Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Ποιος περίμενε τέτοιες «χλίδες»! Μέσα σε ένα χρόνο από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, αντί να... It's Globalization, stupid!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Ποιος περίμενε τέτοιες «χλίδες»! Μέσα σε ένα χρόνο από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, αντί να συνεχίζουν να αναζητούν άπαντες ανά τον κόσμο τι πρέπει να «διορθωθεί» στο σύστημα, ώστε να αποφευχθούν, σύντομα, νέες κρίσεις, όλοι ασχολούνται με την Ελλάδα. Λες και απειλεί την «άνθηση» του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού (οποία τιμή, αν ήταν έτσι). Επειδή όμως η κατάσταση έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της ιλαροτραγωδίας, ας αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ποιες ήταν οι προβλέψεις για το 2010; Σύμφωνα με το «Forbes» και την ιταλική εφημερίδα «La Republica» (2 Φεβρουαρίου 2010), φέτος οι Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν παλαιά χρέη τους άνω των 1.100 δισ. δολαρίων (οι τέσσερις, μαζί με τις ΗΠΑ, 4.500 δισ. δολάρια). Είναι προφανές ότι το «μέγα» πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά οι τρομερές ανισορροπίες στο νέο, παγκοσμιοποιημένο, άκρως επιθετικό και κερδοσκοπικό σύστημα που αναπτύσσεται την τελευταία δεκαπενταετία.
Οπως επίσης το πρόβλημα της Ε.Ε. δεν είναι η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, σύμφωνα με το γνωστό «κερδοσκόπο» Τζορτζ Σόρος («Financial Times» 24-2-2010), ενώ ακολουθούν οι χώρες της Βαλτικής κ.ά. Βέβαια, για λογαριασμό της, είναι θεμιτό η Γερμανία να αρνείται να γίνει το πορτοφόλι που θα πληρώνει όλους όσοι έχουν πρόβλημα στην Ε.Ε. Αλλωστε, αυτή ήταν η στάση της από την πρώτη στιγμή της κρίσης, οπότε και διαχώρισε τη θέση της από τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μια άκρως απογοητευτική εικόνα της Ε.Ε., που γεννά σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της Ενωσης. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι να επιχειρείται η προσβολή σύσσωμου του ελληνικού λαού και Γερμανοί αξιωματούχοι να ισχυρίζονται δημόσια ότι η χώρα τους έχει ξεχρεώσει τις «γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις» η απόσταση είναι μεγάλη. Αλλά τι να πει κανείς, όταν ένας πρώην καγκελάριος, ο Σρέντερ, και ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο «πράσινος» Φίσερ, είναι σήμερα ατζέντηδες, ο πρώτος των ρωσικών ενεργειακών αγωγών και ο δεύτερος των αμερικανικών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου