Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο και στη Γερμανία. Στο Λουξεμβούργο, ο Πρωθυπουργός, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Jean – Claude Juncker. (12:00)

Στο Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Frank-Walter Steinmeier. (5:00μ.μ., Ξενοδοχείο Adlon)
Στις 6:00 μ.μ., ο Πρωθυπουργός, θα συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Στις 7:00μ.μ., θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα δεν ζητά ούτε μια δεκάρα από τους Γερμανούς φορολογούμενους», δήλωσε σήμερα στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο (Deutsche Presse-Agentur), o πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Τόνισε, παράλληλα, ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική στήριξη και όχι οικονομική βοήθεια και επεσήμανε ότι «είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να εξασφαλίσει μια υγιή ελληνική οικονομία και για τη δική της εγχώρια ανάπτυξη».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο DPA, πριν από την αυριανή επίσκεψή του στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ότι σήμερα η Ελλάδα υποχρεώνεται να δανείζεται με σχεδόν διπλάσια επιτόκια σε σύγκριση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με όχι απαγορευτικά υψηλά επιτόκια. Σε αντίθετη περίπτωση θα δυσκολευθούμε να υλοποιήσουμε τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουμε λάβει. Η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να υπερβεί το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας και έλλειμμα του προϋπολογισμού που κληρονόμησε. Αντιμετωπίζουμε, επίσης, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην παραγωγικότητα εδώ και δεκαετίες»,είπε ο κ. Παπανδρέου.
«Το θέμα δεν είναι να σπεύσει η Γερμανία και η Ευρώπη σε αρωγή μιας άφρονος χώρας. Βοηθώντας την Ελλάδα, θα βοηθηθεί η ταχύτερη ανάκαμψη της Ευρώπης», διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου. Προειδοποίησε, επίσης, ότι «το τίμημα της αδράνειας θα είναι υψηλότεροι φόροι, υψηλότερη ανεργία και βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη για το σύνολο της Ευρώπης – όχι μόνον για την Ελλάδα».
«Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον, τη σταθερότητα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό και ρυθμιστικό πλαίσιο για να προστατεύσουμε τη νομισματική ένωσή μας από την κερδοσκοπία. Η Ελλάδα είναι η πλέον πρόσφατη – αλλά στα σίγουρα όχι η τελευταία – απώλεια της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου στις χρηματοοικονομικές αγορές», είπε ο κ. Παπανδρέου.
«Η Ελλάδα είναι μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές της Γερμανίας. Το 2008, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγικός εταίρος της Ελλάδας, με περίπου το 12% των συνολικών εισαγωγών στη χώρα να προέρχεται από τη Γερμανία. Κατά συνέπεια, είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να είναι υγιής η ελληνική οικονομία και για τη δική της εγχώρια ανάπτυξη», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου