Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΘΑ ΠΝΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

«η Ιρλανδία έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν χρέος σε ολόκληρη την ΕΕ, είναι δηλαδή πιο ελλειμματική από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση του Δουβλίνου επιμένει ότι δεν πρόκειται για γίνει μια ‘δεύτερη Ελλάδα’, διότι επαρκούν τα κρατικά της αποθέματα. Η ουσία είναι όμως ότι συρρικνώνεται η αξιοπιστία των επενδυτών προς την Ιρλανδία. Η κρίση στην Ιρλανδία είναι και αυτή απόρροια εσωτερικών προβλημάτων και κυρίως της διαπλοκής πολιτικών και τραπεζιτών. Διαπλοκή, η οποία εμπόδισε και μάλλον εμποδίζει ακόμη την ριζική μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος της χώρας».
Ανάλογα είναι και τα σχόλια της Süddeutsche Zeitung. «Οι Βρυξέλλες, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι άρχισαν τώρα να κάνουν αυστηρές προειδοποιήσεις προς την ιρλανδική κυβέρνηση. Ζητούν να κάνει αυστηρές οικονομίες, να προχωρήσει σε περικοπές και να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της», αναφέρει συγκεριμένα.
Επισημαίνει, ωστόσο, πως «στην πραγματικότητα το πρόβλημα της Ιρλανδίας, όπως και της Ελλάδας, είναι ευρωπαϊκό, διότι ξεπερνάει τα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας και άπτεται των προβλημάτων που έχει η ίδια η ένωση. Η ευρωζώνη δεν κατάφερε να αναπτύξει ένα σταθερό οικονομικό μοντέλο για τα μέλη της περιφέρειας, που θα περιελάμβανε ενιαία πολιτική στη φορολογία επιχειρήσεων και θα καταργούσε σταδιακά τις όποιες επιδοτήσεις. Εάν συνεχιστεί στο μέλλον αυτή η πολιτική, θα έχουμε και άλλες φούσκες που ασφαλώς κάποτε θα σκάσουν».

Μπορούμε να προσάψουμε πολλά στους Έλληνες τραπεζίτες αλλά δεν ήταν αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα. Αντίθετα, οι Ιρλανδοί συνάδελφοί τους καταστρέφουν σήμερα τη δική τους χώρα...

Ακολουθώντας μια τρελή φούσκα ακινήτων οι Ιρλανδικές τράπεζες χρωστάνε... σήμερα 5 (πέντε) φορές το ΑΕΠ της χώρας τους και παρασύρουν την Ιρλανδία σε μια χρεοκοπία τόσο μεγάλη που θα κάνει τη δική μας να μοιάζει με υποσημείωση στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.
Και αν εμάς μας σώζουν για να μη χάσουν μέρος από τα 300 δις ευρώ που χρωστάμε οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σκεφθείτε τι έχει να γίνει με την Ιρλανδία που (μέσω των τραπεζών της) χρωστάει 206 δις ευρώ στις Γερμανικές τράπεζες, 224 δις ευρώ στις Βρετανικές και διάφορα άλλα δις από δω κι από κει!
Το αστείο είναι πως αυτές τις ημέρες η χρεοκοπημένη Ισλανδία δανείζεται με επιτόκιο χαμηλότερο από τους Ιρλανδούς. Ίσως τελικά η χρεοκοπία να μην είναι και τόσο κακό πράγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου