Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΜΕ ΑΓΩΓΕΣ ΔΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ.

Ενώ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ζητά δημόσια συζήτηση για τις περιουσίες και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πιστεύει πως μόνο οι μεγάλες δυνάμεις έχουν δικαίωμα να συμπεριφέρνονται με τρόπο που να διεκδικούν τα δίκαιά τους, η κυπριακή Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον έχει κάνει σε γκάφα με τη θέση της εναντίον προσφυγής σε αμερικανικά δικαστήρια, όπου κατηγορούμενος είναι το ψευδοκράτος.

Ο παραλογισμός της βασίζεται στη δικηγορική εταιρεία Πάττον Μπογκς, ιστορικά γνωστή σαν τουρκικό λόμπι, αποτρέποντας την κυπριακή Κυβέρνηση από το να υποστηρίξει ενάγοντες Κυπρίους. Στην ίδια εταιρεία, εταίρος («πάρτνερ») είναι και κυπριακής καταγωγής πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Κλέη Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Αγωγή του Ελληνοαμερικάνου δικηγόρου Αθανάσιου «Άθαν» Τσιμπίδη, που αντιπροσωπεύει πρόσφυγες κατά του ψευδοκράτους, προκάλεσε συναγερμό στη Λευκωσία. Επιπλέον, άρθρο στον κυπριακό Τύπο (εφ. «Καθημερινή») ανυπόστατα αναφέρει πως ο κ. Τσιμπίδης μπορεί να «υποβοηθείται», δίχως να προβάλει κανένα απολύτως στοιχείο για τον υπαινιγμό.

Αντίθετα με τις διαστρεβλώσεις της Πρεσβείας, συλλογική αγωγή κατατέθηκε σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ήδη συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον 150 ενάγοντες και αντιπροσωπεύει όσους διεκδικούν περιουσία κι όχι «αποζημιώσεις ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξ ονόματος τριών Ελληνοκυπρίων προσφύγων».

Επειδή το καθεστώς των κατεχομένων άνοιξε γραφεία και προσέλαβε εργαζόμενους στην Αμερική, δίχως να είναι αναγνωρισμένο κράτος, αποτελεί επιχείρηση. Εξάλλου, οποτεδήποτε Κύπριοι είτε ιδιώτες είτε από οργανώσεις, όπως από την Εκκλησία της Κύπρου, έχουν καταφύγει σε διεθνή δικαστήρια εναντίον εμπλεκόμενων τρίτων εκτός Τουρκίας, έχουν δικαιωθεί. Αντιθέτως, στην υπόθεση Λοϊζίδου, η Τουρκία αρνείται να τηρήσει την απόφαση για μελλοντικές διεκδικήσεις και να δώσει αποζημιώσεις. Στην περίπτωση Οράμς, όπως και στην περίπτωση της Εκκλησίας 20 χρόνια πριν, όπου η κατηγορούμενη Γκόνλντμαν συμμετείχε σε δραστηριότητες αρχαιοκαπηλίας, ξεχωριστά δικαστήρια αποφάσισαν υπέρ Κυπρίων ιδιοκτητών περιουσιών, ακινήτων και μη. Επομένως, η μανούβρα του κ. Τσιμπίδη να μηνύσει το ψευδοκράτος σαν επιχείρηση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Όσο για τον ισχυρισμό της Πρεσβείας πως «η υπόθεση δίνει στο ψευδοκράτος ένα σοβαρό φόρουμ, όπως είναι το αμερικανικό δικαστήριο, να παρουσιάσει ξεκάθαρα τις θέσεις του, όχι μόνο στο Περιουσιακό, αλλά γενικότερα στο Κυπριακό», ούτε οι δικαστές των ΗΠΑ έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ούτε πρόκειται περί ηλιθίων. Στην υπόθεση των εικόνων και στην έφεσή της, δικαστές επέκριναν την εισβολή του 1974 και συμπέραναν πως «ένας κλέφτης δεν μπορεί να αποδώσει κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας κλεμμένων αντικειμένων».

Επιπλέον, οι Αμερικάνοι δικαστές είχαν αποφανθεί εναντίον του ψευδοκράτους. Η απόφαση της υπόθεσης λέει: «Στις 24 Μαΐου 1989, η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" υπέβαλε αίτηση να παρέμβει ως ενάγων. Η ακρόαση της αίτησης της "ΤΔΒΚ" να επέμβει παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστή στις 30 Μαΐου 1989. Με διάταξη της 30ής Μαΐου 1989, το Δικαστήριο αρνήθηκε την πρότασή της...».

Το δε Εφετείο επικύρωσε και αρνήθηκε ρητά οποιαδήποτε αναγνώριση στα κατεχόμενα, λέγοντας: «Το ποια είναι η εξουσία μιας επικράτειας δεν είναι δικαστική υπόθεση, αλλά υπόθεση της οποίας ο καθορισμός από την πολιτική ηγεσία οριστικά δεσμεύει τα δικαστήρια». Επομένως, βάσει δεδικασμένων αποφάσεων από το Εφετείο των ΗΠΑ, σε καμιά περίπτωση η υπόθεση που αντιπροσωπεύει ο κ. Τσιμπίδης δεν απαλλάσσει την Τουρκία. Η «Καθημερινή» δημοσίευσε μια μεγάλη ανακρίβεια. Η αγωγή του κ. Τσιμπίδη εναντίον του ψευδοκράτους αποτελεί άξονα για δίκαιη λύση και κατευθείαν δημόσια συζήτηση των προσφύγων με το ψευδοκράτος όπως ζητά ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, και μάλιστα σε ευνοϊκό φόρουμ.

Όσο για τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια πως η Κύπρος συμπεριφέρεται σαν μεγάλη δύναμη, αν το μέγεθος εξασφαλίζει την υπεροχή, ελέφαντες και φάλαινες θα κυβερνούσαν τον πλανήτη! Αν η διεκδίκηση των δικαίων ανήκει αποκλειστικά στους ισχυρούς, τότε ο αγώνας 36 χρόνων είναι άσκοπος. Ο αγώνας για τη λύση μπορεί να διεξαχθεί παράλληλα και στα δικαστήρια των ΗΠΑ, με αποφάσεις που ενισχύουν τον οικονομικό αποκλεισμό του ψευδοκράτους. Έτσι μόνο η Τουρκία θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη σκληρή ταχτική της, μια και θα βαρεθεί να πληρώνει λογαριασμούς χωρίς αντάλλαγμα, όπως το να διατηρεί στρατό στα κατεχόμενα.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να νομιμοποιηθούν οι ενέργειες της Τουρκίας είναι το να αποτρέπονται οι Κύπριοι, των οποίων οι περιουσίες έχουν λεηλατηθεί, από το να ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Ενόψει των συνομιλιών, μηνύσεις όπως αυτή του κ. Τσιμπίδη θα έπρεπε να ενισχύονται από την κυπριακή Κυβέρνηση και όχι να προκαλούν συναγερμό ή να μην αναφέρονται.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ «MITCH» ΦΑΤΟΥΡΟΣ

Βοηθός του δικηγόρου Άθαν Τσιμπίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου