Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΚΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΛΟΝΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΩΦΑΝΤΙΚΟΣ.

Αν κοιτάξει κανείς την οικονομική ιστορία των 500 τελευταίων χρόνων, θα διαπιστώσει ότι αυτή είναι γεμάτη από φούσκες και κραχ.

Το μόνο που αλλάζει είναι οι πρωταγωνιστές, δηλαδή οι θύτες και τα θύματα.

Μετά από το ΄99 και έχοντας πέσει ο ίδιος θύμα της χρηματιστηριακής φούσκας, ένας ήταν μετέπειτα οικονομικός μου στόχος. Να μπορώ πάντα να αναγνωρίζω έγκαιρα τα σημάδια μιας φούσκας.

Έτσι το ΄08 διέκρινα έντονα τα σημάδια της φούσκας στα αυτοκίνητα. Αυτό που δεν διέκρινα όμως ήταν ότι από πίσω κρυβόταν μια ακόμη μεγαλύτερη φούσκα. Αυτή της ίδιας της Ελληνικής οικονομίας με τα δανεικά.

Τελευταία λοιπόν βλέπω ότι όλοι μιλάνε για την φούσκα του χρυσού. Αυτό που δεν βλέπουν όμως κατά τη γνώμη μου, είναι η μεγαλύτερη φούσκα που κρύβεται πίσω από αυτή του χρυσού. Την φούσκα της ίδιας της Αμερικανικής οικονομίας. Μιας οικονομίας που πλέον δεν στηρίζεται στην παραγωγή, αλλά μόνο στην κοπή του "άκοπου" χρήματος από τον θείο Μπεν.

Οι περισσότεροι λοιπόν τώρα προβλέπουν την κατάρρευση του ευρώ και της Ευρωζώνης. Θα πάρω λοιπόν το ρίσκο μου και θα πω ότι είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτή που θα καταρρεύσει πρώτη θα είναι η Αμερική και το νόμισμά της, το δολάριο.

Το μόνο που δεν ξέρω είναι το πότε θα γίνει αυτό. Σε 6 μήνες, σε 1 χρόνο ή σε 10 χρόνια. Αλλά έχω μια διαίσθηση ότι η ώρα αυτή είναι σχετικά κοντά.

Και αυτοί που κρατάνε την "βελόνα" είναι οι τωρινοί μεγαλύτεροι "υποστηρικτές" της Αμερικανικής οικονομικής πολιτικής. Οι Κινέζοι.

Αυτοί οι οποίοι σήμερα θεωρούν ότι έχουν ανάγκη τους Αμερικανούς για να διοχετεύουν την παραγωγή τους. Αλλά σύντομα πιστεύω ότι θα καταλάβουν (αν δεν το έχουν καταλάβει ήδη) ότι η λύση βρίσκεται μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

Αν λοιπόν οι Κινέζοι στρέψουν την παραγωγή τους μέσα στην ίδια τους τη χώρα και σταματήσουν να την διοχετεύουν στην Αμερική για να παίρνουν την χαρτούρα χωρίς αντίκρυσμα που τους πασάρουν, τότε η Αμερικάνικη φούσκα θα σπάσει άμεσα και το δολάριο θα καταρρεύσει.

Όταν η Κινεζική ηγεσία καταλάβει ότι οι καλύτεροι πελάτες για να διοχετεύσουν την παραγωγή τους είναι οι ίδιοι οι κάτοικοί της χώρας τους, και ότι το μόνο που τώρα κάνουνε είναι να ταΐζουν με την σκληρή τους εργασία τους ήδη "καλοταϊσμένους" και "λαίμαργους" Αμερικανούς, τότε θα καταφέρουν να ανεβάσουν ραγδαία το βιοτικό επίπεδο του λαού τους, βουλιάζοντας ταυτόχρονα τον Αμερικανικό "Γίγαντα", που τώρα πατάει επάνω στις τρόμπες του Θείου Μπεν.

Και έτσι οι Αμερικάνοι θα αναγκαστούν επιτέλους, όπως έκαναν και οι Έλληνες, να έρθουν αντιμέτωποι με το τεράστιο χρέος τους. Ο μόνος τρόπος που βρίσκω για να μην καταρρεύσουν, είναι να μπορέσουν να δημιουργήσουν ελεγχόμενο πληθωρισμό για να "σβήσουν" μακροπρόθεσμα το χρέος τους. Αλλά αυτό είναι τόσο δύσκολο να το καταφέρεις, όσο το να κατεβάσεις από μια απότομη κατηφόρα το φορτίο ενός τριαξονικού, χρησιμοποιώντας μόνο έναν γάιδαρο.

Λυπάμαι αλλά οι Αμερικανοί είχαν την κότα (δολάριο) με τα χρυσά αυγά (παγκόσμιο συναλλαγματικό νόμισμα) και κατάφεραν να την "σφάξουν". Η επόμενη κρίση λοιπόν προβλέπω ότι θα έχει ως θύματα το δολάριο και τους Αμερικάνους πολίτες.

Αλλά όσο ο θείος Μπεν έχει ακόμη την τρόμπα (πιεστήριο) του και τυπώνει "αβέρτα κουβέρτα", η μουσική του φουσκώματος θα παίζει και το πάρτι θα συνεχίζεται. Και βέβαια τόσο ο χρυσός όσο και τα άλλα υλικά αλλά και τα χρηματιστήρια θα φουσκώνουνε συνεχώς. Αλλά το μόνο που καταφέρνει ουσιαστικά ο θείος Μπεν με την τρόμπα του είναι απλώς να "κερδίζει χρόνο".

Αυτό που γνωρίζω όμως με από την μικρή μου ενασχόληση με τις αγορές, είναι ότι όσο πιο ψηλά ανέβουν όλα αυτά με την "τρόμπα του θείου Μπεν", τόσο πιο πολύ "φασαρία" θα κάνουνε όταν θα πέσουν.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου