Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ;

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε την πΓΔΜ για ενδεχόμενο κίνδυνο να αφαιρεθεί από την ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω καθυστερήσεων στην επίλυση της διαφοράς του ονόματος με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή και εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρμόδιο για την πΓΔΜ, Ζόραν Τάλερ, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός για το όνομα δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο Τάλερ επεσήμανε ότι η στασιμότητα η οποία υπάρχει δείχνει ανεύθυνη πολιτική εκ μέρους των Σκοπίων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ευρωβουλευτή:

«Άρχισα να πιστεύω ότι ίσως να μην υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πΓΔΜ να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως να πρωτεύουν άλλα συμφέροντα και να προσποιείται η πολιτική ηγεσία της χώρας, ότι επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ»

Ο Ζόραν Τάλερ επέκρινε την κυβέρνηση των Σκοπίων λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν είχε προσλάβει έναν επαγγελματία μεσίτη, έναν διαπραγματευτή, όπως ο Χόλμπρουκ, μέσα σε 45-60 ημέρες θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία επίλυσης της ονομασίας. Ενώ τώρα περιμένει να λάβει εντολές από τον Μπαν Κι-Μουν, από την Χίλαρι Κλίντον, από την Άστον, τον Φούλε, τη Μέρκερ, το Σαρκοζί και στη συνέχεια θα ήθελα να ξέρω ποιος θα προταθεί κατ’ εκλογή του.

Ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως κάθε μέρα που περνά η πΓΔΜ χάνει, παρά κερδίζει, από τη διαμάχη που ασκείται προληπτικά από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων.

«Οι Βρυξέλλες αρχίζουν να αλλάζουν στάση στο ζήτημα της πΓΔΜ», τόνισε ο Τάλερ και συνέχισε:

«Αρχίζει να διαμορφώνεται ένα κλίμα ότι, ίσως, να μην υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον να ενταχθεί η πΓΔΜ στην ΕΕ, αλλά προσποιείται ότι επιθυμεί κάτι τέτοιο».

Ο Ευρωβουλευτής που είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων στην πΓΔΜ, τόνισε ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν και από τη μείωση της βούλησης της σκοπιανής κυβέρνησης, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα».Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου