Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΣΑΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020, ΔΥΟ ΤΕΜΕΝΗ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΖΩΣΤΗΡΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.

Με καθαρό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ σε απόλυτο αριθμό ψήφων, περιφερειών και ποσοστά, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στην οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινοβραδινή δήλωσή του ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «τριετία δουλειάς με στόχο την απαλλαγή από την επιτήρηση και το μνημόνιο».

Πραγματικός αποδέκτης του μηνύματος του Γ. Παπανδρέου ήταν οι πολίτες και ιδίως όσοι επέλεξαν αποχή, άκυρο και λευκό. Να συνεργαστούν για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο

Τα επόμενα βήματα συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο της Αγροτικής Τράπεζας στο Καστρί, κοντά στο σπίτι του πρωθυπουργού. Εκεί συγκεντρώθηκαν ο Γ. Ραγκούσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Δ. Δρούτσας, ο Γ. Πεταλωτής, ο Τ. Χυτήρης και ο Ν. Αθανασάκης.

Ολοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει το ιμπέριουμ που της προσέφεραν οι εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες. Να επιταχύνει τις αλλαγές, ώστε η έξοδος από την κρίση και τη λιτότητα να γίνει ορατή στους πολίτες.

Από θέση ισχύος ο Γ. Παπανδρέου θα ταξιδέψει αύριο στο Παρίσι και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, πίσω στην Αθήνα, θα υποδεχθεί τους εκπροσώπους της τρόικας. «Η Ελλάδα έχει ισχυρή κυβέρνηση, πολιτική σταθερότητα και έναν λαό έτοιμο για ανατροπές» σημειώνουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

Το θέμα, πλέον, είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, που θα συμπληρώσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή με στόχο η χώρα να επιστρέψει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Να επιβεβαιωθεί στην πράξη ο ισχυρισμός του Γ. Παπανδρέου πως οι θυσίες πιάνουν τόπο. Από θέση ισχύος ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στις πολιτικές δυνάμεις, τείνοντας χείρα συνεργασίας, αφού, όμως, αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Πραγματικός αποδέκτης του πρωθυπουργικού μηνύματος ήταν οι πολίτες, ειδικά όσοι επέλεξαν αποχή, άκυρο και λευκό. Να συνεργαστούν για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. «Με τους πολίτες που απείχαν, με τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που δεν συναντηθήκαμε αυτή τη φορά στην κάλπη, θα συναντηθούμε στην κοινωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Καρχιμάκης.

Νέο σκηνικό
Επειτα από έναν χρόνο, που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και να εφαρμόσει την πιο αυστηρή περιοριστική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, ο Γ. Παπανδρέου ευτύχησε να δει στους πίνακες των εκλογικών αποτελεσμάτων ένα υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό σκηνικό. Με ευκαιρίες και προκλήσεις για τον ίδιο και το κόμμα του, αλλά και τους υπόλοιπους πολιτικούς πρωταγωνιστές.

* Η ΝΔ δεν έπεισε πως άλλαξε και δεν μπόρεσε να περάσει το αντιμνημονιακό μήνυμα.
* Η παραδοσιακή Αριστερά, είτε αύξησε τα ποσοστά της (ΚΚΕ) είτε τα συντήρησε (ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, Αλαβάνος), παραμένει πολυδιασπασμένη και χωρίς εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
* Αντίθετα, όπου συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη, κατέγραψε νίκες.
* Το βασικό στοιχείο του νέου σκηνικού, όμως, δεν είναι άλλο από την αποχή, το άκυρο και το λευκό. Ενα τεράστιο, πλέον, κομμάτι του εκλογικού σώματος, της τάξης του 55% σε αρκετές περιπτώσεις, αναμένει νέες προτάσεις και, το κυριότερο, αποτελέσματα από κυβέρνηση και κόμματα.

Υπουργικό Συμβούλιο - ΚΟ ΠΑΣΟΚ
Συνεδριάσεις για τον προϋπολογισμό

Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα είναι τα ζητούμενα για την κυβέρνηση από εδώ και πέρα. Στις δύο ημέρες που θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρωθυπουργός (σήμερα και αύριο θα είναι στο Παρίσι, από την Παρασκευή στη Λισαβόνα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ) θα συνεδριάσουν για τον προϋπολογισμό το Υπουργικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου θα επισημάνει στους υπουργούς και τους βουλευτές του την ανάγκη να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να περάσουν οι αλλαγές. Χωρίς δεύτερες σκέψεις και προσωπικές στρατηγικές.

* Στο εκλογικό κέντρο Καμίνη
Απαντώντας στην κριτική που είχε δεχθεί προεκλογικά το επιτελείο του, ο πρωθυπουργός επέλεξε να πάει χθες στο εκλογικό κέντρο του Γ. Καμίνη, όπου είχε κληθεί και ο Γ. Σγουρός, συντροφιά με τον Γ. Ραγκούση, τον Γ. Πεταλωτή, τον Μ. Καρχιμάκη και τη σύζυγό του Αντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου