Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Δεν ξέρω αν οι Αυστριακοί λειτουργούν σαν λαγοί των Γερμανών, τους οποίους κατηγόρησε ο Ελληνας πρωθυπουργός (εκφράζοντας αρκετούς στην Ε.Ε.) ότι οδηγούν οικονομικά αδύναμες χώρες της Ε.Ε. σε χρεοκοπία.

Δεν ξέρω ούτε τις σκοπιμότητες μερίδας του ξένου Τύπου που θεωρεί την πτώχευση της χώρας μας δεδομένη. Εκείνο που γνωρίζω είναι πως οι δανειστές μας θέλουν περισσότερο αίμα. Δεν αρκούνται στις περικοπές μισθών και συντάξεων που ήδη έγιναν, δεν επηρεάζονται από τα ποσοστά ανεργίας που αυξάνονται ή εκείνα της ανέχειας που διευρύνεται. Ζητούν το μαχαίρι να φτάσει σε απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, να γκρεμίσει κοινωνικές κατακτήσεις πολλών χρόνων στις εργασιακές σχέσεις, να καταργήσει το ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας για όσους εξακολουθούν να έχουν μια δουλειά.

Η ένταση με την οποία ζητούν αυτές τις δραματικές αλλαγές και η άρνησή τους να δεχτούν μια πιο ήπια προσαρμογή δείχνουν τη διάθεσή τους να επιβάλουν στη χώρα μας συνθήκες και βιοτικό επίπεδο πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα. Το επιχείρημα, ότι οι αλλαγές που ζητούν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, δεν είναι τόσο πειστικό. Αν οι δανειστές συμφωνούσαν, θα μπορούσε να δοθεί για παράδειγμα ένα περιθώριο μεγαλύτερου χρόνου για τις αλλαγές ή και την αποπληρωμή των δανείων.

Δεν το θέλουν όμως. Είναι σαν να προσπαθούν να δικαιώσουν όλους εκείνους που εκτιμούν πως η Ελλάδα χρησιμοποιείται σαν ένα πειραματόζωο για όλη την Ευρώπη. Γιατί σύντομα το δρόμο της Ελλάδας θα τον πάρουν και άλλοι. Η Ιρλανδία φαίνεται να είναι η πρώτη...
ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου