Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

«Θύελλα» έχει ξεσπάσει στο Λιμενικό Σώμα, ύστερα από τη δημοσίευση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, με το οποίο «σφραγίζεται» η διχοτόμηση του Λιμενικού σε δύο υπουργεία. Μάλιστα, σήμερα στις 11 το πρωί, μία ώρα πριν από την ορκωμοσία του υπουργού,... Γιάννη Διαμαντίδη και της υφυπουργού, Ελπίδας Τσουρή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λ.Σ θα πραγματοποιήσει ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο, στη Δραπετσώνα.

Ο νέος υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γ. Διαμαντίδης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χτεσινές ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία αλλά και η Ενωση Αξιωματικών κάνουν λόγο «για διάλυση του Λιμενικού». Παράλληλα, όμως, προβληματισμένοι με τις εξελίξεις εμφανίζονται και παράγοντες της ναυτιλιακής κοινότητας, ενώ ο βουλευτής Α’ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης δήλωσε ότι «το αλαλούμ δυστυχώς συνεχίζεται».

Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 96, που δημοσιεύτηκε, προχτές, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Λιμενικό χωρίζεται στα δύο, με αποτέλεσμα πολλές διευθύνσεις με αντικείμενο που συνδέεται να μην μπορούν -όπως λένε λιμενικοί- να λειτουργήσουν, ενώ σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στις αρμοδιότητες των δύο υπουργών, του ΥΘΥΝΑΛ και ΥΠτΠ, επειδή δεν ξεκαθαρίζεται ποιος από τους δύο θα συμμετέχει σε Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς αρμοδιότητες, της Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, της Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, της Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος των λιμεναρχείων κ.λπ αλληλοσυνδέονται και αλληλοκαλύπτονται.

Οι φήμες για ομαδικές παραιτήσεις ικανών στελεχών του Λ.Σ κυριαρχούσαν χτες στο υπουργείο, ενώ ανάλογα με το τι θα συμβεί μέσα στις επόμενες μέρες, δεν αποκλείεται να υπάρξει παραίτηση και του αρχηγού του Λιμενικού, Αθανάσιου Μπούσιου.

Το κλίμα αναστάτωσης σε όλες τις υπηρεσίες του Λ. Σ είναι διάχυτο και όλοι τονίζουν πως χωρίς αρχηγείο Λ.Σ, το Σώμα δεν έχει δομή, αρμοδιότητες και Διεύθυνση Προμηθειών και κινδυνεύει, παρά την ιστορία του και την τεράστιας σημασίας κοινωνική προσφορά του, να γίνει ανά πάσα στιγμή κλάδος υπαγόμενος στην Ελληνική Αστυνομία.

Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η εφαρμογή του Π.Δ. ουσιαστικά αποτελεί τη διάσπαση του Λιμενικού Σώματος» ενώ η Ομοσπονδία επισήμανε πως «τα νέα δεδομένα, δυστυχώς είναι πιο τραγικά από τα προηγούμενα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου