Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ 2009 ΚΑΙΓΟΤΑΝΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ. ΦΕΤΟΣ Ο ΓΑΠ ΤΟΥΣ ΕΛΙΩΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΡΜΑ. ΟΥΣΤ

Ολοκληρωμένη ενημέρωση-ρεπορταζ από ΔΕΘ 2009


Τι έγινε στη φετινή ΔΕΘ.

Όλα τα καλέσματα ήταν για 6 η ώρα. Έχω εικόνα κυρίως από την ανεξάρτητη ταξική πορεία της Καμάρας και λίγο από ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα στην Καμάρα μαζεvόταν κόσμος ήδη από 5 η ώρα ενώ από το μεσημέρι είχε στηθεί μικροφωνική από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Τα πανό που υπήρχαν στην συγκέντρωση της Καμάρας πολλά. ΠΕΚΟΠ-ΕΥΑΘ-ΑΚ-ΕΕΚ-ΚΚΕ(μ-λ)-ΕΣΕ-ΝΕΑ ΒΑΡΔΙΑ-ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΛΠ.

Με προσυγκεντρώσεις και οργανωμένα ήρθαν στις 5.ξ0 η ΑΚ και στις 5.45 οι φοιτητικοί σύλλογοι.
Η πορεία ξεκίνησε στις 7 παρά, αφού τελείωσε κα η ΠΕΚΟΠ την ομιλία της στη μικροφωνική.

Μπροστά ήταν το πανό της ΠΕΚΟΠ με καμιά ξ0 άτομα μέσα στο βλόκ της ΠΕΚΟΠ ήταν και άτομα από την ΚΟΝΤΡΑ που δεν είχε κατεβάσει πανό. Απο πίσω το σωματείο καθαριστριών βόλου με καμιά 10 άτομα. Ακριβώς πίσω ήταν οι δυνάμεις του ΕΕΚ που συσπείρωσαν καμιά 50αριά άτομα, ακριβώς από πίσω τους ένα πανό του σωματείου της ΕΥΑΘ. Πίσω ακριβώς από την ΕΥΑΘ ήταν η ΑΚ και οι δύο συνελεύσεις της Θεσσαλονίκης σε ένα ενιαίο βλόκ με ξ πανό και υπολογίζω εγώ περίπου 2000 άτομα αν και δεν βορώ να είμαι σίγουρος καθώς άλλοι ανεβάζουν πολύ αυτόν τον αριθμό ενώ τα ΜΜΕ λένε για 1500 και ξέρουμε ότι πάντα μικραίνουν το νούμερο. Θα περιμένουμε και φωτό για να δούμε. Μέσα στην ΑΚ ήταν η ΕΣΕ που κατέβασε πανό και την πορεία έκλειναν προς τιμήν τους οι διαφωνούντες του ΝΑΡ με το πανό "ΝΕΑ ΒΑΡΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ" καμιά 50αριά άτομα που επέλεξαν μαχητικά και ταξικά και όχι ΓΣΕΕ.

Τα μπλόκ των φοιτητικών συλλόγων των ΝΑΡ-ΝΚΑ-ΚΚΕ ΜΛ Ξ Ε Π Ο Υ Λ Η Σ Α Ν ξεκάθαρα το ανεξάρτητο κάλεσμα και την πορεία χωρίς ντροπή...ξεκίνησαν μετά αφού εφυγε η ΠΕΚΟΠ και οι άλλοι κρατούσε μια απόσταση 50 μέτρων από την πορεία και όταν η πορεία ΠΕΚΟΠ-ΑΚ κλπ κατέβηκε από Αγ.Σοφίας αυτοί μείνανε στην Εγνωτία για να περιμένουν στωικά την ΓΣΕΕ ενώ 2.500 κόσμος τους κουνούσε το μαντήλι. Τελικά ούτε καν η ΓΣΕΕ δέχτηκε να πάει φυσικά με κορυφή τους αριστεριστές και ενώ πολύ θα θέλανε να ενωθούν με την ΓΣΕΕ πορεύτηκαν μόνοι μπροστά από αυτή σε συννενόηση όμως μαζί τους...ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ, πραγματικά όποιος ήταν εκεί το είδε και δεν υπάρχει οποιαδήποτε γελοία δικαιολογία. Τα μπλόκ των αριστεριστών πρέπει να είχαν γύρω στα 700-θ00 άτομα κυρίως φοιτητές.

Το ΠΑΜΕ έκανε την συγκέντρωση του στο Συντριβάνι φέτος και απο το μέγεθος της προσυγκέντρωσης που πέρασε από Καμάρα υπολογίζω πρέπει να είχε γύρω στα 2500-ξ000 άτομα.

Γενικά ήταν ίσως η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση που έχει γίνε στη ΔΕΘ στην Καμάρα και μια από της πιο μαζικες πορείες με παρουσία εργαζόμενων και μαλιστα χωρίς τους αριστεριστές.

Στην πορεία τώρα υπήρχε γενικά ηρεμία, ξηλώθηκαν μόνο κάποιες κάμερες από τράπεζες ενώ μερικοί πιτσιρικάδες σπασαν μια τράπεζα στην Τσιμισκή αλλά μαζεύτηκαν από κόσμο της ΑΚ γιατί οι μπάτσοι είχαν αρχίσει να πλησιάζουν επικύνδινα και γιατί οι καθαρίστριες της ΠΕΚΟΠ τρομοκρατηθήκαν αρκετά. Ενώ αυτό είχε και προσωρινά διαλυτικές συνέπειες για την πορεία καθώς κάποιος κόσμος ακόμα και αφτός που χειροκροτούσε στο ξύλωμα των καμερών φοβήθηκε και απλώθηκε. Όμως τα πανό δεν μαζεύτηκαν, ξανά συσπειρώθηκε η πορεία η οποία ανέβηκε την Αγγελάκη και έληξε στην Καμάρα. Με την λήξη της πορείας μια ομάδα 40 περίπου ατόμων με κουκούλες και κράνη πέταξε δυο φωτοβολίδες σε μια δημιροία στο υψος της ΕΥΑΘ στην Εγνατία, οι μπάτσοι πετάξαν για γελοία αφορμή πολλά δακρυγόνα και ο κόσμος διαλύθηκε κυρίως προς Ροτόντα, όπου συνεχίστηκε το κυνηγητό στα στενά για αρκετή ώρα.

13 άτομα από την Αλληλενγύη-ΑΚ τα οποία δεν είχαν καμιά σχέση με το γεγονός και απλά γυρνούσαν στο στέκι τους στη Διαλέττη για να αφήσουν τα πανό της πορείας κλπ δέχτηκαν απρόκλητα επίθεση από μπάτσους (40 Δελτα-Ζήτα) και αρκετούς ακόμα ασφαλίτες οι οποίοι τους βάλανε σε βανάκι και τους μετέφεραν στη ΓΑΔΘ. Μετά από λίγη ώρα η ίδια ομάδα Δ-Ζ (;) έκανε επίθεση με δακρυγόνα και στο άλλο στέκι της ΑΚ στη Βενιζέλου έχοντας σκοπό να μαζέψει κι από κει άσχετο κόσμο αλλά η επίθεση αποκρούστηκε.

Αμέσως μαζεύτηκε κόσμος έξω απο τη ΓΑΔΘ περίπου 150 άτομα και τουλάχιστον 4-5 δικηγόροι για αλληλεγγύη στους προσαχθέντες, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού οι μπάτσοι δεν μπορούσαν να τους κατηγορήσουν για τίποτα. Μαζί αφήσαν και μερικούς ακόμα προσαχθέντες που τους είχαν μαζέψει πρίν ξεκινήσουν οι πορείες.

Γενικά στην πόλη τεράστια μπατσοκρατία κλεισμένα τα πανεπιστήμια απο κλούβες απο ΕΥΑΘ εως Τσιμισκή σε όλη την Αγγελάκη και 50 ζητάδες να αλωνίζουν στην πόλη.

Ο τρίτος πόλος μακριά από ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ έκανε ξεκάθαρα αισθητή την παρουσία του και μύριζε ΔΕΚΕΜΒΡΗ. Όταν όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί κάνουν ξεκαθαρη δεξιά στροφή, (βλ. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) κάποιοι επιμένουν εξεγερσιακά, κι από ότι φαίνεται δικαιώνονται γιατί υπάρχει φοβερή πόλωση και μισές κουβέντες δεν χωράνε...

Αντε και του χρόνου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου