Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟ 2011.

Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών αλλά και ΤτΕ καθώς και τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες





Του Θανάση Παπαδή

Σε διπλό κλοιό ΔΝΤ και αγορών βρίσκεται η Ελλάδα, με το Ταμείο να θέτει μία σειρά από σκληρούς όρους και τις αγορές να φράζουν ακόμη και τη σκέψη για προσφυγή σε δανεισμό με τα επιτόκια να εκτινάσσονται στο 8,21% (!).

Ξεκίνησαν χθες οι συζητήσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Παπακωνσταντίνου και το κλιμάκιο ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έθεσαν από την πρώτη σχεδόν στιγμή τους όρους τους, προκειμένου η Ελλάδα να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης και έτσι να εξασφαλίσει την απαραίτητη κεφάλαια.

Επαναδιαπραγμάτευση
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε χθες πως δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει πρώτα η συμφωνία και μετά να κατατεθεί το αίτημα για χρήση του μηχανισμού. Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, χαρακτηρίζοντάς τες... ανοησίες.

Αν και δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, όπως είναι λογικό, τέθηκαν ή θα τεθούν επιτακτικά στο τραπέζι μία σειρά ζητημάτων που έχουν όμως κοινό παρονομαστή. Η τρόικα ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ απαιτεί από την ελληνική πλευρά να δεσμευθεί σε μειώσεις κόστους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό ζητείται η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν απαιτήσεις για περαιτέρω συρρίκνωση μισθών και συντάξεων. Ο υπουργός μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό τόνισε αναφορικά με το ενδεχόμενο να απολυθούν εργαζόμενοι από οργανισμούς που καταργούνται, πως κάτι τέτοιο προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Το κλιμάκιο που βρίσκεται στην Αθήνα, θα ζητήσει ύστερα από ενημέρωση που θα έχει, παρεμβάσεις (μαχαίρι) και στα κονδύλια που σχετίζονται με την υγεία, την ασφάλιση, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μισθοί
Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, το κλιμάκιο θέτει ως όρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, που την θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο για τη επιτυχία του προγράμματος, τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Εκεί αναμένεται να γίνουν οι πιο σημαντικές διαβουλεύσεις, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στις δύο πλευρές και να μπει η υπογραφή στο κείμενο.

Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών, ενώ θα υπάρχουν επαφές με κοινωνικούς εταίρους, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, καθώς και την ΤτΕ και τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στις επόμενες δύο εβδομάδες και πάντως πριν από τις 15 Μαΐου, θα υπάρχει έτοιμο το κείμενο που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά προς υπογραφή. Βέβαια, θα είναι προϊόν των διαπραγματεύσεων και θα ενέχει χαρακτήρα δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η χώρα μας, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων. Οι άξονες που θα κινείται το συγκεκριμένο κείμενο είναι δύο. Οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν, κυρίως για τα έτη 2011 και 2012- 3ετές θα είναι το πρόγραμμα, αλλά και οι όροι χρηματοδότησης. Ο υπουργός δεν απέκλεισε το κείμενο να πάει στη Βουλή, όχι για έγκριση, αλλά για ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων.

Ο υπουργός επανέλαβε πως το κείμενο δεν ξεκινάει από μία λευκή κόλλα χαρτί, αλλά θα έχει ως βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που συμφωνήθηκε στο Ecofin. Ο υπουργός είχε χθες την πρώτη συνάντηση με το κλιμάκιο και οι συζητήσεις είχαν αρχικά τεχνικό χαρακτήρα, ενώ εν συνεχεία εισήλθαν και στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν. Θα υπάρχει και σήμερα συνάντηση πριν από την αναχώρηση του Γ. Παπακωνσταντίνου για την Ουάσιγκτον, όπου το Σάββατο θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Στρο Καν.

«Ανοησία»
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας και εφόσον υπάρξει κοινός τόπος στους βασικούς άξονες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πηγές από το ΔΝΤ σημείωναν, πως είναι ανοησία για την Ελλάδα να καθυστερεί την είσοδό της στον μηχανισμό και θα πρέπει να ξεχάσει σκέψεις για αποφυγή του εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, υπονοώντας τον «τοίχο» που χτίζουν οι αγορές στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου