Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Συντριπτική Υπεροχή Σαμαρά

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή 26/9, κρίνοντας την εμφάνιση των δύο πολιτικών αρχηγών στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο Αντώνης Σαμαράς κέρδισε κατά κράτος τις εντυπώσεις σε σύγκριση με τον Γ. Παπανδρέου, πείθοντας τους πολίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης συμφωνεί σήμερα ότι:

• Το ΠΑΣΟΚ εξαπάτησε προεκλογικά τους Έλληνες.

• Αντίθετα από τους ισχυρισμούς του Γ. Παπανδρέου, η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.

• Η προσφυγή στο μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, υπήρχε και άλλη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της RASS (20-24/9, εφ. Το Παρόν) το 42,4% όσων παρακολούθησαν και τις δύο συνεντεύξεις, πιστεύει ότι ο Αντώνης Σαμαράς κέρδισε τις εντυπώσεις, έναντι του 28,2% που απάντησε υπέρ του Γ. Παπανδρέου.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την έρευνα της Pulse (22-23/9, εφ. Τύπος της Κυριακής), ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έπεισε με την εμφάνισή του παρά μόνο το 56% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων ΝΔ που απάντησε θετικά για τον Α. Σαμαρά φτάνει στο 69%. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα της Alco (22-24/9, εφ. Πρώτο Θέμα) το 21% απάντησε ότι έχει πλέον καλύτερη γνώμη για τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ οι αντίστοιχες απαντήσεις υπέρ του Γ. Παπανδρέου περιορίστηκαν στο 16% με το 25% να απαντά ότι έχει χειρότερη γνώμη για τον Γ. Παπανδρέου απ’ ότι είχε πριν τη ΔΕΘ.

Το κυριότερο όμως είναι, σύμφωνα με τα ευρήματα της RASS, η μεγάλη πλειοψηφία που φαίνεται να σχηματίζεται υπέρ των απόψεων που υποστήριξε στη συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς. Το 67,4% συμφωνεί ότι οι προεκλογικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου συνιστούν πολιτική εξαπάτηση, ενώ το 64,3% διαφωνεί με τη σημερινή θέση του Γ. Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να πάρει σκληρά μέτρα λόγω της «καταστροφικής» πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ενώ το 54,1% πιστεύει σήμερα ότι η προσφυγή στο μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, μόλις το 34,5% απάντησε ότι ήταν η μόνη λύση.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου