Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Lex: Δεν φταίνε τα CDS για τα προβλήματα της Ελλάδας

«Οι κερδοσκόποι των credit default swaps δεν έχουν τη δύναμη να σπρώξουν χώρες προς τη χρεοκοπία», ξεκαθαρίζει η έγκυρη στήλη Lex των Financial Times, σε μία άμεση αμφισβήτηση των σχετικών ισχυρισμών της ελληνικής κυβέρνησης, που κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη και φαίνεται να οδηγούν προς την εποπτεία της συγκεκριμένης αγοράς.

Όπως γράφει ο Lex, η φράση «το να αγοράζει κανείς προστασία για ομόλογα που δεν κατέχει μέσω των credit default swaps είναι σαν να ασφαλίζει για φωτιά το σπίτι του γείτονα», θα μπορούσε να θεωρηθεί η πιο πολυχρησιμοποιημένη αναλογία της χρονιάς. «Τα hedge funds αγόρασαν προστασία για το ελληνικό χρέος και μετά έφεραν την κηροζίνη και τα σπίρτα, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους πολιτικούς που προωθούν την απαγόρευση. Αυτή είναι μια βλακεία», λέει η στήλη.

Αυτοί που θα έπρεπε να προστατευτούν στην αγορά των credit default swaps δεν είναι οι χώρες των οποίων το χρέος ασφαλίζεται, αλλά εκείνη που αγοράζουν και πωλούν τους τίτλους αυτούς, σύμφωνα με το Lex.

Ο συντάκτης των Financial Times εξηγεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που προέκυψε από την κατάρρευση της AIG το 2008 ήταν πως τα CDS μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια συγκέντρωση ρίσκου η οποία απειλεί όχι μόνο όσους τα χρησιμοποιούν αλλά και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Οι προσπάθειες που ήδη έχουν ξεκινήσει για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη δημιουργία οίκων εκκαθάρισης για αυτή τη σκοτεινή αγορά, χαρακτηρίζονται από τον Lex ως λογικές.

«Το τελευταίο πατατράκ είναι λιγότερο λογικό. Οι Έλληνες πολιτικοί μουρμουρίζουν αόριστα λέγοντας ότι η άνοδος των τιμών των CDS έχουν ενισχύσει τις αποδόσεις των ομολόγων τους, και επομένως, το κόστος δανεισμού. Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν κάτι τέτοιο», ξεκαθαρίζει ο Lex.

Όπως εξηγεί, η αγορά των ελληνικών CDS δεν αντιστοιχεί παρά μόνο στο 2% των συνολικών ελληνικών κρατικών ομολόγων. «Και είναι πολύ απίθανο η ουρά να κουνά το σκύλο μέσω συναλλαγών με τεχνική βάση», επιμένει.

«Είναι δυσάρεστο να πιστεύει κανείς ότι τα hedge funds ποντάρουν κατά της χώρας του και θα πρέπει να είναι εξοργιστικό να γνωρίζει πως βγάζουν χρήματα από αυτό. Αλλά εκτός και εάν οι πολιτικοί της Ευρώπης μπορέσουν να δώσουν αποδείξεις για το αντίθετο, θα πρέπει να αποδεχτούν την πιο απλή εξήγηση για τη συμπεριφορά της αγοράς: Τα CDS και τα spreads των ομολόγων εκτινάχθηκαν γιατί οι επενδυτές και στις δύο αγορές παρατήρησαν ότι η Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου