Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η ΙΝΔΙΑ ΘΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ. «Αγώνες της Ντροπής»

Μέχρι και ειδικά εκπαιδευμένες μαϊμούδες επιστρατεύτηκαν από την ινδική Αστυνομία, προκειμένου να τρομάζουν τα υπόλοιπα ζώα που μπαίνουν απρόσκλητα στις εγκαταστάσεις των Αγώνων!


Η χαώδης διοργάνωση των Αγώνων της Κοινοπολιτείας διέλυσε τις ελπίδες της Ινδίας να παρουσιασθεί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ως μία αναδυόμενη ισχυρή δύναμη, ικανή να ανταγωνισθεί τους θεαματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, εκτιμούν οι αναλυτές.

Η εικόνα που αμαυρώνει το πρόσωπο της Ινδίας - παραλυτική γραφειοκρατία, κακές υποδομές και κραυγαλέα φτώχεια - επιβεβαιώθηκε στα μάτια ολόκληρου του κόσμου εξαιτίας της σειράς των προβλημάτων που περιβάλλουν τη διοργάνωση, την οποία ο ινδικός Τύπος αποκαλεί «Αγώνες της Ντροπής».
«Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός δεν θα πληγεί σοβαρά, διότι οι επισκέπτες στην πλειοψηφία τους περιμένουν να βρουν την Ινδία του παρελθόντος με τους γητευτές των φιδιών και τη βρωμιά της», λέει ο Ρόμπιντερ Σάσντεφ, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Imagindia.

«Αλλά μεγάλος αριθμός αποφάσεων στον τομέα των επιχειρήσεων και των επενδύσεων είναι βέβαιο ότι θα επηρεασθεί από αυτήν την κολοσσιαία επίδειξη ανικανότητας», λέει.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το χάος που προηγήθηκε των Αγώνων έπληξε σοβαρά την εικόνα που η χώρα ήθελε να δώσει για τον εαυτό της: μία χώρα ικανή να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό για ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας.

Οι κακές ειδήσεις έκαναν την περασμένη εβδομάδα τον γύρο του κόσμου με την κατάρρευση της πεζογέφυρας που οδηγεί στο μεγάλο στάδιο του Νέου Δελχί και τις περιγραφές για την άθλια κατάσταση των εγκαταστάσεων του αθλητικού χωριού, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν για την κατάσταση ασφαλείας των υπολοίπων εγκαταστάσεων.

Το 2003 η ινδική κυβέρνηση είχε εκτιμήσει το συνολικό κόστος κάτω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, η τελική δαπάνη θα προσεγγίσει τα 6 δισεκατομμύρια.
Οι Αγώνες της Κοινοπολιτείας επρόκειτο να δώσουν στην Ινδία την ευκαιρία «να επιδείξει την ανθηρή οικονομία της, την πρόσφατη ανάπτυξη των υποδομών της και τη βελτίωση των συνθηκών στον τομέα της επιχειρηματικότητας», επισημαίνει ο Ματ Ρόμπινσον, οικονομολόγος του οίκου αξιολόγησης Moody's.
Στο εξής, « εμπιστοσύνη στις υποδομές της Ινδίας και στην ικανότητά της να διοργανώνει μεγάλα γεγονότα, καθώς και η φήμη της ως τουριστικού προορισμού, τίθενται εν αμφιβόλω», προσθέτει.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων δήλωσε επίσης «εξαιρετικά ανήσυχος», θεωρώντας ότι υπάρχει ένα «ερωτηματικό ως προς την ικανότητα της Ινδίας να τηρήσει το λόγο της».

Η Ινδία, στην οποία ανατέθηκε η διοργάνωση των Αγώνων της Κοινοπολιτείας το 2003, αλλά δεν ξεκίνησε τις εργασίες παρά στις αρχές του 2008, δεν έχει δικαιολογία για τις καθυστερήσεις στις κατασκευές των υποδομών, λέει ο Ρατζίβ Σάρμα, υπεύθυνος για την Ινδία του διεθνούς συνδικάτου Κατασκευών και Ξυλουργικής.
Καθώς τα σύννεφα συγκεντρώνονται εδώ και μήνες επάνω από την προετοιμασία των Αγώνων, ο πρωθυπουργός, Μανμοχάν Σινγκ, συγκάλεσε συσκέψεις για τη διαχείριση της κρίσης εδώ και λίγες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το φιάσκο της προετοιμασίας των Αγώνων θα πρέπει να θεωρηθεί περισσότερο ως ένδειξη ανικανότητας της κυβερνητικής γραφειοκρατίας παρά ως αντανάκλαση των προοπτικών της Ινδίας. Και αυτό δεν είναι πιθανόν να προκαλέσει τον εκτροχιασμό της οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας.
«Παρά την εικόνα που έχουν οι ξένοι επενδυτές ως προς τη διαφθορά και την γραφειοκρατία, η γιγαντιαία εσωτερική αγορά είναι δύσκολο να αγνοηθεί», λέει ο Ντίπακ Λαουανί, υπεύθυνος για την Ινδία της εταιρείας επενδύσεων Astaire and Partners, με έδρα το Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου