Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Τα δισεκατομμύρια εδώ, Τα δισεκατομμύρια εκεί ποιός θα τα εισπράξει;

Τα δισεκατομμύρια τρέχουν από τα... μπατζάκια του Δημοσίου και η κυβέρνηση αδυνατεί να πετύχει τον στόχο για τα έσοδα.

Οπου κι αν κοιτάξεις υπάρχουν δισεκατομμύρια που δεν μπαίνουν στα ταμεία αλλά παραμένουν στα πορτοφόλια των φοροφυγάδων, των λαθρεμπόρων, των ασχολούμενων με το παραεμπόριο, των οφειλετών προς το Δημόσιο, των εισφοροφυγάδων και πολλών άλλων που κινούνται στις γκρίζες ή τις σκοτεινές πλευρές της οικονομίας.


Τελευταίο επεισόδιο στα τελωνεία. Υστερα από έφοδο αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν 2,7 δισ. ευρώ από το λαθρεμπόριο που δεν εισπράττονται.

Σκεφτείτε ότι η «τρύπα» στα έσοδα είναι 700 εκατ. ευρώ. Το ένα τέταρτο να εισέπραττε το Δημόσιο δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αν μάλιστα τα εισέπραττε όλα - ε, τότε από πολλές περικοπές θα είχαν γλιτώσει υπάλληλοι και συνταξιούχοι. Αλήθεια, τόσο δύσκολο είναι να μπει ένας στόχος με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και να εκτελεστεί; Εδώ η χώρα κινείται στην κόψη του ξυραφιού, τα δισεκατομμύρια περνούν δίπλα τους κι αυτοί απλώς τα κοιτούν και τα μετρούν.

Κύριε Παπανδρέου, αντί να γίνονται όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί, αντί να αναλώνεται τόσος χρόνος και φαιά ουσία στα υπουργικά συμβούλια, μήπως θα ήταν καλύτερα να διατεθούν για να εισπραχθούν τα καθυστερούμενα, τα χρέη, τα έσοδα από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, παραεμπόριο; Γιατί μόνο το 10% όλων αυτών των ποσών να εισπραχθεί, όχι μόνο οι στόχοι θα επιτευχθούν, αλλά θα λυθούν και πολλά άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη, ενώ θα εμπεδωνόταν και η αίσθηση της επιβολής του δικαίου που τόσα πολιτικά οφέλη θα σας προσπόριζε.

Αν μάλιστα κάνατε αγώνα να επιστραφούν και τα κλεμμένα από όλους, τότε να είστε σίγουρος ότι σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της διαφθοράς πολλά θα άλλαζαν σε αυτή τη χώρα.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου