Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

The Sunday Times:Η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτεί ισλαμικές οργανώσεις, στα Βαλκάνια, ορισμένες από τις οποίες διεξάγουν εκστρατεία υποκίνησης του μίσους εναντίον της Δύσης, ενώ στρατολογούν "jihadists" για να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι στα Σκόπια, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός συνιστά απειλή αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια. Φατρίες Ουαχαμπιτών και Σαλαφιστών, που χρηματοδοτούνται από σαουδαραβικές οργανώσεις, βρίσκονται σε σύγκρουση με τις μετριοπαθείς μουσουλμανικές κοινότητες.


Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός χρηματοδοτεί την ανέγερση εκατοντάδων Τεμενών και κοινοτικών Κέντρων, ενώ παρέχει οικονομική βοήθεια, ύψους 225 βρετανικών λιρών μηνιαίως, σε κάποιους οπαδούς του. Οι Ισλαμιστές φονταμενταλιστές αναμένεται, όχι μόνον να φέρουν γενειάδα, αλλά και να πείσουν τις συζύγους τους να φορούν βέλος, έθιμο που είναι άγνωστο στην ισλαμική παράδοση των Βαλκανίων.



Αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ δήλωσαν ότι οι Αρχές της χώρας έχουν θέσει υπό παρακολούθηση 50 μέλη της Αλ-Κάιντα, ενώ ήδη διεξάγουν έρευνα σε ισλαμικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που έχουν την έδρα τους στη Σαουδική Αραβία αλλά δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και θεωρούνται ύποπτες για την προώθηση εξτρεμισμού καθώς και για "ξέπλυμα" χρήματος για λογαριασμό τρομοκρατικών οργανώσεων.

Μια από αυτές τις οργανώσεις είναι η "International Islamic Relief Organisation" από τη Σαουδική Αραβία, την οποία τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συμπεριλάβει στον κατάλογο με τις οργανώσεις που παρέχουν στήριξη στην τρομοκρατία. Η ίδια η οργάνωση, στην ιστοσελίδα της, αναφέρει ότι δραστηριοποιείται σε 32 χώρες, με αποστολή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε άτομα που το έχουν ανάγκη.

Ο Sulejman Rexhepi, ηγέτης της ισλαμικής Κοινότητας στα Σκόπια, αποκάλυψε ότι ο έλεγχος 4 Τεμενών έχει περιέλθει σε εξτρεμιστικές οργανώσεις. Σε κάποια Τεμένη αναφέρεται ότι τα Σκόπια, τα οποία έχουν αποστείλει 200 στρατιώτες σε Ιράκ και Αφγανιστάν, έχουν πέσει "θύμα" παραπληροφόρησης από μέρους των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την κατάσταση στις 2 χώρες, με επακόλουθο, να διεξάγουν στην πραγματικότητα πόλεμο κατά του Ισλάμ. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εξτρεμιστές κληρικοί προβάλουν βίντεο από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη για ν’ αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους.

Σημειώνεται ότι ενώ οι δυτικές χώρες έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την οικοδόμηση της Δημοκρατίας στη Βοσνία μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο της δεκαετίας του ’90, οι σαουδαραβικές οργανώσεις έχουν επενδύσει πλέον των 450.000.000 βρετανικές λίρες για την ανέγερση περισσότερων από 150 τεμένη και ισλαμικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου