Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΕΩΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΑΝ ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.

Ολοι οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης γνώριζαν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά σιώπησαν μέχρι που ξέσπασε η κρίση στην αρχή της χρονιάς, δήλωσε προχθές ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Κάποια στιγμή, όπως παραδέχθηκε, προσπάθησε να βρει λύση στο πρόβλημα, αλλά Ελληνας πρωθυπουργός, τον οποίο δεν κατονόμασε, τού απάντησε: «Κυβερνάω μια διεφθαρμένη χώρα». Συνεχίζοντας την ιδιότυπη αυτή απολογία, παραδέχθηκε μπροστά σε δημοσιογράφους, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, πως «ήταν προφανές ότι μια μέρα η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε αυτού του είδους το πρόβλημα και εμείς γνωρίζαμε ότι το πρόβλημα θα προέκυπτε». Και πώς αντέδρασαν;

«Συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ο ίδιος για τις προοπτικές αυτού που τότε δεν ήταν γνωστό και το οποίο σήμερα αποκαλούμε ελληνική κρίση». Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, ο κ. Γιούνκερ που από το 2005 είναι πρόεδρος του Eurogroup παραδέχθηκε επίσης ότι «ήξερα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα, αλλά δεν μπορούσα να αποκαλύψω δημοσίως όσα γνώριζα», για να καταλήξει: «Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όχι όμως πέρυσι, αλλά αν είχαν ληφθεί μέτρα δύο ή τρεις δεκαετίες πριν».

Η εξομολόγηση του κ. Γιούνκερ ανοίγει τον δρόμο για την απόδοση ευθυνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Γιούνκερ, μέχρι χθες το μεσημέρι, δεν είχε απαντήσει σε γραπτό ερώτημα της «Κ» για το ποιος ήταν ο Ελληνας πρώην πρωθυπουργός που απάντησε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας γιατί «κυβερνάει μια διεφθαρμένη χώρα». Ακόμη, ο κ. Γιούνκερ δεν απάντησε στο ερώτημα της «Κ» πότε άρχισε να συζητείται το ελληνικό πρόβλημα στο Eurogroup και ποια ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν απάντησε «ουδέν σχόλιον» στην πρόσκληση της «Κ» να σχολιάσει τις δηλώσεις Γιούνκερ.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, πάντως, γνωρίζουν ότι η κατάσταση άλλαξε με την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας LehmaBrothers τον Σεπτέμβριο του 2008. Από τότε «η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε συνεδρίασης του Eurogroup» είχε πει τον περασμένο Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος Τύπου του κ. Χοακίν Αλμούνια, τότε αρμοδίου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις. Λίγους μήνες αργότερα, Ελληνας αξιωματούχος που είχε πολύ καλή γνώση του θέματος έλεγε στην «Κ» ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε λάβει πολύ σοβαρή προειδοποίηση από την Κομισιόν στις αρχές του 2009. Στο συμβούλιο Eurogroup του Μαρτίου του 2009 συζητήθηκε το ελληνικό πρόβλημα, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις. Το συμπέρασμα; Ολοι λοιπόν γνώριζαν ή θα όφειλαν να γνωρίζουν.

Χθες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς δήλωσε δικαιωμένος από τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς, όπως είπε, είχε προειδοποιήσει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για όλα τα παραπάνω, αλλά τότε ήταν πολύ μόνος. «Η κυβέρνηση, όχι μόνο ενίσχυσε την επιχειρηματολογία τους, διασύροντας τη χώρα, για κομματικούς λόγους, αλλά ουσιαστικά απεδέχθη άνευ όρων μια επιλογή που σήμερα στραγγαλίζει την Ελλάδα και τους Ελληνες», κατέληξε.

Eπαφές Παπακωνσταντίνου

Στο μεταξύ, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε το προηγούμενο τριήμερο να πείσει, στην Ουάσιγκτον, για την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίσθηκε από κοινού με τον επικεφαλής του ΔΝΤ για το πρόγραμμα εξυγίανσης, Πόουλ Τόμσεν, ενώπιον θεσμικών επενδυτών στη Νέα Υόρκη, των οποίων την εμπιστοσύνη προσπαθεί να ανακτήσει η Ελλάδα. Αρκετοί, πάντως, εξακολουθούν να αμφισβητούν τη δυνατότητα της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Pinco, ενός εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων του κόσμου, δήλωσε έτοιμος να στοιχηματίσει «πως η Ελλάδα θα βγει προσωρινά (will take a sabbatical) από το ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια». Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε ότι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Αρμόδιο στέλεχος του ΔΝΤ τόνισε στην «Κ» ότι το διάστημα από την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου και μετά θα είναι καθοριστικό σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, ενώ ήδη κυοφορείται η σκέψη για επέκταση του προγράμματος. Στις συζητήσεις εθίγη και η επικείμενη αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος, για το οποίο ο κ. Στρος-Καν τόνισε ότι είναι μια ατυχής εξέλιξη, σημειώνοντας ότι μέχρι να υπάρξει πλήρης αποτίμησή του δεν θα συμβούλευε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα, χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να αποκλείεται εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Των Κωστα Καρκαγιαννη - Αθανασιου Ελλις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου