Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ:Το Πασοκ κατάφερε να μετατρέψει μια μεταρρύθμιση σε απορύθμιση.

Η υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εφαρμόστηκε άμεσα λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης που δεν επέτρεπε την αναγκαία χρηματοδότησή της. Το σχέδιο αυτό με την ονομασία “Καλλικράτης” σήμερα υπονομεύεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που «κατάφερε» να μετατρέψει μια μεταρρύθμιση σε απορύθμιση.

Η Ν.Δ. στηρίζει τη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και όχι αποσπασματικού προγράμματος τομών και μεταρρυθμίσεων, που στόχο έχουν την αναζωογόνηση του εθνικού χώρου, σ’ ένα σύγχρονο επιτελικό κράτος, με αποκεντρωμένους θεσμούς, ισχυρούς και αποτελεσματικούς Δήμους.

Στο παραπάνω πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη: 1) Η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση να ενισχύσει τις επιτελικές δομές και τις λειτουργίες της στην κατεύθυνση ενός «κράτους-στρατηγείου». 2) Να αποκεντρώσει αρμοδιότητες και πόρους, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. 3) Να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση του πρώτου και του δεύτερου βαθμού. 4) Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να έχει Πρόεδρο αιρετό, εκλεγόμενο άμεσα, με καθολική ψηφοφορία. Να έχει αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, με σαφείς, αλλά και συνεκτικές δομές, που θα καθιστούν και αποτελεσματικότερη τη λειτουργία τους. 5) Οι σημερινές Νομαρχίες να διατηρηθούν ως Νομαρχιακά Διαμερίσματα, με αιρετό τον επικεφαλής τους. 6) Οι νέες Αυτοδιοικητικές Περιφέρειες να έχουν ευρύτατο πεδίο αρμοδιοτήτων, νομοθετικά κατοχυρωμένων, στους άξονες της περιφερειακής ανάπτυξης, του χωροταξικού σχεδιασμού, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής συνοχής, των μεταφορών, της πολιτικής προστασίας, της δημοσίας υγείας, της παιδείας, του εμπορίου, του τουρισμού και της πρωτογενούς παραγωγής. 7) Η διαχείριση του ΕΣΠΑ να περιέλθει στις Αυτοδιοικητικές Περιφέρειες. 8) Η Περιφέρεια, να έχει εξασφαλισμένους τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους».

Οι νέοι δήμοι, είναι ανάγκη να συγκροτηθούν με τρόπο που να εξασφαλίζεται: 1) Η βιωσιμότητά τους. 2) Οι δυνατότητες για ικανοποιητικές υπηρεσίες προς τους δημότες τους. 3) Οι αναπτυξιακές τους προοπτικές, με κρίσιμες παρεμβάσεις στους τομείς της ανταγωνιστικότητας και της αξιοποίησης του ενδογενούς ανθρώπινου δυναμικού. 4) Η προστασία του αστικού, του αγροτικού και του φυσικού περιβάλλοντος. 5) Η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των επιμέρους δημοτικών διαμερισμάτων των νέων Δήμων. 6) Η συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Το καθήκον μας, ως Νέα Δημοκρατία, είναι να ασκήσουμε και σε αυτό το ζήτημα αντιπολίτευση συνετή, δυναμική και συνεπή. Συνετή αντιπολίτευση, γιατί η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εύκολα λόγια και ανεύθυνες διακηρύξεις. Δυναμική αντιπολίτευση, διότι "συναίνεση" δεν σημαίνει συνυπευθυνότητα με τα σφάλματα που κάνει η Κυβέρνηση. Συνεπή αντιπολίτευση, σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες μας.
ΤΣΙΓΚΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου