Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΜΤΣ. ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΕΤΣΙ ΕΝΑ ΕΥΡΩΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ; ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΙ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΙ.

Οι ένστολοι θα πληρώσουν το... μάρμαρο της διάσωσης του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ενώ, κατά τα φαινόμενα, θα τη... σκαπουλάρουν όλοι όσοι οδήγησαν ένα εύρωστο ανταποδοτικό Ταμείο στο χείλος της κατάρρευσης.

Οι προτάσεις που έχει στα χέρια της η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων -και όπως όλα δείχνουν θα υιοθετηθούν- δεν αναφέρονται καθόλου στις ευθύνες, πολιτικές και οικονομικές, των μέχρι σήμερα ηγεσιών του ΜΤΣ και του υπουργείου Άμυνας, παρά επικεντρώνονται στο πώς θα μαζέψουν χρήματα αυξάνοντας τις εισφορές, μειώνοντας τις αποδόσεις και καταργώντας προνόμια.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αλλάξει άρδην το υπάρχον σκηνικό σε ό,τι αφορά το ΜΤΣ. Ο υπουργός ή ο αναπληρωτής θα ανακοινώσει... σειρά οικονομικών μέτρων με στόχο τη διάσωση του Ταμείου, ενώ από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες μερισματούχοι θα κινηθούν δικαστικά εναντίον του Ταμείου αλλά και των πολιτικών ηγεσιών που το οδήγησαν στη χρεοκοπία.

«Το θέμα συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο. Η Ένωση θα αξιοποιήσει κάθε ένδικο μέσο. Καλούμε όλους να συστρατευτούν στον αγώνα μας», δήλωσε στην «Ε» μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Ένωσης Απόστρατων Ενόπλων Δυνάμεων. Για να προλάβει τις εξελίξεις το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιταχύνει τις διαδικασίες και εντός των επομένων ημερών θα ανακοινώσει λύση που, μεταξύ άλλων, προβλέπει: την αύξηση κατά τουλάχιστον 1% των εισφορών που πληρώνουν οι εν ενεργεία ένστολοι, τη μείωση κατά τουλάχιστον 15% για το επόμενο έτος και κατά 25% για το 2012 του μερίσματος που δικαιούνται οι απόστρατοι, την κατάργηση προνομίων που αφορούν τα δικαιώματα συζύγων και τέκνων μερισματούχων και τον επανακαθορισμό των όρων λειτουργίας του επιδόματος που δικαιούνται τα παιδιά των ενστόλων (ΒΟΕΑ). Επίσης, μέρισμα θα δικαιούνται οι ένστολοι αφού κλείσουν το 53ο ή 55ο έτος της ηλικίας τους, ανεξάρτητα από το πότε έχουν αποστρατευτεί.

Οι προτάσεις της ηγεσίας του υπουργείου, στον βαθμό που έχουν αφεθεί να διαρρεύσουν, το μόνο που προκάλεσαν είναι την έντονη αντίδραση των αξιωματικών, κατά κύριο λόγο των εν ενεργεία. Και αυτό διότι, όπως λένε, την ώρα που οι μισθοί τους μειώθηκαν δραματικά -και αναμένεται να μειωθούν κι άλλο- και τα επιδόματα καταργούνται, η πολιτική ηγεσία θα επιβάλει αύξηση των κρατήσεών τους υπέρ του ΜΤΣ, συρρικνώνοντας περαιτέρω τις καθαρές αποδοχές τους.

Δεν τους δίνει το δικαίωμα να επιλέξουν εάν θέλουν ή όχι να μετέχουν στο ΜΤΣ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ασφαλιστικός φορέας και, τέλος, διότι για μία ακόμη φορά οι υπεύθυνοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί, που είτε «έφαγαν» είτε κακοδιαχειρίστηκαν τα χρήματα του Ταμείου, δεν θα τιμωρηθούν. Αρκετοί είναι οι εν ενεργεία αξιωματικοί που ζητούν την παρέμβαση στρατιωτικού εισαγγελέα ώστε να κατονομαστούν οι «ένοχοι».

Διαφορετική είναι η εκτίμηση της ηγεσίας του Ταμείου, η οποία υποστηρίζει ότι:

- Το ΜΤΣ δεν έχει καταρρεύσει.

- Έχει πρόβλημα ρευστότητας, έχει όμως και σημαντική ακίνητη περιουσία που το υπερκαλύπτει.

- Δεν έχει αγοράσει δομημένα ομόλογα.

- Οι μισθώσεις ακινήτων δεν έχουν γίνει με προνομιακούς όρους σε κανένα από τα κτίρια.

- Τα μερίσματα του δ' τριμήνου του έτους πληρώθηκαν.

- Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εξοφλήσει τις οφειλές του προς το ΜΤΣ.

Όσο για τους λόγους που οδήγησαν το ΜΤΣ στη σημερινή οικονομική κατάσταση, με υποχρεώσεις της τάξεως των 370 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, η ηγεσία του Ταμείου θεωρεί ότι οφείλονται:

* Στην εκποίηση της ακίνητης περιουσίας αντί στην αναζήτηση λύσεων αποδοτικότερης εκμετάλλευσής της.

* Στην αύξηση κατά 61% στο μέρισμα που δόθηκε την περίοδο 2001-2005 χωρίς παράλληλη αύξηση των εισφορών.

* Σε πράξεις και παραλείψεις αρμοδίων που ζημίωσαν ή δεν αντιμετώπισαν εγκαίρως την κατάσταση.

Ένας άλλος τομέας που έχει εξαγριώσει τους ένστολους, είτε είναι εν ενεργεία είτε σε αποστρατεία, είναι η άρνηση του ΜΤΣ να πληρώσει, ως οφείλει, το βοήθημα στα παιδιά τους, όταν αυτά συμπληρώνουν το 25ο έτος της ηλικίας τους. Αυτό οδήγησε χθες τον πρώτο απόστρατο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς η κόρη του ζήτησε να πάρει το βοήθημα, αλλά η απάντηση που πήρε εγγράφως από το ΜΤΣ ήταν ότι: «Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι αιτήσεις των δικαιούχων τέκνων ικανοποιούνται σταδιακά ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Ταμείου, με σειρά προτεραιότητας (...) Μέχρι σήμερα έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί μέχρι τον μήνα Σεπτέμβριο του 2008 λόγω έλλειψης ρευστότητας του Ταμείου». Όπως έχει προκύψει από έρευνα που έγινε για το πού πήγαν τα λεφτά του (υποτιθέμενου) ξεχωριστού ταμείου για το βοήθημα, έχει αποδειχθεί ότι το ποσό που προοριζόταν αποκλειστικά και μόνο για το βοήθημα μεταφέρθηκε παρανόμως στο Ταμείο για να πληρωθούν τα μερίσματα - με αποτέλεσμα και τα δύο να μείνουν άδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου