους και ιδανικά καθιστούν το σύγχρονο άνθρωπο ευάλωτο στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών.

Για μια ορθολογική πολιτική αντιμετώπισης της κλιμακούμενης βίας απαιτείται επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της αποστολής της Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, μεταρρύθμιση στην οργάνωση και τη λειτουργία της, αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες και σαφής καταγραφή της πραγματικών διαστάσεων του φαινομένου που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των διωκτικών αρχών απαιτείται: 1) αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων, 2) προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 3) δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) ενίσχυση των πεζών περιπολιών, 5) πάταξη της διαφθοράς και ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση, 8) ανανέωση και εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) εκπαίδευση του προσωπικού σε ζητήματα προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 10) ενδυνάμωση της συνεργασίας των σωμάτων δίωξης της εγκληματικότητας και 11) δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων.

Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει τα επίπεδα της βίας που της αξίζουν. Οι δείκτες των επιπέδων της βίας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας. Συνεπώς, προκειμένου να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της φαινομένων βίας στην κοινωνία μας θα πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια για τη μείωση των δεικτών κοινωνικής παθογένειας που ενδημούν στις σύγχρονες κοινωνίες.

Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθούν προσπάθειες για να μειωθεί η ανεργία κυρίως των νέων ανθρώπων, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να ενσωματωθούν οι κοινωνικά αποκλεισμένοι και οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού. Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης.

4.326.500 άνεργοι στην Ισπανία!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Ανατριχίλα προκαλούν οι αριθμοί που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση για την οικονομική και κυρίως την κοινωνική κατάσταση της χώρας: στα τέλη Δεκεμβρίου του 2009, οι άνεργοι στην Ισπανία ανήλθαν στο εφιαλτικό ύψος των 4.326.500 ατόμων! Το 18,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ισπανίας είναι πλέον άνεργοι. Μόνο μέσα στον προηγούμενο χρόνο οι άνεργοι στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 1.211.000 άτομα.


Συγκλονιστικό είναι ένα ακόμη στοιχείο το οποίο έδωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Ελένα Σαλγάδο: στη χώρα υπάρχουν 1.220.000 νοικοκυριά όπου είναι άνεργοι και ο άντρας και η γυναίκα και όσα τυχόν παιδιά έχουν που βρίσκονται σε ηλικία απασχόλησης! Η απόλυτη οικογενειακή δυστυχία...

Τραγική είναι η κατάσταση για την ισπανική νεολαία, όπου το 39% των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό κατά την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τη Γιούροστατ, η οποία μετρά με διαφορετικό τρόπο, ανέρχεται στο 44,5%. Ξεπέρασαν τις 816.000 οι άνεργοι Ισπανοί κάτω των 25 ετών.

Δραματικά μειώνονται οι ελπίδες να βρουν δουλειά και οι μακροχρόνια άνεργοι. Σημείωσε έκρηξη ο αριθμός των ατόμων που είναι άνεργοι πάνω από έναν χρόνο. Ηταν 790.000 στα τέλη του 2008, αυξήθηκαν κατά 690.000 μέσα στο 2009 και έτσι στα τέλη της χρονιάς έφτασαν το 1.480.000 άτομα - σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν και μόνο χρόνο! Οι μακροχρόνια άνεργοι έγιναν τώρα σχεδόν το ένα τρίτο των άνεργων Ισπανών!

Οπως εύκολα μπορεί κανείς να υποθέσει, και στην Ισπανία πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης είναι οι μετανάστες. Στους ντόπιους η ανεργία βρίσκεται στο 16,8%, αλλά στους μετανάστες έχει ήδη εκτοξευθεί στο 29,7%. Καθώς μάλιστα η πρόβλεψη είναι πως μέσα στο 2010 η κατάσταση θα συνεχίσει να χειροτερεύει και η ανεργία θα ξεπεράσει πιθανότατα το 20%, αντιλαμβάνεται κανείς τις κοινωνικές συνέπειες αυτών των εξελίξεων: τρομακτικές πιέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, εκτόξευση του συνολικού κόστους των επιδομάτων ανεργίας και κάθε είδους επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης, επιπτώσεις στην εγκληματικότητα κ.λπ.

Ας μη νομιστεί, δε, ότι το μοναδικό πρόβλημα της Ισπανίας είναι η ανεργία και κατά τα άλλα έχει τακτοποιημένα τα δημοσιονομικά της. Κάθε άλλο. Το έλλειμμα που τελικά ανακοίνωσε η Μαδρίτη για το 2009 ανέρχεται στο 11,4% του ΑΕΠ της - δηλαδή μόλις μία εκατοστιαία μονάδα και κάτι μικρότερο από το ελληνικό έλλειμμα του 12,7% που έχει δώσει την αφορμή για την εξαπόλυση όλης αυτής της πρωτοφανούς έντασης και διάρκειας επίθεσης εναντίον της χώρας μας!

Αναφερόμαστε, δε, σε μια οικονομία υπερτετραπλάσιου μεγέθους από εκείνου της Ελλάδας. Ενώ η χώρα μας έχει κάτι λιγότερο από το 3% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης, η Ισπανία έχει περίπου το 11,5%. Ποσοστό αξιόλογο, το οποίο οδήγησε τον γνωστό καταστροφολόγο Αμερικανό καθηγητή Νουριέλ Ρουμπινί να πει στο Φόρουμ του Νταβός: "Αν η Ελλάδα βουλιάξει, αυτό είναι πρόβλημα για την ευρωζώνη. Αν όμως βουλιάξει η Ισπανία, αυτό είναι καταστροφή".

Η κυβέρνηση Θαπατέρο το πρώτο μέτρο που βρήκε να προτείνει για να βελτιωθεί η κατάσταση ήταν να πάει στα 67 η ηλικία συνταξιοδότησης και να αυξηθεί η χρονική περίοδος υπολογισμού της σύνταξης, η οποία ήδη τώρα στην Ισπανία βρίσκεται στα 15 (!) τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να μειωθούν οι συντάξεις αναφορικά με το ύψος τους.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και των κομμάτων απέρριψαν, φυσικά, την κυβερνητική πρόταση για μείωση των συντάξεων και δεν αποκλείεται καθόλου η χώρα να οδηγηθεί σε κοινωνική αναταραχή τους αμέσως επόμενους μήνες. "Στην αρχή θα ζητήσουμε επανεξέταση της κυβερνητικής πρότασης. Αν δεν γίνει, θα έχουμε πολεμοχαρή διάθεση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιγνάθιο Φερνάντεθ Τόσο, γενικός γραμματέας του αριστερού συνδικάτου Κομισιόνες Οβρέρας (Εργατικές Επιτροπές). "Δεν συμμεριζόμαστε την πρόταση, βρίσκεται σε αντίθεση με τη χώρα", υπογράμμισε και ο Κάντιδο Μέντεθ, γ.γ. του σοσιαλιστικού συνδικάτου UGT.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ
Ζωές ανθρώπων ή... επιτόκια;

Μεγαλύτερη αξία για την ΕΕ έχουν, άραγε, οι άνθρωποι και η δυστυχία τους ή τα... επιτόκια και τα "σπρεντ" των κρατικών ομολόγων; Το φαινομενικά παράλογο αυτό ερώτημα τίθεται εξ αντικειμένου σοβαρά στο τραπέζι των συζητήσεων, όταν συγκρίνει κανείς τη στάση των οργάνων της ΕΕ, των ηγετών της, των Ευρωπαίων πολιτικών και οικονομολόγων και των ευρωπαϊκών εντύπων απέναντι στην Ελλάδα και την Ισπανία. Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία λόγω των επιτοκίων δανεισμού της ή επειδή έχει 1% παραπάνω έλλειμμα από την Ισπανία και να μην ανησυχούν για την "κοινωνική χρεοκοπία" των 4,3 εκατομμυρίων ανέργων; Αλλες αρχές, άλλες αξίες.

Κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο κόντρα στον Νίκολα Γκρούεφσκι συγκροτείται στην ΠΓΔΜ

Ενιαίο αντιπολιτευτικό σχήμα με στόχο την αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι συγκροτούν 12 αντιπολιτευόμενα κόμματα από το χώρο της κεντροαριστεράς, με επικεφαλής τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Το μέτωπο συγκροτούν 12 κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης με ζητούμενο την αποτελεσματικότερη, όπως αναφέρουν, δράση τους απέναντι στο κυβερνών κόμμα της ΠΓΔΜ VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου αυτού σχήματος τέθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) υπό τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Τα άλλα 11 κόμματα που συμμετέχουν στο σχήμα έχουν μικρή δύναμη και απήχηση στο εκλογικό σώμα.

Το αντιπολιτευόμενο σχήμα θα δώσει έμφαση στην οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία όπως δηλώνουν οι ηγέτες του μετώπου επιδεινώθηκε σημαντικά τα τελευταία 3,5 χρόνια που βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας το VMRO-DPMNE.
Ο Μπράνκο Τσερβέρνκοφσκι δήλωσε ότι το αντιπολιτευόμενο σχήμα μπορεί να αποκτήσει σύντομα την δυναμική εκείνη που θα απειλήσει την κυριαρχία του VMRO-DPMNE στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις -αν και η αξιοπιστία αρκετών από αυτών αμφισβητείται- δείχνουν ότι το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το κόμμα του οποίου ηγείται ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, η αντιπολίτευση αδυνατεί προς το παρόν να ανασυντάξει τις δυνάμεις της μετά τις ήττες που υπέστη στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην ΠΓΔΜ.
Επισημαίνουν όμως παράλληλα ότι η δημοτικότητα και η πολιτική του Γκρούεφσκι μπορεί να υποστεί κλυδωνισμούς εξαιτίας της δυσαρέσκειας που άρχισε να εμφανίζεται σε ένα μέρος του πληθυσμού για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην οικονομία και την αδυναμία προώθησης της ευρωατλαντκής προοπτικής της χώρας από την πλευρά της κυβέρνησης.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Απειλούνται πλέον η εθνική κυριαρχία και η ανεξαρτησία της χώρας! Οτι η κατάσταση είναι κρίσιμη το γνωρίζουν όλοι πλέον. Ακόμη και εκείνοι που συνήθως αντιμετωπίζουν τις κρίσεις με συνωμοσιολογική διάθεση αντιλαμβάνονται πια ότι η χώρα κινείται στο όριο, ότι απειλείται από ακραία οικονομικά γεγονότα και πως μια ρωγμή στο τραπεζικό σύστημα αρκεί για να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Είναι αυτά κοινός τόπος, δεν χρειάζονται άλλωστε πολλές μαρτυρίες, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. O Έλληνας πρωθυπουργός ήταν το πιο δημοφιλές πρόσωπο στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν στρέψει την προσοχή τους στη μικρή Ελλάδα και δεν υπάρχει ημέρα χωρίς αναφορές στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας. Γίναμε πρώτο θέμα και αντικείμενο αρνητικής δημοσιότητας παντού στον κόσμο. Επίσης, οι μαραθώνιες κυριακάτικες συσκέψεις του κ. Παπανδρέου με τους υπουργούς και τους εκπροσώπους των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Νταβός, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη δραματικότητα των συνθηκών.

Ταυτόχρονα, οι χθεσινές εκκλήσεις από το βήμα της Βουλής για συστράτευση, αλλά και οι προγραμματισμένες για σήμερα το απόγευμα διαδοχικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς πείθουν ακόμη και τους δύσπιστους ότι πλέον έχουμε φθάσει στο χείλος του γκρεμού. Η έκθεση τέλος των εμπειρογνωμόνων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για τον χαρακτήρα της οικονομικής διαχείρισης στα χρόνια της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης δεν αφήνει περιθώρια πολλών συζητήσεων. Το αγωνιώδες ερώτημα που τίθεται πλέον δεν αφορά αυτή καθαυτή την αποδοχή της κρίσης, αλλά αν είναι αναστρέψιμη. Μπορεί άραγε η χώρα να ξεπεράσει την πίεση των αγορών και των δανειστών; Είναι ικανή να επανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της και να επανέλθει σε κύκλο ενάρετο;
Η απάντηση είναι πως εξαρτάται. Και εξαρτάται μόνο από τη δράση που θα αναληφθεί τώρα.
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Πρωθυπουργός δεν έχουν περιθώρια χρόνου για αναστολές, ούτε την πολυτέλεια για πολλές διαβουλεύσεις. Τα όποια μέτρα είναι απαραίτητο να ληφθούν τώρα, προτού αρχίσει η μουρμούρα στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη για την επάρκεια του Προγράμματος Σταθερότητας. Αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται να χαθεί ούτε μία ημέρα. Οποιαδήποτε αναβολή ή αναστολή είναι ικανή να προκαλέσει νέο κύμα διεθνών αμφισβητήσεων και να δημιουργήσει τετελεσμένα, τα οποία θα καταστήσουν κάθε προσπάθεια ελλειμματική.
Και οφείλουν άπαντες να γνωρίζουν ότι το διακύβευμα δεν είναι απλώς οικονομικό. Επαπειλούνται πλέον η εθνική κυριαρχία και η ανεξαρτησία της χώρας. Το ενδεχόμενο να μην ορίζουμε εμείς τα του οίκου μας δεν είναι απίθανο πια. Η επιστροφή σε καθεστώτα εγγυητριών δυνάμεων δεν ταιριάζει ούτε είναι ανεκτή από τον ελληνικό λαό.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Η μαζική εισβολή εκατομμυρίων λαθρομεταναστών αποτελεί εθνική απειλή για την πατρίδα μας του Θεόδωρου Κατσανέβα, Καθηγητή Παν/μιου Πειραιά >

Μετά το μεγάλο κύμα εισροής μεταναστών στη δεκαετία του 1990 από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίοι ενσωματώνονται και συνεισφέρουν θετικά στην ελληνική οικονομία, σήμερα αντιμετωπίζουμε τη μαζική εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων λαθρομεταναστών από την Αφρική και την Ασία, με τη συνδρομή του επίσημου τουρκικού κράτους που τους μεταφέρει ακόμη και με κρατικά πλοιάρια του λιμενικού του σώματος. Λόγω ισχυρών πολιτισμικών και θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων, οι συγκεκριμένοι λαθρομετανάστες, είναι αδύνατο να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Παρ’ όλο τον πρέποντα σεβασμό στη μουσουλμανική θρησκεία και στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας των Ελλήνων με τον Αραβικό κόσμο, εφ’ όσον συνεχιστεί η σημερινή μαζική εισροή τους, σε 10 χρόνια, μαζί με τις πληθωρικές γεννήσεις τους, θα ανέρχονται σε 4.000.000. και σε 20 χρόνια σε 9.000.000 άτομα. Δηλαδή θα έχουν υπερβεί αριθμητικά τον γερασμένο και συρικνούμενο ελληνογενή πληθυσμό.
Η πολυπολιτισμική κοινωνία στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, λειτουργεί προς όφελος των ισχυρών κρατών και ειδικότερα των ΗΠΑ, όπου έχει διαφυλαχθεί συστηματικά η υπεροχή των Αγγλοσαξώνων. με το σύστημα της εθνολογικής ποσόστωσης εισροής μεταναστών. Στην περιφέρεια της γης, παρόμοιες πρακτικές, μπορεί να οδηγήσουν στην εξαφάνιση των εθνών-κρατών, όπως έχει συμβεί με πολλά ιστορικά προηγούμενα. Αν αυτό δεν το αντιληφθούμε, τότε υιοθετούμε τη μελλοντική διάλυση της εθνολογικής και κοινωνικής μας συνοχής. Η «μικρή πλην έντιμος Ελλάς», φυσικά δεν είναι σε θέση να περιθάλψει τα περίπου 900 εκ. των ατόμων που λιμοκτονούν παγκοσμίως και επιζητούν δικαίως μια θέση στη ζωή.
Οι δουλέμποροι διακινητές των λαθρομεταναστών, εισπράττουν 3.000-6.000 το κεφάλι για τη διακίνηση του «εμπορεύματος», οι ιδιοκτήτες των βρωμερών πολυκατοικιών-γκέτο, ενθυλακώνουν φοροδιαφεύγοντας 3-6 Ευρώ την ημέρα ανά άτομο που αναλογούν σε 20-50.000 Ευρώ το μήνα, οι έμποροι ναρκωτικών και πορνείας τους εντάσσουν στο εγκληματικό τους κύκλωμα. Και οι «ιθαγενείς» που διαμαρτύρονται χαρακτηρίζονται ρατσιστές! Ορισμένοι πολιτικοί και ακτιβιστές της αριστεράς, προσεγγίζουν το πρόβλημα με ανιδιοτέλεια μεν, αλλά μόνο από την ανθρωπιστική του σκοπιά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για όλα φταίει ο ιμπεριαλισμός, παραβλέποντας ότι το μεγαλύτερο θύμα σκόπιμα ή μη, είναι η χώρα μας. Λησμονούν ότι, κάθε άλλο παρά αποτελεί αριστερή αντίληψη η άποψη ότι, το πρόβλημα της παγκόσμιας φτώχειας μπορεί να λυθεί μεμονωμένα με φιλανθρωπικού τύπου μεμονωμένες ενέργειες και μάλιστα από μια κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη όπως η Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιβάλλει στην Τουρκία τη διακοπή της πρακτικής που ακολουθεί στο θέμα αυτό, με την απειλή αναστολής των ενταξιακών διαδικασιών και άλλων κυρώσεων, ενώ η Interpol οφείλει να διαλύσει το κύκλωμα των δουλεμπόρων. Μεταξύ άλλων, αναγκαία είναι (όπως έχει προτείνει ο Νομάρχης κ. Γιάννης Σγουρός), η δημιουργία ενός «Οργανισμού για τους Μετανάστες», που θα αναλάβει την προσωρινή μετεγκατάστασή τους σε αξιοπρεπείς χώρους, μακριά από το κέντρο της πόλης και θα τους επαναπροωθήσει στις χώρες τους με ναυλωμένα αεροπλάνα ή άλλα πρόσφορα μέσα. Σε αντίθετη περίπτωση, σύντομα θα είναι πολύ αργά για να αντιστραφεί η παράδοση της Αθήνας και της χώρας στην ανομία, στο έγκλημα και σε βίαιες φυλετικές συγκρούσεις που θα υπονομεύσουν την όλη υπόστασή και κοινωνική της συνοχή. Και σε 20 χρόνια το αργότερο, Ελλάδα θα έχει «Βοσνιοποιηθεί» και απλά θα πάψει να υπάρχει.

tolimeri

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Η δράση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής το 2009 Ὅλες οἱ ἐξελίξεις στό μειονοτικό τῆς Θράκης μέσα στό 2009

Η δράση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, είναι συνεχής, αναβαθμίζεται ποιοτικά και ποσοτικά, εξαπλώνεται στην κοινωνία της Θράκης χρησιμοποιώντας κυρίως την θρησκεία και μένει σταθερή στα ανθελληνικά μηνύματα που προσπαθεί να εισάγει με την βοήθεια τουρκοτσολιάδων και καλοπληρωμένων τελάληδων.
Σᾶς παρουσιάζουμε σήμερα µία ἐνδεικτική καί… ἄκρως ἀποκαλυπτική ἀνασκόπηση τοῦ 2009, ὅπως τό καταγράψαµε από τόν «Ἀντιφωνητή». Προφανῶς ΔΕΝ πᾶµε καθόλου καλά…
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
- Ἡ εἴδηση γιά «σχέδια» τῆς Κυβέρνησης νά καταργήσει τίς δικαστικές ἁρµοδιότητες τοῦ µουφτῆ µέ διακοµµατική συναίνεση καί νά νοµοθετήσει ἕναν τρόπο ἐκλογῆς του, διαψεύδονται.
- Φεστιβάλ τούρκικου σινεµά στήν Κοµοτηνή ἀπό τόν σύλλογο ἐπιστηµόνων µειονότητας, µέ ὑποστήριξη τοῦ Προξενείου καί τῆς …νοµαρχίας.
- Μάντατζη, Χατζηοσµάν, Γκαλήπ, Μουσταφά, Ἰλχάν, Ροδοπλού, Μεχµέτ, Ἰµάµογλου, Χατήπογλου, Φαΐκογλου, Χατζηιµπράµ συναντῶνται στήν Τουρκία µέ Γκιούλ – Ἐρντογάν.
- Mεῖζον ζήτηµα µέ τά συλλυπητήρια τοῦ Μάντατζη γιά τόν θάνατο τοῦ πρώην Τούρκου πρέσβη Γκουντούζ Ἀκίν, καθώς καταλογίζει εὐθῦνες γιά τά ἐπεισόδια τοῦ 1990 «µέ τήν παρότρυνση καί τήν ἐπιείκεια τῶν Ἀρχῶν» κι ἀναφέρεται στήν «τουρκοµουσουλµανική µειονότητα τῶν 150.000 Τούρκων» ὡς «ἀναπόσπαστο κοµµάτι τοῦ µεγάλου τουρκικοῦ ἔθνους».
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
- Μάντατζη – Χατζηοσµάν στήν ὀνοµατοδοσία «Σαδίκ Ἀχµέτ» γέφυρας τῆς Ραιδεστοῦ, πρός τιµήν τοῦ τ. βουλευτῆ Ροδόπης, ὅπου ὁ νοµάρχης Ραιδεστοῦ Ἀιντίν Ντογάν εἶπε ὅτι δύο γιατρούς µέ τουρκικούς ἀγῶνες ξέρει, τόν (Τ/Κ) Φαζίλ Κιουτσούκ καί τόν Σαδίκ.
- Ἀπό 50.000 εὐρώ ἐπιδικάστηκαν σέ Σ. Καραχότζα – Τ. Κόντε, ἀποζηµίωση γιά τίς συκοφαντίες τῆς «Μιλλέτ».
- Παρουσία τοῦ Τούρκου ὑπουργοῦ Προεδρίας τά ἐγκαίνια τῆς Ziraat Bankasi Κοµοτηνῆς. Τήν πρόσκληση, γραµµένη στά τουρκικά καί στ’ ἀγγλικά τήν ἐπιστρέφει ὁ περιφερειάρχης Δ. Σταµάτης καί ἀπέχει ἀπό τά ἐγκαίνια, «ὑποχρεώνοντας» στήν ἴδια στάση καί νοµάρχη – δήµαρχο.
- Μένος τοῦ Τζενγκίζ Ὀµέρ κατά τῆς κυβέρνησης («Μπροστά στό τέλος τῆς χούντας τῆς ΝΔ», «Μιλλέτ» 5/2): «χειρότερη ἀπό τήν περίοδο τῆς Χούντας…» Κι αὐτά ἐπειδή «οἱ ἑλληνοποµακικές πολιτικές ἔχουν φτάσει στό ζενίθ»!
- Ἐτήσιος χορός τῆς ΕΠΣ Θράκης (7/2) µέ ἐπίσηµους προσκεκληµένους – πάλι! – τόν Γκαγκάτση καί ἐπώνυµους ἀπό τήν Τουρκία (τελικά δέν ἦρθαν).
- Ἐρώτηση τοῦ Ἀνδρέα Λοβέρδου πρός τό ΥΠΕΞ (9/2/09) γιά τή λειτουργία τοῦ Τουρκικοῦ Προξενείου Κοµοτηνῆς («ἀντιστρατεύεται ἀκόµη καί τά ἀναπτυξιακά προγράµµατα τῆς χώρας γιά νά κρατᾶ τόν µειονοτικό κόσµο δυσαρεστηµένο»). Ἀπάντηση Βαληνάκη µέ εὐχολόγια καί ἀναφορά στίς «συνιστῶσες τῆς µουσουλµανικῆς µειονότητας πού µιλοῦν ἐλεύθερα τίς γλῶσσες τους».
- Κοινοποιεῖται (25/2 ἡ ἔκθεση τοῦ Στέητ Ντηπάρτµεντ γιά τά Ἀνθρώπινα Δικαιώµατα ἀνά τόν κόσµο. Οὐδέτερη καταγραφή µέ µνεία τῶν πιέσεων στούς Ποµάκους ἀπό τούς Τούρκους.
- Ἡ ἔκθεση τοῦ ἐπιτρόπου τοῦ Συµβουλίου τῆς Εὐρώπης γιά τά Ἀνθρώπινα Δικαιώµατα, Τόµας Χάµαρµπεργκ, ζητᾶ ν’ ἀποδώσει ἡ Ἑλλάδα τήν ἰθαγένεια σέ ὅσους τήν στερήθηκαν βάσει τοῦ ἄρθρου 19 τοῦ Ἑλληνικοῦ Κώδικα Ἰθαγένειας (καί στούς ἀπογόνους τους) καί νά τούς ἀποζηµιώσουµε!
- Ὁ Ἰµπράµ Ὀνσούνογλου στό περιοδικό «Azinlikca» (τ. 44, Φεβρ. 09) δηµοσιεύει στοιχεῖα πού συνδέουν τό τουρκικό παρακράτος καί τόν Α. Τσατλί µέ τόν θανόντα βουλευτή καί «ἥρωα» τῆς µειονότητας Ἀχµέτ Σαδίκ.
- Ἐπιστολή τοῦ Ποµάκικου Συλλόγου Ξάνθης (22/2) πρός τήν πολιτειακή καί πολιτική ἡγεσία τῆς χώρας γιά ὅσα ὑφίστανται οἱ Ποµάκοι στή Θράκη. Κανένας βουλευτής δέν ἀπάντησε!
ΜΑΡΤΙΟΣ
- Τὸ ἐτήσιο Διεθνὲς Βραβεῖο Γυναικείου Θάρρους 2009 τοῦ ὑπουργείου Ἐξωτερικῶν τῶν ΗΠΑ ἀπονέµεται στὴ Σαµπιχὰ Σουλεϊµάν, πρόεδρο τοῦ Πολιτιστικοῦ Μορφωτικοῦ Συλλόγου Γυναικῶν Ροµά «Ἡ Ἐλπίδα» τοῦ Δροσεροῦ Ξάνθης (12-3-09).
- Στίς 13/3 ἡ ἑλληνική Κυβέρνηση ἀπαντᾶ στήν ἔκθεση τῆς Γκέι Μάκ Ντούγκαλ στό Συµβούλιο Ἀνθρωπίνων Δικαιωµάτων τοῦ ΟΗΕ στή Γενεύη. Πάντως ἡ ἐκθεση τῆς Ἀµερικανίδας εἰδικοῦ κατέγραφε τίς καταγγελίες γιά ἐκφοβισµό «τῶν κοινοτήτων τῶν Ποµάκων καί τῶν Ροµά ἄν δέν αὐτοπροσδιοριστοῦν ὡς Τοῦρκοι» καί σηµείωνε ὅτι «Ἐνῶ τά µέλη τῆς µουσουλµανικῆς µειονότητας εἶναι πλήρως πολίτες τῆς Ἑλλάδος, ἐπιτρέπεται στήν Τουρκία νά ἔχει ἕνα Προξενεῖο στήν περιοχή τῆς Δυτικῆς Θράκης καί νά ἐµπλέκεται σέ θέµατα πού ἀφοροῦν τήν µουσουλµανική µειονότητα σχετικά µέ τή Συνθήκη τῆς Λωζάνης»!
- Ἔρχεται στήν Κοµοτηνή ἡ Τουρκάλα παλιά ἠθοποιός Χουλιά Κότσγιγιτ, καλεσµένη τοῦ Τούρκου Προξένου καί τῆς χήρας τοῦ Σαδίκ, γιά νά ἐγκαινιάσει ἔκθεση «παραδοσιακῆς ἐνδυµασίας».
- Ὁ βουλευτής Α. Χατζηοσµάν καταγγέλει στή «Γκιουντέµ» τόν ὑπουργό Ε. Στυλιανίδη γιά χρήση τοῦ ὅρου «ποµακοχώρια» καί µιλᾶ γιά «τουρκική µειονότητα».
- Ὁ Ἑλληνικός Ἐρυθρός Σταυρός δωρίζει σέ 5 µειονοτικά σχολεῖα ἀπό 10.000 εὐρά.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
- Δηµοσιεύουµε στόν «Α» ἄρθρο πού περιγράφει τήν δραµατική κατάσταση στό θέµα τῆς πρόσληψης τῶν ἰµάµηδων. Ἡ ἦττα τῆς Ἑλλάδος δέν ἀποφεύγεται.
- Δικάζεται στό Ἐφετεῖο Θράκης ἡ αἴτηση ἀνάκλησης τῆς πράξης διάλυσης τῆς ΤΕΞ (ἡ ἀπόφαση βγαίνει στίς 30/9 σέ βάρος τῶν Τούρκων)
- Ἔρχεται στόν Ἴασµο ἡ τραγουδίστρια Χαντισέ, πού ἐκπροσωπεῖ τήν Τουρκία στή Γιουροβύζιον.
- Τό προξενικό παράνοµο νηπιαγωγεῖο τοῦ ‘Εχίνου ἐκδράµει στή Θεσσαλονίκη. Στό «σπίτι τοῦ Ἀτατούρκ», φυσικά.
- Ὁ µειονοτικός σύλλογος Ἀρσακείου, πού χρηµατοδοτεῖται µέ 38.000 ἀπό τό Leader +, ἐκδράµει στή «Μακεδονία» (Σκόπια).
- Ὁ Μπάρακ Ὀµπάµα µιλώντας µέ τόν Οἰκουµενικό Πατριάρχη συνδέει τήν ἐπαναλειτουργία τῆς Χάλκης µέ τά ἐκπαιδευτικά καί θρησκευτικά ζητήµατα τῆς ἑλληνικῆς Θράκης.
- Στόν ἑορτασµό τῆς µάχης τοῦ Ἐχίνου οἱ δύο παρόντες δηµοσύµβουλοι ἀποχωροῦν ἀπό τήν τελετή, ἐπειδή ἐµφανίστηκε ὁ ἐπίσηµος µουφτής πού δέν ἀναγνωρίζουν.
- Προξενεῖο καί νοµαρχία Ροδόπης συνδιοργανώνουν πολιτιστική ἐκδήλωση.
- Χάτιµ στά Μελίβοια, µέ τόν Μέτε νά λέει ἐνώπιον τοῦ ὑποπροξένου Ὀνούρ Ἐκρέν γιά πουληµένους προδότες ἑλληνοποµάκους καί ἄλλα φανατικά.
- Γιορτάζονται γιά πρώτη φορά στό «Ἀµοιρίδειο» τά γενέθλια τοῦ Μωάµεθ (!) µέ τόν Πρόξενο νά ἀπευθύνεται σέ 5.000 κόσµο. Παρόντες Σκοπιανοί καί µειονοτικοί ἀπό τή Ρόδο.
- Ἐγκαίνια µειονοτικοῦ συλλόγου Σαπῶν µέ τόν ὑποπρόξενο Κοµοτηνῆς Ὀζκάν Ντοµάν νά µιλᾶ γιά τουρκική µειονότητα, ἔθιµα τῶν Τούρκων κτλ.
- Ὁ τ. βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά µιλᾶ στή Γκιουντέµ γιά τίς (καθαρά τουρκικές) θέσεις τοῦ Σύριζα σχετικά µέ τό µειονοτικό, στή διαµόρφωση τῶν ὁποίων συνέβαλε.
ΜΑΪΟΣ
- Ἱδρύεται ὁ Πανελλήνιος Σύλλογος Ποµάκων µέ ἕδρα τήν Κοµοτηνή.
- Ἀπό τό Ὡραῖον ὁ Μέτε, ἐνώπιον τοῦ Προξένου Μ. Σάρνιτς, χαρακτηρίζει «πατσαβοῦρες» τίς ποµάκικες ἐφηµερίδες Νατπρές καί Ζαγάλισα καί µιλᾶ γιά πουληµένους γιά λίγα γρόσια. Παράλληλα καλεῖ το…ποίµνιό του νά καταθέτει στήν τούρκικη τράπεζα Ζιραάτ πού ἔγινε «γι’ αὐτούς».
- Γιορτάζεται τό Χιντρελέζ ἀπό τούς Ροµά καί ταυτόχρονα τό Προξενεῖο στήνει ὁµώνυµη γιορτή στό Μέγα Πιστό, µέ καλλιτέχνες ἀπό τό ὑπουργεῖο Πολιτισµοῦ τῆς Τουρκίας, έκθέσεις ζωγραφικῆς κτλ.
- Δεύτερη σύλληψη Τούρκων τῆς Βουλγαρίας γιά κατασκοπεία, στό Ὀρµένιο.
- Ἀνακοίνωση τῆς Συµβουλευτικῆς Ἐπιτροπῆς (21/5) ζητᾶ µειονοτικό καθεστώς γιά τούς µουσουλµάνους σέ Ρόδο καί Κῶ.
- Ἀχµέτογλου καί Καπζά ἀπό τή «Γκιουντέµ» µετέχουν στή σύνοδο τῆς Ἕνωσης Τούρκικων Νεολαιῶν, στό Μπακού.
ΙΟΥΝΙΟΣ
- Ἵδρυση µειονοτικοῦ συλλόγου Ἰάσµου.
- Στή «Μιλλέτ» (4/6) οἱ πρόγονοί µας χαρακτηρίζονται «συµµορίες δολοφόνων» καί γράφεται πώς «Ἀρµένιοι καί Ἕλληνες ἔκαναν γενοκτονία τῶν Τούρκων».
- Ὁ Πρόξενος Μ. Σάρνιτς ἀποκαλεῖ τόν ποµάκικο Κέχρο (11/6) τούρκικη κοινότητα πού ἐργάζεται γιά τόν τουρκισµό κτλ.
- Ὁ ἴδιος στή Χλόη καλεῖ τούς Ποµάκους νά στήσουν µνηµεῖο γιά τούς 40 Ὀθωµανούς πού ἔπεσαν στήν κατάκτηση τῆς Θράκης κι αὐτός «θά τούς βοηθήσει» (14/6).
- Ὁ Μέτε στέλνει στίς ξένες Πρεσβεῖες τῆς Ἀθήνας τίς θέσεις τῆς Συµβουλευτικῆς γιά «παραβιάσεις τῶν δικαιωµάτων τῆς τουρκικῆς µειονότητας» ζητώντας ἀκρόαση.
- Ἡ ΤΕΞ στήν κεµαλική «γιορτή τοῦ πατέ-ρα» (21/6) τιµᾶ τούς γονεῖς τῶν Τούρκων στρατιωτῶν πού ἔπεσαν στό Κουρδιστάν.
ΙΟΥΛΙΟΣ
- Σύλληψη µειονοτικοῦ γιά κατασκοπεία στή Σαµοθράκη καί ὁµολογία.
- Τοῦρκοι νοµικοί ἔρχονται ἀπό τή Σµύρνη καί συγκεντρώνουν στήν ΤΕΞ στοιχεῖα γιά προσφυγή κατά τῆς Ἑλλάδος.
- Γκρεµίζεται ἡ αὐθαίρετη κρήνη πού ἀφιερώθηκε στόν Τοῦρκο πράκτορα Μεχµέτ Χιλµή στό «Χίλια». Στό πανηγύρι γιά πρώτη φορά ἀπουσιάζουν (πλήν Ντόλιου) οἱ πλειονοτικοί ἐκπρόσωποι τῶν Ἀρχῶν.
- Ἡ «Μπιρλίκ» καλεῖ σέ παραίτηση τόν περιφερρειάρχη Δ. Σταµάτη κατηγορώντας τον γιά «ἀντιµειονοτική πολιτική» (9/7).
- Ὁ Ἀπ. Κακλαµάνης ρωτᾶ στή Βουλή (13/7) γιά τή δράση τοῦ Προξενείου Κοµοτηνῆς καί γιά τίς ποµάκικες καταγγελίες. Τήν µεθεποµένη τόν ἐπισκέπτονται Χατζηοσµάν – Μάντατζη γιά νά ζητήσουν ἀπειλητικά νά τούς συµβουλεύεται πρίν ἀναφερθεῖ στή Θράκη.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
- Βανδαλισµοί στό ξωκκλήσι τοῦ Ἁγίου Ἰωάννη στίς Θέρµες. Καµµία σύλληψη.
- Στήν Ἐπιτροπή τοῦ ΟΗΕ γιά τήν ἐξέλειψη τῶν φυλετικῶν διακρίσεων (Γενεύη, 10-11/8) οἱ ἑλληνικές θέσεις γιά τό µειονοτικό γίνονται δεκτές εὐµενῶς καί ζητεῖται γιά τήν ἑπόµενη χρονιά ἐνηµέρωση γιά τά µέτρα ὑπέρ καί τῶν τριῶν ἐθνοτικῶν ὁµάδων τῆς µειονότητας.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
- Ξεκινᾶµε ὡς «Α» τήν ἐνηµερωτική ἐκστρατεία µας κατά τοῦ Προξενείου τῆς Κοµοτηνῆς (14/9) µέ ἀκτιβιστικές δράσεις, ὁµιλίες, ἱστοσελίδα καί ὑπογραφές.
- Ἀπόπειρα ἐµπρησµοῦ στό τέµενος τῶν Τοξοτῶν (2η φορά). Καµµία σύλληψη.
- Συγκρότηση πυρήνα Φίλων τοῦ «Α» στή Σύρο.
- Σύνοδος ΟΑΣΕ (Βαρσοβία 29-30/9) µέ καταλυτική παρουσία Ποµάκων καί Ροµά πού ἀποδιοργανώνουν τούς Τούρκους.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
- Ἐπανεκλέγονται Χατζηοσµάν – Μάντατζη, µέ µικρή αὔξηση τῶν ψήφων στούς µειονοτικούς ὑποψηφίους (54.000).
- Καταγγελίες Σγουρίδη γιά τή «δηµοκρατία τοῦ Προξενείου», σχετικά µέ τήν χειραγώγηση τῆς µειονοτικῆς ψήφου.
- Δεῖπνο τῆς Συµβουλευτικῆς γιά ἐκλογικό ἀπολογισµό (Θάµνα, 5/10) µέ ἀνοικτές ἀναφορές στόν ρόλο τῆς Τουρκίας.
- «Φιλανθρωπικό παζάρι» (10/10) στό πάρκο τῆς Κοµοτηνῆς, συνδιοργάνωση τῆς τοπικῆς Αὐτοδιοίκησης καί τοῦ τουρκικοῦ Προξενείου.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
- Ἐρώτηση στή Βουλή τοῦ Η. Πολατίδη σχετικά µέ τή θέση τοῦ ΥΠΕΞ γιά τήν πρωτοβουλία µας κατά τοῦ Προξενείου. Ἀπάντηση (24/11) χωρίς ἀποδοκιµασία.
- Συνεχίζεται τό πρόβληµα µέ τά 4 νεότευκτα δηµόσια νηπιαγωγεῖα στόν δῆµο Φιλύρας, ὅπου ὁ δήµαρχος Χασάν Κιασήφ ἐτσιθελικά τά κρατάει κλειστά.
- Τιµᾶται ἡ µνήµη τοῦ Κεµάλ µέ ἐκδηλώσεις στά προξενεῖα Κοµοτηνῆς καί Θεσ/νίκης. Ἡ ΤΕΞ παρούσα 2 φορές.
- Διοργανώνουµε στήν Ξάνθη συνέντευξη Τύπου γιά προβολή τῆς ἀντιπροξενικῆς µας καµπάνιας (14/11).
- Στίς 20/11 ὁ νέος Τοῦρκος πρέσβης στήν Ἀθήνα, Χασάν Γκιογούς, ἔρχεται στή Θράκη κι ἐπισκέπτεται τά παρανόµως λειτουργοῦντα σωµατεῖα ΤΕΞ καί ΤΝΚ.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
- Παραίτηση Ἀχµέτ Ἰλχάν καί ἄλλων 8 µειονοτικῶν ἀπό τή ΝΔ λόγῳ ἐκλογῆς τοῦ Σαµαρᾶ στήν ἡγεσία τοῦ κόµµατος.
- Περίεργη ἀναγραφή τριῶν ὑβριστικῶν συνθηµάτων σέ τεµένη τῆς Ξάνθης.
- Δηλώσεις Ἐρντογάν στήν Οὐάσιγκτον γιά τά ὑποτιθέµενα «βάσανα 130.000 Τούρκων στή Δυτική Θράκη».
- Συνάντηση Μέτε (Συµβουλευτική Ἐπιτροπή) – Ὀζκάν (Σύλλογος Ἀλληλο-βοήθειας Τούρκων Δ. Θράκης) µέ τόν Ἐρντογάν στήν Τουρκία καί δηλώσεις στό πνεῦµα τῆς «ἀµοιβαιότητας».
- Στίς 11/12 ὁ νοµάρχης Ἀδριανούπολης ἀπό τόν Ἐχῖνο καλεῖ τούς (Ποµάκους) µαθητές νά σπουδάσουν στήν πόλη του, χωρίς ἐξετάσεις, ὡς ὁµογενεῖς.
- Νέα προβοκάτσια κατά τῆς Χαρᾶς Νικοπούλου, µέ κατηγορίες ὅτι ἔβαλε τά παιδιά νά ζωγραφίσουν τόν Ἀλλάχ.
- Ποµακικό µουσικό γλέντι στήν Ξάνθη ἀπό τόν Πανελλήνιο Σύλλογο Ποµάκων, παρουσίᾳ Σγουρίδη καί Ἐµφιετζόγλου.
- Ἐκδροµή τῶν γυναικῶν τοῦ συλλόγου Ἐπιστηµόνων Μειονότητας στό Μουσεῖο τοῦ Πορθητῆ στήν Πόλη, συνοδός ἡ σύζυγος τοῦ Τούρκου Προξένου.
Πηγή
[Click to see how many people are online]

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στην Ελληνική Βουλή

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Πρότεινα αυτή την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα την καταπολέμηση της Διαφθοράς, γιατί γνωρίζω ότι στο σημείο αυτό υπάρχει η συμφωνία ολόκληρου του Ελληνικού λαού, ότι δεν πάει άλλο. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα.

Και ακόμα, γιατί στο ζήτημα αυτό υπάρχει, θέλω να πιστεύω, ειλικρινής συμφωνία των κομμάτων.

Πρότεινα να συγκροτήσουμε Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, που θα συζητήσει εξαντλητικά και θα καταλήξει σε χειροπιαστά συμπεράσματα άμεσης δράσης που θα γίνουν νόμοι του κράτους.

Γι αυτό -και μετά τη σημερινή συζήτηση- θα καταθέσω σχετική αίτηση στον Πρόεδρο της Βουλής ούτως ώστε να προχωρήσει άμεσα η σύσταση της σημαντικής αυτής Επιτροπής, για να προτείνει, μέχρι τον Ιούνιο, τις αναγκαίες, μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ζήτησα να γίνει αυτή η συζήτηση ώστε να καταφέρουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια σημαντική νίκη σε ένα μέτωπο κρίσιμο.

Είναι χρέος μας στον Ελληνικό λαό, να του προσφέρουμε μια νίκη. Και μια χειροπιαστή, ρεαλιστική Ελπίδα.

Κι είναι η απάντηση που χρωστάμε, σε όλους εκείνους που θεωρούν τον Eλληνικό πολιτικό κόσμο «ανίκανο», τάχα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή «ανήμπορο» να αντιδράσει.

Ας τους αποδείξουμε ότι έχουν άδικο. Ας τους διαψεύσουμε.

Ας αρχίσουμε να αλλάζουμε το σύστημα που χρεοκόπησε.

Ας δείξουμε ότι η Πολιτική επιστρέφει.

Ότι Πολιτική δεν είναι μόνο μισαλλοδοξία μεταξύ των κομμάτων και «διάλογος κουφών» ανάμεσα στους ηγέτες τους.

Ας δείξουμε ότι Πολιτική είναι όταν οι εκπρόσωποι του λαού δίνουν τα χέρια για να χτυπήσουν κοινό εχθρό.

Και η Διαφθορά είναι εχθρός για όλους μας.

Είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Έθνους. Και είναι ήδη «εντός των τειχών».

Η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη να ανανεωθεί η αξιοπιστία της Πολιτικής.

Κι απ’ αυτή θα προκύψει αυξημένη αυτοπεποίθηση του λαού.

Τη χρειάζεται αυτή την ανανέωση αξιοπιστίας η Δημοκρατία μας…

Τη χρειάζεται αυτή την ανανέωση αυτοπεποίθησης ο λαός μας…

Το μέτωπο κατά της Διαφθοράς ίσως είναι η καλύτερη ευκαιρία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση αυτή δεν γίνεται υπό κανονικές συνθήκες.

Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Περνάμε το χειρότερο χειμώνα από το 1974. Και αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Το μείζον πρόβλημα είναι η Οικονομία.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, η φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, όλα αυτά συναποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που έχουν βάλει την Ελλάδα, τις τελευταίες εβδομάδες, στο στόχαστρο του ευρωπαϊκού Τύπου και των κερδοσκόπων.

Είναι και η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση.

Το ΠΑΣΟΚ ήλθε στην εξουσία τάζοντας στους πάντες τα πάντα. Ενώ γνώριζε τη δύσκολη κατάσταση. Κι από τη στιγμή που ανέλαβε, απέδειξε ότι δεν έχει σχέδιο, δεν έχει ετοιμότητα να λάβει αποτελεσματικά μέτρα, βρίσκεται σε σύγχυση, με εσωτερικό πρόβλημα να γεφυρώσει σοβαρές διχογνωμίες στις γραμμές του και να ικανοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του.

Όλα αυτά δεν χρειάζεται να τα λέμε εμείς, πλέον. Τα καταγγέλλουν δημόσια ηγετικά στελέχη του.

Αν θέλει η Κυβέρνηση να δει τις δικές της ευθύνες, δεν έχει παρά να διαβάσει τα spreads των Eλληνικών ομολόγων.

* Κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν δημόσιο χρέος αντίστοιχο με το δικό μας, όπως η Ιταλία για παράδειγμα. Αλλά η Ιταλία δανείζεται, σήμερα, πολύ φθηνότερα απ’ ό,τι εμείς. Τα spreads της είναι στο ένα τέταρτο των δικών μας!

* Κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν έλλειμμα αντίστοιχο με το δικό μας. Όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία. Αλλά δανείζονται κι αυτές πολύ φθηνότερα από μας. Τα spreads τους είναι, σήμερα, γύρω στο 100 και τα δικά μας γύρω στις 400 μονάδες βάσης…

Και κάτι ακόμα: Τον Οκτώβριο του 2009, τρεις βδομάδες μετά τις εκλογές, ήταν πλήρως γνωστό και το διψήφιο έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας. Αλλά τα ελληνικά spreads ήταν ακόμα γύρω στις 135 μονάδες βάσης. Από τότε – και επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ πλέον – υπέρ-τριπλασιάστηκαν.

Γιατί υπέρ-τριπλασιάστηκαν; Γιατί η Κυβέρνηση έδειξε απόλυτη αδυναμία να αντιμετωπίσει την κρίση, να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσει.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, για το οποίο δεν ευθύνεται η ίδια η κρίση, αλλά η αδυναμία της να τη διαχειριστεί, αδυναμία που μεγαλώνει και ανατροφοδοτεί την κρίση.

Όπως έγινε πριν λίγες μέρες, όταν πριν καλά-καλά εισπράξει τα 5 δισεκατομμύρια που πήρε με αυξημένο επιτόκιο από την έκδοση των 5ετών ομολόγων, έσπευσε να ανακοινώσει νέα έκδοση 10 ετών ομολόγων, για πολύ μεγαλύτερο ποσό. Δίνοντας την εικόνα ακόρεστης ζήτησης δανεικών, και οδηγώντας σε νέα ακόμα μεγαλύτερη άνοδο του κόστους δανεισμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είχα προειδοποιήσει ότι η Οικονομία είναι πρωτίστως Ψυχολογία. Κι αντί η Κυβέρνηση να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και αίσθηση σταθερότητας, έκανε το αντίθετο: τη μία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλάει για «κίνδυνο χρεωκοπίας» και …απώλειας εθνικής κυριαρχίας! Την άλλη υπουργός του δηλώνει πως δεν «υπάρχει σάλιο» στα ασφαλιστικά ταμεία, για να διαπιστώσουμε λίγο αργότερα ότι το πρόβλημα «λύθηκε»!

Δημιουργείτε, κάθε τόσο, αδικαιολόγητο πανικό κι ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί ανεβαίνουν τα spreads, γιατί μας «πυροβολούν» οι κερδοσκόποι στις διεθνείς αγορές, γιατί δανειζόμαστε όλο και ακριβότερα.

Όλοι είμαστε αντίθετοι στις επιθέσεις των κερδοσκόπων.

Αλλά μη τους δίνετε «εύκολο στόχο»…

Σας είχα προειδοποιήσει ότι ο Προϋπολογισμός που καταθέσατε το Δεκέμβριο ήταν ανεπαρκής: ανεπαρκής και ως προς τα έσοδα, ανεπαρκής κι ως προς τις περικοπές δαπανών, ανεπαρκής και γιατί δεν προσέφερε ανάσες στην αγορά, ανάσες ανάπτυξης χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους.

Στη συνέχεια χρειάστηκε να πάρετε συμπληρωματικά μέτρα στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Σταθερότητας. Πολύ φοβάμαι, ανεπαρκή «διορθωτικά μέτρα»…

Σας είχα προτείνει, μεταξύ άλλων, να βάλετε φόρους στο αλκοόλ και στον καπνό. Είναι η πρώτη φορά που κόμμα της Αντιπολίτευσης πρότεινε αντί-δημοφιλή μέτρα στην κυβέρνηση. Αναγκαστήκατε να πάρετε τέτοια μέτρα στη συνέχεια. Αλλά με καθυστέρηση. Στη Βουλή τα ψηφίσαμε. Αλλά μέρος από το δημοσιονομικό όφελος είχε ήδη εξανεμιστεί από το αυξημένο επιτόκιο του νέου δημόσιου δανεισμού. Γιατί για κάθε 100 μονάδες βάσης που ανεβαίνουν τα spreads, πληρώνουμε επί πλέον εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Καθυστερείτε πολύ. Χάνετε χρόνο. Χάνετε αξιοπιστία. Κι όσο χάνετε χρόνο κι αξιοπιστία, τα ελλείμματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε μεγαλώνουν.

Σήμερα, μαθαίνουμε ότι το Σχέδιο Σταθερότητας που υποβάλατε στις Βρυξέλλες πρέπει ουσιαστικά να αναθεωρηθεί. Και θα σας ζητήσουν νέα δρακόντεια μέτρα. Μέσα, μάλιστα, σε ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες.

Αν πάρετε μέτρα επώδυνα, αλλά σωστά, εμείς και πάλι θα σας στηρίξουμε.

Αλλά, τουλάχιστον, πάρτε τα, αν το απαιτεί το συμφέρον της χώρας.

–Κάτι ακόμα: Ζητείστε αυξημένες εισφορές κοινοτικών κονδυλίων για έργα του ΕΣΠΑ τώρα, δηλαδή εμπροσθοβαρείς πληρωμές, με αντάλλαγμα αυξημένη εθνική συμμετοχή στο μέλλον, όταν η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη. Αυτό θα δώσει άμεσα ανάσα στην οικονομία. Και είναι έτοιμοι να το δεχθούν οι εταίροι μας.

— Συμπληρώστε τα με αντισταθμιστικές πολιτικές τόνωσης της ζήτησης μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους. Σας έχω προτείνει σχετικά στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Μην ξεχνάτε ότι, όσο αυστηρότερα μέτρα για το έλλειμμα λαμβάνετε, τόσο περισσότερες «ανάσες» οφείλετε να δώσετε στην οικονομία.

— Συμπληρώστε τα ακόμα με παρεμβάσεις που αλλάζουν τη διάρθρωση των αγορών, καταπολεμούν τις στρεβλώσεις, περιορίζουν τα καρτέλ, χαμηλώνουν το εξωγενές κόστος των επιχειρήσεων και απελευθερώνουν την παραγωγικότητα της οικονομίας. Δώστε ανάσες στην οικονομική δραστηριότητα απ’ όπου είναι δυνατό…

Κι εδώ επιστρέφουμε πάλι στη Διαφθορά…

Όσο περισσότερο επιτύχουμε σήμερα στον αγώνα μας κατά της Διαφθοράς, τόσο λιγότερο οδυνηρή θα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε είναι η αναξιοπιστία της χώρας, ανεξάρτητα από το ποιος ευθύνεται γι’ αυτό.

Η εικόνα πρέπει να αντιστραφεί. Παρά τις 110 χαμένες μέρες της διακυβέρνησής σας, οφείλουμε να στηρίξουμε εκείνα τα μέτρα που θα μας βγάλουν από την κρίση. Αυτό κάνουμε. Κι αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε.

Γιατί κριτήριό μας έχουμε το αύριο του τόπου.

Κι εσείς, όμως, πρέπει, επιτέλους, να βγείτε από το μαρτύριο στο οποίο υποβάλλετε την Eλληνική οικονομία με την αναβλητικότητα και τους ερασιτεχνικούς αυτοσχεδιασμούς σας. Και τις κακές συνήθειες του μικροκομματισμού σας.

* Εσείς οι ίδιοι προεξοφλείτε πρωτοφανή αύξηση της ανεργίας μέσα στον επόμενο χρόνο. Και βρήκατε τώρα, να φέρετε για ψήφιση το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, όταν οι ίδιοι προβλέπετε υπερδιπλασιασμό της ανεργίας στο 20%! Και μάλιστα με τρόπο που πολώνει τον Eλληνικό λαό, γιατί υιοθετεί τις πιο χαλαρές ρυθμίσεις άλλων χωρών, χωρίς καμία από τις ασφαλιστικές δικλείδες που διαθέτουν όλες οι άλλες χώρες, ώστε να μη γίνουν «μαγνήτης» παράνομης μετανάστευσης. Είμαστε η κατ’ εξοχήν χώρα της Ένωσης που αποτελούμε πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών και προσπαθείτε να περάσετε νομοθεσία που θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερους να έλθουν. Και να παραμείνουν…

Όταν η ανεργία απειλεί να σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Δεν σας περνάει από το μυαλό ότι εντείνετε την ανασφάλεια του Ελληνικού λαού;

* Δίνετε τόση έμφαση στις εξεταστικές επιτροπές, με την ελπίδα ότι θα επιτύχετε τον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού.

Δεν θα το επιτύχετε. Διότι εμείς δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε. Είμαστε οι πρώτοι που διακηρύξαμε: Όλα στο φώς!

Έχετε δηλώσει, κύριε Πρόεδρε, ότι με τις Εξεταστικές «πρέπει να ματώσουμε». Συμφωνώ και επαυξάνω. Για όποιον έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, κανένας οίκτος. Κανένα έλεος! Βέβαια, δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε και στο άλλο άκρο. Στη δαιμονοποίηση του κουτσομπολιού, του μικρού και ασήμαντου. Γιατί τότε θα αποπροσανατολίσουμε την έρευνα από την αναζήτηση όσων επίορκων διασπάθησαν το δημόσιο χρήμα, είτε ως αυτουργοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί, είτε ως συνεργοί. Που πρέπει να αποκαλυφθούν όπου υπάρχουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Άλλωστε, έτσι κι αλλιώς, τη Νέα Δημοκρατία δεν την αφορά το σκηνικό λασπομαχίας, που πολλοί θέλουν να στήσουν με τις Εξεταστικές.

Σας προτείνουμε, όμως, ένα άλλο δρόμο. Με τα μάτια στραμμένα στο αύριο, όχι στο χθες.

Ελάτε να διερευνήσουμε την ίδια την εκτεταμένη Διαφθορά στην Ελλάδα. Και να νομοθετήσουμε για την αποφασιστική καταπολέμησή της.

Ελάτε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό, για να μην χρειαστεί ξανά να κάνουμε Εξεταστικές στο μέλλον.

Το πρόβλημα της διάχυτης Διαφθοράς είναι ο αδύνατος κρίκος ενός σάπιου οικοδομήματος.

Είναι και η μεγάλη πρόκληση, για να κάνουμε κάτι αποτελεσματικό.

Είναι και η αφετηρία, για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού.

Και για να αρχίσουμε να τον ενώνουμε γύρω από μεγάλους στόχους σε στιγμές κρίσης.

Γιατί ως τώρα, τον διχάζετε με μικροκομματικές σκοπιμότητητες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στο ζήτημα της Διαφθοράς έχουμε, ήδη, υποβάλει κι έχουν γίνει δεκτές μερικές σημαντικές παρεμβάσεις:.

— Να αλλάξει ο Νόμος περί ευθύνης υπουργών, ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη να ισχύσει και για τους υπουργούς.

— Να γίνεται δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των Προμηθειών του Δημοσίου, σε σύγκριση με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού.

— Να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται η αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου.

— Να εξασφαλιστεί η Οικονομική Αυτοτέλεια με πόρους σταθερούς για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να τηρείται Προϋπολογισμός και Απολογισμός. Διαφορετικά χάνεται ο λογαριασμός και η ευθύνη.

— Να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτης (e-ΚΕΠ), ώστε η εξυπηρέτηση, η ενημέρωση και η αδειοδότησή του από οποιαδήποτε υπηρεσία να αναγνωρίζεται από το ΑΦΜ του και να γίνεται ηλεκτρονικά.

— Να γενικευθεί η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος παντού – και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Ιδρύματα και σε όλους τους Δημόσιους Φορείς – ώστε να υπάρχει συνεχώς έλεγχος ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως.

— Να προσθέσω σήμερα, ακόμα, την ανάγκη να δημοσιοποιείται έκθεση σκοπιμότητας και αναγκαιότητας για την εκτέλεση μεγάλων έργων και προμηθειών. Για λόγους προφανείς.

Όλα αυτά μπορούν να νομοθετηθούν αμέσως.

Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο.

Να τολμήσουμε πολύ περισσότερα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στη μεταπολιτευτική Ελλάδα δημιουργήσαμε ένα μοντέλο που διατηρεί όλες τις εξουσίες συγκεντρωμένες στην κορυφή, αλλά διανέμει αρμοδιότητες συνεχώς προς τα κάτω χωρίς αντίστοιχους πόρους.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει μια σοβαρή αναντιστοιχία ανάμεσα στις εξουσίες και τις αρμοδιότητες στην κορυφή, αλλά και ανάμεσα στις αρμοδιότητες και τους απαραίτητους πόρους στη βάση του οικοδομήματος.

Έτσι προέκυψε ένα διοικητικό-πολιτικό μοντέλο, όπου στην κορυφή του υπάρχουν εξουσίες χωρίς αρμοδιότητες, ενώ στη βάση του υπάρχουν αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Κι ανάμεσα αναπτύχθηκε μια τεράστια γραφειοκρατία. Που αυτό-αναπαράγεται και μπλοκάρει τα πάντα.

Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει, διότι οι πρωτοβουλίες της διασπώνται σε πολλαπλές «υπογραφές», που κατακερματίζουν την ευθύνη.

Και δεν μπορεί να παρακολουθήσει την πρόοδο των αποφάσεών της, καθώς το διοικητικό σύστημα είναι μονίμως μπλοκαρισμένο προς τα κάτω. Και το γραφειοκρατικό μπλοκάρισμα κινητροδοτεί μόνο μηχανισμούς «γρηγορόσημου». Όπου ζητάνε «μεσιτικά» για να εξυπηρετήσουν σε «λογικούς χρόνους» νόμιμα αιτήματα των πολιτών.

— Ένα σύστημα εξουσιών χωρίς αρμοδιότητες στην κυβερνητική κορυφή θυμίζει περισσότερο «ασώματο κεφαλή».

— Ένα σύστημα κατακερματισμένων αρμοδιοτήτων στη βάση του κυβερνητικού οικοδομήματος θυμίζει περισσότερο «ακέφαλα σώματα».

— Κι ένα σύστημα αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους σε τοπικό επίπεδο, δεν προάγει ούτε την Αυτοδιοίκηση. Προάγει τον κεντρικό έλεγχο πάνω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η εκτεταμένη σπατάλη και η διαφθορά στο δημόσιο δεν προέκυψαν από μόνες τους. Είναι συστημικό αποτέλεσμα ενός πολιτικού και διοικητικού μοντέλου που χρεοκόπησε.

Ενός μοντέλου που έχει πέντε βασικά χαρακτηριστικά:

* Υπέρ-συγκέντρωση εξουσιών στην κορυφή.

* Διασπορά αρμοδιοτήτων στη βάση.

* Ασυμμετρία αρμοδιοτήτων-πόρων παντού.

* Δημιουργία τεράστιας γραφειοκρατίας ανάμεσα στις «ασώματες κεφαλές» της υπέρ-συγκεντρωτικής κορυφής και στα «ακέφαλα σώματα» της διεσπαρμένης βάσης.

* Έλλειψη ελέγχου παντού, έλλειψη ευθύνης παντού.

Το μοντέλο αυτό επιβλήθηκε σταδιακά. Και σε κάθε μεταρρύθμιση γινόταν όλο και πιο αντί-λειτουργικό, όλο και πιο γραφειοκρατικό, όλο και πιο γόνιμο σε σπόρους αδιαφάνειας και διαφθοράς.

Δέστε και τον «Καλλικράτη», που πρόσφατα εξαγγέλθηκε…

Ακριβώς η ίδια παθογένεια: Προτάθηκε ένα σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, χωρίς σαφείς αρμοδιότητες και χωρίς πόρους.

Κι εδώ βρίσκεται η κύρια ένστασή μας. Όχι, ασφαλώς, στην αναγκαιότητα μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης. Αλλά στην επιμονή σας σε ένα μοντέλο, που χωρίς αντιστοίχηση πόρων-αρμοδιοτήτων, το ακυρώνετε πριν καν ξεκινήσει.

Η σύγχρονη διοίκηση απαιτεί κάτι εντελώς διαφορετικό:

Στην κορυφή μικρό, ευέλικτο και – κυρίως – επιτελικό κυβερνητικό σχήμα: Που χαράσσει κατευθύνσεις, μοιράζει εξουσίες, επιμερίζει ευθύνες προς τα κάτω. Και ελέγχει τους από κάτω.

Κι όσο κατεβαίνουμε προς τη βάση, τόσο να συμπίπτουν οι εξουσίες με τις αρμοδιότητες. Και οι αρμοδιότητες με τους πόρους. Ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος. Και να ξέρουμε κάθε φορά, τι δεν πήγε καλά και ποιος φταίει. Και να διορθώνεται το λάθος εύκολα και γρήγορα.

Η σύγχρονη διακυβέρνηση απαιτεί αποκέντρωση εξουσιών και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε όλη την κλίμακα της διοίκησης.

Ενώ σήμερα έχουμε ακριβώς το αντίθετο: συγκέντρωση των εξουσιών στην κορυφή και πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων στη βάση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χρειαζόμαστε ένα νέο, κοινωνικά φιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης.

Γιατί το σημερινό μοντέλο της «Μεταπολίτευσης» έχει χρεοκοπήσει συνολικά.

Κι όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση.

Έχει χρεοκοπήσει παντού:

* Δεν μπορεί να διαχειριστεί την Ανάπτυξη. Σε καλές εποχές μοιράζει κοινοτικά κονδύλια και επιδοτήσεις. Σε κακές εποχές μοιράζει φορολογικές επιβαρύνσεις και έκτακτα «χαράτσια». Και σε όλες τις εποχές διογκώνει το χρέος, δηλαδή τον δανεισμό μας από τα παιδιά μας.

* Δεν μπορεί να παράγει Ανάπτυξη. Μπορεί να παράγει μόνο ελλείμματα και χρέος.

* Δεν μπορεί να διαχειριστεί τα ελλείμματα. Διότι όσο παίρνει μέτρα περιστολής της δαπάνης, προκαλεί ύφεση, με αποτέλεσμα λιγότερα φορολογικά έσοδα κι ακόμα μεγαλύτερα ελλείμματα.

* Δεν μπορεί να αξιοποιήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Διότι δεν μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

* Δεν μπορεί πια ούτε σταθερότητα να προσφέρει στον Έλληνα επιχειρηματία, ιδιαίτερα το μικρομεσαίο.

Διότι τι θέλει ο μικρομεσαίος; Θέλει ρευστότητα, επίλυση του ασφαλιστικού, σταθερό φορολογικό σύστημα χωρίς αιφνιδιασμούς, και θετική ψυχολογία.

* Δεν μπορεί ούτε τη στοιχειώδη ασφάλεια να δώσει στον επιχειρηματία. Διότι αυτή τη στιγμή το εμπορικό κέντρο βρίσκεται καθημερινά στο έλεος κάθε ολιγομελούς ομάδας που κάνει την «επαναστατική γυμναστική της» και αναστατώνει τα πάντα. Κι όταν δεν υπάρχει «διαμαρτυρία» που κλείνει το εμπορικό κέντρο, υπάρχει το παραεμπόριο. Και παραεμπόριο σημαίνει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Ούτε απ’ αυτά τα στοιχειώδη δεν μπορεί να προστατέψει το κράτος.

* Αυτό το μοντέλο καταδίκασε και τους αγρότες στον ετήσιο «χορό των μπλόκων».

Όπου οι ίδιοι – και κυρίως οι νέοι αγρότες – βρίσκονται σε απόγνωση και το κράτος σε όλο και μεγαλύτερη αδυναμία να τους βγάλει από την απόγνωση.

Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πολλούς τομείς της πρωτογενούς παραγωγής. Κι όμως, δεν καταφέρνει να έχει εξαγωγικές επιδόσεις παρά σε ελάχιστους.

Οι μεταποιητικές μονάδες που θα απορροφούσαν την παραγωγή όσο πάνε και λιγοστεύουν. Κι αυτές που υπάρχουν, συχνά δουλεύουν με πρώτες ύλες εισαγόμενες, όταν η ντόπια παραγωγή μένει αζήτητη.

Οι διαφορές τιμής ανάμεσα στο ράφι και στο χωράφι είναι απίστευτες πλέον. Και οι αγρότες οδηγούνται σε όλο και μεγαλύτερη απόγνωση.

* Το σημερινό μοντέλο είναι σε κρίση και στο χώρο της Παιδείας. Όπου τα Πανεπιστήμια βρίσκονται στο έλεος έξω-πανεπιστημιακών ομάδων. Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών έχει υποκατασταθεί από την ασυλία εγκληματικών πράξεων. Και οι νησίδες «ακαταδίωκτου» μέσα στις πόλεις, τροφοδοτούν την εγκληματικότητα παντού και εντείνουν την ανασφάλεια όλων.

* Το σημερινό μοντέλο είναι σε κρίση και στην εξωτερική πολιτική. Εξαγγέλλουμε κάθε τόσο «κόκκινες γραμμές», έσχατα σημεία μη υποχώρησης σε διάφορα εθνικά θέματα. Αλλά δεν φαίνεται να έχουμε εθνικές επιδιώξεις. Δεν μας απασχολούν οι «γαλάζιες γραμμές», οι δικές μας φιλοδοξίες εθνικών στόχων που θέλουμε να επιτύχουμε στο διεθνή περίγυρο, σε συνεργασία με άλλα κράτη. Ή σε άμιλλα και ανταγωνισμό μαζί τους.

Η Τουρκία απέναντί μας ανακάλυψε εσχάτως το «στρατηγικό της βάθος». Και προσπαθεί να το μετατρέψει σε πολιτικό πλεονέκτημα. Εμείς έχουμε από τη θέση και την ένταξή μας σε διεθνείς οργανισμούς σημαντικότατα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. Τα οποία δεν μας απασχολεί πώς θα αξιοποιήσουμε.

Αν η Τουρκία έχει «στρατηγικό βάθος», εμείς είμαστε «χώρα-μεταίχμιο». Ανάμεσα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Ανάμεσα στην Κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Στο σημείο όπου συναντώνται τρεις ήπειροι και τρεις μεγάλης σπουδαιότητας θάλασσες. Με μοναδικό αρχιπέλαγος. Με διεθνώς πρωτοπόρο εμπορικό στόλο. Διατηρούμε ιστορικούς δεσμούς με όλες τις γύρω περιοχές. Και με ριζωμένες κοινότητες ελληνικής Διασποράς παντού στον κόσμο…

Πώς αξιοποιούμε αυτά τα πλεονεκτήματά μας; Τι ρόλους διεκδικούμε; Μαζί με ποιους; Εναντίον ποίων; Πώς μετατρέπουμε τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματά μας σε κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου;

Πόσο απασχολούν το πολιτικό μας σύστημα τέτοια ερωτήματα;

Καθόλου.

Τι απαντήσεις δίνουμε;

Δεν δίνουμε.

Ούτε καν τα ερωτήματα θέτουμε…

Και σήμερα μαθαίνουμε σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στα ελληνοτουρικά, το περιεχόμενο της οποίας αγνοούμε. Ή μάλλον πληροφορούμαστε αποσπάσματα των επιστολών Παπανδρέου προς Ερντογάν, από την… Κωνσταντινούπολη!

Ζήτησα τις επιστολές κ. Παπανδρέου. Και επιμένω.

Και μια που το έφερε ο λόγος, γιατί δεν ξεκινάτε από την απαίτηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τη συμφωνία που έχει ήδη υπογράψει και την επανα-προώθηση των παράνομων μεταναστών; Τι νόημα έχει να συζητάμε άλλα, όταν στα ήδη συμφωνημένα η Τουρκία αθετεί την υπογραφή της;

Αυτά δεν είναι ούτε «κόκκινες γραμμές» ούτε «γαλάζιες γραμμές».

Αυτά είναι ανταμοιβή της προκλητικότητας επιθετικού γείτονα.

Ολόκληρο το κοινωνικό μοντέλο της μεταπολίτευσης χρεοκόπησε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Όχι μόνο στην Πολιτική, όχι μόνο στην Οικονομία. Χρεοκόπησε παντού:

Αυτά που βλέπουμε ως μεμονωμένα συμπτώματα κρίσης, αυτά που αναπνέουμε ως μολυσμένο αέρα παρακμής, σηματοδοτούν μια κρίση υποδείγματος. Μια γενικευμένη κρίση. Της Ελληνικής οικονομίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Κοινωνίας.

Αυτή την κρίση πρέπει να αντιμετωπίσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Χρειαζόμαστε, μ’ άλλα λόγια, «Αλλαγή μοντέλου». «Αλλαγή Υποδείγματος»!

Η Διαφθορά είναι ο αδύνατος κρίκος του υποδείγματος που έχει χρεοκοπήσει, ενός συστήματος που ήδη καταρρέει.

Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε για να αντιστρέψουμε τα εκφυλιστικά της συμπτώματα.

Η Διαφθορά είναι μια καλή αφετηρία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ένας αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης συνηθίζεται να τελειώνει την ομιλία του με αντιπολιτευτικές κορώνες.

Δεν μου είναι καθόλου δύσκολο να το κάνω.

Αλλά δεν θα το κάνω!

Τελειώνω την ομιλία μου με έκκληση ενότητας όλων μας απέναντι στη Διαφθορά. Αυτό απαιτεί ο Ελληνικός λαός. Αυτό είναι το χρέος μας.

Να ξέρετε, όμως, ότι αυτή η ενωτική διάθεση, αυτή η ενωτική πρόκληση, είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης.

Η κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια να παίζουμε.

Σκεφτείτε: πριν ένα χρόνο τέτοια εποχή ο σημερινός Πρωθυπουργός, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, ήταν στα μπλόκα των αγροτών. Χαρακτήριζε «ψίχουλα» τα 500 εκατομμύρια που έδωσε η τότε κυβέρνηση στους αγρότες. Και έταζε τα διπλάσια! Φέτος, ως Πρωθυπουργός, πλέον, δεν μπορεί να δώσει ούτε τα μισά…

Κι εγώ, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πλέον, δεν είμαι στα μπλόκα. Δεν ενθαρρύνω τους αγρότες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Τους άκουσα, αναγνώρισα τα δίκια τους, αλλά εξέφρασα, από την πρώτη στιγμή, τη διαφωνία μας για τα μπλόκα.

Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν έκανα εγώ φέτος, ό,τι κάνατε εσείς πέρσι…

Και πήγαινα και στα λιμάνια…

Δεν σας ζητάω, εκ του ασφαλούς, να μπούμε σε πλειοδοσία παροχών.

Σας ζητάω να μπούμε σε άμιλλα υπευθυνότητας.

Συναίνεση και ευθύνη μόνο από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν υπάρχει. Και δεν έχει νόημα.

Τώρα είναι η ώρα να δείξετε κι εσείς αν σας ενδιαφέρει η Πολιτική με το Πι κεφαλαίο.

Σας ζητώ να αποσύρετε πρωτοβουλίες που δημιούργησαν μεγάλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και κάποιες απ’ αυτές δίχασαν τον ελληνικό λαό:

* Εκλογικό νόμο έχουμε σήμερα. Μπορούμε να αλλάξουμε μόνο εκείνα στα οποία συμφωνούμε, τη διάσπαση των πολύ μεγάλων περιφερειών σε ολιγοεδρικές. Μην φέρετε το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο που έχετε εξαγγείλει…

* Να αποσύρετε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Και να αρχίσουμε να το συζητάμε από μηδενική βάση, χωρίς εμμονές και επικίνδυνες φορτίσεις.

* Ξανασκεφτείτε τον «Καλλικράτη», για τον οποίο, έτσι κι αλλιώς, δεν είστε έτοιμοι. Φέρατε Σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χωρίς γεωγραφικά όρια, χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς πόρους. Έτσι κι αλλιώς πόροι δεν υπάρχουν σήμερα για να στήσουμε ένα τόσο μεγαλόπνοο Σχέδιο. Και μεταρρύθμιση χωρίς πόρους κινδυνεύει να γίνει απορρύθμιση. Να δημιουργήσει περισσότερες στρεβλώσεις.

Ελάτε να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος της Οικονομίας. Και στην καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Μη προσπαθείτε να διασώσετε ένα «υπόδειγμα» που καταρρέει διχάζοντας τον Ελληνικό λαό, σε μια στιγμή που πρέπει να είναι ενωμένος μπρός στην Κρίση.

Ελάτε να ενώσουμε τον Ελληνικό λαό. Να του προσφέρουμε Ελπίδα.

Το υπόδειγμα των τελευταίων 30 χρόνων χρεοκόπησε και θα αλλάξει έτσι κι αλλιώς.

Είτε θα αλλάξει ομαλά, χωρίς μεγάλες αναστατώσεις…

Είτε θα καταρρεύσει με πάταγο και με οδυνηρές συνέπειες για τον Ελληνικό λαό.

Είτε θα αρχίσουμε να το αλλάζουμε όλοι μαζί, από τώρα…

Είτε θα το αλλάξουμε αύριο εμείς, χωρίς εσάς, αφού καταρρεύσει στα χέρια σας.

Η συναίνεση μπροστά στην κρίση είναι χρέος όλων μας, αλλά είναι δρόμος διπλής κυκλοφορίας.

Αν τη θέλετε, θα την έχετε από μας.

Αλλά πρέπει να δείξετε ότι τη θέλετε.

Αν δεν τη θέλετε, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει στα χέρια σας, όχι στα δικά μας.

Και θα συμπαρασύρει εσάς.

Όχι εμάς.

Η Νέα Δημοκρατία δεν κερδοσκοπεί πολιτικά στις δυσκολίες της κυβέρνησης.

Δεν καραδοκεί να εκμεταλλευτεί τα λάθη και την αναπόφευκτη φθορά της.

Εμείς δεν θέλουμε να καταρρεύσει η χώρα.

Δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε αύριο σε ερείπια.

Σήμερα παίρνουμε πρωτοβουλία για κοινή δράση στον τομέα της Διαφθοράς.

Από την πλευρά μας, την πρωτοβουλία αυτή την εννοούμε απόλυτα.

Στο χέρι σας είναι να ανταποκριθείτε.

Αλλά και στο χέρι σας είναι να υπάρξει ενότητα σε όλα τα μείζονα προβλήματα.

Φτάνει να αλλάξετε στάση και κατεύθυνση.

Δεν έχετε περιθώρια χρόνου.

Τώρα είναι η ώρα για να πάρετε τις μεγάλες αποφάσεις.

Εμείς τις έχουμε πάρει…

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ