Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ. ΦΕΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΥΜΕΝΟΝΤΑΝ ΜΕ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ.

ΔΕΝ ΤΡΕΦΑΜΕ την ψευδαίσθηση ότι θα ήταν αποδοτική η φετινή τουριστική περίοδος. Και είναι γνωστοί και συγκεκριμένοι οι λόγοι για τους οποίους δεν προβλεπόταν η πολυπόθητη ανάκαμψη. Από τη στιγμή που η οικονομική κρίση εξακολουθεί να πλήττει όλες τις οικονομίες, λογικό είναι να συρρικνώνεται διεθνώς η τουριστική κίνηση και φυσικό είναι να πληρώνει και η χώρα μας το κόστος αυτής της πραγματικότητας.


ΣΥΝΟΛΙΚΑ υπολογίζεται ότι το φετινό καλοκαίρι θα καταγραφεί μία μείωση της τάξης του 10% στην τουριστική κίνηση. Και δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία απ’ όπου προέρχεται παραδοσιακά κάθε χρόνο ένα σημαντικό μέρος των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, φέτος εμφανίζουν αισθητά μειωμένη κίνηση. Δυστυχώς, πέρα από τη διεθνή οικονομική δυσπραγία, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν είμαστε τελευταία τόσο ελκυστικός προορισμός όσο ήμασταν άλλοτε.

ΕΙΝΑΙ πολύμηνες και σκληρές οι επιθέσεις που έχουμε δεχτεί ως χώρα. Γι’ αυτό και είναι φυσικό να έχουν επηρεαστεί αρνητικά κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους να περάσουν εδώ τις διακοπές τους. Αλλά δεν είναι μόνο τα όσα απαξιωτικά γράφτηκαν και υποστηρίχθηκαν σε βάρος μας. Είναι και η εικόνα που οι ίδιοι δίνουμε στο εξωτερικό και τα όσα οι ξένοι φοβούνται ότι θα συναντήσουν.

ΔΕΚΑΔΕΣ χιλιάδες ακυρώσεις προγραμματισμένων αφίξεων υπήρξε το αποτέλεσμα των επεισοδίων της 5ης Μαΐου και των τριών νεκρών της μέρας εκείνης. Οπως επίσης βλαπτικά για την εικόνα της χώρας μας ήταν και τα όσα υπέστησαν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου από τους διαδηλωτές που επί ώρες τους καταταλαιπώρησαν στον Πειραιά.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ τα όλα αυτά, προσθέστε και τις διαχρονικές αδυναμίες μας στον τουριστικό τομέα, τις οποίες κάθε χρόνο συνομολογούμε αλλά ποτέ δεν θεραπεύουμε, και θα γίνει απόλυτα κατανοητή η δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθεί φέτος το καλοκαίρι η θεωρούμενη ως «βαριά βιομηχανία» μας. Αλλά και του χρόνου, αν δεν βάλουμε μυαλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου